Hát megszenvedtem vele..most lettem készen :) reggel 4 kor meg kelek mert megyek vidékre és viszem a tortát..igaz hogy olyanra sikeredett mintha egy 10 éves kislánynak vinném..dehát el kell ezt neki néznie..amatőr vagyok :-) jó éjt mindenkinek ..:-)1111111111111111111111111111111111111111111111522kkkkkk
kukorica szirup : helyettesíthető glükóz szörppel, a receptet azon a linken megtalálod, hogy hogyan kell főzni (szőlőcukorból)
glicerin: patikában kapható (cukrász nagykerben drága és csak sokat lehet venni)
Tylose por, Tragant por = én az angol e-bayen vettem - csak akkor kell, ha majd papírvékonyságú, élethű virágokat akarsz gyártani, amiket persze megenni nemlehet, mert olyan keményre szárad, mint a porcelán
Pálmavaj, pálmazsír: én a Gefro -t használom, 2 kg cca. 3.800 Ft - bevált
Crisco ( növényi zsír, vajkrémhez) = Bp-en a Culinaris -ban veszem
Marshmallow (pillecukor) a Tesco -ban lehet kapni fehéret, szineset a nagyobb élelmiszer áruházakban is
Cukorliszt: ez nem azonos a magyar porcukorral, sokkal finomabbra van darálva, száll mint a liszt, a Culinaris -ban veszem, a neve: Tate Lyle - icing sugar , csak akkor kell, ha a torta bevonásához a vajkrémet tükörsímára el akarod egyengetni
Meringue por: mery-white meringue & royal icing mix powder : az angol e-bayen vettem, a habcsók-szerű ehető virágdíszítésekhez nagyon jó (habzsákkal és kinyomócsővel kell csinálni)
Itt sokan a cukormasszát ( nyújtható fondant) saját maguk készítik, én készen veszem az mGel Kft-nél Bp-en a Megyeri úton (nagyker, de háziasszonyokat is kiszolgálnak)
Itt lehet kapni folyós cukorbevonót is (Eszterházy fondant) ami a mignon vagy torta tetejére jöhet.
Igen ilyenek vannak nekem is itthon..sárga kék zöld piros..:-)
A másikat sosem láttam :-)
Csináltam már fehér piskótát..tudom hogy kell..:-) csak akkor csokidarabokat tettem bele...nagyon mutatós volt és finom.
Jó hogy szóltál mert este a 6 tojásos piskótát sütöttem volna..:-(..aaaaazta mennyi mindened van a dobozban..:-)..
Utánakutogatok majd ezeknek a csodaformáknak és egyebeknek azon az oldalon amit mutattál..
A 7köznapi sütikkel nincs gondom..viszont a a torták valahogy félelmet keltettek bennem eddig..de most azt gondolom itt az ideje bebizonyitani hogy azok sem fognak kifogni rajtam. Tettem be asszem a Süteményesbe két képet ..:-)
Maga a torta szivárványos..ételfestékkel kell csinálni mindenféle szinnel..:-) a főzött csokikrém nekem tetszik..:-) mivel a torta nincs belül töltve krémmel..
Igen..a kis téglalap alaku marcipánt vettem..okkersárga és málna színűt..mindkettőből 3 db-ot..sima ételfestékkel nem lehet marcipánt szinezni azt tudom..nahát..ezek szerint ebből a két színből lesz a torta boritása..elég vadnak tűnik..dehát..ez van. ha belegondolok,hogy pasinak lesz..elkap a nevetés :-)
Akkor ha jol olvasom tojásfehérje nem jó a boritás alá????? vakoló kanalam sincsen..de van széles fakanalam..
Nagyon szépen köszönöm Neked is a segítséget.. sok tanácsot és 5letet adtatok...tudom kicsit körülményes vagyok..dehát rossz ha az ember szeretne valamit de nem tudja megcsinálni egyedül..
Még1x köszönöm szépen. :-)
Tényleg jól néznek ki azok a torták amiket mutattál..:-)legszívesebben máris nekikezdenék..de sajna 6-ig dolgozok :-( igyhát csak gondolatban süthetek...
Létezik tortadíszítő készlet??? :-) vagy egyenként kell összszedni mindent amit ugy látok hogy jó lenne hozzá??
A piskóta lenne szivárvány színű, vagy a marcipán bevonat ?
itt a vajkrém receptje, erről az oldalról. Itt még sok okosságot is találsz.
Egyszerű fehér vajkrém:
Főleg a torták külső bevonásához, vagy töltéséhez, habzsákba töltve virágdíszekhez díszítéshez bordurhoz. Jól lehet ételfestékkel színezni.
