Keresés

Részletes keresés

LvT Creative Commons License 2006.08.09 0 0 812
Itt viszont én hibáztam: a

<http://forum.index.hu/[u]Article[/u]/ [u]viewArticle[/u]?a=48469690&t=9005599>

<http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=48469690&t=9005599>

-nak olvasandó.
Előzmény: LvT (811)
LvT Creative Commons License 2006.08.09 0 0 811
Kedves amanibhavam!

Két meglátás:

1. Az Index fórum szoftvere hibás, ui. kereséskor a [megnéz] linkhez hibás címet társít. Így a közölted cím sem visz oda, ahová akarnád. A helyes URL (az aláhúzott részekben van eltérés): <http://forum.index.hu/[u]Article[/u]/ [u]viewArticle[/u]?a=48469690&t=9005599>

2. Én mégis igazat adnék neked, ui. te ezt írtad: „a Pest [...] ily módon [...] Bécs elnevezésével rokon”. Ugyanis igaz Onogur hozzászólása <http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=44012496&t=9068873> „Bécs: 1356: Bechwtha; Abból az ómagyar *bécs '(mészégető) kemence' főnévből keletkezhetett, amely egy régi török nyelvi *beč 'ua.' főnévnek lehet az átvétele. Ennek végső forrása vagy az óorosz печь 'kemence', vagy egy káliz *peči 'ua.'”, amely káliz *peči – ezt már én teszem hozzá – csak kis kitérő, mert ugyanúgy óorosz eredetű.
Vagyis a rokonság ekkor is megvan a Pest és Bécs helynek közt, csak ez nem közvetlen.
Előzmény: amanibhavam (810)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.09 0 0 810
http://forum.index.hu/Search/viewArticle?a=48469690&t=9005599

Valóban itt is csak feltételes az említés.
Előzmény: Via Galvani (809)
Via Galvani Creative Commons License 2006.08.09 0 0 809
Mondom: ha.
Előzmény: amanibhavam (808)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.09 0 0 808
Pedig esküszöm, valahol itt a Magyarulezben láttam ilyen kontextusban említve, megpróbálom megkeresni:)
Előzmény: Via Galvani (806)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.09 0 0 807

Kedves LvT és kedves amanibhavam !

Köszönöm szépen.

Előzmény: LvT (805)
Via Galvani Creative Commons License 2006.08.09 0 0 806
Mielőtt átvonulnánk: Bécs egészen másból ered. Ha.
Előzmény: amanibhavam (804)
LvT Creative Commons License 2006.08.09 0 0 805
Kedves tündi-bündi!

Pest nevét bulgár (ószláv) eredetűnek tartják, és a ’barlang, üreg’ jelentést társítják hozzá. Ezt a barlangot a Gellért-hegyre teszik, és ennek megfelelően a név először Budára vonatkozhatott, később vonódhatott át a szemben fekvő településre. (Ehhez vö., hogy a minapi Újszőny települést, ma Komáromnak nevezzük.) Az amanibhavam említette ’kemence’ ugyanennek a szláv szónak hasonlóságon alalpuló jelentésátvitellel keletkezett újabb jelentése. Nincs kizárva azért az sem, hogy Pest esetén ez adja az elsődleges etimológiát.

Buda neve magyar elnevezés, ugyanis ez egy az egyben egy személynév, és a környéken csak a korai Áprád-kori magyarra jellemző az, hogy személynevek mindenféle képző nélkül településnevek lesznek. Ha a Pest eredetileg Gellért-hegyi barlangot jelentett, akkor a következő történhetett: a magyarok megtelepülésükkor találkoztak az itteniek nyomán a Pest helynévvel, amely [vagy eredetileg, vagy a magyarok által kiterjesztve] a budai és a pesti részt egyaránt jelentette. Idővel egy ott lakó, jelentős Buda nevű ember nyomán a budai rész új nevet kapott a jelentős személy nevéről, a régi nevet pedig a pesti rész vitte tovább.

