Keresés

Részletes keresés

Múzsla Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2631
Úgy látom ahány ember, annyi módszer.
Nekem a "medvepóz" jött be nagyon.
Kiegyenesedek, felemelem a kezeimet, a csuklóimat visszahorgasztom, egyhelyben állok és ordítok ahogy csak a torkomon kifér. Megvárom amíg lecsendesednek a kutyák, majd továbbállok.
Amúgy előfordul, hogy a hirtelen ordítástól is megijednek és már iszkolnak is, de volt már olyan is hogy hosszú percekig kellett üvöltöznöm meg lóbálni a kezeimet.
Előzmény: remacs (2628)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2630
Nyitott kapukat döngetsz, mert Felazso honlapján ot van a lista, és karban is tartja, csak írjál neki naprakész észrevételeket. És a TTT honlapján van egy OKT fórum, ahol hozzászólhatsz a szakaszokhoz. Nem tudom fejből a címüket, de megvan a topicban.
Ja, hogy miért nem az MTSZ honlapján van mindez? Felajánlok egy gumicukrot az MTSZ vezetőinek, ha ezt jól megmagyarázzák. :-)
Előzmény: remacs (2629)
remacs Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2629
Csak úgy kiváncsiságból megnéztem az MTSZ és a Turista Magazinban lévő OKT bélyegzőhelyek listáját és elszörnyedtem rajtuk. 2003-ban még mindig itt tartunk, hogy nincs egy naprakész és pontos lista ? Egy olyan lista ahol pld. Bodvarákónál nem csak az van ott hogy - kocsma -, ha nem az is szerepel ott hogy, mondjuk a hétfői napokon zárva van, de a tulaj szó nélkül pecsétel az otthonában is és ezért szerepelne a listán a lakás pontos cime is. És jó lenne a bélyegző hely pontos címét is megadni mert pld. Katalin-pusztán egy-két helybéli sem tudta megmondani hogy, ugyan már hol van az a volt iskola aminek a keritésén a pecsétnek kell lennie ! Hihetetlenül el lehet rontani egy kezdő kéktúrázó kedvét avval,hogy nem tud hivatalos OKT pecsétet szerezni.Persze lehet más pecsét is, de amig annak a kereskedőnek vagy szerelőnek aki tudna saját bélyegzést adni elmondod ill. meggyőződ hogy mi az az OKT, minek kell a pecsétje és bizos nem az APEH-től jöttél ellenőrizni és nem csak az adószámát akarom megtudni hogy visszaéljek vele ? / ezek saját tapasztalatok/ ez az egész tortúra feleslegesen lerontja a túra élményeit !
És ezt mind el lehetne kerülni, ha lenne egy IGAZI lista valahol, s főleg valaki vállalná a naprakész karbantartását is !
És azt sem tartanám felesleges dolognak, ha létezne valahol egy részletes,szakaszokra bontott utvonal leírás ami a főleg a rossz jelzések kivédését tenné lehetővé.És egyébb olyan információ is szerepelhetne ebben a leírásban amire jó ha valaki már előre fel tud készülni pld.
- ellátási gondok - a Cserehátban volt olyan település hogy csak akkor volt kenyér ha azt az előző napon megrendelted stb !
Ha valaki komolyan rész vesz az OKT-ban az rengeteg tapasztalatot és tanácsot tudna adni a többieknek, csak nincs meg az a hely ahol ezt szervezet formában és MARADANDÓAN megtudná valósítani ! Mert itt ebben a topicban is nagyon sok értékes információ van az utvonalakról, de ez olyan mintha nem is lenne, mivel lehetetlen dolog végig olvasni mindenkinek több száz oldalnyi szöveget aminek a nagy része ebből a szempontból teljesen érdektelen !
Szóval ha valaki tud olyan helyet ahol normális lista van a bélyegző helyekről, vagy ha valaki válalja hogy ezt elkészíti irja le ill.adja meg a pontos címét !
remacs Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2628
A kutyák elleni "majom-póz" lehet hogy hatásos, de szerintem csak akkor, ha előre tudod hogy mikor jönn a kutya ! Engem este támadott meg két németjuhász s mig az egyiket próbáltam távoltartani magamtól, addig a másik / a kisebb /
sunyi módon a hátsó felemet kostolta meg. Én azóta -4/5-éve csak gázsprayvel vagyok hajlandó bármely túrára elmenni ! Főleg ez az éjszakai túrákra vonatkozik.De a magyar közállapotok miatt nem csak a kutyák ellen kell felkészülni !
Szerintem a kutyák ellen a legbiztosabb megoldás az lenne,hogy szabadon lehessen gázpisztolyt beszerezni. A parlament előtt már két éve ott a törvény tervezet mely szerint,mindenki szabadon vásárolhat gázpisztolyt, de valahogy félnek elfogadni.Pedig ez az egyetlen hatásos eszköz,hiszen a spray csak 2-3m-s távolságon belül hat, a pisztoly viszont legalább 5-6m-re visz el s nem lehet elfelejteni hogy igen nagy hangot is kiad, amit a kutyák nem nagyon szeretnek !Én minden túrázónak előírnám,hogy a szokásos holmikon felül , védekező eszközöket is vigyenek magukkal,legalább csoportonként egyet!Sajnos tudomásul kell venni,hogy a magyar közállapotokat az elmúlt 12 év alatt sikeresen lerohasztották a mostani szintre.Szinte egyedül biztonságosan nem is szabad túrázni sehol sem !
Előzmény: stewes (2619)
nyomdász Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2627
Köszönöm az észrevételt, továbbítom a szerzőnek. Valóban ez egy másik szegmens. Eddigi írások a térképek megjelenésével foglalkoztak, a jelzésekről, ill. azok pontosságáról nem esett szó.
A summer egy elnyomott (nem erről van szó?), vagy elrajzolt jelzéshez képest semmiség. Legfeljebb az ember mosolyog, hogy a sötét miatt egy tátrányi hegyoldalt várt arra a helyre, s mikor odaért kiderül, maximum egy jókora domb.
Előzmény: pavarotti (2626)
pavarotti Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2626
Hali nyomdász!
Most nincs id?m teljes "olvasói levelet" írni, ezért csak ide írom a legfontosabbat.

