deps, Autóval egy egyszerű (nem a legrövidebb) útvonal... M3-Hungária (Könyves Kálmán)-Nagykörösi-M5-M0-Soroksári kihajtón kimész-balra fordulsz-bal oldalt Convoy truck shop (feltéve ha oda akarsz eljutni.
Autóm volt műszakin, jól meg is kapta a 90kmh-s limitert :((((
Hát én nem nagyon tudom vagyis értem amit mondasz akkor busszal (BKV) akarsz menni mert akkor a bkv.hu-n van egy utvonaltervező de ha kocsival akarsz menni akkor nem tom, nekem csk eddig tejjed a szakértelmem! :) :))))))
a nagy problémám az hogy nem tudok eljutni az ócsai útra a 23.kerültebe! az utvonaltervezők olyan utakat mutatnak, amik egy kézitérképen nincsenek rajta!!!!
1: a keltiből hogy jutok oda
2: kocsival az M3ról
az a bajom, hogy a kézitérképen nincs ócsai út, csak graschalkovics, aztán már az 5 ös út van...... vmi polgármesteri hivatalt sikerült találnom, de úgysem tudom hogy hol van a cím!
ahogy én tudom! elmenni a lágymányosi hídig a könyvesen, majd a soroksárin végig a graschalkovicson, de ott meddig?????? járt már vki arra tömegközlekedve????????
A cseh meg szlovák kamionok tényleg díszitettek, bár nekem azért annyira nem tetszenek. A dán kamionok is általában díszitettek azok jobban néznek ki szerintem. Azt vettem észre hogy a török kamionoknál a citromsárga-piros-kék szín vezet (ebben a sorrendben, bár előfordul a színek kombinálása is). Ritka a más színű, de akkor is próbálják ezeket legalább csíkok szintjén belecsempészni.
Támogatnák az ipari parkba települést A jövőben azok az ipari parkok élvezhetnek előnyt, amelyek határozottan ösztönzik a kis- és középvállalkozások betelepülését. A kkv-k körében is egyre vonzóbb a beletelepedés az ipari parkokba - írja a Világgazdaság. Az ipari parkoknál a jövőben mind nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a kis- és középvállalkozások fejlesztésére. A kkv-k támogatásának prioritását az ipari parki fejlesztéseknél már a II. Nemzeti fejlesztési tervben is érvényre kívánják juttatni. Hitelkonstrukciót kívánnak kidolgozni, amely infrastruktúrával ellátott telephely vásárlásához nyújt forrásokat. Támogatnák a telephely megvalósítását, inkubátorházak építését, az innovációs és tanácsadói tevékenységeket, valamint meghatározott rendszerek létrehozását és karbantartását.
Ismét drágul az üzemanyag Szerdától a MOL 4 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj árát. Így a 95-ös benzin kiskereskedelmi ára literenként 270 forint közelébe, illetve fölé emelkedhet, de az autósok akár tíz forintos árkülönbözetet is tapasztalhatnak egyes kutaknál. A MOL a világpiaci tendenciákkal indokolta az áremelést.
A Gasolin Press hírszolgálat értesülései szerint még az idén bemutatja a Volvo az átdolgozott FH-t.
A német autópályán a tavalyi évben 2,85Mrd Euro bevétel keletkezett a teherautók útdíjfizetéséből (előzetesen kb. 3Mrd Euro-ra becsülték a bevételt).
A tevek szerint szándékban áll nappali és éjszakai díjat kialakítani, amivel a nappali zsúfoltságot is csökkenteni lehetne.
Szerintem is csak annyi az elönye, hogy így kisebb a motorsátor a fülkében. Így a tömegközéppont is egy kicsivel lentebb van. A Súlyelosztást érdemben nem befolyásolja.
Konkrétan tudom, de egy belföldön dolgozó cég vette őket. Körbejárta az összes kereskedőt és azt kapta a legolcsóbban (nem sokkal volt drágább az MAN). A Premiumot megkapta volna kezdő befizetés nélkül csak részletfizetésre. Gondolom attól is függ milyen a cég és melyik kereskedőnél.
Kezembe akadt egy jó kis könyv, aminek a címe "Nem kell ész csak jogosítvány", pont akkor íródott, amikor jött a rendszerváltás, és alakultak a kisszövetkezetek, meg el lehet kezdeni Ifával maszekolni, érdekes könyv, csomó hasznos dologgal ki hogyan építette fel szerencséjét vagy bukott bele.
A másik hogy találtam egy nagyon jó kis oldalt, ami liazokról szól. Nagy vagány mindenre kiterjed és van angol verziója is egyelőre még kezdeti stádiumba. liaztruck Amúgy régóta figyelgetem a cseheket meg a szlovák fuvarosokat, és arra jöttem rá, hogy nekik valahogy "szebb" szerelvényeik vannak, mintha ott kimaradt volna a flotta fehér szín invázió, meg jobban is dekorálnak ami kicsit már néha giccses de izlések és pofonok. vélemények ellen véleményeket kérek:-)
A harmadik dolog hogy Rábában is láttam meg most Lizában is, hogy a motor meg van döntve ez mitől előnyösebb azon kívül, hogy nem ér a plafonig a motor, nem rosszabb a súlyelosztás így???? kép
Mármint az a kérdésem, hogy az olcsó ár mennyit jelent? Általában kezdő részlet nélkül azoknak adják oda az autót, akiknek nem jelent gondot a "beugró" megfizetése. (Hosszú évek óta nyereséges cég, nagy bevétellel stb.)
Azt hallottam hogy a Premiumot most kezdő részlet nélkül is el lehet vinni. Meg azt is hogy a legolcsóbb traktor az Axor, a második legolcsóbb meg a TGA (mindkettő kis fülkével).
Ilyen ez a Premium. Olcsó autó kompromisszumokkal. Dolgozni ezzel is lehet, de nem muszáj szeretni. Hivatalosan ez nem nemzetközis autó, arra ott a Magnum. Más kérdés, hogy a Premiumok fő vevője a kispénzű kelet-európai nemzetközis fuvarozó cégek. Arra valók, hogy az olyan országokban amik viszonylag nagyok (francia, német, spanyol) néha 1-1 alkalommal hetente tudjanak aludnia sofőrök. Ilyen volna az Axor is, más kérdés, hogy nem csak erre használják.
Ha eleve ezzel az értelmező kézikönyvel kezdted volna a bemutatkozásod itt a fórumon, akkor talán ma már mindenki kicsit jobban tisztában lenne veled kapcsolatba. :o)
Amúgy egy szétszórt ember vagy? (nekem legalábbis a hozzászólásaidból ez jött le)
Más, de a hozzászólásodhoz kapcsolódik.
Mo.-n a 2 tengelyes tgk. max. 20t össztömegű lehet, azaz az első híd lehet akár 10t-s is (persze megfelelő teherbírású gumiabroncsal). Ha nincs hozzá megfelelő teherbírású gumiabroncs akkor a közlekedési felügyeketnek vissza kell minősíteni az össztömeget 1 forgalomba helyezés során olyanra amilyen teherbírású gumiabroncs van a gépen.
Kormányzott (nem hajtott) elsőtengelyből szinte minden gyártónak van 7,5 8 9t terhelhetőségű változata. Annál nagyobb nem igen.
Ennél nagyobb terhelhetőségű csak hajtott hídban van (ott összejöhet a 10t-is, bár általam látott legnagyobb az 9,5t volt, de Malwin lehet kapásból mond egy 10t-s Rába hajtott első hídat).
Igazából én akkor nem szeretem ha valahol várakozni kell, bár ilyenkor át lehet ülni a másik oldalra. Nagy autón én még nem találkoztam ilyennel. A DAFba például 6 helyen fújja a levegőt, a Scaniában meg úgy emlékszem 4 helyen. Egyenletesebb meleg tud lenni éjszaka.
Köszi. Ilyen szempontból azért jobb az osztrák pálya...
Állófűtés nekem is csak az anyósülésnél fúj levegőt. Eddig még sose fáztam, pedig mindig leengedem az ablakot résnyire (van elötte ilyen szélterelő) és a tető is nyitva van egy kicsit.
Ma beleültem egy új Renault Premiumba. Ne vegyen ilyet senki nemzetközis autónak. Ilyen szűk autóbal nem szívesen járnék. Akkora mint egy emeltfülkés 7,5-es. Keskeny fülke (a gazdája azt mondta ha rendesen ül nem látja a tükrökből a szélességjelzőt). A magasítás keskenyebb mint a fülke, így a felső ágyat nem lehet magasra tenni és felcsukni sem csak összehajtani. A szélvédő felett csak egy rendes méretű zárható szekrény van, ezenkívül csak az ágy alá lehet pakolni. Az állófütés csak az utas oldali ülés alá fújja a meleget. Ja és magasabb a motoralagút mint a DAFban az pedig már szép eredmény. Nekem a 46-os lábam nem fér el kényelmesen a pedáloknál.
Hamburg mellett rakodtam le és Hamburgban vissza (oda-vissza Berlinen keresztül mentem). Majdnem minden nap megjött a havazás, hideg is volt egyszer meg ónos eső. Kedden délután indultam megrakták nekem a pótot Brünn után havazott nagyon, Prága után nem nagyon volt takarítva, addig nagyon szépen (Prágában van egy nagy emelkedő, azon alig bírtam felmenni). Szerdán fent a határon egész nap esett hófuvással párosítva, mikor felértem kb 3 méteres hófalak voltak, az alagút elött csak egy sáv. Csütörtök délután havazás majd ónos eső. Pénteken csak fent a határon esett a hó, de ott nagyon (1órás zárás). A cseh oldalon glatt jég volt az út. Szombaton délelött egy kis hószállingózás, majd utána már plussz fokok voltak. A legjobban a nyugat-németek takarították a havat, még az ipari parkot is jégtelenítették az ónos eső után 2 órával.
A harmadik kérdést talán nem egyértelműen tettem fel, konkrétan a Büssing-MAN féle középmotoros gépekre gondoltam, ahol a fülke mögött az alváz alatt van felfüggesztve a motor. Szóval nem arra, hogy a fülkében a motorsátor alacsony, de a motor azért ott van a mellső tengely felett.
Nem baj, ezzel is előjött néhény új információ.
A négytengelyesek téma: több fényképen láttam országúti (tehát nem billencs-terepes!) kocsikat egy hajtott tengellyel (első kettő kormányzott, harmadik hajtott, negyedik szabadonfutó akár szimpla, akár dupla abronccsal). Gondoltam valaki tudja a törvényi illetve történelmi hátterét.
deps
az olaszoknál említett 8 tengely úgy jön ki, hogy pl Fiat teherautó (4 tengelyes) húz egy 4 tengelyes pótot, amelyen kb 1-2 tengely a dupla abroncsos, a többi szimpla. Az egész szerelvény nem túl hosszú oly furcsa, hogy szinte mindenhol kerekek vannak alatta:)
deps értelmezési mechanizmusa, vagyis gondolatmenete!
akkor magyarázkodom! ha lehet..... szóval ez a pontpontpont-os dolog ez azt jelentené, hogy itt picit gondolokdom..... megkeresem a beúket a billentyűzeten, lásd asdfjklé. meg ha pölö számítás: 18-7.5.... ne számoljam már ki, ha lehet..... további gondolatok..... érted????
az utolsó hozzászólásomba tényleg elba**tam a dolgot, láttam, szorry!
a ... os dologhoz nem kell hozzátenni, csak hogyok gondolkodási időt., meg a megszokás vezérel..... :)
amúgy igazad van, vannak hiányosságok, de mostanában a programozás kivesz picit és nem tudok olvasni :( lásd még a laob-ot. már vagy 4et alig tudtam végigolvasni.... ott a ctb azis..... meg még nem szedtem fel anyi tudást ilyen téren! kis belföldis gyerek vagyok aki ért a túlméretes cuccokhoz, volt ebből vezetett könyvem is, pölö hídadatok-távolságok, méretek..... csak volt egy költözés az életembe.... ::(
3. kérdésedre tudok csak válaszolni igazán értelmessen, a többit azt annyira nem vágom! Nos a padló alatti motoros teherautók nem tűntek el, a motoruk még mindig ugyanott van, csak annyira fejlődik a világ-gyártók technikája, hogy ugyanazt a lóerőt ki tudják hozni manapság mondjuk egy 10.500 köbcentis mociból, mint azt kihozták 15 évvel ezelőtt mondjuk egy 14.000 köbcentisből. Egyszerűsüdik a gyártás, kisebb helyre van szükségük, ezáltal a fülkét tágasabbra tudják tervezni-gyártani. Ami szerintem azért egy nagyon hasznos dolog, nem mindegy, hogy mekkora helyen kell élned. Mondok egy gyakorlati példát! Akikkel voltam sofőrökkel EU-ban korábban, nekik a kocsijukban volt ugye hűtő (alapdolog). Egyszer MAN TGA-val voltam, a többi alkalommal pedig IVECO-kkal (EuroStarral, meg EuroTechhel). Az IVECO-ban az ágyon volt a hűtő napközben, éjjel meg rakosgatni kellett ide-oda az ülésekre, ezzel szemben a MAN-ban gyárilag az alsó ágy alá volt kialakítva a hely a hűtőnek (igaz abban a hűtő már gyárilag benne van, de ami cuccod van, az el is fér benne), tök praktikus volt, ha kellett valami, kihúztad, kivetted, aztán visszatoltad az ágy alá! Jó igaz, a MAN egy újabb fejlesztés az IVECO-khoz képest, de itt látszik a dolog, amiről beszéltem. :))
Az első 2 kérdésre a választ valószínűleg valamilyen helyi rendelet adhatja, ami előnybe hozza az ilyen gépeket. Spanyol 4 tengelyesek: ha jól emlékszem, régebben olvastam olyat, hogy náluk a 4 tengelyesnél 38t van engedélyezve
Padló alatti motoros gépek eltűnése: A kérdés jó a válasz pedig az, hogy az egyre alacsonyabb kapcsolási és alvázmagasság miatt nem volt már elég hely a fekvő motornak. Az MAN volt az a cég, aki a Büssing-es hagyományokat folytatva gyártotta az ilyen gépeket. Az ilyen gépek az F7/F8-as fülkékkel voltak utoljára szerelve. 1988-tól jött az F90-es sorozat aminek már nem készült el az Unterflur változata. (illetve ha teljesen pontosan akarok fogalmazni, akkor készült prototípus F90-esből 1989-ben mégpedig nyergesvontató és UXT nevet kapott (volt egy összkerekes és egy sima is /az egyik alacsony tetős volt, a másik pedig magastetős és Commander néven futott, ez a magastető 2év múlva lett szériatermék az F90-es sorozaton/. Régen volt fent róla képem a Tár-on, de az ottani adatvesztés óta nem lett visszatöltve. Az összkerekes változatról annyit érdemes tudni, hogy a motor a 2 tengely közt volt a hajtás a váltóból az első híd fele ment majd itt egy szöghajtóművel megfordították a hajtást és úgy ment hátra.). Az Unterflur gyártása az MAN-nél 1994-ben szűnt meg teljesen.
Nem baszogatás képen mondom, de nagyon zavaros a gondolatmeneted.
Már máskor is feltűnt nekem. Néha nem tudom kivenni a hozzászólásodból, hogy mit is akarsz mondani. Főleg sokszor használod ezt a ..., amivel szinte azt mondod, hogy a mondat többi részét majd tegye hozzá az olvasó (nem egyértelmű)
A mostani hozzászólással is ez a baj valamint az, hogy nem ismered a jogszabályi hátterét a tengelyterheléseknek és a méretkorlátozásoknak, így pedig a leírt tartalom, nem felel meg a valóságnak.
Szinte a teljes leírt tartalomba bele lehetne kötni.
elöször is a 4 ill többtengelyes szoló teherautók azokat azért találták ki, hogy röhely, de kis helyen meg tudjon fordulni, tralalala...... elméletileg bányamunkára találták ki őket, de sokhelyen alkalmazzák őket.
előnyük az hogy kishelyi fordulókör, ingoványos talajon való mozgolódás, előnyös a nyergessel hogy rajta van a puttony, ami olcsóbbá teszi a gépet,.....
hátrány: nem mobilis, adott és célorientált a gép, elméletileg jobban nyalja a gumit, és többet fogyaszt társainál..... (mondjuk nem mindegy, hogy hol használják! ezért is van pölö 8*4 v 8*4/2....)
az hogy most pótkocsival is megvalósítható,az megérne egy misét! ha veszel egy 3tengelyes gépest, az ugyebár vhogy 25 tonnás, ez mind szép és jó, de ahoz kell venni pótot.. ami ugye pénz.... namost elvileg jobban jár a fric, ha egy 4 tengelyest vesz, mert ott nincs két plató, elég egy takaró, kevesebb kerék, elméletileg kevesebb gázolaj, nemkell máskategóriás jogsi......
olasz..... 44t és 7-8 tengely???? ezt nem értem! ha a gépes 3 tengelyes, és a pót is akkor is csak 6..... vmit nem tudok...... az meg érdekes lenne ha egy 4 tengelyes után lenne pót.... ha veszel alapul egy szoló nyergest, azaz gép+nyereg, akkor ott van 5 tengely..... a pót 24t.... 24/3t / tengely...... a gépesen elől ugytudom lehet 7.5, a hátsó meg 18-7.5......
a tengelyterhelést ugy lehet számolni, ahogy az előbb.... minél több tengely van alatta, anná "útkímélőbb" a kocsi.... itt a hátrány az hogy több a gumi, több kopik.....
minden ország más..... elémletileg olcsóbb egy "bánya"billencset futtatni, mint egy gépes+pótos dolgot..... nade erre cáfol itthon az élet...... pölö itt borsodba... rentgeteg nyerges hord kavicsot, de kevés a "bánya"billencs.....
miért pustultak ki a motoralagutas gépek??????
nem pustultak ki annyira! lásd még az iveco meg a daf, meg a scania is gyárt még ilyet....... előnyös az hogy a pilóta jobban él a fülkében! nem kell tologálni az anyósülést, hanem középen is fel tud állni, az ágy is levan hajtva.... jobbak az életkörülmények...... egykét gyártó esküszik arra, hogy a motoralagutas gépek jobban bírják az ütközést......
Szállítmányozási szakember lett az év logisztikusa Szakmai életútjának elismeréséül Rózsa Pált, a kecskeméti Bertrans Rt. tulajdonos vezérigazgatóját választotta az Év logisztikai szakemberének a Navigátor szállítmányozási és logisztikai szakfolyóirat - közölte Kiss Pál, a Magyar Közlekedés Kiadó igazgató-főszerkesztője. A több mint száz főt foglalkoztató cégcsoport (a kecskeméti Bertrans Rt., a Bertrans Vámudvar Kft. és a budapesti Bertrans Sped) az elmúlt időszak-legnagyobb árbevétel-növekedését érte el 2005-ben, a 2004-es 3,5 milliárd forint után tavalyi árbevételük meghaladta a 4 milliárd forintot.
Szervusztok! Néhány kérdés, amelyre a jól tájékozottak bizonyára tudják a választ:
- Miért terjedtek el Spanyolországban a négytengelyes szóló teherautók? Össztömegben ők sem lehetnek kb. 36 tonnánál nehezebbek, de ez egy pótkocsis szerelvénnyel is megvalósítható. Úgy tudom ugyanazon tengelyszám esetén a pótos olcsóbb (pl nem kell második kormányozható tengely stb.)
