Keresés

Részletes keresés

Jacques de Molay Creative Commons License 2008.03.31 0 0 31332
Úúú, akkor megkérdem ezt is itt, mert úgylátom, a tapétás topik behalt: van egy fűrészporos tapétával burkolt szoba (amit egyébként nem szeretek, de most nincs idő lekaparni), és az egyik sarokban fel van hólyagosodva a plafon mellett két tenyérnyi helyen. Az a kérdésem, hogy kijavítani ki lehet-e úgy, hogy aláragasztok mondjuk faipari ragasztóval, vagy kizárólag tapétaragasztó, leszedni az egész csíkot, újraragasztani? Köszi a tanácsokat előre (és utólag is).
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.03.31 0 0 31331
Köszi a tanácsot, pasztel lesz :-)
Előzmény: KerIsu (31321)
NeomatiK Creative Commons License 2008.03.31 0 0 31330

Elég rosszul reklámozza magát az építészed. "Sok" ügyfele lesz ezek után, ha híre megy a "segítőkészségeének".

Én sem látom, hol tudna keresztbetenni... Építkezés leállíttatása ??? Muhaha! Nemrég olvastam valahol egy hírt, hogy valami nagy épületkomplexumot hiányos engedélyek és elrendelt építési leállítás ellenére sem tudtak leállítani. De itt voltak hiányosságok, szabálysértések. A te eseted viszont nem ez a kategória.

Amúgy meg ha nincs írásbeli szerződésed vele, amiben rögzítve van, hogy milyen munkára bíztad meg őt és azok nem teljesítése esetén mik a következmények - azaz ha kiviteli tervre is szerződtél, de valamilyen okból mégsem vele csináltatod milyen kárígénnyel léphet fel - akkor nem tud semmit csinálni.

Mondd meg neki, hogy adja írásba, hogy milyen jogszabály és milyen kettőtök közötti megállapodásra hivatkozva akar téged sarcolni. Ebbe úgysem fog belemenni, mert ezzel saját magát vágná el. (Bár ahogy kítűnik eléggé a toppon van az építészed :) )Ezzel meg is tudod őt taposni, összehúzza magát kicsire, feltéve ha nem büszke a hozzánemértésére.

Előzmény: Törölt nick (31318)
kentaura Creative Commons License 2008.03.31 0 0 31329

Igen és kiviteli tervet is csak az csinálhat.

Ha nem akarsz monolit vasbeton födémet, módosítani kell a tervet. Nem tudom, hogy milyen födémfesztávjaid vannak, lehet-e egyáltalán jelentős áttervezés nélkül módosítani. Azt is figyelembe kell venni, milyen helyen építkezel, mert lehet, hogy nem érdemes eltérni a monolit födémtől (süllyedés-, csúszásveszélyes területen, hegyoldalban, zugló egyes területein, alábányászott területen)

Ha semmi nem indokolja a monolit vasbeton födémet és a fesztávok is lehetővé teszik egy fa födém építését, akor én elbeszélgetnék az építésszel, egy független tanú jelenlétében (akit bemutatsz, mint mondjuk segítő ismerőst) rá kell kérdezni, hogy miért is kell kiviteli terv, és ha köti az ebet a karóhoz, hogy kell, meg kell kérdezni, hogy mit szándékozik tenni, ha mégsem rendeled meg tőle. (Erről a beszélgetésről én még hangfelvételt is készítenék a tudta nélkül, amit ugyan nem használhatsz fel az ő beleegyezése nélkül, de ha nem egyezik bele ennek lejátszásába, az már önmagában bizonyítja a bűnösségét.)

