Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2004.03.04 0 0 22840
A Riojai borokkal kapcsolatban azért had jegyezzek meg annyit, hogy szerintem ezek a majd milliós palackszámok nem feltétlenül jelentenek értékesítési problémákat a cégeknek. A piacaik is jóval nagyobbak ezeknek a boroknak mint a 10-20 ezer palackos tételeket termelő pincéknek.
Abből a MA téteből kb 2 éve kopotki a piacról a 94-es évjárat és a 95-ös is pár éven belül eltünik. Ezek a cégek 5-6 évesen hozzák piacra a boraikat. Grand Reserva, Reserva Especial 95-ös bort még 2002 ben sem sokat láttam. Egyszerüen a Reserva és a grand reserva definíciójából és megkötéseiből fakadólag nem jelennek meg a piacon csak 4-5-6 évesen.

Amúgy, igen, szerintem is kilógott az a tétel a sorból, de szerettem volna megmutatni, hogy létezik 9 éves bor 18 euróért ami felvszia versenyt a 4 éves 40 eurós magyar nagyokkal.

Érdekes lenne az is, hogy előásni a gyüjteményekből pár régebbi évjáratú magyar nagybort és azokat összekóstolni a hasonló korú világiakkal :) Dehát annyi izgalmas kóstolási ötlet van még.

z

Előzmény: borcsősz (22831)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.04 0 0 22839
Na tessék, már megint ezek a privát akciók, az ember meg csak ácsingózzon...:PPP
Előzmény: Marcellus (22838)
Marcellus Creative Commons License 2004.03.04 0 0 22838
Jövő hét szombaton megyünk hozzá is kostolóra.
Majd mesélek. :-)
Előzmény: Bortárs (22837)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22837
Marcellus,
köszi az Árvay kóstolót. Nagy élmény volt.
Nekem bejött a Máslás is. Várom a Casino Cuvéet. Esetleg jelezhetnéd, ha megjön (úgy május környékén).
borcsősz Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22836
Akit érdekel és fehérboros hangulatban van a Nyakas Pince új 2003-as borai és egy 2002-es Chardonnay barr. kóstolhatóak a Decanter Borklubban. Minden nap (kivéve hétfő)16-órától 20-óráig.
Jóccakát mindenkinek.
Előzmény: borcsősz (22835)
borcsősz Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22835
CSak szubjektíve:-)) Nem mondom, hogy ez így van.

Remélem nem volt othon vita hogy elhúzódott a rendezvény;-)

Előzmény: shiraz (22832)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22834
Jaja, Csaba:)))) asszem tudat alatt nagyon vágyom egy kis fehérborra:)))
Előzmény: shiraz (22832)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22833
:))
Igazság szerint ezek az akkor és ott leírt dolgaim voltak. Rohanóban voltam - és még most is melózom, csak benéztem - így nem volt időm részletezni.
A 2 magyar és a riojai 6 pontos borral nagyon meg voltam elégedve, és az elején volt még 1 külföldi szépen csúszó nem túl bonyolult bor amit közel se neveznék csúcsnak, de teszett. Ahol azt írtam "nekem nem jön be" az lehet akár egy nagyon szép bor, csak a stílus nekem nem fexik.
Riojaiból ittam már elég sokfélét, nem csak ilyen "öreget", azok is szépek voltak, az meg, hogy a sorszámozott tételben 750ezer palack van.... Nem hiszem hogy hasonlíthatnánk kis hazánk limitált szériáit olyan országokéhoz/pincészetekéhez ahol a mi az egész hazai termelésünkhöz mérhető mennyiséget tudnak prezentálni borászatok korekt minőségben. Az ő arányaikhoz képest 750ezer palacknyi bor is lehet szelektált, több odafigyeléssel készített, de ezzel kapcsolatban azt hiszem shiraz lenne az authentikus forrás;)
1-4 Eu-s borok témában nagyjából egyezik a véleményünk, én nagyon tudnék örülni, ha az itthoni pincészetek is tudnák abban az árkategóriában a korrekt minőséget nyújtani. Sajna manapság nem teheted meg, hogy "vakon" leemelsz egy 260-1000 ft közötti bort, gondolván garantáltan jól iható "gyümölcsbombát" kapsz a pénzedért, pláne vörösben.