- Hasonló a helyzet Olaszországban is. Tudtommal ott sem lehet egy szerelvény 44 tonnásnál nehezebb, ahhoz meg minek a 7-8 tengely? Ennyire rosszak ott az utak, mennyi a megengedett tengelyterhelés?
- Miért pusztultak ki a padló alatti motoros teherautók? Első hallásra tök előnyös a nagyobb férőhely a fülkében, jobb a súlyeloszlás, na oké a karbantartás nehezebb.
kollegám jött tegnap arrafele ő is mondta , hogy nagyon sokat kellet várni. kifele szerdán együtt mentünk, de Waidhaus fele mert már akkor rosz híreket hallottunk Zinnwáldról.
Izgalom az volt tényleg. A csajok még mindig ott táncolnak az ablakokban. Most DAF-fal voltam ezzel: http://kepfeltoltes.hu/060122/n_met_007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/060122/n_met_006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
poiuzf nézd a dolog jó oldalát! Legalább izgalmas volt a fuvar, és hazafele ahogy írtad Dubinál lassan kellett ereszkedned, legalább tudtad sasolni a "szolgáltatást nyújtó lányokat..." :)) Működik még ott kupleráj? Volt valamikor még régebben erről a Naplóban szó. Gondolom a Scaniával voltál most is.
Embör is hasonló élményekkel telve ért haza szerda éjjel,kivéve az akku sztorit... ő is valami sorban rohadt egy éjszakát,nemtom hol... lezárták előtte az emelkedőt, azt mondja ő volt az első, reggelre eltűntek a rendőrök ő meg elindult, de feljebb előkerültek és elterelték valami autópálya felé ahol meg ő lett az utolsó :( :) erre megunta és elment valami másik határ felé...
Lehet, hogy ez igy kissé zavaros,de én ennyit tudtam a beszámolóból kihámozni :))
Ja és hazafelé Zinnwaldtól lefelé úgy csúszott az út hogy se bubuval se retarderrel nem lehetett jönni lefelé. Fogni kellett egy olyan sebességet amiben nem nagyon gyoeórsul lefelé a vas (alsó kettes). Valamivel több mint egy óráig tartott az út Dubiig
Hazaértem Németországból. Annyit szívtam csak felépülésem utáni első utamon amennyit lehetett. Csehországban szerda hajnalban 2óra (havazásban) körül, ahol a D8 autópálya vége van, megállt a sor egy emelkedőn elött (egyébként nem is akartam addig menni csak nem volt hely a parkolókban). Gondoltam elakadt valaki majd csak kikerüljük (21 tonnával voltam). Láttam a domb tetejéről eltüntek a piros fények, index aztán fel a hegyre. A tetőn mégis csak ott voltak a többiek majd szép lassan a fényt mindenki lekapcsolta, egy kicsit vártunk majd mindenki aludni tért. Reggel 11kor ébredés semmi változás, egy fél óra múlva mozgás. Indulnék én is csak az autó nem akar, akksi lemerülve. Mindenki elment csak én maradtam, pár perc és találtam egy Gelbmanos kollégát Magnummal akinek jobb oldalon van az akkuja ő megbikázott. Mentem 10km-t tankolás, kiállok a kútról 100m megáll a sor 12óra45perc. Pontosan 4 km-t haladtam este 11-ig. A Zinnwaldi határt ugyanis lezárták. Innentől kezdve szinte non-stop járó motorral voltam nehogy lemerüljön az autó, még mindig remeg a fejem. Hazafelé meg Kuty-nál álltam 1óra45percet sorba. Majd teszek fel a gépről képet.
Februárit tudok mondani ha az jó. Itt a link (egy .Pdf file)
Az aktuálisat mindig leszedheted innen Trucker News & Recht / Fahrverbote (utánna rákattintasz a pdf linkre.
Ha már megszólítottál. :o) A Volvo ebben a kategóriában nem nagyon nyomult. Ugyan volt régen az FLC tipus (nem tudom, hogy ma létezik-e még), de azt csak megszállott Volvo-sok vették. A gond az volt, hogy hiába volt 7,5t-s, az alváz sokkal nehezebb volt a konkureseknél, volt egy elég gyenge Perkins motor benne. Gondolom az ára azért sem volt versenyképes, mert a kis széria miatt mindent vásárolni kellett hozzá (a kis darabszám miatt nem érte meg fejleszteni és gyártani). Nem is forgalmazták minden piacon (a németeknél meg az angoloknál B-s jogsival is lehet vezetni 7,5t-st ezért azokon a piacon árulták, hogy még mely piacokon azt nem tudom).
A Renault házasság óta sokszor pletykálnak arról, hogy majd a Renault, Midlum fülkéjét és motorjait felhasználva az FL sorozatot leváltják (Braziliában már gyártanak ilyen Volvo-t kb. 2 éve, igaz a motor az másmilyen volt /fejből nem megy most hírtelen, de korábban már szó volt róla, talán MWM/). Állítólag az idén meglesz az FL sorozat cseréje.
Személyes véleményem, hogy a 7,5t-s piacot az EU-ban el lehet felejteni. Egy 12t-s autót üzemeltetni kb. ugyanakkora összegből meg lehet oldani, mint egy 7,5t-st. A vételára csak kb. 10%-al magasabb, a hasznos terhelhetősége pedig kb. 2,5x akkora, és ott a lehetőség is egy 10t pótkocsi vontatására is, minimális pluszköltséggel. Egy 220LE körüli 6 hengeres motor egy 12t-s autóban kb. ugyanannyit fogyaszt mint egy 160LE-s 4 hengeres a 7,5t-sban. Nálunk is csak addig műkődött a 7,5t-s piac, amíg az állam beleavatkozott a piaci folyamatokban. Tele van a piac eladó 7,5t-sokkal és a németektől is "fillérekért" lehet venni 7,5t-s 2-4 éves autót venni dobozzal emelőhátfallal 100.000km alatti futásteljesítményel.
De, hogy röviden válaszolja arra kérdésre, hogy miért nincs a piacon egy igazi 7,5t-s Volvo az az, hogy a Volvo-nak a kis darabszám miatt nem érdemes kifejlesztenie és gyártania. Gyártson inkább azt amihez nagyon ért. 60t-s szerelvényeket, amolyan európai Roadtrain-eket.
Engem érdekelt volna az a naptár, de belátható időn belül nemhogy a IX. kerületben, de még Bp.-n sem fogok járni. :o(
Ezért meghagyom másnak. Ha esetleg senki sem jelentkezik, és Bp.-n járok akkor jelentkezem érte!
Nem tudom, miről beszélsz 414-est álmomba, se láttam. A hetes vonalán IK435-ős buszok járkálnak egyetlen B-tengely hajtott típusú 400-as, van ő a 438-as, amiből ha jól tudom 2 darab készült az egyik Szentendrén, fut.
De itt egy link, amit ajánlok figyelmedbe. busztipusok
És az Ikarusz 414 ami a BKV-nak van és a régi 7-es és 7a meg 7 vonalán járt az is ilyen volt? Mert én egy olyat káttam télen????????? akkor csak káprázott a szemem??? :) :(
A Ganz-Transelektro nem szállítja a buszokat a BKV-nak, mert-mint kiderült-a Solaris tavaly szeptember óta egyetlen karosszériát nem adott át a Ganznak. ezt a BKV és DKV gyártásközi ellenőrzése buktatta ki.
Sokat én sem tudok elmondani, csak a pálya egyik végéből a másikba vittek minket. Hangja szinte egyáltalán nincs, szerintem azért is nagyrészt a hatalmas hűtőventilátorok a felelősek. Menetteljesítményben sincs semmi különös, olyan mint egy troli :)
Elvileg a gázreakciók lényegesen lassabbak, de ezt csak a sofőr tudhatja.
Gondolom rajtad kivül közüllünk más még nem ült üzemannyag cellás buszon, ezért pár mondatban elmondhatnád, hogy mit tapasztaltál a buszon. Észre lehet venni utazás közben, hogy másmilyen motor van bene? Mennyire hangos? Hogy gyorsul (milyenek a menetteljesítmények)? Stb.
Olvastam egy érdekes hírt (de az újságíró nem szakmabeli lehetett, mert elég érdekesen használta a szakkifejezéseket, valószínűleg lövése sem volt a témához, mentségére szóljon, hogy gazdasági lapban volt benne), ezért nem teszem be a Gasolin Press hírei közé, hogy egy pécsi vállakozás, a Biokom Kft., és Ganz Transelekro közösen hibrid elektromos kommunális tehergépjárművet akar gyártani. A gyártás a jövő évben indulna be és 2010-ig 100db-ot szeretnének gyártani. A projekthez kaptak 85mFt támogatást is az államtól.
Másik hír bár nem teherautós de ha már szóba került a Ganz Transelektro. A Ganz Tranelektro nagy pénzügyi nehézséggel köszködik, ezért az államhoz fordult segítségért. Az egyik állami tulajdonú bank az egyik tulajdonosa a cégnek és azt szeretnék elérni, hogy további tőkeemelés útján szerezzen a bank még nagyobb tulajdont a cégben, segítve ezzel kilábalni a pénzügyi gondokból. (a Ganz Transelektro szállítja a BKV-nak a Solaris Trolino trolibuszokat.
Meghívott a Merci egy rendezvényre, ahol ki lehetett próbálni a folyamatban lévő fejlesztéseiket. Különböző hibrideket (üacellás citarót sajna nem, abban csak utazhattunk :(), elektromos, gázos Sprintert, sávfigyelőt, radaros vészfékező cuccost, különböző kormányműveket/futóműveket. Ott volt kiállítási darab.
Manapság a csuklós buszok többségénél a C tengely van hajtva (ezért hívják tolócsuklósnak).
A buszokba be van építve egy becsukásgátló (régen hidraulikus volt, szerintem ma már valószínűleg van elektromos változata is).
A 435-ös Ikarus-okba ha jól emlékszem az AUTOKÚT által fejlesztett és gyártott szerkezet került beépítésre.
Az ujabb buszokban tényleg a C- tengely hajtott, a kitörés ellen pedig valami tutti szerkezet van (okosabbak megmondják) beépítve hogy ne bicskázzon a szekér.
Én anyira nem értek a buszokhoz de láttam már far motoros buszt hóban és az biztos, hogy a B tehát a középső kerék pörgött mint az állat és akkor ugye ez a hajtott. Na a csuklónál/elforduló résznél egy gömdcsukló van, sztem, mert csak gondolj bele ez a legegyserűbb megoldás, nem? :)
De ha nekem nem hiszel akkor kérdez szét a fórumokban vagy buszos oldalakon? :) ;)
Először is vizibicaj. Jó ötlet Gabesz! Összelehetne szedni innen a Balcsiról a vizibringákat, úgyis ilyenkor csak parlagon állnak, aztán tekertetni fel vele a parasztot a Dunán, hogy vidd az árut a kamion helyett, Ápdéjt Norbi meg kiabálna a parton, hogy Égjen a zsír, égjen a zsír....:DDDDD
Buszok: rendszeres Dunaújváros-Siófok útvonalon utazva buszpark tekintetében annyit tudok elmondani (elsősorban az Alba Volánról), hogy nagyon vegyes kép! Az Albának van még jóóópár 280-as Ikarusa, de ezek helyett már láttam Fehérváron a pótlásokat csuklós Merci Connectek személyében. Lenn Újvárosban még tartják magukat a 280-as Ikarusok, de már lenn is megjelent 1-2 csuklós Volvo. Ami nekem nem fér a fejembe az az, hogy hogyan megoldva a hajtásuk a csuklósoknak? Az oké, hogy a középmotoros 280-as Ikarusoknak a B tengelye a hajtott, ez világos, mint a nap! De itt vannak az új külföldi gyártmányú csuklósok. Azoknak a motorja a busz leghátuljában van, ott hogyan oldják meg a hajtást? A C tengely a hajtott? De akkor hogy nem bicskázik be az egész szerelvény egy kanyarban, mikor gyorsít a sofőrcsávó? Vagy csak én vagyok gyenge felfogású aztán ellent akarok beszélni a fizikának?? :DDD Amúgy az Albánál van sok-sok Volvo 8700-as (asszem) buszocska is (jó kis E95-ös ellenfele...).
Vonatok: addig meg ne is álmodozzanak szerintem nagyon átfogó növekedésről-bővülésről, amíg ilyen ratyi kocsikkal közlekednek. Én mikor mondjuk jöttem haza Pestről vonattal mindig "vonatszagom" lett, ami nem szokott kellemes lenni...
Tudod mekkora kátyúkat csinálnak a teherhajók???? Elárulom, egy kékbálna összegömbölyödve simán elfér bennük :))))))
Egyébként meg ha tutajon vinnék őket, akkor az lenne a baj, hogy milyen sok fát kell ahhoz kivágni (jahh...esetleg jó alternativa lehet még a vizibicikli). Mindenesetre az látszott az emberen, hogy fogalma sincs az egészről, csak mondta azt a demagóg szöveget amia prospektusukban is benne volt. De végülis kipótoltak vele vagy 2 percet a hirekben.
A levegő munkacsoportnak eszébe sem jut, hogy kamionokat nem csak vasúton lehet szállítani, hanem hajón is.Mi több, hajón alighanem többet, mint a vasúton. Vagy, ha netán tudják, akkor meg azért nem szólnak, nehogy a saját farkukba harapjanak. Közben ugyanis vérmes kollégáik épp a hajózást akarják ellehetetleníteni, ugyanolyan érvere támaszkodva, mint levegőék. Másszóval, menjen vasúton, mert a közutat rongálja,büdös, és hangos, de ne menjen hajón, mert az meg tönkreteszi a Dunát.
Ja nem tudom láttátok-e, de tegnap volt a hiradóban a levegő munkacsoport. Biztosak benne, hogy az utakat a kamionok teszik tönkre (nem az, hogy szarból próbálnak várat épiteni...áááá dehogy) és mint kiderült, a MÁV-nak összvissz 6 működőképes rola kocsija van :D Esetleg innen 6 jelentkező???? Vagy senki se szeretne vonatozni? Szerintem ennyire már csoportos kedvezményt is adnának :))))))))
Az Ikarus-os hozzászólásra nem reagálok, mert több sebből vérzik és legalább 1óra kellene, hogy tisztába tegyem a dolgokat, amire most sem időm, sem kedvem nincs.
MÁV
A múlt héten írta a sajtó, hogy az egyik MÁV csúcsvezetőt valami ex politikus (a nevét nem tudom, a másik pedig Gaál Gyula /2db volt eddig/)) elbocsátják, 80 milliós végkielégítés jár neki, de Kóka lealkudta 10mFt-ra.
Gaál Gyula (szintén ex országgyülési képviselő) elnők/vezérigazgató pedig havi 3,2mFt-ért "dolgozik" a MÁV-nál.
meg lehet érteni azt hogy régen az ikarus név volt! és még az is csak mivel a múlt rendszernek hátránya volt, hogy mindent meg lehetett csinálni(tiszaújvárosból mentek fel faterom cimborái fékdobokért, hogy itthon felszabályozzák őket majd visszavitték azoka pestre, nem egyszer, mert azt akkor meg lehetett csinálni, mert elbírta....)
ameddig ezen dolog működött, addig nem volt kérdéses ez a dolog! nemde????
nem lett pénz belerakva, nem lett továbbvive, hogy jusson is és maradjon is......(útólag okosnak lenni mindíg veszélyes....)
ez látszott is a cégen mikor úgymond váltás volt, mert annyira volt pénz, hogy az ikarus-classicokat megcsinálják....... ja hogy volt alvázas megoldás, hogy a scaniától vagy mástól vettek alvázat, az csak hobby, volt, hogy vmi legyen...... nem?????
most meg az ikarus nem tud versenyezni egy úgymond külföldivel.... ja már nem külföld, mert eu van..... szóval a magyar termék nem tud versenyezni a nemmagyarral, mert erre sem lett odafigyelve...... hajtották ezt az alvázra építünk és majd lesz vhogy (jóó közgázosok a srácok!!!!, meg gazdasági vezetők...., érekes én ilyeneket mint ők nem tanultam, pedig én is jártam/járok felsőoktatásba.. lehet, csak járok??!!!..... hm....)
nem tudom ha netalántán visszakerülne az ikarus vmi folytán a piacra, szerintem nem venne olyan senki, mert már el van árasztva az ország mercikkel, meg emáenekkel....... csak itt borsodban látszik, hogy merci csuklós, meg emáen szoló van mint állat....... ikarus meg sehol... már a rábás-kirándulót is levették a menetrendből.... tudjátok akit anno mondtam, hogy a bá milyen szépen tolja neki gázfrööcscsel.... meg a mocifék, meg a kipufogófék... ba**a+!!!!!
akkor egy másik dolog a máv.....
most volt egy o.v. úr országjáráson, vagy még van.... hogy a máv-ot meg kell menteni, hogy ne privatizálják akárkik is....... el lehet olvasni a cikket, mert érdekes(*urvára nem akarok politizálni, mert a legmocskosabb amit érezhet az ember.. komolyan még a balaga is tisztább az embernek mint az ami a politikában van :-@ )
ez a máv dolog is... nem tudom, de mondjuk a privatizálást is meg lehetne úszni pölö azzal, hogy nem tiz közgázos palacsinta, meg 5 jogásznak nevezett dokik agyalnának azon hogy a francba lehet-NE megmenteni a céget/eket (malév)
mert ha mondjuk ki*asznák a fél vezetést, meg a mittudomén miylen vezetőket, meg a sallangot, és lenne egy jóó vezér (pölö gyuribá, nem??? :D) akkor nem lenne akkora cirkusz, másrészt ez igy *urvára nem iylen egyszerű, hogy most akkor "MI" mint leendő megváltók megváltjuk a mávot...... bár legyen szerencséjük, de ahogyan ismerjük ezeket nem fognak máshogy csinálni, mint idáig...... lehet, hogy utazási bérlettel kéne megajánékozni a vezetőket, meg az alkalmazottakat a mávnál, hogy milyen **art irányítanak?????!!!! lehet akkor máshogy állnának hozzá, és nem lenne északitengerszeles kocsi a se**ük alatt... nem irigységből mondtam......
Az irisbus elmehet a francba akarom mondani a franciákhoz meg az olaszokhoz és az ipari hulladékait árulhatja ott nekik.
Széles meg mehet utánnuk. Ha már olyan jól lebratyizott velük amikor eladta az Ikarus egy részét.
Az Ikarus alatt nem globálisan az egészet, csak egyes típusait értem A Volán-topicban kitárgyaltuk már, hogy nem gyárt az EAG E98-at, mert le van tiltva a típus, Irisbusilag.Erre vesznek inkább MAN-t, mint Irisbus cuccot. Érdekszövetségek persze vannak, leginkább a Volvo nyomul.Ami azt illeti, a Volvo buszban nem annyira jó, mint kamionban.
Az nem pletyka. Így volt.Ráadásul az egyik cég, aki ajtókat rendelt a 200-ashoz, és finanszírozta a gyártást, el sem tudja vinni az ajtajait. Az indulataidat ne fogd vissza, mert nem tesz jót. Széles seggébe egy esernyőt, aztán kinyitva kihúzni!
Reagálok én is gyorsan erre a buszos hírre.
Széles évente, félévente bedobja ezt a buszgyártást, meg azt, hogy már lenne is több száz buszra vevője a FÁK piacon.