Ha jogalap nélkül akarja a kiviteli tervet megfizettetni veled, utána felhívnám őt rejtett számú telefonról, felhívnám a figyelmét a 290/2007 korm. r. 16§-ban foglaltakra és közölném vele, ha azonnal nem készít neked egy tervmódosítást fa födémes épületre nagyon méltányos áron, mondjuk 30-50 000Ft-ért (persze csak ha 5,40m alatti fesztávok vannak) akkor holnap feladod a panaszt az illetékes kamarának a viselkedése miatt. Ha van független tanúd, az ő állításaival szemben, jó eséllyel fegyelmit húzhatsz a nyakába. (persze vannak kivételek, amikor olyan építészt próbálsz meg felnyomni kamaránál, akinek jó kapcsolatai vannak ott. Ilyen esetben még egy jegyző által hitelesített jegyzőkönyvet sem fognak figyelembe venni a fegyelmi meghallgatáson.....

Előzmény: Törölt nick (31327)
r0226 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31328
Első felindultságomban leállazná az öklömet. Azután választhatna, hogy fej vagy gyomor. És ha ezután sem lenne egy kicsit megértő a probléma felvetésének a megoldására akkor egy kicsit drasztikusabb megoldás jönne,bár szerintem ezek is megteszik a kellő hatást.
És vigyázni ne legyen tanú.:-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31327
Nagyon szépen köszönöm!
Csak az tervezhet házat, aki kamarai tag?

A monolit födémről jut eszembe, hogy a megkérdezésünk nélkül ilyet tervezett, holott az 2-3x annyiba kerül. (Utólag tudtuk meg ezt is, miután egy kőművesmester megnézte a tervet)
Előzmény: kentaura (31324)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31326
Ez már a legvégső "megoldás" lenne
Előzmény: Bugi bacsi (31325)
Bugi bacsi Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31325

Azt kell megmondani neki, hogy ha "keresztbe tesz", akkor ő is az alapban végzi..

Az eszem megáll...

kentaura Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31324

290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról16. § (1) Építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység - a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - az 1. mellékletben meghatározott tartalmú és részletezettségű kivitelezési dokumentáció alapján végezhető. Műemlék esetén az örökségvédelmi hatóság örökségvédelmi érdekből egyedileg meghatározott tartalmú részlettervek készítését írhatja elő.

3) A kivitelezési dokumentáció tartalma azonos az építési engedélyezési (bejelentési) dokumentáció tartalmával az alábbi építményeket érintő építőipari kivitelezési tevékenység esetén:

a) legfeljebb háromszintes (alápincézett földszint + tetőtér-beépítéses) lakóépület és annak használatával szorosan összefüggő rendeltetésű építmények (pl. barkácsműhely, ruhaszárító, mosókonyha, tüzelőtároló, gépkocsi-, motor-, biciklitároló, zöldségtároló, melléképítmények), melyeknek a lakóépülettel együttszámított összes szintterülete legfeljebb 250 m2,

Tehát, ha ez alatt van az épületed, akkor nem kell kiviteli terv, ha e felett, akkor kell. Viszont a lépcsőre, az 5,40m feletti gerendás födémre és a monolit vasbeton födémre kell kiviteli terv, csak ezt statikus készíti, kivéve a lépcső zsaluzási tervét.

Ha át akart verni a tervező és nem kell kiviteli terv a beidézett törvény értelmében, nem ártana az illetékes kamaránál panaszt tenni az építész etikátlen viselkedése miatt. Ha bejelented, lesz egy fegyelmi ügye, ami után, ha mégegyszer jogosan felnyomják, kizárhatják az építész kamarából ideiglenesen.

Előzmény: Törölt nick (31323)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31323
Igen, ez egy kétlakásos családi ház, a másik az anyósomé lesz.
Mit lehet ilyenkor tenni, vagy kihez, hová lehet fordulni. Számlát nem adott a munkájáról egyébként, de ezzel nyilván nem szeretnénk "fenyegetni", mert helyesebb lenne ezt diplomatikusan elintézni.

Többiek, vélemény?