A Buda személynevet egyébként végső soron leginkább szláv eredetűnek tartják: a Budi- ’éber v. legyen’ kezdetű szláv nevek rövidülése kapott már a magyarban -a kicsinyítő képzőt. (N.B. A név etimológiája nem adja meg a személy nációját.)

Ez Buda nevű a személy nem azonos a hun Attila öccsével, mivel annak neve valójában Bleda. Ezt csak a tudós népetimológia keverte össze a szláv eredetű magyar Buda személy- és helynévvel.

---

Bár erre tényleg van egy külön topik – Idegen városok „magyar” neve <http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9068873&la=57242100 > –, ahol ezek már felmerültek, de ilyen szempontból és így összeszedve ezek az infók ott sem találhatók meg, ezért írtam le egyszerű visszautalás helyett.

Azonban, ha további településnevek kerülnének sorra, akkor tényleg át kellene ezzel oda vonulni.
Előzmény: tündi-bündi (803)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.09 0 0 804
Tudomásom szerint a Pest egy "kemence" jelentésű szláv szóra megy vissza (vö. még _piec_ "kemence, kályha" a lengyelben pl.) és ily módon Pécs, Bécs elnevezésével rokon.

De azt hiszem erről szó is volt vagy itt, vagy az Idegen városok magyar neve topikban itt a Magyarulezben.
Előzmény: tündi-bündi (803)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.09 0 0 803

Sziasztok!

Buda és Pest eredetében tudnátok segíteni? Angolul a pest pestist jelent,ezt tudom,de honnan erednek ezek a szavak,mit jelentenek?

/Budapest földrajzilag gyönyörű helyen fekszik,tudták ezek a rómaiak hova kell települni. Ismerem Budapest történelmét,engem csak a szavak érdekelnének.

Köszönet Nektek ebben.

Napsütötte sáv Creative Commons License 2006.08.07 0 0 802
Köszönöm. Abszurd, de valahogy ennek tudatában nincs már nagyon kedvem ehhez az amúgy kedves szóhoz. :-( Ez van.
Előzmény: LvT (795)
LvT Creative Commons License 2006.08.07 0 0 801
Kedves amanibhavam!

> Akkor sejtésem szerint a bitang nem csak a német Beutével, hanem az angol 'booty' főnévvel is kapcsolatban állhat.

Igen, viszont nem közvetlenül, hanem a mai fr. butin ’ua.’ szó ófrancia előzményének átvételén keresztül (ez a szó a fr.-ban frank eredetű).

Közvetlen kapcsolat esetén az angolban -d-t várhatnók, vö. n. gut ~ a. good, sőt n. Leute ~ óa. leod, n. heute (tkp. heu + Tag) ~ óa. heodæg.
Előzmény: amanibhavam (796)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.07 0 0 800
Elnézést az offolásért.
Előzmény: tündi-bündi (799)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.07 0 0 799

Ezek részint szociológiai kérdések is,részint pedig néhány szó eredete nem világos számomra,azért bátorkodtam itt megkérdezni. Köszönöm a tippet.

Üdvözlettel:Tünde

Előzmény: amanibhavam (798)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.07 0 0 798
Szerintem ez nem nyelvészeti kérdés, alkalmasabb helyet és hozzászólókat találhatna a Vallás-Filozófia alfórumban.
Előzmény: tündi-bündi (797)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.07 0 0 797

Üdvözlet Mindenkinek!

Köszönöm a demokrácia szó eredetére vonatkozó válaszokat.

Vajon mit is jelenthet tágabb értelmezésben? Mit jelent a demokrácia manapság és mit jelent nekünk? Ti hogyan konceptualizálnátok? Persze én is tudom mit jelent,de ez egy olyan szó,amit nem könnyű tisztázni. A fogalomtisztázás számomra fontos.

