Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2002.06.12 0 0 1483
Van bizony!

FeLaZso honlapján pl.

Igazolófüzet az MTSZ-ben.

Nekem is van EXCEL állományban, ha érdekel szívesen megküldöm.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1482)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.06.12 0 0 1482
A DDK pecséthelyeiről van olyan lista, mint az OKT-ről?
Váci Creative Commons License 2002.06.12 0 0 1481
Sziasztok!

Tegnap voltam Bakonybél-Zirc között. Jelzések kitűnőek, egyetlen helyen lehet eltévedni (sikerült is): Borzavár után, a hegyoldali réten.

Lenne egy kérdésem.
Kb. 2 hónapja túrázok intenzivebben, azaz hetente legalább egyszer, néha kétszer megyek 20-30 km-es túrára. Létezhet, hogy ettől lefogytam 7 kilót? Ti tapasztaltatok ilyet? Mivel eredetileg is csak 70 kiló voltam, kicsit aggaszt a dolog. (Mellette úszni is járok heti 1-2 alkalommal, de már évek óta.)

encián Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1480
Kösz, hogy ezt elmondtad, a leírtakkal egyetértek. Lehet, hogy félreérthetőek voltak elkeseredett soraim, de szeretném gyorsan leszögezni: nem az idősekkel van alapvetően bajom. Én sem vagyok már csitri, pár év múlva az 50-esek táborát erősítem, egyik legjobb barátnőm elmúlt 70 éves, de a mentalitása kenterbe veri a 40-eseket. Tisztelem, becsülöm az öregeket, de nem feltétlenül a koruk miatt. Az életkor állapot kérdése... A többi, ami ide kívánkozik itt off lenne.
A gondom a minőségi romlás, és az, hogy nálunk nincs 'korosztályos' túra, nincs többféle lehetőség. Heti egy túra van, ami évről évről rövidebb és lassabb. Viszonylag kis szakosztály vagyunk, kevés túravezetővel, és én vagyok kisebbségben, akinek a kedvéért nem fognak hosszabb túrát szervezni, mert akkor nyafog a többség. Ebből következik számomra, hogy nekem kell lépnem, és más lehetőségek után néznem.
Előzmény: Güsziológus (1478)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1479
Jól mondod, ez titok nyitja.
Előzmény: Gödény (1477)
Güsziológus Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1478
Encián!

Aktuális problémát feszegettek, remélem hozzászólásommal hozzájárulok a megoldáshoz.

Szerintem a generációváltás a szervezet életének állandóan jelen lévő problémája. Ritka az olyan szervezet, mely évtizedekig tudja biztosítani tagjai számára az elégedettség érzését.
Egyesületemben úgy tapasztalom (még egy éve sem vagyok tag), hogy jól megférnek egymás mellett a generációk. Vannak 2-3 órás séták a legidősebbeknek, rendszeresek a közös múzeumlátogatások, van nyugdíjas kirándulás, van 10-15 km-es, változatos, heti rendszerességű túra, de van 20-25 km-is is (éjszakai is), igaz, ez ritkább. A tagság (több évtizede együtt "élő", együtt "öregedő" természetjárók) igénye pl. a 2-3 napos buszos kirándulás, helyi túrákkal, együttléttel. Szerveznek túrát szomszédos országba is. Ápolják a hagyományt, vannak klubestek. Ilyenek. Kedvesek, barátságosak. Sokan teljesítették a Kéktúrát, mikor még fiatalabbak voltak. Őszinte érdeklődéssel hallgatták, hogy én milyen gyorsan "teljesítettem" (még 25 km van hátra) és szinte megbámultak, mikor elmeséltem, hogy 50-eseket szoktam teljesíteni. Utolsó együttlétünkkor (kb. 1 hónapja) két túra közül lehetett válaszani. Az idősebbek a rövidebbet választották. A fiatalabbak a hosszabbat. Nem akarták elhinni, hogy én a rövidebbet választom. Az igazság az volt, hogy egy nagyok kemény 50-es (PILIS 50) után egyszerűen jólesett punnyadni és beszélgetni idősebb túratársakkal. Segíteni a létramászásban, felemlegetni az OKT jellegzetes szakaszait, könnyeden csevegni, a végén jót sörözni.
A hét végén túráztam egy jót (54 km). A túra közepén találtunk egymásra egy 4 fős csapattal. Addig egymást előzgettük, de az együtt kocsmázás után úgy döntöttünk, hogy most már együtt folytatjuk. Azt hiszem Ők sem bánták meg, jókat dumáltunk (külün-külön is és csapatban is). A leggyorsabb a végét már nem bírta, előre futott. Mint kiderült, megrendelte a sört, melynek társaságában még egy jó fél órát anekdótáztunk, majd barátsággal elváltunk.
Én azt hiszem, hogy előítéletektől menetesen mindenki megtalálhatja azt, amire vágyik. A szervezet pedig vagy elpusztul, vagy megújul. Egyiket sem szabad siettetni. Én nemrég vesztettem el 91 éves anyámat. Sokat morgóludtunk egymással, de most, hogy már a lehetősége sem adott annak, hogy eszmét cseréljünk, bizony hiányzanak az akkor feleslegesnek ítélt rögeszmecserék.
Nem tudom, hol az igazság. De öregek nélkül nincs fiatalság sem!!!