A sorozat (nem olvastam minden cikket) nagyon szépen foglalkozik a színezéssel, méretekkel, bet?nagysággal stb. Tényleg érdekes látni, hogy mennyi minden tehet(ne) jóvá egy-egy térképet.

Ugyanakkor a térképek egyik nagyon fontos eleme, hogy a turistaút valóban a térképen berajzolt nyomvonalon halad-e (hiszen ezek hangsúlyozottan: Turistatérképek). Ez nem irodai munka, egyszer?en be kéne járni a teljes jelzett úthálózatot egy-egy kiadás el?tt. Ebb?l a szempontból új térképeink (is) elég gyengék.

Két példa: 1. Új Bükk atlaszban völgy közepén szekérúton halad a jelzés (S Répáshuta felé) - a valóságban a völgy közepén legalább 3-4 éve (de el tudok képzelni 10-et is, a 3-4 a minimum) szurdokot vágott magának egy id?szakos patak, a jelzés a völgy oldalában megy egy alig létez?, emelked?-ereszked? ösvényen.
2. (azthiszem) 2001-es kiadású Gerecse térképen: a K jelzés a Bajóti m?úttól Pusztamarót felé egy oldalvölgyet kb. egy-másfél kilométeres kis hurokkal szel át, ezt a hurkot az új térképen egyszer?en levágták, kiegyenesítették. Pedig a régebbi kiadáson még jól volt rajta!!!

Előzmény: nyomdász (2613)
pavarotti Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2625
OFF
Szerintem az utolsó sorban nincs "meg", de lehet h. a megzenésítésb?l hagyták ki, mert én onnan ismerem.
Els? versszaka azt hiszem:

De már nem tudom, mit csináljak?
Meginnám borát az országnak.
Mennél több az amit megiszom,
Annál iszonyúbban szomjazom.

