"miert nem magasabb a merce a magyar borok exportalhatosagi engedelyenek a megadasahoz"
gotcha, már meg is találtad a megoldást. nem fizetni kell a rossz bort készítőknek, hogy ne vigyék ki boraikat, hanem egyszreűen meg kellene tiltani nekik.
Sajnos a Monarcia borait eddig osszesen ket uzletben lattam es csak New Yorkban. Az Astorban es Crossroads-ban (14th St.). Viszont a szornyen rossz Egervin Egri Bikaveret ma este is lattam a Stirling Fine Wines-ban, a magyar borok egyeduli kepviselojekent, ebben az egyebkent oriasi valasztekot kinalo uzletben. Ez a bor a legtobb uzletben kaphato, de minek? Ennek a bornak az alapjan is van olyan rossz hire a magyar vorosboroknak az USA-ban! Talan megerne fizetni az Egervinnek azert, hogy ne exportalja ezt a bornak csak nagyon joindulattal nevezheto kotyvalekot. Az osszes tobbi jo bikavert exportalonak esetleg megerne a befektetest azert, hogy a bikavert ki lehessen emelni az ihatatlan borok kategoriajanak az imazsabol. Sajnos sokan csak azt nezik, hogy bikaver, es mar nem is veszik fontolora a vasarlast. Ma mar legtobb amerikai borfogyasztonak nincs fogalma arrol, hogy jo bikaver is van a vilagon. A Bakondi fele ihato bikavert ritkan lehet talalni, a Toth Istvanet
meg ritkabban. Vajon kik forgalmazzak a nyolcfajta bikavert? Eddig en csak Monarchia, Bakondi es Egervin bikavert lattam.
Tenyleg, miert nem magasabb a merce a magyar borok exportalhatosagi engedelyenek a megadasahoz. Hiszen csakis jo minoseggel lehet a magyar bornak a nemzetkozi piacon maradni!
Ma jelentettek be, hogy Olaszorszagot megelozve, ma mar Ausztralia valt az USA-ba iranyulo bor-export vezetoje. Az ausztralok minden arkategoriban jo minoseget es kivalo erteket produkalnak. Kozben a francia borok piaci reszesedese ujra esett.
Errol jut eszembe, hogy erdemes lenne megnezni azt, hogy peldaul a shiraz szolofajta milyen bort produkalna Villany es Szekszard kornyeken. Persze mas fajtakkal is lehetne kiserletezni. Ahogy a Malbec igazan csak Argentinaban jo es a kevereshez hasznalt francia Carignane Kaliforniaban neha szenzacios bort produkal, ugy lehet hogy van meg egy-ket olyan borfajta amelynek a termesztesehez Villany/Szekszard idealis. Marcsak azert is, mivel ha meg van szolotelepitesre alkalmas terulet ezeken a videkeken, a szerintem joreszt kivagasra itelt alfoldi szolok helyett, az EU kvotan belul, ezeken a videkeken lenne erdemes tobb szolot telepiteni.
"az Egyesült Államokban nyolc bikavér van a piacon, és egyik forgalmazását sem akadályozták meg"
A Monarchia szálított ki bikavért gond nálkül, és nem kértük ki az Egervin engedélyét.
PS: Most akkor mi a kérdéskör? Magyar sajtótermékeket csak nagy ritkán olvasok, pont az ilyen történetek miatt. Bárki bárkivel bármit leírathat ha neki az érdeke úgy kívánja. Szomorú de ez van.
""idejében léptek " ezt hogy érted? "
A cikk szerint még a rendszerváltás előtt védették le a Bikavér nevet. /Sajnos a védjegy bejegyzésnél nem vizsgálják a minőséget. Szerintem akkor az Egervin még "Kecskevér" megnevezést sem használhatna. :) /
Szerintem ez akkor jó ötlet volt. Az más kérdés, hogy nem illik és nem is szabad engedni, hogy ezzel visszaéljenek. Ha ők nem engedik a Bikavér használatát több országban a konkurenseknek, akkor itthon meg ők ne használhassák. Persze tudom, jogilag nem valószínű, hogy ez így működhetne.
Éljen a magyar BOR!
""idejében léptek " ezt hogy érted? "
A cikk szerint még a rendszerváltás előtt védették le a Bikavér nevet.