Előzmény: encián (1472)
Gödény Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1477
A gyerekek nagyon hamar tudnak regenerálódni, viszont nehezen bírják a monotóniát, és az olyan, számukra elvont dolgok, mint a távoli szép kilátás, hosszú távon keveset jelentenek. Tehát gyakrabban megállni, pihenni, ezt-azt nézegetni (virágot, bogarat), egy kicsit játszni velük - és megy a dolog tovább.
Előzmény: Vaskalap kartárs (1474)
ktaxxyxx Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1476
Kéktúra-füzetet Bp-en a Magyar Természetbarát Szövetség központjában, a Bajcsy Zsilinszky út 31. II. emeletén lehet venni. (kb. 450 HUF)
Vidéken a megyei természetbarát szövetségeknél.

szaferi
vaRRunk már, vaRRunk!

Előzmény: Festéktüsszentő_Hapcibenő (1475)
Festéktüsszentő_Hapcibenő Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1475
Sziasztok!
Elnézést a zavarásért...
Kérdésem az lenne, hogy a Kék túra igazoló fuzetet hol lehet beszerezni? Mi kell hozzá?
Talán elkezdeném lassacskán...
Köszi a segitséget
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1474
A gyerekek többet bírnak, mint gondolnánk.
A fiam 4 éves és lazán, nyafogás nélkül megtett velem kb 4 kilométert, megmászva Somlót és ott a vár minden zugába bekukkantott. (még bújócskáztunk is) Visszafelé a buszon viszont filmszakadás volt (2 és 1/2 óra alvás közvetlen, indulás után).
Előzmény: szaferi (1473)
szaferi Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1473
Hétvégén Piliscsaba - Hűvösvölgy. Jelzések jók, két helyen kell figyelni, az egyik a Nagy-szénás teteje, a másik a rom Zsíroshegyi túristaház. Pecsétek megvannak a helyükön. Valamint igyekszem erősíteni a kéktúrázók táborát, egy 9 és egy 12 éves gyermekkel, aki szintén végigjött. A múltkor kibírták a 18-as busztól Dobogókőig tartó 24 km-t, 1000 méteres szintemelkedéssel. Na erre varjatok gombot... Azon gondolkodom, hogy elviszem őket teljesítménytúrázni is valami rövidebb távra, meg valami nagy nyári gyaloglásra is... Erősítsük tovább a Kék túra szellemiségét, az Erő legyen velünk.
encián Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1472
nagypapi, SK!
Öröm a bánatban, hogy ezek szerint nem biztos, hogy velem van baj... Nincs kedvetek társulni, és egy kis színt vinni a szakosztályunk posványos életébe? Nagyon rossz érzés ugyanis egy csoporton belül magányosnak lenni. Sajnos erre az egész túristamozgalomra jellemző az "öregek napközije" effektus, és azért nincs utánpótlás, mert egy fiatal, amikor ezt megtapasztalja, hátra sem nézve futva menekül. A kozépkorúak pedig - magamat leszámítva - a könnyebb ellenállás irányába haladva lustaságból inkább a tötymörgést választják. Nekem az a véleményem, hogy 20 km alatt bakancsot sem érdemes húzni, ezt a távot 2 óra lefutom, ha nagyon akarom. Szóval: segítsetek valamit kitalálni.
Előzmény: nagypapi (1469)
Múzsla Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1471
