Keresés

Részletes keresés

kószák egyike Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117416

Ha nem ez lenne a rideg valóság olyan jókat nevetnék az ilyen írásaidon. De sajnos ez az igazság. 

"Majd lesz 2-3 önként jelentkező alezredes akik az ezredesi csillagért megideologizálják, bebizonyítják, hogy a ..." 

Sok minden más mellett ezt is értem morális válságon, erkölcsi pöcegödrön. Ere írtam, hogy amíg ez nem szűnik meg minden bele rakott pénz kidobott. De mindig akad pár talpnyaló aki partner az idiótaságban,  aki kiszolgálja a hülyeséget. 

Előzmény: trizs77 (117381)
kószák egyike Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117415

"A jelenlegi gazdasági politikai helyzetben semmi esély a cél elérésére, lehetetlen strukturális változásokat végrehajtani." 

Sokat szoktam gondolkodni, hogy vajon ezt a hosszú évek alatt elcseszett struktúrát, az egész rendszert (mármint a honvédséget) minden összefonódásával, morális pöcegödrével, minden eldugott csontvázával hogyan lehetne helyre hozni, bevinni valóban a NATO-ba.  És mindig ugyanoda lyukadok ki...

Előzmény: Hehe164 (117377)
kószák egyike Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117414

"A listámban, a harmadik sorban 55100 M Ft-ot szánnék személyi felszerelésre (ruházat és málharendszer) és új kézifegyverekre (ennek az összegnek aztán bizonyos hányadát a kihordás ütemében x évente ismételten be kellene állítani)... vagyis van közös pont, aminek örülök... :)" 

Azt hittem a listád sorrendje egyben időrendi és fontossági sorrendet is takar, hogy szerinted úgy kellene. Ezért, arra írtam amit. Ha félre értettelek bocsánat. ;)

"A többi tételnek a megvalósulási esélyét alacsonyabbra értékelem, mint az én listámét. Sajnos. :(

Az a kérdés, hogy egy ilyen kolonccal együtt valami módon ki lehetne-e taposni, hogy valami mégis csak legyen.

A kézenfekvő válasz nyilván az, hogy nem.  Nos, ezt nem szabad elfogadni és szót kell emelni, ahol lehet." 

Nem tudom mióta olvasod a topikot. Egyszer hosszan levezettem, hogy szerintem az éppen adott regnáló kormány, oldaltól színtől függetlenül, miért tojik nagy ívben a honvédségre. Röviden: mert a nép is szarik rá, nem szavazatszerző tényező. Ha kell, érdekel hosszabban szólj leírom. Ez annyiban változott, hogy a honvédség ugyan nem lett szavazatszerző tényező viszont az a mocskos színház amit most csinálnak abban ideális biodíszlet. És nem lesz itt semmilyen fejlesztés csak annyi, hogy a patyomkin színház működjék tovább és vakuljon a paraszt. Álmodozhatunk mi itt mindenről, és persze igazad van szólni kell, szájat nyitni, de attól még ha a Bölcs Vezér nem akar tankot hanem kisvasútat a foci pálya mellé akkor az lesz és kész. Sajnálhatjuk, hogy anno a Bibóban nem az "adj király katonát" volt a kedvenc játék hanem a foci, akkor lenne rendes seregünk. 

"Nyakunkon a világfelfordulás, minden elsikkasztott évért vérrel fizetünk majd. (ne adja az ég!)" 

Írtam egyszer egy Marézia nevű országról, nem tudom olvastad e, ahol a hadsereg ilyen szintre való züllesztése hazaárulásnak minősült. Na ja de a Marézek gondolkodó öntudatos népség. 

Előzmény: Batkaa (117374)
Némedi László __ Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117413

sajna szerintem a CIA adata közelebb jár a valósághoz.

A természetes szaporodás/fogyás adatai talán jók, de a migrációs hatást a KSH messze alulbecsli (ezt néhány helyen ő is megerősíti). Csak angliában több, mint az általa közölt...

Előzmény: Éhesló (117400)
Némedi László __ Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117412
Előzmény: Éhesló (117395)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117411

Teljesen igaz!

