Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92979

A semleges olíva sütő/főzőolaj is jó, csak az extra szűz nem.

 

Előzmény: joy (92974)
joy Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92978

Igen, lehet a szalonnát krumpli nélkül is enni.

:o)

Előzmény: homerx (92966)
joy Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92977

Nagyon szívesen, hisz' azért vagyunk.

 

Mindenképp kell hozzá vmiféle zsiradék, vajjal sem az igazi!

Előzmény: islamorada (92963)
joy Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92976

:o)

Előzmény: H_G (92961)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92975

Hogyan fozzunk krumplit... nem vizben, hanem gozben.

 

 

joy Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92974

Különösebben semmi, de valamiféle zsiradék kell hozzá, készítettem már napraforgó és kukoricacsíra olajjal is.

Margarin, Kókuszzsír, olívaolaj, halolaj és hajolaj nem jó hozzá!!!

Előzmény: Caipi (92957)
islamorada Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92973

Masfajta lesz de az is finom. Egyszer foztem paprikas krumplit olyan krumplibol hogy minden hasabja egyben maradt, puha lett de nem esett szet, lemorzsolodasa csak ugy lett hogy osszetortem nehany hasabot hogy ne legyen olyan hig a leve. Isteni finom volt, igazi krumpli iz de nem szaftos henem kifejezetten leveses. A krumpli fajtajarol fogalmam sincs de olyanok termeltek, / amishok/,  akik sosem hasznaltak talajjavirasra csak hazi organikus tragyat, a krumpliban volt bogarfurta is/ egy zsakkal vettem/ es amikor kitettem a maradekot a papirzsakban  tavasszal hely hijan a kertbe ahol nap is erte nem romlott meg, nem csirazott ki hanem epsegben maradt, meg a nyaron is onnan foztem.  Kar hogy nem kerdeztem meg a krumpli fajtajat toluk. Annyit beszeltek itt a paprikas krumplirol hogy ma azt fozok! Kolbasszal, sot szalonnaval es galuskaval. Meg a tejfolt is odakeszitem a kezunk ugyebe!

Előzmény: H_G (92971)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92972

...Abból (újkrumpli) vannak, akik próbálkoznak, de egyáltalán nem lesz jó.

Én évente többször "próbálkozom", alig várom hogy megjelenjen az újkrumpli.

Nyilván nem olyan, mint öreg krumpliból, viszontt egy halom fejessalátával nagyon üde, könnyű kaja.

 

Előzmény: H_G (92971)
H_G Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92971

(Sőt, a túl rugalmas, részecskéihez ragaszkodó újkrumpliból sem lehet. Abból vannak, akik próbálkoznak, de egyáltalán nem lesz jó.)

 

Előzmény: H_G (92970)
H_G Creative Commons License 2014.11.15 0 0 92970

Csak amennyire a krumplipüré is... A lé selymes állagához elengedhetetlenek a leszakadt krumplirészecskék. nem lehetne megcsinálni ugyanazzal az ízesítéssel, de mondjuk zellergumóból vagy pasztinákból.

 

Előzmény: Caipi (92969)
Caipi Creative Commons License 2014.11.14 0 0 92969

SZóval a paprikás krumpli amolyan kőleves? :) 

Előzmény: H_G (92964)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.14 0 0 92968

H_G arról beszélt, hogy "a krumpli íze önmagában nem nagy szám" (ezért is kell a szalonna), erre írtam, azt amit...

Bevallom, ha van jó házi zsírom, nem bajlódok a szalonnával, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, és a minőségi őrölt - esetleg füstölt - paprika a lényeg - persze a jó krumplin túl. Azt is töredelmesen bevallom, hogy hosszú lével főzöm, és a tejföl a tányérban nálam elmaradhatatlan. Kolbász nem kell, de egy kanál őzláb/vargánya por sokat dob az ízeken.

