Ezt a topicot azért hozom létre, hogy itt megbeszélhessük az egyes Állati! topicokban felmerülő vitákat, veszekedéseket. Itt szabad vitatkozni, érvelni, támadni, védekezni, DE káromkodás, személyeskedés, és IRL adatok kiadása nélkül!
Remélem, ezt a topicot kitüntetett figyelemmel kísérik majd a tisztelt moderátorok, és megakadályozzák a viták törvénytelen elfajulását.
Valamint nagyon remélem, hogy itt nem ellenségek születnek majd...
Hát, lehet hogy rosszul fogalmaztam... ez nem ilyen drasztikus lenne, követelés, meg feltételek... Olyan lenne az egész, mint egy klub. Jogok, amikért érdemes bevállalni pár (nem túl megterhelő) plusz kötelezettséget.:)
Az állam bevonását én sem tartanám jónak, ezt csak elhivatott, lelkes emberek, ingyen, a szabadidejükből áldozva tudják megcsinálni. Ezt nem lehet, és nem is szabad másképp csinálni.
én az Állatszigeteseket ismerem picit jobban, többször voltunk náluk kiállítani. Egyszer valaki beállított egy kutyával, hogy akkor azt most vegyék át tőle... persze, hely nincs, ha kijön felügyeleti szerv, és több a kutya a megengedettnél, büntetés, először kicsit ellenkeztek. Aztán előkerült a kutya a csomagtartóból, és a 2 méteres szőke srácon látszott, hogy elveszett: "majd hazaviszek egy blökit, hogy legyen neki hely..." Azt is öröm volt nézni, ahogy a pici babacicákat etetgeti fecsiből tejpótlóval.
Mindig jól esik látni, hogy ilyen emberek is vannak még :)
Ja, és még valami. Amíg magánszemélyek ingyen, a magánéletükből, sőt sokszor a saját pénzükből is nem keveset áldozva erre csinálják az állatmentést (ugyanis erről szól a dolog), addig szerintem nem lehet követelni meg feltételeket szabni. Örülhetünk, hogy van, aki csinálja. Tervezni meg a neten szervezni viszonylag egyszerű és problémamentes, de tényleg kimenni az adott állatért, befogadót keresni neki, stb., stb. már nem annyira. Szóval még ha nem is teszik tökéletesen, ők legalább teszik. Én őszintén tisztelem őket, az igaziakat, akik tényleg segítenek az állatoknak. Önzetlen és áldozatos tevékenységük szerintem mindenképp tiszteletet érdemel.
Szerintem nagyon elkötelezett emberek (is) vannak az állatvédelemben, amit lehet, igyekeztek eddig is megcsinálni. A portál létrehozásánál sokkal többet is tesznek, a tényleges állatmentésben.
Az effajta "kötelező centralizáció" csak valamilyen állami irányítás stb. mellett lenne lehetséges. Ez egyrészt nem működik, mivel a menhelyeket magénemberek tartják fenn, másrészt nem is túl jó emlékű dolgokat idéz ez.
Azt szerintem tényként kell kezelni, hogy Állam bácsinak még hosszú távon nincs pénze az állatvédelem finanszírozására. Tudtommal nyugaton is magánszemélyek adomáynaiból működik. Ha az egyéb körülményeket is figyelembe veszünk, talán jobb is, hogy nincs hozzá túl sok köze az államnak.
a topikrombolóra "megsemmisítő csapást mérve" semmi mást nem tesz a kedves topikoló, mint segít rombolni a topikot. Olyan témáról ír, ami nem tartozik ebbe a topikba, offol. szándékosan, huzamosabb ideig. ez a topikot csupán olvasni vágyót baromira zavarhatja. érdekes volt a téma, aztán átment az egész "huzakodjuk Munkanélkülivel"-játékba, és ehhez nem elég, ha Munkanélküli írogat, ehhez a Ti hathatós segítségetek is kell(ett).
szerintem az ilyen békákat vagy le kell nyelni, vagy ha nagyon böki az ember csőrét, ki kell töröltetni. az nem fogja a Munkanélkülihez hasonlóakat eltántorítani, ha "odavetik a topiktársak haragjának", hiszen épp az a célja, hogy mindenki vele foglalkozzon, és ő - szintén megsemmisítő csapásokkal - visszavághasson.
azt is gondolom, hogy ha a huzakodók közül bárki fut modiért, az elég visszás. (Talán bele se kellett volna kezdeni, ha meg mégis, utána nem visszakozni.)
Én viszont mint csupán olvasó, szeretnék a topikban a címnek megfelelő témájú hsz-eket olvasni, és ha nem ilyet találok itt, azt hiszem jogom van a moditól takarítást kérni.
Nem meggyőzni akarlak, Neked más a véleményed, nekem meg ez, van ilyen.;)
Én a jövőben is fogok moderációt kérni, ha úgy érzem helyénvalónak.
