az alternatíva lehetne egy levegő-víz hőszivattyú, mert a padló úgyis kap egy fűtéscsövezést. csak a hőszivattyúk sokkal drágábbak egy klímáéhoz képest. és ide alig kell fűtési energia bevitel.
24m2 földszint, fölötte 8-10m2 beépített padlástér, minden újonnan vastagon hőszigetelve lesz (új átépítés lesz, bérbeadásra). 3 irányból fűtött szomszéddal.
engem semmi nem zavar, de a hölgyemény szerint neki nem jó, mert huzatot kap. hűtésnél még előnyös is a légmozgás, mert az is hűt, de fűtésnél nem tudom, h milyen érzés. nem voltam még sokat klímával fűtött lakásban, h megfigyeljem.
Muszáj neki huzatot csinálnia. Különben benne marad a meleg.
Fűtés módban jobban zavaró lehet, mert ekkor lefelé kell irányítani a kifújt levegőt, a magasra szerelt beltériből. Emiatt nagyon fontos az elhelyezése, hogy olyan irányba fújhasson, hogy a tartós tartózkodási helyek kiessenek a huzatból. És/vagy kiegészítő légterelő lapokat kell felszerelni.
mi a tapasztalat a klímával fűtéssel? nem csinál "huzatot"? (24m2-es helyiség/kisház lenne, viszont újonnan minden irányból vastagon körbeszigetelve). de az egyik ismerősöm szerint zavaróan mozgatja a levegőt
Látom, hogy egy kis eszmecsere is elindult a posztom után. Egy öreg vert falú ház, szigetelés nélkül Ajtók, ablakok is régiek. A fát pedig erdei m3-be vettem kuglira vágva, hasítva. Valamikor úgy hallottam, hogy 1m3 akác fa kb10 mázsa. Az előző válaszomba, amit KAti fórumtárs hozzászólására írtam ez alapján írtam a kg/Ft árat.
Köszönöm mindenkinek, aki bekapcsolódott ebbe a kis eszmecserébe.
Fűtési szezonba, az időjárástól függően 30-40-45 kg fát fűtöttem el naponta az elmúlt években. Tavaly még 35 Ft/kg volt a fa. Az idén vettem 20 mázsát arra az esetre, ha esetleg rá kell segíteni, vagy netán elromlik a klíma. Ez a 20 mázsa 104 000 Ft-ba került. Így a számítási tipped szerint több mint duplájába kerülne a fával való fűtés az enyhébb téli napokon is, mint az átlag nap a klímával való fűtés. És nem beszélve arról, hogy nem kell vele dolgozni, mint a fával.
Bár nem adtál meg túl sok infót a szobával kapcsolatban (fal, szigetelés, födém, ablakok, jelenlegi fűtési mód, stb), valószínűleg gond nélkül tudnál fűteni vele.
Most mivel fűtöd azt a szobát (kályha, radiátor, konvektor, hősugárzó)?
Végül az alábbi talpkonzolt rendeltem, ez egy kicsit olcsóbb kivitel, de a másik, amiről pár napja képet linkeltem a 99026 hozzászólásban, az nincs készleten.
Mi a véleményetek a Praktikerben (is) kapható hisense wings pro klímáról? 229.000ft-ért árulják, 3.4kw hűtés, 3.8kw fűtés, leírás szerint -20 fokig használható.
Egy 25nm-es szobát tudnék vele fűteni, vagy felejtős?
Van egy 5,3 KW-os Midea All Easy Pro klímám. Most már 11 napja megy folyamatosan. 21C°-ra állítva és 65m2-t fűt. Ez alatt elfogyott 85 KW áram, a háztartási fogyasztással együtt. Ami kb. 35KW, és akkor a klíma megevett 50 KW-ot. Szerintem ebbe az enyhe időben nem sok ez a fogyasztás. Igaz, hogy nincsenek még azok a nagyon hideg napok, amikor majd erősebben kell neki dolgozni. A villanyórán villog egy led, ami a fogyasztás mértékétől függő gyakorisággal villog. Az van a villanyórára írva, hogy 1000 impulzus=1KW. Valamelyik nap, 30 C°-ra állítottam a hőmérsékletet, hogy a klíma teljes erőbedobással dolgozzon. Stopperrel pedig mértem, hogy 1 perc alatt mennyit villog a led. Le volt kapcsolva minden és így villant 20-at. Ami egy órára vetítve 1200. Tehát ha folyamatosan menne teljes erőbedobással, akkor 1,2 KW lenne a fogyasztása. Az utóbbi évek tapasztalata alapján, nem nagyon megy le a hőmérséklet -10C°alá. És az is csak néhány napig tart. Ezért úgy gondolom, hogy nem kell, hogy teljes erővel dolgozzon folyamatosan a tél folyamán. És így remélem, hogy olcsóbban fogok kijönni a fűtés számlámmal, mintha fával fűtenék.
Szerintetek is olcsóbb lesz a fűtésem mint fával?.
Nem az idővonalban 100%, hanem teljesítményben, mert a jeget ezeknek is le kell olvasztani időnként. Az más, hogy sokkal jobb a hatásfokuk, az enyém még nem intelligens leolvasztásos klíma, 50 perc után leáll olvasztani, +10 fokban is. (míg le nem cserélem, március óta megvan az utód)
.
A sima klímák kb 50%-ot tudnak -15 fokon.
A téliesítettek 80 körül.
Ezek, forrgáz visszavezetéssel, és 3 soros hőcserélővel, illetve nagyobb méretű kültérivel, ami nagyobb teljesítményt is jelent, tudják a néveleges teljesítményt leadni.
Nálam többet csináltak, nem is volt szükség annál többre. A kültérit nagynyomásúval átmosták. De szerintem a tavalyi fertőtlenítéskor valami olyan eddig nem használt anyagot alkalmaztak, amibe beleragadhatott a por, ezért nem tiszta most a mókuskerék. Gondolom én a laikus. Nekem a garancia miatt kellett minden évben egyszer kihívni őket. Viszont így 10 év a garancia.
A mellette lévő hálószobába behallani a kültéri morgását a falon keresztül.
Ezt meg tudod oldani, rezgéscsillapító gumibakot hozass a telepítővel a kültérihez. Nálunk is nagyon rezgett a fal, egy ilyet rakott be utólag, ami egyébként 2000 Ft alatti tétel ha magad veszed és pár perc felrakni. Nem nagyon értem, miért nem mondják minden telepítéskor, hogy létezik ilyen.
Én 1x hívtam ki céget tisztítani, annyit csinált, hogy kivette a szűrőket, lezuhanyozta és spray-el befújta a benti hőcserélőt, valamint lekefélte a kültérit. Ezért szerintem nem éri meg egy forintot sem fizetni, ezt egy 5 éves gyerek is meg tudná csinálni.
Csak érdekességnek?!?!? A cég, aki tökéletesen szerelte és eddig minden évben kint volt tisztítani elfogadható árért, most tájékoztatott, hogy nekik nincs mosózsákjuk? (nagy cég), kiszerelni meg nagy munka, úgyhogy keressek olyan céget, akik mosózsákkal rendelkeznek, ettől még nem veszik el a garanciám. Bejegyezték a kartonomra, hogy nem rajtam múlt a tisztítás.
"-15 fokig folyamatosan tud menni leolvasztás nélkül"
-15 fokos időben egy fűtő klíma kültéri egységének hőcserélő felülete -20 -30 fok között dolgozik.
Ha ennyire nagyon hideg fém hőcserélő felület nem jegesedik, az a klíma felülbírálja a fizika egyes törvényeit, ehhez néhány Nobel díj már kevés, ennek a gyártónak egyenesen Isten az alvállalkozója (vagy a marketingesei pofátlnul belehazudtak a szemedbe :)
Tosot, Tesla, Vivax meg ilyen klímákkal is büszkén fűtögetnek.. szóval egy mitsuval csak nem lenne gond. :-)
A krémárús mitsu igaz hogy -15 fokban is lehet hozza a scop 5-öt amelyeket egy tesla lehet +15 fokban sem, de a tesla 150 ezer, a mitsu meg 400 felett.
Aztán ha elmorzézza az elektronika hibát a ledje akkor a mitsuba kb 100k csak az elektronika, 150-ért meg meg van egy másik tesla klímád. :-)
De ha nem is romlik el egyik sem, hiába tud a mitsu scop 5-öt -15-ben mikor a tesla csak langyosat fúj, miközben még párszáz wattal megy hozzá a karter meg csepptálca fűtés is... amit nem szoktak beleszámolni a fogyasztásba lehet még úgy is nagyon soká térülne meg egy új japán ára a kínaihoz képest.
Amúgy nekem komfort x-re esne a választásom, de az nincs szürkeimportban, mert amúgy csak addig van pénzem, akkor próbálkozok hátha sikerül egy használt japán klíma.
Nekem van egy nagyon jó előnyöm is: a zaj nem számít. :-)
Most jöttem rá hogy a mitsu FH miért drágább pedig régebbi modell mint az AP., mert mint írod "méz áru".
Az FH tudja a Hyper Heating funkciót: Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a teljes fűtési teljesítmény -15 °C külső hőmérsékletig fennmaradjon, valamint hogy az üzem -25 °C külső hőmérsékletig biztosított legyen.
Mindezt úgy hogy -15 fokig folyamatosan tud menni leolvasztás nélkül, SCOP 5,1 amit ritkán tudnak ma is, meg a beépített hőérzékelő, arra fújja a hideget amerre a hőforrás van.
Apropó, van egy MSZ-FH25-35-ös kültéri, évek óta nyitott csappal, szét is fagyott rajta a csaptelep annyi víz volt benne, azzal lehet még valamit kezdeni? :-)
Első benyomások a most telepített Comfort X 3.5-esről.
Elsősorban kiegészítő fűtésre fogjuk használni, nappaliban, ősszel, tavasszal.
Előnyök.
Amiért telepítettük, megfelel, nem csalódtunk. Hatékonynak tűnik, mire lefő a kávé, meleg a szoba.
Könnyen kezelhető távirányító.
Jól elosztja a levegőt, nem érezni huzatot.
Hátrányok? Nincs összevetési alapom, tehát csak ami számomra furcsa.
Kicsit hangos. Csendes üzemmódban is mintha erdőben lennél suhogó fák között. Szerencsére géphang nincs.
Nappaliban nem zavaró, de a tévé hangja mellett, ha odafigyelsz kihallatszik, szokatlan. Hálóba nem tenném.
Nem szabályoz vissza. Átmenetileg le tud menni 400 W körülre, lehet, hogy lejjebb is(?) de nem szeret, nem is szabályozza magát túlságosan. 650-700 watt között dolgozik akkor is, ha nagy a hőfokkülönbség, akkor is ha már elérte, auto, minimum, vagy csendes fokozaton is. Ha eléri kikapcsolgat, nem dolgozik folyamatosan. Elég kulturált a ki-be kapcsolgatás, nem zavaró, legalább néha csend van.
Nyilván ezért kell relatíve magas fordulaton járatnia a ventilátort. Kellemes. akár 45 °C-os meleget fúj.
Turbón fölhergeli magát 1300 W körülre.
A mellette lévő hálószobába behallani a kültéri morgását a falon keresztül. Alig hallható, de teljes csendben olyan mintha valahol a távolban járatnák egy autó motorját.
Végül egy aprónak tűnő, de bosszantó hiba. A távirányítón ki lehet választani milyen hőfokot mutasson a beltéri.
Nyomkodom a temp gombot, nem történik semmi. Ha nincsenek kaméleon szemeim és az egyikkel a távirányítón nézem melyik hőmérőt mutatja, miközben a másikat a beltérire szögezem, nem sok esélyem van az egyetlen másodpercre látható helységhőmérsékletet elcsípni. Ha azonos a beállítottal, akkor pedig meg sem villan.
Nem értem, hogy ilyen durva szoftveres bakival hogy lehet egy nagyszériás terméket piacra dobni. Semmibe nem került volna legalább 5 másodpercig mutatni a szobahőmérsékletet, esetleg blinkelve.
Midea Vertu MSV1, inverteres, 3.5 kW-os klíma fűtési hatásfoka hogyan alakul a kinti hőmérséklet csökkenésével?
Csak annyit találtam, hogy -17 fokig tud hűteni, de ott már nyilván nem ezzel szeretnék fűteni. Nomeg nem is igen lesz Budapesten -17 fok, abban bízok.
Azt szeretném kiszámolni, hogy a rezsicsökkentés nélküli áramdíjjal meddig érdemes ezzel a berendezéssel fűtenem kizárólagosan.
Nézz körül Európában , hogy máshol mennyibe kerül ! Miért vagy rövidlátó ? Nem " csak " a Forint gyenge , hanem minden drágul és mindenhol Európában ! :-(
A képen látható fehér izé akusztikailag túlságosan merevnek (tehát zajcsillapításilag meglehetősen szarnak) tűnik. (Mint akusztikai zseni, száraz homokkal teletöltve azért kipróbálnám ;)
a másik képen látható gumi bak biztosan sokkal jobb zajcsillapító,
én csak azt venném meg
(sőt, a gumi hosszanti lyukába különböző rugalmas dolgokat bedugva (gumicső, szivacs, stb) még "hangolni" is lehet a zajcsillapítását)
Ilyen fehér volt nekünk is az előző lakásunkban a teraszon és mivel nem zártuk le a végeit, beköltöztek darazsak, pókok. Én ezért nem szerettem. Persze le lehet zárni, csak mi ebbe nem gondoltunk bele anno.
Erkélyen a földön lesz elhelyezve a kültéri, a felmérés alapján a fehér műanyag talpkonzollal.
Kérdésem az lenne, létezik-e ehhez a konzolhoz való gumibak szett, avagy találtam a neten a második képen látható rezgéscsillapító talpkonzolt, ezzel van-e valakinek tapasztalata.
Én vettem tőlük egy oszlop(torony) ventilátort, de amit küldtek a sérült volt több helyen is és nagyon kerregett bekapcsolás után.
Telefonon két nap alatt és kábé 40 hívás után tudtam beszélni velük végre, előtte egyszer sem vették fel. Emailre nem válaszoltak. Visszaküldtem a terméket mert ezt beszéltük meg, de újat vagy másik cserét nem küldtek helyette azóta sem. Ez idén nyár elején volt.
Gyorsan utána nézve a Székelyvill értékesíti az emagon keresztül, akiről nem sok szépet látni a neten, többek közt egy felszámolás alatt álló céget és Vaterás panaszokat. Máshol keresve is találni 1-2 helyet ahol azt írják készleten van.
Az ebben a témában írt első hsz-emben : 98980 leírtam , hogy 2000-es évben , amikor egy kis ideig beugrottam kisegíteni egy céghez , akkor az ott kapott kisokosban az volt írva . Majd rákerestem a neten és akkor találtam a következő 98991 hsz-ben leírtakat . Viszont a gyártó oldalán biztosan fellelhető a válasz .
Mester, meghajlok előtted... Aki olajjal önt fel egy kuka kompresszort... De próbáltam segíteni.
Csóró megrendelő...