Jóéjt minden topiclakónak, azt hiszem 7VGn Monet után a vasárnapi ebédhez megnézzük azt az "aranyzsiráf"ot amit tom küldött ősszel:)

Előzmény: borcsősz (22831)
shiraz Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22832
Mindenki,
koszonom a szombat estet, remek szorakozas volt! remelem megmarad a tali mindig olyan bennsosegesnek amilyen ez volt.
a cel megis a magunk szorakoztatasa nem a vilag megvaltasa es a felesleges hirveres, dobperges meg miegymas :).

Tybald,
Demeter Zoli biztos nem keszitett meg soha bikavert :))
de esetleg Csaba igen.

Borcsosz,
a Riojai borok piaci evjaratainak ugyeben felreertesben vagy! Szerintem olvass utana, de Bzoli biztos hozza fog szolni a megallapitasaidhoz.

udv

Előzmény: Törölt nick (22830)
borcsősz Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22831
Hát valóban kemény-szigorú hangulatban lehettél, mert egyik borra sem mondtál igazán jó dolgokat...sőt a vége felé lettél igazán letargikus:-))
csak a pillanatnyi hangulatod miatt, vagy egyébként is ez a véleményed?

Ezért jók ezek a kóstolók, mert ha jól látom neked a Rioja bor stílusa jött be ezért valóban a többi bor nem tudott igazi élményt nyújtani számodra. Az egyik leginkább kiugró tétel volt ez a Marqués de Arienzo Reserva Especial 1995 , és szerintem nem is igazán hasonlítható a többihez.

Egy érdekes dolog. Én is sok (rengeteg) Rioja gran reserva bort látok a piacon és könnyen bocsájtkoztam olyan kijelentésekbe, hogy fú lassan 10-éves bor és milyen jó ára van és milyen jó, hogy ilyen érett borként kerül a piacra stb.. aztán félre is tettem a naivitásomat, hiszen egy pillantást téve a sorszámozott palackokra (pl. családi pincészet kiemelt bora gran reserva especiál stb...) sorszám: 225685 ami már nem gyenge mennyiség. Összes mennyiség 750.000 palack!!! Most szerintem realistaként nem a pince nagyvonalusága, hogy ilyen korban hozza forgalomba, hanem az évről évre termelt iszonyatos bortömeg lassu kifutása miatt van piacon a bor (a többi évjárattal együtt). Spanyoloknál ezért is kell (meg a nagy meleg miatt is) jó savtermelő fajtákra alapozni (pl. Tempranillo) ami bírja az időt.
Nyilván vannak ott is kis bodegák akik extra kiemelkedő minőséget produkálnak de azok stílusban messze állnak pl. a Marqués de Arienzo Reserva Especial 1995 bortól...

Van egy olyan tapasztalatom, hogy az igazán kiemelkedő minőségű borok sehol sem olcsók!
A közepes árkategóriában nagy szórás van de igazi különlegességet találni 2000 Ft alatt nem igen lehet. A giga ausztrál borgyárak pénzügyileg kikalkulált 1-4 eurós lebutított borai pedig remekül iható, hibátlan gyümölcsbomba borok, de különlegességnek nevezni nem lehet őket...

Előzmény: Törölt nick (22830)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22830
Korán mentem, későn jövök...:)))
Ahogy kivettem a sorokból azért akadt 1-2 BZoli tétel, még ha valami bibre is hivatkozott a "gazda" távoztomban:))