Szerintem ez akkor jó ötlet volt. Az más kérdés, hogy nem illik és nem is szabad engedni, hogy ezzel visszaéljenek. Ha ők nem engedik a Bikavér használatát több országban a konkurenseknek, akkor itthon meg ők ne használhassák. Persze tudom, jogilag nem valószínű, hogy ez így működhetne.
Éljen a magyar BOR!
Hehe, eszerint külföldön nincs levédve a Tokaji Aszú? Hm, és nálunk le vannak védve pl. a Francia borvidékeke/borok nevei vagy van erre valami egységes nemzetközi cuccos is, ahol ez rendezhető és nem kell országonként bejegyzést kezdeményezni?
A portállal/fórummal kapcsolatban esetleg meg lehetne nézni mit ajánl ingyen a www.fw.hu (asszem 500MB tárhely, PHP, scirpt futtatási lehtőség, webes mailküldési lehetőség, stb.
Persze tudom, attól még az oldalt valakinek össze kell raknia, és a pontos script és php korlátokat is tisztázni érdemes, de a kezdeti időkben meg lehetne takarítani a serverbérlés és elhelyezés díját, aztán mire 500MB-t kinövünk az néhány évig mér biztos eltart.
Szerettem volna ma eljutni a Decanter párlatkóstolójára, mivel ígéretesnek tűntek a tételek, de sajnos ez most más elfoglaltságom miatt kimarad:(
OFF
Szabolcs jövő 7N valamikor visszakaphatom a CD-imet?
ON
Eger valóban későn ébredt és mélyről indult, most pedig a saját útját járja... Ennek örülök is, meg nem is. Nem szeretném, ha olyan marketinget alkalmaznának, mint oly sokan Villányban (bár, már erre utaló jelek is vannak). Pedig nekik rövid távon nyílván ez lenne a jó.
Van azért már néhány - szerintem - korrekt bikavérük, de valóban (kereskedelmileg is) jó lenne, ha a többiek felzárkóznának az új "bikavér iskolához". Ez jó hírüket is keltené a világban, nomeg a fogyasztó is jól járna, talán a "nagyok" árai sem emelkednének számottevően, hiszen valódi versenyhelyzetbe kerülnének...
"idejében léptek " ezt hogy érted? Szerintem Eger nagyon későn ébred és ez a levédetés sem mai történet, az biztos.
A Bikavér fronton meg már lassan másfél évtizede várunk korrekt borra (eltekintve a nagy, szégyenletes masszából a néhány kiemelkedő csak vájtfülüek által ismert tisztességes tételre)
Szerintem, ha az Egervin gátolja a többi termelő exportját, akkor ők vigyék az összes borukat külföldre és itthon ne forgalmazhassák. :)
Persze ez nem komoly, de nekem nem nagyon hiányoznának a boraik.
Nem tudom pontosan mi van a dolog mögött, de gondolom nem egetverő költségek árán lehetne módosítatni a bejegyzések tulajdonjogát (Pl. HNT, vagy magyar állam). Jogászok???
Amúgy alapvetően hasznosnak tartom, hogy idejében léptek és így nem alakul ki a Tokajihoz hasonló helyzet (na jó sajna a bikavér még nem olyan, mint lehetne). Ha szegény magyarjaink ezt innák csak nem vernék le a törököket. :)
Az tényleg gáz, ha külföldön csak az Egervin-es Bikavérből ismerik a magyar borokat. Szerencsére nem csak, de biztos nem emeli hírünket.
Éljen a magyar BOR!
Akkor egy cikk a mai VG-ből. (jó az egervin-hungarovin paktum de kérdés mi a valóság; a Monarchiának van gondja az Usában a Bikavérrel?)
Belföld
Az Egervin Rt. tulajdonában van a márkanév védjegye
Heves vita a bikavér körül
Korlátozza az exportlehetőségeket, hogy több mint harminc országban az Egervin Rt. birtokolja az egri bikavér szóvédjegyet – állítják egri bortermelők. A cég vezérigazgatója tárgyalna a borvidéki hegyközségi tanáccsal, de igényli költségeik megtérítését.
