És akkor butthának a mild green Calcutta :) és ezzel letudtam a kívánságműsort :).
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2-3 chili
kis marék friss koriander levél
1 hagyma
1 citrom leve
egy csipet cayenne paprika
fél teáskanál currypor
fél teáskanál őrölt kömény
2-3 csipet őrölt szegfűszeg
nagy csipet őrölt koriander
3 csirkemell filé
2 evőkanál olaj
2 rúd fahéj
250 ml húsleves
250 ml kókusztej
1-2 evőkanál cukor
1-2 banán
egy negyed ananász
egy marék mazsola
2-3 ágnyi mentalevél
plusz fél citrom leve
só
Robotgépbe a fokhagyma, a gyömbér, a chilik, a friss koriander, a felvágott hagyma, a citromlé, a cayenne paprika, a currypor, a kömény, a szegfűszeg, az őrölt koriander, a só - szépen össze kell pürésíteni őket. A csirkét felkockázni és a darabokat a masszában megforgatni, de a fűszerkeverékből előtte 1-2 evőkanálnyit félre kell tenni. Az olajat felhevíteni, hozzáadni ezt a félretett keveréket és kb. 10 percig - barnulásig - kevergetni. Hozzá kell adni a fahéjat, a húslevest, a kókusztejet és a cukrot, felforralni, majd csökkenteni a hőfokot és 10 percig főzni még. Ekkor mehet bele a csirke és úgy 2 percig főzni őket. A banánokat fel kell karikázni és a mazsolával meg a felvágott ananásszal együtt hozzáadni. 1-2 percig főzni, majd mehet bele a mentalevél és a fél citrom leve. Rizzsel vagy naan kenyérrel frissen lehet tálalni.
Meg kell szurkálni villával a csirkecombokat, megmosni és szárazra törölni, kicsit félretenni. Egy tálban összekeverendő a citromlé, a gyömbér, a fokhagyma, az aprított chili, a só, a cukor és a méz. Ebbe a pácba kell a combikat beleforgatni, lefedni és állni hagyni 45 percig. Ezután a grillsütőt közepesre állítani, a friss koriander és az apróra vágott zöld chilipaprikát a csirkéhez adni, majd az egészet hőálló tálba pakolni szószostul, mindenestül. Az olajat a tetejére kenegetni és 115-20 percig grillezni a cuccot, időnként megforgatni a combokat.
A csicseriborsót és a lencsét vízben puhára kell főzni. Az olajat felhevíteni és belehajingálni a felkockázott hagymát, megpirítani. Mehet bele a fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma, a chilipor, a garam masala, az őrölt koriander és a só. Ezután a csirkemell kockák, 5-7 percig kell pirítani. Mehet bele a friss koriander fele, a zöld chilipaprika, a citromlé és a víz, majd 3-5 percig még főzni kell, mielőtt beleönti az ember a csicseriborsót és a lencsét, majd a felvágott paradicsomot. Végül mehet bele a maradék koriander, le kell húzni a tűzről.
Ehhez a rejtélyes tarkához az olajat fel kell hevíteni, beleszórni a köménymagot, a két gerezd fokhagymát egészben, a szárított chilit és a curry leveleket. Kb. fél percig kell sütni, aztán forrón a csirkás cucc tetejére önteni. Azonnal tálalandó.
na én ezeréve kergetek jó croissant receptet - a rongyoskifli a második legjobb dolog párizsban, az biztos -, épp ezért, mert nem olyanlesz! Az eheti nőklapjában van stahl recept, jónak tünik, épp a vajasprobléma megoldása tünik ötletesnek. Na most nézem, valaki nagyonrendes már begépelte a stahl topicba, itt van: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=42916067&t=9102901
én valószínüleg még egy-két hétig nem nagyon fogok ekkora projektbe belevágni, de ha összeszedem magam ez lesz az első amit sütök, az tuti. [olyan fura, hoyg itt van ez a husvét, és én nem főztem semmit, még egy vajaskenyeret se :-)]
Pontos sajtlevesreceptet nem tudok, de régebben valami éhteremben ettünk olyat, aminek egy sima tejszínes, ízesített (pl. leveskockával) lé volt az alapja, jó sűrű, és tálalás előtt gorgonzolát szórtak a tányérba, ami ugye picit olvad, de a penészfoltok összetartják, viszont valami hihetetlen, isteni pikáns íze lesz tőle a levesnek. Én pici szerecsendióval és fehérborssal fűszerezném, esetleg némi petrezselyem vagy snidling rá, és mellé tennék pirítóst.
