Keresés

Részletes keresés

RobUr Creative Commons License 2008.01.05 0 0 670

"He was arrested in 1713 by the soldiers from Liptov and after a trial that also involved torture he was executed on 18th March 1713 in Liptovský Mikuláš. "

 

Semmi bizonyitek, hogy a "pandurok" magyarul beszeltek volna.

A fennti szoveg "katonak"-at emlit es kozvetlenul a Rakoczi Szabadsagharc leverese utan nemhiszem, hogy magyar fegyveresek lettek volna.

Csak egy propagandafogasa volt a filmrendezonek, aki nem akarta az osztrakokat, akik tk. az egeszet vegrehajtottak, belekeverni egy nemzeti mitoszba. 

Magyarba bele lehet rugni, az osztrakkal csinjan kell banni.

Előzmény: puntik (668)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.05 0 0 669
Inkább a "nyelvi nemzetet" elvét hirdették, nem. Hiszen éppen ott szúrták el a magyarok, hogy azt mondták: nyelvében él a nemzet. Tehát magyar, aki magyarul beszél. Be is lett vezetve hivatalos nyelvként a magyar. Egy olyan országban, ahol a lakosság fele nem magyar anyanyelvű volt. És innentől kezdve a nemmagyarok már nem tekintették hazájuknak az országot, ők is nyelvi alapon külön nemzetekként határozták meg magukat, aztán Trianon lett a vége.
Tehét éppen a "politikai nemzet" propagálása lett volna a szerencsésebb. Azt kellett volna mondani, hogy van egy magyarországi nemzet, amibe mindenki beletartozik nyelvtől függetlenül, mindenki mindenhol beszéljen, írjon azon a nyelven amin akar. Végül is ez csak a középkori nemesi nemzetfogalom kiterjesztése lett volna mindenkire.

Példák:
A svájci francia/olasz/német/stb nem franciának/olasznak/németnek/stb tartja magát, hanem svájcinak.
A finnországi svéd svéd nyelvű finnek tartja magát.

Persze nem a szlovák nacionalistákat akarom védeni, mert nekem úgy tűnik, szlovák nyelvű szlovákiát akarnak. Ugyanazt a hibát követik el, mint annak idején a magyarok. Enyhén szólva, nem dolgoznak azon, hogy az ottani magyarok is a saját hazájuknak érezzék Szlovákiát.
Előzmény: Hierro Nyh. (664)
puntik Creative Commons License 2008.01.05 0 0 668
Mikor meg iskolabol-jartunk a JANOSIK-filmet nezni meg a 60-as evek-ben emlekszem hogy a pandurok,kik,ellen harcolt,szinten magyarul beszeltek a film-ben,,,buta tot,-meg hasonlo,ebbe valami igazsag volt.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-
Előzmény: lefty056 (659)
puntik Creative Commons License 2008.01.05 0 0 667

2

A bal oldalon allo ur,az akit kerestek,o-gyanis a SLOTA-ur,ez a kep is černova-rol

valo a multkori unneprol.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Éhesló Creative Commons License 2008.01.05 0 0 666

Természetesen ott is élnek algériaiak, bretonok, olaszok, baszkok, németek stb.

És mindegyiknek megvan a maga múltja, kultúrája és közössége.

Előzmény: evil1023 (663)
puntik Creative Commons License 2008.01.05 0 0 665

1

JANOSIK-valahogy igy nezhetett ki-

PUNTIK-CZECHO-SLOVAKIA-

Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.05 0 0 664

Slota most ugyanazt műveli, amit a szlovákok mindig is felrónak a XIX. században a magyaroknak, ami miatt Trianont "jogosnak" minősítik: az "egy politikai nemzet" elvét hirdeti.

Előzmény: evil1023 (663)
evil1023 Creative Commons License 2008.01.05 0 0 663
Az egészet azzal indokolta hogy franciaországban sem élnek algériaiak vagy marokkóiak, hanem francia állampolgárok. Ami persze nem igaz, mert hallhattuk számtalanszor emlegetni algériaiakat meg marokkóiakat, vagy éppen afrikaiakat akik franciaországban élnek.
Másrészt franciaországban bevándorlók az melítettek, mag a szolvákiai magyarokra ez nem igaz.
Előzmény: csörgő.morgó (645)
puntik Creative Commons License 2008.01.05 0 0 662

