Én Wagonnál tapasztaltam ilyet télen, illetve amikor ygengébb volt az akku. Nem tudom a hátfali ajtó zár mennyire kompatibilis a Wagonéval, de elég csesznye egy szerkezet. Én akkor tapasztaltam ilyen hibát ha hideg volt és még nem volt beindítva a motor. Nyitottam volna a központi zárral, de a hátfali nem nyílt ki teljesen. Hiába nyomtam a gombot, az ajtót nem lehetett kinyitni. Kulccsal nekem is ment. A meglátásom az, hogy arra vezethető vissza a probléma, hogy a hidegben az akku ereje valamicskével gyengébb mint mondjuk mikor jobb idő van. A központi zár egy kis rövid nyitó impulzust ad ki. Namármost kisebb feszültség, rövid nyitási impulzus, hosszabb kábel a hátfali ajtóhoz, ez elegendő ahhoz, hogy a hidegben ne nyíljon ki teljesen. Járó motor után sosem tapasztaltam ilyen hibát. Valamicskét segíthet a zár kenése. http://foldi.istvan.fuzestv.hu/wrajto.pdf Itt leírtam én mit csináltam. Érdekes egyébként, hogy általában második próbálkozásra már kinyílt az ajtó rendesen. Kicsit hosszabb lenne a nyitó és záró impulzus, szerintem nem lenne ilyen gond. Igen, néha be sem záródott. Ahogy gyengélkedett az akku, már motor leállítás utáni záráskor sem mindig zárta az ajtót teljesen. Hozzáteszem, ez mindig csak télen történt. Akkucsere után ez a jelenség megszűnt, bár a mostani télen a -10-15 fokban egyszer uismét tapasztaltam egy nyitás alkalmával. De második próbálkozásra kinyílt.
Hallod, tudod miért jó, hogy ennyire bosszantanak az apró zörgések?
Ezekből a leletekből itt mindenki okosodik :D
(én is ezt csinálom csak más területen :D)
Nekem hátul a lengőkarokban "elvileg" új szilentek vannak végig, de még van kopogó hang, stabrúd szilent még nincs cserélve, de azt már többen feszegették és azt mondták kutya baja. Mi a fene lehet még hátul ami kopog? És kívülről jön a hang, egyszerűen nem értem. Igaz, optimal gátló van, az adhat ilyen hangot? Egyenetlen úton van hang...
Majd keresek csomagtérajtó teleszkópot is, mert azok már nem a régiek sajnos, télen -15 mellett örültem, hogy nem indult magától lefele :D
Vasárnap úgy döntöttem, hogy hétfőn nem megyek dolgozni, inkább otthon maradok. Az egész délelőttöt a garázsban töltöttem ismét, mégegyszer lebontottam a kocsi egész hátulját. Az elektromos kábeleket leburkoltam széles ragasztó szalaggal, az oldalsó lyukakat kitöltöttem szivaccsal, ezzel elértem, hogy mindenféle zörgés, nyikorgás megszűnt, és a hangszórók kaptak tőle egyfajta tompítást. Persze nem lett high-end minőség, de elnézzük neki.
A csomagtér fedélnél pedig most vettem észre, hogy az ajtóba szerelt gumi ütköző menetes, tehát elég kitekerni fél fordulatot és ellátja a feladatát, nem zörög többet az ajtó.
Az éles kattanó hang tuti hátulról jön? Akár axiálcsukló is lehet. Ha mindenképp hátul kell keresni a bűnöst, akkor a szilentek és a keresztrúd körül keresgélném a hangforrást.
Olvasgatom a linkeken talált infókat. Jól értem, hogy ez a cucc alkalmas volna arra, hogy nem gyári rádióval is állítható legyen az óra + valami(ke)t ki lehetne íratni a kijelzőre?