Kérdem, miért működik a rendszer Németországban? Befogják a kóbort, beazonosítják és utána a gazda fizeti a költségeket. (még ebből a pénzből lehetne a menhelyeket jobbítani, stb, stb.)
Van ugyan valahol a neten egy chip nyilvántartó oldal, de kb. 3 évvel el vannak maradva a feltöltésével!!!
igen, ismerem. rengeteg sok kutya nincs benne... (Nem olyan rég kutyát kerestem egy barátommal, onann tudom :( )
ezért lenne jó egy olyan egyesület, amibe a menhelynek érdeke, hogy bekerüljön (pláne a szétszórt kicsiknek), de ezért cserébe kötelező adatot leadni.;)
a lelkesedés elengedhetetlen kelléke az ilyen egyesületeknek, hisz más motiváció nem nagyon van :-P sajnos én már "elígérkeztem" egy másik "szent cél" érdekében... de tulképp az induló keménymag ezek szerint megvan, akik ezt a portált csinálják - ha egyesülni van kedvük, szívesen segítünk ;) (Nekünk is segítettek, a görényesek, nem teljesen önerőből hoztuk kalap alá ezt a sok jogi marhaságot. Mi amúgy 2 éve TITes ifjúsági klubként kezdtük, remélem most sikerül egy nagyot lépnünk.)
Ezek részben megvannak, de a teljes központosítás szerintem csak álom maradhat. És nem is biztos, hogy annyira jó lenne. A sikkasztás lehetősége például nagyobb, ahol már van "vízfej".
Az egyáltalán nem baj, ha lelkes vagy, de véleményem szerint azért nem ilyen egyszerű ez...
mondjuk ez már nem a vadakra vonatkozik, hanem csak a kóborebekre, szóval tekinthető új vitatémának ;)
a menhelyeket sem ártana valami egyesület révén egy csokorba fogni. Amíg egyes menhelyeknek halom pénze van, máshol lepratelepek működnek. Az ember hall rémsztorikat lopós-sikkasztós alapítványokról, és már nem tudja, kire merje bízni a pénzét, hogy tutira célbaérjen. Arról nem is beszélve, hogyha valaki kutyát keres, sehol nincs egy országos szintű adatbázis, mindenhonnan hiányzik valami.
Lehet hogy túlságosan belelkesültem az egyesülés adta lehetőségektől, de mivel a tegnapi napomnak a fele kb alapító okirat meg SzMSz meg mittoménmi írásával-olvasásával telt, picit rá vagyok cuppanva a témára.
Így a jelentkezni vágyó menhelyek és alapítványok az egyesület tagjaiként jogokkal és kötelességekkel rendelkeznének: joguk lenne az alapítványtól bizonyos kritériumok (pl férőhelyszám) alapján arányos összegeket kapni a befolyó pénzekből, és kötelességük lenne a központi adatbázist rendszeresen frissíteni.
Természetesen nem kötelező a menhelyeknek belépni (biztos van 1-2 nagy menhely, akiknek ez nem érné meg), de a kicsik jól járnának vele, összefogva sokkal többre vihetnék, mint holmi lepukkant kutyagettók.
Reálisnak tűnik, amit írsz. Annyival a 2. pontot kiegészíteném, hogy ne csupán a vadász próbálja befogni a zebet (hátha szándékosan "nem sikerül", meg hát ismerjük a holló a hollónak elvét is, ugye, több vadász esetében), hanem legyen köteles értesíteni a környékbeli menhelyeket is, és adjon némi időt, lehetőséget a befogásra.
ezt én nem egészen így fogom fel... ez szerintem nem óvoda, (nagyrészt) felnőtt, jogilag is felelősségre vonható emberek beszélgetnek. a törvény tiltja az önbíráskodást, ha innen közelíted meg, nem a topikoló dolga "rendet tenni", hanem a "felügyeleti szerv"nek, jelen esetben a moderációnak. A moderátornak van joga egy hsz-t személyeskedőnek és szükségtelennek titulálni, a szimpla topikolónak nincs...
szóval én a következőket tartanám reálisnak, bár persze lehet nincs igazam...
1.először is kötelező csippelés (valaki más is írta....). Ez eléggé visszavetné az ebek kirakását, lévén utána a gazdi felelősségre vonható.
(oké, előfordulhatnak bakik, erre legjobb példa az első kutyánk: bármit csináltunk, megszökött, így inkább hagytuk - senkit nem bántott, és csak a sarki grillcsirkésig sétált, meg vissza. Egyszer egy jószándékú hölgyemény a "szegény kóborkutyát" - egészséges, kövér, bolhanyakörvvel, fényes szőrrel, stb - berámolta a kocsijába, és levitte Ócsára, egy menhelynek titulált lepratelepre. Ahonnan persze azonnal megszökött, és elindult haza... - sajnos soha nem érkezett meg - Ezt ugye ha valaki nem tudja, egészen úgy néz ki a dolog, mintha mi levittük volna az ócsai erdőszélre, és kiraktuk volna.) mivel ez rengeteg pénz, célszerű lenne egy egyesületet/alapítványt létrehozni erre a célra (nem olyan nagy ügy, mi épp most csinálunk csincsillásat, röpke 2-3 év, és adó 1%okat is gyűjthetünk, addig meg ottvannak a "pártoló tagok". Tényleg csak egy cirka 10 fős kőkeménymag kell, semmi más.)
