Isteni finom vorosbor. Ketfajta valtozatban kerul forgalomba az egyiken lila-szurke label a masikon sotetkek-bordo.
A lila-szurke a kovetkezo dijakat nyerte:
- Cuno Pacific Australia/Swat Trading Trophy(2202 Perth Royal wine show)
- 2003 Royal National Assiciation (Brisbane) wine show Gold medal
- 2002. Perth Royal wine show Gold medal
Ha valakinek van lehetosege kostolja meg nem fog csalodni.
Jövő héten kedden szerveznék egy kis kóstolót abból az alkalomból, hogy felkerül a polcra nálunk Gere Attila - Kékfrankos Prestige'02-es bora. Egyébként aki emléxik a Medocra ezt se hagyja ki!
A kóstolóhoz 16-órától 20-óráig folyamatosan lehet csatlakozni.
Aki ráér szeretettel várom! Helyszín: Decanter Borklub...
rmiklos: Mivel azt írtad, hogy még nem ittál magyar syraht, ezért szívesen megszervezek egy főleg magyar syrah-ból álló kóstolót Egerben, melyen Téged (és mindazokat akiket érdekel) vendégül látlak.
Gratulálunk a Sebestyén pincének! De hol vannak a többiek?
Szekszárdi Borverseny: taroltak a vörösök
Közel háromszáz 2000-2003-as évjáratú bor érkezett a Szekszárdi Hegyközség ötödik alkalommal megrendezett csütörtöki versenyére; a vörösborok hazájának is nevezett történelmi borvidékről benevezett italoknak alig több, mint egyhatoda volt a fehér és rozé fajta, a meghatározó hagyományosan a kékfrankos és a cabernet volt - közölte a távirati irodával Diófási Lajos.
A rendezvény fővédnöke, a zsűri elnöke örvendetesnek nevezte, hogy ismét megjelent a kadarka, amiből idén huszonegyet neveztek a borászok.
A szakember véleménye szerint a 2003-as évjárat próbára tette a borászokat. Az elmúlt ötven év átlagát tekintve 500 órával több volt a napfényes órák száma, a három nyári hónapban öt fokkal magasabb volt a hőmérséklet, viszont 238 milliméterrel kevesebb volt a csapadék.
A verseny végeredményét tekintve a vörösborok taroltak, az öt nagy arany díjas bor mindegyike vörös fajta: a Márkvárt Pincészet 2000. Bikavér, a Liszt Pincészet 2000. Bikavér, az Eszterbauer Pincészet 2003. Kadarka, a Sebestyén Pincészet 2003. Kékfrankos, valamint a Szentgál Pincészet 2003. Merlot bora. Az utóbbi a verseny legjobb vörösbora kategóriáját is elnyerte, míg a legjobb fehérbor címet a Fritz Pincészet 2003. Olaszrizling bora kapta.
Kelemen Erika hegybíró a távirati irodának elmondta: a történelmi Szekszárdi Borvidék 2.500 hektár szőlőterületéből - Báta, Bátaszék és térsége, Decs, Sióagárd és Zomba mellett - ezer hektáron gazdálkodik a legjelentősebbnek számító Szekszárdi Hegyközség, amely 1560 tagot számlál.
Hozzátette: hamarosan megduplázódik a létszám, ugyanis a törvény értelmében az ötszáz négyzetméter feletti szőlőterületek gazdáinak is kötelezővé válik a tagság.
Az elmúlt évi szüreti jelentés alapján a hektáronkénti termésátlag közel hetven mázsa, az átlagos mustfok 19,4 volt - közölte a hegybíró.(MTI)
Váljék egészségedre a kóstoló!
Ne gondold, hogy irigyellek....
...tudd :)
Kérdés:
Nem a Thummerer 1995 Vili Papa Cuvée nyert több díjat és mondták róla, hogy világszínvonalú?
