Keresés

Részletes keresés

Báthory Ödönke Creative Commons License 2005.01.10 0 0 948
Nem voltál félreérthető, inkább én voltam figyelmetlen. De amit a beszédről írtam, azt minden dologra értettem. Tehát Isten csak attól szabadít meg, amitől meg akarunk szabadulni. A barátainktól nem szabadít meg, csak az ellenségeinktől (a humoros közmondással ellentétben:-)). Az egyházat is valóban megtisztítja, ebben rendületlenül hiszek. De abban is hiszek, hogyha az egyház nem vágyja és kéri ezt a megtisztítást, akkor nem lesz meg. Mint ahogy I akarja, hogy minden ember megtérjen, mégse tér meg minden ember. Nincs itt semmi ellentmondás. Izraelt sem akkor szabadította meg Egyiptomból, amikor nyomorgatták őket, hanem akkor amikor a nép kiáltása felhatott hozzá.

Ezért kiabálok most az Egyház (és benne magam) megtisztításáért.

b
Előzmény: abdias (946)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 947

Én azt gondolom, hogy az "itt vitatkozó hithű hgy-sek" (nem tudom, kb. 4-5 fö max) nem feltétlenül jelentenek reprezentatív mintát, mondom ezt anélkül, hogy ezzel most bármiféle minősítést fogalmaztam volna meg velük kapcsolatban. Engem most tényleg csak az érdekel, hogy ha itt nem, akkor hol.

A víz csomagolásával nem foglalkozom, mert pusztán a külsöségek alapján soha nem ítéltem meg semmit.

Végül, írod, hogy "egy gyülekezetet nem az istentiszteleteinek a színvonala minősít, hanem az általa "létrehozott" emberek minősége". Te is jól tudod, hogy mennyi embernek hozott tényleg jó gyümölcsöket elsősorban természetesen az Élő Istenhez való megtérés, de nem elhanyagolható mértékben magához a gyülekezethez való tartozás is (szerintem ezres nagyságrendű azok száma, akik nem "csak" szellemben, de majdhogynem még fizikailag is újjászülettek). Ezt egyébként csak a "létrehozott" emberek minőségével kapcsolatban jegyeztem meg. Természetesen van sok negatív példa is, de tapasztalataim szerint nem ez a jellemző. - Ha már szóba kerül, ezzel összefüggésben sokkal nagyobb problémának tartom (megoldandó problémának) viszonylag hirtelen tempojú növekedést. Hirtelennek tartom, meg 25 év távlatából ilyen mértékű "ember-anyag" növekedést nagyon nehéz úgy megélni, hogy közben nincsenek anomáliák.  

 

Előzmény: vfo (943)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 946
Lehet, hogy félreérthető voltam. Nem a beszédek megtisztításáról akartam írni, hanem az Egyház megtisztításáról, hogy szeplő vagy sömörgözés ne legyen azon. Az Eféz.5.26. alapján gondoltam, hogy erre sor fog kerülni a Szentlélek által.      

Előzmény: Báthory Ödönke (942)
elterito Creative Commons License 2005.01.10 0 0 945

nézd meg az itt vitatkozó hithű hgy-sek érvrendszereit: alig-alig találsz olyat, aki a bölcsesség szelídségével, krisztusi természettel és a Szent Szellem kenetével közölné a mondanivalóját.

 

Szöges ellentétben vfo-val aki bölcsesség szelídségével, krisztusi természettel és a Szent Szellem kenetével közli a mondanivalóját, különösen akkor, amikor sumákol ezerrel, és más telefonszámát adja meg a magáé helyett. :-)

elterito Creative Commons License 2005.01.10 0 0 944

Láttad a :-) jelet?

 

Egyébként a szuperszellemiekhez képest tényleg materialista vagyok. Úgy érzed egy gólt rúgtál? Gratulálok. :-)

Előzmény: vfo (941)
vfo Creative Commons License 2005.01.10 0 0 943
Víz máshol is van. Sőt, nem is biztos, hogy szennyezettebb, legfeljebb nem akkora és olyan szép a csomagolása.

Csak azt javaslom, hogy nézd meg az itt vitatkozó hithű hgy-sek érvrendszereit: alig-alig találsz olyat, aki a bölcsesség szelídségével, krisztusi természettel és a Szent Szellem kenetével közölné a mondanivalóját. Ez önmagában minősít, függetlenül attól, hogy az ellenzék milyen stílust vagy érvrendszert alkalmaz, és függetlenül attól, hogy az istentiszteleteken mi hangzik el.