Több 100... Kalorikus javító voltam 4évig az ország első/egyetlen hűtőgépgyárában, ahol pld ha láttam vákumolás közben olaj távozik (és egyéb kacifántos dolgokat is) a rendszerből, azonnali kompresszorcsere, nitrogénes szárítás, patroncsere. Nem vacilláltunk, ahol/amikor kellett, fődarabcsere és a mai napig működik valakinél.
Nagyon korrekt volt, szó nélkül vágta a tekercsből a három métert, fúrt faragott, vákuumozott, próbaüzem, papirok... porszemet nem hagyott maga után, úgy fúrta a falat.
Üdv úgy látom te ehez semmit nem értesz fogalmad sincs róla butaságokat beszélsz azt is mellé. R600a gázhoz POE olaj kell és viszkozitásra mélyhűtő rendszerekbe 32 a megfelelő. 30 éve vagyok a szakmában több száz hűtőt megjavítottam most 1 millós hűtőket javítok Már olyan szinten hogy felvágom a konpreszorokat és felújítom őket. ezred pontos dugattyúkat köszörülök inverteres kompreszorokat tekercselek.
Kompresszor aljába sincs beleütve? Mint ha emlékeznék, lenne ott valami szám és betű...
Egyébként arra emlékszem, hpgy a benne levő plaj megtámadta a polystirol belsőkapra anygát, megmarta, szétrepesztette, ami belsőszivárgós volt, annak hazavágta a belsőkamráját, ki lehetett dobni.
Üdv de van 15 db kompresszorom és egyre sincs rá írva és sehonnan nem lehet megtudni milyen olaj van benne úgy látom nálam nincs okosabb aki ezt tudná itt. De POE 32 teszek bele LG lineár kompresszorba. Sokat olvasgattam és erre a döntésre jutottam.
Az izobután színtelen, enyhén édeskés szagú, jó hűtéstechnikai jellemzőkkel rendelkező gáz. (Megjegyzendő, hogycsaknagytisztaságúizobutánhasználhatóhűtőközegként.)Nagyapárolgáshőjeésalacsonya kondenzációs nyomása. Ez utóbbinak köszönhetően az izobután használata energiahatékony működést és alacsony zajszintet tesz lehetővé a hűtőberendezéseknél. Kémiailag stabil, a szerkezeti anyagokat nem károsítja. Mindezek mellett előnye a kis hűtőközeg töltet, és az, hogy olcsón előállítható,és szintén alacsony árú ásványi olajok használhatók hozzá. Nem mérgező, de komoly hátránya, hogy fokozottan tűzveszélyes, a levegővel robbanó elegyet alkot. Elsősorban háztartási hűtőkészülékek hűtőközege "
Ha küzdeni kell, mondd, hogy várjanak picit, felhívod az importőrt/képviseletet. :)
Az a szívás, ha odaállítanak 2 m csővel, vagy mégis elfogadod (és persze akkor inkább már nem is akarod tudni, elbújt-e az az 1 m cső), vagy nem szerelik fel.
Amúgy értem, hogy azért 2 m, mert így olcsóbbak 10 e Ft-tal, de ha egyszer nem kóser, akkor ne vállalják így! De minimum tájékoztassák az ügyfelet, mivel jár a spórolás.
Akkor már a PAO olajat is írják? az nem hidroszkópikus mint a POE jobb lesz ha nem isveszek hanem egy rossz R600a kompreszorból kiöntött olajat teszek bele de nem akartam használtat egy 600.000ft hűtép kompreszorába tenni.
Annak tükrében hogy nem értek hozzá, így leírtam az előzmény bejegyzésekkel kapcsolatban (ahol a csőhossz kétdéskör van tárgyalva) hogy esetünkben kettő ingatlannál is miként (milyen hosszal) telepítették a berendezéseket.
Szia Pinyo. A Gree GWH12YD Amber Royal 3,5Kw 411.000ft-ért nekem kimondottan jól hangzik. Én is ilyet szeretnék venni. Elárulod, honnan kaptad ezt az ajánlatot? Akár a publikus email-emen is. Köszönöm!
Az elmúlt kettő hónapban 2+1db Aux Delta 2 klímát szeretettünk egyazon céggel, kettő került egyik házra, szüleimhez egy másik. Nálunk max 2.5m-t ha eléri a csőhossz (de szerintem jó az 2.2-2.3m-nek), szüleimnél még közelebb van a beltéri és a kültéri egység, konkrétan -némi túlzással- a fal két oldalán, persze belső egység kicsit lentebb. Mindent egybe véve pont emiatt a kinti egység mögött fel van tekerve és összebandázsolva x hosszúságú csövezés, mert a telepítő szaki mondta, hogy bizonyos csőhossz mindenképen szükséges (szerinte ez min 2m) a nyomás, az áramlási és zaj szempontjából.
Lehet, nem tudom. De ha ez a magyarázat, furcsa, hogy az "5 m-es" klíma mehet fél m (vagy annyi se) csővel is.
A tönkremenetel a vákuumozás hiányában szokott felmerülni. Azt nem láttam előírva a Polarnál, ellenben a szivárgás ellenőrzést igen. Az más, mint a nyomáspróba?
A gyári töltet ezzel a csőhosszalvan kiszámolva, ezzel van meg a nyomás az adott hőfokon.
Rövidebb csővel magasabb nyomáson megy, és persze hangosabb is. R32 lefejthető belőle, mert 1 komponensű, a régiek meg 2, vagy 3. A több komponensű csak folyadék halmazállapotban fejthető le, hogy ne essen szét az arány.
A rezgést nem viszi be, legfőképp fűtésben.
Ezért van megadva, hány méter után mennyit kell rátölteni.
Nem azzal van összefüggésben, hogy ennyi gáz van a klímában gyárilag, ennyi csőben lesz jó a nyomás? Ha rövidebb, le kellene fejteni, ha hosszabb rá kell tölteni? Nem megy tönkre, csak nem optimálisan működik szerintem rövidebb csővel.
A szabványos 5 m hosszú összekötőcsővel szerelt egységek esetén az összekötőcső minimális hosszára nincs korlátozás. A szabványos 7,5 m és 8 m hosszú összekötőcsővel szerelt egységek esetén az összekötőcső minimális hossza 3 m.
Nem igazán vilagos, hogy a szabványos 5 m-esnél nincs minimum, a szabványos 7,5 és 8 m-nél meg minimum 3 m. A szabványos az én szótáramban azt jelenti, hogy ha pl. 5 m a szabvány, akkor az 5 m. A szabványos helyett valami más szót kellene használni.
A szerelésért a cég vállalja a felelőséget 5 évre . A Gree " Kezelési kézikönyv és garanciajegy " füzetben megtalálható a minimális és maximális csőhossz a műszaki adatok - nál. Például a multinál is minimum 3 méter . Viszont vannak egyes típusok , ahol nincs megadva , ilyen például az U-crown .
Akkor végképp nem értem a Gree klíma 2 m-es csővel hirdetését (ezt konkrétan láttam). Innentől szerintem a garancia is ugrik, ha kiderül. (még ha nem is attól hal meg egy klíma, de akkor is nem előírás szerint szerelték fel)
Az általam kinézett Pana TZ35WKE minimum csőhossza is 3m.
A gyártó a teljes TZ és RZ szériákhoz tartozó 233 oldalas manuáljában az én konkrét modellem a 17. oldalon van említve. Egyébként a manuálban lévő összes modellre 3m a minimum, csak a maximum különbözik.
Ezért kérdeztem, le van-e irva? Mert anélkül csak egy okoskodó fasz vagyok, ugye. És mivel tényleg mindenhol azt látom, az alapszerelés (ráadásul) 2 m-IG tartalmazza a rézcsövet, szerintem még a 2 m-t sem rakják be, csak amennyit muszáj. Mármint ami a kültéri-beltéri összekötéséhez kell, lehet az fél m is.
Ezért keresnék hivatalos (mondjuk gyártói) előírást.
Ha a gyártó a technológiai leírásba beleírja, hogy minimum 3m a szükséges cső, akkor semmilyen okoskodó kontár klímás ne magyarázza meg, HOGYMERŐJOBBANTUGGYA...
Visszatétnék a 3 m-es cső témához. Mi az indoka? Valaki írta, hogy zajcsillapítás. Van még valami más oka? Illetve leírja ezt bármelyik cég, szabvány? Mert előre tudom, ha felvetem, az a válasz, hogy hülyeség, ők a szakember, ők tudják, 2 m és kész.
Nehéz megérteni, hogy egyáltalán mit szeretnél kérdezni. A 0,5 fok veszteség, az pont fél fok.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy ez mennyi energiaveszteséget jelent, ahhoz egy energetikai számítást kellene elvégezni az összes körülmény ismeretében (méretek, falak, födém, szigetelés, hányan vagytok bent, milyen hőforrások vannak (pl. egy tv, egy modem, tűzhely, számítógép stb. is tud hőmennyiséget termelni). Ebből, hogy most egy éjszaka alatt fél fokot hűlt a ház, még nem fogja tudni senki megmondani, hány m3 gázzal, vagy hány kWh árammal fogod tudni a teljes szezonban kifűteni a házat, pedig ha jól sejtem, erre lennél kíváncsi.
Nálam is van, hogy az egyik szobában fél fokot csökken éjjel a hőmérséklet, mégis az energetikus által kiszámított éves gázmennyiség nem fogy el (1450m3-t számolt, kb. 1200 az éves fogyasztásunk)
Iránymutatást-tanácsot szeretnék kérni: pár hónapja szereltettünk fel kettő Aux Delta 2 egységet hogy kiegészítő fűtésként használjuk majd a gázfűtés mellé, vagy meglátjuk miként alakul a tél és a villany-gáz fogyasztás (balanszírozni szeretnénk így). Abban kérnék tanácsot, hogy a keletkező kondenz víz elvezetésre milyen ötlet lenne esetleg (mert így a teraszra fog folyni, ezt megelőzendő a korláton kívülre szeretném vezetni)? Például egy műanyag gyűjtőtálca ~23cm szélessélgben alájuk rögzítve a megfeleő lejtéssel? lletve az alján lévő kivezetőket a gumidugókkal érdemes ledugózni?
Ez azt jelenti, hogy ilyen külső hőmérséklet melett egy átlagos háztartásba felszabadul annyi hőenergia, ami még képes kifűteni a lakóteret. Gondolni kell itt a gépek( sütő, hűtő, mosógép) vilagítás, szórakoztató elektronika, emberi hőleadásra, napsütésre stb.
Mivel itt egy időben eléggé válltozó hőnyereségről beszélünk, simán bele fér egy 0.5 fokos hőingás.
Tehát ezt a kérdést így nem lehet jól megválaszolni, mert nem 8 óra távlatába kéne megvizsgálni a kérdést.
Sziasztok! Nem annyira klímás kérdés, de talán valaki tud segíteni. Mennyire nagy hőveszteség 0,5c.fok 8 óra alatt a 12 c.fok külső hőmérsékletnél? Természetesen fűtés nélkül.
Megfordítva a jelenséget és ez jellemző a problémás esetek 90%-ára.
Ha penészedik a lakás bármely pontja, akkor nem feltétlen a páratartalom a ludas (ha megoldott a szellőzés) hanem valamelyik szigetelőmunkás volt titokban a múlt héten még gatyabolti eladó, vagy rendkívül trehány.
Persze csak akkor, ha működik is az a klíma a buszokban.
Pécsett jelenleg 35 db Credo, 123 db Volvo (csuklós és szóló vegyesen), 13 db VDL, 27 db Mercedes busz van. A Volvokat 2014/15-ben vásárolta a pécsi Tükebusz, használtan 8-10 évesen. Már akkor sok Volvo buszban hibás vagy nem működő klíma volt, de használtan...mit is vártunk? Mercedesekben és a Credokban gyárilag már nem volt beépített klíma.
A Volvo - eredetileg "klímás" - buszokban a klíma karbantartása plusz költség lenne a társaságnak, nem is kevés, és persze fogyasztás emelő tényező is, így évek óta nem működnek a buszokban. Tehát teljesen mindegy hány utas van éppen a buszon, a klímának ez nem "probléma".
Sajnos még ma is sokan úgy számolnak, hogy a friss levegőre nem az ott tartózkodó embereknek van szüksége, hanem a lakás-négyzetmétert (köbmétert) akarják friss levgővel ellátni :)
Szerintem nem szabad keverni a klímát a szellőzéssel. A 30m3/h kb. azt célozza meg, hogy a CO2 nem menjen 1000ppm fölé. A legnagyobb baj szerintem az iskolákban van, ahol semmi szellőzés mellett ülnek a gyerekek a CO2 dús környezetben. Illetve a zárt ajtajú, apró hálószobákban alvó emberek milliói.
Fejér megye, Velence környékén is dolgozó megbízható szerelőt tudtok ajánalni? Aki szerel Daikin Comfora, vagy Mitsu HR vagy AP klímákat? Nem sürgős a szerelés, de kezdek belefutni mindenféle kevésbé megbízhatóba, vagy olyanba aki nem szerel jápén gépet...
Buszoknál a teljes utaskapacitásra vetítve 60m3/h/fő az elvárás a tömegközlekedési cégeknél. Tehát ha pl. a busz utaskapacitása 100 fő, akkor 6000m3/h-t kell tudnia a klímának.
A Magyar Szabvány szerint egy felnőtt ember friss levegő szükséglete nyugalmi helyzetben 30 m3/h. Egyes külföldi szabványok szerint ez 50-60 m3/h is lehet. Mivel több levegő szállítása nagyobb költséget jelent, itt mindenki eldöntheti melyik értékkel számol. Egy biztos, több oxigén, gyorsabb reakciót, jobb közérzetet, frissebb embereket, jobb munkavégzést eredményez.
Ez az adat azt jelenti, hogy ha egy helyiségben 10 ember tartózkodik, az óránként minimum 300 m3 friss levegő igényt jelent óránként. Rendszerünket ez alapján kell kiépítenünk.
Előlapot felhajtva a wifiegységen a gombot megnyomva működik.
Mit merre kell nyomkodni már nem tudom. Egyszer beállítottam és kész. Mondjuk azóta nem is használtam, mert minek.Van távirányítója, kapcsolgatni meg hülyeség amúgy is. Összel tavasszal módváltás, a többit csinálja a gép.
Mindenképp több, mint ha bezárt ablakokkal ül otthon valaki és csak a belső levegőt keringeti. Ha pl. egy 20m2-es helyiségben van, ahol a belmagasság 3m alatti, akkor az óránként teljes légcserét jelent
Ne harapd le a fejem, csak kíváncsiskodom:)) Szimpi volt az a dolog, hogy -25-ig fűt.Alapvetően elfogadtam, hogy valahol 2 misi környékén lesz a gép ára.
Jól funkcionálnak az ablakok nekem jó lett volna az ahhoz tartozó fogyasztás is úgy kalkuláltam ez a házra történő befektetéssel arányos. A gond júliusban az átlagfogyrsztásig támogatott rezsidíjjal, az energiaválsággal az energiahordozók esetleges hiányával merült fel. A klímát nem is tudom állami támogatással megcsinálni mertbién azt leadtam nem akartam ezzel foglalkozni már. Ilyen ez megszoktuk, mindig jön valami. A járványok a premierplánba sztárrá váló járvány szakértőkkel és biológusokkal (akik eddig a labor sötétjében voltak).Mist egy ideje a fronton nem járt háborús szakértőkkel. Meg ezzel az energia szopatással. Csak próbáljuk tartani a lépést. Mindig a következőt.
