Kérdezz, van itt pár okos segítőkész ember. Három dolgot nem szeretnek: ha valaki illegális dolgot kér, illetve ha valaki egy kérdést sok topicba tesz bele.
És kodekpakkot soha, sehova sem teszünk fel.
"Magam részéről sem zsarolható, sem létfontosságú levelek nincsenek a fiókjaimban, nem igazán érdekel ez a része."
Ez nálad rendben is van, mint írod. És nálam is ez a helyzet.
De akadhatnak másféle emberek is. Például üzletemberek, saját, vagy vállalati levéltitkaikkal. Itt elsősorban olyan vállalati vezetőkről van szó, akiknek sok-sok fontos féltenivalójuk van, mert a feletteseik olyan gazdasági és ipari (az ipari kémkedések ellen szigorúan megvédendő!!!) vállalati titkokat bíznak rá, amelyeket mindenáron meg kell védeni (pl. a Paksi Atomerőmű vállalatvezetőjének is van mit megvédenie ezen a téren), és ami miatt ez az adatvédelmi dolog semmiképpen sem egy megkerülhető téma ám... !!
Akkor tehát nem elég, ha az Outlook Express 6 által elmentett levélfájloknak a mappáját megtallózom a Windows Live Mail-ben, hanem a sikerhez az Outlook Express 6-nak is telepítve kell lennie hozzá???>> Mert ha igen, akkor még egyszer rákérdezek: hol lehet normális letöltőlinket találni az Outlook Express 6-os telepítőprogramjához, és a Windows 7 alá való feltelepítéséhez mire kell ügyelnem?
Minden szolgáltató egy szerveren tárolja a leveleket, míg hozzád eljut. Az a második lehetőség lényegében olyan szolgáltató, ami WEB-es elérést nem biztosít.
Legalábbis úgy látom, a Fraktál ADSL-nél csak POP3 / SMTP van.
Igazság szerint ez olyan dolog, hogy ilyen szolgáltatóval nem érdemes foglalkozni szerintem. Idővel előfizetést válthat az ember, másik szolgáltatóhoz kerülhet. Sokkal jobb egy (több) olyan címmel rendelkezni, ami az előfizetéstől független. Ehhez "szoktatni" a partnereket, regisztrálni a banktól kezdve stb. helyeken.
A Gmail magas megbízhatóságú, spamvédett, még ha akadnak is ritkán üzemzavarok, gyakorlatilag örökérvényű címed lehet, amit nem kell később cserélgetni.
Magam részéről sem zsarolható, sem létfontosságú levelek nincsenek a fiókjaimban, nem igazán érdekel ez a része.
"Miért mentegetnéd naponta gépen belül, főleg minden levél után, ha sokkal nagyobb baj lesz, mikor a merevlemez romlik el és akkor teljesen mindegy melyik részén van a visszaállítandó dolog. Másold külső merevlemezre és kész.[...]"
Jahno, olvass légyszi vissza, mert az (55510)-ben pont azt taglaltam, hogy USB-s mobil rack-ben lévő olyan külső merevlemezre is kimásolom a levelezési adataimat, amit egyebekkor mindig egy dobozkában pihentetek kihúzva, kikapcsolva (tehát nemcsak az "élő" merevlemezem másik ["D:"] partíciójára). Így ráadásul két garnitúra biztonsági másolatom is van!!!
Legyél nyugodt felőlem, vigyázok én az adataimra!.... ..
Habár azt, hogy a másolatok maradjanak a kiszolgálón, sosem pipáltam be, de nekem eddig még több mint 10 év netezés alatt egyszer sem veszett oda egyetlenegy levelem sem(!!!), a biztonsági másolati "rendszerem" miatt.
A gmai.com-on is volt rá például (apunak ui. ilyen egy mailcíme [is] van) példa, hogy megesett az már nemegyszer, hogy egy-két szerverhiba és/vagy szerverkarbantartás miatt átmenetileg elérhetetlen volt a levelezőszerver egy-egy teljes napon át, és várhattuk, hogy mikor javul meg a dolog... :( ... .....Tisztára méreg tud lenni az ilyesmi, no meg aggódnivaló is! Arról már nem is beszélve, ha mondjuk az egyik ilyen szerverhiba azért volt, mert az internetes világ "gonosz manói" felhackelték a szervert, és a mezei userek adatait meg korlátlanul ellophatják.