2.a vadász köteles x alkalommal megpróbálni befogni az állatot, ha nem megy, csak akkor lőhet. De előbb bizonyítania kell (1-2 vadásztárs megerősítésével) hogy egy kutya garázdálkodik az erdőben, és nem befogható. szóval lőni szabad, de nem azonnal, megfontolás nélkül. Fekete István novellájában is a vadászunk többször látta már a 2 kóborlovagot, mielőtt kilőtte őket. Előbb megbizonyosodott, hogy tényleg kóbor, vadakat űző kutyákról van szó.
Az az igazság, mi nem rohangálunk töröltetni, legalábbis a saját érdekünkben, egyéni sérelmeink miatt semmiképp. Valahogy így neveltek minket, hogy ne árulkodjunk, próbáljuk magunk megoldani a problémáinkat, az olyan gyereket, aki folyton árullkodott, bizony megvetettük és ki is vetettük magunk közül.
Ha nem vagy kilövéspárti, bizonyára beléd köt. :-)
Tudod, en nem a hozzaszolasait sajnalom, hanem ot. Nem lehet azt olyan konnyen otthagyni, hogy egy ember aki ertelmes is tud lenni egyik oldalon, az emberekkel valo kapcsolatban ennyire el legyen fuseralva. . .bizom abban, hogy van remeny :))!
az Ámokfutós topichoz is volt szerencsém, de elég hamar elszoktam onnan ;)
azt viszont nem értem, hogy a személyeskedő megjegyzésekre miért muszáj válaszolni? Értem én, hogy irritáló, sőt sértő, de ezért kell inkább kitöröltetni. Gondolom csak nem sajnáljátok Munkanélküli hsz-eit? ;) Ha választ kap rá, élvezi, és újra meg újra ír... nem?
amúgy nekem is van egy véleményem az egész vad kontra kóboreb témáról, le is írom mindjárt, hátha belémköt kedves Munkanélküli barátunk :DD
Szervusz cavecat. Olvasgatom a topicot. . .nem tudom te mennyit olvastal ebbol, es a masikbol (Amokfuto macskak. . .), mert ez annak (is) a folytatasa.
Hogy miert terunk egymas ertekelesere a tema helyett. . . :)). Mert hianyzik a baratunkbol a vitakepesseg alapja. Nem tud megallni ott, hogy mas velemeny is letezik mint az ove. Ilyenkor jon az, hogy ervet ker - ker? kovetel. Ha kap es az nem az o velemenyet tamogatja, akkor kijelenti, ez az erv nem erv. Ha itt is gond van, akkor "lehaziasszonyozza" :)) a vitapartnert (ami tulkepp dicsero, mert haziasszonynak, nonek, anyanak es felelos allasu kepzett embernek lenni egyszerre az ugye nem szegyen - marpedig a vitapartnerei azok. . . .:))!) jobb esetben, de a buta kifejezes is elofordul szep szammal. . .
Hogy mi alapjan "szaktekintely" a baratunk? Hat tart egy par madarat a lakasaban. . .
Szoval igy van az, hogy belekerul a szemely is nem csak a velemenye a temaba. . .
Bocs, hogy beleszólok, de sajnos ami érvet az egyik oldal felhoz, azt a vérmesebb oldal azonnal elveti. Eddig ez nem is lenne probléma, de itt jön be a személyeskedés. Miért? Megválaszolom azt is, amennyiben nem vagy kilövés párti, és mások az elképzeléseid, sőt még le is mered írni, azonnal a kilövés, jobban mondva írtás párti el kezdi sértegetni azt az illetőt.
Ez a futam először a macskás topikon indult, kb jó fél éve tart ez az áldatlan helyzet. Téma felvetés, utána jön a személyeskedés. Sajnos ehhez, hogy vitatkozni, netán érvelni tudjál kell egy kis tudás. Ami még lenne is a topiktársak között, mivel a végzettségeiket, munkájukat már megbeszéltük. Még az egész előbbre is léphetne, de! ..... és megint a de-ig jutottunk, nem lehet vitázni, mert ahogy nem fogadod el a kilövés érvet, már személyeskedésbe csap át az egész.
Semmi értelme erre időt és energiát vesztegetni, mi nagyjából mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy helytálló, amit írsz.
Az egyetlen megoldás valóban az lehet, hogy nem ír ide senki, Munkanélküli meg beszélget legfeljebb saját magával.
Szerintem mindenkinek akad jobb elfoglaltsága is, mint ezredszer érveket leírni olyannak, akinek úgyis átsuhan a fején az egész anélkül, hogy legalább megpróbálna elgondolkozni rajta... Minek? Hát nem?!...