Janosik-itt se kerult bankjegyre,bankjegyre,csak a partizanok,es a dolgozo nep kerult,annak idelyen.Ha jol tudom utcanevet,meg szobrot csak ott TERCHOVA-n a szulofalujaba-allitottak.Ha megnezed a szlovak-wikiped-Iat,azt irja mikor es hol szuletett,es hogy mar a mostani urasag,sem kedveli.A szulofaluja pedig,remek hely,jol kijelolt kerekparutak,lehet hegyi kerekparozni,nyaron tele van lengyel-ek-kel.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: csabiman (652)
orientalisporta Creative Commons License 2008.01.05 0 0 661
van 1 fogós kérdésem:
ugye szokták mondani, h mi magyarok 500 éve nem nyertünk háborút...
A szlovákok történelmük korán nyertek valaha csatát??? (és itt a Slovan-Fradi Bek mecs rendőrattakját én nem számolnám bele)...

Előzmény: lefty056 (659)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.05 0 0 660

Egyébként, nem tudom, mennyire közismert, hogy az ékes szlovák nyelvben két szó is van arra a visszataszító dologra, hogy Magyarország. A jelenlegi képződmény neve Maďarsko, míg a történelmi Magyarországot Uhersko-nak nevezik. Sajnos az angol nyelvben nem lehet ezt finom különbséget kifejezni, de biztos vagyok, hogy a szlovák tankönyvekben a nyitrai fejedelem Vajko-ból lett Stephen I Uhersko első királya, semmi köze Maďarsko-hoz.

 

Ezzel sikerült szembesülni ezen a fórumon.

A célzata nyilvánvaló: elfedni a Trianon előtti és utáni Magyarország közti folytonosságot, azt az illúziót kelteni, mintha Magyarország és Szlovákia egyforma jellegű utódállamok lennének.

 

Pedig mi tartottuk meg a piros-fehér-zöld zászlót, a címerből is csupán az elszakadt társországokat és országrészeket hagytuk el, a mi Himnuszunk maradt az Erkel-Kölcsey szerzemény, mi ünnepeltük 2000-ben az államalapítás millenniumát, minket tekintettek Ausztriával egyetemben vesztes országnak az Osztrák-Magyar Monarchia világháborús részvételéért (ellentétben Csehszlovákiával, holott teljes területével a Monarchiából vált ki).

 

Egyesek már odáig mennek, hogy abba is belekötnek, ha Uherskót Magyarországnak fordítjuk, merthogy az szerintük csakis "történelmi Magyar Királyság" lehet. Esetleg "Hungária" (ilyenkor jönnek a "hungarus-tudat" fogalmának erőltetésével). Szép is lenne, ha Bornemisza Péter Búcsúja hazájától című versében "te jó történelmi Magyar Királyság" lenne... Na meg ilyenkor jön az a nyavaly, hogy mi madarskók a XIX. században ki akartuk sajátítani Uherskót, és "Nagy-Magyarországot" akartunk csinálni belőle (merthogy szerintük Magyaroszág - Madarsko - Uhorsko részterülete volt, akárcsak Szlovákia, Erdély, Horvátország...). Azt persze nem bírnák felfogni, hogy a "Nagy-Magyarország" Trianon után keletkezett kifejezés...

 

Véleményem szerint ha a szövegkörnyezetből kiderül, hogy 1000-1918/20 közti időszakról van szó, akkor a Magyarország helyes elnevezés, tehát Szent István Magyarország első királya volt, a tatárok 1241-42-ben Magyarországot fosztogatták, a törökök ugyancsak Magyarországot foglalták el részben stb. Ilyenkor éppen akkor kell megkülönböztető jelző, ha a mai Magyarországról akarunk visszamenőleg statisztikát közölni. 

Ha vegyesen fordulnak elő adatok a két országterületre, vagy nem egyértelmű az időszak, csak akkor kell a történelmi jelző az országnév elé. Ha pedig 895 előtti információkról van szó (pl. régészeti leletek, a későbbi országterületen osztozó népek, államok), akkor szükséges a "mai" és a "történelmi" jelző használata is, tekintve, hogy akkor még semmilyen Magyarország nem volt.