Az nem jutott eszetekbe, hogy amikor mindent a levelezőszervereken tároltok (és nem pedig a biztonságos merevlemezeken és a csak ezen alkalmakkor használatba helyezett másolati adattárolóitokon!!!), akkor azt kockáztatjátok, hogy a szerver megtámadása után ellopott levelezési adataitokkal akár meg is zsarolhatnak benneteket... ! ... ... ... ((Távol álljon tőlem a pánikkeltés, ezzel az intelemmel ui. csak az a célom, hogy az internetes világ adatvédelmének fontosságára kissé rátegyem a hangsúlyt, mert itt a legjobb védekezés a megelőzés!!!))
A 2. lehetőség szerinti postafiókokat is felveheted az Outlook Express/Live Mail-ba és akkor el sem kell indítanod a böngésződet a levélkezeléshez. Azokat is archiválhatod a saját gépeden, mint a többit szoktad. De "Az üzenetek másolata maradjon a kiszolgálón"! :)
Miért mentegetnéd naponta gépen belül, főleg minden levél után, ha sokkal nagyobb baj lesz, mikor a merevlemez romlik el és akkor teljesen mindegy melyik részén van a visszaállítandó dolog. Másold külső merevlemezre és kész. Feltéve ha létezne még Oulook Express, akkor el kellene tenned a címlistát is, ami egy *.wab file, valamint ezt a könyvtárat telepítés után az importálásnak kijelölni és kész. No meg az a fránya 2 gigás korlát, az sok embernek nagyon fáj.
A másik résznél olyan opció is lehet, hogy másolatot hagysz a szerveren, de ez sok levélnél szopó, mert mindenki az inboxban hagyja, viszont évek alatt több 10 gigányi levél is lehet, amit a gépről töröl, az még ott van szerveren és ki tudja a szolgáltató is mit fog alakítani, ha van valami bővítés, akkor a leveleződ új levélnek fogja mutatni, így újra letölti. Vagy csak gépcsere után az ezer éve kitörölteket, szóval nehéz belőle jól kijönni, főleg ha túllépjük a korlátot és belefordul a szerver és a levelező is. Aztán azt sem árt tudni, hátha ez a fránya fraktal.hutámogat pld. IMAPos levelezést?
Akkor hogy félreérthetlenül megvilágítsam a dolgot két példával élve:
1. -- Az Outlook Express 6 a merevlemezre menti a levelezési fájljaidat, aminek az alapértelmezett mentési mappáját az Eszközök---> Beállítások---> Karbantartás---> Tárolómappa gomb---> Tárolómappa párbeszédpanel begépelőmezőjében lehet ellenőrizni (valami ilyesmi eredeti mappanévvel: "[IGT65R65F6R64636ER67DGDSFGDXZ5EE56E5EZUI]", csak csúcsos zárójelben, amit pillanatnyilag nem lelek most...), és ha például parancsikont akarok adni rá, akkor innen másolom ki a jobb gomb mindent kijelöl parancs után a jobb gomb másolás paranccsal, és aztán ezt beillesztem abba a parancsikonba (a "Cél:" mezőbe!!!!), amit az asztalon elhelyezett erre kitalált mappámban létrehozok. Létrehozom ugyanitt a másolatok mappájának a parancsikonját is, ami arra a mappára mutat, ahová az eredeti mappából átmásolom az üzenet-fájlokat (ez rendszerint a "D:" meghajtó valamelyik erre a célra általam létrehozott mappája, míg az eredeti mindig valahol a "C:/WINDOWS/..../[IGT65R65F6R64636ER67DGDSFGDXZ5EE56E5EZUI]/" mappaelérési útvonal legvégén található meg.
Így amikor összeborul a Windows, és újra kell rakni, akkor le lehet tisztítani nyugodtan az egész "C:" partíciót, mert a "D:" partíció másolati mappájába naponta, ill. minden új levélfogadás után bemásolom felülírással az eredeti mappa átfrissült tartalmát! Ezenkívül a biztonsági másolatok átkerülnek még egy USB-s mobil-rack-ben lévő merevlemezre is, amelyet csak erre a célra használok, és egyébkor mindig pihen, és el van zárva. Így abszolút biztonságban tudom a levelezésemet!!!!