Kérdem én, ha valakinek van többszáz buszra vevője, aminek az átalgos űzemi nyereségrátája 10-15%, akkor nem álna neki és gyártaná le a biztos profit reményében (egy 30mFt-os busz esetén ki lehet számolni ez mekkora összeg)?
Ha valóban komolyan gondolja a buszgyártást, akkor miért zárta be a szegedi Ikarus üzemet ahol a buszgyártáshoz szükséges alkatrészeket gyártották (mellesleg végkielégítést sem fizettet a mai napig a dolgozóknak)? Egyes pletykák szerint a szegedi cég már olyan anyagi helyzetben volt a bezárás előtt, hogy a megrendelést sem tudták előleg fizetés nélkül teljesíteni, mert annyi pénzük sem volt, hogy a gyártáshoz megvegyék a nyersanyagot. Néhány dolgozó ma is dolgozik a cégnél, csak már nem mint Ikarus alkalmazott, hanem mint egy székesfehérvári kft. alkalmazottjaként, ami szintés Széles érdekeltség.
Az ok általában az, hogy újra és újra bedobja a köztudatba ezt a buszgyártást az az, hogy amikor korábban megvette az Ikarus-t, igértett tett, hogy a dolgozokat tovább foglakoztatja, nem bocsátja őket el és erre pénzügyi garanciát adott az ÁPV-nek.
Persze nem tartotta magát a vállalt feltételekhez, ezért az ÁPV több milliárd forint és azok kamataira igényt tartott. Többszöri egyezkedés után, ez az összeg folyamatosan csökkent (mármint amit Szélesnek az ÁPV-nek kellett volna fizetni bűntetés gyanánt), de Széles még ezt a csökkentett összeget sem fizette ki.
Ma már az ügy bírósági szakaszban van, közben az Apeh is néhány ex Ikarus ingatlant megterhelt jelzálógal.
Persze Echo TV-re volt párszáz milliója.
Na nem folytatom tovább, meg elkapnak az indulatok és olyan jelzőket írók le amik nem idevalók.
Székesfehérváron arról beszélnek, hogy Széles visszavásárolja egykori cégét, amely egy 1999-es adásvétel után idővel a Fiat-csoporthoz tartozó Irisbus tulajdonában került, és amelyet Ikarusbus Rt.-re kereszteltek. Jelenleg ez a cég birtokolja az Ikarus márkanevet is. Mivel azonban Széles titoktartási nyilatkozatot írt alá, február elejéig nem sokat lehet tudni az ügyletről. A vállalkozó egyébként hosszú időn keresztül, többször is megpróbálta visszaszerezni az egykori autóbuszgyárat, de a tárgyalások nem hoztak eredményt.
Az Ikarusbus Rt. vezetői 2003 augusztusában jelentették be, hogy bezárják székesfehérvári gyárukat. A magyar piac folyamatos hanyatlása és a külföldi kereslet hiánya - még a cég olyan hagyományos "vadászterületein" is, mint Oroszország - késztették az Ikarusbus-csoportot erre a lépésre, legalábbis akkor ezzel indokolták a döntést. A székesfehérvári gyár az Ikarus márkájú helyközi buszok és autóbuszok hagyományos termékskáláját gyártotta, de a cég rendelésállományának folyamatos visszaesése miatt 2002 tavaszától fokozatosan leépítette dolgozóinak számát, majd 2002 novemberétől felfüggesztette a termelést.
Szélesnek egyébként - pontosabban a hozzá kapcsolódó Műszertechnika Holding Rt.-nek - már jó ideje van egy Hungarian Bus Kft. névre hallgató vállalkozása, amelynek kapcsán szintén többször felvetődött, hogy e cég égisze alatt kezd autóbuszok gyártásába a vállalkozó. Egy időben már arról is hallani lehetett, hogy a Hungarian Bus által készítendő járműveket Nova fantázianévvel hoznák forgalomba.
No megjártam Ausztriát, míg a múlthéten vagy fél órát álltam a határon, most szinte csak lassítani kellett. Az út egyetlen említésre méltó eseménye, hogy egy nem is fiatal Setra durván kielőzött 130-nál, aztán nem is láttam többször :)
Ha esetleg lízingelni akarod, még véletlenül se hagyd magad rábeszélni a svájci frank alapúra! Csakis euro alapú finanszírozásban gondolkodj!
A svájci frank alapú csak arra jó, hogy beetessék az embereket aztán rendszerint később szívnak mint a torkos borz.
Ha érdekel részletesebben a téma akkor megadom rá a magyarázatot email-ben.
10Euro + a magyar levél díja (ca. 3000Ft). München mellett van a katalógus. Szerintem ha személyesen kellene elhoznunk 25-30eft alatt nem úsznánk meg. Hacsak nincs egy fuvarod oda. Ebben ez esetben vállalom a +2 kéz szerepét és 2 nap alatt megjártuk az egészet. De gyorsan dönts, mert hétfőn így vagy úgy el kell rendeznem ezt a dolgot. :o) Ha nem sietünk egy gyárlátógatás Münchenben az MAN-nél belefér, és ha még marad időnk beugorgatunk a "Bajor Motorgyárba" is.
Hoppá. Bekapcsolva maradt a német billentyűzet. (vettem egy 1980-as Lastauto Omnibus katalógust és éppen ezt leveleztem le a német eladóval. A postaköltség 2,5x annyi mint maga a katalógus)
Idézem egy régebbi hozzászólásom ezzek a Renault tgk.-val kapcsolatban.
"Igértem, hogy visszatérek a Renault Radiance modellre
http://www.tnn.co.uk/IndustryNews/plonearticle.2004-09-22.9792803487/Image00046809
http://www.tnn.co.uk/IndustryNews/plonearticle.2004-09-22.9792803487/Image00079421
http://www.tnn.co.uk/IndustryNews/plonearticle.2004-09-22.9792803487/Image00017744 fotók a modellről, ha esetleg valaki nem tudná miről van szó.
A cél az volt, hogy a Renault teherautókat már messzíről felismerjék, ezért kapta a modell az elejére a rombuszos karaktert. A Renault szgk.-hoz hasonlóan a teherautóknál is egy új formavilágot akartak alkotni, ami abszolut nem hasonlít a mai tucatgyártású majdnem egyforma teherautókhoz. Az autó a most is sorozatban gyártott teherautóra épül (Premium-ra), így a gyártása akár azonnal megkezdődhetne.
Az autónak nincs visszapillantó tükre, hanem kamerák vannak helyette, amik a tükröket helyettesítik, és így a jármű is áramvonalasabb.
Az tgk. formavilága a Renault szgk. alapján lett mintázva. A féklámpák annál erősebbet világítanak fékezéskor minnél erősseben nyomják a fékpedált.
A jármű elkészítése az első formák megrajzolásától a megvalósításig 12 hónap alatt készült el.
A járműből sorozatgyártás nem lesz, de a Renault Premium modell utódja egy-két design elemet azért át fog venni ettől a tanulmányautótól."
A most bemutatott Premium átvett 1-2 formai megoldást a géptől.
Ahogy a képen is látod ez a vontató Renault fejlesztés, de csak egy koncepció jármű. A pontos típusneve Renault Radiance. Elég sok elektromos kütyü van benne, nagyon sok "jövő zenéje" típusú dolog. Például, ha jól megnézed a képet, akkor láthatod, hogy nincsenek rajta visszapillantó tükrök, hanem helyettük kamerák vannak kint, ez helyettesíti a tükröt, állítólag olyan optikájú a kamera, amellyel sokkal kissebb a hol tér a tükörhöz képest. Akkor amit még így tutira vágok fejből azaz, hogy elektromos rendszerrel van megoldva a kormányzása, nem pedig úgy, ahogy a mai járművekben még meg van oldva a dolog. Ezért a dolog miatt nem is nagyon tetszett az EU fejeseinek, mert nem biztonságos az elektronika miatt, a kormányzás ugye életet menthet, és ha valami chip behal mondjuk 80-nál kanyarban...
Így hirtelen ennyit vágok, mondjuk ez még édes kevés volt, de ha érdekel akkor tuti lesz még infó róla dögivel!
ó hát köszönöm, és akkor kegyendnek hódolatom amiért bevallotta érzelmeit, amit én már érzek egy ideje, csak kegyen nemigazán szólt hozzám, igy nem is tudtam hogy hogyan is mondjam el szívem m / (k)iért dobban akkorát
fogadjon el tőlem egy kis programozói virágot -------------(@
ja és a kphez a mercishez, hogy ilyen felállást még afrikába láttam! egyik városból mentünk a másikba, és egyszercsak ott álltak ilyen pici soklábú és várt vmire....
az út meg *urva egyenes volt.....
mondtam is a veltmájszternek(aki perfekt angol francia és orosz), hogy nem alszol el, ha ilyen úton mész??????? aztmondta, hogy mi "éhesek"(angolul a magyart éhes népnek értik... hungary-hungry-angry...... magyar-éhes-dühös :D:D
szóval a "mehi" azt mondta, hogy néha elaludt már, de nem volt vészes, mert az út egyenes és nincs árok, úgyhogy nyugi...... (anyád!!!!!!)
az én megállapításom szerint az itthoni vasút arra van hogy szállítsa az embereket, és kész! ahogy a tanárúr is mondta, hogy a vasút nem bírta még kinőni azta a fordulós dolgot.... ez igy van! sajnos nem lehet változtatni rajta elég hamar, mert olyan emberek ülnek forgószékben akiknek nemsok sütnivalójuk van.... legalábbis ez jön le......
az oké lehet hülyeséget irtam az audival a győr-ingolstadt útra, de csak érzékeltetni akartam, hogy ott van köbö 3-400 kmer és kamionba utazik a motor...... ennek is megvan a miértje, scak nem akarok ezzel senkit sem untatni....... vasutat nem fognak naponta 5-6szor indítani erre az utra......
a rola-(nd) :D (igy hívom magam után) a roro az a dadogós verzióm..... :D :D
engem sajnos nem bír magával ragadni a vasút, egyéb okok miatt! ez legyen az hogy a busszal csak embereket szállítsunk, ne raklapot! mindennek megvan a miértje, nem??????? a vonat az arra van hogy szállítsa az embereket, és néha a nagyvállalatoknak vigyen ömlesztett cementet, kavicsot,szenet, fát....... többre még 10 év múlva sem lesz képes!
egyszer anno a prof-om egy megbeszélésem hallotta, hogy a vasútnak annyi lóvé kéne hogy 2-3 éves összországbudzsé kéne hozzá hogy normális legyen..... ha ennek a fele igaz már az is sok, nem??????
amúgy szavaztam az onokára, NAGYAPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lehet még ráklikkelek vagy párszor...... lehet irok egy progit, ami percenként ad egy szavazatot :D
Egy hivatásos sofőr felesége nem engedheti meg magának, hogy szarul vezessen :)) Embör azt mondta kipróbálhatom majd az FH-t is :))
Egyébként viccet félretéve tényleg sokat számit, hogy elmondott apró trükköket ami jól jött a későbbiekben...bár én a mai napig hülyét kapok attól, hogy a személykocsival is indexel, ha egy porszemet kikerül az úton akkor is :))
A legaranyosabb az volt amikor volt egy pasim és igyen szólt hozzám "bizzál abban hogy a többiek is tudnak vezetni" :) aztán lett egy másik aki azt mondta: "ne bizzál abban, hogy a többiek is tudnak vezetni" :)) Most akkor....? :)
Egyszer majd eljön az az idő is, amikor a mobil internet nem csillagászati árú lesz. Akkor a sofőr elviszi a számítógépét a mobiltelefon meg folyamatosan letölti az oldalt.
De egy idő után az is elmúlik.
Volt most este a Házon kivül műsor a RTL-n.
Azt mondta a 70év körüli tata. Ő már külön ágyban alszik a feleségétől. Az az idő már elmúlt amikor egy ágyban aludtak. :o)
Biztosan lehetne sok mindent ésszerűsíteni, de gondolom sokan már eleve azért nem biznak ilyen fuvarokat a MÁV-ra, mert tudják mit várhatnak el tőle. (nem kevés pénzért rugalmatlanságot, rendszerváltás előtti hozzáállást)
A germánoknál (igaz nagyobb ország), de nagyon sok cég komolyan együttmüködik a vasúttal. Az Evobus pl. buszvázakat szállít egyik telephelyéről stb. Ott sokkal szinvonalasabb az egész, és a személyszállításnál már 2 ember is csoportnak szállít és ca. 10% kedvezményt kap a jegyárból, tiszta a WC stb. és nem sokkal drágább . Nálunk meg úgye nincs elég intercity kocsi stb.
Mit is mondott a Kóka a vasút vízfejéről pár hónapja? Ha jól emlékszem 350 ügyvéd dolgozik a cégnél, és ennek ellenére mégsem képesek egy közbeszerzési törvénybe nem ütköző vasúti járműbeszerző tendert kiírni. Az elnőknek fogalma sincs, hogy a felsővezetésnek vettek tízenvalahány Opel Frontera-t (lásd friderikusz műsor), pedig csak ösztönözni kellene őket, hogy használják az ingyenes bérletüket, hogy megtapasztalják mit is "nyújtanak" vasúti szolgáltatás fogalom alatt. Fejétől bűdős a hal, ahogy szokták mondani.
De azért jó lenne ha legalább megpróbálnák össze hangolni a vasúti meg a közúti közlekedést. Persze nem működne minden esetben. Saját eset: Miért kell Koperből teherautóval fölhordani a szóját? Ez aztán ráér just in week-be is. Itthon meg mindenki elmenne érte a vasútállomásra. Én sokat vittem papírt Olaszországba just in time kell odaérni szerdán 16-18 között. Odaértem 14re úgy tele volt a raktár papírral hogy csak másnap bírták leszedni, meg kellett várni hogy elvigyenek reggel belőle az olaszok. Aztán Rotterdamból ilyen sűrgősen grafitot haza. Kiderült hogy az egész évi mennyiséget hoztam.:) Ez a Just-In-Time nem sok helyen működhet igazán rendesen Meg szerintem az sem normális ha ilyen mértékben fog nőni a közutak forgalma továbbra is (személy meg teher is). Engem különben nem zavarna csak biztosabb munkám lenne. A magyar vasút amúgy tényleg nem képes a mai állapotában ennek megvalósítására. Meg az olasz sem, egyszer 6órát késett a RO-LA vonat mert nem találtak a CH/I határon váltó mozdonyt, végül a svájci húzott tovább.
Először egy off, de talán... Szépen kérek mindenkit, szavazzon a kisunokámra, aki indult egy szépségversenyen.A nyeremény egy babaápoló csomag, amire negy szükség lenne, mert jön a kistesó márciusban:-) A kiskrapek képének címe: Vagesz csávó gyulán, itt megtaláljátok: http://www.tgv.hu/index.php?foto=0 Köszi, urak!
Na most ON Dunaföldváron, a Cornexi malmánál fotóztam le.Van ott többex HC-s kocsi is, de ez az egy ilyen félpóttal.
Ex Hungarocamionos DAF vontató, billencs félpóttal amire tettek egy ponyvát, ponyvatartó vasakkal. Mit vihet? Hol fényképezted? hátha abból lehet következtetni a rakományra.
A VW-nek ez a drazdai üzem valahogy nagyon nem jött be.
A Phaeton nem nagyon fogy.
Ez a villamos-os dolog mint öttlet jó, de szerintem nagyon drága volt. Ma biztosan nem vágnának belel főleg így, hogy nem fogy a termék annyira amennyire remélték.
Másrészt ez a 2x-ri ki-be rakás plusz munkaerőt igényel (ráadásul a német munkerő úgye tudjuk drága), meg sok idő is elmegy vele, és plusz ingatlanra is szükség van a város szélén.
Te deps kollega, ezt nézd át mégegyszer, aztán fuss neki újra. Mi az, hogy a vasút gyerekcipőben jár? Meg hogy nem képes a just in time-ra? Képes az, csak nem nálunk. A Győr-Ingolstadt meg nem jó példa, mert ott pl vasúton közlekednek a kasztnik, mégpedig irányvonatként.Igaz, nem MÁV, hanem Gysev meg ÖBB, de vasút. A just is time-ra meg nézd meg a VW drezdai üzeméta tehervillamosokkal.
lassan már megszokásból rááll a kezem a nevedre..... jóóóóóóóóó!
szóval a logisztika kicsit azért összetett dolog, mint hogy tudjuk hogy mi lenne a jó!
de tegyük fel, hogy bevezetjük azt amit a nyugati kollégák!, sőt kiterjesztjük egész európára!
namost mint tudod, meg itt sokmindenki, hogy egy vasúti kocsiba kétszer annyi fér mint egy 12kerekűbe.....
a logisztika arról szól, amiért kitalálták, hogy gyors lereagálású legyen és az az is, nem???de:)
ki vagyis melyik megrendelő lesz az aki várni fog a cuccára mert a vasút késik?????nem pontos, és ami a legfőbb indok az az hogy a vasút nem justintime-JIT rendszer(éppenidőben), hanem just in day or just in week/'s....... :D
másrészt meg ha vesszük, hogy lényeg legyen ez, akkor olyan szinten ki kéne építeni az infrastruktúrát ehhez a fuvarozási módhoz, hogy na!
meg a vasút közel sem áll úgy hogy elbírna egy ilyen szintű igénybevételt, mint amit a közutasok képviselének..... és majd azt fogod nézni a hírekben, hogy egy tehervonat karambolozott a síneken, mert nem fértek el....
és akkor jön, hogy nem érkezett meg, mert zsúfoltság volt, és akkor majd dudálni fiognak, hogy mennyél már.... és akkor majd jön kiabálva a megbízó, hogy hol késik már.... ja és nincs elegenfő vasúthálózat, sza*ok a sinek........
itthon sosem lesz ilyen dolog, csak ami most jelenlege megtalálható! miért????? egyrészt amit mondtál tisztelt poiuzf, másrészt kicsi ország, továbbá a vasút szállímányozási üzeme képtelen lenne megvalósítani az igényeket, és azt a just in time dolgot, csak just in day re tudnák levinni......
szerinted miért nem vasúton szállítják az audi motorokat, és nyiregyről a gumit????
pedig az audinál kiépített vasút van és ingolstadt-győr nem egy nagy dolog, vagyis táv..... fel sem tudnák fogni a vasútnál, hogy mit akarsz, másrészt meg megint pénz..... a vasutas nem fog két három kocsival elindulni........ a tvk-n is megvárják a 15 kocsit, addig sehová! legyen az silo vagy konténer....... tudjátok sealand.....
a vasút még gyerekcipőben jár!
a vasút ott fog majd megtérülni, ha össze lesz nyitva kina európával..... tudom, hogy építik a 60t-ás hernyókat, de ott aztán majd meg lehet látni a vasút előnyét.......
azon a köbö 8000km-en tuti lesz a vasút javára pár nap, de itt európában semmi jövője, csak úgy jelképesen lesz mindíg........
nem vagyok ellene, csak annyi a bajom hogy a vasút nem logisztikára való! nem erre találták ki! mondjuk a vasúton szállított arúk 8ad v 10 e a közutasoknak, de lehet, hogy több, már nem emléxem pontosan.......