Hozzávalók:
250 ml puha margarin vagy vaj
1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál mandula, narancs, citrom stb., attól függően milyen tortát díszítünk.
3-5 evőkanál víz esetleg tej vagy tejszín
50 dkg porcukor
esetleg csipet só ami megtöri az édes ízét a krémnek.
Elkészítése:
Az alapanyagokból mixerrel folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk, és ha szükséges adunk hozzá még folyadékot, hogy könnyebben lehessen kenni. A jó minőségű krémhez legalább 10 percig kell a mixerrel keverni.
Ebből a krémből 3 különféle szilárdságú krémet szoktak készíteni attól függően, hogy milyen mintát akarunk csinálni. A kemény sűrű állagú krémekből jól lehet nagyobb virágokat kinyomni, mert nem fog összeesni és van tartása.
Torta bevonásához a közepes sűrűségű krémet használom inkább és a töltelékhez is ez a jobb vagy lágy krém. Nyilván ha több folyadékot adunk hozzá, akkor lágyabb krémet kapunk. Sokan vízzel csinálják, mert akkor nem romlandó a torta és nem kell hűtőben tartani, de én nem szeretem vízzel, mert azzal nem olyan finom, tehát én tejszínnel szabályozom a szilárdságát.
Ha a tortát bevontuk és néhány órát szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor a külső felülete megszilárdul. Ha tökéletesen sima bevonatot akarunk, akkor miután a torta megszáradt egy kicsit kívülről, ...kb. 1 óra, egy sima szalvéta nagyságú zsírpapírt vagy mintázat nélküli papírtörölközőt fektetünk rá és egy késsel tükör fényesre lehet simítani a zsírpapíron keresztül. Ezt tekinthetjük meg a következő "A torta bevonása vajkrémmel" videón.
Tojásfehérjét akkor használok, ha fondant bevonatra ragasztok fondant virágot stb. (ez marcipánnal is működik)
A marcipán ( és vagy fondant) bevonat alá vajkrémet kell tenni. Ez nem az a zsíros vajkrém, mint amit Anyu csinált 25 éve :)
Ha azt a kis téglaalakú kb. 15-20 dekás szines marcián tömböt vetted meg valamelyik üzletben, akkor csak a torta tetejére tegyél, vagy az oldalára - én azzal még nem dolgoztam, de félek - az nem a teljes torta bevonására való.
Én igazán nem akarok belekotyogni, de szerintem marcipánból nem is lehet megcsinálni azokat a virágokat, amit kinéztél, ugyanis a marcipánnak nincs megfelelő tartása hozzá. Szerintem 1 év alatt nagyon jó szintre el lehet jutni, ha visszanézed a képeimet, én másfél éve kezdtem el ezzel foglalkozni úgy, hogy egy piskótát nem tudtam megsütni előtte.
Alap, hogy borítást nem teszünk tejszínes krémre, mert "nem szereti". Csak vajas alapra, ha azt akarod, hogy szép legyen és tartós. Nagyon jól el kell dolgozni alatta a krémet, mert csak úgy lesz szép a borításod. Ha nincs sok eszközöd, akkor én egy csíkos - pöttyös tortát csinálnék a helyedben, mert ahhoz semmi sem kell. Pár rózsát tudsz rá készíteni, mindenféle szaggató nélkül.
tortabirodalom.lapunk.hu , ez az oldalam, ott a Verda tortánál vannak képek hogyan kell bevonni tortát borítással és jobb oldalt vannak videók a virágok készítéséről is. A Mickey egeres tortánál van hogyan kell masnit csinálni, az is szép, de marcipánból azt sem lehet szerintem, mert lágy hozzá. Én borításhoz fondantot használok, annak is ott a receptje, semmi extra nem kell hozzá.
Nem kell feladni, csak nem kell magasra tenni a lécet az első tortánál. Egy szép torta alapja, hogy jó legyen a piskótád, jó legyen a krémed, egyenesre meg tudd csinálni a tortát, aztán szépen el tudd simítani a krémet rajta. Utána jöhet egy jó burkolómassza, mindenki másra esküszik. Meg kell tanulni a bevonást, a díszítéseket. Van amihez sok eszköz kell, ami drága, de ha beszerzed, akkor sokáig tudod használni. Igen, ez egy költséges hobbi, de szépen lassan kell haladni vele.
Amúgy a vajas krémeket azért nem szeretik az emberek, mert a cukrászdai tényleg vacak. Ha annyi vajat teszel bele, ami kell ahhoz, hogy tartása legyen a tortának és megbírja a borítást, akkor nem lesz olyan édes és vajas, mint amihez szoktak. Főzött csokikrémet teszek a borítás alá MINDIG, mert nekem ez vált be. Hiába vajas egy krém, ha van benne tej vagy tejszín, nekem nem olyan a torta, mint amilyennek lennie kell. Ezzel tuti szép 4-5 napig is, bár addig nem szokott megmaradni, mert elfogy...