2. -- A másik lehetőség pedig az olyan levelezőszerverek használata, mint pl. a gmail.com, a freemail.hu, stb., és így tovább, tehát amelyek a levelezésed üzenet-fájljait a szerveren tárolják, és nem pedig a te géped merevlemezén. Amikor a szerverre kérdeztél rá, akkor ilyen szerverre gondoltam, és nem pedig olyan levelezőkliens-kiszolgálószerverekre, mint amilyen például "mail.fraktal.hu" is, ami az olyan klienseket szolgálja ki, amilyen az Outlook Express 6 is!
Amire tehát én gondoltam, az csakis a 2. példában szereplő szerver lehet!
Az a külön szórakozás mondjuk nem nagy dráma, nekem alapban van a doksik könyvtár, amit mentek, ebben van egy a leveleknek és kész, erről amúgy sem árt saját másolat. Bár egyszeri júzernek én is a Gmailt szoktam mondani.
Viszont amennyiben letöltöd a leveleket és a szerveren másolat sem marad, akkor neked kell gondoskodni a mentésről, biztonsági másolatról, hiszen egy adattároló bármelyik pillanatban tönkremehet.
Windows újratelepítése után külön szórakozni kell még a levelekkel is.
Erről én már régen leszoktam, Gmail és ennyi. Egy kis programot használok még hozzá (Pop Peeper), de az csak jelzi a levelek érkezését, illetve el is olvashatom, de a szerverről nem töröl semmit.
A Gmail felület további előnyökkel rendelkezik, mint a címkézés például, több gépről is könnyen elérhető, sok szempontból praktikusabb.
Itt a végén mire gondolsz? Minden postafiókhoz tartozik levelező szerver. Ezeket el lehet érni webes felületen is. Én kicsit nagyobb biztonságban érzem a leveleimet a szerveren, mint az én gépemen. Be is szoktam jelölni mindegyik programnál, hogy "Az üzenetek egy-egy másolata maradjon a kiszolgálón". Pláne akkor, ha több gépről is kezelem őket. Ekkor kötelező, mert ha egyik gépen letöltöd, a másikon már nem lehet, mert nincs a szerveren.
Ebben az esetben - ha újra kell telepítened a rendszert és újra beállítod a fiók adatokat - újra letölti a leveleket a szerverről. Persze nem rossz a saját gépen importálni (már ha megvannak), de az én tapasztalatom szerint nem pontosan abba a kategóriába importálja őket a Live Mail , ahova szeretném. Utána még mókolni kell velük kicsit.
Megnéztem telepítés után, megengedi az importot, legalábbis a rá való menüparancs megvan benne. <<((Az a jó ebben a két levelező-kliensprogramban -- a Windows Live Mail-ban és az Outlook Express 6-ban -- , hogy mind-mind merevlemezre mentenek, így nem függök a szerveres levelezőfiók-szolgáltatóktól egy percig sem.))
Kipróbálás szinten az egyik laptopomra felraktam a Windows 7-et (<<a 32 bites verziót!!!). A legtöbb programot a Windows Live Essential hivatott pótolni benne, amit kivettek a Windows XP-ből (valahogy úgy, mint régen a Windows 98 SE-nél, amikor kiadták hozzá a "Windows 98 Plus!" nevű pluspack-telepítő CD-jét).
Ebben a csomagban azonban nem minden van benne. Konkrétan az Outlook Express 6-ot szeretném pótlólag letölteni hozzá, de nem találok megfelelő letöltő-linket (vagy csak rossz helyen nézem?... ..) hozzá. ((Vagy ehhez már az Outlook Express 7-es passzolna jobban???))
Honnan lehet azt az Outlook Express 6-ot, vagy azt az Outlook Express 7-et letölteni, amelyik a 32 bites Windows 7-tel kompatibilis?
Viszonylag egyszerűen. A $NTServicePack... a Service Pack telepítésekor keletkezett, a $NTUninstallKB...-ok mek a KB... frissítések telepítésekor. Azt pedig, hogy az utóbbiak közül ki kicsoda, viszonylag egyszerűen ki lehet keresni pl. a Kuglival.
Most töröltem egyelőre a $hf_mig$ tartalmát, és még eddig nem veszek észre semmit. Úgy emlékszem, hogy évekig talán ezt automatikusan töröltem, ha megjelenítettem, mivel akkor valaki azt mondta, hogy ezt a vírusirtó hozza létre, amikor eltesz- talál valamit, de már elfelejtődött, hogy mit okoz. A másik az $NT kezdetű azért kerűlt előtérbe, mivel az még az SP2-nek volt a frissítő tartozéka és már régebb óta SP3-ra frissítettem Skype miatt. Ezért gondoltam, hogy felesleges. (Van egy ismerősöm gépe, ahol ezek a frissítések a Windows XP-t felnövelték egészen 18 GB-ra, ami az alap 3-4 GB-hoz képest rettenetes magas).