Egy gyülekezetet ugyanis nem az istentiszteleteinek a színvonala minősít, hanem az általa "létrehozott" emberek minősége.
Előzmény: abdias (940)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2005.01.10 0 0 942
Isten nem feltétlenül tisztítja meg a beszédeket. Ha ezt tenné, akkor nem lennének olyan Igék, amelyek a vizsgálatra és az ítéletre buzdítanak.

pl:
-Ha valaki más evangéliumot hirdet...átok legyen.
-Mindent megvizsgáljatok...ami rossznak látszik, elvessétek.
stb. Ezért kaptuk a lelkiismeretet, a Szent Szellemet, az Írásokat stb. Ha valaki ezeket nem használja, az rest. Vagy kiskorú.

b
Előzmény: abdias (940)
vfo Creative Commons License 2005.01.10 0 0 941
Ezek szerint bevallod, hogy materialista vagy? Nemrégen még tagadtad.
Előzmény: elterito (938)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 940

Engem gyerekkoromban sem neveltek "vitrinben", és utóbb beigazolódott, hogy egészségesebbek azok a gyerekek, akik - természetesen kis mérékben - pl. a játszótéren egy kis koszt is esznek.

De a viccet félretéve, kérdésedre a válaszom, hogy nem innám meg (tegyük fel, nem a sivatag közepén vagyunk), ha lenne a piacon olyan ásványvíz, amelyben nincs szennyező anyag. Tulajdonképpen az alap kérdésem is erre irányult...

Egyébként meg hiszem, hogy Krisztus szereti az Egyházát (nem csak konkrétan egyes gyülekezeteket, hanem az egész Egyházat), hiszen az életét adta azért, hogy megszentelje és megtisztítsa azt "víznek feredőjével" az Ige által. Tehát ha meg akarja tisztítani a - szavaiddal élve - 1% szennyező anyagtól, akkor úgyis meg fogja. Egyelőre ebben bízom.

Az eddigi tapasztalataim szerint máshol szennyezetteb a víz, ha van egyáltalán (előbb utaltam is a "pusztai vándorlásomra"). 

 

Előzmény: vfo (934)
Cillit Creative Commons License 2005.01.10 0 0 939
Isten láthatatlan és tapinthatatlan is. A jelenléte viszont a szellemünkben érzékelhető. Nem tom rendesen elmagyarázni. Mivel Isten valóságos, a jelenléte is valóságos. Ahol szeretik Őt és az Ő beszédeit megtartják, ott kijelenti magát. De nemcsak ott, hanem ott és akkor és annak, akinek Ő akarja.
Előzmény: Törölt nick (937)
elterito Creative Commons License 2005.01.10 0 0 938
Nem vagy te hipermaterialista? Már úgy értem, hogy még nálam is materialistább :-)
Előzmény: Törölt nick (937)
elterito Creative Commons License 2005.01.10 0 0 936
köszi a tapasztalatot, tanácsot
Előzmény: a legkisebb ugrifüles (932)
Cillit Creative Commons License 2005.01.10 0 0 935
Az Isten iránti szenvedély sugárzott a papból (ő így hívta magát). Nemhiába szenvedélybetegek gyülekezete volt! Így aztán, mivel ezt sugározta, szinte tapintható volt Isten jelenléte. A pap hitt, és olyan erővel hitt, hogy a népek is hinni kezdtek, legalábbis egy részük.
Előzmény: Törölt nick (930)
vfo Creative Commons License 2005.01.10 0 0 934
És mondd, te meginnál egy olyan üveg ásványvizet, aminek a címkéjén ott szerepel az összetétele és az áll rajta, hogy 1%-a szennyvíz?
Előzmény: abdias (921)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 933

Köszi!

Félreértés ne essék. Egyelőre nekem is van hova menjek, csak kiváncsi voltam, hogy a kritikák megfogalmazásán túl vannak-e olyan konkrét "menekülési" javaslatok.

Előzmény: elterito (929)
a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2005.01.10 0 0 932
Én jártam a Golgotában, amikor gyülekezetet kerestem.
Egyszer mentem oda.
De mindenki nézze meg maga, biztos van, aki azt keresi, amit ott talál. Én közösséget kerestem, ott nem találtam.

Előzmény: elterito (929)
tanú Creative Commons License 2005.01.10 0 0 931

Sok prédikációt hallottam arról, hogy ne keményítsük meg a szívünket.