Két lépcsőháznyira lakik tőlem a BRFK bü. technika egyik volt iü. írásszakértője. Nyugdíjasként is szakértősködik, de rendszeresen panaszkodik, hogy az általad leírt fizetés csúszás miatt.

Én is most örülök, hogy csak a mérnöki kamara szakértői listáján szereplek, mert így azt vállalok el amit akarok. Lustaságból nem lettem iü. szakértő hivatásos koromban, aztán meg mindenféle jogi oktatást írtak elő nagy pénzért, én meg azt sajnáltam erre.

Az iü. szakértőket kirendelik, és abból nem lehet kitolatni.

Előzmény: trizs77 (117408)
Plieur Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117410

Még van pár pont, aztán lesz egy megjegyzések rész-örülök hogy érdekesnek találod.

A kézifegyver ügy megér majd egy külön misét:)

Előzmény: Batkaa (117409)
Batkaa Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117409

Te 3, én 4 M Ft-ot számoltam egy készlet személyi felszerelésre (40000 M).

Valamint új kézifegyvereket 5.56×45mm-es kaliberben, illetve még többek között 20000db AT-4 és M-72 LAW (7750 M).

50 M db 5.56×45mm-es lőszer (7250 M).

IPTR-nél Javelinnel számoltam, 46 indítóval és 940db rakétával, mivel az eredeti számításomban szerepelt harcjármű tornyába épített indító is.

Érdekeseket írsz, ez volt a cél.

Előzmény: Plieur (117406)
trizs77 Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117408

Fekvőrendőr olvtárs vagy FOMA.

Illetékes helyen (kocsma) azt beszélik, hogy egy-egy városi/járási/kerületi rendőrkapitányságra már lasszóval kell fogni a tolmácsot, mert akiknek szerződésük van a rendőrséggel tolmácskodni, nem szívesen mennek, esetleg egyáltalán nem mennek, lévén az illető kapitányságok, hónapok óta, fejenként több százezer forinttal, egyes esetekben milliónál nagyobb összeggel tartoznak nekik az elvégzett munkákért.

Mi az igazság ez ügyben ?

A sarki borozó meghatározó véleményalkotói jól értesültek, vagy túloznak ?

Batkaa Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117407

Egyben válaszolok.

A titkosságról: közhely, hogy átláthatatlanok a beszerzések. De az sem igaz, hogy ne lehetne nyilvános a nagyobb beszerzések tervezete. Mert miért is kellene, hogy az legyen? Nincs fegyverkezési verseny, első ránézésre egyértelmű, hogy mely eszközöket kell leváltani, az új eszközök nem növelik a térségi fenyegetettséget, mert hogyha hatékonyabb is, kisebb darabszámban lehetséges csak beszerezni és így tovább... a nyitottabb, kommunikatívabb hozzáállás bizalomerősítő tényező, ami növeli a térségi biztonságot, tehát belső és külső okokból sem indokolt a titkosítás mostani módszere, ezt igazolja a NATO szövetségesek példája, ahol sok olyan adat hozzáférhető, ami nálunk nem. Így fölmerül a gyanú, hogy a titkosításnak más célja van, például az, hogy ne derüljön ki az egységsugarú polgár számára a koncepciótlanság, jövőtlenség a védelmi szektorban. És ez ide-s-tova 30 éve rosszabbodik, mielőtt politikai alapú kritikára gondolnál.

"Miért ne folytatódhatna a költségvetés növelése 2020 utá is és miért folytatodna addig?"

2020-ig tart az EU jelen költségvetési időszaka, ami alatt még vannak felzárkóztatási pénzek. Utána a mérleg erősen romlani fog (az eddig se volt igaz, hogy Magyarország többet kap vissza, mint amit befizet, mert soha nem számolnak az EU miatt elmaradt bevételekkel).

2020-ig jó eséllyel ide fogják adni a megígért többletet, utána viszont megszorítást várok, csoda lesz, ha az akkor elért szinten befagyasztják a honvédelmi költségvetést és nem kezdik el újra megnyirbálni. Ezért most ez a plusz pénz elektrosokk a halottnak, senkinek nem lehet közömbös, mi lesz vele, mert nem fog soká tartani.

