Sztem egyrol beszelunk, osszeadogatod az alapteruleteket, kivonod, amit ki lehet es a vegeredmeny kisebb kell legyen, mint a telek terulet * mutato. Nemde?
Kesz vagyok ezektol a szabalyoktol. :D Tehat kerek valamire engedelyt (II utem), aztan azt mondom megsem kell es a vegen mar megepithetem engedely nelkul. :D Zsenialis.
Azert nem jobb, mert ha engedelyt kerek ra, akkor e-naplo koteles es akkor nem tudom magamnak megcsinalni.
A szintteruleti mutatonk 0.6, a telek 650nm korul van, ez ha jol szamolom kb 400 nm-es lakoteret tesz lehetove. Ez a masik ikerfellel, tetoterrel is meg nagyon messze van.
Es igen attol, hogy nem engedelykoteles meg be kell tartani a szabalyokat, pont ezert kerdezek ennyit. Majd szoljatok, ha mar unjatok! :) Koszi az ujabb tippeket!
Ha védeni akarod a segged, akkor rakjatok be az engtervbe egy padlástéri alaprajzot, és legyen beleirva a müszaki leirásba, hogy pakolhato (esetleg höszigetelt) padlástér.
A baj az, hogy te egyetlen jogszabályt nézel, közben pedig van 10-15, és jo magyar szokás szerint némelyikek ütik egymást, vagy ellent mondanak a jozan észnek.
Na a mutatot is megkerdeztem, azzal jol allunk. A lakhato resz bovitesebe nem kothetnek bele, 1-es melleklet 5-os pont szerint nem engedelykoteles a rendeltetesi egysegek valtoztatasa. Majd tudositok. Es ismet nagyon koszonom a valaszokat!
A probléma ott van az épitéshatóság szerint, hogy te a tetőtérbeépitéssel bővited a lakható részét az ingatlannak, ami megváltoztatja a szintterületi mutatót és egyéb ilyesmiket, valamint a padlástérből csinálsz lakrészt.
Totál hülyeség az érvelésük, de ők meg ezek miatt akarnak mindenhol engedélyt követelni egy sima tetőtérbeépitésre.
A probléma az, hogy az épitésfelügyelet CSAK az épitési naplóval kapcsolatos dolgokban kompetens, a hatósági részében nem. Az éphatóság meg látszólag tud mindent az e-naplóval kapcsolatban, aztán közben meg tévinfókkal bombázzák az embert.
Na felhivtam oket. Mondom mi a helzyet, minimalis tartalmat szeretnek engedelyeztetni, mert a maradekot sajatkezuleg csinalom stb stb. Azt ugy nem lehet. De mondom miert nem lehet, elkeszul a teto, utana mar nem modositok tartoszerkezetet. Hat mert engedely nem kell hozza, de epitesi naplot kell vezetni, mert epitesi munka. Mondom wtf??? Es akkor arrol is naplot kell vezetni, ha ujracsempezem a furdoszobat? (atkiabal a kolleganonek) Igen...oo...nem tudom, mi ehhez nem ertunk, mi epitesi hatosag vagyunk. Mondom akkor ki ert hozza? Hat az epites felugyelet. Jo, felhivom oket. Mondom mi a helyzet, meg hogy mit mondott az epitesi hatosag. Hat az hulyeseg. A tetoszerkezet atalakitasrol kell engdely, a lepcsolrol ugyanez mondta, hogy vagy tartoszerkezetnek veszik vagy nem, de elvileg igen, szoval legyen rajta. Innentol vege, nem kell epitesi naplo csak engedelyhez kotott tevekenysegrol. A tetoter szigetelest, burkolast, stb lehet enelkul vegezni. Ugy dontottem, hogy a lepcso visszakerul a tervekre, megcsinaltatom ami a terven van, lezaratom az enaplot, aztan lesz egy kesz padlasterem, amit utana hazilag beepitek.
