Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.15 0 0 2909

Ja, látom hasznos szó a gond.

Előzmény: Törölt nick (2908)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.15 0 0 2908

Szerintem, ugyanazt mondjuk...

Előzmény: KömKel (2907)
KömKel Creative Commons License 2015.01.15 0 0 2907

A szintterületi mutató máshogy van, lásd 2901 hsz.

Előzmény: Törölt nick (2905)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.15 0 0 2906

Ja, a ... 2.-ben a TEREPSZINT alatti szintek (pince, alagsor) hasznos terület nincs benne.

Előzmény: Törölt nick (2905)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.15 0 0 2905

Nemde?

Nem.

1.

A HÁZ alapterülete osztva telekterület >> beépítési %

2.

A HÁZBAN lévő HASZNOS terület az ÖSSZES szinten osztva telekterület >> szintterület %

(persze mindkettő a rá vonatkozó szabályok szerint kiszámolva)

Előzmény: e30nick (2904)
e30nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2904

Sztem egyrol beszelunk, osszeadogatod az alapteruleteket, kivonod, amit ki lehet es a vegeredmeny kisebb kell legyen, mint a telek terulet * mutato. Nemde?

Kesz vagyok ezektol a szabalyoktol. :D Tehat kerek valamire engedelyt (II utem), aztan azt mondom megsem kell es a vegen mar megepithetem engedely nelkul. :D Zsenialis.

Előzmény: KömKel (2901)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2903

A szintteruleti mutatonk 0.6, a telek 650nm korul van,

ez ha jol szamolom kb 400 nm-es lakoteret tesz lehetove.

NEM ez a jó arány, mert ez a (telek)beépítettségi mutató...

Előzmény: e30nick (2900)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2902

Azert nem jobb, mert ha engedelyt kerek ra, akkor e-naplo koteles es akkor nem tudom magamnak megcsinalni.

Mivel II. ütem (lenne).... nem kell most megcsinálnod!

Az I. ütem elkészül, vége az e-naplónak, lezárod >> használatba vételi.

Aztán, ha eszedbe jut később, akkor mivel NEM engedély köteles beépíted.

Letojod az engedély II. ütemét és megcsinálod ahogy akarod...

---

Persze csak annyi előnye van az egésznek,

hogy így beleköthetnek, amibe akarnak, most előre !

Mivel látszik, az alaprajz, ablakozás, stb. stb.

Sőt magad is (és a tervező is) végig gondolod a terv miatt a komplett megoldást.

(alaprajztól a tűzvédelemig)

A terv aztán később már nem köt...

---

De, ha mindezt végig gondoltátok

és biztos az összes szabálynak megfelelés akkor

nyilván nem feltétlenül szükséges a hatóság kontrollja.

Azaz nem muszáj tervként is beadni.

KömKel Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2901

A szintterületi mutató mást jelent!

Földszintnél: BRUTTÓ alapterület, hőszigeteléssel együtt.

Tetőtérnél: 190 feletti BRUTTÓ alapterület

Kivonható belőle a lépcső egyszer, valamint a kémény/gépészeti akna/lift elég egyik alaprajzon szerepeljen.

Ettől függetlenül a 0.6 elég magas érték, nem nagyon szokott gond lenni az elérésével, csak nagyon pici telek esetén.

(most van olyan tetőtérbeépitéses engedélytervem, ahol a 0.7-et is elérjük, annyira pici a telek)

e30nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2900

Azert nem jobb, mert ha engedelyt kerek ra, akkor e-naplo koteles es akkor nem tudom magamnak megcsinalni.

A szintteruleti mutatonk 0.6, a telek 650nm korul van, ez ha jol szamolom kb 400 nm-es lakoteret tesz lehetove. Ez a masik ikerfellel, tetoterrel is meg nagyon messze van.

Es igen attol, hogy nem engedelykoteles meg be kell tartani a szabalyokat, pont ezert kerdezek ennyit. Majd szoljatok, ha mar unjatok! :)  Koszi az ujabb tippeket!

Előzmény: Törölt nick (2899)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2899

Az nem jobb, ha eleve...

II. ütemben megvalósuló lakótér a terven is.

(nekem anno így volt)

Előzmény: KömKel (2898)
KömKel Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2898

Ha védeni akarod a segged, akkor rakjatok be az engtervbe egy padlástéri alaprajzot, és legyen beleirva a müszaki leirásba, hogy pakolhato (esetleg höszigetelt) padlástér.