Üdv R600a kompresszor olajat vennék használt is jó amit rossz kompresszórból lett kiengedve. 1 liter jó lenne de az se baj ha több. írjon akinek volna köszönöm. ár megegyezés szerint.
"Annak ellenére, hogy tavaly a lakótérre 3 rétegű hőszigetelő üvegezésű műanyag ablakok, és a lakótér alatti pincére kétrétegű szerkezetek kerültek beépítésre,"
Az ablakkereskedő ügynöke csúnyán átvert téged, amikor azt hazudta neked, hogy a fűtésköltséged 90 százaléka a égi ablakaid miatt van. Az igazság valószínűleg 5 % alatt volt.
Mindenkelőtt a födémedet kellett volna hőszigetelni, minél olcsóbb gyapottal és minél vastagabban, régi földszintes házakból a mennyezeten át távozik a legtöbb hő.
Inkább azt gyanítom, hogy R410-es gép, és ahol nincs ez a f@szság, mint az Eu-ban, ott gond nélkül értékesíthető. Megjegyzem Thaiföldön 1.500 THB áron láttam több üzletben is ezt a gépet. Az MSZ- HR35 ára 6.500 THB volt.
Mivel nem vagyok szaki , csak felhasználó, így a választást inkább a szakemberekre bíznám , vagy több fórumon olvass véleményeket az általad választott klímákról .
Köszi szépen. A födémszigetelés is tervben van a két klíma mellett. De most szeptember közepén a fűtőberendezést tettem előre. Te Melyiket választanád a két altípus közül?
2019-es gyártás. Mint láthatod, év végén készült, tehát vsz., hogy 2020-ban került be az európai raktárba. Mivel akkor már kifutott széria volt, ott pihent addig, amíg én tavaly év végén az összeset lerendeltem. Hozzám, azt hiszem, márciusban érkezett meg a harminc szett, és még három van belőle. Igen, annyira csúcs jó gép, hogy nem adtam oda nagykerbe, hanem mindet mi telepítettük, leginkább kiemelten kezelt ügyfeleinknek, pont azért mert méz áru. Ez a titok.
Természetesen magánügy , hogy ki mit és hogyan hőszigetel !
Elsőre a födémet hőszigetelném ( 30cm vastagon minimum , attól függően milyen a szerkezete ) , mert az 20-40% közötti megtakarítást eredményez , a födém szerkezetétől függően . Mint írtam , ha olyan teljesítményű klímákat szereltetsz fel mint amit írtál, akkor valóban nagyon keveset fognak üzemelni magasabb zajszinten . Amennyiben valóban szemben van a kisebb szoba a nappalinak és a nappaliban olyan helyre szerelteted a beltérit , ahonnan a meleg levegőt betudja fújni a kisszobába is , akkor a nappalis klíma kifűti mindkét helyiséget a fűtésszezon nagy részében gond nélkül .
Csak a födém nincs szigetelve, háromrétegű hővédő üveg profilok a lakótérben 2 rétegű az alatta lévő pincében. 5 cm külső szigetelés illetve a pince plafonján végig.
Mert ugye ha elfogadhatóan , akkor oda ilyen túlméretezett gépek lehet , hogy valóban csendesen fognak működni .
Megjegyzés : nekem 2,5kW-os klíma fűti az egész jól hőszigetelt házikót ( 63nm ) . Az is igaz , hogy maximális fordulaton a beltéri ventilátorja , mert távolra kell eljuttatni a meleg levegőt , tehát közel a klímához van hangja .
Sziasztok Még mindig fűtésre nézegetem a légkondikat. A Polar SDU mivel több (amelett, hogy valamivel energia takarékosabb) 3,43 kw Polar SDO nál. Az SDO idei márciusi megjelenés a termék palettán ahogy olvasom. A megjelenített műszaki paraméterek alapján a maximális teljesítménynél leadott decibel alacsonyabb az SDO nál. Ami azért fontos. Melyiket ajánljátok ezek közül vagy ebben az árban a 15 nm es szobába és a 26 nm es nappaliba. Ahogy nézem cirka 36eft a difi a két típus között. Illetve SDU nál egyik helyen 3 kw máshol látok 3,66 ill 3,94 kw teljesítmény leírásban.
A nappali val szemben van egy szoba oda mondjuk rakni egy SDU t a 15 nm esb egy SDO t még ez is eszembe jutott. Az SDU nál Titán gold bevonat ill huzatmentes technológia is játszik..
Nem, nem azt jelenti. A mai napig gyártásban van, csak valami furcsa üzletpolitika miatt ide nem hozzák, pedig bitang jó gép. A szerelőd azért nem ajánlja, mert nem jut hozzá, nem azért mert régi konstrukció. Hiszen veri a jelenleg piacon lévő gépk 90 százalékát, akkor nem lehet olyan elavult konstrukció. Ez pl. 2019 évvégi gép:
Nekem is ez a kiszemeltem, de a szerelőm azt mondta nem tudja beszerezni és régi konstrukció, emiatt nem ajánlja. Utána keresgettem kb. 2012-ben került forgalomba, 2016 körül jelent meg az utód LN25. Akkor az FH25-ből 2015-16 körül került ki az utolsó példány? Ez mennyire lehet káros a kompresszorra, benne lévő agyagokra, hogy kb. 6-7 éve áll a raktárban?
Aludtam rá egyet. Jelenleg efelé hajlok. A hálóba 1db az oldalfalra onnan befűthető a szemben lévő nappali, és egy a másik szobába. Így az utcafronton legalább nem lesz kültéri. Árban szereléssel viszont 269e + mint 1 db 5 kw klíma. Hagy szóljon a forint úgyis egy "halott pénz". De hétfőig még azért agyalok. :)
Szia igen a födémszigetelést meg kellene még oldanom, továbbá a melegvíz is gázüzemű bojlerrel működik. Milyet típust javasolsz 5 kw-ba ami halkabb.És nem milliós tétel. Van 3,5 kw-os kondija is, de abból kettőt kellene telepíteni.
19-25 dB ami viselhető nézz beltéri zajadatokat. Véleményem szerint lakoterbe 5kW-os oldalfali nem való, esetleg ha olyan az életvitel, nappal nincs otthon senki.
Annyiban árnyalható az árajánlat, hogy helységenkénti befúvás lenne kb 7 ponton, ahhoz csövezés, szigetelés, osztó-gyűjtő. Nálad ez ugye csak egy helyen történik, ez azért nem mindegy anyagban-munkában sem.
Amúgy olvasgattam a témában a hozzászólásaidat, ezért is bátorodtam fel szerelés terén, aztán tájékozódtam, hogyan néz ki ez az egész, tényleg nem egy űrhajó. A felajánlott segítséget köszönöm, még pár napig morfondírozok a dolgon, ha belevágok, jövök kérdezni.
Fűtésrásegítés illetve enyhébb téli időben klímával fűtés miatt split klíma telepítésében gondolkodom a gázfogyasztás államilag támogatott limitjébe való beleférés reményében. Annak ellenére, hogy tavaly a lakótérre 3 rétegű hőszigetelő üvegezésű műanyag ablakok, és a lakótér alatti pincére kétrétegű szerkezetek kerültek beépítésre, számításom szerint a limitet a téli időszakban enyhébb tél esetén is túllépem... Van külső szigetelés is (igaz csak 5cm) ugyanez a pince plafonján. A lakótér 1 szintes 92 négyzetméter területű. Tavalyi fogyasztás (már a műanyag ablakokkal) 2060m3 (171,66m3/hó) azaz 332m3-el a limit felett. Télen 22 fok hőm. szobákkal.
Tervezett cél: A 26 négyzetméteres nappali a mellette levő 21 négyzetméteres hálószoba és a nappali előtt lévő 15 nm-es szoba fűtése. A beltéri egységet a nappaliba a legcélszerűbb telepíteni onnan 15 nm es szoba kb. 5-7 méterre van. (Hátrány utcafronton nézhetem a kültérit, vagy +50000 ért felrakják a tetőre)
Olvasva a fórumot látom a hozzáértő válaszaidat, talán nekem is tudsz egy pár kérdésben a fenti paraméterek ismeretében segíteni, a megfelelő szerkezet kiválasztásában.
A kivitelező szemlézte a helyet és árajánlat is készült.
Ár érték arányban milyen klímát javasolsz. A Polarra kértem ajánlatot amiből elég sokat telepítenek.
1 db. 7 KW Optimum Ez Mennyire hangos? (SIEH0070SDO /SO1H0070SDO)
vagy 2 db 3,5 KW Optimum SIEH0035SDO / SO1H0035SDO (1 a hálóba 1 a 15nm szobába) de én inkább eggyel szeretném megoldani (rosszul vagyok a kültéri egységek látványától)
Nem látok problémát az új tető miatt. Amíg cserélik a tetőt, alátámasztod a beltérit arra az időre. Nem eszik olyan forrón a kását. Nyílván az fontos, hogy az új tető esetén ne kerüljön "kívülre" a beltéri.
5 millió az nagyon durva, eszembe se jutna belefogni. Az egészben az a jó, hogy a csövezés sk kivitelezésével nagyon sokat lehet faragni a költségeken.
Nem tudom, hogy az ajánlattevő mennyire van otthon a témában, de volt már rá eset, hogy itt a fórumon sikeresen távgyógyítottunk egy légcsövezést. Csináltam már hővisszanyerős szellőztetőt a hőcserélőnél kezdve, illetve ezen felbátorodva láttam neki a klíma légcsövezésében. Tudok segíteni.
Árajánlatban 10kw-os Haier, Samsung, Panasonic gépek szerepelnek 2 misiig bezárólag, de beszerelnek mást is, ha kérem. Plusz szerelés, csövezés,segédanyagok, tervezés, kiszállás etc. Villanyos alakítgatással valahol 5 misi a vége.....
Ha függesztve szerelnének, ugrott is dolog 2-3 évre, mert új tetőt akarok-akartam. A jelenleginek sátortetőnek annyi a baja, hogy a szarufák vékony félgömbfák, nem igazán terhelhetőek jobban, gondolok itt napelemre.
Most azt mondom, bármennyire tetszik a levegős fűtés, félreteszem, marad az eredeti 2 klímás móka, + szigetelek, még ha részlegesen is. Talán jövőre új tető, 2 év múlva venném elő ezt dolgot újra.
Mondjuk azon agyalok, hogy a légcsövezést majd megcsinálom magamnak. Megterveztetném, anyagkigyűjtéssel, bevásárlok,fúrok-faragok legózok, szakiknak marad a gép beépítés, beüzemelés, plusz addigra le lesz hőszigetelve minden, kisebb gép is elég lehet.
Jobb lenne kiemelni a kültérit a földről egy állványra (és nem a falra rakni), hogy ha véletlenül úgy adódik, hogy gyűlik a jég, legyen hova. (nálam már volt 3-400 liter jég a kültéri alatt)
Beltérit valószínűleg függeszteni kell:
- ha jól emlékszem ezek alulról szervizelhetőek
- a szarufára függesztve még kevesebb esélye van átadni bármilyen rezgést.
Légcsatornás klíma: egy méretesebb, talajra helyezett kültéri egység milyen kialakítású fogadó-felületet kíván? Mondjuk egy szellős, 60-70 x 100-120 centis, 10 centis betonplacc elég lehet?
Beltéri egység rögzítése saralt fafödémen: sarazást felszedni és direkt a deszkázatra csavarozni?
A jelenlegi energia árak mellett rohadt jó üzlet H áramtarifás villanyóráról klímával fűteni.
Viszont nem lehet tudni, hogy hány forint lesz a H tarifa ára az októberre tervezett nagy állami energia-árrendezés (újratervezés) után, merrefelé akar majd a kormány terelni bennünket.
Sajnos egy H tarifás vilanyórához hozzájutni annyira durván meg van nehezítve (és annyira sokba kerül), hogy talán az a legokosabb, ha egyelőre nem is szeretnénk magunknak ilyet a klímánk mellé.
Ezek között több jó klíma is van, de ezért ezek többsége nem nevezhető 'fűtésre optimalizáltnak'. Képesek fűteni, de nem elsődleges fűtési megoldásként. Pl. nálunk van Daikin Sensira, Comfora is, nagyon jók, de ezek még korántsem az un. 'fűtő' kategória.
A szerelési ár elmaradása az én felelősségem (A kérdésem szempontjából nem tartottam relevánsnak):
"Szerelési ajánlat:
1db klíma felszerelése és beüzemelése 2 méter csövezésig kábelcsatornában, egy falátfúrással, cseppvíz kivezetéssel, konnektoros csatlakoztatással, anyagokkal és munkadíjjal: brt 80.000Ft"
A karbantartás alkalmanként 15000 Ft.
Hogy mit tarkar, azt valóban nem írja, de tapasztalatból tudom, hogy egy ellenőrzést, az eszözök tisztítását. Nem nagy munka, de mit lehet tenni? El lehet várni olcsóbban?
Sziasztok, barátnőm szeretne klímát szereltetni az 50 m2-es lakásába. Elsősorban hűtésre, de arra gondolt - hozzám hasonlóan - hogy biztos, ami biztos fűtésre is optimalizáltat kérne. Kapott is egy cégtől ajánlatot az alábbi tartalommal. Az lenne a kérdése, hogy milyen szempontokat vegyen figyelembe, ha egyébként 350 ezer fölé nem nagyon szeretne menni a gép árát illetően. Ezenkívül még azt is szeretné tudni, hogy mennyire fontos szempont a légterelés megléte, vagy hiánya. Meg, hogy mi a 3D meg a 4 irányú légterelés. Az elnevezéséből talán sejthető, de azért kérdés, hogy csak egy blöff, vagy van-e érdemi hatása is.
(Az én Gree klímámon állítható a légterelő két irányban is, de azért ha a közelében vagyok, csak jön rám valamennyire a hideg légáramlat. Aztán vettem egy ráakasztható műanyag légterelőt, ami sokat segít a közelében is elviselni a közvetlen hideg levegőt.)
Az ajánlat:
Az előzetes felmérés alapján az alábbi árajánlatot küldöm Önnek a légkondicionálás kiépítésére.
Fujitsu Standard ASYG12KMCC (új modell, R32, A++) 510.000Ft
Garanciális feltételek:
- A szerelési munkálatainkra és az ajánlott klímákra 5 év teljes körű garanciát adunk!
- Az 5 éves garancia feltétele az évente egy alkalommal, cégünk által elvégzett és igazolt karbantartás.
- A Gree és Fujitsu klímák 10 éves gyári garanciájának évente 2db karbantartás a feltétele.
A kültéri egységtől történő vízelvezetést, fűtési üzemmódban történő használat esetén, nem tartalmazza árajánlatunk, mivel akár jelentős vízvezetékszerelési munkálattal is járhat.