Mostmár végleges ..szivárvány tortát fogok csinálni..mivel abba nem kell semmilyen krém..az lenne a kérdésem,hogy annak az oldalát is tojásfehérjével kenjem be és aztán mehet rá a marcipán??..vajas krémet nem szereti az illető akinek szánom ..uhhogy az kilőve :-)
Van itthon persze..mindenféle szaggatóm..van amit úgy vettem gyurmával együtt...gyerekeknek..abban asszem van valamiféle virág forma..vagy a mézeskalácshoz való formáim is vannak..az a baj elment a kedvem..megyek is aludni..( jól kimacskáztam magam ) :-) holnap folyt.köv.ugy
A piskótát megsütheted, valamilyen krémmel megtöltöd és a tetejét be tudod vonni a marcipánoddal.
Biztos van otthon valamilyen süti ( magyarul: pogácsa) szaggatód, vagy valami aminek cakkos a széle, abból tudsz tenni rá virágot - és kész a torta !
A videókat csak nézzed nyugodtan, és ne keseredjél el, mert azok akik felteszik - profi cukrászok !
Ezeknek csak a töredékét tudom én is megcsinálni, sokkal többet kellene gyakorolni :( de ehhez sem időm nincsen, meg hát ha ezt mind meg is ennénk - olyan lennék fél év múlva mint a Gombóc Artúr...
Csak a fogásokat lessed el...
Az a kis élőkép amit kitaláltál nagyon jó ötlet, de egy mestercukrásznak is becsületére válna és időben pedig legalább 7-8 óra... valamint csomó olyan felszerelés is kell hozzá, amit még nem vettél meg.
Ez az almatorta fél óra alatt megvan, és a tetejét szépen ( szebben mint én most) kidíszítheted.
Ha kéred, leírom a receptet. ( fénypostával küldtem 1 szeletet )
Nahát..7 órától idáig néztem a videókat a tortadiszitésről..asszem nekem ehhez hogy egy is valamennyire sikerüljön kell vagy 5 év.
Perszehogy mamár neki sem állok..elment az a kicsi önbizalmam is ami volt :-( Félek nem fogok neki meglepetést okozni..elkeseritő..de ez van ..bevallom .Most mi a csudát csináljak? :-(
Milyen jó lenne nekem most a Te almatortád :-) :-)..huu de szeretem :-)
Nem tudom, hogy mi a hivatalos álláspont :) én nem verem fel, csak megkevergetem egy másra nem használt ecsettel és megfestem a helyet. Az ecsetet a művészellátóban vettem, normális emberek - akrill művészfestékhez használják, lapos ecset. A cukrászipari szakszerszámok pokoli drágák.... és ez még jobb is.
Nekem tanulásra a YouTube vált be, bebillentyűzöm amire kíváncsi vagyok és megnézem a videokat, én vizuális tipus vagyok. A díszítéshez is az amcsi receptek váltak be, sajnos pár dolgot - alapanyagot - meg kell venni, nincs mese. Ez vonatkozik a felszerelésre is, apránként egy , másfél év alatt vettem meg a cuccot, amikor úgy éreztem, hogy most már kellene.
Simán csak kristálycukorba hempergetem a leveleket...nem fogok tudni mást csinálni..akinek szánom tudom...hogy Ő díjazni fogja így is hogy nem tökéletes.:-) :-) aztán majd ha lesz több időm és ha találok valakit aki személyesen megmutatja ezeket a DISZITÉSI TITKOKAT.. akkor.. itt és most.. mindenki szeme hallatára megigérem..azt hogy Én nagyon szorgalmas tanuló lennék ám :-)
A marcipánra tojásfehérjével tudsz ragasztani, ecsettel . Belemártod az ecsetet a tojásfehérjébe, megkened ott a marcipánt, ahova ragasztani akarsz és a tárgyat is - amit rá akarsz ragasztani - és óvatosan a helyére illeszted.
A harmatcsepp lehetne étkezési (torta) zselatinból is, az átlátszó és szemcseppentővel csepp alakú is lehet.
Biztos nagyon finom is volt,nem csak szép :-)..drukkoljatok nekem...este csinálom meg életem első marcipánnal borított tortáját..kissé változott a forgatókönyv..másik növény lesz rajta..mert amit kiszemeltem azt senki nem tudja megcsinálni gyurmából :-( talán majd a Drosera Regia jobban megformálható..