Kösz a finom ledorongot:-) Itt vagyok,de csak olvasok, mert a múlt időkben nem nagyon volt mihez hozzászólnom. Kamionos témám nem igazán van most, hacsak nem számítom, hogy a dunaföldvári híd és a rajta érvényes 50km-es sebességkorlátozás le van szarva a kamionosok által (de nem csak általuk).Alkalmam volt állni a hídon egy kis időt, mit mondjak, úgy remeg, majd' leszakad.Érdekes egyébként, hogy van kamion, ami épp csak rezegteti, és van , ami épphogy felhajt a hídra, már táncol is az egész alattam.El is gondolkodtam rajta, de igazi magyarázatát nem találtam, mert szakadt kamion éppúgy előadta, mint vadiúj, és a jelek szerint nem számít az sem, hogy mennyire van rakva, vagy hogy rövidebb, vagy hosszabb a gép. A hídról lehajtónál van egy körforgalom, kíváncsian várom, mikor fog valaki keresztülvágtázni rajta, mert akkora sebességgel zúgnak le. Ja, azokat külön szeretem, akik épp akkor dudálnak rám, amikor fotózom a hídon.Mégis, mit gondolnak, ettől beugrok?:-)
én a szalay féle mancit úgy tudom, hogy azt csak a balázsék ugy vették, meg hogy széria volt, és ők csak a motort csináltatták kint.....
amúgy meg ha jól tudom akkor azokat a racing-truck's csak puttony nélkűl adják......
amúgy meg a kamionok részéről azt is érdemes tudni, hogy annyira nem toppon lévő vasakról van szó, mint pölö a személy gépkocsiknál......
gondolom azt te is látod, hogy a darázsi és a pirosmanci igazán ők fejelnek rá hogy nem érdemes csúcsgéppel elindulni, mert nem éri meg és a széria vas is bőven jóóóóó......
én mondjuk még nem találtam ilyet, de ha talánék az tuti összezöldezném!
vannak olyan nők(talákoztam már olyannal és ültem is mellette), aki olyan szinten tud vezetni, hogy én azt mondom, hogy csak pislogtam! én csak hajrázni tudok az ilyen hölgyeknek! ja és még a korát sem szégyellte!
mondtam is neki, hogy a férjedet ne engedd ily lazára mint a vezetést.......
Mostanában nagyon inaktív vagy itt, de a Nagyvasak-ban sokat mocorogsz. :o) Ha nem olvasgatnám azt néha, már azt is hihetném, hogy nincs időd fórumozni.
Igen, 8.51-est. Pár napja frisítettem a régi 7.10-est (már annyira megszoktam a régit, ezért nem akartam újat feltenni, de sok oldalt nem tudot már tökéletesen megnyitni ezért frissítettem).
A Flex-es MAN-ről érdekelne a cikk. Van szkennered? Ha igen beszkennelhetnéd úgy, hogy el lehessen olvasni, vagy az is jó, ha lefényképezed az oldalt (ha az is olvasható marad)
Bocsi de az Opera nem szereti ha képet akarok berakni, ezért a tűzoltóról a képet majd beteszem Mozilla-val. Meg a vastag betű is egy rosz HTML kód miatt alakult így. A gyári versenykamion képek se működnek. Erről beteszem még egyszer a linket, ha nem megy, akkor fel kell keresni az oldalt és meg kell keresni a képeket (már ha valakit érdekel). http://www.man-mn.com/de/Media/Pressemeldungen/show_press.jsp?key=58506&lang=de
A Gasolin Press szerzett némi info-t a Dakar-os MAN-ekről.
Ne nem a magyar autókról hanem úgy általánosságban. (tegnap a RTL önmagához képest elég sok kamionos info-t adott megvolt vagy 5 perc)
De vissza a kamionokhoz. Van egy gyári támogatású holland MAN csapat (Exact-MAN Team). Gyári képek itt Ők széria alkatrészekből épített TG-A kamionnal versenyeznek
Néhány műszaki adat:
A D28-as MAN motort 700LE-sre "pumpálták" fel, míg a motornyomaték 3000Nm lett. Ezzel aztán repül a 8,5t-s kamion.
Az egyik versenyző a holland Hans Stacey, a másik Franz Echter (aki az MAN-nél dolgozik) és a feladata a Dakaron az, hogy mindenben segítse a hollandot (amolyan vízhordó).
Az a kamion, amivel Darázsi-ék és a Flex Team (Szobi-ék) mennek az egy MAN LE 18.280-as gép, amit az egyik MAN márkaszervíz (Toni Maurer) épít a gyár (MAN Motorsport-Team) segítségével. (Toni Maurer-ról annyit érdemes tudni, hogy amelett, hogy MAN márkaszervíz mindenféle MAN átalakítást épít. Ő építette pl. azt az összkerekes 4x4 MAN tűzoltó alvázat, aminek mindkét tengelye kormányzott és az elején és a hátulján is van egy-egy fülke. Az autó alagút tűzoltónak készült. De ő építi a 20t-s 3 tengelyes LE teherautót is, kormányzott 3. híddal, amit a gyárnál lehet megvásárolni, de ő épít be utólagos is bármelyik MAN teherautóba plusz futóművet, szóval nem mai kezdő a fiú)
De visszatérve a kamionhoz, a motor (280LE-s) némi átdolgozás után 450LE-s lesz, a gyárból kigördülő alváz, hosszabb rugóútra képes laprugókat kap, erősített lengéscsillapítókkal, nagyobb 1000L-es üzemanyagtankot, bukócsöveket és egyéb biztonsági kiegészítőket.
Ezzel az MAN az egyetlen gyár, ahol meglehet venni egy olyan kamiont, amivel azonnal el lehet indulni a Dakar-on, azaz az autó kulcsra készen fel van készítve a versenyre.
Az idei évben ráadásul a gyár elindított egy szervízkamion-t ami csak azért van, hogy minden MAN-t használó bajbajutott kamionnak segít a versenyben, azaz javít, szerel, cserél, alkatrész ad stb. Így a versenyzőknek nem kell magukal alkatrészt vinni.
Ezek után nem csoda, hogy a legtöbb induló versenyző és kisérőkamion MAN márkájú.
Csak a VW 2 versenykamion indított, akik a versenyben segítik az autókat, és emelett 5 szervízkamiont (az egyik versenykamionjuk tegnap ép felborúlt elzárva ezzel az versenypályát és ezért a legtöbb kamion tegnap átlagidőt kapott. A Flex Team probált visszaborítani az útra, de elszakadt a spanifer.)
A BMW is 2 MAN versenykamiont és 3 szervízkamionnal vágott neki a Dakarnak, de a KTM is jópár MAN-t használ)
A német állami TV a ZDF is közvetítőkocsinak a Dakar-on egy LE 18.280-as 4x4-es autót használ.
"Sokkal okosabb lenne ha csak félpótkocsik/cserefelépítmények utaznának. A RO-LA vonat a hosszához képest még legalább még egyszer ennyi súllyal terhelhető lenne."
Igen igen, ez már németben alap. DE én asszondom, hogy ne ezzel foglalkozzunk hanem valami vidámabb dologgal, aki vízfejű az az is marad. :)
Azért ez a vasutas dolog nem teljesen rossz ötlet. Szerintem úgy kéne megoldani hogy a vasút és a közút kiegészítse egymást. Erre a RO-LA a lehető legrosszabb megoldás, csak azért találták ki hogy a lakosságnak betömjék a száját. Sokkal okosabb lenne ha csak félpótkocsik/cserefelépítmények utaznának. A RO-LA vonat a hosszához képest még legalább még egyszer ennyi súllyal terhelhető lenne. Párszor használtam a Novara - Freiburg (olasz-német) RO-LA-t. Sokkal több pótkocsis/cserefelépítményes vonat érkezik/indul mint kamionos. Ez lehet a jövő egyik útja, bár teljesen nem válthatja ki a közutat. A vasútnak sokkal rugalmasabbnak kéne lennie. Nem napokkal (hetekkel) elöbb megrendelt vagonok, vagonhiány stb. Ha Tatabányáról feladsz egy vagont Bécsbe azt felhúzzák Ferencvárosba mert onnan indulnak a nemzetközi tehervonatok. Nonszensz! De a ráérős árukat vonattal kéne szállítani. Vagy ott van a BILK, oda érkezhetnének a félpótkocsik, aztán azokat magyat traktorok húzhatnák szét kb 200-300km-es körzetben. Kéne még pár ilyen központ Magyarországon. Arra semmi szükség hogy a traktorok és a sofőrök is utazzanak.
A levegő munkacsoport egy profi szabotőr alakulat-mindenbe belekötnek, amivel reklámozhatják magukat. egyáltalán, tele a tököm a zöldekkel, belekotyognak mindenbe, főleg abba, amihez nem értenek.
a vasút egy olyan dolog itthon, amibe olyan szinten felesleges pénzt fektetni, hogy na.......
azért mert én konkrétan nem látom, hogy mit fejlesztenének rajta..... állítólag milliárdokat tesznek bele.... igen a vezetők zsebébe, az tuti... nem bántom őket, mert egyáltalán nem tisztem és akaratom, de egy állami cégnél a rentgeteg vezetővel lehetne ritkítani a boss-ok sokasságát...
másik, hogy a vasúti fuvarozás egy 80 évekbeli olyan fuvarozási módnak nevezett kötöttpályás dolog, ami a 21.században igenis elavult dolog!
beszélnek itt emberek olyan nagy dolgoknak vélt logisztikáról, meg egyesülésekről..... a vasútnál kellene ilyet alkalmazni, nem?????? itt kéne az érdekeket egyesíteni, meg a vasúti fuvarszervezőket és irányfuvarokat olyan gyors mértékben lereagálni, mint a kerekesek....
de mint ez tudjuk soha nem lesz, mert egy vonat nem azért közlekedik, hogy egy vagy 5kocsit húzogasson, másrészt a vasút soha nem fogja tudni felvenni a közútasokkal a vesenyet!!!!!(személyszállításra elsőosztályúúúúúú)
igen ez verseny, mert a mebízó nem ér rá napokat várni arra, hogy győrből egy 6 kocsiból álló masina eljöjjön tiszaújvárosba, amin olyan lemeztáblák vannak, hogy már tegnapra be kellet volna építeni a tartályparkaba.......
méghogy levegő munkacsoport :D :D :D
akkor nekik is kéne mondani, hogy ne cigizz, ne égess gázt, ne járj autóval, otthon a lakásban ne fogyassz gázt, mert életveszélyes, ne dohányozz, a használtvizet ne ngedd bele a szennyvízaknába, hanem ne is tisztálkodj, mert fogyasztod a vizet........ :D :D
ez szerintem olyan emberek egyesülése akik olyan szinten szenvednek hogy nem figyel fel rájuk senki, ezért mindent megtesznek azért hogy a kispolgárokat "megfélemlítsék" , ugyebár.......
az a baj, hogy erről nem akarok továbbá szótejteni, mert felesleges........
vasút: okéé hogy olcsó, de mire lejön bécsből egy szállítmány tiszaújvárosba, még ma is, addig egy lábonjárósgázolajzabálóembergyilkosútösszetörő háromszor, de minimum 2szer megjárja ezt az utat oda-vissza........
a vasutat én ott látom az előnyét, hogy hétvégére feláll a kamionos a platójára és felviszi megállás nélkűl bp-ről londonba, vagy oslóba, de miért is ne lehetne ankarába, v moszkvába.......
máshol pölö fa-szállítás vagy erőműbe szén v fa és kész! elnézést! olyan tömegtermékeket szállítani nagyfelhasználóknak akik több száztonna ömlesztett árúval dolgoznak.... namost itthon nemsok ilyen van.......
út tönkretétel: persze hogy tönkreteszi a kamion az utat!!!!! de csak azokat az utakat, ami nincs megépítve!!!! márpedig itthon egy út sincs megépítve, akármibe kerűlt is! egy útnak még a főútnak is minimum 30-50 cm betonrétegnek kéne lennie az alapnak! errefel jóó ha van 20!!!!! láttam, tapasztaltam és mértem......
autópálya...... annak minimum 80 cmnek kéne lennie..... legjobb tudomásom szerint ez az érték eléri az 50de egyik esetben sem haladta még meg...... a legutóbb épült utak amik vannak jóesetben lehet beszélni átlag 40 ről.......
ez még jóesetben is sz*r! akkor jön erre a tengelyterhelés...... tudjátok azt az emberek nem ismerik fel, hogy ha vmi építenek az süllyed a használattól, tudom nem ebben az esetben, de ha vmi nincs megépítve, akkor miért várják el hogy ne süllyedjen??????? hü**ék......
utakat nem igy kell építeni mint itthon...... a 35 öst úgy kellett volna megépíteniük!!!!!!, hogy alapostúl felszedik... namost ebben az esetben felmarták a beton feletti réteg feléig és akkor réültették magasságban azt a réteget ami a beton felett van és kész...... emberek már süllyed......(ja a 35 ös betonrétege 12cm!!!)
ami a mérlegelés illeti..... egy két kavicskiadó errefelé ráállt a mérlegelésre! nem kell mellreszívni, de a megbízó diktál! nem a fuvarost, meg a kavicskiadót kell ba**tatni, hanem a megbízót kellene elővenni, hogy mibe kényszeríti a vállalkozót/kat.......
igazán a megbízói kör hajszolja a társadalmat, uraim! ez itt a málnás belseje, nem amit a maci ismer...... ennek van egy szerződési feltétele, amit a fuvarozók szóban irnak alá..... innentől, meg nállunk a labda amivel nem tudunk mit kezdeni, csak elviselni......
Igen igen egyet értek veled, és én csak azért tettem be mert gondoltam érdekelhet, engem az elejénn még felháborított de azt rájöttem, hogy az MKFE naponta kap ilyen leveleket tehát csendben végignéztem a videót és röhögtem! :)
Ezt a levegő munkacsoportot és azért nem tudom komolyan venni, mert minden egyes útépítést, hídépítési engedélyt megtámad a bíróságon, hátráltatva a fejlesztés, ezzel pedig konzerválva a jelenlegi helyzetet.
Ha rajtuk múlna, még 20év múlva is Bp-n át kellene menni, ha valaki az M1-ről az M3-as irányába akarna menni. A kipufogógáz nem probléma ha régi úton pöfögi az autó, csak az ha új építésű hídon, úton teszi.
Olyan kis országban amilyenben mi élünk a terítő fuvarozásban a vasútnak nem nagyon van és lehet szerepe. A tranzit fuvarozásban pedig a RoLa már megmutatta, hogy nem versenyképes alternatíva (drága, nem megfelelő szinvonalú stb.)
Én nem bánom a vasút fejlesztését, de a jelenlegi helyzetben pénzt pumpálni a vasútba, megfelelő átszervezés nélkül olyan mint az ablakon kidobott pénz, míg az autópálya építésnek mindenféleképpen tőke vonzó hatása van.
Az meg hogy a túlsúlyos tgk. valóban tönkre teszi a közútat az tény, de ezért azok a felelősök akik nem tartatják be a törvényeket, holott ellenőrzési jogkörrrel vannak felhatalmazva (gondolok itt elsősorban a Közlekedési Felügyeletre).
Erre pedig nem lehet az mentség, hogy kevés az emberünk meg kevés a pénz, mert mindenki tudja, hogy melyek azok az útvonalak amelyeket használnak a túlsúlyos autók egy-egy építkezésnél. Folyamatos akár mindennapi ellenőrzés egy-egy ilyen építkezésnél hamar rendbe tenné ezeket a dolgokat. Persze ez inkább akarat és nem pénz kérdés.
Másrészt a fuvarozó szakma felvetette a minisztériumnak, hogy bűntessék meg a felrakóhelyet is ha túlsúlyos autó találnak közúti ellenőrzés során, de a minisztérium valamilyen oknál fogva nem partner ilyen rendelet megalkotásában, pedig egy ilyen rendelet hamar rendbe tenné ezt a problámát is, stb...
..."ifára visszatérve.... én mint ifarajongó(platós+pótos), ami igazán lever hídba az hogy az öregeink moszkvába meg az érettmálna tudja hová mentek eme jószágokkal....."
Na majd ha megtalálom, szkennelek egy képet, amin a jó öreg IFA ácsingózik Moszkvában...
Indulástól érkezésig 74 napot voltam kinn '93 őszén (filmforgatás).
Néha nagyon szerettem, néha nagyon nem a "Honecker bosszúját".
Bútoros, nagyfülkés szekér volt (W50L/MK), a hozzá való német bútorospóttal (HL 70.80/1), ami hosszú volt mint a vonatfütty, és mindegyik kereke ikerabroncsozású volt.
Tolatni könnyű volt vele, pont a hossza miatt -ám ugye kormányszervó híján kicsit meg is lehetett vele izzadni/combosodni.
Hu de még mennyire emberesen kell azokat rángatni, cseréltünk csereszekrény annak a lábai.... jégen, csak csúszkált a lábam össze vissza cibálhattam 75kilommal, de hiába volt boá Rockinger fejről már nem is beszélve, felakad, nem akad fel. Szép dolgok
szóval az álmatlan éjszakák nem emiatt voltak, hogy leirtam ezeket, de jóó kis mosolygós volt az tuti, igy más-nap-osan......
ifára visszatérve.... én mint ifarajongó(platós+pótos), ami igazán lever hídba az hogy az öregeink moszkvába meg az érettmálna tudja hová mentek eme jószágokkal..... tudjátok mi tetszik a pótosokba, hogy a futó az vmilyen mezőgazdasági cég gyártja v gyártotta itthon :D meg ne kérdezzétek hogy mi a márkája, de azok a legjobbak.....
egyszer volt szerencsém egy ilyen táltos anyósülésén helyet foglalnom, és mondhatom felejthetetlen élmény volt, aztán a 60as szerelvény, na az már nem volt akkora durranás, de annak meg a hangja vitt el a felhők közé.....
de már történelem, mert hálaistennek egyre kevesebb mászkál belőlük, de még látni ilyeneket fehérrendszámmal......
ma kasuka fórumbeli tagunkkal fogok egyet míítingelni
ÁÁÁÁÁ Hát a rosszlányok ilyenhez nem értenek. (sztem) Ők csak valami máshoz értenek de ahoz nagyon! :) :) :) :)
de az is lehet, hogy a csávó hibája épp tankolt sietett meglökte a kart és lazavolt és kicsúszott????
Az is lehet amit ti mondtaok, hogy valamelyik barom szórakozott. Én megnéztem volna a videót és kártézítést kértem volna ha a főnök hejében lennék! :) :)
Angliában 7,5tonna feletti teherautóval autópályán 60mph (kb 96km/h) a sebességhatár, ha erre 10%-ot ráteszel azért remélhetőleg nem szólnak. Angliában autópályán mérős autót én még nem láttam. Egyébként 7,5tonna alatt meg úgy lehet menni mint személyautóval.
Köszönöm a hozzászólásokat a "hány kilométer egy nap?" témához.
Miért lehet Angliában 100 felett menni? Ennyire lazák az angol rendőrök? Pont róluk gondolná az ember, hogy vaskalaposak...
Hát igen napi 700 km egy szép, modern kamionban... Csak összehasonlításképpen vegyetek napi 500 km-t egy pótos Ifával. 100-120 mázsa teher, meredek emelkedőkre csak másodikban tudsz felmenni. Mindez 20 Ft-os (sőt 17-18) kilométerdíjért. Ennyi volt kb. 1989-ben. És már akkor is órákat kellett várni a lerakodásra, mert sosem volt targoncás, vagy ha volt is éppen fontosabb dolga akadt.
Ezért néztem nagy áhitattal Németo.-ban az automata nyerget. Nincs mihez hozzányúlni rajta, ha bármi gond van egyből jelzi a fedélzeti kijelző, és még csak ki se kell szállni a le/felkapcsoláshoz, ami az egyik legnagyobb veszélyforrás egy sofőr életében :) Tetszett nagyon.