"Miért pont harcértéket és tűzerőt kellene növelni ott, ahol nincs humánerőforrás, kiképzés, logiszika, raktárkészlet, javítókapacitás még a meglévő technika fenntartására sem?"

Ez jó kérdés, egyáltalán nem biztos, hogy az álláspontom helyes. Abból indulok ki, hogy még mindig egyszerűbb számon kérni a technikai beszerzést, mint a többit. A másik szempont pedig, hogy az elhibázott "inkurrencia" kezelés miatt már nincsenek meg azok a készletek, ami valaha volt, bár vegyes állapotú, de szükség esetén hozzá lehetett volna nyúlni. Ha csak szakszerűen(!) tárolnák az újonnan beérkező eszközöket, az is több lenne, mint semmi.

"Miért gondolod, hogy pont ez a sorrend és nem más?"

Odaírtam, de természetes is, hogy másnak mások a szempontjai (ha vannak olyanok). Engem az vezetett, hogy a várhatóan rendelkezésre álló összeget hatékonyan költsük el.

"Miért gondolod, hogy a ruhátlan, zsákatlan, lábbelitlen seregnek a legdrágábbb légierőt kell tolnia bármi áron?"

Úgy gondolom (és ez szerepel is), hogy nagyon fontos megoldani az áldatlan helyzetet a személyi felszerelések terén (legalább ilyen fontos, hogy a beszerzendő új felszerelés azokhoz jusson, akiknek az a mindennapi feladataihoz alapvető).

A légierőnél van ma a maradék Honvédség csapásmérő, tűztámogató potenciáljának a java, amit meg kell őrizni (és amit a vázolt csomaggal lehet ígéretből valósággá változtatni - amennyiben mögé teszik a szükséges humán hátteret is, ezzel tökéletesen azonosulok).

Világfelfordulás: ma már csak az nem látja, aki nem akarja, mélyreható civilizációs változás kellős közepén vagyunk. Világméretekben elértük a növekedés határait, egyre nyilvánvalóbb lépcsőket lép lefelé a fogyasztásra és növekedésre épülő globális civilizáció, átalakul az erőforrásokhoz való hozzáférés és egész országokat szorítanak ki belőle stb. Elteltek a kegyelmi évek.

Fejlesztések: mielőtt félreértenéd, az itt megnyilvánulók egy részével ellentétben, én elismerem a HTI történelmét, tevékenységét és nem vagyok "hadmérnök-ellenes".

Néhány példa, KGP-9, az Afgániában használt Humveek lőtornyai, az elhíresült géppuskaállvány. De egy szóban is összefoglalható a probléma lényege: Komondor.

Ha lesz valaha még magyar hadiipar, az licencgyártáson és a meglévő technika javításának és esetleg korszerűsítésének útján fog lassan felépülni. Ha lesz megrendelő.

A jó példáknál, mint a lokátorkorszerűsítésnél is, ugye ezen billeg a dolog (megrendelő).

Előzmény: Éhesló (117395)
Plieur Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117406

Nos, akkor folytassuk a humoros agytornát:)

Beindítani egy nagy volumenű beszerzési programot anélkül hogy ezt kövesse egy strukturális átalakítás a meglévő két dandárnál ( érdemes utánaszámolni hány harci gyalogsági századot tud kiállítani pld. a Bocskai és hányat egy francia dandár...) , szvsz nem érdemes.

A felsorolás  nem sürgősségi sorrendben:

1. Személyi és védő felszerelés beszerzés a harcoló csapatoknak, 11000 főt számolva, csak a szárazföldiek, tartalékosok, katonai tanintézetek, légierő, stb-stb nélkül.

32mld. HUF, agyő horvát málhamellény, 70 M sisak, műbőr tártáska, itt a számítási alap a modern US felszerelés volt. Viszont az amcsi beszerzés nem kötelező, hasonló szinten mozognak ( euróban természetesen ) a francia, német felszerelések. Ha most megjelenik egy hazai forrás amelyk biztosítani tudja ebben az árban a be nem ázó esővédőtől kezdve a megfelelő málhamellényig, akkor az.