Meked pedig köszönöm a választ.
Előzmény: csoki74 (31322)
csoki74 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31322

Sehol nem hallottam, hogy kotelezo lenne a kiviteli terv csaladi haznal! (feltetelezem, arrol van szo) Ha  minden szabalyt betartva keszult el az engedelyezesi terv, akkor nem tud fogast talalni rajta meg az sem, aki keszitette. Viszont a terv a tervezo szellemi termeke, igy modositani csak az o engedelyevel lehet (ha nem o modositja)!

Akkor "tehet alatok" ha valamit szabaly ellenesen csinaltok az epitkezesnel, de ahhoz nagyon sok szabadidejenek kell lenni, hogy folyton "felugyelje" a kivitelezest.

Mindenesetre kicsit durva ez a tortenet....

KerIsu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31321
Egyenletesebben fog száradni a festék a falon, ezáltal nem fog kifoltosodni (pasztel színnél nem szükséges).
Előzmény: Jacques de Molay (31320)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31320
De fel van, mert tapéta volt rátéve, és ilyen apró pikkelyekben hámlik inkább, ott nyilván jön a glett. Miért fontos a csiszolás utáni fixálás színes festéknél?

Kösz, JdM
Előzmény: KerIsu (31317)
mavtelep Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31319

Szervusztok, jó reggelt !

Sajnos én is egy gonddal keresem meg a topic tanult fórumozóit : mi az "Állagmegóvás " definiciója, egy kicsi lakás rendeltetésszerű használatakor ?

Előre is köszönöm, ha válaszoltok !

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31318
Nyitottam tegnap este a problémámra egy topikot, de valamiért kimoderálták. (Nem volt benne semmi "olyan"...)
Azt szeretném megkérdezni a tapasztaltabbaktól, hogy egy 2007-ben beadott építési tervhez kötelező-e kiviteli tervet készítetteni. Ez 500 000 Ft-ba kerülne.
Az építészünk ezt első alkalommal úgy adagolta be, hogy kötelező a 2008-as törvények szerint, viszont utána jártunk, és ez nem igaz - mivel a beadás 2007-ben megtörtént - de történetesen 2008-ban sem lenne kötelező.
Ezt az igényét csak azután közölte velünk, hogy kifizettük a tervrajzot neki. Amikor elmondtuk, hogy nem kötelező, akkor erre a következő választ kaptuk:
Akkor majd megmutatom, hogy igenis kell, mert ha nincs kiviteli terv akkor ott teszek alátok ahol akarok és leállíttatom az építkezést.
Elzárkózott attól is, hogy más csinálná meg, illetve nem kiviteli terv lenne. Erre azt válaszolta, hogy feljelent mindenkit az önkorámányzatnál, akit megbízunk ezzel.

Mi erről a véleményetek?

KerIsu Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31317
Ha nincs felpattogzódva akkor nem lesz gond. De használj mélyalapozót (Pl Trilakk Falfix) az meg fogja az kisseb szerkezeti lazaságot. Ha fel van pattogzódva, akkor kapard le, fixáld be hogy jobb legyen rá glettelni, glettelés, csiszolás, festés. Ha szines falat akarsz akkor ajánlott a csiszolás után is fixálni.

Sok sikert
Előzmény: Jacques de Molay (31316)
Jacques de Molay Creative Commons License 2008.03.30 0 0 31316
Sziasztok, van egy szoba, ahol valszeg meszes festés van a falon, diszperzióssal rámehetek, vagy ledobja majd?
Antal90 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31315
Antal90 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31314
Megmértem pontossan 40cm-re jön ki a fal sikjától felül az ereszalja, és kb a ferdeség 9-10cm lehet a falba, na de ha erre rájön a 10cm és a kiegyenesítés az már 20cm és akkor csak 20cm marad az ereszaljának + ereszcsatorna, ami nagyon kevés.

