'90 környékén amikor indult a Danubius, és még csak BP. -en volt adója, szerénységem pedig Nyíregyházán élt, a duál quad antennával próbálkoztam sikerrel. Stabil zajmentes (mono) vételt tudtam elérni vele egy variométeres hangolású kommersz japán autórádióval. Csináltam hozzá BF961-el egy egyszerű sáverősítőt (no tuning!) is melyet az antenna kapcsaihoz telepítettem távtáplálással.
A vázát kemény PVC csövekből készítettem de padlástérben megteszi az izmosabb tetőléc is. Huzalnak a szigetelt réz villanyvezetéket használtam.
Eléggé el nem ítélhető módon az antenna és az erősítő közé nem tettem szimmetrizáló balunt. Kellet volna? :)
Lényeg, hogy ez az antenna kb. 60 ohm talponti impedanciával rendelkezik. Vételre használva akár az 50, akár a 75 ohmos koax kábellel vezetheted a vevőig, nagy hibát nem viszel be.
A reflektort elhagytam, így nyolcas iránykarakterisztikája van.
A kivitele miatt különösen egy padláson könnyű áttelepíteni, a legkedvezőbb helyét megtalálni.
Az unokaöcsém, aki Zalaegerszeg mellett lakik, szintén vett a Hi-Fi-jéhez egy hasonló Yagit. Az autókon kívül fingása nincs a technikához. Összedugdosta és meglepődött hogy fél Ausztriát és Jugoszlávia (még, ha nincs is) nagy részét hallotta a CCIR sávon. Mindent bele, még DX amatőr is lehetsz! :-))
Ja, az antennája a padláson volt, mert külső tartó már macerás lett volna.
De ez az antenna tényleg egy jó dolog. Ne szívass, értesz te ezekhez! :-)) Egyébként meg ahogy látod, annyira kommersz, szebb szóval felhasználóbarát az egész, hogy csak össze kell dugdosni.
Az eredeti hangszórója egy nagyimpedanciájú lengőnyelves volt, de mire hozzám került, ezt valaki kicserélte egy normál hangszóróra és tett bele egy kimenőtrafót...
Sajnos nem. (Rögtön felvásároltam volna a készletet ;-) ). Még egy olyan villamossági boltocskában is próbálkoztam, ahol sikerült már régebbi alkatrészt vennem. (S az idős tulajdonos - ha szóba hozom a dolgot - mindig megmutatja a polcon lévő, 30-as években gyártott rádióját! :-) ).
Ezt csak azért vetettem ide, mert a nyári szünetekben ott, a világ végén ismerkedtem meg a rádióval, persze, ha a papa nem volt otthon. Dugdostunk bele mindenféle drótokat antennának, aztán, ha esete elmaradt a papa a kocsmában kuglizni, a Luxemburgot hallgattuk rajta. :-))