Keresés

Részletes keresés

shiraz Creative Commons License 2004.03.20 0 0 22990
"miert nem magasabb a merce a magyar borok exportalhatosagi engedelyenek a megadasahoz"

gotcha, már meg is találtad a megoldást. nem fizetni kell a rossz bort készítőknek, hogy ne vigyék ki boraikat, hanem egyszreűen meg kellene tiltani nekik.

Előzmény: rmiklos (22988)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.20 0 0 22989
Weninger már palackoz Shiraz-t, illetve Cuvee-kbe is kerül azt hiszem, és 1-2 másik termelő is telepít(ett) már belőle.
Előzmény: rmiklos (22988)
rmiklos Creative Commons License 2004.03.20 0 0 22988
Sajnos a Monarcia borait eddig osszesen ket uzletben lattam es csak New Yorkban. Az Astorban es Crossroads-ban (14th St.). Viszont a szornyen rossz Egervin Egri Bikaveret ma este is lattam a Stirling Fine Wines-ban, a magyar borok egyeduli kepviselojekent, ebben az egyebkent oriasi valasztekot kinalo uzletben. Ez a bor a legtobb uzletben kaphato, de minek? Ennek a bornak az alapjan is van olyan rossz hire a magyar vorosboroknak az USA-ban! Talan megerne fizetni az Egervinnek azert, hogy ne exportalja ezt a bornak csak nagyon joindulattal nevezheto kotyvalekot. Az osszes tobbi jo bikavert exportalonak esetleg megerne a befektetest azert, hogy a bikavert ki lehessen emelni az ihatatlan borok kategoriajanak az imazsabol. Sajnos sokan csak azt nezik, hogy bikaver, es mar nem is veszik fontolora a vasarlast. Ma mar legtobb amerikai borfogyasztonak nincs fogalma arrol, hogy jo bikaver is van a vilagon. A Bakondi fele ihato bikavert ritkan lehet talalni, a Toth Istvanet
meg ritkabban. Vajon kik forgalmazzak a nyolcfajta bikavert? Eddig en csak Monarchia, Bakondi es Egervin bikavert lattam.

Tenyleg, miert nem magasabb a merce a magyar borok exportalhatosagi engedelyenek a megadasahoz. Hiszen csakis jo minoseggel lehet a magyar bornak a nemzetkozi piacon maradni!

Ma jelentettek be, hogy Olaszorszagot megelozve, ma mar Ausztralia valt az USA-ba iranyulo bor-export vezetoje. Az ausztralok minden arkategoriban jo minoseget es kivalo erteket produkalnak. Kozben a francia borok piaci reszesedese ujra esett.

Errol jut eszembe, hogy erdemes lenne megnezni azt, hogy peldaul a shiraz szolofajta milyen bort produkalna Villany es Szekszard kornyeken. Persze mas fajtakkal is lehetne kiserletezni. Ahogy a Malbec igazan csak Argentinaban jo es a kevereshez hasznalt francia Carignane Kaliforniaban neha szenzacios bort produkal, ugy lehet hogy van meg egy-ket olyan borfajta amelynek a termesztesehez Villany/Szekszard idealis. Marcsak azert is, mivel ha meg van szolotelepitesre alkalmas terulet ezeken a videkeken, a szerintem joreszt kivagasra itelt alfoldi szolok helyett, az EU kvotan belul, ezeken a videkeken lenne erdemes tobb szolot telepiteni.

Előzmény: shiraz (22987)
shiraz Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22987
"az Egyesült Államokban nyolc bikavér van a piacon, és egyik forgalmazását sem akadályozták meg"
A Monarchia szálított ki bikavért gond nálkül, és nem kértük ki az Egervin engedélyét.

PS: Most akkor mi a kérdéskör? Magyar sajtótermékeket csak nagy ritkán olvasok, pont az ilyen történetek miatt. Bárki bárkivel bármit leírathat ha neki az érdeke úgy kívánja. Szomorú de ez van.