A Kohász Kékhez miért szükséges a tagság? Én már vittem olyanokat is végig, akik nem voltak tagok. Wenzel Péter egy rossz szót sem szólt.
:)
Előzmény: nagypapi (1467)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1470
Talán azért írják elő a tagságot, mert így erősítik magukat. Vagy közvetlenül, vagy a szakosztályok közvetve a szövetségen keresztül.
Jól látom, hogy nemcsak az én szakosztályomban probléma az elöregedés és az utánpótlás hiánya?
Előzmény: nagypapi (1469)
nagypapi Creative Commons License 2002.06.09 0 0 1469
Sajna, nekem is hasonló tapasztalataim voltak a szakosztállyal, azt hiszem, kinőttem a 5-10 km-es hűvösvölgyi túrákból, illetve - nicknevemmel ellentétben - nem öregedtem még meg hozzájuk eléggé. Nem igazán értem, miért kötelező a tagság néhány jelvényszerző túrához (másokhoz meg miért nem?), hiszen abból az évi párszáz forintból (vagy el vagyok maradva?) nem fog meggazdagodni senki, az igazolóhelyeken meg tagsági nélkül is be lehet szerezni bélyegzőt, miegymást.
Azért köszi Encián a lehetőséget, lehet, hogy élni fogok vele!
Előzmény: encián (1468)
encián Creative Commons License 2002.06.08 0 0 1468
Én valójában tagja vagyok egy szakosztálynak 6 éve, de! - egyre rövidebb és lassúbb túrákat szerveznek, mert a többség az alább leírt igénnyel - szerintem inkább igénytelenséggel - él vissza a természetjárás eredeti céljaival. Akik tényleg szerették a teljesítményt is adó túrákat, pl. a kéktúrát is, sajnos kikoptak. Szinte egyedül maradtam, ezért jócskán kilógok a sorból, és mint tudjuk, ahogy egy fecske sem csinál nyarat, úgy egy tag is kevés ahhoz, hogy menősebb túrát szervezzenek.:(
Jöhetsz hozzánk, ha érdekel, szívesen megadom a címet, legalább ketten már lennék egy francióhoz.:)
Előzmény: nagypapi (1467)
nagypapi Creative Commons License 2002.06.07 0 0 1467
Egyáltalán nem off, sőt még hozzátenném:
Én olyan szakosztályt keresek, mint Encián, DE: szeretek bizony megpihenni vegyesboltoknál, kocsmáknál, italboltoknál, egy-egy félórácskára. Viszont pl. a Kohász-kékhez (és sok más hasonló túrázhoz) nélkülözhetetlen a tagság, egyébként továbra is egyedül (vagy barátokkal) csinálnám a túrázást. Ha egy szakosztálynak ez (számomra elfogadható tagdíjért) megfelel, akkor szívesen belépek. Régen a FŐTÁV turista-szakosztályának voltam a tagja, de néhány év múlva elfelejtettük egymást. Szakosztályok jelentkezését várom Bp-ről ill. vidékről.
Előzmény: encián (1465)
mrfuci Creative Commons License 2002.06.07 0 0 1466
Sziasztok!

Bocsi, hogy nem olvasgattam visszafele, de sajnos nem túl sokat tudok netezni.
Nyáron mennénk a barátommal Írottkőtől a kéktúrán kb 4 napot. Természetesen hálózsák-sátorral. Kérdésem az lenne, hogy azon a szakaszon van-e valami változás, illetve esetleges szálláslehetőség, vagy amire érdemes odafigyelni.

Ha lehet e-mailban keressetek, mert ritkán jutok ide a fórumhoz sajnos!