2. Pct. képesség feljavítása, ez 3 részből állna:

1. RPG-7 képesség feljavítás. Tandem kumulatív, repeszromboló, termobarikus RP ( mindezek már léteznek, orosz, bolgár,lengyel, román, kínai gyártók), 3 javadalmazás/vető. Természetesen a célzó berendezés modernizálása ( éjjeli képesség, stb-stb), ez kb. 1000 db. RPG-t érintene. 42 mld. HUF ( meg az apró) .

2. IPTR program. Itt a Spike/Eurospike lenne a favorit, elsősorban az előző posztban említett a) pont miatt. 80 db indító( plusz 10 db.rak/ indító), kiképzési és karbantartási eszközök: 32 Mld. HUF. ( az olasz beszerzés alapján).

3. meglévő Fagot/Konkursz verziók ( nem tudom hogy rendszerben van-e a tandem fejes ) megfelelő állapotú példányainak feljavítása a Milan 2T tandem fejével. A 2T kivonása már megkezdődött pár országban, a hazai karbantartó/javító kapacitással szvsz megoldható.

12 Mld. HUF ( feltételezve a b) pontban említett kivont mennyiséget)

A meglévő Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal ( vagy a Logisztikai Csoportfőnökség) keretében létrehozni a „rejtett HTI”-t, egyszerűen mert a 2a)-b) programok során felmerülő műszaki problémák megoldása , stb-stb ( lesz még szükség egy ilyen szervezetre a többi pont miatt) szükségessé teszi. Még nem hazai K+F szervezet, de a licenc beszerzések,gyártás honosítási eljárásokhoz még megfelel. Gyakorlatilag a 0-ról kell újra indulni, csak sacc alapján ( multi R&D részleg ) kb. 6mld. HUF

Előzmény: Batkaa (117390)
Hehe164 Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117405

Én nem írok ilyeneket. :-)

Előzmény: tuzer (117403)
kószák egyike Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117404
tuzer Creative Commons License 2016.05.06 0 0 117403

A Tel-Aviv - Zugló - New York (kardán-) tengely mentén.

hehe

Előzmény: trizs77 (117402)
trizs77 Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117402

Ha már itt nyílt politikai uszítást folytatsz, legalább ne CIA adatokkal tedd, amikor van rá hazai és pontosabb is.

-------------------

Rájöttél ?

Hozzám jár a CIA Igazgató eligazításra.

Szoktam kicsit előszobáztatni,  várakoztatni, hagy tudja meg hol lakik a magyarok úristene, de utána minden héten kétszer összesküszünk.

A Tel-Aviv - Zugló - New York tengely mentén.

Éhesló Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117401

Nos, ha már eldurrant a billentyűzeted, leírhatnád ide nekünk az okos buksodból, mit sikerült itthon látnod olyan:

"hazai fejlesztést, aminek az eredményeként olyan sok pénzből, amiből nevetve be lehetett volna vásárolni, kihoztak valamit elszomorító izét..."

Érdekelne nagyon.

Adatokkal, forrásokkal.

A történeti hűség kedvéért.

Köszi előre is.

Előzmény: Batkaa (117390)
Éhesló Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117400

Ha már itt nyílt politikai uszítást folytatsz, legalább ne CIA adatokkal tedd, amikor van rá hazai és pontosabb is:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmoz15.pdf

Vagy inkább menj át jósba te is, hátha meg lesz a lottó telitalálatod.

Előzmény: trizs77 (117383)
Éhesló Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117399

Mesélj a "világfelfordulásról" ma amúgy is volt már pár jóslat pár dúsgazdaggá lett jóstól, te mit láttál a varázsgömbödben?

Előzmény: Batkaa (117374)
Éhesló Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117398

Te már csak tudod...

Inkább a lottószámokat kérném, gondolom az is megy kapásból.

Előzmény: Hiryu-reload (117396)
Éhesló Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117397

Késő bánat, eb gondolat.

Előzmény: kószák egyike (117366)
Hiryu-reload Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117396

Nyugodj meg, terroristák kb ilyen arányban lehetnek a legálisan érkezők között is.