-----------

Fontos:Mekkorák a nem demokratikus elemek,milyen viszonylatban működnek? / A nem demokratikus részt kell vizsgálni,mert ez határozza meg a demokráciát. A demokrácia tartalma is változik. Demokrácia akkor van,ha szabadság is van,de ha nincs egyenlőség már nem beszélhetünk demokráciáról.

------------

A válaszokban a démosz szó szerepel. Ehhez kapcsolódik az ethmosz szó.

A kérdésem: mi az ethmosz? Azon kívűl,hogy elsőfokú közösség. Több törzs?

démosz-ethmosz együttélése. Mi ez?

Démosz:minden szabad ember,polgár bele tartozik. Másodfokú közösség.

Vulgusz:Olyan keretközösség,amelynél megszakadt a kötés az elsőfokúval,de nem tudott beleilleszkedni a másodfokúba. 

Miért írtam mindezt le? Nép: többrétegű,több szintű fogalom.

Demokrácia:összefogó keretidentitás?

Mi a nemzet? Honnan ered? Mit jelentett akkor és mit jelent manapság? Gondolom a nemz szóból ered,de manapság van nemzet? Mit jelent manapság a nemzet fogalma?

Ezek mind összekapcsolódó fogalmak.

Örömmel várok mindenfajta (kulturált) fogalommeghatározást.

Természetesen Montesquieu is foglalkozott a kérdéssel,de én a jelenre vonatkoztatom kérdésem.

Elnézést ha a téma off, szerintem ez még belefér,hisz köze van az etimológiához.

Köszönettel:Tünde 

Előzmény: kostas (793)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.07 0 0 796
Kedves LvT!

Köszönöm szépen. Akkor sejtésem szerint a bitang nem csak a német Beutével, hanem az angol 'booty' főnévvel is kapcsolatban állhat. Érdekes kapcsolat.
Előzmény: LvT (794)
LvT Creative Commons License 2006.08.07 0 0 795
Kedves Napsütötte sáv!

> A huncut a németből jött, Tótfalusi kutya+tán fenékként vezeti le, ő persze hajlamos túlzásba esni. Tudja valaki hogy mi az igazság?

Az én Tótfalusimban (Magyar Etimológiai Szótár) ez van:

huncut – ‘furfangos’; ‘pajkos, hamiskás, csintalan’. Származékai: huncutság, huncutkodik; huncutka (‘homlokba hulló kunkori női hajtincs’).
Német eredetű szó: hazai német, szász
hundsfutt (‘gazember, csirkefogó, csaló’) a Hund (‘kutya’) és Fut (‘női nemi szerv’) elemekből. Ebből sejthető, hogy valaha nyelvünkben is kemény szitokszó volt, és csak a 19. századtól, talán játékosnak érzett ~ hangalakja révén, kezdték tréfás, egyre kevésbé rosszalló értelemben használni.

Ez teljesen korrekt magyarázat. A XIX sz. elején pl. még Kazinczy is olyan ember megnevezéseként használja, aki akár gyilkosságra is képes bujtani: „Hát ha valami huncfut ráfogná, hogy az Isten azt parancsolta, hogy ölje meg a tekintetes úr a tekintetes asszonyt (az anyámat), hinné az úr, hogy az Isten parancsolta?

A fenti n. Fut egyébként – a magyarországi szászok eredetének megfelelően – felnémet jellegű szó. A mai vulgáris köznémetben is élő, alnémet megfelelője a Fotze.
LvT Creative Commons License 2006.08.07 0 0 794
Kedves amanibhavam!

Rézsút: Általában az ismeretlen eredetű rézsű ’(mesterséges) lejtő’ szó -t helyragos származékának tartják. Jelenlegi hangalakjában a feltételezett eredetibb *rézsűt formája az út szóval kontaminálódhatott.