Köszi előe is!

Mrfüci
a: Fülöp Tibor

encián Creative Commons License 2002.06.06 0 0 1465
Kedves Kéktúrázók!
Bocs a kicsit offért: olyan természetjáró szakosztályt keresek Budapesten, ahol a 4-5 km/h menetsebesség normál tempónak és a 25-30 km-es táv egy nap alatt teljesítendőnek számít, és nem vénasszonyok vasárnapi receptcseréje, valamint elhagyott lövészárkok kiskegyed színvonalú locsi-fecsije zajlik.
Ha tudtok ilyet, és egy menni szerető és tudó - volt kék- és egyéb teljesítménytúrást befogadnak, akkor szóljatok. Előre is köszönöm a segítséget!
ktaxxyxx Creative Commons License 2002.06.06 0 0 1464
Zircen nincs "Volánbusz pályaudvar", csak Volán buszpályaudvar! (Ahogy Közért és BKV sincs Zircen!) Nem pesti vagy véletlenül? :-)))
Előzmény: Zete (1462)
felazso Creative Commons License 2002.06.06 0 0 1463
3 "résztáv" van, amiről tudok az OKT-n:

1) Dorogtól-Nógrádig
2) Nógrád megye túristája (ehhez az OKT részen kívül kell még a bányász körút is)
3) A Bükk-Mátra útjain

FLZs

A Balatoni-kék túra teljesen más útvonalon halad.

Előzmény: tom-a-hawk (1427)
Zete Creative Commons License 2002.06.06 0 0 1462
Tavalyi ittjártamkor:
Bakonybél: a TH bejáratánál kívül volt egy dobozban,
Zirc: ha a vasutasoknál nem jársz szerencsével a Volánbusz állomáson is lehet kérni bélyegzést, de a központban elég sok egyéb hely is nyitva van.
A másik két helyről pedig már volt szó.
Előzmény: Váci (1460)
Vaskalap kartárs Creative Commons License 2002.06.06 0 0 1461
Kőris-hegyen az "objektum" bejárati kapujánál van jó álapotú gumibélyegző. (februári bejárás)
Előzmény: Váci (1460)
Váci Creative Commons License 2002.06.06 0 0 1460
Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hol lehet pecsételni Bakonybélen, Kőris-hegyen, Borzaváron és Zircen (ha tényleg nem adnak a vasútállomáson)?

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2002.06.06 0 0 1459
Én bizony 86-ban simán bejutottam a Bakony elzárt helyeire. Igaz, én voltam ott a katona. :-)
Előzmény: ktaxxyxx (1457)
nagypapi Creative Commons License 2002.06.05 0 0 1458
Elég részletesen fejtegette P.V. a kéktúra-változtatásokat. Alapelvük állítólag az, hogy NE legyen sehol sem változás. Nekik is ez az egyszerűbb - ez érthető -, és a túrázóknak is jobb, mert nem kellene minden évben min. 600 Ft/db-ért új térképeket venni.
Ma P.V. szerint az Atlasz szerint megy a hivatalos kéktúra-útvonal, ha a helyszínen másként jelölik - megemlítettem neki a kishutai temetőn áthaladó kéket, amit az Atlasz nem, de a 99-es Észak-Zemplén térkép jelöl - az kalózkodás eredménye (erre is sok példa van állítólag). Szóval kövessétek az Atlaszt! Más kérdés, hogy valszeg néhány hónapon belül az is elévül.

Nekem mégis az a véleményem, hogy az MTSZ-ben igenis rá kellene szánnia magát vkinek elolvasni ezt a topikot (és más, túrázással kapcsolatosat is!), mégha napokba telik is. Ha megtennék, talán rájönnének, hogy nem a munkájukat akarjuk kritizálni, hanem jobbá tenni a túrázás feltételeit. Ez ugyanis - állítólag - közös érdekünk.

Larzennek üzenem, hogy én 2000 márciusában gyalogoltam a Bózsva-Füzérkomlós szakaszon, az út teljesen járható volt, valószínűleg a gaz még nem nőtt ki akkor, mert az MTSZ honlapján is ír vki arról, hogy ez a szakasz szinte járhatatlan. Szóval kb. október és április között szvsz simán végig lehet biciklizni rajta, de a nyári szezon gázos (gazos) lehet.

