Meg egy amit szeretek: Mozarella es bazsalikom. Aprora vagott paradicsom (a mag es a le nelkul), friss mozarella golyok, vagy ha nagyobb akkor szeletek es bazsalikom level durvara vagva es vekonyra vagott lila hagyma. Lehet egy-egy kalamata oliva bogyot is ratenni.
Van egy kedvenc "feher pizza"-m, az is egyszeru es jo.
A pizzatesztara ricotta cheese (turo, finomra torve) fokhagyma sajt es broccoli. Eddig meg vettem csak - elvbol nem csinalok pizzat itthon - de nem kell sok recept hozza. Szetterited a fokhagymas-torottborsos-sajtos turot. Rateszel meg sajtot a tetejere, es a nagyon aprora vagott brokkoli fejeket, ami lehet friss is es melyhutott is. Nagyon finom!
Paradicsommártás helyett tejfölt, aztán rengeteg hagymát, kevés húsos szalonnát pl. Vagy csak olívaolajjal kened meg a tésztát, rá spenótkrém, a közepére pedig egy tojást ütsz. Paradicsomos alapra filézett olajos hal; baconszeletek; hagyma+babkonzerv+kukorica(+chili); kagylókonzerv; sajtok: mozzarella, parmezán, gorgonzola, scamorza, zöldfűszerekkel. Párolt zöldségek parmezánnal megszórva vagy mozzarellával. A "klasszikus" sonka, ananász páros.
A rávalók tetejére is finom, ha néha nem paradicsommrtás vagy ketchup, hanem tejföl kerül.
Én most olyat csináltam, hogy sok vékony karikára szelt hagymát meg tejfölt tettem a tésztára. A sütésnél dalia módszerét próbáltam követni, miszerint a legmagasabb hőmérséklet a sütőben, és előmelegített tepsire a tészta - én a tepsibe téve szórtam rá a hagymát meg tejfölt, aztán ment vissza a sütőbe. Elrontottam a sorrendet: előbb a tejföl, aztán a hagyma a jó, így nagyon nehézkesen sült meg. ribizli
Hú, nekem is meghoztátok a kedvemet az isler-linzer duóhoz!
A dió vagy mandula tényleg őrölt a tésztában, nem "simán" darált, azért is nem nagyon lehet érezni, de az ízén szerintem igen - már ha jól csinálják ugye. :)
Az isler jó lehet baracklekvárral is szerintem, inkább keserűbbre hagyva a mázat rajta, és én feltétlenül tönkölylisztből csinálnám, finomabb, mint a sima konvencionális búzaliszt. (Nem kell teljes kiőrlésűt venni, ha a fűrészporosságtól tart valaki.) ribizli
Biztos igazad van, a mi családi receptünk szerint nincs és ha belegondolok, a cukrászdaiban sem éreztem soha. De, vitathatatlan, hogy finomabbá fogja tenni. Lehet, hogy legközelebb én is így sütöm meg. Egy hónap múlva egy szülinapi bulira több kilót is kell sütnöm...:-)
Bizony kell abba dió! De lehet, hogy eredetileg mandula volt benne, és ez már a magyarított változat. Nekem az alábbi receptem van, talán vmelyik konyhalistáról:
Ischler
Hozzavalok a tesztahoz: 140 dg Rama margarin 210 gr liszt 100 gr porcukor 70 gr daralt dio reszelt citromhej 1 csipet orolt fahej csipet so pikans gyumolcsiz
Csokimazhoz: 15 dkg cukor 5 ek. hideg viz 5 dkg csokolade 10 dkg vaj
A margarint a liszttel, a cukorral, a dioval, a citromhejjal, fahejjal es egy csipetnyi soval osszegyurjuk, de nagyon gyorsan, hogy ne melegedjen at a kezunk melegetol. A tesztabol cipot formalunk, es egy fel orara a hutobe tesszuk. Majd kb. fel cm vekonyra nyujtjuk, és 5-6 cm atmeroju pogacsaszaggatoval korongokat szurunk ki belole. Sutopapirral belelt tepsiben kb. 180 fokon, tehat nem tul meleg sutoben vilagossargara sutjuk.(10-20 perc kb) Ha kihult, kettot-kettot osszeragasztunk valamilyen pikans lekvarral (meggy, ribizli), szitara vagy racsra helyezzuk es csokival bevonjuk a tetejet. Ha azt akarjuk, hogy szep fenyes legyen, langyos, kikapcsolt sutube dugjuk, ajtajat kitamasztjuk.