Ez egy rohej. Van ez a 312/2012-es torveny vagy mi, az 1-es zaradekban ott van tok vilagosan, hogy semmi sem engedelykoteles, ami nem erint tartoszerkezetet. Most mar csak azert is felhivom oket megkerdezem, hogy ha engedelykoteles, akkor mi miatt?
Pfff. Azert erzed az ellentmondast a mondat ket fele kozott. :D Mondanam, hogy felhovom oket es megkerdezem, de nem fuzok sok remenyt hozza, hogy valid valaszt kaphatok erre.
Elvileg jogszerű, a gyakorlatban az épitéshatóság a rendeltetésmód (és szintterületi mutató, egyéb parapméterek) változása miatt kérheti az épitési engedélyt.
Ez egy kétesélyes dolog. Elvileg lehet tartószerkezet is, de gyakorlatban nem szokták annak venni.
Eleve engedély nélkül épited be a tetőteret, nem értem mit problémázol a lépcső berakásán...
Viszont a "kiveszek pár tálcát és ott a lépcső helye" meglehetősen laikus elképzelés. Eleve ekkor csak olyan lépcső jöhet szóba, ami egyenes karú, nagyon maximum az alja van beforditva max 2 lépcsőfokot. Máskülönben a fejedet be fogod verni a födémbe.
Egy ilyen lépcső helyigénye ~3 méter, és akkor még elég kényelmetlen lépcsőről beszélünk.
Rakasd be a tervre a barkácsáruházas lépcsőt, hogy lássátok egyáltalán elfér-e.
Es az tok mind1, hogy mibol van az a lepcso, igyis-ugyis tartoszerkezet, ha csak egy "letrat" teszek oda akkor is? Ez eleg abszurdnak hangzik, de en mar nem lepodok meg semmin. :)
Sziasztok! Meg egy - remelem utolso - kerdes mielott beadjuk az engdelyeztetest. Szoval tetocsere lesz engdellyel, aztan tetoter beepites hazilag, engedely nelkul. Ezt mar ugy kitargyaltuk, hogy igy rendben van. Kerdeses viszont a feljaro. Betontalcas fodem van, nehany talcat kivehetek szinten engedely nelkul, ha a gerendahoz nem nyulok. Nade lepcsot csinalhatok-e? Nem beton lepcsore gondolok, hanem valami fa szerkezeture. Tele van ilyenekkel az osszes barkacsaruhaz, gondolom ott megveszem, hazaviszem, felallitom. Viszont olyanokat is hallottam, hogy a lepcso tartoszerkezetnek szamit es emiatt engedelykoteles. Hogy is van ez?
Nem, statikusnak kell számolnia ezt, de majd kiderül egy földrengés alkalmából :( sajnos lakáson belül is vannak átalakítások amik éppen az állékonyságot segítik elő.
Régóta foglalkoztat a kérdés, mennyire okos dolog a régi bérházak alsó homlokzati részét, sőt a belső tartóelemeket is megbontani a különféle közértek és egyéb üzletek kialakítása céljából. 10-15 éve hallottam egy rádióműsort, ahol arról volt szó, hogy még a közfalak is merevítenek, nemhogy a tartószerkezet. Egyik lakásom alatt pl. egy vasoszlopot raktak be úgy az utcaszintre, hogy fölötte 7 emelet magasságban az tartja a homlokzati részt vagy 8-10 méteres áthidalás közepén. Magyarán alul egy törékenynek látszó, nem túl vaskos fémoszlop, fölötte az 50 centi széles falak 6 szinten. Jó dolog ez? Vagy csak nekem van fóbiám?
Nem arrol van csak szo, hogy meddig lakoterulet egyenlo meddig kell kozmuvesiteni? Ha nem enged nagy telek 1 csalad megoldast, akkor effektive kevesebb beruhazassal tud ugyanannyi csaladot kiszolgalni.