 

Ha van logika az Uhersko-Madarsko különbségtételben, legfeljebb az, hogy valóban más a középkori eredetű feudális királyság és más a polgárosult nemzetállam. De itt a határ nem húzható meg egyértelműen, több lépcsője volt (felvilágosodás és nyelvújítás, reformkor, benne is az 1844-es magyar államnyelv megszavazása, 1848-as polgári forradalom, végül a kiegyezés, amely az osztrákok társnemzetévé tette a magyarságot).

Előzmény: lefty056 (659)
lefty056 Creative Commons License 2008.01.05 0 0 659
Azért nem kell félteni a tót atyafiakat, van nekik történelmük jócskán. Ennek a mostani Jánošik kultusznak a magyar-ellenes hangulat fokozása a feladata, hiszen a nagy hőst a gonosz elnyomó magyarok végeztették ki.

Nézzétek csak meg, mi van a Wikipediaban a szlovák történelemről: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Slovakia és érdemes az uralkodókat is végignézni: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rulers_of_Slovakia

Nekem a legjobban az alábbi bekezdések tetszenek:

The territory of the present-day Slovakia became progressively integrated into the developing Principality of Hungary in the early 10th century.

In 997 the head of the old Magyars, Geza, died, and the question of his succession arose. War broke out between his son Vajk and the Head of the "Comitat", the pagan Koppány. That time, Vajk was the ruler of the Nitrian Principality. He established good relations with Slavic nobles and with their contribution, defeated his pagan opponents. Vajko was later baptized and in 1000AD, crowned as Stephen I, the first King of Hungary by Pope Sylvester II´s order.


Azok számára, aki nem tudnak angolul itt a hevenyészett fordítás:
A korai 10. században a jelenlegi Szlovákia területe fokozatosan integrálódott a kialakuló Magyar Fejedelemségbe.
997 a régi magyarok vezetője, Géza meghalt és felmerült az utódlás kérdése. Háború tört ki fia Vajk és a „megyék(?)” vezetője, a pogány Koppány között. Abban az időben Vajk a Nyitrai Fejedelemség uralkodója volt. Jó viszonyt ápolt a szláv nemesekkel, és az ő közreműködésükkel legyőzte pogány ellenfeleit. Vajko-t később megkeresztelték és 1000-ben II. Sylvester pápa rendelete alapján I.Istvánként Magyarország első királya lett.

Ebben az is gyönyörű, hogy ha végignézitek az uralkodók listáját, Stephan I előtt még 10 szlovák uralkodót sorolnak fel (igaz, hogy ezek között van 2 Hungarian chieftan is). Ebből pedig a vak is láthatja, hogy kinek régebbi a története.

Egyébként, nem tudom, mennyire közismert, hogy az ékes szlovák nyelvben két szó is van arra a visszataszító dologra, hogy Magyarország. A jelenlegi képződmény neve Maďarsko, míg a történelmi Magyarországot Uhersko-nak nevezik. Sajnos az angol nyelvben nem lehet ezt finom különbséget kifejezni, de biztos vagyok, hogy a szlovák tankönyvekben a nyitrai fejedelem Vajko-ból lett Stephen I Uhersko első királya, semmi köze Maďarsko-hoz.
Előzmény: Amerigo61 (644)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.01.05 0 0 658

Mindenesetre kalandos élete volt ... :

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa_S%C3%A1ndor

Előzmény: Amerigo61 (657)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.01.05 0 0 657

Itt valami tévedés lehet, ez Pisze Matyi fotója :-)

 

Úgy látszik, a nagy betyár élete utolsó húzásaként újfent hülyét csinált a nagyérdeműből :-))

Előzmény: Törölt nick (654)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.01.05 0 0 656

Kizártnak tartom, hogy Rózsa Sándor ilyeneket evett volna :-)

 

A régi paraszti konyha szvsz ennél sokkal egyszerűbb ételeket produkált, arról nem is beszélve, hogy a pórnépre nemigen volt jellemző, hogy húst evett volna hússal. Az "angol köret", meg a "fehérboros sajtmártás" meg egyszerűen röhejes ebben a kontextusban :-))

Előzmény: Törölt nick (655)
Lúdas Matyi Creative Commons License 2008.01.05 0 0 653

Ugyan, hol van már a Rózsa Sándor... a népszerűsége sehol sincs a Wiszkis Rablóhoz képest !

 

Látod, Puntik, a magyaroknak élő legendáik vannak !