Mindenesetre ilyen témában szeretettel vár a "Te sem vagy kocka?" topik.
ON

Előzmény: Güsziológus (2623)
tucatnev Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2624
Ejnye, no: Hármas-határ-hegy? Ahonnan épp az "éléről" látszik az Árpád híd...
...Hűvösvölgyből indultunk... ...Üttörővasútnál pecsételtünk, és onnan usgyi. Na ne má'! AZ tény, hogy a Kárpát-medence természetföldrajza, topológia részét nem is sikerült abszolválnom, ezért is volt "időm" a weblapra... ;o)
Előzmény: larzen (2616)
Güsziológus Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2623
Kiegészítő városnézés

Vannak patinás városok a kéktúra mentén, de vannak a közelében is. Egyike ezeknek Mór városa.
Már a Vértes 50 kapcsán is kacérkodtam egy városnézéssel, de elvetettem a gondolatot. Most, hogy laza volt a hét vége és szépen sütött a nap, az alapos előkészületeket követően belevágtunk. Nem bántam meg.
Mivel Bodajk és Csókakő között esetleg más is beiktatja, gondoltam egy-két infót közreadok. Meg aztán a város a Fejér megye turistája mozgalom egyik érintőpontja is. Nem érdemes átrohanni és pecsételni, néhány órát megér. Sőt! Turistaház is van, esetleg megszállni is érdemes. A bort szeretőknek mindenképp.
A vasútállomásról indultunk. Kezdetben országút (Deák Ferenc utca), majd jött a belváros. A Szent István tér déli oldalán haladtunk, a kastélyok mellett. Sajnos Móron vasárnap minden zárva van, itt nem hétfőn van a szünnap. Pedig ott a TKM-es tábla a kastély bejáratánál! De sebaj, úgyis a Bormúzeum a cél!

A főtér vége felé a Táncsics Mihály utcában jobbra, majd az első keresztutcában balra. Ez a rövid kis utca az Arany János utca. Jobbról az első ház az Öreg présház vendéglő, mellette a fogadó, tágas belső udvarral. Ez a jobb módúak utcája. Vannak még régi házak, de vannak szépen rendbe hozottak is. Az utca végén van az autóbusz állomás. Lehetne impozánsabb is!

Az állomás után egy darabig a kanyargós műúton haladtunk, majd befordultunk az egyik nevezetes utcába, a Hársfa utcába. A nevezetesség itt a betonfa. Félig beton, félig fa. Messziről olyan, mint egy hirdetés nélküli hirdetőoszlop. Közelebbről látszik, hogy a másik fele fából van. Élő fából. Vaspánt tartja a törzset és a két hatalma ágat. De még él a fa!
Az utca elvben zsákutca, de van kiút, igaz csak gyalogosoknak. Érdemes nekiindulni a szőlőhegynek. A térkép nem a legpontosabb, az utca végén ui. egy hatalmas lyuk tátong. 200-300 méter széles. Oldalán fél méter széles téglafal. Lehet, hogy a hegyet tartja? Esetleg valamikor épület (vár) volt errefelé? Vagy pince? Mindenesetre el van kerítve, ezért csak a lyuk peremén lehet haladni. Balra lyuk, jobbra szőlő. Mivel a szőlő kordonra van felfuttatva, nem lehet a tövek között haladni. A szakadék szélén viszont voltak lábnyomok. A dombtetőn elkerített vízmű, mellette egy új ház. Onnan aztán van panoráma!!!
A ház és a kerítés között meredeken fut le az ösvény a Pince utcáig, egészen pontosan a Pince utca 26.-nál érjük el az aszfaltot. Innen pár lépés a Bormúzeum.
Mivel tudtam, hogy csak 14:00 után van nyitva, sétáltunk még egy kicsit. A Pince utca nagyon hangulatos, elvezet a Vénhegy utcáig. Itt már van flanc is. Visszafelé a Zrínyi utcán, majd az Ezerjó utcán jöttünk. Ez az utca is pincékkel van tele. Na és a végén van a Bormúzeum. Innen visszanéztünk a kiinduló ponthoz, a két pont között ott a nagy lyuk. Kőfal itt is van.
Mivel volt még egy kis idő 14:00-ig visszasétáltunk a Kapucinus térre, megcsodáltuk a főtér másik oldalát is. A legpatinásabb hely a Köztársaság tér. Itt van egy 2001-ben felállított szobor és a templom a dombon. Lenyűgöző. Kár, hogy a tér másik oldalán van az Erste bank.
A Wekerle utca már városias, régen ez volt a Magyar utca. Jó 100 méter a Szabadság tér, itt egy hatalmas fa árnyékában van Honvéd emlékmű. Még 100 méter és elérjük a Kossuth utca torkolatát. A „tér” sarkán a Szent Rókus kápolna áll. Vissza a Kossuth Lajos utcán, majd a Budai Nagy Antal téren balra és már a Kapucinus téren vagyunk. Még 100 méter és az időközben kinyitó Bormúzeum fogad bennünket.