Kicsit keress itt vissza, mostanában többször volt róla szó. A héten is.
Mivel nem értek hozzá, nem válaszolok. :)
Hogy támogatás lesz-e, és milyen, azt nem tudni. Megmondták régen, nem azt kell nézni, mit mondanak, hanem hogy mit tesznek. Magas helyen azt mondták, lesz folytatás (50 %-os oft), de nem vagyok benne biztos, hogy az a magas hely tudta-e a helyes választ, vagy csak a mantrát mondta fel (maradnak a támogatások), egyáltalán nem biztos, hogy minden fajta támogatásról képben van. Pedig nekem is jól jönne konkrét válasz, most teljesen tanácstalan vagyok.
Köszi! Szerintem lesz valami támogatás is klímacserére ha már kormányinfón mondják. Akkor várok. Addig is azért lehet tudni, hogy milyen klímák ajánlottak, esetleg van olyan, ami nem? :)
A lényeg annyi, hogy a hálózat átalakítása és a klíma beszerelése 2 külön dolog. (Bár éppen össze is dolgozhatnak.) viszont ezen a télen kb. kizárt, hogy így fűts, maximum nappali tarifával. Még ha a szekrény megfelelő is, akkor is sokára kapnád meg a H-órát, ha meg még a szekrény is cserés... Mivel a gáz sokkal jobban elszállt, mint a villany, nappali árammal is sokkal jobban járnál - persze ahogy írták, ki tudja, 2 hónap múlva mi lesz a villany ára.
Feltéve, hogy találsz olyan embert, aki mindezt elvállalja, mert aki az egyikhez ért, az a másikat nem tudja végigcsinálni. Akkor, hogy tudok megfelelő szakembert találni?
"Azt mondták, klímás csoportban, hogy 130.000Ft-ból, H tarifával megvolt a fűtés. 4 db Gree klimával."
A klímás csoportban hazudtak. 4 db kis gree klíma telepítéssel + H tarrifás villanyóra komplett ügyintézéssel+telepítéssel 2 milió ft felett van. Feltéve, hogy találsz olyan embert, aki mindezt elvállalja, mert aki az egyikhez ért, az a másikat nem tudja végigcsinálni.
Sziasztok! Régi, 60 éves családi házban, 30 éves FÉG konvektork vannak. Idáig az általány 30.000Ft volt, most meg 130.000Ft lesz. Olvastam, hogy split klímát ajánlanak a gázfűtés helyett. Azt mondták, klímás csoportban, hogy 130.000Ft-ból, H tarifával megvolt a fűtés. 4 db Gree klimával.A fürdőbe nem tettünk,Oda a nyitott ajtón megy egy kis meleg,és fürdésnél egy hősugárzó.Tavaj májusban csináltattunk H jelű villanyt.Ez akkor 450 ezer forint volt,mert még régi faszekrényes óránk volt,A 4 db klima került akkor 1200eze ftba. Lehet nekünk is ez lenne a legjobb.
Milyen klímák ajánlottak fűtésre? Rengeteg van, nem is tudom mire kellene szűrni.
Arról nem beszélve, hogy 1-2 fok alatt fűti a tálcát kb 100-150W/h felvétellel, még ha ki is van kapcsolva, akkor is.
Jó jó a tálcafűtés, de kb fing a gatyában, nekem a házban Comfort, természetesen le nem jegesedett még, de az alsókonyhában meg Lomo, az se termelt még jeget.
Kacsingatok, kikötöm a Comfort tálcafűtését, mert ilyen teli időjárásoknál minek.
Milyen magasságban lesz? Mennyire esélyes, hogy bárki piszkálgassa? Fix, vagy konnektoros áramellátása lesz? Ha konnektoros, az milyen magasan?
Ha a kültéri is, és a konnektor is magasan lesz, akkor nem igazán van valós veszélye annak, hogy valakit megrázzon (feltételezem, hogy földelve is lesz). Akkor sztem nem indokolt oda a FI-relé.
Levéglegesedett, hogy mi maradt bent ebben az árkategóriában.
Midea Xtreme Save, vagy Save Pro.Elvileg a különbség, a sima Save 4.2 SCOP, a Pro már 4.6, picit nagyobb hőcserélővel, plusz van benne egy UV lámpa.
A fűtés úgy alakul az egész Tosot-tal való szenvedés után, hogy gáz+kondenzációs kazánnal , es csak akkor vetném be a klímákat, ha meghalt a kazán, az kb 1-2 hét, míg lenne helyette új.
Mit mondtok, érdemes várni, míg érkezik Pro és rászánni azt a +100 ezret a 3 gépre,, vagy vegyük meg most a simát, amíg van az is? Ki tudja, mennyi lesz a Pro, lehet amint beérkezik, emelik 10%-kal...
Nem pontosítottam. Igazából a tartó láb mérete érdekelne mielőtt megjön a gép mert szeretnék gyártani hozzá tartót a kertbe. Mert itt a teljes méret van csak megadva.
Tudnál esetleg felfogatás méreteket mondani. Köszönöm ha igen:)
Sziasztok visszaolvastam az összes hozzászólást AIWA klíma ügyben. Nem lettem okosabb. Szóval azt szeretném kérdezni, akinek van mennyire vált be. Kösz a válaszokat.
Fűtés rásegítésre javasolt készülék. Akár -15°C külső hőmérsékletig használható fűtés üzemmódban. Intelligens leolvasztás: Amennyiben a hőmérséklet -5°C alá csökken, fűtési üzemmódban a kondenzátor lefagyhat. Az automatikus leolvasztás meghatározott időnként működésbe lép, így növeli a fűtés hatásfokát. Az intelligens leolvasztás funkció tökéletes leolvasztást eredményez, amennyiben a környezeti hőmérséklet a cső hőmérsékletével azonossá válik. Így védi az elektromos egységet és jobb hatásfokú fűtést eredményez. "
Nyugodtan vedd ki a pipát alul a kültérin, és ha kell füts a Pulse-val.
UI: nekem is ez van csak a panelba, itt nemigen kell fűtésre
Köszönöm. Mivel nem bízom magamban, és nem szeretném elveszteni a garancia hátralévő 4 évét, megkérdezem a felszerelő céget, hogy ha ők oldják meg a csepptálcafűtést, akkor megmarad-e a garancia. Ne meg, hogy minusz hány fok felett használhatom.
És akkor gázkimaradás esetén a 2.8 KW fűtés mellett a lakásban - ha nem is lesz talán 20 fok -, de legalább remélhetőleg nem kell télikabátban lenni.
Mezei felhasználóként a tapassztalatom: kezdetben nekem is benne volt a műanyag pipa a tálcában (tálcafűtés nélkül) - jelenleg 14 éves, alap, nem téliesített Daikin, kieg. fűtésre használva. Viszont egy sokadik olvasztási ciklusnál kezdett a kifolyó végén elfagyni, s az olvadék sem tudta kiolvasztani teljesen. Aztán valamiért letört a kapaszkodó pereméből egy darab, s kiesett. Onnantól kezdve nem tapasztaltam elfagyási problémát, a tálcán amennyire láttam, nem kezdett felhízni a jég. Viszont pipa nélkül eléggé irányítatlanul csurog a víz, nehéz pl. vödörben teljesen felfogni, felfagyott a teraszburkolat. Nyílván járdára sem célszerű folyatni, nagoyn balesetveszélyes.
Még annyi, hogy a telepítő anno azt közölte, hogy rakhat tálcafűtést, de a csuda tudja miért, de az garivesztéssle járt volna, így elmaradt.
Mivel totál nulla ismeretem van a témában, tovább kérdezek:
Ezek szerint van csepptálcám, és ez a kis bigyó az alján lenne a könyökcső?
Ha igen, akkor ha kiszedem, az nem jár a garancia elvesztésével?
Ha fűtésre használom a légkondit, akkor az fűti a csepptálcát? Fűtőszál, meg termosztát kapcsoló nélkül?
Ha fűtésre használom, akkor hány fokig szabad bekapcsolnom. A jelen állapotában a leírás szerint 0 fok felett használhatom fűtésre. Más típusokat nézegetve, van amelyik -15 C0 felett, mások -20 C0 felett használható. Ennél mi lesz a határ?
Sziasztok, tavaly szeptemberben szereltettem fel egy Gree Pulse GWH12 AGB típusú klímát csak hűtési célból. Működik is rendben. Fűtésre gázkonvektort használok, ami rendben is van. Viszont a mostani bizonytalan helyzetben arra gondoltam, hogy a biztonság kedvéért jó lenne téliesíteni a klímát, ha neadjisten egyszer átmenetileg nem jönne a gáz, akkor tudjak vele fűteni.
Megkérdeztem a céget, akik szerelték. Nem is lenne drága, 30-40e Ft, de a következőet írták még:
Csepptálca fűtést tudnánk a klímába szerelni, de igazából ez egy alap modell, nem feltétlenül a legjobb fűtésre.
Az Önnél felszerelt klíma berendezés Hűtési teljesítménye: 2,5kw, míg a fűtés csak éppen meghaladja ezt: 2,8kw.
Az általunk esetleg beszerelt csepptálca fűtés azt a problémát oldja meg, hogy a víz nem fagy meg és szabadon tud távozni nagyobb hideg esetén is.
Téli fűtés esetén a cseppvíz a kültéri egységben képződik és a víz bizonyos időközönként szakaszosan távozik.
Ez azt jelenti, hogy mondjuk lehet 2 hétig nem távozik víz a készülékből, majd mikor eljön a leolvasztó ciklus egyszerre több liter is kifolyik.
A lakásom földszinti, tehát a kifolyó vízzel kapcsolatos probléma bvalószínűleg kezelhető.
De egyébként meg azt olvasom ki a válaszból, hogy inkább nem jevasolják. Viszont egy nyári szezon után nem szeretnék új klímát.
Szerintetek érdemes mindezek ellenére belevágni a téliesítésbe?
Van egy Pár éves Daikin FTX kültéris légcsatornázható klímám aminek behalt a kompresszora a hétvégén. Van értelme az új kompresszornak vagy csere az egész?
Gondolom annyiba kerül kicserélni a kompit mintha új klímát vennék.
Annyira nem kerestem, mert a színezés lenne az első, de a kőműves egyre jobban köhög. Ha az nem lesz, akkor kb. muszáj klíma, csak ott meg jellemzően kevés a munkadíj-arány. És az nem segít, ha a 300 a ezres klímát 300 ezerért rakja fel. :)
"megköti az esetleges nedvességet ami a rendszerben van"
Hát a nitrogén biztos nem. A levegő 78%-a nitrogén, ott megköti? Akkor nem kellene télen a kocsi ablakát kaparni, de eső sem lenne...
Pont azért szoktak vákuumozni, mert az távolítja el a nedvesség nagy részét a rendszerből. A vákuumozásnál olyan nyomáscsökkenés alakul ki, aminél a víz gyakorlatilag szobahőmérsékleten felforr, gyorsan elpárolog, és így kiszivattyúzható. A nyomáspróbánál inkább még a vízgőz is lecsapódik, ami utána a nagy nyomás kiengedésekor nem biztos, hogy egyből újra elpárolog.
Ezen felül szűrőt szoktak berakni, hogy a bent maradt nedvességet megkösse.
Amennyire én tudom kvázi laikusként, az új klímák kültérije a hűtőgázzal van feltöltve, a beltéri pedig nagynyomású nitrogénnel. Ha mégsem így van, akkor majd a hozzáértők kijavítanak.
Amikor a csövezést csinálják, hallani, ahogy a nagy nyomású nitrogén kimegy a beltériből, onnantól tudni lehet, hogy az rendben van. A nyomáspróba inkább a kötések ellenőrzését szolgálja.
Olyat mondott egy hűtő szerelő nekem, hogy az nem csak a nyomás pórba miatt szükséges, hanem azért is, mert megköti az esetleges nedvességet ami a rendszerben van.
"Az ilyen munkát nem kell átvenni és nem kell kifizetni."
Mivel a klíma árában volt a szerelés, sztem már előre kifizette, bár ilyen részletekre nem tértünk ki. Mondjuk én nagy eséllyel elhajtottam volna a telepítőt, mielőtt rányithatja a gázt a rendszerre vákuumozás nélkül...
Hidd el, tudja a kollégám, hogy mi a vákuumozás, még mondta is, hogy ott van nálunk is a műhelyben (tgk. szerviz) a vákuumszivattyú, azt is haza lehetett volna vinni egy vákuumozás idejére. Gyakorlatilag komplett klímás felszerelés van (elviekben van, hogy 10kg gázt kell lefejteni), de lehet olyan gáz pont nincs, ami otthonra kellene, lehet az autókban más van.
Újabb hsz-ok alapján eszembe jutott, hogy a csőhosszt is említette, 2m csövet adtak alapból a klímához, és a 'vákuummentes szakik' :) azzal rakták föl, nem 3m-rel.
Nem kötelező azzal szereltetni, aki nem használ vákumszivattyút, de aki használ drágábban fog szerelni. Nincsennek csodák, olcsó legyen, gyors és jó, nem megy a három együtt.
"általában milyen beállítástól várható a lég energiahatékonyabb működés ?"
Bármit is kérsz a klímádtól, a feladatot a legmagasabb ventilátor fokozatban tudja legkönnyebben végrehajtani. Minél több szobalevegő halad át a beltéri egység hőcserélőjén, annál gyorsabban közeledik egymáshoz a szobád hőmérséklete a beltéri hőcserélő hőmérsékletéhez.
A dolgozó klíma energiafelvételének kb 90 százalékát a kompresszor " erőlködése" teszi ki.
Aikor kicsi a hőmérséklet KÜLÖNBSÉG a külvilág és a beltéri hőcserélője között, olyankor a kompresszorod alig erőlködik, tehát a klímád kevés áramot eszik. Ilyen eset pl amikor odakint nincs hőség és ugyanakkor te sem szeretnél a lakásban túlságosan hideget :)
Amikor nagy a hőmérséklet KÜLÖNBSÉG a külvilág és a beltéri hőcserélője között, olyankor a kompresszorod nagyon erőlködik, tehát a klímád viszonylag sok vilanyáramot eszik. Ilyen eset pl amikor odakint -15fok van, te pedig ugyanakkor 26fokos lakást vársz el a klímádtólél :)
Ahol írtam, erre tippeltem, csak megerősítést vártam.
A cégek sorra hirdetik a 2 m-ig alapzerelést. Nem feltételezem, hogy azt mondják személyesen, "2 m-rel hirdetünk, de kell a 3 m, +10 ezer lesz", sokkal valószínűbb, hogy szerelik a (max.) 2 m-rel.
Van ebben az országban valami, ami rendesen működik, nem a kedves vevő átbaszása a cél?
Én most rendeltem meg a neten, de kikupálódtam itt a fórumon. Elsőnek engedély ellenőriz. Másodiknak telefon két kérdésel. Vákuumozás? 3m cső? Válasz két igen, mehet a telepítés.
Van a neten hirdető, aki a vállalkozása nevét sem volt hajlandó elárulni. Majd utólag...
