Masfajta lesz de az is finom. Egyszer foztem paprikas krumplit olyan krumplibol hogy minden hasabja egyben maradt, puha lett de nem esett szet, lemorzsolodasa csak ugy lett hogy osszetortem nehany hasabot hogy ne legyen olyan hig a leve. Isteni finom volt, igazi krumpli iz de nem szaftos henem kifejezetten leveses. A krumpli fajtajarol fogalmam sincs de olyanok termeltek, / amishok/, akik sosem hasznaltak talajjavirasra csak hazi organikus tragyat, a krumpliban volt bogarfurta is/ egy zsakkal vettem/ es amikor kitettem a maradekot a papirzsakban tavasszal hely hijan a kertbe ahol nap is erte nem romlott meg, nem csirazott ki hanem epsegben maradt, meg a nyaron is onnan foztem. Kar hogy nem kerdeztem meg a krumpli fajtajat toluk. Annyit beszeltek itt a paprikas krumplirol hogy ma azt fozok! Kolbasszal, sot szalonnaval es galuskaval. Meg a tejfolt is odakeszitem a kezunk ugyebe!
Csak amennyire a krumplipüré is... A lé selymes állagához elengedhetetlenek a leszakadt krumplirészecskék. nem lehetne megcsinálni ugyanazzal az ízesítéssel, de mondjuk zellergumóból vagy pasztinákból.
H_G arról beszélt, hogy "a krumpli íze önmagában nem nagy szám" (ezért is kell a szalonna), erre írtam, azt amit...
Bevallom, ha van jó házi zsírom, nem bajlódok a szalonnával, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, és a minőségi őrölt - esetleg füstölt - paprika a lényeg - persze a jó krumplin túl. Azt is töredelmesen bevallom, hogy hosszú lével főzöm, és a tejföl a tányérban nálam elmaradhatatlan. Kolbász nem kell, de egy kanál őzláb/vargánya por sokat dob az ízeken.
nos, nyilvan finoma red scarlet, de itt amirol beszelunk az, hogy a krumpiloz illik a szalonna. lehet persze nelkule is enni, de az maradjon titokban :)
Nagyon jol hangzik de a szalonnahoz en sem ragaszkodnek bele, valoban jobban kijon a krumpli ize anelkul. De valoszinu hogy legkozelebb kiprobalom ezt amit irtal, igy ahogy irtad. Koszi hogy megosztottad velunk!
Brrrr.... szerintem a kávé olyan Completa nélkül, mint a tea szacharin vagy mi nélkül. :)
Anyám biztos, hogy soha nem tett bele szalonnát, különben nem is tudnám, hogy milyen volt, mert nem ettem volna belőle. És ne mondd, hogy pont azért nem volt íze...:) Nekem a szalonnaíz minden mást elnyom, igaz, az ember általában így van azzal, amit nem szeret.
1*ű, gyors, olcsó és nagyon finom, sokféleképp variálható. csak nem mindegy, hogyan készítik el.
Mi így szoktuk főre:
Elkészítem a galuskamasszát: 3-4 tojás, xtoj/2 pupeka liszt, 1 moka só alaposan összekeverve. Ha túl sűrű 1-2 eka vízzel hígítom, ha túl lágy + 1-2 eka lisztet keverek bele. Ha van a hűtőben tojonként 1 eka juhtúrót is belekeverek, félre teszem. 0,5 kg közönséges "mindenre jó" /desiré, vagy rózsa/ krumpli. Meghámozom, leöblítem fölnegyedelem -ha nagyok /8-olom. 1 jófej vöröshagymát apróra kockázok, Bő 10 dkg füstölt szalonnát kiolvasztok, a pörcöt kiszedem, fedő alatt alaposan megdinsztelem zsiradékon a hagymát, lepirítom, megszórom őrölt köménnyel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, ráborítom a krumplit, elkeverem, 1 eka pirospaprikával, 1 teka sóval, fölöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Mikor üvegesedik a krumpli dobok bele 1 magozott-felezett zöldpaprikát, 1/4-elt paradicsomot, belelököm a darabol kolbászt-virslit-szafaládét-akármit, majd veszem a masszát, és amikor födő nélkül erősen forr, a lébe mártogatott "joghurtos" kanállal folyamatos keverve beleszaggatom a galuskákat. Amikor végeztem, még 2-3'-ig forralom, és kész.
A plusz 7 tálca miatt lehet, hogy megérné... ha itt meg biztosan nem kellene állandóan cserélgetni a tálcákat.
Ugye úgy működik, hogy alul van a fűtőszál, onnan indul a viszonylag száraz levegő feláramlása. Az, hogy milyen cirkulációval, az most mindegy...
Mivel felfelé elhalad az első, második...stb tálca között, ott hűl, és a relatív párával telítődik. Vagyis a felsőbb tálcákra "elfárad", ott már nem aszal olyan hatékonyan.
Kíváncsiságból rákerestem az aszalógépekre, és áraikra... azta... vannak elgurult gyógyszerek... százezerért...
Merre laksz? Ha hozzám viszonylag közel, akkor kölcsönadom az enyémet, próbálgathatod pár napig. Akkor képbe kerülsz mire is való ez.
Nekünk Sencor SFD 130A aszalónk van, semmi kunsztot nem tud, csak szárít. Vettünk hozzá +4 tálcát, így azért már hatékonyabb. Főleg őszi "kitelepüléskor" visszük magunkkal, és mivel bölcsen nem gyűjtünk be gomba-hegyeket, még ha mód is lenne rá, a céljainknak megfelel. Vastag almaszeleteket is megszárít 1 éjszaka alatt, persze 1x fel kell hozzá kelni, megcserélni a tálcákat (alul erősebben, felül kevésbé éri a meleg légáram).
A dumplingot izesitettem ahogy a recept is irta - sajt, fuszerek, vaj, megtette a magaet. Egy kellemes egytal etel... Azt hiszem maradek grillcsirke hasznositasra jo lesz ez nagyon.