Azt honnan lehetne megtudni, hogy ez az $NT minek a tartozéka?
A $hf_mig$ tartalmáról kissé megoszlanak a vélemények. Vannak, akik azt állítják, hogy azt nem kéne törölni, mások szerint arra is ugyanaz vonatkozik, mint a $NT kezdetű mappákra, azaz hogy amennyiben biztosan nem akarsz a rendszerből eltávolítani korábban telepített service pack-et vagy más frissítést, akkor egész nyugodtan törölheted őket. Én általában nem szoktam törölni a $hf_mig$ tartalmát, ha nem muszáj, de ha jól tudom, az egyik kollégám ezt minden szívfájdalom nélkül meg szokta tenni, és nem tudok róla, hogy ennek bármilyen következménye lett volna.
Van egy olyan kérdésem, hogy az $NtServicePackUninstall$, $NtUninstallKB927891$ törölhető-e, mivel foglalják a helyet. Most SP-3 van már a gépen, de előtte SP-2 volt és ezek azóta ott vannak. Nem lehet, hogy már nincs rájuk szükség, mivel még az SP-2 -re vonatkoztak? Vagy az $hf_mig$ belső tartalma is ott van.
Megjegyzés(1.):> Annyit már ebből is világosan látok, hogy az "(a.)" esetben a Chrome-os parancsfájl esetleg a gépemre telepített G_Chrome böngészőből is eredhet, ami a M_Firefox (v_38.0.5, ill. mindig a legfrissebbje!) mellett a másik telepített böngésző. <--- ((A kettő közül a M_Firefox az alapértelmezettként beállított böngésző-program!!))
Kérdés: Abban nem vagyok biztos, hogy ezért tényleg a telepített G_Chrome böngésző-e a felelős, vagy csak valamelyik internetes keresőoldala, amelyiket valahogy a M_Firefox-om is képes megfogni. Ha maga a G_Chrome böngésző az érintett, akkor mit, hol, és hogyan kell benne átállítani (menü/menüparancs, beállítások, stb.-k)?? ((Ha meg valamilyen, a Firefox által "befogott" (beolvastatott) Chrome-os weboldal lenne a ludas, akkor azt hogyan lehet beazonosítani és letiltani??))
Megjegyzés(2.):> A "(b.)"eset az már -- számomra -- más tészta, ott azt lehet kivenni, hogy valamilyen "fbstatic-a.akamaihd.ne..." ((talán "fbstatic-a.akamaihd.net"(?) lenne a teljes neve, vagy valami hasonló?)) weboldal a ludas a dologban -- de csak részben(!!) -- , az "src.php" végződés pedig mint nyilván a "searching.php" rövidítése, valamilyen keresőoldalra mutat, amely vagy JavaScript-es weboldalra vagy fájlra mutat rá, vagy pedig maga az "src.php"-weboldal tartalmazhat talán egy JavaScript-et(?).
Kérdés: Ami a lényeges az ide vonatkozó kérdésben: hogyan lehet beazonosítani ennek a forrásoldalát, és letiltani, hogy ne akadjon be a Firefox üzemelése közben??
2.>> M_Firefox-kiegészítő-probléma (a "Kiterjesztések", és a "Bővítmények" esetében):>>
Nos, itt ezekben az a közös, hogy mindkettő estében látható az adott "kiterjesztés", vagy "bővítmény" estében "Engedélyezés"-gomb is, és "Letiltás"-gomb is, de nem található megegyikük esetében sem az "Eltávolítás"-gomb, amivel az esetleges nemkívánatos kiegészítőket eltávolítani, azaz uninstallálni lehetne!!
Kérdés: vajon mi lehet ebben az esetben az eltávolításuk szbályos, (bajokat nem okozó), járható útja???
szóval egy - egyébként XP-s - laptopban cseréltem a 10 éves LiIon akksit. Okozhat-e tűzveszélyt a régi akksi úgy magában, pláne, hogy állítólag zárlatos is (ezt ott mondták, ahol fel akartam újíttatni friss telepekkel). Jól tenném inkább, ha kidobnám, és nem őrizgetném az eredetit?