Tegnap sütöttem croissant-t (ha jól értelmezem, magyar neve rongyoskifli), jól sikerült, finom, de nem értem egészen a technológiát. Azt írják a receptek, hogy egy kicsit vajas kelttésztát kell hozzá gyúrni először, aztán némi pihentetés után kinyújtani és reeeengeteg vajjal megkenni, majd hajtogatni, pihentetni, nyújtani, hajtogatni, stb. A probléma a vajjal megkenéssel volt természetesen, mert puhának puha volt, na de a tészta még puhább, ergo ha meg nem olvasztom azt a vajat, nem lehet rendesen _rákenni_ a tésztára. Morzsoltam, de így meg levegő is maradt a darabok között, meg persze nem is volt olyan egyenletes, és a köv. nyújtásnál ez problémákat generált. A második nyújtás-hajtás után megmorcosodtam és szépen összegyúrtam az egészet, attól már jobb lett. A kérdés az, hogy kell-e tényleg így kinyújtva a tésztát próbálkozni a vajjal kenegetéssel, vagy úgy is jó lehet, ha szépen belegyúrom, utána nyújtás-hajtás? ribizli
Ez a mienk is valahonnan delröl jött,na meg mindenfele,ami Svajcban sem nagyon terem meg ilyen koran.
Imadom a friss idenygyümölcsökböl ill. ez esetben zöldsegböl keszitett sütemenyeket,habar az alma az egesz evet vegigkiseri.
Tegnap este meg a szomszedok között szetosztogattam a frissensült meleg rebarbara sütemenyt,meg maradt egy keves belöle,de frissen a legjobb!
Sajnos nalunk nem nagyon sütnek a haziasszonyok sütemenyt,ha...akkor olyan egybekevert csokisat vagy citromosat,sokszor oetker felkeszet stb. de nekem mindig nagy öröm es akar kihivas valami ujat is komponalni es imadom nezni ill. hallani a nagy megelegedett sohajtozasokat,amikor a csalad ad ki magabol ilyenkor.
Kedves sera, ilyenkor lenne az idénye, csak olyan sokáig volt hideg, hogy még semmi sem nő a kertben hóvirágon és tulipánon kívül. A sóskám is még csak egész kis levélkezdeményeket tudott növeszteni.
Köszönöm, kipróbálom. Már csak azt nem tudom, milyen az a szemes tojás?
Most én firenzei halat készítettem a spenótból: meleg vajjal, borssal szerecsendióval letettem a kinyomott spenótot a tányér aljára, rá a vajban sütött ujjnyi halszeleteket, rá a tojáskarikákat, rá sajtot. Így tettem a sütőbe. Nagyon harmonikus, nekem nagyon ízlett, de a lányom nem értette a tojást a hallal. Szerintem fehérborral, barnakenyérrel kitűnő, ráadásul jóllakottnak, mégis valahogy könnyűnek éreztem magamat tőle.
Én zsemlével szoktam készíteni. Belerakom a tálba a felengedett spenótkrémet (vagy a vízben megfonnyasztott, majd leszűrt, felaprított spenótot), bele apróra csipkedett 2 db zsemlét, 1 leveskockát, 2 dl tejet. Fokhagymás rántást készítek, és ezzel a trutyival engedem fel. Fűszerek: fekete bors, só. Rakok még bele főtt krumplit, 2 db-ot. Ha túl sűrűnek találom, és túl zöldnek, akkor még tejjel hígitom, de mehet bele a krumpli főzőleve is. Aztán már csak a kis "szemes tojás" hiányzik róla.
Most olvastam, hogy a (múltban) családfő a húsvéti étkezés előtt, ill. elsőnek minden családtagnak adott egy - egy kis tormát, és előbb ezt ették, hogy Krisztus szenvedéseire emlékezzenek.