Előzmény: e30nick (2895)
KömKel Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2897

A baj az, hogy te egyetlen jogszabályt nézel, közben pedig van 10-15, és jo magyar szokás szerint némelyikek ütik egymást, vagy ellent mondanak a jozan észnek.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2896

...erre mondják pár helyen, hogy:

Valóban nem engedély köteles amit csinálsz, de ettől még a vonatkozó szabályok betartandók!

Az egyik ilyen szabály többek között a szintterület mutató.

Amin, ha utólag elbuksz (túlléped), akkor baj lesz.

Attól függetlenül, hogy nem kellett engedélyt kérni.

Szóval, számold ki, hogy legalább magadban tudd... túlléped-e?

e30nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2895

Na a mutatot is megkerdeztem, azzal jol allunk. A lakhato resz bovitesebe nem kothetnek bele, 1-es melleklet 5-os pont szerint nem engedelykoteles a rendeltetesi egysegek valtoztatasa. Majd tudositok. Es ismet nagyon koszonom a valaszokat!

Előzmény: KömKel (2894)
KömKel Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2894

A probléma ott van az épitéshatóság szerint, hogy te a tetőtérbeépitéssel bővited a lakható részét az ingatlannak, ami megváltoztatja a szintterületi mutatót és egyéb ilyesmiket, valamint a padlástérből csinálsz lakrészt.

Totál hülyeség az érvelésük, de ők meg ezek miatt akarnak mindenhol engedélyt követelni egy sima tetőtérbeépitésre.

A probléma az, hogy az épitésfelügyelet CSAK az épitési naplóval kapcsolatos dolgokban kompetens, a hatósági részében nem. Az éphatóság meg látszólag tud mindent az e-naplóval kapcsolatban, aztán közben meg tévinfókkal bombázzák az embert.

Előzmény: e30nick (2893)
e30nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2893

Na felhivtam oket. Mondom mi a helzyet, minimalis tartalmat szeretnek engedelyeztetni, mert a maradekot sajatkezuleg csinalom stb stb. Azt ugy nem lehet. De mondom miert nem lehet, elkeszul a teto, utana mar nem modositok tartoszerkezetet. Hat mert engedely nem kell hozza, de epitesi naplot kell vezetni, mert epitesi munka. Mondom wtf??? Es akkor arrol is naplot kell vezetni, ha ujracsempezem a furdoszobat? (atkiabal a kolleganonek) Igen...oo...nem tudom, mi ehhez nem ertunk, mi epitesi hatosag vagyunk. Mondom akkor ki ert hozza? Hat az epites felugyelet. Jo, felhivom oket. Mondom mi a helyzet, meg hogy mit mondott az epitesi hatosag. Hat az hulyeseg. A tetoszerkezet atalakitasrol kell engdely, a lepcsolrol ugyanez mondta, hogy vagy tartoszerkezetnek veszik vagy nem, de elvileg igen, szoval legyen rajta. Innentol vege, nem kell epitesi naplo csak engedelyhez kotott tevekenysegrol. A tetoter szigetelest, burkolast, stb lehet enelkul vegezni. Ugy dontottem, hogy a lepcso visszakerul a tervekre, megcsinaltatom ami a terven van, lezaratom az enaplot, aztan lesz egy kesz padlasterem, amit utana hazilag beepitek.

Előzmény: e30nick (2892)
e30nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2892

Ez egy rohej. Van ez a 312/2012-es torveny vagy mi, az 1-es zaradekban ott van tok vilagosan, hogy semmi sem engedelykoteles, ami nem erint tartoszerkezetet. Most mar csak azert is felhivom oket megkerdezem, hogy ha engedelykoteles, akkor mi miatt?

Előzmény: KömKel (2891)
KömKel Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2891

Én nem csak érzem, hanem tudom hogy ellentmondásos a két vélemény.

Ha felhivod őket, akkor 100%-ra azt fogják mondani, hogy engedélyköteles. Én két különböző helyen kérdeztem meg eddig, mindenhol ezt mondták.

Előzmény: e30nick (2890)
e30nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2890

Pfff. Azert erzed az ellentmondast a mondat ket fele kozott. :D Mondanam, hogy felhovom oket es megkerdezem, de nem fuzok sok remenyt hozza, hogy valid valaszt kaphatok erre.

Előzmény: KömKel (2889)
KömKel Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2889

Elvileg jogszerű, a gyakorlatban az épitéshatóság a rendeltetésmód (és szintterületi mutató, egyéb parapméterek) változása miatt kérheti az épitési engedélyt.