Előzmény: bratyes (1447)
ktaxxyxx Creative Commons License 2002.06.05 0 0 1457
Rengeteg időbe telne az összes hozzászólás (még ha csak a "Kék túrázók" topic hozzászólásai is) végigolvasása! Ennyi idejük biztos nincs Venceléknek! Ha rendszerezve (terület szerint), és nem ömlesztve kapnák az infót, könnyebben rá tudnának mozdulni, illetve az illetékes megyei szövetségek felé jelezni a problémákat.

Bakony (Hárskút, stb.) problémához:
Nagyon sok olyan helyre, ahol régebben volt turistaút, nem lehetett a 70-es évektől bemenni, mert katonai-, honvédségi vadász-, illetve vadászterület lett. Ilyen a Bakony déli része, a Bükk déli része, de ilyen a Velencei-hg. északi fele is.

Előzmény: nagypapi (1446)
Güsziológus Creative Commons License 2002.06.05 0 0 1456
Érdekes problémát feszegetsz.
Én arra emlékszem, hogy a Rockenbauer féle csapat a kisvasút talpfáin érkezett Városlődre. Érdemes lenne megnézni a filmet, de a szövegben biztosan említik, hogy jelzést nem találtak.
Most Csehbánya irányába kell indulni és egy jó kunkorral érjuk el a régi vasút töltését. Kicsit hosszabb, de érdekesebb (pl. Hölgykő vára, bükkös, patakvölgy). Csodálkozva olvastam beszámolódat. Mikor mi arra jártunk, jégpáncél borította a patakot és csak a keréknyomban haladva tudtuk leküzdeni a jó 20 cm-es havat. Viszont nem volt csalán és susnya. Jól tudtunk haladni, tiszta volt a terep, emlékeim szerint jelzésprobléma sem volt. Bár olyan túravezetővel, mint Pavarotti, könnyű dolga van a turistának.
Előzmény: Váci (1453)
Güsziológus Creative Commons License 2002.06.05 0 0 1455
Larzen!

A hét végén jártunk arra (beszámoló a topicban).

Nagybózsva határában (térképen Bózsva felirat) balra lekanyarodik egy keskeny aszfalt. (Füzérkomlós irány!) Ezen el kell menni az első házig (kb 500 m). Itt a hivatalos kék balra kanyarodik és a régi vasút töltésén halad. Nem bizalomgerjesztő az út. Mi tovább mentünk (még 100 m) az országútig és ott balra. Egy jó 2 km-es szakasz után az út keresztezi a kéket. Jól láthatók a jelzések. Innen el lehet jutni bringával Füzérkomlósig a kéken. Vannak apróbb fahidak (5-10 cm-es ugratók), kövek, de leginkább gaz (csalán, szederinda, miegymás). A legnagyobb híd sem hosszabb 10 méternél. A bringát itt érdemes tólni, mert elég hézagos a palló. De az út szerintem járható bringával.
A vasút nyomvonalán kb 5 km.-en keresztül halad a kék. Ahogy az elején említettem, az első kettőt nem ismerem, de azt hiszem jobb kihagyni.
Füzérkomlós után rövid aszfalt, majd földút Füzérig.
Tempó szempontjából a kb 2 km rövidülés csak hátráltat. Egyszerűbb az országúton (Nyíri - Füzérkomlós).
Ha érzékeny vagy a virágporra, akkor nem javallom a kéket ezen a szakaszon. Valósággal leülepszik a sok pollen a völgyben.

Előzmény: larzen (1452)
Zolcsi67 Creative Commons License 2002.06.05 0 0 1454
Arra gondolok, hogy a 70-es években volt egy haderőreform, aminek következtében sok turistaútvonal szűnt meg, újonnan telepített katonai létesítmények miatt. Lásd Pilis-tető! A 60-as években még kilátótorony is volt a tetején.
Előzmény: Váci (1453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!