Csissz en is koszonom a receptet - na most a linzer mennyiben kulonbozik ettol. . .szeretem mind a kettot, de nem igazan tudom mitol linzer a linzer es mitol ischler az ischler.
Meg a vegen megtaltosodok, es megsutom a hetvegen valamelyiket. . .
Nem, nincs az isler tésztájában dió! Viszont nemrég ettem olyan linzert, melynek a tésztájába gyúrtak darált diót és reszelt narancshéjat is. Nagyon finom.
Holnap estere kell linzert es ischlert gyartanom. A linzer tesztaja mar a frigoban figyel, de az ischlererol fogalmam sincs. Az homalyosan remlik, hogy annyira nem kulonbozik a ket teszta (omlos-omlos, ugye), de talan az ischlerben daralt dio is van? Akinek keszitem hihetetlen elannal tiltakozott, amikor a diot emlitettem.
Egyszer voltam egy hajón egy bemutatón (a Culinaris nevű bolt rendezte), ahol világhírű balzsameceteket mutattak be - többek között ribizli és málna eceteket is. :)
Fantasztikus kis minikaják során mutatták be a különféle gyümölcs, mazsola, stb. alapú balzsameceteket, hogy a libamájtól a zöldségeken át az édességekig hány féle alkalmazásuk létezik.
(Ja, ez nem reklám, nincs érdekeltségem a boltban, egyszerű vásárlójukként hívtak meg, és fizettem is érte. :) )
Sonkahabos borkorcsolya! Hozzávalók:1 cs (0,5 kg) mirelit hajtogatott vajas leveles tészta, 25 dkg főtt füstölt tarja,- csülök, vagy kötözött sonka finomra darálva, 4 dl tej, 5 dkg vaj/Ráma, 5 dkg liszt, kávéskanál vegeta fehér bors, pici kakukkfű, 1 dl tejszín vagy fél pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt 1 felvert tojás megkenni
Elkészítés: Sonkahab töltelék: 5 deka vajat felforrósítasz, 5 deka lisztet világosra pirítasz benne felöntöd 4 deci forró tejjel. Ízesíted ételízesítővel (ne sózd, met a sonka is sós), kakukkfűvel és borssal. Folytonos kevergetéssel besűríted, jól kiforralod. Ez a beshamel. Ezt lazítsd fel egy kis tejszínnel vagy tejföllel, belekevered a kétszer átdarált fött tarját jól kenhető habos masszát kapsz. /ne legyen híg, inkább sűrűbb/ A felengedett vajastésztát 4-be vágod, vékonyra kinyújtod, megkened a kész kihűlt sonkakrémmel, felgöngyölöd. Vékony kis rúdakat kapsz / vékonyabbat mint a beigli/ Sütőpapírra teszed, (vagy kivajazott tepsibe) megkened tojással, megszurkálod villával és meghinted reszelt sajttal.Forró sütőben kb 200 fokon 15-20 percig sütöd. Kihűlés után mint a rétest felszeleteled kb 3-4 centis szeletekre (falatkákra) Az átmérője sem több annál, 2-3 centi. (Formázhatod bárhogy, kis batyuként is, de hogy ne folyjon ki a sonka a sütéskor, még ez a legjobb módszer, amit írtam. ) Akkora sikere volt, hogy nekem visszatapsolják azóta húsvétra…Lényege, hogy bárki el tudja készíteni, nagyon kevés munkával nagyon különlegességet varázsolhatsz az asztalra.
Szerintem ez sonkával is jó. Azt hiszem innen való ez a reci a fórumról, bocsásson meg akitől elcsentem :-)) Andi
Hát igen, a juhtúró nekem is fura így elképzelni édesen... De bizonyos gyümölcsökkel még talán menne, pl. grape-fruit vagy narancs, na de egy savanykás almával egyenesen finom lehet! (Ezt ki is próbálom a mai túrókrémmel, aztán jelentek! :)
Az epret nem balzsamecettel gondoltam, nem szoktam a bazsalikomot mással összekeverni. :) De ki fogom próbálni ezt a párosítást is, ha eljön az ideje! ribizli
Bazsalikomot szoktak gyümölcs-desszerthez is ajánlani fűszerként - pl. láttam epret bazsalikomos mártással készíteni vmi főzősműsorban. Meg a menta és citromfű is zöldfűszer, azokat simán használjuk édes ételekhez. :) Szóval nyilván lehetne édes-zöldfűszeres túró is, bár azt hiszem, azt inkább tehéntúróból készíteném. ribizli