Előzmény: e30nick (2888)
e30nick Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2888

Egyszer mar bent volt, csak kivetettem. :) Pont ugy lesz a lepcso, ahogy irod. Hatso falon, gerendaval parhuzamosan, egy gerendakoz lesz kibontva.

Engedely nelkul epitem be a tetoteret, igen. De ez jogszeru, ha nem nyulok tartoszerkezethez, nem? Eddig errol volt szo.

Előzmény: KömKel (2887)
KömKel Creative Commons License 2015.01.14 0 0 2887

Ez egy kétesélyes dolog. Elvileg lehet tartószerkezet is, de gyakorlatban nem szokták annak venni.

Eleve engedély nélkül épited be a tetőteret, nem értem mit problémázol a lépcső berakásán...

Viszont a "kiveszek pár tálcát és ott a lépcső helye" meglehetősen laikus elképzelés. Eleve ekkor csak olyan lépcső jöhet szóba, ami egyenes karú, nagyon maximum az alja van beforditva max 2 lépcsőfokot. Máskülönben a fejedet be fogod verni a födémbe.

Egy ilyen lépcső helyigénye ~3 méter, és akkor még elég kényelmetlen lépcsőről beszélünk.

Rakasd be a tervre a barkácsáruházas lépcsőt, hogy lássátok egyáltalán elfér-e.

Előzmény: e30nick (2884)
e30nick Creative Commons License 2015.01.13 0 0 2886

Es az tok mind1, hogy mibol van az a lepcso, igyis-ugyis tartoszerkezet, ha csak egy "letrat" teszek oda akkor is? Ez eleg abszurdnak hangzik, de en mar nem lepodok meg semmin. :)

Előzmény: Törölt nick (2885)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.13 0 0 2885

Nade lépcsőt csinalhatok-e?

Hivatalból nem >> tartószerkezet.

Szerintem ... a tervben oldd meg a nyílást+lépcsőt is egyúttal.

Előzmény: e30nick (2884)
e30nick Creative Commons License 2015.01.13 0 0 2884

Sziasztok! Meg egy - remelem utolso - kerdes mielott beadjuk az engdelyeztetest. Szoval tetocsere lesz engdellyel, aztan tetoter beepites hazilag, engedely nelkul. Ezt mar ugy kitargyaltuk, hogy igy rendben van. Kerdeses viszont a feljaro. Betontalcas fodem van, nehany talcat kivehetek szinten engedely nelkul, ha a gerendahoz nem nyulok. Nade lepcsot csinalhatok-e? Nem beton lepcsore gondolok, hanem valami fa szerkezeture. Tele van ilyenekkel az osszes barkacsaruhaz, gondolom ott megveszem, hazaviszem, felallitom. Viszont olyanokat is hallottam, hogy a lepcso tartoszerkezetnek szamit es emiatt engedelykoteles. Hogy is van ez?

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2883

...ami rugalmassabbá teszi a házat alul, az általában javítja a földrengés állóságot.

(fent meg változatlan ugyebár)

Előzmény: Peter atyuska (2882)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2882

Nem, statikusnak kell számolnia ezt, de majd kiderül egy földrengés alkalmából :( sajnos lakáson belül is vannak átalakítások amik éppen az állékonyságot segítik elő.

Előzmény: Afrikaans8 (2881)
Afrikaans8 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 2881

Régóta foglalkoztat a kérdés, mennyire okos dolog a régi bérházak alsó homlokzati részét, sőt a belső tartóelemeket is megbontani a különféle közértek és egyéb üzletek kialakítása céljából. 10-15 éve hallottam egy rádióműsort, ahol arról volt szó, hogy még a közfalak is merevítenek, nemhogy a tartószerkezet. Egyik lakásom alatt pl. egy vasoszlopot raktak be úgy az utcaszintre, hogy fölötte 7 emelet magasságban az tartja a homlokzati részt vagy 8-10 méteres áthidalás közepén. Magyarán alul egy törékenynek látszó, nem túl vaskos fémoszlop, fölötte az 50 centi széles falak 6 szinten. Jó dolog ez? Vagy csak nekem van fóbiám?

Axióma Creative Commons License 2015.01.07 0 0 2880

Nem arrol van csak szo, hogy meddig lakoterulet egyenlo meddig kell kozmuvesiteni? Ha nem enged nagy telek 1 csalad megoldast, akkor effektive kevesebb beruhazassal tud ugyanannyi csaladot kiszolgalni.

Előzmény: frakkx (2878)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!