A rézcsőről? Én arra gondoltam, csak az a furcsa (vagy nem...), hogy amiket én láttam hirdetéseket, ott mindenhol 2 m rézcsőIG alapáras - ebből következően nem terveznek 3 m-t használni, de talán még 2 m-t sem.
Rengeteg fűtésszerelő, villanyszerelő van itt a környéken aki klímázást is csinál, mert jó lóvé van benne. Na azok nagy része így csinálja. Húzzák a rézcsövet a fűben lezáratlanul, stb.
Azonnal úgysem derül ki, pár év múlva meg ki mondja már meg mitől pusztult meg a klíma
Ha már ide lyukadtunk ki a kondenzvíz kérdésből kiindulva, általában milyen beállítástól várható a lég energiahatékonyabb működés ? legtöbbször 25- 26 fokra van állítva az igényelt hőmérséklet, emellett a ventillátort hagyjam automata szabályozáson, vagy állítsam a még nem zavaró legmagasabb fokozatra ?
"az első melegebb napon hiába vártam majd egy órán keresztül a Daikinokból a kondenzvíz megjelenését a kifolyó végén"
Van olyan víztartalmú nyári szobalevegő, amiből csak úgy lehet jelentős mennyiségű vizet kivonni, ha 7 fok alá hűtjük.
Igen ám de egy lakást kétféle módon lehet lehűteni:
- a beltérin átszívott szobalevegőt jó sok fokkal lehűteni (hőszivattyú kompresszora energoiaPAZARLÓ üzemmódban) és ezt a nagyonhideg levegőt lassú/csendes ventilátorral megforgatni a lakásban
- a beltérin átszívott szobalevegőt csak kevés fokkal lehűteni (hőszivattyú kompresszora energoiaTAKARÉKOS üzemmódban) és ezt a csak kissé-hideg levegőt gyors/hangos ventilátorral megforgatni a lakásban
Tehát ha a Daikinod szoftvere gyárilag energiatakarékosra lett behangolva (pl 7 helyett mondjuk 15 fokos beltéri hőcsereélő), akkor ne is várj tőle sok kondenzvíz gyártást :)
Kiegészítő fűtésnek tervezek egy klímát fölszereltetni. A 20 éve épült házban előkészített klímacsövezést tegnap tártam föl. A csővégek egyszerűen le voltak vakolva, és a rézcső nem volt lezárva. A cső vége fölfelé mutat, az építkezés ideje alatt is belehullhatott bármi, illetve most, amikor kibontottam, most is mehetett bele ha más nem finom törmelék, por biztosan. Kérdés: használható még ez a cső? (Jó lenne, mert kb. 6-7 m hosszról van szó, és nyilván csúnya is lenne új csöveket a falon kábelcsatornában vezetni, és fölteszem ez már nem is elhanyagolható plusz költség.)
Épp az imént beszélgettem egy kollégámmal, ő hivatalos helyen vett klímát, úgy, hogy az ár a felszerelést is tartalmazta. Kijöttek a telepítők, és felrakták, beüzemelték vákuumozás nélkül.
Lehet ez a normális klímások topicja, de sajnos úgy néz ki, hogy attól még ilyen meg tud történni.
Méred a házban a relatív páratartalmat ? Mert nyáron kánikula időszakban amikor nincs több napon keresztül eső ( pára a levegőben ) , a házban is alig van 35% páratartalom . Abból még az én kínaim sem csapat ki semmit . :-)
OK, akkor ez magyarázat lehet a kondenzvíz mennyiség különbségre, mert a környezeti feltételek hasonlóak - nyílván ez nem fontos tényező, csak furcsa volt a telepítés után, hogy az első melegebb napon hiába vártam majd egy órán keresztül a Daikinokból a kondenzvíz megjelenését a kifolyó végén, már féltem hogy kontrás lett esetleg a kivezető cső, de végül ilyen probléma nem jelentkezett.
Alapvetően mindkét típussal elégedett vagyok, de a komfortban, beltéri csendességben egyértelműen a Comforáé a plusz pont. Kültéri mindkát típusnál nagyon csendes. Az LTCA hatásfokban nagyon jó, fűteni tényleg nagyon tud, a Comfora-kkal ez lesz az első téli szezon, bár csak alakalmi kieg fűtéshez kell majd.
A gyakorlatban igen, ezt így tapasztalom én is. Ugyanakkor amikor pár éve amikor választanom kellett, még az adott árkategóriában az LTCA-t sztárolta a legtöbb telepítő. Pl. igaz, hogy itt a fűtés volt a fontos szempont, de pl. Te is ezt a listát javasoltad anno:
A Daikin vezérlése másképp szabályoz, nem olyan hideg a hőcserélője, ezért nem csapatja ki annyira a párát a levegőből. Lassabban engedi megközelíteni a kívánt hőmérsékletet, jobban szabályozva, figyelve. Ezért kevesebbet kapcsol ki meg be.
Nálam anno régen Daikin meg Mitsubishi volt, a Daikin vezérlése akkor is kifinomultabb volt, a gép is halkabb volt.
Szóval ahány féle márka, annyiféle vezérlés, épp hogy álmodják meg a mérnökök adott cégnél.
Sajnos sokan elHISZNEK minden homályos hátterű internetes városi legendát és bizonyos mennyiség felett már azt hiszik, hogy ők jók fizikából
tehát fizikai ismeretük valójában nem TUDÁS/MEGÉRTÉS, hanem HIT (=vallási) alapú :)
és amikor józan fizikai érvekkel lerombolom valamelyik városi legendát, akkor velem szemben ellenségessé válnak és úgy megsértődnek rám, mint akit mgsértettem a vallásában :)
A 3.5 Kw Asyg12 LTCA -l nálunk nincs ilyen "probléma" .
1 szintes ház nappali+konyha + étkező 1 légtér.
Amúgy a meleg párás levegő felfelé száll... és nem mindegy mennyi párás levegő kellettkezik .... pl 1 fő vagy 2 fő van ott ...esetleg nyitva van és oda megy lentről is a pára ...van mellette WC/fürdő és a forró gőz ami a levegőbe kerül arra felé megy ..., stb....
Általában igen, de van hogy az LTCA-n direktben alacsonyabb ventillátor fokozatot állítunk be, mert ha nem érzékeli hogy a közelében vagyunk (pl. nem mozgunk egy ideje), akkor erősen ventillál.
Most hogy vége a kánikula időszakának, egy érdekes megfigyelés aminek nem teljesen értem az okát. A házunkban 4 klímát használunk, az emeleten 5 éve egy 2.5-es Fujitsu LTCA-t, és idéntől 2 db 3.5-ös Daikin Comfora-t. Pár éve az LTCA volt sztárolva, fűteni tényleg jól tud, de ami problémám vele, hogy úgy tűnik nem tudja olyan komfortosan leszabályozni magát mint a nagyobb Comfora-k. Az LTCA sokszor beindul/leáll, míg hasonló légköbméteren beüzemelt Comfora-k egyenletesebben tudnak leállás/beindulás nélkül (s halkabban) üzemelni.
Ami a furcsa, hogy lehet az, hogy a két Comfora együtt majd dupla területen üzemelve hasonló beállításokkal 'töredéknyi' kondenzvizet termel mint az LTCA. Amíg az LTCA esetén szinte folyik ki a víz, addig a Daikinok esetén időnként csöppen. Nem tapasztalok kondenzvíz elvezetési problémát, nincs beltérben szivárgás, se büdösödés, penészesedés. A szobák 'induló' páratartalma szinte biztosan hasonló, egy folyosóról nyíló 3 szoba.
A termoszelepeket egyszer beállítottam az elején, utána már csak minimális finomhangolás volt. Amikor gázzal fűtünk, akkor nem nagyon van olyan, hogy hamarabb meleg lesz, mert a szobatermosztát (ami a 8 méteres szobában van) +- 0,2 fokkal kapcsolgatja ki-be a fűtést. Sokkal észrevehetőbb a radiátorok közötti különbség, a 3 méteres szobában alig langyos.
Első két szezonban csak gázzal fűtöttünk, az első tél enyhébb volt, illetve november végén költöztünk be (de már októberben temperálva volt a ház), első évben fogyott 1000 köbméter, második évben 1200. Ez a komplett éves gázfogyasztás volt, főzéssel, melegvízzel együtt (fűtési szezonon kívül elmegy kb. 100-150 köbméter + főleg a fűtési szezonban kb. hetente egyszer megtöltjük a nagy sarokkádat, ami 300 liter víz legalább, ill. napi szinten 6 ember zuhanyozik, a nejem meg a lányom olyankor szaunát csinál a zuhanyzóból :) és van hogy negyed óráig állnak a forró víz alatt).
Ezt az 'akár 3 fokot is hűl' dolgot a legutóbbi szezonban tapasztaltam meg, amikor már vízteres kandallóval is fűtöttem. A ház egyik végében van a nappali a kandallóval, a másik végében a hálószobák radiátorral. A kandallóval este befűtöttem, akkor a radiátorok is ontották a meleget (akkor kicsit feljebb tekertem a termoszelepeket, 3,5-ről 4-re). A kandalló 65 fokos előremenő vizet enged, a gázkazán max. 45 fokost, és külső hőmérséklet függvényében lejjebb is veszi 0 fok fölött.
Kandallóval jól felfűtöttem a házat, aztán éjjel leégett a tűz, a radiátorkör már nem kapott utánpótlást, attól függően, hogy mennyit tettem a kandallóra este, és milyen hideg volt éjszaka, az esti állapothoz képest reggelre hűlt kb. 2 fokot, délutánra meg még többet (napsütés függvényében).
Most visszább lesznek véve a termoszelepek, és gázzal fogok fűteni, mert képtelenség tüzifát venni (meg jóval drágábbra is jönne most ki, mint a rezsicsökkentett gáz, reméljük lesz gáz egész télen).
Megkérdezhetem, hogy egy fűtési szezonban hány m3 gáz fogy kb fűtésre?
Kell napi szinten tekergetni a termoszelepet, vagy csak annyit vesztek észre, hogy a "3 méteres" szobában gyorsaban meleg lesz.
Nálunk is többet esik bőven 1 foknál, de a fogyasztási adatokból is látom, hogy még az a 8 cm se sikerült túl fényesen.
Szóval a saját tapasztalatokból gondoltam, hogy ha a gyenge szigetelés mellett sincs 2-3 foknál nagyobb eltérés (pedig egy helyen fúj be, az is a ház sarkába), akkor egy jól sikerült hőszigetelésnél bőven kielégítőnek kell lenni hőmérséklet eloszlásnak. Valószínű, hogy sokat segít központi helyről való 1000 m3/h elszívás nálam, de azért egy radiátoros rendszer is rohadt sok levegőt megmozgat.
Köszönöm az infót, én is hasonlót mértem, mikor jól működik, akkor kb 200 Wattot eszik, ebben benne van kb 40 watt a beltéri mókuskerék, , ezzel én megelégszem, csodát nem várok, ezzel 14-16 fokot fúj ki a gép, hűtőközeg mennyiségétől.
A probléma nálam az főként a panelhibánál, hogy sokszor, imelőtt kikapcsol, felveszi a max áramot, és tol 2-5 fok közt, ami irdatlan
Ez a része tiszta, sajnos anyagi keretnél ebben maradtunk, illetve, most hogy a Tosot Opus hibás, de csak a 3.5, így a Tosot azt mondta, ad Greet helyette, ha kifizetem ak ülönbözetet.
Az Elállást intézni azért nagy macera, mert klímás, ő a meleget.-hutól, ők a Tosottól, stb, mire végig ér a kör és utalgatják a pénzt, ki tudja, hány hónap telne el.
Inkább a probléma nálam az volt, hogy néha, mikor beboloondult a melegben, elkezdett fújni 2-5 fokot, és nem indítás után, hanem miután elérte a 2 fok hiszterézist, tehát pl 26-ról 24-re, felvette azt, amit max tud, és nyomta percekig, utána állt meg hirtelen. Ettől, és a hirtelen rengeteg felhalmozódó kondenzvíztől volt büdös is.
A 2,7-es géppel sosem volt ilyen probléma, mindig leszabályozott, 16 fokot fúj ki, mikor közeledik a célhoz =24-26 fok közt), ezzel tartja szinten.
Tisztában vagyok, hogy elmarad egy Daikintól, azonban számunkra nyilván anyagi okokból elmarad az elvárás is, Silent módban még elviselhető a hangja, inkább az, hogy hol működik, hol nem, ezt szeretnénk kizárni, és elvileg a Comfort X-nél nincs ilyen szabályozási probléma.
Bár fűtő üzemmódban a minimum felvett teljesítmény 2 Amper/450 watt, tehát félgázon megy, alatta kiáll a kompresszor a Comfort X-nek, ez nem egy szuper szabályozás, de a legjobban az zavar, hogy amikor viszem a 2 éves kislányomat fürdetni, és kijövünk a füürdőből, kripta van bent.
"Egy korrekten hőszigetelt házban egész éjszaka nem szabad hogy essen a hőmérséklet 1 foknál többet, ha megáll a fűtés. Illetve a hőszig burkon belül kiegyenlítődik a hőmérséklet."
Sajnos nem is egyenlítődik ki, és többet is esik. Pedig összességében jónak mondható a szigetelés. 3 éve költöztünk új építésű házba, ami 130m2, és kevesebb gázzal végigfűtjük a szezont, mint előtte a 80m2-en, ahol kevesebb hőszigetelés volt. 15cm oldalfali hőszigetelés (a régin 5cm), a födémben 30cm kőzetgyapot-10centi légrés-15 centi üveggyapot (a régiben meg csak 20centi üveggyapot).
Mégis van olyan szoba, ahol akár 3 fokot is esik éjszaka, külső hőmérséklet függvényében. Azon is múlik, melyik szobának mennyi hőleadó felülete (külső fala) van (tegyük fel, hogy a födémen négyzetméterre vetítve nagyjából egyforma). Az egyiknek 3 méter (ráadásul ott 20 centivel kisebb a belmagasság is), a másiknak 8m-nél több. Más-más méretű radiátor van mindkét szobában, energetikai tervezés is volt, mégsem lehet(ne) ugyanolyan hőfokot elérni, ha nincs szobánkénti szabályozás (ami egyébként kimerül egy-egy radiátor termoszelepben). A szobánkénti szabályozással érjük el, hogy egyik szoba se legyen túl hideg/túl meleg. A két szoba egymás mellett van, de nyitott ajtóval sem egyenlítődik ki a hőmérséklet.
Nyilván úgy van beállítva, hogy a 8 méteres külső falú szobában van a termosztát, hogy ott se legyen túl hideg, viszont a másik szobában a szabályozás nélkül már túl meleg lenne. Költségben sem mindegy, hogy mennyi energiát kell betolni, hogy mindenhol kellemes legyen a hőmérséklet.
Ennél a legalacsonyabb fogyasztás amit az okoskonnektorral láttam 180-200w volt.(csak venti módban 20-40w)
De általában a nagy melegekben miután lehűtött (800w, ez se a csúcs áramfelvétel), 300-400w-on üzemelt. Szigetelt panel, árnyékolt erkély, de a nagyszoba falat este 5-ig süti a nap.