Akkor a saját benyomásaim a borokról - hozzátéve, hogy aznap a szokásostól szigorúbb voltam azt hiszem:
Montiano Rosso Lazio 2000 5 pont, gyümölcsös illat, jól eltalált tannin, jó sav-alkohol egyensúly, nem túl hosszú lecsengés.
Chateau Talbot 1999 Saint-Julien 5 pont, Animális illat, elsőre szinte semmi tannin nem érezhető, nagyon sima, jól csúszó bor rövid lecsengéssel, előzőnél egyszerűbb, de a saját stílusjegyeit tisztán hozza.
Gere Kopár 2000 6 pont, Egyik legjobb, kezdetben visszafogott, később szépen nyíló illat, vadcseresznyés ízjegy, bikavéres:))) végén kicsi sav a torkon.
Marqués de Arienzo Reserva Especial 1995 6 pont, nekem a legjobban bejött. Érett narancsos-meggyes szín, elsőre enyhe gyógyszerillat, ami később megszűnt és szépen jöttek az illatok, ízben extraktédesség, magas alkohol, de teljesen kerek.
Yalumba Signature cabernet-shiraz 1998 4 pont, száraz fű, savas, nekem nem jön be
Malatinszky cabernet sauvignon 2000 (szűretlen) 3 pont, savas, egyszerű, cabernet jellegű, túl egyszerű, nem jön be
Domaine les Aurelles 1998 Coteaux de Languedoc 3 pont, visszafogott illat, alkohol, nem jön be
Vylyan merlot 2000 selection 4 pont, alkoholos illat, karakteres barrique-olt íz enyhe paprikával, még érhet
Weninger merlot 2000 6 pont, először erdeigyümölcs és fa az illatban, elsőre semmi különös aztán nyílik a szájban és egy nagyon kerek jól csúszó bor, mintha nem is ugyanaz lenne mint amit a pohárba öntöttünk. 3-as borral egy szinten áll.
Thummerer Vili Papa cuvée 1999 4 pont, zöldpaprika illat ami ízben is jelentkezik, nekem nem jön be, de ez szubjektív
Takler Regnum 2000 4 pont, zárt illat, karcos, fás, savas, de még nincs egyben
Chateau Potensac 1998 Medoc 4 pont, mély szín, enyhén animális illat, kevés tannin, kicsit savanykás, később illatban zöldpaprika is felbukkan, nem az én ízvilágom, de másnak tetszhet

Köszönet Borcsősznek a Medoc-ért, érdekes próbálkozás, bár inkább érdekes tételnek nevezném (igaz lehet, hogy külön kellene egyszer kóstolni, mert így a 12 bor után már elég nagy káosz volt az ember szájában:)) )

borgyűjtő Szepsy-meglepetései is nagyon ott voltak, és bár egy egész fiatal évjáratról van szó, de Há pogácsáiért is köszönet!:)))

Nem lepett meg, hogy egy Riojai feleárban nyújt hasonlót mint Gere csúcsbora, az viszont fura volt, hogy a francia borok - nekem - nem hoztak annyit mint vártam, bár rmiklos infói adnak némi magyarázatot. És persze se Chilei, se egyéb újonnan megjelent országok ilyen árkategóriájú borai nem voltak terítéken.

Talán fentieknek ellentmond, de a hazai "csúcsborok" egyrészének van helye a nemzetközi piacon, - terroirt vagy máshol nem kapható fajták jegyeit mutató borok - kérdés, hogy lehet-e ilyen, a piac szempontjából kis tételeknek elegendő marketinget csinálni, hogy meg is adják azt az árat értük, amit a borász szeretne kapni.

Fehérborkóstoló mikorra van tervezve???

Új Vylyán kékopit hogy mérik?

zuzmó sajtprojektjét (fogyasztásommal) támogatom!:)

rosti nekem is ígértél 1-2 palackkal, abból lesz még valami, vagy BZoli tételéhez hasonlóan a tiédből is a jövőévi tételből jut majd csak?:(

nagyvörös vs. külföld a médiában is megszellőztetve témában azért óvatos lennék, de minimum valamelyik komolyabb külföldi vörös borászatot megkeresnék, hogy mi a terv és _ők_ mit javasolnak a hazai mezőny listáját áttanulmányozva.
Így hitelesebb lenne a dolog, mint ha mi válogatjuk össze az "ellenfeleket"
Szponzorálás kétélű fegyver...