Érdekes, mégis hgys éveim alatt keményedett leginkább a szívem:

Például régebben odamentem a földön fekvő emberekhez, hgysként már nem.

Régebben adtam pénzt a koldusnak, hgysként már volt egy elmélet, miszerint akkor ártok neki, ha adok, mert akkor támogatom az alkoholizmusát.

Régebben volt buszbérletem, vagy jegyem, de hgysként már „nyugodt lelkiismerettel” blicceltem a buszon.

Nem, nem a hgyben tanították, hogy így legyen, csak valahogy ilyenné váltak a dolgok.

No meg annyi, de annyi hülyeséget csináltam puszta engedelmességből, amit magamtól sohasem csináltam volna.

Időnként feltettem magamban a kérdést, hogy jó helyen vagyok-e? Megvizsgáltam: a hgyben vagyok, tehát jó helyen vagyok. És jók azok a tanítások, amiket hallgatok? NS-t, SzZ-t hallgatok, úgyhogy nem lehet baj.

Szóval működött az önkontroll rendesen.

Ahogy a Bibliát olvastam, olykor észrevettem némi elhajlást a hgy gyakorlatában. Próbáltam beszélni a pásztorral erről, meg arról is, hogy nekem hol szorít a cipő, de hát bennem van a hiba, az a lényeg.

 

’92-ben a vezetőség fele távozott, és velük még néhányan. (Később Virgáéknál 21-et számoltam össze.)

Semmit nem lehetett tudni róluk, ők meg hallgattak.

A távozók nem nyilatkoztak a sajtónak, (de még nekünk se), belső fórumon próbáltak megoldást találni, aztán mégis „el lettek áztatva”.

A budapesti vezetők is foglalkoztak az üggyel, a vége az lett, hogy SzZ maradt, ők meg mentek.

És megtanultuk: nagyon csúnya dolog a Zoltánt feljelenteni a Sándoréknál.

 

A tanításokat szorgalmasan halgattam, alkalmaztam, engedelmeskedtem. (Egyre népszerűbb is lettem.)

Hitem, magánéletem, pénzügyeim, egzisztenciám, kapcsolataim mind-mind összezúzva, romokban hevertek, de megvallottam, hogy jól vagyok.

Olyan problémám nem volt, hogy hogy tegyem a kulcsot a zárba, vagy hogy kössem meg a cipőfűzőmet, persze ezekről nem is volt tanítás.

A közösségen belül megbecsült, hűséges embernek számítottam.

Láttam lepukkant embereket, akik a hgyben megtérve felépültek, aztán leépültek, de másképp: bejutottak az elmeosztályra. Mindenki tudta: a hgy ezekről nem tehet.

 

Valaha nagyon penge volt az elmém: nekem nem volt noteszom, nem jegyzeteltem, mindent meg tudtam jegyezni.

Aztán egyre tompulni kezdett az agyam. Több időre volt szükségem, hogy megértsem a bonyolultabb dolgokat, keresnem kellett a szavakat, ha mondani akartam valamit, gondolataim kezdtek „összeolvadni”.

A családalapításhoz meg nem volt engedélyem, persze az én érdekemben. Egyáltalán: minden az én érdekemben volt úgy, ahogy volt.

Időnként alázattal, nagy tisztelettel megkérdeztem SzZ-t, hogy ez miért is jó nekem? meg hogy hogy is volt vagy van ez meg az?

Soha nem kaptam kielégítő választ, így maradt az önmarcangolás, meg a megvallás.

 

’95 novemberben egy apró ügy kapcsán be lettem panaszolva SzZ-nál. Mondtam neki, hogy szeretném ezt tisztázni. Azt mondta, hogy jó, menjek el a legközelebbi vezetőségire.

A vezetőségin (ahol a többség nálam fiatalabb keresztény volt) arról kezdett beszélni, hogy miért is vagyok én ott. Aztán úgy folytatta, hogy milyen torz gondolataim vannak, milyenis vagyok én, biztos az anyukám rántott húsa ment az agyamra, stb, stb. Ő beszélt, a többiek döbbenten hallgattak.

Korábban SzZ arról tanított, hogy szavakkal is lehet verni. Hát ő pont azt csinálta. Megvert, megalázott a szavaival. Aztán amikor befejezte a mondókáját térdre borult, és (ki tudja kinek?) ezt mondta: „Ó Istenünk, semmit se ér az életünk nélküled!”

Később egyik-másik tesó titokban vígasztalt.

 

A következő összejövetel elején SzZ imádkozott. Hát egyszer csak mit hallok?