Kínaiak 10 fok alatt kezdenek, japánok 10 fok felett.
Mideát mértünk, indulásánál, és az adatlapja szerint is 10 Amper volt az áram felvétele. Polar SDU 7 ampert vett fel, kb adatlap szerint.
Sajnos nincs még meg a hűtés/ fűtés teljesítmény mérő csomagom, de nemsokára megjön, és mérhető lesz a hűtési teljesítmény is, áramfelvétellel egyben mérve.
Így talán könnyebben megérted, mi a japán és a kínai közötti legfontosabb különbség: Japánok napokig nem tolnak ki kondenzvizet, a kínaiak meg 5-10 litert / nap.
A titok a harmatpontban, és a precíz szabályozásban keresendő.
Hőkamerás kép van róluk, nem fúj a japán olyan hideget.
Ez az állapot persze csak akkor él, mikor már behűtötte/befűtötte a helyiséget.
Most pontos mérésem nincs de hidd el ég és föld pl. egy daikinhoz.
Ezekből szokott lenni a vita.
Akinek nincs szüksége, érzéke, tapasztalata az általad keresett KOMFORTról annak tökéletes a gree is. Nekem is van. Ott ahol működik tökéletes.
De van japán gép is. Na azt észre sem veszed, hogy mit csinál mikor nem kell a nagy teljesítmény. Te EZT keresed.
Volt itt már vita, hogy valaki azzal verte a mellét, hogy az ő teszkós gépe hidegebb levegőt tol, mint egy japán gép és ez a lényag az övé sokkal jobb gép féláron.
Valakinek van a Comfort X-ről fogyasztási mérése? Vagy hogy hány fokot fúj ki, amikor leszabályoz?
Gree-től energetikai méretezésem kapcsán azt az adatot kaptam, hogy a felvett teljesítmény kb 450 watt, amikor leszabályoz...ez ugye 2 Amper, ami a maximum felvett 4 Amper/1000 watthoz képest szerintem nagyon sok, a fele, közel 2000 watt hűtőteljesítmény.
Van egy 2.7-es Tosot Opusunk, ha leszabályoz, 0.8 Ampert vesz fel=170 watt, ekkor pl 16 fokot fúj ki csak, ezzel tart szinten, amikor már lehűtötte a szobát.2 db Tosot Opust váltana, mivel azok gyári hibásak, és hol leszabályoz kb 200 watt felvett teljesítményre, hol pedig csak 500 wattra, és on-offosként működik, mivel tolja a hideget olyankor, majd pár perc múlva már ki is kapcsol. Megfigyeltük, akkor nem szabályoz le, ha kint meleg van, azt mondták, szériahibás sorozat volt, az inverter panel hibás, és csak a 3,5 kw-osnál.
Neten néztem adatokat különféle gyártóktól, Gree-Syen pl nem adja meg katalógusban... CH is leszabályoz kb 150 wattra, ott a hűtőteljesítményt írják 0.6 kw-ra. (4-es hatásfokkal számolnak a gyártók, úgy láttam általában)
Még egy Hamilton Digital is 1300 W hűtőteljesítményre tud szabályozni katalógus alapján, ami kb 300 watt felvett teljesítmény... így nem igazán merek belevágni a Comfort X-be, mert ha félgázon megy a klíma, 8-10 fokos befújt levegővel, akkor az minden, csak nem egy jó szabályozás számomra a szigetelt házba, mert ezzel nem csak a komfort szűnne meg, hanem on-offosként működne a gép...köszönöm!
A képen egy CH klíma adatlapja.... ami ezek szerint 3x jobb szabályozásra lenne képes olcsóbban, vagy a Gree-től a szerző a felvett teljesítmény helyett a leadott etljesítményre akart utalni??
Nálunk nem ilyen egyszerű az elrendezés, és ehhez nem is elé jó a hőszigetelés. Plusz nincs olyan, hogy nyitott ajtó, a 2 gyerekszoba ajtaja vagy nyitva, vagy csukva, mikor hogy, így nagyon ingadozik a hőmérséklet. És nem 1 fokot hűl éjjel. :)
Azt, hogy egy helyiségbe be kell-e fújni, alapvetően az határozza meg, hogy a helyiség hővesztesége és a nyitott ajtón kersztül várhatóan beáramló meleg milyen arányban van egymáshoz, illetve a kialakuló helyzet számunkra elfogadható-e. Ha egy szigeteltetlen ház folyosójának végéből nyílik 2-3 szoba, egyértelmű, hogy nem elég befújni a folyosóba, mert 4-6 fokkal hűvösebb lenne a szobákban. De, ha egy hőszigetelt házról van szó, ahol esetleg komfortosabb is ha a hálóban 1-2 fokkal hűvösebb van? Mindig mosolygok, amikor 10-20 centis EPS-sel hőszigetelt házakba szobánkénti hőmérsékletszabályzást tesznek a régi beidegződések/vágyak alapján. Egy korrekten hőszigetelt házban egész éjszaka nem szabad hogy essen a hőmérséklet 1 foknál többet, ha megáll a fűtés. Illetve a hőszig burkon belül kiegyenlítődik a hőmérséklet.
Nálam is felül van a befújás, ráadásul 3,5 m magasan és vízszintesen. Az elszívás van padlóközelben. Amit természetesen nem lenne nagy kunszt átállítani felső elszívásra, ha hűteni szeretnék.
Még egyszer a helyiségenkénti szabályzásról ill. a feltételezhető szükségtelenségéről: ha tényleg szükség van helyiségenkénti befújásra, a légcsatorna méretezésével simán meg lehet oldani, hogy egyenletes hőmérséklet alakuljon ki. Mondok egy egyszerű példát: van két szoba egyenként x hőveszteséggel, egy nappali+konyha 2x hőveszteséggel. A szóba jöhető lcs beltérikről jellemzően 4 db D200-as leömlő van, adja magát, hogy a két szobába 1-1 cső fújjon be, míg a nappaliba 2 db. És vigyázni kell, hogy a csőhosszak ne nagyon térjenek el egymástól.
Én a nappaliba fújok be és a szobák felé még ráadásul van egy helyiség, amin keresztül kell mennie a levegőnek, mégis működik. Az óránkénti 1000m3 és természetesen a hőszigetelés nagyon sokat segít az egyenletes hőmérsékleten. (Annyi csalás van a dologban, hogy a nappali és a köztes helyiség között nagy, szabad nyílás van kb 2x2,3m de tovább a szobák felé sima, nyitva tartott ajtó)
Mert magához a telepítéshez nem is kell vákuumozás. Fel lehet szerelni anélkül? Fel. Fog működni nélküle? Fog. Kinek a baja hogy szar lesz tőle? Hát nem a telepítőé.. Drága az eszköz, sokáig tart, addig lehetne máshol dolgozni és markolni a lóvét? Igen! Na, ezért nem fontos neki.
Sajnos még mindig rengeteg, a közelben is van egy, másfél óra alatt felhányják a klímát. Onnan derült ki, hogy kérdezi a tulaj, mi az ami zúg? És minek a vákum szivattyú?
Azt hittem az ilyen kóklerek akik nem vákumolnak már nincsenek a piacon... és csak a házi felszerelésnél, szereld magad csomagban játszik az ilyen szisszentéses módszer.
Sajna a mi házunk nagyon nem alkalmas erre, leginkább 4 helyiségben kellene befújni. Hűtés-fűtés is lenne, hűtésben meg ugye felül kellene a befújás. Azóta rákerestem a multi légcsatornásra, azóta tudom, hogy a helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás még sokat (nagyon) drágít.
Nekem ezek szerint a "sima" multi klíma lenne a megoldás, de az is irreális árú a több monohoz képest.
100 nm ház, bővített kadarkocka 8 cm EPS. Egy helyen fúj be, egy helyen szív el (az egész házban) , de padlokozelrol. (Ez utóbbi nagyon fontos) 24LMLA a beltéri. R410-es médium static nyomású (max 150pa) 8kW-os gép, hűtésben csak 7. A gyárilag beállított 32 pa-t csak egy fokozattal noveltem meg de azt is inkább csak azért hogy növeljem a terfogataramot így noveljem a COP-t, mindez annak ellenére, hogy a csovezes java része belülről bordás, zaj csökkentő sonoflex cső, ami nem igazán ajánlott ilyen sok levegőhöz. A matek kiadta, a valóság igazolta. Van még egy sk készített 7 nm g3-as szűrőt tartalmazó szűrő ház, xps-bol, meg tetolecbol, szóval semmi komoly,- mert féltem a hocserelot a portol. Nem hűtök vele, mert a penesztol is tartok.
Bővebben a hozzászólásaimban, 2019 elejétől. Elolvasása után haarad kérdés szívesen válaszolok.
Tényleg elég hervasztoak ezek a mai árak, de azt tudni kell, hogy szerelotol a fujikat kb 20%-olcsobban meg lehet venni, legalábbis régen így volt
Ha van kedved, írhatsz típust, meg a rendszerről. 2 cső megy szobánként, vagy "megy amerre tud" a levegő a szívás felé (mint egy nem 2 csöves központi szellőztetőnél)?
Valamivel magasabb, igaz. Nekem a 8 kW-os Fuji volt 670 + 1 db telepítés költsége, meg vagy 60e csovezes anyagkoltsege. Saját munkát nyilván nem számoltam. Ha valaki 3-4 oldalfaliban gondolkozik kapásból 3-4x a telepítés.
Nem könnyű a választás (nem minden autós szakmabeli jár Audival). :-)
Azt hiszem a vízválasztó ott van, hogy fűtésre, vagy fűtésrásegítésre használom. Előbbinél minél hidegebb van kint annál több meleget kell szolgáltatnia, utóbbinál ez fordított, nagy hidegben be sem akarnám kapcsolni.
Ez esetben már prioritás lehet a költséghatékonyság a teljesítménnyel szemben.
(A comfort X-re is kétfokozatú kompresszort írnak, -20 °C alatt gondolom szükség van rá.)
Lehet, hogy hülyeség, de a kültéri tömegét nézegetem, ha túl könnyű, nem jó jel.:-)
Már csak szakembert keresek, viszont többségük azt állítja hogy a vákuumozás elhanyagolható, holott azt olvasom hogy szükséges. Na most mi az igazság!??
csak csendben jegyzem meg, mint aki 5-6 évet fűtött oldalfali klímával, majd a tapasztalt hátrányok miatt:
- hideg a padló, rétegzödik a meleg levegő,
- zajos beltéri
- teljesítmény, zaj, jó COP kéz a kézben jár (értsd úgy, hogy zaj nélkül nincs teljesítmény, csak ha túl méretezed a beépített teljesítményt)
váltott immár 4-5 éve légcsatornás klímás fűtésre, hogy bár a padló fűtéses komfortot nem éri el, de az oldafalihoz képest legalább egy nagyságrenddel komfortosabb. (és most ne vitassuk a komfort mértékegységét..)
Ha saralt-deszkás a födém és szabad a padlás a mumusnak tekintett csövezést sk is meg lehet oldani. Jó, ha valamennyire hőszigetelt a ház.
Ezt szerintem ne velem vesézd ki... Ebből csak viták lennének nem kellene elindítani... De pár szóban...
Itthon kaphatsz alapgépet, téliesített és fűtésre optimalizált klímákat... Persze a ha fűteni akarsz mindig a legjobban a legjobbal jársz ami általában a legdrágább...
Szal ezen szerintem nem kell meglepődni... Az hogy valaki suzukit vesz audit vagy mercit az egyben pénz kérdés is de a minőség az nem ugyanaz...
Az alap és középkategóriás klímákba alap kompi van ezek 20-40 ezer üzemóra amit bírnak (elvileg) A fűtésre tervezett gépeknél általában 2 fokozatú kompi van!
Ezek 60-120 ezer üzemórára vannak tervezve jellemzően halkabbak is! (Japán gépek) A hőcserélő anyaga,mérete és a kialakítása is más!
Ezek a gépek jellemzően -30 vagy -35 foknál állnak le... De -15 fok esetén is leadja a 100%-ot! Míg egy alapgép max -15 fokig működik, jó esetben!
Viszont -7 foknál már csak a teljesítményt 2/3 részét adja le de azt úgy hogy közben megtekeri a villanyórát és ad hozzá egy nem kellemes hangot...
Csúcsra járatja a kompit és mellette még a ventilátor is maxon pörög a kültériben...
Tudom mindenki azt vágja az ember fejéhez hogy itthon nincs -30 vagy -35 fok... De pont nem ezt a lényeget kell kiragadni ez csak egy határ hogy tudja ezt is...
Lényegében ha a hőkapacitást nézed és olyan házat ahol csak klímás fűtés van (lenne) 1 alapgéppel ott 3,5 helyett 5kW-os gép kellene...
Azaz ha tartósan -fokok vannak és alapgépek ott a szokásos hőigény tényleg csak névleges lesz a klímára nézve...
Hiába kellene neked 3,5kw ha csak 2,2kw az amit le tud adni teljesítményben! Azaz 5kw-os gép kell, de fűtésre tervezett gépnél nem!
Amire próbálok rávilágítani nem az hogy vannak rossz gépek hanem hogy van jobb... ez főleg fűtés esetén fontos... Minden inverteres klíma tud fűteni... A hogyan ami nem mind1 és hogy milyen beállítás mellett és milyenek a körülmények (környezeti)
Ha rákapcsol a gép fűtésnél mennyire hangos? És mennyit eszik közben? Tehát hogyan tekeri a villanyórát? Tehát ha midea és fűtés akkor oasis! Ez nem ez jelenti hogy a többi gépe retek csak azt hogy ez jobb... Ha kínai mideában gondolkodsz és fűteni akarsz akkor miért vennéd az alapgépeit? Miért nem veszed a gyártó legjobb gépét ráadásul nem is 1 millába kerül...
A CX gépeket a gyártó visszaszabályozta nem úgy fűt és nem úgy hűt mint az első generációs széria... Ha találnál olyat akkor vedd meg, de nem fogsz... hogy
Pl. a kültérit azt teljesen megváltoztatták... Lényeg hogy a tavaly ősztől kapaható CX gépek nem egyenlőek az előtte való sorozattal!
"- Gree-nek mely modeljeinek hangos, traktoros a kültérije?"
Erre nagyon egyszerű a válasz mind beltéri/kültéri esetében Minden ami halk gép az a GREE prémium... Tehát a fél milla alatt gépei kiestek...
Az egy más tészta hogy lehet neked nem hangos a CX kültéri gépe... De én inkább egy U-Crown az amit elviselek...
Köszi az infokat, bár nem mondanám, hogy megkönnyítetted a dolgomat. Engem a "miértek" érdekeltek világ életemben, így a mostani kérdéseim is erre irányulnak:
Szóval pár dolgot pontosítsunk kérlek:
- Mideaban miért csak az Oasis? Mi a gond az All Easy Pro és az Xtreme Save Pro-val?
- Comfort X miért lett/vált felejtőssé? Kifejtenéd jobban ezt a részt?
- Gree-nek mely modeljeinek hangos, traktoros a kültérije?