Antal90 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31313

Tanácsot szeretnék kérni, hogy egy régi építésű házunk van és az É-i oldalról a fal döl befele. Szörnyű kömüves munka. Kb az alja és a teteje között 12cm van. És a szigetelést már megvettük 10cm-est plusz lábazatra 8cm-es. De az eresz kb a ház falától 30-35cm-re jön ki. Milyen öltetek lenne, hogy eresz ne vesszen el hogy lehetne szígetelni illetve kiegyenesíteni függőlegesen a falat??

viktor a takarító Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31312
a komolyabb cégek mind kompresszorral csinálják. 2000 Ft/m2-nél indul az ára (plusz kiállás) a tisztításnak, utána lehet nézni a homokfuvas.lap.hu-n. mndent levisz, csak komoly felszerelés kell hozzá. most tudok szerezni egy közepes kompresszort (400l/p), amihez kell kiegészítő, védőfelszerelés és homok. vagy megbízok egy céget, és a végeredményt letisztítják. (kb. 40m2 = min. 100 eFt)
Előzmény: wocsok8 (31311)
wocsok8 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31311
Én nagyflexbe vettem ilyen csiszolókorongot, olyan mint a drótkefe, azzal tisztítottam a téglákat, bár ami nagyon beleivódott malter, azt már az sem szedte le... De sztem nem árt ha marad rajt egy kicsi... Én egy pultot csináltam belőle a konyhába, nagyon szép lett szvsz. Eredmény itt(az utolsó képek közt): www.epitkezesunk.fw.hu
Ja a kompresszort felejtsd el szerintem, mert ez a kefe nem akart levinni mindent pedig 2000W-tal toltam neki izomból!!!!!
Előzmény: viktor a takarító (31310)
viktor a takarító Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31310

nem is mondasz hülyeséget... :-))

még van vagy 1800 db téglám. mostanában a kompresszoros, homokfúvós megoldáson ügyködöm.

nagyját leszedni, felrkani a falat, aztán a végén kompresszorral+kvarchomokkal lenyomatni a maradékot.

Előzmény: Csokis (31309)
Csokis Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31309
Kell venni egy teszkógazdaságos rezgőcsiszolót (2000,- forint) és ráapplikálni egy gyökérkefét. :-)
Előzmény: viktor a takarító (31308)
viktor a takarító Creative Commons License 2008.03.28 0 0 31308

a kicsi semmit sem ér, a nagy felmarja a felületet, és nem lesz szép. mindezeket kipróbáltam. talán, ha lenne fúróba fogható gyökérkefe. ugyanis csak a gyökérkefétől marad szép.

a nagy darabokat le kell ütögetni óvatosan,

ezt követően áztatás, és vésővel letolni, amit le lehet,

végül a maradék vékony réteget híg sósavas áztatás után (csak belemártani kell, nem órákig állni hagyni...) gyökérkefével átsúrolni (hosszúujjú ruha, kesztyű, esetleg védőszemüveg...), végül öblíteni.

javasolták a nagynyomású mosót is valamilyen tisztító fejjel, ami elég jó lehet, ezt majd kipróbálom.

Előzmény: Csokis (31299)
memorix Creative Commons License 2008.03.27 0 0 31307
Előzmény: lackok (31306)
lackok Creative Commons License 2008.03.27 0 0 31306
http://www.szilintex.hu/index.php?lang=1&mid=34&apps=page
Előzmény: Bugi bacsi (31300)
Bugi bacsi Creative Commons License 2008.03.27 0 0 31305
Koszi a tanacsokat, megprobalom
Előzmény: *Steve (31304)
*Steve Creative Commons License 2008.03.27 0 0 31304
csiszolópapiros korongost própáld ki mert az nem mar bele mint a flex tárcsa
Előzmény: Bugi bacsi (31303)
Bugi bacsi Creative Commons License 2008.03.27 0 0 31303
Mohasnak egyaltalan nem mohas, hanem redvas. Malteros foleg, de van amelyik meszes. Pedig a szine nagyon szep
Előzmény: *Steve (31302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!