Én bízom a magyar borok minőségében, de egy ilyen "kaliberű' és árú bortól azért többet vártam volna.
Egy szép múltvasárnap történéseiből:
Királyudvar 2002 Úrágya Furmint: Nekem kicsit erős illatban a fás jelleg(és ízben is), de ezenkívűl egy jól csiszolt tétel, kellemessé teszi lecsengését a kevéske cukor. 7P
Demeter 1999 Aszútörköly: Nagyon szép pálinka, gyümölcsös, jó illatú, jól iható.
Györgykovács 2000 Tramini: Nagyon visszafogottan parfűmös, inkább ásványi illatok, ízben érett savai szépen visszaadják, amit a hegy adott e bornak. 6P
Vesztergombi 1999 Kadarka: Fantasztikusan szép fűszerpaprikás illat, ízben sajnos már fáradt volt, főleg a savai tűntek el. Régmúlt idők emlékeként azért szép volt. 4P
Mayer 1999 Kopár: Poros, visszafogott illat az elején, később kevéske aszalt(de inkább kicsit rohadt) szilva, ízben is megfáradt tétel, savai t hiába kerestük, utóíze pedig meglehetősen rövid. 4P (3P?)
Tiffán's 2000 Merlot: Frenetiusan szép lágy, melegséget árasztó illat, málnás, ribizlis, szilvás jeggyel, ízben is nagyon szépen adta vissza az illatban fellelhetőeket, és még egy nagyon elegáns fás jegy tette emlékezetessé az ízlelést, mely hosszan uralkodott a számban. 7P (de kóstolási körülmények között szerintem 8 is)
Gere 1999 Speciál Cuvée: Franc-os vadabb lekvárosabb illat, itt is szép fás jegy, haromikus íz, korrekt lecsengés, tartalmas belső. 7P
Thummerer 1995 Vili Papa Cuvée: Savanykás illat, hasonló íz, a végét nehezen tudtam megvárni. 2P
Füleky 2001 Pallas: Nagyon szép gyógynövényes(pemetefű, menta) illat, kevés narancshéjjal keveredve, ízben is hozza a gyógynövényes jegyeket, szépre érlelt bor, hosszú ízzel. 7P
Szepsy 1999 Aszú 6p.: *****, 9P (de lehet inkább 10 majd öt év múlva). Egy csoda Tokajból, minden bent van amit az ember magaelé tud képzelni.
Meg kell erősítenem macmelon azon véleményét, hogy az Egervin Egri Bikavér szörnyen silány, évjárattól függetlenül, de ez sajnos sok más palackozású Bikavérre is igaz. Folyik ezerrel a Bikavér név kompromittálása ...
Shiraz: Weninger 2001est kóstoltam és anno meg is írtam ide, hogy nagy csalódás volt - különösen az irreális ára miatt.
Egervin vs. Bikavér: Az Egervin Bikavérei szörnyűek (az az agresszív megoldás jut eszembe, amit BZoli szokott javasolni), de azt ne feledjetek, hogy Tóth István vagy Bakondi Bikavér nem tétel. Úgy értem exportmennyiségben nincs miről beszélni.
Bor: Az elmúlt napok kiemelkedő borélménye: egy éve tartogatok egy Hilltop Virgin Vintage Sauvginon Blanc-ot és most mikor kinyitottam jöttem rá, hogy erre az élményre érdemes volt várni. Imádom a SB-t és ez valami gyönyörűen hozta, amit várok. Nálam 8pont és egy sokadik újabb strigula a fehérek oldalán a nem létező fehér-vörös vitában.
Rosti: Köszi a képeket, érdekes lenne egy egész évet hónapról-hónapra végig követni!