Hazai vörösökből egyébként egy Molnár Lajos vagy egy jobb Tóth István tételnek is ott lett volna a helye, és ittunk mi abból az igen jól sikerült Demeter Zoli bikavérből is aminek helye lett volna a tételek között.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (22772)
BZoltan Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22829
:) Az a gyanúm, hogy a legjobb magyar veresborok azok nem is kerülnek tán ki a pultokra vagy nem úgy mint ezek a nagyok. Mint ahogy az a medoc noir is előkerült :)
Ittam már olyan kékfrankost tök noname pincéből, hogy hálát adtam a sorsnak, hogy evilágra születtem. Meg még régen ittam egy Vida kadarkát ami nagyon megragadt, a Takler Bikavér válogatás is nagyon ott volt a szeren amikor ittam és évekkel ezelőtt is emlékszem egy kékfrankosra sopronból (bár tudnám kié volt) aminek az íze még most is a nyelvemen van. Hasonlóan az egri kutatóintézet kék medocjához.

Szóval néha-néha egy egy kortyra bele-bele futottam jobb borokba mint a szombati nagyok...de hogy az alkalom, vagy éppen a pince esetleg a hangulat miatt voltak jók azok a borok? Megeshet :)

Szóval a legjobb borokról kár is beszélni :) itt most a legjobb számunkra beszerezhető borokról volt szó :)

z

Előzmény: rmiklos (22828)
rmiklos Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22828
Zoli!

A kovetkezoket irtad:

"Továbbra is tartom, hogy a nagy magyar vereseket az árkategóriájukban és a stílusukbanis stimmelő -ezen utóbbira a szombati kóstoló óta jöttem rá- borokkal kell a pástra küldeni..."

Maximalisan egyetertek Veled.

"valahogy az a gyanúm, hogy sem a magyar sem a külhoni borokból nem a legjobbak voltak ott :)"

Az egyertelmu, hogy a kulhoni borokbol messze nem a legjobbak voltak ott. Arra viszont kivancsi vagyok, hogy a velemenyed szerint a magyar vorosborok kozul melyek azok, amelyek jobbak a szombat este kostoltaknal.

Udv.
M.

Előzmény: BZoltan (22825)
rmiklos Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22827
Szabolcs,

Szinte hihetetlen, hogy ebben a zabalos Amerikaban mennyi a vegetarianus. Jomagam is szivesen fogyasztok husnelkuli eteleket, de azert a husosat sem vetem meg. Igazan csak azert javasoltam husokat, mivel Te vagy a masodik magyar vegetarianus ferfi akit ismerek vagy hallottam rola. A lenyeg, hogy olyan dolgokat kell enni, amely felszivja a bort es ezaltal lelassitja az alkohol verbe kerulesi folyamatat. Igy tizenket bor eseten az utolsot is viszonylag jozanul lehet elbiralni. A sajt nem tulsagosan jo valasztas ebbol a szempontbol, mivel nem konnyen szivja fel a bort. A kenyer viszont elsorangu olyan szempontbol is, hogy semleges ami tenyleg fontos szempont szigoru zsurizes eseteben, ahogy "Bandika" nagyon jo hozzaszolasaban felhivta ra a figyelmunket.

M.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (22817)
borcsősz Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22826
:-))
Előzmény: GLEVENTE (22821)
BZoltan Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22825
"magyar nagy vörösök a világ nagy vöröseivel"

Attól tartok, hogy nem adna akkora élményt egy ilyen kósoló mint amennyibe kerülne :)

A világ nagy vöröseről úgyis tudjuk, hogy nem a perpillanat minőségük miatt nagyok, hanem inkébb a sokévtizedes (százados) konzisztens minőség és a generációk óta tartó marketing miatt.

Továbbra is tartom, hogy a nagy magyar vereseket az árkategóriájukban és a stílusukbanis stimmelő -ezen utóbbira a szombati kóstoló óta jöttem rá- borokkal kell a pástra küldeni...

