Nyelvileg az "endurance hiking" adja vissza talán a legjobban a jelentését - de ahogy SK is írta, csak akkor, ha ott is létezik ez a fogalom. Pl. amikor 1993-ban az USA-ban voltam, hétvégén néha elmentünk a "mall"-ba. Akkor még nem tudtam, hogy néhány év múlva erre a "pláza" lesz a magyar(?) szó.
Legalább egy esemény létezik is ilyen néven: A-100, 100 mérföld, 50 óra, ellátás és ellenőrző pontok nincsenek.
Régebben sokat beszéltünk erről, talán vissza is tudod keresni, és nem jutottunk jobb megoldásra, mint amiket találtál.
A probléma az, hogy maga a fogalmom nem létezik angol nyelvterületen ebben a formában, legalábbis nem tudunk róla, ezért csak kitalálni lehet neki nevet.
Keresgéltem a wikipedián, de nem sikerült dűlőre jutnom, hogy mi is a "teljesítménytúra" kifejezés angol megfelelője. A tükörfordításként a "power hiking" vagy "performance hiking" kínálkozik, azonban nem érdemes új kifejezést gyártani, ha az már létezik. A "fell running" és a "trail running" szócikkek alatt találhatunk utalásokat különböző eseményekre, amik viszont inkább arra utalnak, hogy ezeket a rendezvényeket csak terepfutó "verseny"-ként tudják értelmezni. A Mátrabérc azonban a tipikus példája annak, hogy a "trail running" kifejezést miért kell kizárni, hiszen a terepfutóknak külön rendeznek "Mátrabérc trail" nevű terepfutóversenyt, ami nem azonos a klasszikus teljesítménytúrával. A "fell running" kifejezésnél viszont a "distance" kategóriák bizonytalanítanak el, mert már 20 km felett hosszú távról beszél, na de akkor mit mondjunk a Kinizsi Százasra vagy a Mátra 115-re. Arról nem is beszélve, hogy a teljesítménytúra nem verseny, hiszen általában nem díjazzák külön a leggyorsabb célba érő(ke)t.
Szíves figyelmetekbe ajánlom az alábbi közleményt:
AZ ESŐZÉSEK CSÚSZÓSSÁ TETTÉK A TÚRAÚTVONALAKAT
Az elmúlt napok kiadós esőzései csúszóssá, nehezen járhatóvá tették a Pilis és a
Visegrádi-hegység legtöbb túraútvonalát, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott óvatosságra
kéri a túrázókat az elkövetkező napokban.
Bár az erdő fáinak kifejezetten jót tesznek az utóbbi hetek bőséges esőzései, a nagy mennyiségű csapadék a Pilisben és a Visegrádi hegységben is több helyen megnehezíti a túrázást. A Pilisi Parkerdő Zrt. útvonalakat egyelőre nem kíván lezárni, de felhívja az erdőjárók figyelmet a fokozott óvatosságra, valamint arra kéri a túrázókat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a parkerdo.hu főoldalán az Aktuális felhívásokból, illetve az egyes célpontok időjárásáról.
A szurdokvölgyekben, mint például a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok, vagy a Dera-szurdok, az előrejutás különösen nehézkessé vált a megnövekedett vízmennyiség miatt. A Visegrádon
található Apátkúti-völgyben az Apátkúti patak mellett futó piros jelzésű turistautat feláztatta az eső, ezért csak az erdészeti aszfaltozott úton lehet eljutni a Telgárthy-rétig.
A meredek szakaszokat is tartalmazó túraútvonalak, mint például a Spartacus-ösvény, vagy a
Pilismarót határában található Hirsch-oromhoz vezető ösvény nagyon nehezen járható, ezért
ezen a hétvégén csak jól felkészült túrázóknak ajánlott.
A Valkói Erdészet területén is nehéz közlekedni a sár és a csúszóssá vált utak miatt. Az erdészet javasolja az olyan meredekebb részeken futó turistautak elkerülését, mint a piros háromszög, illetve a sárga, zöld és kék jelzésű utak Gödöllő és Bag községhatárban.
Hú, azt a törökbálinti P-t nagyon el kellene kezdeni már felújítani. Az ottani Z- jelzést meg teljesen megszüntetni, mert semmi, de semmi értelme, csak nézzétek meg a térképen az indulási, és az érkezési helyét :D
Jelzésfestési útmutatóból egy csomó van fenn itt-ott. Pl. a BTSSZ-nél 2010-es, vagy az MTSZ-nél egész sorozat frissebb. Lehet tudni, hogy konkrétan mit olvasnak?
Szerződésből esetleg template (pénzek, nevek nélkül) van fent valahol?
Aha. Hát, nekem még az se volt világos az eredeti hsz-od után, hogy festésről beszélsz vagy rendezésről, a korábbi kontextus alapján azt hittem első ránézésre, hogy rendezőkre gondolsz.
Mindenesetre az eredeti téma, a turistajelzések karbantartása, a változtatások kezelése, és hogy egymáshoz képest ki kicsoda, az ettől többé-kevésbé független. Lehet, hogy ez itt kicsit offtopic is, és inkább polidili, nem tudom.
Nem a kis halakra értem,hanem a nagyokra,ahogy az már lenni szokott.Vegyük mondjuk a pár évvel ezelőtti nagy Kék felújítást.Ott a rá szánt pénz legalább harmada szerintem zsebekbe vándorolt(túlárazások miatt) és egy része a melónak direkt rosszul lett megcsinálva,hogy pár év múlva újra pénzt lehessen kivenni belőle.