A Bormúzeum nem múzeum, hanem egy pince, melyben vendéglő van. Nagyon jól főznek. Finom és olcsó a folyó bor. 600 Ft egy liter, felszolgálással együtt. A hordóban csöngő van (pincérhívó) és be lehet csukni az ajtót. Van egy kis pince, régi borokkal. 5.000-nél kezdődik a márkás palackos bor.

Érdekes, hogy Móron az utcanév-táblák mellett kerámiatáblák is vannak. Felső sorban az utca jelenlegi hivatalos neve, alsó sorban az utca régi neve magyarul és németül (svábul). Tanulságos elolvasni.

Végül egy idézet:

Miért nem tesz az isten most csodát?
Változtatná borrá a Tiszát
Hadd lehetnék én meg a Duna:
Hogy a Tisza meg belém omlana!”

Petőfi

nagypapi Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2622
Téged úgy látszik nem izgat fel, ha megtámad egy kutya...

Egyébként maga a módszer biztos hatásos, én még sosem láttam, hogy kutya majomra támadt volna :-))

Előzmény: Váci (2620)
stewes Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2621
Bocs, de ha felállóval közeledsz felé, akkor az már nagyon más topic! :-D
Előzmény: Váci (2620)
Váci Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2620
Nagyon OFF!

Az előző hozzászólást először úgy olvastam, hogy:
"berogyasztott láb, lelógó FAROK" :-)))

Előzmény: stewes (2619)
stewes Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2619
A kôhalyítás nem minden kutyánal hozza a várt eredményt! Sôt!
Személyes tapasztalatom szerint viszont gyakran beválik az, ha egy kicsit lemész amolyan majom pózba (berogyasztott láb, lelógó karok) és megindulsz a kutya felé. Nekem ez bejött. A legtöbb kutya szűkölve hátrált, de mindegyik messzire került.
Állítólag az a titka, hogy "ilyen állat" nincs kódolva az ösztöneiben.
Előzmény: tsinom (2618)
tsinom Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2618
KUTYA ÉS KÖRNYÉKE

Az archívumban böngészve többször találkoztam a támadó kutya problémájával.
Két gyakorlatias javaslatom van:

1.KŐHAJÍTÁS
Ha a kutya kellő távolságból közelít, előre kell támadólag lépni, le kell hajolni, majd felvenni egy követ, és feléje dobni. Ha nincs kő az sem baj, elég csak imitálni a dolgot. A puszta mozdulatsortól is könnyen megijed az a kutya, amelyiknek emlékeiben még élénken megtalálható egy repülő tárggyal való találkozás élménye. Persze garanciát nem vállalok rá, de mindenesetre egyszer már megmentett minket ez a módszer egy hatalmas szelindektől.

2.VÁNDORBOT
Javaslom a túra során bot használatát. Azon kívül, hogy megtámaszthatod vele a hátizsákodat, felfüggesztheted rá a kondért a bableves főzésnél, tekintélyt parancsolhatsz vele a kocsmába belépéskor, az esőbeállóban várakozva vésegethetsz rá, és rátámaszkodhatsz lihegni, amikor felérsz a dombtetőre, még a faluszéli kutyák móresre tanítására is jó… És persze az ár/teljesítmény aránya kiváló.