Előzmény: Éhesló (117394)
Éhesló Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117395

A valóság valakinek szomorú és valakinek nem.

Nézőpont kérdése.

Nem MINDEN és nem is jajdenagyon titkos, de nincs olyan ország, ahol a fegyverbeszerzések és középtávó katonai tervek nem titkosak.

Miért ne folytatódhatna a költségvetés növelése 2020 utá is és miért folytatodna addig?

Miért pont harcértéket és tűzerőt kellene növelni ott, ahol nincs humánerőforrás, kiképzés, logiszika, raktárkészlet, javítókapacitás még a meglévő technika fenntartására sem?

Miért gondolod, hogy pont ez a sorrend és nem más?

Miért gondolod, hogy a ruhátlan, zsákatlan, lábbelitlen seregnek a legdrágábbb légierőt kell tolnia bármi áron?

Ez nem teljesíthető program.

Felesleges erről most itt és így írni, ráadásul egyikünk sincs abban a helyzetben a fórumon, hogy évek múlva és közben, folyamatában számon kérjen bárkitól, bármit.

http://sese.web.elte.hu/versek/vm_a_merengohoz.html

Előzmény: Batkaa (117359)
Éhesló Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117394

Valaki valahol az mondta (itt sokan helyeseltek hozzá) hogy a menekültügy buktori álprobléma.

http://hvg.hu/itthon/20150618_Az_MSZP_levasfuggonyozte_a_Fideszszekhaz

Ezt követően, amikor már százezerszám özönlöttek, valaki valahol azt mondta (itt sokan helyeseltek hozzá) hogy a menekültek között nincsenek terroristák, ezek mind agysebészek, egyetemi tanárok, fogorvosok, mérnökök akik alig várják, hogy beilleszkedjenek, munkába álljanak.

http://vs.hu/kozelet/osszes/megmagyaraztak-miert-nincsenek-terroristak-a-menekultek-kozott-0920

http://24.hu/fn/gazdasag/2015/09/02/ezert-kellenek-a-migransok-a-nemeteknek/

Nemsokára kiderült, hogy hazudott emez is és amaz is:

http://hu.euronews.com/2015/12/03/belga-terrorista-fogas-salah-abdeslam-budapesten-toborzott/

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/sehol-sem-tart-a-menekultek-munkaba-allasa-67333.html

http://www.ausztriaimagyarok.at/vasruddal-vertek-halalra-az-54-eves-not-becsben-videoval.html

http://www.ausztriaimagyarok.at/21-eves-diaklanyt-eroszakoltak-meg-a-praterstern-i-vasutallomason-becs.html

Ezért a helyedben inkább a lottószámok megjóslására koncentrálnék, már ha ilyetén módon támad jóslásra kedved, semmint ezek után itt azt fejtegetni, hogy a tömeggyilkosok, nemierőszakolók, Budapesten toborzott terroristák soha nem akarnak majd fegyverrel támadni a határokat őrző fegyveresekre a védtelen civilek gyilkolászását, erőszakolását, zaklatását, kirablását követően.

Csak idő kérdése, hogy a honvédelem szó valódi jelentést kapjon ellenük (is).

Előzmény: Hehe164 (117348)
trizs77 Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117393
Hiryu-reload Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117392
trizs77 Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117391

Egyébként  a tudományos fokozatok szerintem kissé fetisizálva vannak odahaza úgy a civil mint a katonai társadalomban.

Sok esetben egyértelmű pótcselekvés a hajszolásuk, megszerzésük, mert soha nem térül meg sem a munkáltatónak, sem a megszerzőjének.

Engem a jelenség  a két világháború közti évek barokkos címburjánzására emlékeztet.

Ezzel persze nem a tanulás és önképzés ellen akarok szólni.

Sőt!

-------------------

Ahol szolgáltam, ott a tisztikar (kb. 100 fő) kb. 90%-a,  két- három- vagy négy diplomás volt.

Pontosabban én egyet se ismertem aki csak egy diplomás volt(kivéve az alhadnagyi tanfolyamosokat) de biztosan volt.

Harmincvalahány éves korunkra már mindenkinek (majd mindenkinek) megvolt a második- harmadik diplomája, melyből vagy kettő vagy 3 civil diploma volt.