Az elmúlt év őszén Gál Tibor, az egyik neves egri középpincészet tulajdonosa azt az információt kapta, hogy nincs lehetősége egri bikavért exportálni az Egyesült Államokba, mivel a márkanevet korábban levédette az Egervin Borgazdasági Rt. Hasonló gondjairól számolt be lapunknak Kálmán Zsolt, a Gundel kereskedelmi igazgatója, amely cég a japán piacot célozta meg.
A probléma létezik, ám annak tartalmát minden érintett másként ítéli meg – derül ki a Világgazdaság által megkérdezett termelők és szakértők nyilatkozataiból. Tény, hogy az Egri borvidék legnagyobb cége még a rendszerváltást megelőzően levédette az egri bikavér márkanevet, s ez Magyarországon ugyan már nem érvényesül, ám a világ több mint harminc országában igen.
Gál Lajos, az egri borvidéki hegyközségi tanács elnöke arról számolt be, hogy miután hazánkban megtámadták a bejegyzést, azt törölték is. Emellett az 1997-es bortörvény egyértelműen kimondja, hogy a márkanévnek csak kollektív tulajdonosa lehet. Ezt támasztotta alá kérdésünkre Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is. Gál Lajos szerint ugyanakkor „külföldi vonalon” semmit sem tudnak tenni, mivel valamennyi országban külön kellene pert indítani, amihez a hegyközségi tanácsnak megfelelő eszközei és forrásai sincsenek. (A Hungarovin évekkel ezelőtt eljárást kezdeményezett, ám a felek időközben peren kívüli megállapodást kötöttek.) Gál Lajos azt mondja, ha a termelők felkérik a tanácsot és finanszírozzák is az eljárást, készek ismét megtámadni a bejegyzéseket. Elmondta még, többször felajánlották az Egervinnek, hogy a tanács egy forintért átveszi a védjegyhasználati jogot, ám a cég elzárkózott ettől.
Schuster Endre, az Egervin vezérigazgatója a fentiekkel szemben azt mondja, az ügy „vihar egy pohár vízben”. Közölte: az Egyesült Államokban nyolc bikavér van a piacon, és egyik forgalmazását sem akadályozták meg. Az Egervin azzal, hogy az egri bikavért levédette, nemzeti értéket véd – állítja Schuster –, mondván, ezért nem léphetnek be a piacra a szerinte ilyen néven borokat készítő bolgárok és spanyolok. Felvetésünkre, hogy ha ez igaz is, a jogszabály akkor is kollektív használatba utalná a márkanevet, a vezérigazgató azt válaszolta: az egri bikavér nemrégiben életbe lépett eredetvédelmi szabályzata alkalmas helyzetet idézett elő, hogy újra tárgyaljanak a kérdésről. Az Egervin kész átadni a védjegyet a hegyközségi tanácsnak – fejtette ki –, de csak akkor, ha megfelelő ajánlatot kap. A cégnek megvoltak a költségei a bejegyzésekor, és finanszírozni kell a végjegyoltalom fenntartását is. Schuster Endre úgy látja, megfelelő megoldás lenne, ha az exportőrök teljesítményük arányaiban állnák a költségeket.
Mindezek kapcsán Gál Tibor lapunknak annyit mondott: nem tartja helyesnek, hogy olyasmiért kelljen fizetni, ami bármely bikavértermelőt eleve megilletne. Hozzátette: változatlanul abszurdnak tartja azt a helyzetet, amikor egy normális piaci folyamatot – jelen esetben az exportot – adminisztratív pluszakadályok gátolnak.
Láttátok már a Borbarát legújabb számát? Ha ironikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy a februári télben összement! :)) Kisebb formátumban jelent meg, mint korábban. Talán csak nem a burkolt áremelés esetével állunk szemben ?! :))
Még mindig keresek valakit, akit reális (de nem egy-egy üveg rosé áráért azért) érdekelnék a következő borok.
A borok eddig egy egri borász pincéjében voltak tárolva.
Tegbap este egy ausztrál (clare valley, Pikes) shiraz-t bontottunk a 2000-es évjáratból.
Fantasztikus!!!
Színe lilás bordó, olajosan mozog a pohárban határozott koronát hagyva. Az illata véres, húsos, ribizlis, halványan csokis. A fásság nagyon sokadrendú, de felismerhető (na ez az amikor a barrique hozzátesza borhoz és nem eltakarja azt). Árad belőle az aromás melegség. Az íze hosszú, nagyon tartalmas és izgalmas savakkal, gyümölcsösen játékos és tüzes. Összességében egy testes, vastag bor, de a vastagsága összhangban van a a magas alkohollal (13.8) és a testet finom de határozott taninok adják amik nem marják hanem inkébb csak csipkedik a nyálkahártyát.