 

 

Előzmény: homerx (92966)
Boszorka Creative Commons License 2014.11.14 0 0 92967

Bizony lehet és a jó krumplinak nagyon finom íze van.

Előzmény: nagypapi51 (92965)
homerx Creative Commons License 2014.11.14 0 0 92966

nos, nyilvan finoma red scarlet, de itt amirol beszelunk az, hogy a krumpiloz illik a szalonna. lehet persze nelkule is enni, de az maradjon titokban :)

Előzmény: nagypapi51 (92965)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.14 0 0 92965

Azért lehet jóízű krumplit is kapni.

Ha láttok Red Scarlett-et, bátran vegyétek, az egyik legjobb.

 

Előzmény: H_G (92964)
H_G Creative Commons License 2014.11.14 0 0 92964

"valoban jobban kijon a krumpli ize anelkul"

 

Pont ez a baj, mert a krumpli íze önmagában nem nagy szám. 

 

Előzmény: islamorada (92963)
islamorada Creative Commons License 2014.11.14 0 0 92963

Nagyon jol hangzik de a szalonnahoz en sem ragaszkodnek bele, valoban  jobban kijon a krumpli ize anelkul. De valoszinu hogy legkozelebb kiprobalom ezt amit irtal, igy ahogy irtad. Koszi hogy megosztottad velunk!

Előzmény: joy (92956)
Boszorka Creative Commons License 2014.11.13 0 0 92962

Szalonna nálunk se volt soha benne. Nem voltunk nagy szalonna és zsirfogyasztók.

Előzmény: Caipi (92959)
H_G Creative Commons License 2014.11.13 0 0 92961

Akkor reméljük, hogy van legalább egy bödön jó mangalicazsírod, azt használhatod. 

Előzmény: Caipi (92959)
H_G Creative Commons License 2014.11.13 0 0 92960

Végülis, manapság már két vőlegényes nászéjszaka is legális sok országban :)

 

Előzmény: nagypapi51 (92958)
Caipi Creative Commons License 2014.11.13 0 0 92959

Brrrr....  szerintem a kávé olyan Completa nélkül, mint a tea szacharin vagy mi nélkül. :)

Anyám biztos, hogy soha nem tett bele szalonnát, különben nem is tudnám, hogy milyen volt, mert nem ettem volna belőle. És ne mondd, hogy pont azért nem volt íze...:) Nekem a szalonnaíz minden mást elnyom, igaz, az ember általában így van azzal, amit nem szeret. 

Előzmény: nagypapi51 (92958)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 92958

...de vajh milyen lenne, ha kihagynám a szalonnát?...

Ahogy a klasszikus reklám mondta volt: "a kávé olyan Kompletta nélkül, mint a nászéjszaka menyasszony nélkül"

Persze gusztus dolga... :)

Előzmény: Caipi (92957)
Caipi Creative Commons License 2014.11.13 0 0 92957

Hát igazán köszönöm.... de vajh milyen lenne, ha kihagynám a szalonnát?

Előzmény: joy (92956)
joy Creative Commons License 2014.11.13 0 0 92956

1*ű, gyors, olcsó és nagyon finom, sokféleképp variálható. csak nem mindegy, hogyan készítik el.

 

Mi így szoktuk főre:

Elkészítem a galuskamasszát: 3-4 tojás, xtoj/2 pupeka liszt, 1 moka só alaposan összekeverve. Ha túl sűrű 1-2 eka vízzel hígítom, ha túl lágy + 1-2 eka lisztet keverek bele. Ha van a hűtőben tojonként 1 eka juhtúrót is belekeverek, félre teszem. 0,5 kg közönséges "mindenre jó" /desiré, vagy rózsa/ krumpli. Meghámozom, leöblítem fölnegyedelem -ha nagyok /8-olom. 1 jófej vöröshagymát apróra kockázok, Bő 10 dkg füstölt szalonnát kiolvasztok, a pörcöt kiszedem, fedő alatt alaposan megdinsztelem zsiradékon a hagymát, lepirítom, megszórom őrölt köménnyel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, ráborítom a krumplit, elkeverem, 1 eka pirospaprikával, 1 teka sóval, fölöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Mikor üvegesedik a krumpli dobok bele 1 magozott-felezett zöldpaprikát, 1/4-elt paradicsomot, belelököm a darabol kolbászt-virslit-szafaládét-akármit, majd veszem a masszát, és amikor födő nélkül erősen forr, a lébe mártogatott "joghurtos" kanállal folyamatos keverve beleszaggatom a galuskákat. Amikor végeztem, még 2-3'-ig forralom, és kész.

Előzmény: Caipi (92920)
em_laci Creative Commons License 2014.11.12 0 0 92955

A százezres hátulról tolja a levegőt és az már a felhasználók szerint is vérprofi...

Köszönöm a kedvességed és a lehetőséget, Bp-en lakunk a Mammuttól nem messze.

Párom nagyon rá van kattanva a témára: házi gyümölcstea, gyümi/zöldség chips, stb. :)

 

u.i.: Márton napi vacsi: hétvégén volt libaaprólék leves, amiből a szárnytöveket félretettük

és tegnap sült oldalas fűszeres olaján megpirítottam. Paprikalekvárral, tárkonyos mustárral...

Előzmény: beetee (92954)
beetee Creative Commons License 2014.11.11 0 0 92954

A plusz 7 tálca miatt lehet, hogy megérné... ha itt meg biztosan nem kellene állandóan cserélgetni a tálcákat.

Ugye úgy működik, hogy alul van a fűtőszál, onnan indul a viszonylag száraz levegő feláramlása. Az, hogy milyen cirkulációval, az most mindegy...

Mivel felfelé elhalad az első, második...stb tálca között, ott hűl, és a relatív párával telítődik. Vagyis a felsőbb tálcákra "elfárad", ott már nem aszal olyan hatékonyan.

 

Kíváncsiságból rákerestem az aszalógépekre, és áraikra... azta... vannak elgurult gyógyszerek... százezerért...

 

Merre laksz? Ha hozzám viszonylag közel, akkor kölcsönadom az enyémet, próbálgathatod  pár napig. Akkor képbe kerülsz mire is való ez.

Előzmény: em_laci (92952)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 92953

Nekünk Sencor SFD 130A aszalónk van, semmi kunsztot nem tud, csak szárít. Vettünk hozzá +4 tálcát, így azért már hatékonyabb. Főleg őszi "kitelepüléskor" visszük magunkkal, és mivel bölcsen nem gyűjtünk be gomba-hegyeket, még ha mód is lenne rá, a céljainknak megfelel. Vastag almaszeleteket is megszárít 1 éjszaka alatt, persze 1x fel kell hozzá kelni, megcserélni a tálcákat (alul erősebben, felül kevésbé éri a meleg légáram).

 

Előzmény: em_laci (92950)
em_laci Creative Commons License 2014.11.10 0 0 92952

Ez kicsit drágább, de 12(!) tálcás, 245W és még csendes is. 

https://www.mall.hu/aszalok/concept-so-1025-xxl

Előzmény: em_laci (92950)
ZsuR Creative Commons License 2014.11.10 0 0 92951

Finom!  Most ebedeltem meg belole... 

A dumplingot izesitettem ahogy a recept is irta - sajt, fuszerek, vaj, megtette a magaet.  Egy kellemes egytal etel...  Azt hiszem maradek grillcsirke hasznositasra jo lesz ez nagyon.

Előzmény: islamorada (92941)
em_laci Creative Commons License 2014.11.10 0 0 92950

Köszönöm a válaszokat, most már végképp elbizonytalanodtam... :)

Hőfokszabályzósban nem nagyon találtam kisebb teljesítményűt, de még keresgélek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!