Sajnos én leginkább úgy látom,hogy felismerték a lenyúlási lehetőséget,tehát pénzcsapként működik és az erre fordítható pénz egy része zsebekbe vándorol.
Igen, ez a kérdéses szakasz egy részén (Nagykovácsi út felőlin) így is van. A szurdok felőli végén nem láttam, sőt egészen a Nagykovácsi úttal párhuzamos utcáig nem láttam ilyet. (Szerettem volna megnézni alaposabban még egyszer, nem csak túra közben kutyafuttában, mielőtt ezt leírom, de nem értem még oda.)
Sajnos sokkal jellemzőbb, hogy a régi jelzést teljesen eltüntetik.
Tamás, erről van valami a szabványban?
Bé kérdés: konkrétan mi alapján dolgozik a BTSSZ, és mi alapján dolgoznak a festők? Erről van valami információd esetleg?
Nem biztos, hogy ezt szervezetekre, vagy jelzésfestőkre és ttúra rendezőkre le lehet egyszerűsíteni. A turista útvonalak jelzését és használatát az erdőtörvény szabályozza (valamelyest), ami itt most sztem fontos, hogy kb bárki túrázhat rajtuk. (A kérdést persze egyebek mellett az is bonyolítja, hogy turistautak nem csak erdőben vannak.) A jelzések publikáltak, bárki által hozzáférhetőek papír vagy elektronikus térképeken, és használják is őket a ttúra-rendezőktől a kisgyermekes családokig mindenféle népek. Érzésem szerint innét kezdve nagyon körültekintően lenne csak szabad változtatni őket, mert megjósolhatatlan, hogy a régi jelzés eltűnése kinek milyen gondot okoz.
Sajnos a törvény a jelzések és nyilvántartásuk mikéntjét miniszteri rendelet hatáskörébe utalja, és azt a rendeletet nem találom -- vagy nincs, vagy rosszul keresem, de a nincsre tippelek. Innét kezdve szabad az anarchia, mindenki azt gondol, amit akar.
Azt továbbra is ijesztőnek tartom, hogy a BTSSZ tervezete alapján 100-ból 50 km jelzését át akarják alakítani. Az meg, hogy egy évek óta működő jelzést hirtelen le kell cserélni egy harminc éve változatlan, nem kötelezően alkalmazandó szabvány egy sora alapján, miközben ugyanazon szabvány más rendelkezéseivel valószínűleg indokolható a korábbi jelzés -- hát én ezt nagyon nehezen fogom megérteni, ha egyáltalán.
Az eredeti kérdésfelvetésre: nekem, mint nem festő és nem rendező túrázónak úgy tűnik, hogy a jelzések karbantartói és a ttúrák rendezői is a szervezett természetjárás lehetőségeit bővítik, és ezért hálás is vagyok nekik.
Sokat tévedek, ha az egész problémára már régen találtak megoldást?
Senkit sem kell megkeresni. A festett szakasz két szélén 2-3 db-nál, és közben legalább minden negyedik jelzésénél új jelzést kellene festeni, és a régire szürke törlőkeresztet festeni. A szürke törlőkeresztes jelzéseket kb. 2-4 év múlva lehetne megszüntetni.
Ebben az esetben a 2-4 éves térkép szerint is biztosan lehetne tájékozódni.
Hát én ennek úgy esnék neki, hogy TTT Túranaptár --> festésre tervbe vett hét túrái az adott tájegységben --> túrák útvonalának áttekintése alapján próbálnám eldönteni, hogy aza dott túra érintett-e vagy nem.
Pl. ha ezen a héten szeretnék festeni, akkor a Budai-hg., illetve Budapest régiók túrái érdekelnek. 7 ilyen van/volt a héten. Ezek közül 5 a megadott útvonal alapjánnem érintett.
A maradék kettő közül a Szerdai Szédelgő hosszabb távja jár arra, de az érintett szakaszt nem használja a rendezők által közzétett térkép szerint.
A KTF trailnél nincs a TTT Túranaptárban útvonal, de a rendezői honlapon megadott térkép messze-messze van az érintett szakasztól.
Ezek alapján egyik túranaptárba feltöltött túrát sem érinti a héten. De akár idáig se kell elmenni, az viszonylag lendületesen látszik, hogy két túra van, ami a környéken halad -- nekik mehet mail, hogy ott akkor azt átfestjük, ha érinti a túrájukat, akkor jelezzék az indulóiknak.
Szerintem a ttúrákat ennyivel nagyjából lehet kezelni. Persze nem csak ttúrákat érinthet, hanem pl.
- futóversenyeket
- t-tlen, de szervezett túrákat, kirándulásokat
- iskolai kirándulásokat, akadályverseny jellegű túrákat
- családi csellengéseket.
A futóversenyek útvonalát jellemzően kiegészítő jelzéseel látják el. Ha nem, és ugyanúgy kifestik alóluk a jelzést, az szívás. Nincs rá ötletem.
A csoportos kirándulások, vezetett túrák általában nem itiner alapján, hanem vezetővel működnek - ők remélhetőleg tudják ezt kezelni, illetve ezek inkább csapatépítőek, mint szintidősek, szóval talán nem annyira kritikus.
A iskolásokra nincs ötletem.
A családi csellengések kezelhetetlenek. Erre a FB lehet megoldás. Ott még az se kell, hogy jó helyen legyen közzétéve, elég, ha témába vágó és forgalmas csoportban van közzétéve, onnét kezdve általában utat talál magának az infó ahhoz, akinek kell.
Nincs itt vaalmi félreértés? A turizmus milyen értelemben lett kiemelt ágazat, mint természetjárás, vagy mint turisztikai szolgáltatások igénybevétele, nyújtása, fejlesztése?