„…és töltsd be a Kós Pista hasát! Hahaha!...”

 

Még fél évet szédelegtem abban a gyülekezetben, maradtam amíg bírtam.

 

Kezdett körvonalazódni ott egy kis csapat, akiknek kezdett tele lenni a hócipőjük.

Ezek, és a ’92-es emigráció azt állították, hogy NS nem tudja hogy olykor mi folyik nálunk, meg azt, hogy a gyüli (mint a szocializmus) csak helyileg van elrontva.

 

SzZ sokéves kemény munkával elérte, hogy már nem akartam, és már nem is volt mit megbeszélnem vele. Nélküle döntöttem:

’96 májusában Budapestre költöztem.

 

Mint viszahallottam, néhány hét múlva SzZ ezt mondta a gyüliben a mikrofonba:

„Egy hűséges ember elhagyott minket…  pedig nem ez a megoldás.”

elterito Creative Commons License 2005.01.10 0 0 929
Nekem ha nem volna hova menjek, akkor érdekelne a Golgota gyüli. De van hova menjek. Hogy miért a Golgota? Nem tudom miért.
Előzmény: abdias (926)
elterito Creative Commons License 2005.01.10 0 0 928
Ehhez nem kell, hogy igyál. Elég traubiszódát is.
Előzmény: abdias (917)
elterito Creative Commons License 2005.01.10 0 0 927
bolond lukból bolond szél fúj
Előzmény: esefi (915)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 926

Jó, jó. Elhiszem Neked. És mégegyszer köszi.

Biztos vannak még másoknak is tapasztalatai az "akkor hova" kérdését illetően.

Előzmény: Cillit (925)
Cillit Creative Commons License 2005.01.10 0 0 925
Én ott annyit épültem, mint a karizmatikus gyülikben eltöltött 13 év alatt összesen. Ott ugyanis az alkoholfüggőséget meg egyéb függőségeket Isten iránti függőségre igyekeznek felcserélni, és nagyon jól megkülönböztetik az igazi hitet a vallásosságtól. A pap közérthetően, viszonylag röviden prédikált, és valóban gondolatokat ébresztett.
Előzmény: abdias (924)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 924

:)

És ezt javaslod arra a kérdésre, hogy hol lenne jobb?

 

Előzmény: Cillit (920)
Cillit Creative Commons License 2005.01.10 0 0 923
A pap célja uis az volt, hogy "rákos fekély" legyen a ref. egyházban, de ha megkapta volna a nyelveken szólást, kipenderítették volna. Ezért nem kérte, gondolom én.
Előzmény: Cillit (920)
tanú Creative Commons License 2005.01.10 0 0 922
RT azt tanította nálunk, hogy az ördög úgy adagolja a hazugságot, hogy két adag hazugság, egy adag igazság.

A tömény hazugság nehezebben emészthető, ugyanis.

Előzmény: vfo (919)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 921

Természetesen az esetleges hamisságot nem kell elfogyasztani. Ezt én sem akarom.

De ennyi erővel akkor nincs olyan hely, ahol ne lehetne patika mérleggel méregetni.

Salamon példázatát pedig erre az esetre vonatkoztatva egy kicsit erősnek érzem, mert az azért nem igaz, hogy "levágott barmokkal teljes" a ház.

 

Előzmény: vfo (919)
Cillit Creative Commons License 2005.01.10 0 0 920
Kedvcsinálónak: a ref. atyafi, aki elvitt minket oda, szólt nyelveken.

A népek megkérdezték a papot, ő miért nem szól. Válasza: "Mert soha nem kértem."

A ref. egyház vezetősége szerint a RIM "egy rákos fekély a ref. egyház testében".
Előzmény: abdias (917)
vfo Creative Commons License 2005.01.10 0 0 919
Én megfordítanám a kérdésedet.
Vajon meg kell-e maradni egy olyan helyen, ahol egyszerre kell igazságot és hamisságot fogyasztanom?

Illetve:
Péld. 17.1
Jobb a száraz falat, melylyel van csendesség; mint a levágott barmokkal teljes ház, melyben háborúság van.
Előzmény: abdias (909)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 918

Mondjuk ettől függetlenül lehet, hogy - ahogy írod - ott az Úr jelenléte vastagon.

:)

Előzmény: abdias (917)
abdias Creative Commons License 2005.01.10 0 0 917

:)

Ez komoly?

Nem hiszem, hogy a helyzet ennyire súlyos :)

Köszi.

Előzmény: Cillit (916)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!