Meglepő módon a faragasztók ilyenek. :-) De viccen kívül. Bármilyen ragasztás minősége attól függ, hogy a technológiát betartod-e? Felületek megmunkálása, felvitt ragasztó mennyisége, kötési idő alatti nyomás, stb. Ha barkács/hobby szinten tudod csak csinálni, akkor -szerintem- érdemes az illesztés helyét úgy megválasztani, hogy a kész kötés minél kisebb húzóerőnek és nyomatéknak legyen kitéve, mert a ragasztásnál az a szűk keresztmetszet, a nyírást és a nyomást jól tűri. De ez is olyan, mint bármi más, otthon készült dolog: ha megszakadsz sem tudod azt minőséget előállítani, amit ipari körülmények közt, üzemben előregyártva tudnak. (pl. mixer beton vs. házi keverés) Viszont a kis mennyiségben (pár decis flakon) kapható faragaszók eleve úgy vannak csomagolva, hogy kinyomócsőrük van, úgyhogy könnyű velük dolgozni. (Én a gyerekek szétugrált ágyait szoktam ragasztani vele, eddig 100%-os sikerrel. Ahol újrakentem, még sosem ment szét. A nyomást közönséges műanyag gyorsszorítóval biztosítom, amit két nap múlva levágok.)
Anyósomék terveztek is, gyártottak is napenergiás dolgokat (HMV, fűtés, stb.). Már rég leálltak vele -megöregedtek, céget is felszámolták-, de most is áll kettő a kertjükben. Sosem láttam/hallottam, hogy bármit is csináltak volna vele a téli víztelenítésen kívül. (Ezek a kerti verziók nem hőcserélősek, elvégre télen úgysem akar az ember kint zuhanyozni.)
Ha ez napkollektoros téma szárnyara kapott megpróbálkoznék egy kérdéssel -ua erről én nem nagyon szoktam felvilágosítást kapni-, miszerint ha fűtésre is rásegít a rendszer akkor nyáron gondoskodni kell a fölös hő (melegvíz) elvezetéséről, mert az kis melegvíz igény ezt nem tudja megoldani.
Tényleg meg kell oldani ezen plusz hő elvezetését?
S ekkor szokott jönni a javaslat, hogy építeni kell medencét, s le van gond erről, no persze ez csak úgy megy, hogy építek egy medencét is.
Én a geosolárhoz egyszer mentem be, többször nem szoktam elkövetni ugyanazt a hibát.... A konstrumára viszont kimegyek, de hogy szakemberrel összefogok e futni, hát nem tudom.... inkább jobban hiszek annak aki realben nyomja sk mint annak aki ódákat zeng az igazságról meg az arcoskodásról és közben akkora arc hogy kamu dijat érdemelne... brrr.... Annak az embernek jó a marketingese, vagy ő maga jó marketinges lenne... hm... a cégem arculatát és managelését ezerszer rábíznám inkább mint a házam fűtési rendszerének megtervezését. Bocs de a még a cég neve hallatán is kész leszek... Mentségére legyen mondva az mentett meg tőle amit másod sorban leginkább hangoztatott.... leinformálás, referencia....
Rendszerben kell gondolkodni nem tartályban...a forma -1 ben sem úgy szokás kezdeni, hogy a trabantommal benevezhetek és mondja kérem benne leszek ezzel az első háromban? Na és ha lefestem pirosra?:)) Máskülönben a te házad nem biztos, hogy olyan mint az övé és a lehetőségek sem biztos, hogy azonosak és a hozzátartozó erőforrások sem. Sőt nem is biztos, hogy működik amit házibarkácsban előadnak.
Ha valaki beleúgyrik a kútba akkor te ész nélkül útánna ugrasz? Amelyet, hogy szakemberekre biznád magad?
Amúgy a construmán kint lesz a geosolar is ...és akcióznak a készülékeikkel...
tudtok e nekem olyan ragasztoanyagot mondani, ami total egybekot pl fat faval? igazabol olyan kene ami fat femmel, fat faval, szoval sokmindent egyberagaszt meg annyit hogy olyan ragaszto kene ami gyorsan kot. nem kell hogy pillanatragaszto legyen, de ne kelljen ra orakat varni, mondjuk fel ora alatt megkosson... illetve olyannak kene lennie, amit lehet "fecskendovel" befecskendezni ahova akarom
szoval letezik valami szuperragaszto amit fecskendezni lehet es kb fel ora utan megszarad?