Előzmény: Cirfandlia (22978)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22986
Dadogok. :)
Bocs
Előzmény: Bortárs (22985)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22985
""idejében léptek " ezt hogy érted? "
A cikk szerint még a rendszerváltás előtt védették le a Bikavér nevet. /Sajnos a védjegy bejegyzésnél nem vizsgálják a minőséget. Szerintem akkor az Egervin még "Kecskevér" megnevezést sem használhatna. :) /
Szerintem ez akkor jó ötlet volt. Az más kérdés, hogy nem illik és nem is szabad engedni, hogy ezzel visszaéljenek. Ha ők nem engedik a Bikavér használatát több országban a konkurenseknek, akkor itthon meg ők ne használhassák. Persze tudom, jogilag nem valószínű, hogy ez így működhetne.
Éljen a magyar BOR!
Előzmény: Cirfandlia (22981)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22984
""idejében léptek " ezt hogy érted? "
A cikk szerint még a rendszerváltás előtt védették le a Bikavér nevet.
Szerintem ez akkor jó ötlet volt. Az más kérdés, hogy nem illik és nem is szabad engedni, hogy ezzel visszaéljenek. Ha ők nem engedik a Bikavér használatát több országban a konkurenseknek, akkor itthon meg ők ne használhassák. Persze tudom, jogilag nem valószínű, hogy ez így működhetne.
Éljen a magyar BOR!
Előzmény: Cirfandlia (22981)
Törölt nick Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22983
Hehe, eszerint külföldön nincs levédve a Tokaji Aszú? Hm, és nálunk le vannak védve pl. a Francia borvidékeke/borok nevei vagy van erre valami egységes nemzetközi cuccos is, ahol ez rendezhető és nem kell országonként bejegyzést kezdeményezni?

A portállal/fórummal kapcsolatban esetleg meg lehetne nézni mit ajánl ingyen a www.fw.hu (asszem 500MB tárhely, PHP, scirpt futtatási lehtőség, webes mailküldési lehetőség, stb.
Persze tudom, attól még az oldalt valakinek össze kell raknia, és a pontos script és php korlátokat is tisztázni érdemes, de a kezdeti időkben meg lehetne takarítani a serverbérlés és elhelyezés díját, aztán mire 500MB-t kinövünk az néhány évig mér biztos eltart.

Szerettem volna ma eljutni a Decanter párlatkóstolójára, mivel ígéretesnek tűntek a tételek, de sajnos ez most más elfoglaltságom miatt kimarad:(

OFF
Szabolcs jövő 7N valamikor visszakaphatom a CD-imet?
ON

alexandrosz Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22982
Eger valóban későn ébredt és mélyről indult, most pedig a saját útját járja... Ennek örülök is, meg nem is. Nem szeretném, ha olyan marketinget alkalmaznának, mint oly sokan Villányban (bár, már erre utaló jelek is vannak). Pedig nekik rövid távon nyílván ez lenne a jó.
Van azért már néhány - szerintem - korrekt bikavérük, de valóban (kereskedelmileg is) jó lenne, ha a többiek felzárkóznának az új "bikavér iskolához". Ez jó hírüket is keltené a világban, nomeg a fogyasztó is jól járna, talán a "nagyok" árai sem emelkednének számottevően, hiszen valódi versenyhelyzetbe kerülnének...
Előzmény: Cirfandlia (22981)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22981
"idejében léptek " ezt hogy érted? Szerintem Eger nagyon későn ébred és ez a levédetés sem mai történet, az biztos.
A Bikavér fronton meg már lassan másfél évtizede várunk korrekt borra (eltekintve a nagy, szégyenletes masszából a néhány kiemelkedő csak vájtfülüek által ismert tisztességes tételre)
Előzmény: Bortárs (22980)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22980
Szerintem, ha az Egervin gátolja a többi termelő exportját, akkor ők vigyék az összes borukat külföldre és itthon ne forgalmazhassák. :)
Persze ez nem komoly, de nekem nem nagyon hiányoznának a boraik.
Nem tudom pontosan mi van a dolog mögött, de gondolom nem egetverő költségek árán lehetne módosítatni a bejegyzések tulajdonjogát (Pl. HNT, vagy magyar állam). Jogászok???
Amúgy alapvetően hasznosnak tartom, hogy idejében léptek és így nem alakul ki a Tokajihoz hasonló helyzet (na jó sajna a bikavér még nem olyan, mint lehetne). Ha szegény magyarjaink ezt innák csak nem vernék le a törököket. :)
Az tényleg gáz, ha külföldön csak az Egervin-es Bikavérből ismerik a magyar borokat. Szerencsére nem csak, de biztos nem emeli hírünket.
Éljen a magyar BOR!
Előzmény: Cirfandlia (22978)
alexandrosz Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22979
Kissé beleborzong a lelkem, ha arra gondolok, hogy néhány országban az ott élő emberek számára az egervin produktuma jelenti a Bikavért...
Előzmény: Cirfandlia (22978)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22978
Akkor egy cikk a mai VG-ből. (jó az egervin-hungarovin paktum de kérdés mi a valóság; a Monarchiának van gondja az Usában a Bikavérrel?)

