Ez igazán kedves Tőled!!!! :-) Ha valakinek van kedve, és Savaria felé jár, engem is meg lehet látogatni, igaz, egyelőre óriási szenzációval nem tudok szolgálni. Sőt, örülök, ha úszómedencéből feltárássá alakulunk... :-))))))
Amióta A. még 2001-ben Egyiptomban elhagyta az útlevelét, azóta mindig készülünk fénymásolattal. Azt a kairói külügy- (vagy belügy-?) minisztériumi tortúrát nem kívánom senkinek...
Ne is mondd! Már szétuntam az agyamat, mióta Sz.helyen vagyok. Mindig esik az eső, alig tudtunk dolgozni. A föld agyagos, megáll rajta a víz, tehát eső után is napokig várni kell míg szárad, mert amúgy egy nagy dagonya az egész.
Egy dolog vigasztal: már csak 3 hét, aztán megyünk. :-)
Montenegróval kapcsolatban nincs semmi bajom, gyönyörű ország (és akkor a hegyekben még nem is voltunk...), van jónéhány különösen szép városkája (romváros is). Pl Budva, Sv. Stefan, Kotor, Perast, Stari Bar, Ulcinj, Rijeka Crnojevice. Ezek közül Budvát és SS-t csak az útról láttuk, de ódákat zengenek róluk.
Eddig jó.:)
De az összkép valahogy mégsem volt olyan pozitív. (BIH és Alb után nehéz is, ez viszont szubjektum.)
Ami nálunk az összképet elrontotta, azok az "őslakosok" voltak. Mondjanak magukról bármit, ők szerbek. OLyan érzésünk volt, mintha visszacsöppentünk volna a 90-es évek eleji Balatonra. Szolgáltatás nélküli lehúzás...
Bejelentkezéskor elvehetik (hiszen ők is adminisztrálnak valamiből), de utána vissza is kell adniuk.
A török mecsetekben pontosan úgy kell viselkedni, mint egy keresztény templomban. Így vagy úgy, de mindegyik Isten háza. "Törökben" nem emlékszem külön bejáratra, az inkább Egyiptomra jellemző. Azt hiszem itt csak annyi van, ha le akarsz borulni elmondani az Allah akbart, akkor azt (talán) máshol kell, nem a központi csarnokban. De turistaként csak az általános szabályok.:)
Kérdeznék pár dolgot, talán be-bekukkant majd valaki, aki ráér, és tud válaszolni...
A török mecsetekben millen módon kell viselkedni? (Ok, tudom, hogy illendő öltözék, meg hasonlók). Inkább arra gondolok, hogy férfiak-nők külön bejáraton jutnak -e be, ill. tartózkodnak odabennt.
Szállodában: bejelentkezéskor elveszik/elvehetik az útlevelet?
Miért is ne?...:) Ez a véleményem, MN lassan, de folyamatosan igyekszik olyan turistacsapdává válni, mint Horváto. Albánia pedig (még) lehet olyan érzésed, mint pl É-Afrikában vagy a Közel-Keleten. Tudod mire gondolok, arra amikor EMBERekkel találkozol.:)
HB
Az otthoni gépem persze behalt, 1-2 napig nem lesz netes elérhetőségem, de utána majd beszámolgatok.
Most igy meg Albaniabol csak annyit, hogy ha van kedved attervezni az utat, inkabb Albaniat ajanlom MN helyett. Klasszisokkal jobb, az arakrol (nem a rakira gondolok:)) nem is beszelve. Jovo heten mar otthonrol felrakok majd egz halom kepet.
HB
De persze lesznek infoim MN-rol es Boszniarol is (Szarajevo, Mosztar, Blagaj, Pocitelj, Kravice vizeses). Allat jo helyek, a Sarajevsko sor, amit az EB donto alatt ittam, egyenesen fantasztikus volt (nem beszelve a vegeredmenyrol.:)))
az üdülési bilétákat kőkapura cseréltem!!! az előző évezredben még akkor voltam mikor nem is volt más ott mint a kastély ! az áram saját agregátról ,este 10-kor teljes sötétség. ja és 7 éves voltam
Azt hiszem a klasszikus hosszitás megprobálom... nem tudtam ,hogy erre is van lehetőség ha jól olvasom 60000Ft csekket 6000ft+ áfácskáért ... na még az is megéri
Igen, az a lényeg, hogy ne járjon le. Én pont múlt év végén intéztem egy hosszabbítást: lejárat előtt pár nappal adtam fel az Üdültetési Alapítványnak, vagy mi a manónak (a feladás dátuma számít, ha jól emlékszem). Ők visszaküldenek egy sárga csekket, miután befizeted és megjelenik a számlájukon a pénz, új csekkfüzetet küldenek .