Nagyon régóta a legjobb bora mit ittam. Minden gondolkodás nélkül 8 pont.
Nekem nagyon bejött... pont az én izlésemnek való összetett, komplex, aromás veresbor amin lehet merengeni, de nem kell órákig gondokodni a megfejtésén.
találtam két rossz linket a Veritas pont alatt.
A Szolgáltatás /Kapcsolatfelvételnél meg nincs semmi.
A Katalogus/Akcioink és a katalőgus/kiegészitők se muködik.
Szerintem ha valami nincs kész, akkor egyszerűen a rámutató menüpont se legyen, akkor ugye nem tűnik fel hogy nincs, így meg igen.
A nagy nyárvárásban vettem egy olcsó 2003 francia asztali Merlot rozét. Csak a poén kedvéért :)
Annakjó is volt, enyhén szénsavas, selymes, maradékcukros borocska.
Illata dinnyés, cukros... íze zamatos karamellásan édeskés. Nem egy nagy durranás, de nem is annak szánták és nem is annak vettem.
Jól esett, remélem a meleg nyárestéken még jobban fog esni.
3-4 pontra étékelném.
Köszönet.
Pont ilyen gondok vannak,hogy az az árlista, ami fel lett töltve tartalmaz már olyan borokat, amik a közeljövőben fognak forgalomba kerülni.
Ezért lesz egy olyan része is a listának,ahol látható lesz, hogy mi nem kapható még.
Az árak engem is zavarnak,de állítható,hogy netto vagy bruttót mutasson.Viszont jo lenne ezt ki is írni.
Gratula a megújult weboldalhoz. A régi már nagyon gáz volt. Majdnem rendeltem 2000-es Solust 6000 körül :)
Észrevételek (persze csak negatív :)):
Az árak ugyebár nettó árak? Jó lenne feltüntetni.
Az egy más kérdés, hogy ki a célközönség, mert ha a lakosság, akkor a bruttót (is) fel kellene tüntetni.
Szerintem nem kapható az összes feltüntetett bor (Pl. Thummerer 2000-es Merlot)
Na mégis egy dicséret: Hasznos a Veritasos borvacsorák listája.
Tegnap egy kellemes estét töltöttünk a Képíró étteremben. Gere Attila borvacsora volt, minőségi kajákkal kiegészítve.
A következő borok voltak:
Gere&Weninger Rose 2003 - sajnos fülledt, meg parányit kénes volt. Remélem a többi palack jobb, mi erre 67 pontot adtunk.
Gere Kékfankos barr. 2002 - csodálatos élmény, kávés, rumos meggyes, összetett gyümölcsös ízvilág. Az ízjegyek még rendezetlenek, még 2-3 év palackos érlelés jót fog tenni neki. 87 pont
Gere Cab. Sauvignon 2001 - a gyenge évjáratból ez a maximum, amit ki lehetett hozni. 73 pont
G @ W Phoenix 1999 - fogyasztásra érett, kellemes házasítás. Enyhén füstös, bár csak 40 % volt barr. hordóban. 82 pont.
Gere Anonymus 1998 - túlérett ízjegyek, főtt eper és szilvalekvár ízvilág. Szerintem már rég túl van a csúcsán, csak sok van belőle raktáron. 72 pont.
Gere Cab. Sauvignon barr. 2000 - selymes, érett tanninok, nagy test, mély szín. Még hangsúlyos a fa, de néhány év alatt teljesen integrálódni fog.
89 pont.
Ráadásként:
Gere & Weninger Cab. Franc Sel. 2002. még csak a nagy potenciált lehet érezni, teljesen rendezetlen az ízkép. Felveszi a versenyt a 99-es évjárattal. Kávés illat, biológiailag érett tanninok, hatalmas test. 90 pont.
Gere Solus 2002: csak superlativusban lehet e borról beszélni, árnyalatnyi hibájának csak az a lehelletnyi kesernye róható fel, amelyik egy pillanatra középen jelenik meg. 91 pont