Sziasztok!Érdeklödnék hogy valaki cserélt már hátsó lengökart+lengéscsillapitót+spirál rúgót?Azért kérdem mert én igen minden jónak tünt de élesebb kanyarban van egy kattanó hang.Tudja valaki mi lehet már néztem aknából is semmi nem látszik áthúztam a csvarokat is !!!Nem látni semmit
Már nekem is elegem lett és keresem a hangok forrásait :D
Sanda gyanúm az is, hogy a cseréltetett szilentek közel sem annyira jók, mint beharangozta a szaki, mert azóta több kotyogás jön lentről, mint előtte volt :(
Mindenesetre mielőtt ma hazaindulok a hangszórófedőket szépen leszedem és megnézem úgy milyen hangok jönnek :) A jobb hátsó elég laza és sztem az is ad hangot, majd kap rendesebb rögzítést, ha már le tudok állni a garázsba.
Hátsó stab rúd szilentjeit cserélte itt már valaki? Oda milyen kell? Erről túl sok infót nem találok, bár lehet el kéne inkább menni szervizbe, hogy nézzék meg :D
Ma volt időm, lementem hát a garázsba kocsit bütykölni. A héten vettem a hátsó, tönkrement hangszóró helyett egy pár Clarion hangszórót, gondoltam beépítem, és ha már szétszedem a hátsó traktust, megkeresem annak a zajnak a forrását, ami azt a folytonos kotyogást okozza.
Találtam is valamit. A bal hátsó lámpa vezetéke eléggé el volt szabadulva, így azt rögzítettem. Mindkét oldalon kibeleztem az autót, jól megtisztítottam a belső részeket a portól, szépen lemostam nedves ruhával, majd szárazra töröltem mindent. Most a burkolatok alatt is olyan, mintha új lenne.
Miután mindent összeraktam elmentem egy próbaútra.
Sajnos a zörgés még mindig megvolt, a hangszóró pedig nem szólt szépen, mert az egész műanyag burkolat berezonál mindkét oldalon.
Bánatomban elmentem ebédelni, és ebéd közben jöttem rá, mi zörög. Visszamentem a garázsba, felnyitottam a csomagtér ajtót, és az ajtó ütköző gumik alá (oda, ahol a kasztninak ütközik a gumi) felragasztottam egy kocka ablak tömítő gumit. Jött a próbaút, és láss csodát, ezzel megszűnt a zörgés. Tehát a hátsó ajtó kotyogott a helyén.
A hangszórók miatt majd még egyszer szétszedem a hátulját, kibélelem a hangszóró mögötti teret szivaccsal, hogy csillapítson.
Az ignisznél előfordul (nem merem leírni, hogy típushiba) egy tempó és nyomaték függő remegés az első futóművön. A szerviz szerint a belső féltengely csuklók kopása okozza. Vagy cserélsz csuklót/féltengelyt vagy megszokod. Én az utóbbit választottam.
Az utóbbi időben* újra jelentkezett egy idegesítő jelenség: ha épp akkora gázt nyomok, ami a sebesség tartásához kell (mindegy, hogy 40-45-tel megyek, vagy épp 90-nel) folyamatos, a sebesség függvényében lassabb-gyorsabb ütemű kopogó hang hallatszik valahonnan jobboldalt előről.
Ha ugyanekkora sebességgel/fordulatszámmal megyek de nem nyomom a gázpedált, vagy üresben kb. ugyanekkora gázzal, akkor nincs a hang. Szintén nem hallani, ha erősebb gázzal gyorsítok. (Bár lehet, hogy csak a motorhang nyomja el, de nem úgy tűnik.) Próbáltam lejtőn lekapcsolt motorral, akkor sem hallani.
Természetesen :), amikor szerelővel együtt mentem (többször is), nem csinálja. :( Ötletük sem volt, mi lehet.
* Régebben már csinálta, szerintem akkor nem jelentkezik, amikor nyári gumi (felnivel) volt fent. De lehet, hogy csak véletlen.
Van valakinek valami ötlete? Nagyon idegesítő. Köszönöm.