Mindenesetre érdekes volt a szombat este... valahogy az a gyanúm, hogy sem a magyar sem a külhoni borokból nem a legjobbak voltak ott :) Az a medoc noir -nálam legalábbis- vitt volna mindent és az utóbbi évek során kóstolt világi borok javában is emlékszem 10-15 olyan tételre ami erősebb lett volna a mezőnynél. Még a riojai amit vittem sincs benne az én személyes top 5 riojai gárdámban :(

De ebben a kaliberben talán az ízlés is sokat számít már :)

z

Előzmény: borcsősz (22819)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22824
képek itt:
http://kep.tar.hu/rosti/index.phtml?aid=27632219
/kattintani a "feldolgozás alatt" négyzetre/
eléggé amatőrök lettek, a borokat csak az alufóliában sikerült megörökíteni; és nagyon úgy tűnik a vége felé már a vakut sem mindíg kapcsoltam be :))
De a komoly szakmai viták egyértelműen látszanak! :)
Előzmény: viktorinox (22820)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22823
Bocs, marketink = marketing
Ezek a külföldies szavak valahogy nem mennek.
Csoda, ha le tudom írni a Cabernet Sauvignon-t. Azt is könnyebb meginni, mint leírni.
Marad a Bikavér, az egyszerű mint én. :)
Előzmény: Bortárs (22822)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22822
Hajlamos vagyok Leventének igazat adni.
Persze jó lenne még nagyobb, mégjobb borokat megkóstolni, de inkább maradjunk saját kereteink között. Saját élvezetre kóstoljunk és ne mások marketink szempontjai miatt.
Külön tisztelet Shiraznak, hogy nem próbálta a Monarchia-t nyomni. Bár a Regnum tényleg nem semmi.
Előzmény: GLEVENTE (22821)
GLEVENTE Creative Commons License 2004.03.03 0 0 22821
"Esetleg sponzorok kellenének!!!"

Hááát, nem tudom, magam részéről nem tartom jó ötletnek, pláne ha média visszhangot is kapna. Hiszen mit szólna szponzor, ha a vakkostóláson "lehúznánk" a borát?! Inkább dobjuk össze a borok árát, de maradjunk pártatlanok, és tartsuk fenn a látszatát is, akkor leszünk hitelesek.
Nem érezném jól magam, ha a Vargabor Kft. szponzori logója alatt történne a kóstolás. :)))

Előzmény: borcsősz (22819)
viktorinox Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22820
Köszönet az importőr bortársaknak a tételekért, shiraznak a vendégszeretetért, borgyűjtőnek a nemes ráadásért, borcsősznek a medocért és persze Hának a pogiért, szuper volt. Erős csapat.

Utólag az árpoziciókat nézve nekem is az jött le, hogy nem igazán egy kategóriában indultak a magyar borok és a külföldiek nagy része. Mindez persze semmit nem vesz el a hazaiak jó szerepléséből.

Sajt-hús borkorcsolya témakörben én azt vallom, nekem a 11 tétel után már sem egy guriga trapi senem egy pacalpöri se segített volna abban, hogy korrektül lepontozzam az utolsó tételt. Még szerencse, hogy nem a Kopár volt:) Vagy a Kopár szerencséje?

Aki csinált képeket, felteszi valahova? kösz

borcsősz Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22819
"...szerencsesebb az olyan vak kostolas, ahol a borokat a kategoriajukban kostoljak eggyutt..."

Ezzel egyetértek! Jó lenne egy ilyen kóstoló is. Igaz kicsit húzósabb lenne árban, de tudomásom szerint már volt hasonló. Ki volt pl. a nagy Merlot kóstolón az Ybl pálászban annó? Ott volt Masseto, L.F.Petrus, stb is...megjegyzem ott is magyar bor nyert!

Indítványozok egy magyar nagy vörösök a világ nagy vöröseivel kóstolót.
Kellene rá hívni termelőket is a külföldi borokat meg felvásárolnánk többen közösen, esetleg kis média víszhang sem ártana!
Esetleg sponzorok kellenének!!!

Egyébként több ilyen kóstolóról tudok már hogy volt csak nem publikus eredményekkel mivel baráti társaságok rendezték. A szekszárdi kóstoló jegyzeteit (ahol termelők, szakírók, borbarátok kóstoltak) megpróbálom megszerezni és ide közzé tenni. Ott pl. volt Chateau Petrus is (megjegyzem 12. lett ha jól emléxem)

Előzmény: rmiklos (22793)
bandika Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22818
Nem vagyok egy tapasztalt és szakszerű borkóstoló, de szerintem ha kifejezetten a bor megismerése céljából gyűlűnk össze, a fűszeres étkek (pástétom, kolbász, stb.) is torzíthatnak - a sajthoz hasonlóan. (Többen nem is ettünk ezért sajtot, illetve én csak visszakóstoláshoz, utána a következő tétel előtt kenyérrel-vízzel jól eltüntetve a penészt meg a sajtízt a számból.) A semleges ízű baguette meg az ásványvíz az igazi szerintem. Amúgy ha nem ilyen komoly bormegismerésen veszek részt, én is nagyon szeretem a sajtos-kolbászos dolgokat a bor mellé.
Előzmény: rmiklos (22815)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22817
Miklós!