Index: 5.-re néha sikerül olvasnom, írnom... ezért is nem pörög a fórum.
dr_wine kérdésére: Az a gond, hogy olykor nagy különbség van évjáratok közt. Én a 2000 -es Weninger féle Soproni Kékfrankosra (Balf, Spern Steiner dűlő) mondtam, hogy a legjobb vörösbor amit életemben ittam, ennél karakteresebbet, zamatgazdagabbat nem lehet készíteni. Ezt már a 2001 -esről nem mondanám.
Fehérbor: Dr. Halla László 1994 -es Somlói Olaszrizlingje (Somlószőlős) világszenzáció ! Mondván tíz év eltelt, megkóstaltam idén februárban és azt állítom, mindig a csúcson van. Annyira egyedi illattal és ízvilággal rendelkezik, hogy leírására nem találok szavakat.
Eddig Weninger 2001es és Bukolyi (Buttler borászat) 2001es,ill. 2003as syrahját kóstoltam egy bemutatón. Néhány francia syrah és ausztrál shiraz társaságában sem volt szégyenkezni valójuk.
shiraz: honnan hallottál Bukolyi Lászlóról?
Egyébként elég jó fajtának tartom. Ha van lehetőségetek Cote Rotie-t kóstolni, akkor nosza, mert elképesztő dolgokra képes. Hajrá magyarok! Alkossunk valami hasonlót!
Elnezest a duplikacioert! Mivel kozel ket ora mulva sem jelent meg a hozzaszolasom, nemi valtoztatassal ujra elkuldtem. Mivel a multban tobbszor is elveszett amit irtam, most a szovegszerkesztoben megoriztem. Viszont amikor a masodikat elkuldtem, hirtelen mindket verzio megjelent. Persze amikor nem orzom meg akkor soha nem kerul elo. Valami nem koser a szolgaltato szerverjevel.
Jo hallani ezekrol a telepitesekrol. A shirazt ugyanis egy remek fajtanak tartom. Eddig csak Tiffan telepiteserol hallottam es csak Weninger Syrah 2000-rol hallottam mint kereskedelmi forgalomban kaphato shirazt, de meg soha nem ittam magyar shirazt.
Ivott-e mar valamelyikotok magyar shirazt? Ha igen, milyen volt? Nagyon kivancsi vagyok, hogy a villanyi vagy szekszardi "terroir” milyen shirazt produkal Magyarorszagon.
A Monarchia alacsony exportmennyisege miatt az Egervin nem aggodik. Viszont Gal Tibor komoly konkurense az Egervinnek. A Gal Tibor Boraszat ma abba a pozicioba kerult, hogy jelentosen megvaltoztathatja a magyar bikaverrol alkotott kepet az USA-ban. Ha peldaul nagy mennyisegben $11-$14 kozott jo minosegu bikaert tudnanak forgalmazni, amint azt tervezik, akkor az sokat javithat a magyar borok itteni megitelesen.Mint legtobben jol tudjatok Gal Tibor a pinceszetet ket befektetovel alapitotta. Az egyik Nicolo Incisa della Rochetta, aki a Sassicaia-val lett vilaghiru, a masik pedig Burkard Bowensiepen, az Alpine nagy del-nemetorszagi borimportor vallalat tulajdonosa. Talan az kevesbe ismert, hogy az Alpine kivonulasa utan 2002-ben a Kobrand oriasi amerikai borkereskedo ceg szallt be az uzletbe, amelynek az orszag legeldugotabb reszeben is kialakult disztributor-halozata van. Tobbek kozott a millios tetelben behozott Louis Jadot borok importere, de Portugaliabol ok hozzak be a Taylor Fladgatet es a Fonsecat, meg persze a hires olasz Sassicaiat. Az USA-ban olyan nagy amerikai markak forgalmazoi mint a Bezinger, Joseph Phelps, St. Francis, Sequoia Grove, es Cakebread (az egyik kedvencem). Az ismerettseg regi, hiszen a Kobrand nagyon regota van uzleti kapcsolatban az Antinori csaladdal. Gal Tibor pedig Marchese Lodovico Antinori tulajdonaban levo Ornellaia pinceszetnek volt vezeto borasza es technikai igazgatoja. Mint legtobben tudjatok, a legnagyobb sikeret az 1998-as Ornellaia Bolgheri Superiore boraval aratta, amivel 2001-ben a Wine Spectator szazas listajanak az elere kerult. Ez a siker paratlan a magyar boraszok kozott, hiszen a vilagon rengeteg kivalo borasz van es kevesnek adatott meg egy ilyen oriasi elismeres.