A 2008 január 1-től hatályos 290/2007. (X.31.) Korm. rendelet 15.§-a szerint:
"1) Kötelező építési műszaki ellenőrt megbízni, ha
a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több vállalkozó kivitelező végzi, vagy
b)az építési beruházás a Kbt. hatálya alá tartozik."
akkor ezek szerint ha egynél több vállalkozó építi a legszerényebb csalábi házat (ami lássuk be logikusan az esetek 99,9 %-ban így van) akkor az építtetőnek műszaki ellenőrt kell fogadni? Tud valaki ehhez egy tisztességes értelmezést?
Hátha ez a topik jobban pörög.... a passzív topikban volt két kérdésem, de ebben a topikban több a hsz, hátha jobban kapok választ. Az egyik: Üdv, kis segítséget szeretnék kérni... utána néznék az ilyen légcserélőknek melyik mit tud, mennyibe kerül, mekkora házat képes ellátni, csak beszívó, vagy fűt, esetleg párásít is... Mennyikbe kerülnek stb... A gond csak az, hogy tök mindegy hogy keresek rá a google-ben nem túl sokat találtam eddig....pontosan egyet sem... :( :) Tudnátok márkát, típusszámot, árat, linket adni??? Köszönöm!!!
A másik: Következő kérdés... Hogy lehet hőnyereséget számolni??? Tartályban a HAJDU ST200C2E1 mellett döntenék a kérdés csak az lenne, hogy a benne lévő 0,8 m2-es felső hőcserélőben 10fokos bemenő vízből hány fokos kijövő víz lesz ha a tartályban lévő víz hőmérséklete 40, 50, 60, vagy valami csoda folytán 70, 80.... ??? és körülbelül szerintetek körülbelül hány liter azonos hőmérsékletű meleg vizet tudok ily módon előállítani egész addig, míg le nem hűtőm a 200 literes tartályt? Inkább legyen 300as???
Köszönöm! A második kérdéssel kapcsolatban valamelyik topkiban olvastam valakitől, hogy így tervezte be a házba a fűtést és a HMV ellátást, esetleg azóta tapasztalat??? Köszönöm!
A zsaluzatra tegyél 2 cm es távtartókat, hogy a betontakarás legalább ennyi (2 cm) legyen, így a vas alul nem fog kilógni a betonból és a nedves közegben nem kezd el korrodálni!
Ráteszed a hálót és ennek a tetejére 15 cm-ként egy-egy szál 16 mm átmérőjű betonacélt teljes hosszon + 12-12 cm felfekvéssel mindkét oldalon (de elég csak az agyik irányban, a nyílás mellett a másik irányban is eressz el egy vasat), ha még marad a hálóból akkor azt a tetejére szintén 2 cm betontakarással rakd bele (nem valószítű hogy kell de nem árt), így biztosan elbírja a földréteget és a gyalogos közlekedést is, de azért a páncélozott Hummer-el ne ugrass rá! :)
Jótanács: a föld és a vasbeton lemez közé tegyél valamilyen vastag fóliát hogy a beton ne szívjon el vizet a rákerülő földből, és minimum 20 cm jó humuszt tegyél rá különben nem fog rajta nőni semmi!
Köszönöm az eddigi válaszokat aknafödém ügyben. Az akna a kert szélén lesz, autó nem megy arra, viszont szeretném a tetejét befüvesíteni, ami kb. 20 cm földet jelent a tetején. Az egyik oldal közepénél az akna szélén lesz egy 60x60 cm-es acél aknafedél. A 6-os hálót mérete alapján duplán is tudnám tenni, csak nem tudom van-e értelme. Én is úgy gondolom, hogy kell még vastagabb betonacél is bele, akkor viszont nem baj, ha helyenként három réteg acél lesz egymáson?
Ez igaz. De nem is villanykörtét akarok belecsomagolni. Ezért is írtam, hogy némi átalakítással a polifoam tökéletes lesz, még ha nem is nem is lehet belőle repülőt hajtogatni :o)
Hm. Nem is rossz ötlet. Jártam már ott, és vásároltam is. Csak az nem elég hajlékony (nem fektetve lesz a cucc). De mindenesetre érdekes, ez eszembe sem jutott, mert csak az alátétfóliára koncentráltam. A cél kis átalakításával viszont a polifoam is megtenné.