A csomagtartó ajtón gumi harang alatti kábel köteget nézd meg nincs-e szakadt vagy törőt vezeték, ami esetleg zárlatot okozhat. Nálam három vagy négy vezeték is megtört rendesen paranormális dolgokat művelt a kocsi.
Nem, az első pár hónapban még euro3-asok voltak. A második 2003-as gépet nyúzom. Az első, 2008. augusztusit sajna sikerült eltörni, aztán egy régi fórumtárstól vettem meg a 2003 szeptemberi, szinte ugyanolyan autóját. Mind a kettőnek 6-os volt/van a forgalmijában.
Nekem is 9-ről írt igazolást a gyár. Viszont az NKH Euro 3 esetén valóban az emissziós értékeket veszi alapul a besorolásnál, de az Euro 4-nél már más szempontokat is. Többek között az alapjárati és az elhaladási zajszintet. Uniós csatlakozás előtt ezeket nem nézték, mert még nem volt Euro 4. Namost, ha az autót a csatlakozás előtt gyártották, nyilvánvalóan az Euro4 besorolás kritériumait nem tüntethették fel, mivel azok egy részét nem is mérték. Nekem az NKH-s fickó a gyár által kiadott tanúsítvány/műbizonylat (nem tudom minek nevezték) -ot átnézte. Sőt, az alvázszám alapján az előtte és utána gyártott néhány autót is és mind 6-os besorolást kapott. Mivel hiányoznak adatok, illetve az értékük nem felel meg az Euro 4 besorolásnak, így nem is kaphatja meg. A fickó nem vitatta, hogy a motor teljesíti, de Euro 4 esetén a minősítés egy komplex vizsgálat eredménye. Még azt is megnézte a fickó, hogy nem volt-e módosítva a rendelet ami alapján átsorolható lenne, de nem volt. Szóval nem lehet átsoroltatni. Most akiknek sikerült, ott vagy valóban el volt írva a besorolás (okmányirodában, műszaki vizsgán) vagy egyszerűen nem néztek utána alaposan és egyszerűen csak a motor emissziós értékei alapján átsorolták. Beszéltem az autószerelőmmel, azt mondta, hogy minden műszakin leellenőrzik és ha eltérés van, automatikusan korrigálják. Tehát ha eltérés van, akkor az elírásból származhat. Ne lepődjön meg senki, aki most átminősítette, ha a következő műszakin újra visszarakják a 6-os osztályba. Az NKH elvileg egy adatbázisból dolgozik, ahol minden forgalomba állított jármű tanúsítványa, műbizonylata ott van és a forgalmiban az fog szerepelni amit a gyár akkor kiadott a járműről mikor gyártották. Hogy máshol hogy megy, mennyire veszik ezt komolyan, nem tudom. DE az biztos, hogy a jogsi megszerzését, műszaki vizsgáztatást Békés megyében sokkal szigorúbban veszik mint a környező megyékbe. Éppen ezért a neccesebb járműveket Hajdú-Biharba viszik műszakira. Nekem is azt mondta a debreceni NKH-s fazon, hogy nekik elég a gyár által megküldött igazolás ha az e-mailt kinyomtatom. Békéscsabán maga az igazolás kellett volna, tehát nem elég a mail. Aztán volt, ahol meg nem kértek semmit. Mondjuk minek is, mikor az adatbázisból le tudják kérni. Nyilván egy komplex vizsgálattal, ha annak megfelel, át lehetne minősíttetni, de hogy annyi anyagi ráfordítást nem ér a dolog, az biztos. Az 1770 Ft szemle díjat még megérte volna.
Itt sanszos, hogy a V9-nek 9-nek kellene lennie. Amit a gyár kiad, az nem mérvadó, ugyanis ők a motor euro besorolását veszik alapul, míg a forgalmi a teljes járműét.
Tehát akkor nem is a müszerfalon lévö világitás kapcsolo volt rossz hanem a kormány mögötti indeskaros rész amivel a távolságira is rakom a világitást?
És akkor emiatt nem kapcsol a müszerfalon lévö kapcsolo semmilyen világitást?