A masik jo hir, hogy a Hilltop-Neszmely az angliai sikerek utan megjelenik boraival az USA-ban is. Ez jo hir a Monarchianak es Gal Tibornak is, hiszen egyutt konnyebb lesz megvaltoztatni a (tokajit keveve) a magyar borokrol kialakult negativ kepet. Szoval valami izgalmas dolog tortenik vegre a magyar borok amerikai piacan. Csak a “Marika”-hoz,” es az Egervin bikaverhez hasonlo rossz magyar borokat kellene persze az uzletek legsotetebb zugaibaban talalhato legalsobb polcokra szoritani (szerencsere a job uzletekben ott vannak, igy talan nem rakjak oket az uj jo magyar borok melle).
Ez igen! Eddig csak Tiffan telepiteserol hallottam. Ivott-e mar valamelyikotok magyar shirazt? Esetleg olyan frissek a telepitesek, hogy meg nem is keszult eddig meg magyar shiraz? Nagyon kivancsi vagyok, hogy a villanyi vagy szekszardi "terroir" es persze a szakertelem, milyen shirazt produkal Magyarorszagon.
A Monarchia alacsony exportmennyisege miatt az Egervin nem aggodik. Viszont Gal Tibor komoly konkurense az Egervinnek. A Gal Tibor Boraszat ma abba a pozicioba kerult, hogy jelentosen megvaltoztathatja a magyar bikaverrol alkotott kepet az USA-ban. Mint ismert Gal Tibor a pinceszetet ket befektetovel alapitotta. Az egyik Nicolo Incisa della Rochetta, aki a Sassicaia-val lett vilaghiru, a masik pedig Burkard Bowensiepen, az Alpine nagy del-nemetorszagi borimportor vallalat tulajdonosa. Az Alpine kivonulasa utan 2002-ben a Kobrand orias amerikai borimportalo ceg szallt be az uzletbe, amelynek az orszag legeldugotabb reszeben is kialakult disztributor-halozata van. Tobbek kozott a millios tetelben behozott Louis Jadot borok importere, de Portugaliabol ok hozzak be a Taylor Fladgatet es a Fonsecat, meg persze a hires olasz Sassicaiat. Az USA-ban olyan nagy amerikai markak forgalmazoi mint a Bezinger, Joseph Phelps, St. Francis, Sequoia Grove, es Cakebread (az egyik kedvencem). Az ismerettseg regi, hiszen a Kobrand nagyon regota van uzleti kapcsolatban az Antinori csaladdal. Gal Tibor pedig Marchese Lodovico Antinori tulajdonaban levo Ornellaia pinceszetnek volt vezeto borasza es technikai igazgatoja. Mint legtobben tudjatok, a legnagyobb sikeret az 1998-as Ornellaia Bolgheri Superiore boraval aratta, amivel 2001-ben a Wine Spectator szazas listajanak az elere kerult. Ez a siker paratlan a magyar boraszok kozott, hiszen a vilagon rengeteg kivalo borasz van es kevesnek adatott meg egy ilyen oriasi elismeres.
A masik jo hir, hogy a Hilltop-Neszmely az angliai sikerek utan megjelenik boraival az USA-ban is. Ez jo hir a Monarchianak es Gal Tibornak is, hiszen egyutt konnyebb lesz megvaltoztatni a (tokajit keveve) a magyar borokrol kialakult negativ kepet.