Zolcsi67 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2617
Picurka szakmai észrevétel:
Ha ábrákra hivatkoztok a szövegben (Rockenbauer-Kéktúra atlasz), számozzátok meg az ábrákat!
Köszi
(egy nyomdász kolléga)
Előzmény: nyomdász (2613)
larzen Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2616
hát igen, ez a jános-hegyi hozzászólás nem volt túl meggyőző! :)))
nagypapi Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2615
Hát... Ha a János-hegynél kéktúráztatok, akkor egy kicsit elkeveredtetek. Arra nem megy az OKT! :((
Előzmény: tucatnev (2614)
tucatnev Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2614
Sziasztok!
Egy weblapot szerkeszgetek, ami megpróbálja a fiatalságot a "környezettudatos" élet felé hajtani. A lapon külö fejezet van még elkészítettlenül ternmészetjárás címszóval.
Minden segítő szándékot, ötletet vagy netán szerkesztőtársat örömmel fogadok!

Kéktúráztam, sőt, iskolai csoprtot kísértem kéktúrázni, igaz csak a János-hegyi résznél, de tervben van a folytatás.
nyomdász Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2613
Megjelent a februári Turista Magazin (rövid u-val). Pár hónapja indítottunk egy térképelemző cikksorozatot. Aki olvassa, annak kiváncsiak lennénk a váleményére a cikkekről, másodsorban írjátok meg a lapnak ti milyen térképes anomáliákat találtatok a túrázásaitok során.
Előre is köszi.
CÍM: turistamagazin@timp.hu
-nyomdász-
stewes Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2612
Matrí vatídrof tnednim!(Mindent fordítva írtam!)
Az igazság az, hogy korábban kék-túra volt a helyes, most a kéktúra a jó.
Előzmény: stewes (2611)
stewes Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2611
A csudába, elírtam! Persze hogy nem kötôjeles a Szent István.
Egy korábbi TM cikk kapcsán mondta a korrektor, hogy a kezdetek óta megváltozott az írásmódja az OKT-nak. Megkérdezem Nyomdászt, ha gondoljátok. Ô biztosan tudja. Én határozottan a Kék-túra írásmódra emlékszem, de lehet hogy tévedek.
Előzmény: larzen (2610)
larzen Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2610
És Szent István kötőjeles lenne??
Előzmény: stewes (2605)
nagypapi Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2609
Megelőztél :(
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2607)
nagypapi Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2608
Mi a forrásod? Ugyanis legtöbb helyütt Országos Kéktúrának írják, így van pl. a most megjelent RP DDK atlasz borítóján is.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2607
Hol van ez a szabály?
Váci Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2606
Te is a munkaidő vége felé jársz? :-)))
Előzmény: tsinom (2604)
stewes Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2605
A jelenleg érvényes szabály szerint a kéktúrák sorába tartozó, leánykori nevén "Szent-István Vándorlás" túramozgalom helyesírása így néz ki: Országos Kék-túra.
Előzmény: larzen (2602)
tsinom Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2604
Remélem nektek is az Országos Kék jut az eszetekbe, amikor a számítógépen lenyomjátok az OK gombot :-)))

Még mondja valaki, hogy nincs eléggé népszerűsítve a mozgalom.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2603
Nagyon igazad van, mármint Kéktúrázók, mert cím, csak hol a topicgazda? Ő kérhet ilyet. Vagy ha ő nincs, akkor sok embernek be kellene ide írni, hogy lássák a modik, hogy ez a népakarat, aztán szólhatunk nekik. A másik meg, hogy már van valami olyan című elsüllyedt topic is.
Előzmény: larzen (2602)
larzen Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2602
ezek alapján nem kellene megkérni a technikai gárdát, hogy írja át a topikcímet, pl. "kéktúrázók"-ra? mert ez így a lehető legrosszabb.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!