Az is lehet, hogy odament 1 kurva a kamionoshoz a benzinkúton és mondta a sofőrnek. Egy 5000-ért lecumizlak, de a kamionos elhajtotta a kurvát a francba. Mire a kurva mérges lett és azt mondta magában: ha nem cumizhatlak (le) akkor majd megcumiztatlak. És kinyitotta a nyeregszerkezet csapját... :o)
Ha gondolod nekem van egy fölös kamion story-m, beszerzési áron átadom. Az antikvarium.hu-n vettem, most nem melékszem mennyiért de viszonylag drága volt :) Bp. 9. ker.
Remélem elkapják azt az idiótát aki ezzel szórakozott. Bár szerintem nem büntetnék meg komolyabban ( a kárt és a mentést fizetnie kellene + pénzbírság).
Off: Vasárnap csávó fizetés nélkül akart lelépni a benzinkútról (lopott rendszám volt a verdán), de nekiment egy rendőr autójának. Tehetséges bűnöző. :))
"Egyébként meg igen egy kis tanulság a srácnak! :) "
Ha az volt amit írtam, akkor ez gyakorlatilag kivédhetetlen dolog. Nem várható el a sofőrtől, hogy minden megállás útán néze át az autót. Ráadásul mivel a félpótkocsi pont takarja a kart amit a szétkapcsoláshoz használni kell, ezért ránézésre sem nagyon látja, hogy a kar pár centivel máshogy áll mint normál esetben lenni szokott. Gondolom az eset hagyott maradandó sérülést a vontatón és a póton is. Mindenki a sofőr basztatja majd biztosan a cégnél, pedig szerintem egy ilyet 100-ból 99, de megkockáztatom azt is, hogy 100 sofőr megszívná.
Könyvek:
Van a Moldova könyv. címe: A pénz szaga
Valaki írta pár hónapja a könyvet aminek a címe az volt (ha jól emlékszem), hogy: Ha nincs fék gáz van (én nem olvastam).
Krasznai János: Kamion sztori (itt a könyv kb. 1/3-a ilyen)
Van az itt nem olyan régen emlegetett Moldova könyv, A pénz szaga, de az már akár történelemkönyvnek is tekinthető :) viszont ennek ellenére érdemes elolvasni...
Kellemes lehetett. Már hallottam ilyen vicces kedvű emberekről. Éppen ezért minden reggeli parkolóból elinduláskor meg szoktam nézni nem viccelődött-e valaki, olyankor egyébként sem árt 38m séta
Ez magától nem szokott kiakadni. Még baleseteknél szem igazán szokott kinyilni a reteszelő csap.
Mivel benzinkúton állt ezért elképzelhetőnek tartom, hogy valaki szándékosan meghúzta a kart amig bent állt a kúton (pl. amíg fizetett), ezzel kinyitotta a csapot, a sofőr ebből semmit sem észlelve meg elindult. /lehet olyan valaki, akit korábban leszorított az úton :o)/
Valami ilyesmire utal az is, hogy azt írják az oldalon, hogy a darú megemelte, amíg a sofőr újra alá ált. (tehát műszaki hiba vagy sérülés /törés/ nem lehetett az ok ami miatt szétkapcsolt magától)
Feltételezem azt is, hogy a sofőr nem a kúton akart lenyergelni, gondolom ahoz keresett volna egy parkolót.
Tegnap este olyan 11körül volt az M2-ön egy kis összefoglaló szerű film a Selyem útról.Nagyon érdekes volt és csak dicsérni tudták a Keraxokat.Tény,hogy jól teljesíteték a távot.Nem tudom,hogy megismétlik-e,de tényleg jó volt.
Tényleg ezek az előzni tilosok tényleg jók. Olaszországban Velence és az Udine-i elágazás között végig. Vagy a németeknél az A6-on Hockenheimtől Nürnbergig majdnem végig. Hát néha picit ideges leszek a végére. A lakókocsisoknak meg nem tünik fel hogy mindenki menne 90nel... Esetleg lengyel-ukrán-miegymás üzemanyagtakarékos kamion. Egyszer mentem egy lengyel ÜRES autószállító után az olaszoknál 30km-t 75-tel, amikor meg lehetett előzni egyből felgyorsult 85re. Néha úgy érzem van akinek jó érzés önti el a szívét ha kib*szhat a másikkal.
Gerob, Németország ilyen szempontból tényleg elég tré...kint a tábla, hogy teherautóval előzni tilos, azt alatta mittudomén mondjuk 32km (olaszt nem tudom, ott már nagyon rég voltam). És nem feltétlen teherautók tartják fel a sort, a holland lakókocsisok előszeretettel 75-öznek kint a pályán és személyautósok közt is rengeteg olyan van, aki 80 fölött már szédül a sebességtől.
deps, Ezen tényleg nem fogunk összeveszni :)) Egyébként meg úgy van ahogy irtad, igy elég értelmetlen számolni. Bármikor bejöhet a képbe egy baleset, vagy akármi más és akkor egyből dől az egész. A 700 egyébként teljesen reális ha tolod neki végig.
A csehek a tachográfos 90-ért a határokon tavaly engem már nem bántottak, 87-re a mérős rendőrök sem állítottak meg. A szlovákoknál ha nem mérnek már jó vagyok mert a rajkai határ már Magyarországon van tehát szlováknak ezen a helyen oda sem adom a korongot. Kuty-ban már veszekedni is kéne hozzá, meg nem is értjük egymást, Rajkától Kuty-ig elmegyek inkább 80-nal, bár már több mint egy éve volt hogy utoljára kértek tőlem ott korongot. (jobb a békesség) A többi országban mindenhol mentem a 91-et autópályán (lejtőn 95, Franciaország, Belgium 98-100, Angliában 105) eddig szerencsére nem volt gondom belőle. Bundes utakon természetesen visszafogottabban. Utoljára a szlovákok büntettek meg Pozsony elött 80 helyett 90-nel 500CZK (kb 4000HUF) adtam nekik
jó legyen 80 és akkor nem veszünk össze;) ha 80 at tudsz menni folyamatosan autópályán, lásd pölö francia-spanyol, vagy német-francia vagy eceterá..... akkor is mész alaphangon 700km!, nem?????? de;)
volt még a dolodgban egykét hiányosság, de úgy alapnak egész jóra sikerült, nem????
Arról se feledkezz meg, hogy napközben német meg olasz pályán (ezekben a helyekben biztos vagyok) elég sok helyen keményen előzni tilos van kamionnal! Ha esetleg kénytelen vagy beállni egy lassabban haladó mögé, akkor már bukik esetleg az egész aznapra tervezett táv, program, stb.
Jah, meg ha esetleg megpróbálnád megelőzni, akkor meg lehet hogy nagyon valószínű a zsaruk kivesznek, azt kemény pénzekre megvágnak. Sofőr barátunk mesélte, hogy olaszban állítólag a jogsit is elvehetik érte.
deps, Azért az a hivatalos 90 kicsit sántit ;) Az osztrák alapból köcsög, Subenig van, hogy 3-4 trafipaxba is bele lehet szállni, németben is jobb ha a 90-et nem éred el. Szlovákoknál max 82, cseheknél is legjobb esetben 85. Persze ezek csak ajánlott sebességek, ha mersz, lehet gyorsabban is menni :)))
Még nem vettem meg a mostani számot, mert félek, hogy elvonná a figyelmemet a tanulástól, szerdán vizsgázok fizikából, meg kémiából. Vizsgaidőszak van a suliban.
Mondjuk ma délután nagyon nehezen vettem erőt magamon, hogy ne ruccanjak le a Tescoba az újságért...:))
OFF Amúgy szerencsejáték. Az egészet irányítják (gondolok itt a legnagyobbra a lottóra), néha engednek 1-2 ötöst, aztán egy évig semmi. Akkor mindenki felbuzdul, és csinálnak egy jóóó kis bevételt. Ennyi Amúgy meg például a tippmixen, ha nyerni akarsz, akkor az nagyon nehezen jön össze, tudom, játszogattam kis tételben, meg figyeltem barátaimat is.
Én véletlen ismerem a feltalálót! Nem messze lakik tőlünk.
Sajnos szerintem sem lesz belőle semmi pedig iszonyú sok munkát
energiát és pénzt áldoztak rá. Amikor kitalálták sajnos nem haraptak rá állambácsi szinten és azóta is nehézkes, állandó igérgetés megy csak. A helyi mentőkbe és jópár buszban is régóta üzemel már. Ilyen kitartó munka ami ezt a dolgot övezi igazán eredményes lehetne már. Sokkal jobb lenne egy ilyen előjelző mint 30 meg 50km/h sebességgel slattyogni az átjárókban és a rendőrt lesni a másik oldalon!
Hát ha az elmúlt 10 év alatt nem jutottak vele semmire, akkor szerintem ezután sem fognak. Az általam látott jövő: Magyarországon ezután sem fog vele érdemben foglalkozni senki, Nyugat-Európából nagy elektronikai cégek különféle ajánlatokkal bombázzák a feltalálót, aki nem bír tovább a nyomással és eladja nekik (igaza is lesz), majd mi megvesszük kintről kemény pénzekért. Lehet hogy ez az egyetlen járható megoldás afelé hogy valaha is használni lehessen:)) Pedig nagyon jó ötlet nekem nagyon tetszik
A C&T-ban van egy érdekes cikk egy útba beépített jeladóról, ami egy kis LCD képernyőn a műszerfalon jelzi az adott úton aktuális veszélyt jelző Kresz táblát (pl. vasúti átjáró,veszélyes útkanyarulat stb.).
Comguard a neve és egy magyar ember a feltaláló, aki a Pörbölyi buszbaleset útán kezdett el foglakozni a témával.
Nagyon jónak találtom az egész szerkezetet. Remélem nem tűnik el a sülyesztőben.
Maga a szerkezet ára elég barátságos - csak az útba beépítendő jeladó kerülne pár száz millióba, de szerintem megérné - kb. 10.000Ft-ról beszélt a feltaláló, ha az infrastruktúrát az állam fedezné (jeladó és ezek beépítése).
Sok baleset megelőzhető lenne vele éjszaka illetve rosz látasi viszonyok esetén, de még nappal is.
Megnéztem a korongokat: 03.29.-05.02. között 15022km ezalatt otthon voltam 1 vasárnapot, egyszer 4órát, egy hétvégét 06.24.-07.29. között 16249km két hétvégét voltam itthon
még az egyes és ketes pontokhoz annyit, hogy a miskolc-bp-hegye az a bpen való átereszkedés olyan 1.5órától 2 az alap, de már volt egyóra is, aztán onnantól meg a csillagos ég a határ..... azt a 400kmert a kocsi olyan 5-6 óra...... de volt már 4-5 is....
a másik hogy kmenként egy kocsi olyan 80-1.20 eu közt van...... eből olyan 50-60cent az állandó ktsg.....
belföldön egy kocsi olyan 180-220 között mozog, de már volt olyan is aki 150ért vitte...
belföddel az a baj, hogy nagyon kevés az autópálya, és nem lehet haladni a főúton, az akasztás vagy rakodás meg annyi idő, hogy na.... és még a lerakás a legsz*rabb.... néha alig lehet tőle megszabadúlni... "azért melózol, hogy keress fuvart, utánna meg rajtad akar maradni....:D"
véleményem szerint egy kamionnak, vagy egy teherautónak a futott kmer-e nagyban függ, hogy a gépes hol teljesít szolgálatot!
1- belföld: ált itt a kocsik joidulattal belemennek az 500ba, de az már a plafon.... a legkevesebet akkor nemmek, ha vmelyik nagy hipermarketbe visznek cuccot.. itt az áruházak kiahasználják a raktározást, mint helyszínt...... a legtöbb ált a kavicsos, meg a szárazárús, vagyis a platós viszi, de ez sem haladja meg a 600!!!! max 500...
2: külföld, azaz eu, de hazajárós: itt ált ha a kocsi elhagyja az országot, akkor igazán lehet haladni.... itthon ált a kocsik bpre miskolcról egy 400as vontató 70es átlaggal jut fel bp-re.... onnan is köbö ennyi hegyes.... onnantól meg lehet haladni, mert az már komolyabb ésszel játszó országok, és ott lehet is haladni, csak ne legyen karambol..... itt már a margót meg lehet huzni alulról a 600km!
3: külföld, de az európázó: na ők aztán csak kinn élnek!!!! ált 3 hét múlva térnek haza az elindulástól számítva...... van aki 5-6 hétig is kinnvan.. na aztán ők pakolják a kmerket.... ha kiszámolod, hogy híívatalosan egy vas 90et mehet és 9óra munka lehet, akkor a vas lazán megy 750-800kmert.....
4: harmadik országokba való fuvarozás: lásd kelet..... ott már szívás van... nincs autópálya, csak főutak, nincs haladás, a söfőr fáradt, mindenhol határok és vám..... ki és belépés országokba..... senki sem kívánja a hátára..... ezt nem lehet 4kezesbe csinálni, őőő bocscs nem kifizetődő..... a többit ált ki lehet jelenteni, hogy lehet és kifizetődő....
(itthoni számítás, a kinti erősen országfüggő!!!) mennyit dolgozik egy vontató, vagy egy teherautó????? ha számolod azt, hogy van 52 hét, abból lejön a két hétvégi nap, lásd szombat és vasárnap, akkor 52*5= 260nap..... ebben lehet, hogy van ünnepnap, meg gyereknap, akkor is köbö ez 250nap.... ezen napok alatt kell kidolgozni amit csak lehet, tehát ugy "lemargózni" a dolgokat ahogy lehet, tehát "koppig" lemelóztatni a dolgozóval..... (tudom ge*iség, de ez van)
ugy kell dolgoztatni, hogy tegyük fel te lizingeled a vasat... tehát van visszamaradásod rensdesen... havonta egy vontató ára lizing, meg apjafa**a az köbö 4-500ropogós, plussz a pótos, ami egy 1-200ezer...... aztán erre kell a sofőr bére, majd a közüzem, majd a nyereség.......
Én közel 15000km-eket mentem egy hónapban azt hiszem, de holnap majd megnézem. Többször nem tartottam be a heti pihenőket,a a havit meg szerintem szinte soha, de a vezetési-napi munkaidőket 95%-ban igen. Ha jól tudom 100e km volt az olajcsere, abban nem vagyok biztos hogy az autó az összes hivatalos szervízen megjelent gondolom igen mert élt a garancia, a pótkocsi meg biztosan nem volt sehol.
Gas, Hát ha be is lehetne ülni, akkor már a lúd legyen kövér alapon nem csak az anyós oldalt próbálnám ki :))
Porond, 7.5-re tudok km-t mondani, épp találtam pár korongot itthon :) Átlagban 620km jött ki rá, ebben volt várakozás, ügyintézés, meg minden ami egy úton előfordulhat. A legkevesebb egyébként 576km volt, a legtöbb 781.
Olajszerviz nálunk elég sűrűn van. A 7.5-eseknek 30-40E-nként (kb 1,5-2 havonta), a furgonoknál 10-15E km-nként (1-2 hetente). Ez nagyjából a gyári előirásnak a fele, de igy nincs is semmi bajuk az autóknak. Időben egy ilyen nem több 1-1,5 óránál (olaj, szűrók, zsirzás).
Én is elnézegetném. Sőt az anyosülésbe is beülnék. Írta az újság, hogy mindjárt januárban az első fuvarja a 4 vontatónak az lesz, hogy egy 996t-s trafót kell majd elsszállítaniuk. 2elől húzza, 2 hátulról tolja. Ebből arra következtetek, hogy nem csak sík terep lesz, hanem emelkedő is, (akkor kapcsolják általában össze őket).
azért ezek hatalmas számok, még négykezesben is. Mennyit tud megtenni egy kamion egy nap alatt ha minden szabályt betart? És ha nem? Hány napot dolgozik egy kamion egy évben? Gondolom évente min. kétszer el kell vinni szervizbe a legmodernebb kocsikat is, nem?
azért ezek hatalmas számok, még négykezesben is. Mennyit tud megtenni egy kamion egy nap alatt ha minden szabályt betart? És ha nem? Hány napot dolgozik egy kamion egy évben? Gondolom évente min. kétszer el kell vinni szervizbe a legmodernebb kocsikat is, nem?
Ez az autó döntően nem közúton közlekedik (afrikában nem mindenütt van közút ahova ennek az autónak el kell jutni). Ezért van az összkerékhajtás. Emiatt nem is gond, hogy 4 méternél magasabb.
Gas, Milyen út bir el ekkora súlyt??? Egyébként ha belegondolok, erre már lehetett volna akár egy Ren Clio fülkét is rakni. A lényeg ezek szerint "alul" van :)
Karácsony előtt beszéltem egy Nicolas vontatóról amire Tector valami olyasmit mondott hogy hormonkezelést kapott a Premium.
Ime a részletek. Képek a 2. és a 3.oldalon az érdekességek mappában.
Nicolas Tractomas D100
Nicolas cég egy francia cég aki önjáró platformokat, félpótkocsikat vontatókat gyárt túlméretes árú szállításhoz. A cég a német Otto Rettenmayer TII-Group nevű céghez tartozik, aminhez a német Scheuerle és a tavaly v. tavalyelőtt megvásárolt KAMAG is tartozik (szintén ugyanazzal foglalkoznak mint a Nicolas)
A vevő a Dél-Afrikai Rotran Heavy Transport cég, akik villamos erőműveknek trafókat, generátorokat és hasonló eszközöket szállítanak.
Hajtás: 10x10/4
A jármű hossza 12,6m, magassága (a szirénával) 4,514m szélessége 3,5m. A 2db pótkereket hidraulikus daruval lehet leemelni a fülke mögötti torony mögül.
A gumiabroncs Goodyear gyártmányú átmérője 1,6m szélessége 495mm
A jármű hátsó vonócsapja közvetlenül az alvázhoz van hegesztve, és így 1000t-t vontathat.
Maximális szerelvény összgördülőtömeg 600t.
Önsúly 40t, maximális össztömeg 71t.
Hidak elől-hátul Kessler gyártmányúak. Teherbírás elől 12,5t/db, hátul 25t/db.
A fülke azért van olyan magasra megemelve, hogy beférjen alá a 27L-es V12-es Caterpillar motor, ami 912LE-s és 3460Nm-es.
Dana-Clark-Spicer automata WSK váltó van benne. 8 előre és 4 hátramenettel
A vevő 4db-ot vásárolt belőle.
Az alváz hátsó része úgy lett kialakítva, hogy nyeregszerkezetet vagy ballaszt súlyokat lehessen felszerelni (attól függően mit vontat).
"Fúrdalja a kíváncsiság az oldalom, hogy melyik újság-magazin szerkesztőségében dolgozol!!
Mondd meg lécci ha publikus!"
Hát hogyne lenne publikus.
Roadtrain a megmondója!
A Gasolin Pressnél.
Igaz csak társadalmi munkában végzem a dolgokat. :o)
De ki tudja mit hoz a jövő!