Bitang: Eredeti kimutatható jelentése ’zsákmány, préda’. Ennek megfelelően az ugyanilyen jelentésésű középfelnémet biutung szóból jő. Ez utóbbi töve a mai németben Beute ’ua.’, amelyhez az -ung képző járult. Később jelentésátvitellel ’gazdátlan, elkóborolt jószág’ értelme lett. Ebből a jelentésből való a bitangol ’(rég.) gazdátlan jószágként prédál, rongál vmit; idegen v. tilos területen kóborol, legel’ igei származék. A mai melléknévi használat a bitang ember-szerű főnévi jelzős szerkezetben történt átértelmezés; ez utóbbi Petőfinél még a sehonnai szinonimája, tehát alapvetően ’hazátlan’ (ahogy állatra értve pedig ’gazdátlan’). Ebből a jelentésből lett aztán ugyanúgy ’hitvány, jellemtelen’ értelmű becsmérlés, mint a hasonló jelentésű sehonnai, senkiházi szavak esetén is.
Előzmény: amanibhavam (773)
kostas Creative Commons License 2006.08.06 0 0 793
a király görögül vasziliasz.
a demokratia a démosz (nép) és a krátosz (hatalom) összetétele, tehát népuralom.
Előzmény: Törölt nick (791)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.05 0 0 792
Köszönöm szépen. Eredetileg arra lettem volna kiváncsi,hogy mit is jelent manapság a demokrácia? Természetesen válaszod kielégítő volt,köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (791)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.05 0 0 791

A demokrácia görög szó, a démosz=nép, így szó szerint talán népuralmat, néphatalmat jelenthet. A király görögül králész, és ott van még az arisztokrácia, bürokrácia, autokrácia.

Előzmény: tündi-bündi (772)
Napsütötte sáv Creative Commons License 2006.08.04 0 0 789
kösz
Előzmény: amanibhavam (786)
Aewyn Creative Commons License 2006.08.03 0 0 788
Félig gúNYOLodva kérdem, mi az a NYOL?

Pedig az EtSzt is a nyol-ból vezeti le a nyolcat [nemsemmi ;] nyol-t pedig (talán) rokonítja a nyalábbal; és különben is, az összes nyol, nyal, nyál, nyel, nyél, nyíl (ilyesmi) szavakat mind egymáshoz nagyon hasonló uráli szavakból vezeti le (feltételesen).

Hogy az uráli (vagymi) n[x]l szavaknak van-e bármi közük egymáshoz, az újfent érdekes lehet.

Node (a többieknek mondom):

Ugye mondtam, hogy gyökelmélet elpusztíthatatlan? ;) viszont a gyökszellemet ebben a topicban most már legszívesebben visszaszuszakolnám a palackba [és elnézést, amiért kieresztettem], mert szemléletem szerint inkább kérdezni, találgatni, feltenni, ízlelgetni és meglepődni érdemes, semmint a bizonyosság acélkarmú tankcsapdáival felszántani a rónaságba tekintő igazmagyar fiatalság szűz agyvelejét [be szép is volt ;]

Köszönöm.
Előzmény: playboy2002 (777)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.03 0 0 786
hundsfut
Előzmény: Napsütötte sáv (785)
Napsütötte sáv Creative Commons License 2006.08.03 0 0 785
A huncut a németből jött, Tótfalusi kutya+tán fenékként vezeti le, ő persze hajlamos túlzásba esni. Tudja valaki hogy mi az igazság?
playboy2002 Creative Commons License 2006.08.03 0 0 780

:-))

Méghozzá önmagát, nyolcas alakban.

Előzmény: Via Galvani (779)
Via Galvani Creative Commons License 2006.08.03 0 0 779
Az, amikor a nyúl nyal.
Előzmény: playboy2002 (777)
Hunsdorfer Creative Commons License 2006.08.01 0 0 775
Ki tudja milyen eredetű a finnugor szó?
Via Galvani Creative Commons License 2006.07.31 0 0 774
Üdv. Most a "muhaha" elterjedéséről. Én először az Indexen láttam, addig csak a "bruhaha" szót ismertem erre. Érdekelne - mivel te is az előbbit (elterjedést illetően az utóbbit) használod, érdekelne a kommentárod.
Előzmény: Aewyn (766)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!