Belföld
Az Egervin Rt. tulajdonában van a márkanév védjegye

Heves vita a bikavér körül


Korlátozza az exportlehetőségeket, hogy több mint harminc országban az Egervin Rt. birtokolja az egri bikavér szóvédjegyet – állítják egri bortermelők. A cég vezérigazgatója tárgyalna a borvidéki hegyközségi tanáccsal, de igényli költségeik megtérítését.


Az elmúlt év őszén Gál Tibor, az egyik neves egri középpincészet tulajdonosa azt az információt kapta, hogy nincs lehetősége egri bikavért exportálni az Egyesült Államokba, mivel a márkanevet korábban levédette az Egervin Borgazdasági Rt. Hasonló gondjairól számolt be lapunknak Kálmán Zsolt, a Gundel kereskedelmi igazgatója, amely cég a japán piacot célozta meg.

A probléma létezik, ám annak tartalmát minden érintett másként ítéli meg – derül ki a Világgazdaság által megkérdezett termelők és szakértők nyilatkozataiból. Tény, hogy az Egri borvidék legnagyobb cége még a rendszerváltást megelőzően levédette az egri bikavér márkanevet, s ez Magyarországon ugyan már nem érvényesül, ám a világ több mint harminc országában igen.

Gál Lajos, az egri borvidéki hegyközségi tanács elnöke arról számolt be, hogy miután hazánkban megtámadták a bejegyzést, azt törölték is. Emellett az 1997-es bortörvény egyértelműen kimondja, hogy a márkanévnek csak kollektív tulajdonosa lehet. Ezt támasztotta alá kérdésünkre Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is. Gál Lajos szerint ugyanakkor „külföldi vonalon” semmit sem tudnak tenni, mivel valamennyi országban külön kellene pert indítani, amihez a hegyközségi tanácsnak megfelelő eszközei és forrásai sincsenek. (A Hungarovin évekkel ezelőtt eljárást kezdeményezett, ám a felek időközben peren kívüli megállapodást kötöttek.) Gál Lajos azt mondja, ha a termelők felkérik a tanácsot és finanszírozzák is az eljárást, készek ismét megtámadni a bejegyzéseket. Elmondta még, többször felajánlották az Egervinnek, hogy a tanács egy forintért átveszi a védjegyhasználati jogot, ám a cég elzárkózott ettől.

Schuster Endre, az Egervin vezérigazgatója a fentiekkel szemben azt mondja, az ügy „vihar egy pohár vízben”. Közölte: az Egyesült Államokban nyolc bikavér van a piacon, és egyik forgalmazását sem akadályozták meg. Az Egervin azzal, hogy az egri bikavért levédette, nemzeti értéket véd – állítja Schuster –, mondván, ezért nem léphetnek be a piacra a szerinte ilyen néven borokat készítő bolgárok és spanyolok. Felvetésünkre, hogy ha ez igaz is, a jogszabály akkor is kollektív használatba utalná a márkanevet, a vezérigazgató azt válaszolta: az egri bikavér nemrégiben életbe lépett eredetvédelmi szabályzata alkalmas helyzetet idézett elő, hogy újra tárgyaljanak a kérdésről. Az Egervin kész átadni a védjegyet a hegyközségi tanácsnak – fejtette ki –, de csak akkor, ha megfelelő ajánlatot kap. A cégnek megvoltak a költségei a bejegyzésekor, és finanszírozni kell a végjegyoltalom fenntartását is. Schuster Endre úgy látja, megfelelő megoldás lenne, ha az exportőrök teljesítményük arányaiban állnák a költségeket.