"Midea: Na ez kakukktojás, múlt héten raktam hármat: Tipus All easy pro, szerelni kiváló. Régen nem volt ilyen minőség, csepptálcát 1 perc alatt ki lehet venni. Fejlődtek. Mondanám hogy ajánlom."
Próbálom helyére tenni az infókat, de csak nem áll össze a kép.
Mitől ér többet a Panasonic Flagship 1.3 millióért, mint mondjuk a Panasonic KIT-FZ35-UKE, vagy a Gree GWH12ACC-K6DNA1D COMFORT X, 0.35 millióért?
Tartósabb, csendesebb, rendben, de mit jelent a fűtésre optimalizált? Konkrétan, mondjuk 0 °C külső hőmérsékletnél?
Van valami lényegi különbség hőteljesítményben, vagy COP értékben az átlagos magyar (-5-+5) °C téli viszonyokban egy "mezei" fűtésre is ajánlott, -15-25 °C tálca- esetleg karterfűtéses alapgép és egy Flagship között?
"Ott marad a kazánban. Amikor kikapcsol a termosztát és leáll az égés, a kazánban rekedt meleget szép lassan kiviszi a huzat a kéményen, ahogy a csövekben rekedt meleg egy része is"
A meleg nem "reked" sehol (neveteéges amatőr kifejezés az energetikában, olyan, mint a "nedvesség***" :))), hanem felmelegszik tőle a fém és a víz. amit a láng leállása után néhány másodperc alatt kivisz a kazánból a keringető szivattyú, tehát a "megrekedt" hő hasznosul a lakásban.
Épp ez a titka az öntanuló termosztátoknak: számos fűtés indítás/leállás közben figyelik a teljes rendszer (és az épület) hőtároló tömegének reakcióit, tehát az öntanuló termosztátok tulajdonképpen "jövőbe látnak" (viccesen mondva azt is tudja, hogy a kazánban/csőhálózatban mennyi hő fog "megrekedni" és a termosztát ezt a hőmennyiséget is előre belekalkulálja a lakás fűtésébe, tulajdonképpen hőpuffernek használja a teljes fűtésrendszerr és az egész épület tégla+beton tömegének hőtároló képességét)
(*** ahol a "nedvesség" szót használja valaki, ott először arra gondolok, hogy az illető nem tudja, hogy miről beszél és csak azért használja ezt a szót, mert nem tudja, hogy abban a helyzetben a "víz", vagy a "pára" szó lenne szakmailag helyes, kevésbé nevetséges. Tehát a "nedvessség" többnyire a tudatlanságot (szaktudás hiányát) leplező kifejezés, ilyesmi lehet az is, amikor a hő "megreked" és nem pl egszerűen felmelegít valamit :)
Én fűtésből indulok ki... jó az ha van! Sőt a jövőben mindenképpen erre kellene alapozni... de ha csak a hűtés a fontos akkor ne vedd alapul amit írok!
Próbálom egyszerűen hogy érthető legyen:
1. Midea: Egyetlen egy jó gépe van ez az oasis (ez a csúcsgépe a gyártónak) Fűtésre, csendes és ALL IN A+++ (Nagyon odatette magát a gyártó)
2. A GREE és társai gépeket felejtsed el kivéve ha prémium az mehet minden szinten! A CX felejtő... az első generációs jó volt!
3. Panasonic tudom drága a nordic de ez csak egy belépő kategória bármilyen furcsa is... Viszont ha minden szempontból jót akarsz akkor Panasonic Flagship!
A többi gépről érdemtelen beszélni mert a legtöbb az GREE és társai vagy pont más gyártó pl. Polar ami OEM márka (már 3 gyártó készített nekik gépet)
De egyik sem fűtésre optimalizált... Tudom árban egyik sem olcsó... a sorrendet úgy írtam árban felfele... Amivel a legjobban járnál mert tényleg hangtalan beltéri/kültéri energiaosztály stb. Nincs a gépen fogás! A Pana csúcsgépe a FLAGSHIP
Tudom drága! Nos... nem jársz rosszul a GREE-vel sem de csak prémiumban ezek a játékosok: Amber Royal, U-crown, Bármelyik X széria a prestige-ből!
A legolcsóbb a midea oasis! Jó gép... de! Anyagminőségben jóval elmarad bármelyik prémium géptől amit a GREE gyárt... Ja és az X széria a GREE-től nem a CX-et jelenti hanem a 22-es új sorozatát!
Ha nem kell a fűtés és a jó energiaosztály na meg a csendes hosszútávú működés akkor bármelyik középkatos gép jó amit írtál... Gree és társai a középkategóriában hűtésre jók és elmennek a gépek 10 évet... Persze egyes modellek kültérije traktor...
Oké, de azt neked kell eldönteni, télen akarod-e (gáz kvóta miatt muszáj-e) fűtésre használni. Mert ha nem, akkor nem kell fűtő klima, ha igen, akkor viszont kell.
Én azt mondom, ha már veszel, legyen fűtő, de nem akarom én elkölteni a pénzed, pláne, ha valamiért mégsem menne télen.
Szia, sajnos nem vagy egyedül, akit Putyin helyett megsz0pattak.. .
Én személy szerint örülök, ha valaki próbálja a legtöbb információt összeszedni. Ne feszülj, nem segít.
Szóval, ahogy én látom, szerelési tapasztalat alapján:
Lg csendes, de nem a fütés és a minőség, megbízhatóság az erőssége.
Panasonic szintúgy.
Midea: Na ez kakukktojás, múlt héten raktam hármat: Tipus All easy pro, szerelni kiváló. Régen nem volt ilyen minőség, csepptálcát 1 perc alatt ki lehet venni. Fejlődtek. Mondanám hogy ajánlom.
C&H passz, Gree gyártás, én nem estem hanyatt tőle fűtésben.
Aux csöndes, Kappa még ajánlott a mezőnyben.
Fűteni szerintem Polarból az SDO, SDR, SDU, SDY sorozat kb ami közül válogathatsz. Ionizáló, temperálás, téliesítettek.
Levegő ionizálót megtalálod melyikben van.Polarok, CH tuti, többit nézd meg.
Amúgy keress Venta légtsztítót, szűrő nélkül működik. Ez megy nálam is, bevált.
Pont ezért kérek tanácsot, mert abszolút nem ismerem ezt a témát. Távhős lakásból érkezem kertesbe, ergo nulla tapasztalattal a hogyan fűtsünk magunknak kérdésben. Emiatt tettem fel elsősorban azt a kérdés, milyen jellegű klíma kellhet a leírt adottságok esetén.
Azt, hogy milyet szeretnél (azaz mire), neked kell eldönteni. A téliesített annyit jelent, hogy használhatod - 15 fokig, de a hatásfoka rohamosan romlik hidegebb időben. A fűtő nyilván drágább.
Ha megvan a cél, akkor tudnak a hozzáértők (azaz nem én) tanácsot adni. Bár esetleg lesz a felsorolásodban, amiről elbeszélnek.
Segítségeteket kérném, mert most már totál kész vagyok a klímaválasztás témától. Minél többet olvasok utána, annál jobban befeszülök az egésztől.
Alapinfok:
Most lett kész egy iker kádár kocka átépítésünk - gyakorlatilag az ikerfal és az utcai fal maradt meg belőle -, amihez mégegyszer annyi részt toldottunk. Minden totál zsír újonnan lett elkészítve benne. Mire bekötötték a gázt, 2 napra rá Putyin elszabadult... Közös helyiségekben padlófűtés, a szobákban radiátoros megoldás lett. Falon 15 cm hőszigetelés, betonfödémen 30 cm kőzetgyapot szigetelés. Támogatás keretében folyamatban van 5KW-os napelemrendszer felhelyezése. Az építkezés során a nappaliban és a 3 szobában készült előcsövezés légkondikhoz.
Na most tartok ott, hogy év végéig a támogatások kifutásáig fel kellene tetetni légkondikat. Szokás szerint - nehogy valamihez normális áron jussunk hozzá - betett vezérünk júliusi rezsis bejelentése is a gyenge árfolyamok mellett és káosz van a légkondi piacon is, tolva felfelé az árakat
Szóval 3 db 2,5-ös és 1 db 3,2-es klíma kellene, na de milyen? "Sima", vagy téliesített vagy fűtés optimalizált?
Ami fontos lenne nekem, hogy
- megbízható legyen
- minél hatékonyabb (Seer és Scop)
- viszonylag csendes
- és rendelkezzen ionizáló vagy plazma légkezelő megoldásokkal a levegőminőség javítása érdekében, hátha jót tesz a légúti vackainkon.
Nos ezeknél szép nagy az árszórás, a két véglet között akár dupla különbség is lehet.
Tisztelettel kérdezem, urak, milyen variánsú klímát ajánlanátok (sima, téliesített, fűtő) és/vagy melyik terméket? Esetleg ha van olyan, ami nincs felsorolva, az melyik lenne? Amelyiket nem, azt pedig miért nem?
Nem tűnik el. Ott marad a kazánban. Amikor kikapcsol a termosztát és leáll az égés, a kazánban rekedt meleget szép lassan kiviszi a huzat a kéményen, ahogy a csövekben rekedt meleg egy része is haszontalanul távozik, hacsak nem a nappalaiban van a kazán.
Amikor begyulladt a gáz a tűztérben, az egy 30 kilowattos erejű gázláng és nem egy 6 kilowattos (20% hatásfok) Hová tudna eltűnni 24 kilowatt hő egy percen keresztül?
24 kilowatt az kb 10 db gáztűzhely rózsa egyszerre a legnagyobb lángon égetve, enny hőnek kellene eltűnni valahová egy percen keresztül.
"ebben a felhasználási módban kb. 20% a kazán hatásfoka."
20 fokos hideg kazántér (víz hőcserélő felület) sokkal több hőenergiát vesz ki az 500 fokos gázlángbl. Tehát állítólag a lángból 80 százaléknyi energiaveszteség némi magyarázatra a szorulna.
Ez kb olyan mintha 1km-es távokon használnád az autót. Tekintsünk el attól hogy mennyire nem használ neki, de azt mindenki tudja hogy qrva sokat fogyaszt az egyenletes autópályás használathoz képest. Én a másik végletet alkalmaztam a gázkazánomnál: kazánon beállítottam a max előremenőt 75 fokra és puffert fűtök vele egy egyszerű csőtermosztáttal vezérelve max 50 fok-ra. Naponta kb kétszer gyújt be és akkor megy 30-40 percet. A pufiról meg a keringetőt vezérlem a szobatermosztáttal. Azért is így kötöttem be mert van vegyes kazánom, és ha tüzelek azzal fűtöm a pufit. Ha a pufi lehűl akkor meg elinditja a gázkazánt a csőtermosztát ami a pufi derekán van. Nem én találtam ki ... nekem is úgy javasolták, hogy a gázkazán hatásfoka sokkal jobb hosszabb folyamatos üzemben mintha naponta 20* begyújt 5 percekre.
Már 20 éve kellett volna építeni még három atomerőművet.
De akkor bölcs politikusaink mire vennék fel a Moszkvából érkező gáz kenőpénzeket? ;)
Ez az energia dili talán csak majd akkor fog lenyugodni, ha majd minden napelemes családi házat sikerül rászorítani arra, hogy vásároljon egy bazinagy Tesla akkumulátort is.
"egy külső hőmérséklet érzékelővel és fűtési meredekség beállítással hogyan tud i-be kapcsolni a kazán ... nem tud szabályozni az égő? Túl nagy a kazán és nem tud annyira le menni..."
Én évekig egy 30 kilowattos, szabályozhatlan teljesítményű gázkzánnal fűtöttem, tehát a kazán vagy 30 vagy nulla kilowattal tudott fűteni. Egy speciális termosztát azonban úgy kapcsolta-be-ki ezt a kazánt, hogy volt olyan óra, amelyik órában csupán 1 percig fűtött. Márpedig ha egy 30 kilowattos kazán a 60 perből csupán 1 percig fűt, akkor az fűtés szempontjából olyan, mintha csupán 0,5 kilowattal dolgozna. Így lehet (egyszerűidőarányos vezeérléssel) NAGYON finoman szabályozni egy teljesen szabályozhatalan fűtőberendezés teljesítményét egy profi öntanuló termosztáttal..
Most jönnek majd az okoskodók, hogy én egy hülye vagyok, mert a kocsmában minden okoskodó tudja, hogy ha egy kazánt percenként kapcsolgatsz, az egy héten belül EGÉSZEN BIZTOSAN tönkre fog menni, csakhogy ezt az én kazánom évekig nem tudta :) és persze a többi sem tudja.
Ha a vételi és eladási ajánlatokból is egy-egy görbét rajzolunk, a kettő metszeni fogja egymást, és a metszéspontnál lévő egyensúlyi ár lesz az adott órára vonatkozó tőzsdei ár. Azoknak a vevőknek az ajánlatai, akik ennél az egyensúlyi árnál olcsóbban akartak vásárolni, elutasításra kerülnek, és úgyszintén elutasítják azoknak az eladóknak az ajánlatait, akik ennél drágábban szerettek volna eladni. A rangsorban lévő utolsó olyan erőmű ajánlata határozza meg tehát a tőzsdei árat, amely még elfogadásra került, de minden másik erőmű is ezt az árat fogja megkapni, ha elfogadták az ajánlatát.
Paks termel 11HUF/MWh-ért de az csak 23-30-40% és aki a többi adja annyit kér amennyit nem szégyell ...
Olyan mint a ház építés ... aki beüti a legutolsó szöget az adja ki a négyzetméter árat ... hiába olcsó a klímaszerelő ha burkoló, konyhabútoros urva drága.
Az alsó PAKS ... rémisztően alacsony .... legalábbis nekem.
Van külsőhőmérséklet érzékelő, sajnos átmeneti időszakban valóban nem tud eléggé leszabályozni. Eleve régi ház gravitációs fűtésre méretezett csövekkel, kompromisszumos megoldás, sok vizet kell felfűteni, ami félnapos fűtéseknél újabb kompromisszum.
egy külső hőmérséklet érzékelővel és fűtési meredekség beállítással hogyan tud ki-be kapcsolni a kazán ... nem tud szabályozni az égő? Túl nagy a kazán és nem tud annyira le menni...
Jó, sejtem nincs külső hőmérséklet érzékelő és nincs beállítva a meredekség sem ...
Nem. Azt kérdezte, mekkora klímát tegyen fel, tudva, hogy később szigetel. Ebben nincs állítás, amire megrrősítést vár. A tervezett alaprajz véleményezését meg végképp nem kérte. Ha neki így tetszik, csinálja így, Ő fog benne élni, nem másnak kell megfelelnie.
Az alap probléma meg az, hogy nagyjából 1 millió megy a levesbe, ha nem csinál valamit. Teljesen logikus, hogy átgondolva (ezért kérdezett) előre hozza a klímát. Ha jó méretet választ, ami majd kell másik helyiségekre a szigetelés után, akkor csak a klíma le- és felszerelését buja, de annak többszörösét megspórolja a gázon.