Ja a közeli jövőt én már tudom. Nemsokára beizzítom a szkennert és kaptok nemsokára olyan képeket közúti mozdonyról, hogy nem gyöztök az egérrel kattintani az újabb képekért. :o)
A "csodálatos" Fliegl pótokat én is nagyon szerettem:) Az egyetlen előnyét abban láttam hogy ez volt az első függönyös pótom. A lehető összes irányban hajlott, akkor volt az igazi, ha rátettek 24-25tonna papírt - ilyen szépen ívben hajló pótot még nem láttam. A hátsó ajtót csak úgy lehetett becsukni ha jó erőben voltál és megemelted (hahaha) vagy a traktoron teljesen leengedted a légrugót a póton meg teljesen megemelted és lehetőleg teljesen vízszintes helyen álltál meg (a gratkorni papírgyárban néztek is az osztrák sofőrök vajon mit csinálok). Egy másik póton annyira feszült minden hogy kinyitni is csak úgy lehetett ha a fülkepumpáló vassal nagyokat ütöttél a zárszerkezetre. Állítólag olcsó, az biztos hogy nagyon könnyű a DAF traktorral teletankkal ráment 25500kg. A legjobb Fliegl megoldás a függönyponyva alsó kampós beakasztós módszere (szerencsére csak az egyik pót ilyen). Itt van alul egy egyben mozgatható kampósor oda kell beakasztani a ponyva alján lévő hevederen lévő 3szög alakú vasakat. A hevederek sajnos nem sikerültek pont egyformára így amíg a felét beakasztod a másik fele leakad. Ja és megfeszíteni sem lehet így a ponyvát. (arról már ne is beszéljünk milyen igényes feszítőszerkezetet sikerült kitalálniuk, egyszer láttam egy ilyet széttörve a benne lévő stift egy 4cm hosszú zöldre festett betonvas volt, hát ugye német minőség)
nem tudom hogy lehet majd latni a kepeket kiteve, ezeket talaltam a gepemen, teloval vannak csinalva, minosegileg biztos hagy kivannivalot magautan...nahh, proba...:)
mar lassan kezdodik a bolondokhaza...tegnap voltam rakni debrecenbe, de a penteki unnep miat csak 7fore kell kivinni nemetbe...de mar tudom a kovetkezo kanyarom is...
szoval a potok...van 5 db Kogel pot es 1 "csodalatos" Fliegl...utobbi 1 hulladek...volt belole 2, csak 1iket leamortizaltak svedbe...vasszerkezetek hordtunk stockholmba es a toronydau visszaejtet egy 12m hosszu, plato szeles, 8to-s darabot...pot folott 4m-rol...gondolhatjatok mi maradt a potbol...lett az alvazba 1 szep V betu...a Kogelekkel viszont maximalisan elegedettek vagyunk, bar meg mast nem probaltunk, de ez az egyik legjobb pot szerintem...van 1 fix tetos meg sajna, a tobbi rolos, oldalfalas, nem fuggonyos...majd teszek fel kepeket a trakikrol es a potrol is, csak nem talalom egyenlore a cdt, amire mentettem...
van 2 automata valtos traktor, az egyik a FH12es, a masik amivel en jarok DAF...(mult honapba csereltek valtokart a volvon, mert a srac lerugta veletlenul...kerult mindez 380 ropiba)...kis izelito az arakrol, bar gondolom mindenki tisztaba van veluk nagyjabol...nekem nagyon bejott ez az automata valto, roppant kenyelmes, nem kell allandoan ide-oda dugdosni a valtokart, hanem indulasnal berakom sebessegbe, aztan mikor behuzom a kezifeket, akkor kiveszem...nagyon hamar meg lehet szokni...egyik kezed es egyik labad mindig szabad...mondjuk telen hoban kicsit rossz, nem lehet hintaztatni az autot olyan jol,de azert meg nem maradtam sehol ott...
a nagykocsik kb 150et mennek 1 evben azota amiota fix emberek vannak rajta, nincs valtos, nincs 4 kez...mikor volt valtos, jobban porogtek, meg ugye regebben a lapot se neztek ennyire, akkor azert tobbet lehetett varialni mint manapsag...volt olyan ev, azt hiszem 2000 v 2001, hogy az egyik DAF ment 186ezret, a masik 192-t...ezt azt hiszem nem szarnyaljuk tul ebben az evtizedben...:)...az enyem februar elejen lesz 2 eves, 288 van benne es kb 2 honapot nem meloztam vele a 2 ev alatt...szabik, betegseg miatt...szoval a 150es atlag megvan...
mindegyik kocsival jartam, mielott sajat kocsim lett, en voltam a valto, igy volt alkalmam mindet kiprobalni...a 380as se olyan veszes 24 to-val, mint gondolna az ember...annyira nem gaz, mint hittem en is elsore...jo, 50LE, az 50 LE, de szerintem vannak olyan markak, aminek a 400, 420LE-s gepei vetekednek a 380as DAF-fal...viszont az 520astol se voltam ugy elajulva, mint hittem volna eloszor...mondjuk nekem eleg fura volt a valtoja, igazan meg se baratkoztam vele...ennek ugyanis a 3alapallasos valtoja van, hat mint altalaban a volvoknak es ez szerintem eleg keves...bar lehet azert gondolom ezt, mert elotte hozzaszoktam a DAF 4 alapallasoshoz...mindenesetre hianyzott nekem az az 1 fokozat...ezert szerintem a teljesitmenye se akkora, mint hinnenk...bar mondom, azert eszre lehet venni a 520 pacit, de nem az igazi...kiprobalnek mondjuk 1 uj FH16ost a 610es mocival...azt hiszem ebbol meg nem is csinalnak automatat, mert tan szetszakitana a gepet a 610paci...
Feltöltés: Ha bejön az oldal kiválasztás (amit fel akarsz tölteni) majd az Upload gombra kattintva elkezdi feltölteni magát.
Ha megtörtént a feltöltés akkor megjelenk 2db link. Az egyik az a link amivel le lehet tölteni, a másik meg az a link amivel a feltöltött cuccot a feltöltő le tudja törölni.
50.000.000kb-nál nagyobb adatot ne tölts fel, vagy ha ennél nagyobbat akarsz, akkor darabolni kell Winrar, vagy más hasonló programmal és több részekben kell feltölteni.
Letöltés: a linkre kattintva megjelenik egy oldal a lap alján a Free gombra kell tattintani. A kattintás után megjelenik egy új oldal és a lap alján elindul egy számláló (ami a feltöltött adat nagysága alapján) elkezd visszafele számolni általában 45-25 másodperc közt egészen addig amig 0-ra nem ér. Miután a visszaszámlálás elért 0-ra, megjelenik 3betű vagy szám, amit be kell írni a mellette levő négyzetbe majd az az mellett lévő gombra kattintva megindul az adat letöltése.
Nem bonyolult csak meg kell szokni.
Ha van video-t, akkor nagy valószínűséggel be is lehet programozni, hogy egy meghatározott idópontban vegyen fel egy műsort.
Így nem kell fennmaradni és meg is tudod nézni később.
Néha és is így csinálom, ha nincs időm, vagy kedvem fennmaradni késő estig egy műsor miatt.
Nagy felbontásban nem publikálom őket, nem szeretném viszontlátni őket valamelyik kiadványban :) De magánban küldök szivesen, megpróbálom valahová feltenni őket egy zipben.
Az Eurosport minden nap 22.30-tól ad egy fél órás összefoglalót a Dakar aznapi eseményeiről. Én még nem láttam, mert a digitális belföldi vevő azt írja január 1-től, hogy a digitális sugárzás megváltozott és ki van írva egy telefonszám. A telefonszámot felhívtam VoIP-al, de a melléket nem sikerült kapcsolni, ezért nem tudom, hogy mi van a sugárzással. Analóg beltérit meg még nem üzemeltem be (fel kell mennem a tetőre új koax kábelt behúzni), de azon keresztül lehet fogni. Ha van kábeltv-d azon biztos jön és akkor van hozzá magyar kommentár is (legalábbis tavaly volt).
Az M1-en Budaörsön óránként kopogtak a kurvák, éjfélkor már kicsit ideges voltam és megigértem hogy szétcsapok köztük, erre megjelentek a kopaszok, nekik meg magyarázkodhattam, de legalább utána nyugalom volt. Ott azért nem voltam benne biztos hogy reggel tovább tudok menni:)
:))) Nekem egyszer olyan sebességgel lőtte ki a kártyát hogy azzal a lendülettel be is szaladt az autó alá. De amikor visszamentem megtaláltam. A jegyet meg általában elfelejtem kivenni... Egyszer voltam úgy hogy nem fogadta el a kártyát aztán kiadott egy papírt amire sűrűn volt olaszul írva. Itthon odaadtam egy olaszul tudó fuvarszervezőnek aki megállapította hogy az van rajta menjek el egy PuntoBlu-ba aztán fizessem be készpénzben 24ÓRÁN belül.
Én egyszer aludtam a 81-es mellett, de az 5. órában elhajtott 2 rendőr, hogy az nem biztonságos hely. Átküldtek Kisbérre a kútra, de az meg annyira teli volt, hogy még 7.5-lel se tudtam megállni. Egyszer Móron is aludtam, ott is csak a sinek mellett volt hely az utcában. Bábolnán szétlopják az autót, M3 mellett még 1 normális parkolót se láttam (ahol nyugodtan meg is mernék állni), úgyhogy én megfogadtam itthon inkább nem alszok. Inkább berakok egy korongot más névre azt hazajövök vele.
Hehe, olasz Viacardot jól megszívtam egyszer :) Első kapunál nem én vezettem, nem is figyeltem oda. Srác nem tudta mit kell csinálni, párszor betolta a kártyát, aztán felnyílt a sorompó, a jegyet persze otthagyta. Útközben cseréltünk, állok be a Viacard fizetőkapuhoz, nézem nincs semmi a kocsiban amit be lehetne tolni :) Mögöttünk persze dudálás, ezer autó, segítségkérő gombra senki nem felel, feliratok csak olaszul, szal jó volt :)
Nagyon helyes ez a fajta útdíjszedés, legalább nem kell megállnom matricát venni:) Utálom ezt a hol vegyem meg-et, a tiszta az ha elmegyek a kapu alatt fizetek. Még az olasz-francia is jobb a kapukkal, az automata kapuknál nem is igen hosszú idő (nem a Telepass hanem a Viacard). A B-NL-L nagyon szar találd ki hol veheted neg az adójegyüket (bent az országban szinte sehol, kalkuláld ki meddig maradsz). A németeknél legalább minden autópályás kútnál/autohofnál árulták.
Ja még amit akartam ezzel kapcsolatban, a parkoló helyek száma (ált kevés). Velem már nagyon sokszor volt hogy nem tudtam ott megállni ahol akartam vagy csak valami trükközéssel (pl a benzinkút elött keresztben). Magyarországon még nem nagyon akartam aludni, de úgy látom mintha itt is kevés lenne a parkoló, nem autópályán meg szinte reménytelen próbálkozni. Az M1 22es km lévő Mol kútnál Ausztria felé egy teherautó parkolóhely sincs. Van kb 5 halszálka ki van írva hogy csak buszoknak. De például az M7 új 20kmes szakaszán egy parkoló lenne ha valaki megépítené, most csak a helye van meg.
A RETEKKLUBRA kéne egy e-mailt írni,hogy a DAKAR versenyből ugyan mutassanak már többett a kamionos részekből.Azt valahogy mindig olyan nyúlfarknyira vágják.
Pedig Szalayék MAN-je itt volt nálunk sokáig.DAKAR-ra felkészítve,csilli-villi volt.Csak képet felejtettem el csinálni róla.
És a pótok? Engem azok is érdekelnének? Mind manuál váltós? A nagyok mennyit mennek egy évben? A 380-ast próbáltad? Elég a 24 tonnához vagy szenvedés? És az 520-as? Repül?
6, Volvo FH12, euro 3as, 460 lo, 2003as, legnagyobb fulke
+2db Renault Master
kezdem itt a vegerol, a masterokkal...azokkal altalaban addig semmi baj, mig tart a garancia ido, ami most 2 ev...aztan jonnek a bajok es azok mar eleg zsebbenyulosak, ezert garancia letelte utan alt csere...havi 20-25 ezret mennek...cserelesnel mindig a sok km-en megy a vita a szalonnal...vagyis az aron, de ez ugye km fuggvenye (is)...ezek fogyasztasa kb 9 liter...a FH16 fogyasztasa eleg "sok", eleve a 16000 cm3 miatt...az 24tonnaval kepes elmenni 40l-ig...bar ez a fogyasztas eleg relativ, sok mindentol fugg ugye...a 380as XF 24 tonnaval 33-34 liter, a regebbi 430as szinten ekorul fogyaszt, amivel en jarok, az elmegy 31-32 liter korul...az FH12es szinten olyan 32-33 korul eszik...a DAF-fok szervizigenye kisebb, mint a Volvonak...ezek a szerviz dolgok majd elojonnek meg kesobb biztos...akkor majd bovebben
Jó lehetett:)) Én egyszer a németeknél a parkolóból nem bírtam kiállni. reggel eshetett az ónoseső, a halszálkák meg egy kicsit emelkedősre voltak építve, többen is csak nézelődtünk. Aztán amikor megjött a helyi közútkezelő szórt nekünk egy kis anyagot, meg volt akit ki is húztak (nekem a difizárral már sikerült, meg szerencsére nem állt mellettem senki volt hely egy kis táncra).
Mesélhetnél az járműpark összetételéről (milyen márkát használtok).
Mik a tapasztalatok a járművekről. (mennyire vagytok vele elégedettek vele, fogyasztás, szervíztapasztalatok, mennyire szervízigényes stb.) Biztosan sokakat érdekelne.
Ha meg is mondod a cég nevét, inkább e-mail-ben ted, a túl nagy nyilvánosság nem mindig jó. :o)
"most talaltam ezt a topikot, gondoltam csatlakozom Hozzatok"...
Jól teszed! :)
"csaladi wallalkozasos szeru cegunk wan, nemzetkozi fuwarozassal foglalkozunk, wan 5 kamionunk ami nemzetkozibe jar, 2 furgon szinten nemzekoziben es wan 1 kamion, ami belfoldon segiti ki az 5 nagyautot...foleg nemetbe jarnak a kocsik, elwetwe angol, olasz...en inkabb swedbe...amugy a ceg faterom kezeben wan, de alt mindent +dumalunk...hat kb ennyi...remelem azert hebe-hoba felszabadulok ide es (a korulmenyekhez kepest) aktiwan reszt tudok wenni a topikban
haat ennyi elsore"
És azt meg lehet tudni, hogy mi a cég neve? :) :?)
"nekem egy háten köbö kettő ilyet küldenek...... a lényeg!, hogy ezt amit irtál még egy alap verzió!????????? óóó te jóó égakkor ülnél le mikor kérnek 5éves munkaviszonyt, 4 nyelvet(német francia, török, román v orosz) és hozd a megbízói kört......?????????:OO és sűrün csodálkozik! :)
"csak azt tudnám, hogy minek olyan nyelveket eröltetni, aminek nemsok értelem van..... jóó lehet se** nyalás, de már marhára elegem van abból, hogy bölcsészkarosok viszik el a melókat(lásd tanárok, nyelvtanárok.. pölö francia-magyar, aztán angol-finn, eceterááááá).....
miért van az, hogy ott meg nem kérnek gyakorlatot???????????
azt egyből felveszik..... aztán meg csodálkozik a frici a vállalkozó, hogy "most miért van ez, hogy nem haladunk és nem jön ki az idő???.. tralalalala"
kezd olyan lenni mint az informatika... sok mázli, és mégtöbb papir..... ::("
Hát a nyelvtanároknál ott azért nem kérnek gyakorlatot mert ha már megtanulta akkor tanítani minden hülye tud már? :)
Mert pl bemegy az osztályba és leadja az anyagot és kimegy talán még ratyizik egy kicsit a diákkal.<-ez megy középsuliban, viszont az egyetemen is.
most talaltam ezt a topikot, gondoltam csatlakozom Hozzatok...epp itthon wagyok es net-re szabadultam...jahh es kamionos wagyok :)...par lapot elolwastam wisszafele, nagyjabol kepben wagyok...bar gondolom, ez itt nem a reklam helye, azert irok par sort magunkrol
csaladi wallalkozasos szeru cegunk wan, nemzetkozi fuwarozassal foglalkozunk, wan 5 kamionunk ami nemzetkozibe jar, 2 furgon szinten nemzekoziben es wan 1 kamion, ami belfoldon segiti ki az 5 nagyautot...foleg nemetbe jarnak a kocsik, elwetwe angol, olasz...en inkabb swedbe...amugy a ceg faterom kezeben wan, de alt mindent +dumalunk...hat kb ennyi...remelem azert hebe-hoba felszabadulok ide es (a korulmenyekhez kepest) aktiwan reszt tudok wenni a topikban
nekem egy háten köbö kettő ilyet küldenek...... a lényeg!, hogy ezt amit irtál még egy alap verzió! akkor ülnél le mikor kérnek 5éves munkaviszonyt, 4 nyelvet(német francia, török, román v orosz) és hozd a megbízói kört......
csak azt tudnám, hogy minek olyan nyelveket eröltetni, aminek nemsok értelem van..... jóó lehet se** nyalás, de már marhára elegem van abból, hogy bölcsészkarosok viszik el a melókat(lásd tanárok, nyelvtanárok.. pölö francia-magyar, aztán angol-finn, eceterááááá).....
miért van az, hogy ott meg nem kérnek gyakorlatot???????????
azt egyből felveszik..... aztán meg csodálkozik a frici a vállalkozó, hogy "most miért van ez, hogy nem haladunk és nem jön ki az idő???.. tralalalala"
kezd olyan lenni mint az informatika... sok mázli, és mégtöbb papir..... ::(
Mesélni nagyon nem tudok, nincs mit. Szoptunk 1et, ennyi. 10 t 33pal nagyautós vágja, a többiek kedvéért:kis tengelysúly a húzón. Kifelé 8 t, 16pal, nagyon jó volt. Mér sikon el jött az EuroStar, most azzal voltunk, de mivel nyál nélkül nem megy, be mentünk tankolni egy "hóbuckába,,. Kb 20 cm hó, néhol 40. Az ategó eleje túrta a havat. Term. nem birtunk elindulni. Nanyot még nem láncoltam, az első 35perc, a második 15. :)
kb 1 órát mentünk vele, es megsózták. Viszont a tátrába ugy is kell. Megálltonk lapot cserélni, induláskor a balos elszakadt. Igy le vettük, az alacsonytátra becsülettel le volt tolva. Meg paskoltam a michelineket a telepen! Nagyon jól fog, ha néha ki is rogja, jól megtapad. Ez volt az év utolsó szivása. Amugy én birom az ilyesmit, téli gyerek vagyok, csak a szilveszter aggasztott, de összejött!
Ez nekem is új. És honnan tudom hogy melyiken? Több helyen meg 7,5tonnás (van ahol 3,5) korlátozás van ahol én szerettem járni pl: Kasselnél a 400-on meg Pirmasensnél a 10-en (csak éjszaka).
És már nem csak autópályán kell fizetni, hanem 1-2 bundesúton is azokon a helyeken ahol - (vagy amit) a kamionosok eddig előszeretettel használtak, hogy ne kelljen díjat fizetni, emiatt pedig - nagyon megnövekedett a kamionos tranzit forgalom.
Nem Go-Box van, hanem OBU. Az OBU egy berendezés, amit kijelölt szervízben szerelnek be, míg a Go-Box-ot megveszed, azt te berakod a gépedbe. Ezért is komolyabb a német rendszer. Ha meg nincs OBU a gépedet, akkor odamész egy terminálhoz és kézzel beadod az adatok és azt, hogy honnan-hova akarsz menni és befizeted helyben a díjat, vagy az interneten adod meg az adatokat. (egyébként már egy év működik a németeknél. A német rendszer csak a 12t feletti tgk-t "bűnteti".