Kb. 40-45 éves korunkra alezredesek lettünk és vártuk a hátralévő 15 évet, hogy nyugdíjba mehessünk.

A Szolgálatnál 1=egy ezredesi beosztás volt, ergo a többség (99%) tudta, hogy Ő 38 évesen is alezredes meg 55 vagy 57 évesen amikor majd nyugdíjba megy, akkor is alezredes lesz.

Így hát inkább tanultunk.

Dícséret illeti a szolgálat főnök urat, mert nem csak segítette a tanulást, de mindenkit ösztönzött is.

Sárközi István ezredes úrról beszélünk.

Ebből az állományból (100 fő),   kb. 6-8-an (?) szereztünk doktori címet.

De nagyon igazad van.

A Szolgálat, a sereg,  nem sokat profitált abból, hogy tanultunk.

Ahogy egy pince tervező alez.bajtárs-úr viccesen mondta egy fáradt estén :

................Jól képzett nyugdíjasok leszünk...............

És valóban azok lettünk.

Mire minden diplomát, tudományos ilyen-olyan fokozatot megszereztünk, szépen kikerültünk a rendszerből.

A csapat kisebbik része nyugdíjba ment, nagyobb része másnaptól,  a civil életben folytatta tovább munkáját.

Batkaa Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117390

ad1. Ez így igaz, hogy mit érdemes beszerezni.

ad2: Azért ezzel csak óvatosan, mert elméletileg ugyan igazad van, de láttunk már hazai fejlesztést, aminek az eredményeként olyan sok pénzből, amiből nevetve be lehetett volna vásárolni, kihoztak valamit elszomorító izét... (horribile dictu, ha lenne ésszerű tervezés, a gyalogsági harcjárművek váltását meg lehetne oldani licencgyártással, ha már ekkora ász a hazai gépjárműipar, nagyjából ez lehetne a jelenkor legnagyobb hazai hadiipari projektje, 260-280 milliárd forint - majd egyszer...)

A többi pontodra csak annyit, hogy hajrá, érdekelnek a szempontjaid és szerintem ez nem kávéházikonrádkodás. Mellesleg, hátha belebotlik valami újságíró és (bár ez is naivitás) téma lesz belőle a közbeszédben...

Előzmény: Plieur (117387)
Lepsch Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117389

A fejek kitakarítása, morális pöcegödör betemetése

Pár hete méláztam el a tábornoki plágiumügyön.  Megkérdeztem tucatnyi NATO tagállambeli ismerősömet (keletit/nyugatit, katonát/civilt vegyesen), hogy náluk hogyan végződne egy ilyen ügy. Nem a konkrét esetre kérdeztem rá, hanem csak egyszerűen katonatiszt és plágium, illetve nem annyira  a jogi, hanem a morális oldalát firtattam. Vérmérséklettől és szocializációtól függően elég sokféle választ kaptam arra, hogy mi is történne, de a többség azon a véleményen volt, hogy “papírforma szerint” az illető méltatlanná válna annak minden következményével együtt. Ugyanakkor a többség hozzátette gyorsan azt a klauzulát is, hogy nagyon alaposan kellene mérlegelni kellene a dolgokat. Abban viszont teljes volt az egyetértés, hogy egy ilyen eset nem csak az illetőre tartozik, hanem a bizonyos mértékig a tisztikar közös ügye. Ugyanis vagy megvédeniük vagy kitaszítaniuk kellene az illetőt attól függően, hogy mi bizonyosodik be. Megjegyzem, hogy az esetek többségében beszélgetőpartnereim ezt maguktól mondták, nem én hoztam szóba.