Mindezek kapcsán Gál Tibor lapunknak annyit mondott: nem tartja helyesnek, hogy olyasmiért kelljen fizetni, ami bármely bikavértermelőt eleve megilletne. Hozzátette: változatlanul abszurdnak tartja azt a helyzetet, amikor egy normális piaci folyamatot – jelen esetben az exportot – adminisztratív pluszakadályok gátolnak.


kifli Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22977
biztos a Dekanter rendezvényekre kuporgatják a pénzt, azért nem érnek rá:-)
borcsősz Creative Commons License 2004.03.19 0 0 22976
Titanic topic...

EMBEREK HOL VAGYTOK?

Előzmény: csite (22974)
Marcellus Creative Commons License 2004.03.18 0 0 22975
A csülkös balhé jól hangzik. :-)
Előzmény: borcsősz (22973)
csite Creative Commons License 2004.03.18 0 0 22974
tegnap ittam bort
holnap beírom milyen volt
ha el nem süllyed addig a topik :))
borcsősz Creative Commons License 2004.03.17 0 0 22973
Akit esetleg érdekelne:

Márciusi decanter összejövetelek:

Március 24. szerda
Vörös Postakocsi Étterem - Nyakas Borvacsora

Március 24. szerda
Zsákbamacska Étterem Borklub - Téma: Azok a fenomenális Csülkök!!!(fergeteges lesz!)

Március 26. péntek
Kiskakukk Étterem - Rendhagyó Borvacsora!!!
(hihhhhetetlen dolgok fognak történni!!!

Részletek: www.grandvin.hu (hamarosan)

...puma Creative Commons License 2004.03.16 0 0 22972
tartalnmas maradt, de jobban nézett ki eddig bizony...

Előzmény: GLEVENTE (22970)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2004.03.16 0 0 22971
Már nem olyan nagy formátumú a lap? :-)
Előzmény: GLEVENTE (22970)
GLEVENTE Creative Commons License 2004.03.16 0 0 22970
Bortársak!

Láttátok már a Borbarát legújabb számát? Ha ironikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy a februári télben összement! :)) Kisebb formátumban jelent meg, mint korábban. Talán csak nem a burkolt áremelés esetével állunk szemben ?! :))

p.oliver Creative Commons License 2004.03.16 0 0 22969
Üdvözlet a Fórum Olvasóinak!

Még mindig keresek valakit, akit reális (de nem egy-egy üveg rosé áráért azért) érdekelnék a következő borok.
A borok eddig egy egri borász pincéjében voltak tárolva.

Eladó borok listája:

Szepsy 6 puttonyos Aszú 1997
Hímesudvar 5 puttonyos Aszú 1993
Hímesudvar 5 puttonyos Aszú 1995
Oremus Aszúesszencia 1983

Szeretném eladni egy tételben, ha lehet, reális áron.

Részletekről e-mailben. oliver22oliver@yahoo.com

Marcellus Creative Commons License 2004.03.14 0 0 22968
Köszi.

Igen,sajna még nem vették le,illetve nem programozták fel,hogy működjön.

Előzmény: robicsek (22966)
BZoltan Creative Commons License 2004.03.14 0 0 22967
Tegbap este egy ausztrál (clare valley, Pikes) shiraz-t bontottunk a 2000-es évjáratból.

Fantasztikus!!!

Színe lilás bordó, olajosan mozog a pohárban határozott koronát hagyva. Az illata véres, húsos, ribizlis, halványan csokis. A fásság nagyon sokadrendú, de felismerhető (na ez az amikor a barrique hozzátesza borhoz és nem eltakarja azt). Árad belőle az aromás melegség. Az íze hosszú, nagyon tartalmas és izgalmas savakkal, gyümölcsösen játékos és tüzes. Összességében egy testes, vastag bor, de a vastagsága összhangban van a a magas alkohollal (13.8) és a testet finom de határozott taninok adják amik nem marják hanem inkébb csak csipkedik a nyálkahártyát.

Nagyon régóta a legjobb bora mit ittam. Minden gondolkodás nélkül 8 pont.

Nekem nagyon bejött... pont az én izlésemnek való összetett, komplex, aromás veresbor amin lehet merengeni, de nem kell órákig gondokodni a megfejtésén.

z

robicsek Creative Commons License 2004.03.13 0 0 22966
szép a lap, pár apró komment:

találtam két rossz linket a Veritas pont alatt.
A Szolgáltatás /Kapcsolatfelvételnél meg nincs semmi.
A Katalogus/Akcioink és a katalőgus/kiegészitők se muködik.