A németeknél satelites van.
Azt hogy nálunk milyen lesz még kérdéses. A mikrohullámos kiépítése olcsóbb, bár ha a németeknél annál a sok autópályánál megoldották a satelitet, akkor nálunk sem lehet gond a kiépítéssel.
Munkaköri feladata:
Nemzetközi fuvarfeladatok szervezése Elvárásaink:
Tárgyalóképes olasz (preferált) vagy angol vagy német nyelvtudás
Fuvarszervező munkakörben a szolgáltatói oldalon szerzett gyakorlat (olasz területen szerzett gyakorlat előny)
Felelősségteljes munkavégzés
Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
Jó kommunikációs készség
Gyors problémamegoldás Amit cserébe kínálunk:
Teljesítmény-arányos jövedelem
Folyamatos képzés, fejlődés és előrelépés lehetősége
Fiatal, dinamikus csapat
Fényképes önéletrajzát, és motivációs levelét a munkakör megjelölésével a következő címre várjuk:
"- egy sofőr élete, aki olaszból jött haza Németországba (hogy miért hagyta a parkolóban az autót? talán nyugdíjas lett)"
Aha aha
"- a Waidhaus-i határról levezető út (Wernberg-Köblitz) kamion forgalma 2004.05.01. után, azóta elkészült az autópálya (idén júliusban, én a megnyitás napján mentem is rajta)"
Aha aha
"- rossz műszaki állapotú kamionok."
Aha aha. Ezt gondoltam is mert ott mondta a csávesz, hogy (káput). :)
"- mit ne csináljunk vezetés közben (telefonálás, újságolvasás, dobolás)"
He he az nagyon tetszett ot veri a kormányt, hihi
Olyanh kamionost már énis láttam, hogy a lábával vezetett. Tényleg kényelmes az úgy?
Új év, új hírek a Gasolin Presstől.
A németeknél 30Euro-t kell fizetni a digitális kártyás tachográfokhoz való kártyákért ezért várhatóan nálunk is hasonló összeget kell mmajd leperkálni a hatóságnak. Ott kint 2 hét a szállítási idő.
A cseheknél nagy valószínűséggel ugyanolyan útdíjfizetési rendszert fognak bevezetni mint az osztrákoknál (mikrohullámos rendszer), mert a kiírt pályázatot az osztrák Kapsch cég nyerte meg, aki az osztrák rendszert is kiépítette.
A Renault Magnum-okat áprilistől szállítják EURO4-es motorral (jelentős elönyt adnak a konkurenseknek akiknél már hónapok óta rendelhető), a 440-es motorok helyett 460LE-s lesz, változatlan motornyomaték mellett.
Ha jól értettem volt benne: - egy sofőr élete, aki olaszból jött haza Németországba (hogy miért hagyta a parkolóban az autót? talán nyugdíjas lett) - a Waidhaus-i határról levezető út (Wernberg-Köblitz) kamion forgalma 2004.05.01. után, azóta elkészült az autópálya (idén júliusban, én a megnyitás napján mentem is rajta) - rossz műszaki állapotú kamionok - mit ne csináljunk vezetés közben (telefonálás, újságolvasás, dobolás)
nohátakkor: mit ronthattam el a nőnél?????, milyen lenne mára virra-dóra egy parkolóban kelni egy kamionban?????? a virradóra nem a lány volt tegnap????
mit énekletem?????? és kivel, ja és melyik asztalon?????? volt e pénzes-show???
Zárkörű buliban (csak az bulizhatott aki bejött és bezárta maga mögött az ajtót) berúgtam, csajoztam, reménytkeltő kezdés után valamit elronthattam (bár még talán van egy kis esély), énekeltem/táncoltam (addigra már teljesen gátlásmentesen), hazajöttem (4kor), elaludtam. Délben felébredtem farkaséhesen aztán most elmélkedem a világ dolgairól
Ez ugye 600Ft/km. Szárazárusok nemzetköziben a következő minimum árakért mennek (legalábbis amiröl hallottam) magyarok 75-80cent csehek/szlovákok 55-60cent osztrákok 1,6eur Ez így elég szépnek tűnik
Akkor hamár így összejöttünk mondanék 2 verset ez alkalomból:
Újévi kismalac farka lógjon szádba hajnali 6 elött ne kerülj az ágyba! Durranjon a pezsgő szóljon hát az ének. Ilyen Boldogúj évet kívánok én néked!
Irigykedve néz most a húsvéti nyúl, mert a ma esti buliban nem ő az úr. Táncolnak az angyalok, szikráznak a fények, legyen boldog napod és boldog új éved!!!!!!!
az árút még meg lehet kapni kmerre! mittudom én pölö hűtő vagy kavics..... azt mondja a dezső, hogy kapsz 250et kmernként..... tökmindegy mennyit raksz fel, csak legyen ott időre....
a t/km az ált ömlesztett árúnál szokás, de már átment a ponyvásra is..... a hűtő még az.....
söfőr fizu:
lehet napidíjas, lehet órabéres, lehet km pénzes, és lehet fuvarérték százalékos
Nem. Az első pár kocsijaikat Olaszországból vették, ott eleve ilyen fényezése volt a vasaknak -csak a fehér ajtón volt valami logo is, amit értelemszerűen az eladás előtt eltávolítottak.
Oszt' a vezetőségnek annyira megtetszett ez a design, hogy a következő kocsijaikat is így vették, majd az újonnan beszerzett vasakat is így rendelték -tartja a legenda.
Hát nem tudom azt a részét a fuvarozásnak nem vágom,de mintha a csaj valami 25ft/km/tonna árajánlatot adott.ezek szerint az nem rossz és a A és B pont közt volt 60km
én nem hallottam még arról, hogty nem kmerben fizetnek egy sóderest...... bár lehet, hogy ... őőőőőő tuti nem kifizetődő hogykmerben reptetik...... de az órásat nehéz kiszámolni..... én még nem számoltam... na oda meg g/kwh ban szokták megadni a fogyasztást, de ott nem vagyok ismerős..... vmit tudsz mondani, hogy mithogy????
Ezt nem teljesen értem!!!!! A kocsi az t/km ben megy a soför az órabéres!!
én az itthoni piacból azt tudnám leszűrni, hogy ha egyéni vagy vagy leszel az nem babapiskóta, és lenyomnak, megsemmisülsz, ha meg elmész alvállakozni, akkor it van egy piramisos dolog, amit gondolom nem kell bemutatni......
Hát igen minnél közelebb vagy a tüzhöz annál jobb!!
Hála istennek van egy pár ismerős a "tűzben" és ezért kezdtem el törni a fejem ezen a dolgon bár mint már emlitettem ezek távlati tervek!!!
Állítólag most nagyon nagy pénz van benne, az EU mindenfélét támogat, sokszor még a szállítást is. Már én is gondolkodtam róla hogy elmegyek egy ilyen céghez dolgozni, csak hát kicsit messze van (Dabason). De hát végül is az Alföldről vannak a megbízóik.
feltételezzük, hogy egy cég ad 1eurót kmerenként! namost te jóesetben kapsz 80centet.... ez nem meghunyászkodás, ez sz*r.......
itt meg az jön be hogy megéri-e.......
másik, hogy azthiszem a malwin barátunk hozta fel, hogy nem sok esetben van kmerktsg... itt nállunk a sóderesek igy melóznak! nyékládháza-debi, vagy kisvárda, vagy miskolc(jó oda nem kmer) akkor sátoraljaújhely, békéascsaba, plusz a pályák....
én nem hallottam még arról, hogty nem kmerben fizetnek egy sóderest...... bár lehet, hogy ... őőőőőő tuti nem kifizetődő hogykmerben reptetik...... de az órásat nehéz kiszámolni..... én még nem számoltam... na oda meg g/kwh ban szokták megadni a fogyasztást, de ott nem vagyok ismerős..... vmit tudsz mondani, hogy mithogy????
én az itthoni piacból azt tudnám leszűrni, hogy ha egyéni vagy vagy leszel az nem babapiskóta, és lenyomnak, megsemmisülsz, ha meg elmész alvállakozni, akkor it van egy piramisos dolog, amit gondolom nem kell bemutatni......
nem tudojm lehet, hogy hülye elővigyázatos vagyok, de én ilyenbe nem vágnék bele, mert ez már tényleg ultrabrutál, hogy még szervezőként is küzdeni kellett, hogy legyen meló, és még erre rájönne hogy még taposom a pedált.......
én szurkolok az ilyen bevállalós embereknek, hajrá, de vigyázz!!!!!!!!!!!
"Télen a köves/földes billencsel visznek cukorrépát (4m-ig magasítva a pót, azok a világoszöld Scaniák nem tudom melyik cég Mobil Trans?), de voltak lent Olaszban akik hozták a napraforgót, vitték a szóját. Szóval gabonáznak."
Igen a zöld fehér kocsik a Mobil trans gépei:
És az ilyen gabonaszálítók ról tudtok képet adni? Nem olyan mint poiuzf gépe hanem, malyd mingyárt keresek képet.
Tehát akkor azt már meg is beszéltük hogy 3-4 tengelyest nem éri meg fenntartani közutra csak bányába ami szinte lehetetlen mert 1-2 kocsit nem tudsz elsütni sehová!!!!
Mifelénk a fuvardijak nagyjábol 10-15 ft/t/km között mozognak 2.kézböl kapva!!
Tehát mondjuk egy "szar" fuvar Tatabánya -Dunaujváros cirka 200 km oda vissza 50000 ft 25 t val ami ugye 10 ft/t/km ilyen mindig van mert szar a dija!!
Általában a pesti győri stb épitkezésekre + az aszfaltkeverőkbe menő fuvarok zsirosabbak!!
más
a piacot nem megismerni kell hanem felmérni, és az igényeket leirni, eltárolni..... megismerni????? akkor állhatnál a platón, mint tömeg...... sorry!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ez igy van nincs mit tenni!!!!!!!
télen mit fogsz hordani?????? tudom fa** vagyok, de csak kérdezek????!!!!!!!!!!
havat??????? mert télen nincs építkezés, jóó hü**e magyar még autópályát is épít -10fokba, de nem sokan csinálják ezt.....
Vagy jól megszeded magad hogy ne kelljen dolgozni esély rá =0val
vagy kénytelen leszel meghunyászkodni és bedolgozni a nagy multiknak (mert ilyen is van) hugyért szarért csak hogy elvegetálj!!!!
Télen a köves/földes billencsel visznek cukorrépát (4m-ig magasítva a pót, azok a világoszöld Scaniák nem tudom melyik cég Mobil Trans?), de voltak lent Olaszban akik hozták a napraforgót, vitték a szóját. Szóval gabonáznak. Amióta bent vagyunk az EU-ban nagyon megszaladtak a nemzetközis gabonás fuvarok.
A bilencseseknél van tonna díj,forduló díj vagy nevezhetjük kanyaronkénti díjnak is,km díj ritkán van ha jól tudom.Persze ha messziről hozzákakkor tuti van.
De olyan kínálat van a piacon,hogy ötször megöregetsz ha bel ekezdel mert a multi cégek alád mennek,te meg mint próbálkozó alig fogsz tudni megélni........
A K a Kipper=billencs jele, a 36 a tonna, amit elvisz. DAF fülke, 380Le-s MAN moci, erősített hidak, stb. Kerékképlet 6x4. Fotóm nincs róla a pécsi bányában szolgáltak ilyenek pl.
szóval a mondandóm lényege az lett, litván hogy....
még a roadtrainnak számoltuk a kmer ktsgét ami úgy 40Ft/kmer volt, de legyen 50és mindeki jólvan.....
most ezek a kis kv darálók 67-70cent közt kérnek kmerenként!
ha 10cent 25 Ft, akkor 70mennyi????? 7 szer annyi......175Ft...... és csak 20ekmert mentél..... tuti van benne elírás, az fix!
csak mint elgondolkodtatást kívántam beleírni.....
be is zártak volna a börtönbe a főnökeim ha anno igy exponenciálisan novekledve egy kis furiknak ekkora kmerktsg e van akkor mennyi lett volna egy 40es tanknak?????
látom nem vetted észre.......
más
a piacot nem megismerni kell hanem felmérni, és az igényeket leirni, eltárolni..... megismerni????? akkor állhatnál a platón, mint tömeg...... sorry!!!!!!!!!!!!!!!!!
az autó választása meg aztán tényleg az utolsó! ha bérlet akkor megnézni mi mennyi és hol, mekkora kamatok thmek, meg havidíjak vannak ezért mit adnak.....
az adott környéken azt a díjat amit te bekalibrálsz az a megbízoknak hogy tetszik, és a számlád mikor és hogy fogja megérezni, ha netalántán kevesebbet adnak, vagy későn fizetnek(mert gyakori)..... tralalalala
a 4tengelyest bányára meg olyan helyre teremtették, hogy nem kell neki műúton járnia, meg a 3tengelye sem műútra való!
nézd egy nyerges vagy egy platós 4*2es...... nem mennyit fogsz a 3tengelyessel NEMműúton menni????? keveset! azért meg konkrétan billencset venni(3 tengelyeset hülyeség)
gázolaj kmerktsek, több gumi, több kopás, nem rugalmas, mint egy nyerges.....
télen mit fogsz hordani?????? tudom fa** vagyok, de csak kérdezek????!!!!!!!!!!
havat??????? mert télen nincs építkezés, jóó hü**e magyar még autópályát is épít -10fokba, de nem sokan csinálják ezt.....
a nyergesel, meg lehet előrakni, belföldizni....... a trakinak nincs plussz 4 gumija ami pénz, ha elkopott......
az speciális, ez nem..... a nyerges emigy speciális......
Hát igen elöször mindenképp meg kell ismerni a piacot hogy mibe is vág bele az ember! A kocsi választás meg nagyon nem egyszerü az tény!!
A 4 tengelyes nagyon nem éri meg szerintem mert csak 15 t vihetsz vele amivel éhen halsz ha meg tulsulyozol szintén éhenhalsz ( kpm birság)!!
Ezt nem teljesen értem,ha lehet kifejthetnéd egy kicsit bővebben....
ja amit mondtam a három jómadár, kis fickók......
combosz+konnektor+kedi-lek...
jó most letekintünk attól, hogy most népautó, meg villám, meg amerika...... a kisfickóknak a kmerktsége a következő, ha 20ezret megy évente: konnektor:66.72cent, a combosz 66.54cent és a kedi-lek meg 71cent-et......
szóval a magnum...... ki mire esküszik..... premium.... ravasznak volt jópárdb premiumja amik szivarral szaladoztak..... magnum lett belőlük.....
hát én úgy mondanám, hogy felépítmény! legutóbbi laob-ba volt egy 3tengelyes 6x6 os abrosz..... volt róla egy teszt.... vitt ez magával egy tandem pótot.... természetesen rakománnyal!
namost ez a vas terhelve 50kmen evett majd egy liter üzemanyagot, üresen meg 22... ez átlag 55l....
egyrészt szerintem nagy felelősség és nagy munkák kellenek hozzá, hogy ez jóó legyen!
másrészt te is nézd meg hogy mire van igény! ne úgy hogy ez jó lesz és hajrá, mert az nem jóóóóóó!
nem vagyok nyerges párti, de ha nem jön be a billencsezés, akkor nejm kell eladni a vasat, hanem tudsz váltani! míg a fent említett gépesről nem mondható ez el! kivéve ha nem bányába találtál melót, de oda meg a 4tengelyes kell, mert a hármast hamar leamortizálod!
vas: nem mindegy ha használtan veszed, hogy milyen volt az előélete! lehet egy merci is leamortizált..... lehet egy volvo is hazavágva, ha nem figyeltek rá....
ja amit mondtam a három jómadár, kis fickók......
combosz+konnektor+kedi-lek...
jó most letekintünk attól, hogy most népautó, meg villám, meg amerika...... a kisfickóknak a kmerktsége a következő, ha 20ezret megy évente: konnektor:66.72cent, a combosz 66.54cent és a kedi-lek meg 71cent-et......
"Kicsit felfújták ez az egészet-mondta a kicsiny, 476 lekes falu polgármesternője- megszoktuk már, hogy télen esik a hó" Idézet az Index címlapjáról, egy, a hó által a külvilágtól elvágott falu polgármesternőjétől.
Nagyon széles a skála ebben a dologban és tényleg nagyon nehéz jó kocsit választani de szerintem kezdésnek egy fh12 420 a legjobb választás erre a célra mert már láttam hosszú távon kövezni tga 410xxl-t magnum 470 et de egyik sem a legjobb erre a célra a tg ben 400000 volt mikor megvette a srác kintröl rá fél évre kuplung majdnem 1 milla volt aztán kicsit késöbb a difivel voltak a gondok!!
A magnumot egy elég "penge "cimborám köveztette általában 58-62 tonna között volt összbe nbem is kellett 2 hónap a magnumnak megszakadt mint a 6-os anya!!
Igaz ez csak 2 darab de beszélgettem már elég sok 1 autós maszekkal aki esküszik a volvora,bár a 385 ös renault prémium sem rossz "meglepő de igaz"!!
Pótkocst meg szerintem mindegy milyet vesz az ember csak jó erős legyen lehetőleg acél mert az alu nem igazán szereti a nagy szemü köveket vagy alul acél oldalt alu!!!
meiller klipper- schwarcmüller-langendorf
Gabesz,,,
Tényleg ő mondta de azért remélem én nem egy golyóval végzem a fejemben:::--))
nekem faterom hozott tavaly haza finnböl gépalkatrészeket amiket Iránnnak címeztek.Pesten átrakták másik kocsira és úgy vitték tovább Teheránba.
amúgy HC-s kocsik se nagyon járnak le már keletre.olyan fuvarok vannak h hollandból hütövel visznek vmit szírbe meg tavaly csomagoloanyagot szállitottak iránba.meg van még aki sokat charterozik török-osztrák viszonylatban schenker megbizásbol.
kb 1,5-2 éve amikor elkezdödött az iraki háború akkor ment a hc-nál minden soförnek sms, h lehetne közel-keletezni megint.vízumot intéznek,de aztán nem lett az egészböl semmi...
mostmár az orosz piac sem fizet vmi túl jól úgy hallottam.régen tudjátok h volt ott a fizetés?a fönök adott egy moszka oda-visszára 1000 dolcsit aztán oldd meg abból+ ami megmaradt belöle az a fizetésed!!!
orosz piacnál maradva...azt hallottam h gyuribácsi ukránba visz ki kocsikat.a fehér volvokal meg dafokkal akar beszállni az üzletbe.3 irodájuk van:Csop,kijev,odessza
Hihi...én meg pont a napokban gondolkoztam valami fuvarszervező sulin, de igy vezetés mellett elég halott ötletnek látom. Talán valami levelezőn, vagy nem tudom.
Ja elakadnom még nem sikerült, de azért bent van a hólánc meg a kislapát :)) (azért jó lenne bele egy sperrdifi, úgy még élvezetesebb lenne)
Ahogy mondod...szerintem ma én is többet mentem keresztben mint egyenesen :DDD Nálunk dec végétől januárig szünet van, de a január, meg a február is eléggé halott szezon (azt mondják). 7.5 meg lehet, hogy 12t lesz, lentebb már irtam miért.