:)

Előzmény: puntik (651)
csabiman Creative Commons License 2008.01.05 0 0 652
Ja, de azért bankjegyekre nem került fel, hogy szobor v. utcanév van-e, arról sem tudok...
Előzmény: puntik (651)
puntik Creative Commons License 2008.01.05 0 0 651

Emlekszem,meg a hetvenes evekben a MAGYAR-TV-be ment a ROZSA SANYI-sorozat,es hogy eltettek meg akkor a ,,zsivanyhost,,-emlekszel,?

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: RobUr (636)
orientalisporta Creative Commons License 2008.01.04 0 0 650
lol....
és a köztévében őt is Aczél mester siratná el, mint anno Csaut...:-DDD

Előzmény: Amerigo61 (648)
RobUr Creative Commons License 2008.01.04 0 0 649

Ha jol emlekszem az 1940-es ne'psza'mla'la's ivein szereplo ke'rde'sekre.

"A'llampolga'rsa'ga?', "nemzetise'ge?, "valla'sa?".

Ilyen ke'rde'sek szerepelnek a 2000. e'v sza'mla'la'sa'ana'l?

1941-ben, Mo. lakossa'ga, valami 14+millio volt.

Ne'zzetek uta'na, ha lehet.

E's a szlovaknak is.

Előzmény: csörgő.morgó (645)
Amerigo61 Creative Commons License 2008.01.04 0 0 648
Nem bánkódnék, ha Slota is úgy végezné.
Előzmény: csabiman (646)
csabiman Creative Commons License 2008.01.04 0 0 646
Kár, hogy a Kárpátok géniusza ezt már egyszer elsütötte kb. 20-30 éve!
Előzmény: csörgő.morgó (645)
csörgő.morgó Creative Commons License 2008.01.04 0 0 645
A helyzet fokozódik :(

Slota szerint Szlovákiában nem élnek magyarok
2008. január 4. 12:29 (MTI)

"Szlovákiában nem élnek magyarok, csak szlovákok, akik magyarul beszélnek" - jelentette ki a SITA hírügynökségnek nyilatkozva Ján Slota.

A hivatalos népszámlálási adatok szerint a félmilliónál nagyobb lélekszámú magyar nemzetiséget valló közösség tagjait a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nem először próbálja "egy csapásra" elszlovákosítani.
Amerigo61 Creative Commons License 2008.01.04 0 0 644

Nyilván a nemzeti öntudat erősítéséhez nemzeti hősöket kell prezentálniuk bármi áron. Mivel Hunyadi Jánosuk, Zrínyi Miklósuk, Dobó Istvánjuk, Rákóczi Ferencük nincs, ezért - jobb híján - be kell érniük egy martalóccal :-D

Előzmény: Törölt nick (642)
RobUr Creative Commons License 2008.01.04 0 0 643

http://www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=2&idp=1629

 

Janosik-Janoska, -k, -ka, -ke.

Ennek a kicsinyitokepzonek az elso irodalmi elofordulasa egy hun nevbol ismeretes. (cca. i.u.450)Basiq-Basik, jelentese "Kiskapitany".

torok, bas=fej (capita),

basik=alkapitany, kiskapitany

Amerigo61 Creative Commons License 2008.01.04 0 0 641
Jártam arrafelé vagy 19 éve, volt a környéken egy "Jánosik-kocsma", amit állítólag nem szabad kihagyni. Mi csak a bejáratig jutottunk, mert olyan pofák meredtek ránk az asztalok mögül, mintha a rablóvezér emberei lennének (utólag azon meditáltam, hogy talán mégsem kellett volna elpucolnunk, mert lehet ez is csak része az ottani folklórnak, mint nálunk a tschikos-gulasch-fokosch).
Előzmény: puntik (631)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.04 0 0 640

Az angoloknak is ott van Robin Hood, a latin-amerikaiaknak Zorro, miért pont a közép-európaiaknak ne lehetne ilyen?

Előzmény: RobUr (636)
Müller szakaszvezető Creative Commons License 2008.01.04 0 0 639
A Vidróczki meg vegyes származású.
Előzmény: RobUr (636)
RobUr Creative Commons License 2008.01.04 0 0 637
Nyalka kuruc vite'z. :-)
Előzmény: Törölt nick (635)
RobUr Creative Commons License 2008.01.04 0 0 636

Nekunk is van egy par zsivanyho"s. :-)

Sobri Joska, meg a Rozsa Sandor, aki a lovat ugratta.

Előzmény: RobUr (634)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!