Szerintem ha valami nincs kész, akkor egyszerűen a rámutató menüpont se legyen, akkor ugye nem tűnik fel hogy nincs, így meg igen.

Előzmény: Marcellus (22964)
BZoltan Creative Commons License 2004.03.13 0 0 22965
A nagy nyárvárásban vettem egy olcsó 2003 francia asztali Merlot rozét. Csak a poén kedvéért :)
Annakjó is volt, enyhén szénsavas, selymes, maradékcukros borocska.
Illata dinnyés, cukros... íze zamatos karamellásan édeskés. Nem egy nagy durranás, de nem is annak szánták és nem is annak vettem.
Jól esett, remélem a meleg nyárestéken még jobban fog esni.
3-4 pontra étékelném.

z

Marcellus Creative Commons License 2004.03.12 0 0 22964
Köszönet.
Pont ilyen gondok vannak,hogy az az árlista, ami fel lett töltve tartalmaz már olyan borokat, amik a közeljövőben fognak forgalomba kerülni.
Ezért lesz egy olyan része is a listának,ahol látható lesz, hogy mi nem kapható még.
Az árak engem is zavarnak,de állítható,hogy netto vagy bruttót mutasson.Viszont jo lenne ezt ki is írni.

Köszi az észrevételeket.

Előzmény: Bortárs (22963)
Bortárs Creative Commons License 2004.03.12 0 0 22963
Gratula a megújult weboldalhoz. A régi már nagyon gáz volt. Majdnem rendeltem 2000-es Solust 6000 körül :)
Észrevételek (persze csak negatív :)):
Az árak ugyebár nettó árak? Jó lenne feltüntetni.
Az egy más kérdés, hogy ki a célközönség, mert ha a lakosság, akkor a bruttót (is) fel kellene tüntetni.
Szerintem nem kapható az összes feltüntetett bor (Pl. Thummerer 2000-es Merlot)
Na mégis egy dicséret: Hasznos a Veritasos borvacsorák listája.
Előzmény: Marcellus (22961)
Bborkedvelő Creative Commons License 2004.03.12 0 0 22962
Sziasztok!

Tegnap egy kellemes estét töltöttünk a Képíró étteremben. Gere Attila borvacsora volt, minőségi kajákkal kiegészítve.

A következő borok voltak:

Gere&Weninger Rose 2003 - sajnos fülledt, meg parányit kénes volt. Remélem a többi palack jobb, mi erre 67 pontot adtunk.

Gere Kékfankos barr. 2002 - csodálatos élmény, kávés, rumos meggyes, összetett gyümölcsös ízvilág. Az ízjegyek még rendezetlenek, még 2-3 év palackos érlelés jót fog tenni neki. 87 pont

Gere Cab. Sauvignon 2001 - a gyenge évjáratból ez a maximum, amit ki lehetett hozni. 73 pont

G @ W Phoenix 1999 - fogyasztásra érett, kellemes házasítás. Enyhén füstös, bár csak 40 % volt barr. hordóban. 82 pont.

Gere Anonymus 1998 - túlérett ízjegyek, főtt eper és szilvalekvár ízvilág. Szerintem már rég túl van a csúcsán, csak sok van belőle raktáron. 72 pont.

Gere Cab. Sauvignon barr. 2000 - selymes, érett tanninok, nagy test, mély szín. Még hangsúlyos a fa, de néhány év alatt teljesen integrálódni fog.
89 pont.

Ráadásként:

Gere & Weninger Cab. Franc Sel. 2002. még csak a nagy potenciált lehet érezni, teljesen rendezetlen az ízkép. Felveszi a versenyt a 99-es évjárattal. Kávés illat, biológiailag érett tanninok, hatalmas test. 90 pont.

Gere Solus 2002: csak superlativusban lehet e borról beszélni, árnyalatnyi hibájának csak az a lehelletnyi kesernye róható fel, amelyik egy pillanatra középen jelenik meg. 91 pont

További jó borozást!

Marcellus Creative Commons License 2004.03.12 0 0 22961
Demo verzióban, de megújjult az IVV weboldala.

Még pár dolog nem működik, erről tudunk. De ha valami gondolat megfogalmazódik bennetek, nyugodtan írjatok nekem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!