Szia asszem még én álok hozzád a legközeledd mert malyd énis billencsezni akarok, :) Énis aszt kérdezném amit a deps kolega? De sztem lízingelg a pótot? Vagy a az egész szerelvényt????? DE mivel már megbeszéltük 2-3 oldallal ezelött, hogy egy cég elindításához tőke kell így ha nem vagy egy kicsit gazdak akkor inkább a mobil transz egyik csőrős scaniájára kéreckedj fel pilótának? :)
Nyugi! Hozzám képest neked papírok alapján nagy előnyöd van! Nekem 3 éve száradt meg a B-s jogsimon a tinta, azóta nincs más kategóriám, ahol száradhatna...
Amúgy én amolyan hobbi szinten (nem a legjobb szó rá) foglalkozok a kamionokkal, szoktam néha-néha utazni ismerős sofőrökkel (ha időm engedi a suli-nyári meló mellett). És ahogy visszagondolok az eddigi utaimra amikor mi rakodtunk, akkor mindig ott voltunk a kocsi mellett, figyeltük, hogy mit hogyan csinál a targoncás, akár fel- vagy lerakásról legyen szó. CMR-rel kapcsolatban tapasztalatom az, hogy amikor nagyobb cégeknél voltunk felrakni, akkor ők adtak mindig frankón kitöltve CMR-t, ez szerintem így okés.
Most voltam Karácsony előtt egy kanyarra, elmesélem az egyik felrakónkat! Kenőanyagokat hoztunk vegyes göngyölegben. Volt raklapon 10literes műanyagkannában is kiszerlve, meg nagy hagyományos 200 literes fém hordóban is(nem voltak rajta raklapon). 2 címünk volt, és mondtuk a német rakodónak, hogy úgy csinálja, hogy maradjon rajta hely amennyi kell minimum. Ekkor leszállt a targoncáról, hozott egy colstokot, szépen kimérte, hogy meddig fogja rakni, kérdezte, hogy úgy jó-e nekünk, meg hasonlók. Tök korrekt volt a csávó. Jah, meg mondta is, hogy hova tegyük a végzárókat, esetleg spanifert, hogy ha esetleg zsarukám benézne a ponyva alá, akkor ne találjon hibát a rögzítésből. Lehet, hogy ez az ürge kivétel volt a rakodók nagy részéből, de van ilyen is!
Így hirtelen ennyit akartam mondani, ha van még kérdés, akkor szerintem azt várjuk mindannyian kíváncsian.
" Elméletileg ilyet nem lehetne csinálni, a sofőrnek mindig lehetőséget kéne adni a rakodás ellenőrzésére, sőt a rakodást neki kéne irányítania"
Erre nem reagáltam. A sofőr felelős a rakodásért, köteles azt ellenőrizni, felügyelni, helytelen rakodás estén köteles utasítást adni a rakodáshoz. Ha a helytelen rakodásból kifolyólag baleset következik (rakomány elmozdult stb.) be azért egyértelműen ő a felelős. Így szól a jogszabály. Emlékeztek arra az esetre, ami úgy 1993-1994 környékén történt valahol a dunántúlon, ahol egy magyar kamion (talán Liaz volt) táblás acél lemezt szállított ausztriából és elmozdult a rakomány (talán elszakadtak a rögzítő hevederek) és a szemközti sávban szabályosan közlekedő buszt oldalát szétvágta (félbevágta) utasokkal együtt?
Hát igen azért nem szivesen ülnék heteket hónapokat kaptárban bizva ugy is kiderül hogy nem tudtam róla.:::---)))
Csak azért még nagyon csikó vagyok a témában tehát jobb félni mind megijedni!!
Egyenlőre örülök neki hogy valaki szóba állt velem mert még le sem merem tenni a jogsit az asztalra nehogy elmaszáljam a "tintát" rajta,de hát nem baj valahol el kell kezdeni!!!!
Azért nem szkennelek, mert lehet neki is megvan az újság és akkor feleslegesen dolgoztam, másrészről nem is biztos, hogy hasznos neki ez az információ, akkor pedig megint csak feleslegesen dolgoztam. Sokszor még az így is úgy érzem, hogy egy nap lehetne akár hosszabb is mint 24óra, hogy mindenre legyen elég időm.
A PDF file-tminden további nélkül ki lehet nyomtatni.
Ha megtaláltam átküldöm. Nem igérem azonnal, mert még be kell szerelnem a merevlemezt egy házba, hogy hozzáférjek a tartalmához. (nem mintha olyan nagy munka lenne /kb. 3perc/, de sokszor a lelkierő hiányzik, hogy belevágjak az ilyen "óriás" projektekbe.) :o)
"Csak azért voltam ilyen felületes mert aszittem látta valaki már is mert az volt, hogy ment egy transemexes merci törökbe műanyagot vitt és asszem a szerd határon megált és 110-el belérohant egy kocsi akinek a vezetője részeg volt. És szerintetek? Nem engedik haza a kamionost és asszem jan 3.-án lesz a tárgyalás! szívás! :()"
"nem lenne jó ha beszkennelnéd neki????? elküldenéd emilbe"
Tudtommal a PDF file azt nem lehet kinyomtatni? de ha tévednék akkor nem szótam. :)
"vagy amit még itreb megtehet, hogy megkeresi a fuvoszt vagy vmelyik nagy képviselőt és illedelmesen kér???"
És hogy kérjem? Elnézést de kéne egy 10x8-as actros tervrajza leírásal? Mit gondolnának kémkedünk kémkedünk? Elküldenének a icsába, hogy az anyámat szivassam nekik fontosabb bolguk is van?
Egyébként meg a desp kolega minek szól bele? :) :) :) :)))))))) :Efetreng
Sokat járnak Olaszországba, Franciaországba, de láttam már őket Svédországban is. A szerencsésebbek Törökországból hajóval jönnek Triesztbe, a többiek végig szárazföldön, Úgy tudom textileznek leginkább, haza meg mindenféle gépeket visznek. Más. Olvastam hogy hamarosan Kínáig érnek majd a fuvarok, újra nyitnák a Selyemutat. Amennyire értettem jóval gyorsabb mint a hajó, de már kapacitásgondok is vannak (gondolom ugyanez van Iránból is). Egyébként az lkw-infos-on is vannak iráni kamionok és elég szépen frissitik is az oldalukat.
Lehet Waberer Gyurihoz jöttek tárgyalni, biztos tudnak tuti Irán-EU fuvarokat, amihez valami nagy multi céget keresnek, de azzal a feltétellel, hogy iráni sofőrök dolgoznak a szabad kocsikon...:))))))
Nem tudjátok, merre járkálnak az Iránok, láttam belőlük egy párat az autópályán. és elgondolkodtam, hogy merre meg fölleg mi az, ami annyira kell nekünk Iránból és megéri kamionnal felhozni. Selymet vagy mit???
A régebbiről (még az előzö Actros fülkésről) azt hiszem letöltöttem egyszer egy PDF file-t, amin talán a méretek is szerepelnek. Lehet megvan még az egyik külső merevlemezemen. Érdekel?
Történeti áttekintés területén nagyon kevesett találtam.
Az elmúlt egy évben a C&T-ban a digitálisról volt kb. 5 cikk, azelőtti évfolyamokban meg kb. 5 cikk ami részletsebben foglalkozott tachográffal meg AETR-el.
Amit találtam egy AETR-es cikk kapcsán:
"A Kienzle cég már 1926-ben rendelkezett Európában elsőként adatérzékelő és mutató műszerrel haszongépjárművek részére a tachográffal. A 70-es években a 3,5t feletti járműkategóriákban egységes EG-berendezésként vezetési és pihenési idők ellenőrzésére használták az EG országokban.
A gépjárműtechnika fejlődésvel egyidejűleg követelmény lett egyéb paraméterek rögzítése is (motorfordulatszám, nyomások hőmérségletek)
A célszerűség és az ergonómiai szempontok miatt fejlesztették ki az elektronikus jelzésfeldolgozásúún. kombinált műszereket. A tachográf ezáltal a gépjárművek műszerfalának integráns részévé vált."
"a tachográf 1970-esbevezetése után jelentősen szétnyilt a 2 járműtipus biztonsági szintjére jellemző olló."
Szóval tölünk nyugatabbra 1970-től kötelező.
A 70-es évek elejéről nem nagyon van cuccom.
Ha érdekel melyik C&T-ben van szó tachográfról, akkor jelezd, mert meg tudom adni, melyik évfolyam, melyik számában, melyik oldalán keresd.
akkor már nekem is lenne egy kérdésem, hogy az "új" merci 50 T-ás 10X8-as billencséről tudtok infókat és képeket adni? Mert a CTM ehónapi számában van róla egy cikk az tetszik is de nagyon, csak kéne még egy kis infó meg kép???
Úgy emlékszem csak mennyiségi vizsgálatra kötelezhető a sofőr és a fuvarozó, minőségire nem (persze gondolom a külső sérüléseket ellenőrizni kell). Sokszor nincs is lehetőség ellenőrizni semmit, például egy dokkolós rakodásnál, ahol a rámpáról is csak úgy állhatsz el hogy a biztonsági őr közben figyel, majd egyböl egy plombát tesz fel, vagy egy 320db-os gyüjtőárunál, ahol nem tudod mi számít éppen egy vagy több darabnak. Elméletileg ilyet nem lehetne csinálni, a sofőrnek mindig lehetőséget kéne adni a rakodás ellenőrzésére, sőt a rakodást neki kéne irányítania (pl Székesfehárváron a Geodis raktárban ezt meg is lehet tenni, Tatabányán a Sanminánál nem). Egyébként ha valami mást találnak mint ami a papirokon van elég nehéz lehet bebizonyítani hogy nem tudtál róla.
GoodYearnek van télije hatott és kormányzott tengelyre is Ultra Grip WTD (Winter Traction Drive) és Ultra Grip WTS (Winter Traction Steer). Buszon láttam Contit is, azoknak ajánlják akik sítúrákat szerveznek.
ESP-s videó tényleg, kár hogy hamar vége, megnéztem volna meddig pörög még a szerelvény :) Érdekes megfigyelni a sofőr mozdulatait, személyautós szemmel teljesen érthetetlenek.
Ehhez kapcsolódik az amit pár napja a borda-n olvastam. A tapasztalatatot az ember mindig pár másodpercel azután szerzi meg, miután szüksége lett volna rá. (vagy valami ilyesmi volt a tartalma)
Épp ezért is irod meg a CMR-t ha nem adnak, ha sérülés van ráirod, iratsz jegyzőkönyvet, darabszámot, a számla alapján ráirod, hogy mi az, és aláiratod a feladóval (ez utóbbit mindenképp).
Amikor a csávesz a jégen tesztel egy TGA-t és megtáncoltatja, ottt igaz megpördül a kocsi de az elején amikor a dobozokat kidobálják elé akkor elég jól veszi a kanyarokat?
Mostmát udod melyik? Vagy ha nem akkor valahonnan próbálok egy linket szedni.
Én úgy tudom tartalmi vizsgálatot bármikor végezhet a sofőr a berakodásnál, és ha csinált ilyet akkor azt vagy jegyzőkönyvezni kell vagy rá kell vezetni a kísérő okmányra. Már csak azért is végezhet tartalmi ellenőrzést, mert ha törékeny árút szállít ami be van csomagolva. A kirakodásnál mind törött (a csomagolás sértettlensége ellenére), akkor hogy igazolja, hogy nem nála menet közben tört össze, hanem már a berakodásnál is sérült volt?
Elméletileg a soför nem nyithatja ki az árut.Feladónak a kötelessége átadni a rakományt és az ellenörzés.A soför csak a colli vagy raklap darabért és biztonságáért felel.Az,hogy mi van benne tök mindegy.Mivel nincs jogom kibontani.Nekem csak sérülésmentesen kell átvennem a feladótól és kiszolgáltatni az árut a vevőnek.
Mi van akkor ha a sofőr nem végez tartalmi vizsgálatot és kiderül, hogy a raklapba a vasaló vagy tv közé (mondjuk ez a rakomány) közé tettek a törökök (mondjuk ez a felrakóhely), raklaponként 15kg kábítószert.
Hogyan mossa tisztára magát a kamionos, hogy ő valóban nem tudok a különleges rakományról semmit?
"Ti hallottatok már kamionra való téligumiról? Én még csak olyanról hogy a húzótengelyre tél elött tették fel az újat/mélyebben bordázottat."
A kérdés jó és ma már nem olyan egyértelmű mint 2 éve, ha olyan téligumira gondolsz mint a személygépkocsiknál, ahol sok apró lamella van a gumiban.
Ha jól emlékszem az elmúlt téli szezonban (talán Pavel linkelte be), lett bemutatva egy olyan téligumi, ahol már lamella is volt és kimondottan nehézteherautóra készült. Talán Goodyear volt. Azóta egy másik gumiabroncs gyártó cég is bemutatott egy ilyen téligumit nehéz teherautókra (talán a Continental vagy Bridgestone). Azért ez a gumiabroncs még mindig nem rendelkezik annyi lamellával mint a szgk. gumi, de "hasonlít" rá. (kérdés megéri-e használni mert zajosabb és a gördülési ellenállása is nagyobb, ami pedig a fogyasztást növeli, és nyugaton azért nem csak felkészülnek a télre, hanem elég gyorsan el is takarítják a havat)
Korábban valóban nem létezett olyan, hogy téligumi kamionra, hanem a húzó tengelyre mindig olyan gumi került, ami M+S jelőlésű volt ami alkalmas a téli útakra is (mert ugye egy kamionon nem szokás 5-6 havonta gumit cserélni csak azért mert hideg van).
Eleve a tgk. a nagyobb tengelynyomás miatt a latyakos úton illetve esőben sokkal biztonságosabban tud közlekedni mint egy szgk., a jégen meg oly mindegy, mert ott téli gumi ide vagy oda, az autó úgyis irányíthatatlan.
Road jól irta. CMR-en rajta van minden, ha meg nem adnak irsz egyet magadnak és aláiratod velük. Nyugat fele a határt elfelejtheted, angliáig észre se lehet venni, hogy "határt" léptél.
Álltalában az árú be van csomagolva,te mint soför nem vagy köteles megnézni a doboz tartalmát.Bármi lehet benne,de elméletileg a CMR-en rajta van,hogy mit viszel :o)))
Egy kis segitségért tévedtem be ide gondolom a nicknevem elárul minden apró részletet kivéve talán hogy 23 éves vagyok!!
Annyi millió kérdésem lenne hogy nem is tudom hol kezdjem talán a legfontossabbal!
Szoval mostanság sikerült megszereznem a c kategóriát meg az árufuvarozóit ( belföldi nemzetközi ) az e folyamatban van!
Első kérdésem az lenne hogy mi történik akkor ha tegyük fel a pilóta nem tudja pontosan hogy mi a rakomány vagy tévesen tudja és ne adj isten valami gáz történik a határon???
Egyáltalán elindulhatok e bárhová hogy ne tudnám az áru pontos "adatait"????
Ja bocsi szzem meg kéne tanulnom írni pontosabban gépelni! :)
szonalk: szörnyet halt
Csak azért voltam ilyen felületes mert aszittem látta valaki már is mert az volt, hogy ment egy transemexes merci törökbe műanyagot vitt és asszem a szerd határon megált és 110-el belérohant egy kocsi akinek a vezetője részeg volt. És szerintetek? Nem engedik haza a kamionost és asszem jan 3.-án lesz a tárgyalás! szívás! :()
eme gumitípus az északi országokban van elterjedve! amúgy meg itthon is lehet kapni, de csak megrendelésre!
itthon nállunk a borsodvolán csinálja azt hogy méllyebbre vágják a gumikat tél előtt, hogy jobb legyen a vízelvezetés és ez állítólag jobb télen a hóban..... sima nyári....
meg ha megnézel egy prosit akkor abban is fel van tüntetve, hogy van ilyen!
ja kmerktsgek! ma megjött a LaOb és abban van kisteherteszt(combo+caddy+transit connect) ja a fejbevágó, hogy a kmerktsg! majd részletezem!
Most olvastam végig. Nem semmi, pedig ismerős a téma. A boltot tutira mondták, és azt is biztos rendőr forrásból tudom, hogy vállvonogatva flegmán tért ki a válaszok elől, amig nincs tolmács, és konzul. Az is rémlik h. valami példás elnézés kérés, és részvétnyilvánitás történt a konzulátus részéről.
Szörnyű mind 2 félről. Külföldön, egyedül egy ilyen szituban, és meghalni ártatlanul az út szélén.
Sajnálom őt mint embert, kicsiben volt már hasonló élményem, amikor a 85-ösön elbólintottam Csorna előtt. Sötét volt, egyedül megyek az uton, sehol senki, akkor indultam 2 óra alvásból. 15perc után csatt. Uj kép, reggeli félhomáj, kocsisor szemből, és mögöttem. A tükör csattant. Nem az volt a gáz, hanem az a sok kocsi ami addig nekem ott sem volt!!! Pánikba estem, meg halhattam volna, vagy mások. És honnan tudon hogy nem volt e egy bringás, vagy egy gyalog a tükör előtt?
Ezért mondom hogy nics megfizetve, és elismerve a munkánk. Ha a doki vét, meghalhat valaki. Ha mi akkor 10-ek, 20-ak halhatnak. óriási a felelőség.
Más!
Holnap du indulunk 4kéz Warsava, ha netán nem érnék addig haza, amit nagyon bánnék, akkor előre is minden kollégának Baleset, Hatóságmentes Boldog Új Évet Kivánok!
Rétságon lengyel kamion tett rendet a buszmeg.-ben 8 ember halt meg, köztük egy volt osztálytársam anyja. De lógott a busz elejé egy 20 éves lány is, átszúrta vmi lemez. A mentősök, és dokik fele nem birt előre menni a sokktól. Van szemtanú ismerősöm, egyébként 7km-re lakok Rétságtól.
A sofőr megzakkant, és bement az üzletbe(ami elé parkolt) kaját, és cigit venni, amokor vissza jött, akkor kezdett megdöbbenni. A kihallgatáson semmilyen megbánást sem tanusitott, ezért 1-2 rendőrt fogni kellett bent!!!
Aszem 3-4 évet kapott, otthon tölti, ezt a tv-ben hallottam.
Nagyon elcseszte, kb 150 méterrel előtte eltolt egy trabit, amiböl kiszállt a papa épen. Erre riadva lett volna lehetőség korrigálni, bár egyikben ö veszett volna, a másik borulás esélyes. Ehelyett ő a jobb kanyarban egyenesen a busymegálló padkára hajtott, a jobb széle kapta el a 256os jobb szélét. Szörnyü látvány volt. Probálnám védeni, mégis csak kolléga, ki álljon ki mellette ha nem mi? Éjjel vezetett, hajnaltól B.gyarmaton araszolt.Ez dél tájban történt.
Ez 100% bealvás volt, és visszafordithatatlan vétség.
Lehet, de az is hogy csak simán elcsúszott, úgy nézem csak olyan körülbelülre volt megrakva. Nekem is mindig ilyen összevisszára rakták Olaszországban a gyűjtőárut pl: - alulra egy hűtőt fektetve, rá egy raklap üveglapot - 8 zsák kávét csak úgy rádobálva egy raklapra - két darab kertigrillt fektetve - a pótkocsi eleje felrakva az égig aztán hátul maradt 2m üresen Azért ha van egy kis értelme én inkább átdobom rajta a spanit (plusz max30perc) hátha ér valamit, meg ilyen esetben elmondhatom hogy én minden tőlem telhetőt megtettem