Pár hete került elő az azeri baltásként elhíresült tiszt a helikopteres temetésen és ennek kapcsán az ő személyes sorsa is. Egy kifejezetten nyugatias gondolkodású azeri ismerősömmel (ő maga nem katona, de két testvére is tisztként szolgál) beszéltem az ügyről, és elismerte, hogy bár neki voltak fenntartásai a rehabilitációs eljárás mikéntjével kapcsolatban, de az Esprit de Corpsnak nagyon jót tett a döntés, messze túl a tisztikar és a sereg keretein is. (Különösen, hogy a NATO-azeri kapcsolatokat kb semennyire sem rontotta az eset - hiába a stratégiai okok döntenek!) Ezt csak azért írom le, mert nálunk tapasztalható egyfajta “nincs közöm hozzá, nem vagyok érintett benne, nem nyilatkozom” hozzáállás, ami szerintem egy olyan testületnél, melynél benne van a pakliban az, hogy tagjai életüket adják egymásért, nem szerencsés.

Mindegy majd lesz valami ezzel az üggyel is.

Egyébként  a tudományos fokozatok szerintem kissé fetisizálva vannak odahaza úgy a civil mint a katonai társadalomban. Sok esetben egyértelmű pótcselekvés a hajszolásuk, megszerzésük, mert soha nem térül meg sem a munkáltatónak, sem a megszerzőjének. Engem a jelenség  a két világháború közti évek barokkos címburjánzására emlékeztet. Ezzel persze nem a tanulás és önképzés ellen akarok szólni. Sőt!

Előzmény: kószák egyike (117371)
Batkaa Creative Commons License 2016.05.05 0 0 117388

Pontosan így van! Egy gép is elég lenne, nagy kihasználtsággal üzemelne... (volt is ilyen ötlet, hogy a Ferihegyen rozsdásodó 767-est kellett volna ilyen célra átépíttetni)

A keskenytörzsűeket is fel lehetne ajánlani, csak sokkal kevésbé lenne rájuk szükség, mint egy kombi utántöltőre.

Előzmény: trizs77 (117386)
Plieur Creative Commons License 2016.05.05 0 1 117387

Mielőtt nekifognék és átvedlenék Kávéházi Konrádnak, pár „munkahipotézis” amelyeket érdemes figyelembe venni, mert ezek alapján fogom boncolgatni a listádat.

1. az általad leírtakkal ellentétben nem tartom valósnak azt hogy szinte bármit beszerezhetünk, illetve nem lesz több ilyen lehetőség. Ami szvsz valós:  azt tudjuk beszerezni ami elérhető és fenntartható a NATO logisztikai rendszerén belül. Tehát bármennyire is rokonszenves pár eszköz amely a szövetségen kívüli országokban lett gyártva,rendszeresítve, hosszabb távon fenntarthatatlan.

2. a  modern haditechnikai eszközök árába bele van építve az R&D költség és gyártó profitja, a technológiailag egyszerűbb eszközökre fordított összegeket érdemes  féken tartani, hazai fejlesztéssel és gyártással.

3. ha a vasak itt is vannak, maguktól nem mennek, azaz érdemes figyelembe venni egy bizonyos létszám hiány százalékot. Toborzás sikertelensége, leszerelések , stb-stb ami egy hivatásos seregnél jelen van, ezt a továbbiakban 10%-nak fogom tekinteni ( 10000 főt említettél, ez tehát valójában 9000 lenne).

4. A mindenkinek megfelelés szándéka sokszor azt eredményezi hogy senkinek sem felel meg az eredmény, ezért más szempontok  szerint fogom lebontani, nem egy általános lista lesz  bevásárlás tételekkel.

5. Az iparban szokásos kenőpénzt nem számolom, ugyanis itt nem adva lesz, hanem feltehetően kapva-ellenben a beszerzések ellenőrzése ( meg az ehhez szükséges állami gépezet ) a beszerzés összegének 5%-a lesz. Elméletileg egyszer számolható, viszont kétséges hogy megvan-e az a szakértői gárda amely képes elkészíteni a kiírást, ellenőrizni hogy egy jármű készletébe tartozó nagy utászlapát tényleg 300000 HUF-eJ, meg a hasonlók…

6. A szervezeti és rendszerbe állítási költségeket 20%-nak fogom venni, jobb híján külföldi példák alapján . Az egyszerűsítés kedvéért ebben benne lesz a lecserélt eszközök kivonása , felülvizsgálata illetve átadása a honvédelem egyéb komponensei részére.

Időhiány miatt folyt köv.

Előzmény: Batkaa (117382)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!