Kösz a tippeket, a sajt és az olajbogyó nagyon kis mennyiségben volt, a masszív többség pogácsa volt. Ami meg a „húsos” javaslataidat illeti, számomra ezek nem nyerők, lévén nem eszem húst (tudom, furcsa egy állatfajta vagyok, de hát ez van). Valószínűleg van összefüggés imígyen, hogy nem vagyok nagy vereses, inkább rozé- és fehérmániám van.

Előzmény: rmiklos (22815)
miriuta maci Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22816
Irigykedve olvasom a borkóstálsról írt soraitokat.
Hétvégén Alsópáhokon beleszaladtam egy érdekességbe:

Weninger (+3 más pincészet) közös Soproni Ciklámen Cuvée-je 99-ből. A címke szerint a Milleniumra készült tiszteletből - korlátozott számban - és Cab. Sauv. az alapja.

Nekem nagyon ízlett, finom gyümölcsös illattal, szép testtel. (6 pont)

Ismeritek ezt a bort?

rmiklos Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22815
Szabolcs!

A legkozelebbi vorosbor kostolashoz melegen ajanlok pastetomos, kolbaszos es szalamis szendvicseket. Nem sokkal vinne fel a koltsegeket, de sokkal jobb a kulonbozo borok kozott mint a sajt, kulonosen, ha mar 3-4 fajtanal tobbet kostol az ember. En csak ugy tudok sok bort kostolni, hogy kozben sokat eszek. Szerencsere az itteni nagyobb borkostolasok egyben etel-bemutatokkal vannak egybekotve. A vorodbor-oliviabogyo nem hangzik inycsiklandozo parositasnak. A feher borhoz biztos jobban megy, de a vorost kifejezetten zavarhatja.
A sorrendrol: en mindig a konnyebb borokkal kezdve haladok a nehezebb fele es elobb mindig a hasonlokat kostolom eggyutt. Sokszor van ugy, hogy csak ket-harom fajtat kostolok egy nap mivel ebbol is akkora a kinalat, hogy ezt sem gyozi az ember.

A hazi, barati kostolasnal altalaban egy fajtat kostolunk nagyjabol egy arkategorian belul, vakon. Legutobb peldaul meglepetesre holtversenyben masodik lett egy Bogle Old Vines Zinfandel, amelyet elotte talan erdemtelenul lejjebb becsultunk, talan csak azert mert tul olcso! ($10), de hat a vak kostolas soran egyertelmuen jobb volt nehany $25-os bornal.

Előzmény: Hatvani Szabolcs (22797)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22814
Ha valakit esetleg érdekel:
Hétfőn (03.08) Borturizmus börze lesz.

http://www.magyarborokhaza.hu/esemenynaptar.php?detid=23

knight bandit Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22813
persze teljesen igazad van az összehasonlíthatóságról írtakban
előbb-utóbb nyilván fogunk szakmailag is kiforrott kostolót tartani külföldi borokkal, de most nem is ez volt a konkrét cél

visszatérve szombatra
Kopár, Wweninger nálam is győzött, külön öröm számomra a 2000-es Kopár sikere
ezek mellett számomra a riojai és a Vylyan Merlot is igen kellemes élmény volt, ez utóbbi egyébként az átlag szerint nem végzett túl előkelő helyen

Előzmény: rmiklos (22793)
bandika Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22812
Meg persze a szombatihoz hasonló fehérkóstolóban is!
bandika Creative Commons License 2004.03.02 0 0 22811
Sajtkészítéshez egyáltalán nem értek, de egy jó sajtkóstolóban bármikor benne vagyok!
Előzmény: zuzmo (22804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!