Na, ez remek tipp volt, köszönöm!
Ha már így belejöttünk, még egy kérdés:
aljzatkiegyenlítő - ... - filc hátoldalú, vastag padlószőnyeg (teljesen leragasztva)
Kell-e okvetlenül a kettő közé valami? Gondolok itt parketta alátétfóliára (független az előző kérdésemtől), vagy alátét szőnyegre (ami annyiba kerül, mint egy olcsó padlószőnyeg).
Vagy ha telibe le van ragasztva, akkor úgysem csúszkálhat, és felesleges további rétegekkel szórakozni?
A betont csiszolókorongal lecsiszoltam, majd egyszerű vizes rongyal lemostam, hogy jöjjön le ami le akar jönni. Azokon a falakon, ahol a beton sima volt minden lejött, maradt a csupasz beton. Na erre kentem fel ecsettel Falfix-et, mert a másik szobában a glett (Rigipsz) nem ragadt oda tökéletesen (a henger a diszperziós festék felvitelekor imitt-amott leszette a glettet).
No, de azóta Rigipsz-et felvittem 2 rétegben, sőt már Hérával is lefestettem 2 rétegben. Tökéletesen megragadt minden.
kéne egy statikus, aki kiszámolja, merthogy ez egy méretezett vb lemez lesz. időnként tisztítani is fogják azt az aknát, szaladgálnak, a gyerekek ugrálnak rajta (ha nem nála, majd a következő lakónál), és nem szerencsés, ha leszakad. márpedig egy 2,3m2 területű vb lemeznek van súlya, és ha nem tévedek, arra tisztítónyílás is kéne, merthogy ekkora lemezt senki sem mozgat azért, hogy lemásszon alá. másik lehetőség. hgy el kell menni egy olyan építkezésre, ahol ilyet csinélnak, vagy egy készet megnézni (hol van nyílás rajta, van-e körbe idomvas, bármi), és ezek alapján megtervezni.
újabb lehetőség, hogy megnézi neten (pl. BVM épelem honlapján), hogy a vb gerendáknak milyen a vasalata, esetleg a vb paneleknek, amit szintén gyárt a cég. ezt kell utána egyszerűen lemásolni.
A 12-es betonvasat nem lehet megúszni, és nem is kevés kell majd belőle.
Kicsit több adatra lenne szükség. Hogyan lesz terhelve? Gépkocsi bejáró, gyalogos terhelés, stb. Lesz e benne valamilyen fedlap? Ha igen akkor milyen méretű, anyagú, súlyú? Szerintem a 6-os hálót berakhatod de kell még bele 12-es betonacél is. Érdemes egyszer megcsinálni minthogy beszakadjon. Gondold át milyen terhelésnek lehet kitéve a késöbbiekben.
Mivel mostad le, és mivel akartad glettelni? Én is csináltam ilyet 5 éve. Nivelinnel gletteltem minden alapozás nélkül és Supralux Tilatex Aqua festékkel festettem. Persze az okosok azt mondták, hogy le fogja szedni a henger, de érdekes módon simán ment minden és azóta se kellett újra festeni hála a gazdájának és még mindig úgy néz ki, mintha új lenne.
Meg tudja valaki mondani, hogy egy 1,5X1,5 m alapterületű akna vb födémét milyen vastagra kell készíteni és milyen vasalás kell bele? Az akna 15 cm vastag zsalukőből készült. Van egy 6 mm vastag 15X15 cm-es acélhálóm, alapvetően ezt szeretném felhasználni a vasaláshoz.
Én csak nem szedném fel a parkettát, hanem arra tenném a padlószőnyeget a helyedben.
Ahol én laktam, (használtan vettem a lakást) ott az előző tulaj tetette le a padlószőnyeget, legalábbis két szobában. Ott hiába porszívóztam akár naponta, nem sikerült olyan tisztára varázsolni, mint szerettem volna. A vizes után szinte büdös volt. Ahova új padlószőnyeget tettem, ott nem volt ilyen gond.
Az otthon érzéséhez tényleg hozzátartozik, ez számomra nem vita. A gyerekeknél ideális volt, hogy csúszhattak, mászhattak, nem kellett félni, hogy felfáznak. (Emellett ott 26-28 fok volt.)