Én meg annak örülnék , ha mindenki boldog lenne és elégedett az életével , de nem csak itt a topikban , hanem az egész világon , legalább annyira mint én . :-)
Valóban ugyanott élek születésem óta , ami a várost illeti . Ebbe a házba 1998-ban költöztem újra vissza ( szülői ház ) . Minden fejlesztést véghez vittem , amit a kor hozott ( napkoli fűtésrásegítéssel fan-coillal , rekuperátoros szellőztető , hőszigetelés , kétrétegű nyílászárók háromrétegűre alakítása , HMKE , klímával fűtés-hűtés , dízelgenerátor beépítése ) és a pénzmag megengedett , pedig én is 100km-re dolgoztam a lakhelyemtől és hétvégeken voltam csak otthon , amikor az átalakítások nagy része végbement .
Nekem a jelszó a rezsicsökkentés volt és egy esetleges vészhelyzet túlélése . Annak idején itt a fórumon sokan nem értették , hogy például minek 20cm EPS a falakra , meg 35cm a födémre , amikor 5-7cm a megszokott . Még sorolhatnám , de minek .
"Padlófűtés nem megoldható, innentől kezdve nem hőszípkázunk."
Szerintem ne ragadjunk le annál, hogy "mindenütt padófűtéssel szokás", hiszen pl jócskán túlméretezett hőleadó felületű radiátorokkal is el lehet érni annyira alacsony fűtővíz hőmérsékletet, amit már szeret a hőszivattyú is. Pláne, ha komoly hőszigetetésünk van a házon, pláne ha már most is ki van építve e a csövezés+keringetés a radiátorokhoz. Egy számolást megérhet a dolog. Mondjuk a jelenleg meglévő nagyobb radiátorokat áttesszük a kisebb helyiségekbe és akkor csak a nagyobb helyiségekbe kell bazinagy felületű új radiátorokat vásárolni jódrágán.
De csak hogy teljes legyen a kép: jövő tavaszra volt lebeszélve tető csere és betonkoszorú építése a mostani palás sátortető helyére, azután nyílászárók, belső alakítás, a végén hőszigetelés. Ha minden így haladhatna, klíma sem kellett volna talán. Ezt az irányt kell most felrúgjam teljesen.
Köszönöm, de hidd el, nálam ez nem ilyen egyszerű, közel 600km-re dolgozom a háztól, csak a hétvégéim szabadok,és azt már megtapasztaltam, mire elég egy hétvége úgy,hogy utazni is kell. Kell az a szabad hét.
Saját házamon a hőszigetelést négy szombat - vasárnap alatt ragasztottam fel , ami két réteg 10 cm-es EPS-ből állt össze , mert nem volt 17 éve még kínálatban a 20 cm-es . Tehát 2 x 124 nm lett felragasztva és lehálózva 8 nap alatt ( reggel 8-tól este sötétedésig ) . Mit akarok ezzel mondani ? Nem kell szabit kivenned , elég munka után és hétvégeken foglalkozni vele ( amennyiben 8 órás munkaidőben dolgozol ) . Jövő héten kezdem a fiamék házát hőszigetelni 200 nm EPS , sajnos csak 10cm-es vastagságút vettek . :-( Hiába magyaráztam nekik , hogy felrakásnál mindegy , hogy milyen vastaggal dolgozok és csak az EPS ára ami változik , a többi anyagé nagyon nem ( maximum a dűbel ) . Tehát a legnagyobb gázspórolást a hőszigetelés jelenti . Az összes anyag a színnel együtt durván 1,5 millió HUF lett volna , ha a Győri cégtől veszi az anyagot , ahol én egyeztettem . Fiamék máshol szerezték be , ezért azt az árat nem ismerem . A klímák sem lesznek olcsóbb megoldás . Érdemes elgondolkodni a sorrenden , hőszigetelés , klíma .
Azért én hajlamos vagyok magamban is keresni a hibát, lehet egyszerűbben kellet volna kérdezzek, amúgy parasztosan: hová mekkora klímákat szereltessek fűtési célzattal?:)
Hasonló cipőben. Én a gázbojler helyébe első menetben beraktam egy hőszivattyúst, most törpölök két fűtős klímán, hogy a kedvezményes tarifán belül maradjak.
SZVSZ átmeneti időszakban sokat lehet spórolni a klímával, mert a rendszerben lévő víz állandó melengetése, lehűlése, a folytonos ki-be kapcsolgatása a kazánnak... hiába van nekem is kondenzációs kazánom... súlyosan lecsökkenti az energiahatékonyságot.
Összeáll? Nem csoda, hiszen leírta. Segítséget kért, erre kapja a ház meg az elrendezés fikázását. Ő is tudja, hogy szigetelni kell, de most nagyon gyorsan kell lépnie a fogyasztása miatt.
Egy cseppet se zavarjon, de tényleg, hogy jóval az utolsó hsz-om után írta, hogy kondenzációs kazán van. Én buta a kádár-kockából meg nem erre tippeltem volna, tényleg hihetetlen, miket nem írok...
Ennyi, én is erre jutottam magamtól, csak kíváncsi voltam hallok-e értelmesebb dolgokat, de sokkal okosabb nem lettem. A klímás 2 hét múlva jön felmérésre, addig gondoltam megköröztetem a dolgot.
A két első szobába akkor is kelleni fog klíma, csak kisebb, a tagoltság miatt.
Most felrakatnék két 3,5-est, aztán ha minden megvan, akkor az egyik mehetne a nagy nappali térbe és a helyére egy kisebb és szoba3 is kapna egy 2,5-et. Elsőre én ezt csinálnám a szigetelés és a H tarifa mellett.
De tényleg hívj ki egy klímást, akit a környékeden ajánlanak.
Igen, az az 1 milla nem kedvezményes gáz nem kevés. Igaz, villanyból is messze túlszaladsz a limiten (ha nincs napelem), de a házhoz képest alig drágult.
Azzal tudsz játszani, hogy most veszel mondjuk 3.5 kW-os klímákat, aztán szigetelés után (úgyis le kell szedni) veszel a szobákra 2.5 kW-ost, ezek meg mennek nagyobb helyiséghez.
Azért kell jó eséllyel másik radiátor, mert a mostani 70-80 fokos előremenőhöz méretezett, a hőszivattyú meg nem szereti azt a tartományt. Aztán jön az, hogy ha hosszabb radiátort rak fel az ember, akkor nem az ablak alá középre esik, hanem eltolódik egyik oldalra. Igaz, csak ronda, de az. Persze lehet a radiátor alatt csővezni, de az is ronda. Ha már teljes felújítás, érdemes azt is normálisan megcsinálni.
És ugye nem az volt a kérdés, minek klímák, hanem hogy klímák helyett hőszivattyú. Én meg annak a hátulütőit írtam le.
Számolgassál már légyszi, mennyibe fáj bármilyen hőszivattyú kiépítve.Az én esetemben ez a klímás fűtés nem arról szól, hogy ez annyira hiányzik az életemből, hanem mert mindent összevéve jelenleg ez a legolcsóbb megoldás fűtésre. Csak viszonyításképpen a költségekre, ez a praktikus-fűtés néven futó móka röpke 4 misibe fájna nálam. Nagyon tetszik, de nem vagyok meggyőzve arról, hogy erre kellene költsem a pénzem.Klímákkal tippem szerint kevesebb mint feléből megoldható a fűtés, ha nem is lesz egyenlő értékű.Padlófűtés nem megoldható, innentől kezdve nem hőszípkázunk.
Igen, pár év múlva lehet olcsóbb lesz a gáz.Vagy nem, de addig viszont kell valami. Az éves gázfogyasztásunk kb 3000m3, innen indul a matek.
Érdekes elképzelés, 4 klíma: még 1x nézd meg az alaprajzot, alapon sok kis helység, ami majd valamivel jobb lesz később átalakítás után , de most ez van. 1 klímával fűteni egy helységet tudsz értelmesen, innentől, merre tovább?
Amúgy meg az ablakok elhelyezkedése lényegtelen, nem passzív ház ez, de a lépcső-utcafront-terasz feliratokból sejthető mi-hol, talán annyi, hogy jobb oldali telekhatáron áll, arra csak kis ablakok vannak.
Azt kell felfogni, hogy jelenleg tűzoltás zajlik, keresem a legkevésbé rosszat. És igen, jobb lenne először hőszigetelni, de elérhető-használható szaki csak jövőre lenne.
Nem kell mellém dumálni, tolhatod direktbe is, mert eddig még sok okosságot nem hallottam, csak általános szövegeket.Jössz mindig a okosan elhelyezett split-klímával, hát itt az alaprajzom, kehet tolni. Ha csak pénzért vagy okos, arról is beszélhetönk.
Nem jártam még körbe, mert színezés lenne ősszel, és nyilván utána kellene, de egyelőre a színezés is bizonytalan, a villanyszerelő sem akar ideérni (ahogy a térburkoló sem, szóval senki), de azért szívesen fogadok ötletet, ha ismersz erre megbízható embert. Persze nem feltétlenül Polar (bár részletkérdés, de a narancssárga folyadékkristályos távirányítótól kiráz a hideg :)), de az ár/érték arányban jónak tűnik. Mindenképpen valódi fűtésre is alkalmas érdekel.
Igen, én is ezen filózom, mondjuk megfelelne nekem a Polar, de senki nem szereli a környéken, akkor vagy egy drágább márka, vagy világ végéről rendelek Polart szereléssel, de ha baja van, ki tudja, mikor ér ide a telepítő, nyilván nem nagyon éri meg neki oda-vissza 400 km-t autózni (meg elbacni 4-6 órát az utazással).
Igen, valami ilyesmiről beszélt a szerelő is, akit említettem... sajnos nem tudott megfelelő típust ajánlani, róvom a köröket, bár egyre inkább úgy érzem fölöslegesen, vagy kifogom a jót, vagy beletenyerelek valami katyvaszba.
Biztos találsz (vagy nem), de ha nem Ő adja a klímát, valószínűleg drágábban szereli.
És van egy általános gond (lásd autószerelők): megveszed, valakivel felrakatod. 1 év múlva betojik, hívod a szerelőt. Kimegy, hibás a gép, fordulj az eladóhoz. Hogy az kimegy vagy sem, nem tudom, de mondjuk kimegy és azt mondja, szerelési hiba, fordulj a szerelőhöz. És ott állsz klíma nélkül, vitatkozhatsz/pereskedhetsz hónapokig akár.
A C&H ugyan 15 ezerrel drágább (telepítve), de állítólag nem a Comfort x, hanem az Amber megfelelője. Megérheti a különbséget?
Sajnos annyiféle típusjelölés van, hogy képtelenség eligazodni. :-)
Például a Gree GWH12ACC-K6DNA1D és a Gree GWH12ACC-K6DNA1F nél sem találtam meg mi a manóban különböznek.
Ah... még egy kérdésig rabolnám az időtöket.
Ha megveszem valamelyiket... például az internetes kínálatban Gree telepítés nélkül 260 ezer, telepítve 350 ezer. Találok hozzá szakit aki szabályosan föltelepíti? Érdemes egyáltalán ilyenben gondolkodni?
Bocs, hogy ilyen alapdolgokat kérdezek, de tárgyaltam valakivel, aki (nagyon korrekt volt egyébként) valami homályos garanciális probléma szöveggel elhárította ezt a lehetőséget, csak a rajta keresztül vásároltat vállalta.
Csak a hőszivattyú nem hűt, nem párátlanít, és esetleg az összes radiátort cserélni kell, bónuszként a kiállás arrébb tételével, szóval nem annyi, hogy az jobb.
Lehet, hogy tévedek, de ha 50 %-os oft-ről van szó, akkor az is "játszik", hogy szigetelni idén nem tud, a klíma viszont idén belefér, és így annak a felét visszakapja. Ha nem ez van, akkor valóban szigetelés kellene előbb.
De ha a gáz nagyon sok, önmagában az is indokolhatja a gyors klímát.
Annyi eszük nincs az embereknek, hogy korszerű (3-as SCOP feletti) klímával fűteni olcsóbb még a támogatott/rezszicsökkentett árú gáznál is,
aki pedig képes megfizetni a fűtő klímája számára egy H tarifás villanyórát is, az pláne röhögni fog azon a hatalmas gáz-balhén, ami lesz itt két héten belül.
Sokan arról álmodoznak, hogy a fűtés 90 százalékát továbbra is (támogatott árú) gázzal szeretnék megoldani. Ezért a gázkazán termosztátját letekerik 19 fokra és a különbség 2 fokot majd legyártja a fűtő klíma, ezért a klímát 21 fokra állítják.
Ezután a klíma elkezd 21 fokra fűteni, ezért a gázkazán soha többé nem fogy bekapcsolódni :))
A padláson már fenn van a gyapot, részleges nyílászárócsere is lesz, de falakat az idén már nemigen tudok szigetelni, hacsak ki nem tudok verni 1 hét szabit a főnökömből. Viszont a gázt legalább részlegesen ki kell váltsam, nem szeretnék az átlag felett gázt fogyasztani.
Úgy láccik ez egy hazai sajátosság, hogy szép nagy házhoz egy mini, - icsányi előszobát tesznek. Nevezik néha belépőnek néha kuckónak és még sokmásnak. Haza gyün az ember sok csomag, télen kabát, cipő le. ha egyedül van még csak elmegy, de másod vagy harmad magával nem férnek egyszerűen bé.
Ha pisálni kell kanyarog jó sokat. Pl. a toldott házban balra át a nappalin, majd jobbra,majd balra bé a fürdőbe, vagy a hátsó Wc - hez át a nappalin.
Régen - nagyon régen amikor egy meglévő monjuk nem kádári, hanem kispolgári 'kocka' birtokába jutottunk az első átszabási művelet az volt hogy a kispolgári lakószobából a méretes fürdőbe nyiló un. tapéta ajtót áthelyeztük a jó hosszú ( 8 m ) előszoba - hal kombinációjúba, hogy onnan nyíljon.... ne a másik szobán és a hálónak nevezetten át lehetsen bejutnia klotyó. fürdő kombinációjú helyiségbe. Aztán a 2,7 x 3 m es fürdőt kisebbítettük stb. Minden bevált.
Sokat lehet szabni -átalakítani egy házon --- néha bejön néha nem.
Nos az eddigi közelről ismert és valahogy kapcsolatomban lévő házak közül a kb. 6 -7 nm -es előszobák jöttekbe. Volt persze - 2 - 2,5 nm is a nagy, legalább 80 nm -es házakhoz.
Szia, Syen Muse a Gree olcsóbb kivitele. Hát, nem a leghalkabb hűtésben, fűtésben sem, de persze minden relatív. Fűtésre nem ajánlanám, kicsit túlméretezve elmegy.
Nos urak, némi tanácsot kérnék a szakiktól, ha van rá hajlandóságuk. Nem kérnék nagy részletezést, csak egy kb irányt, hogy mire számítsak.
A kiindulási alap egy szigeteletlen kádárkocka, gáz-központi fűtéssel, amit fokozatosan kiegészítenék-kiváltanék split-klímákkal, viszont lenne majd némi átalakítás is.
Az én elképzelésem az volt, hogy a két utcafronti szoba kapna 1-1 klímát és ott lezárnám a radiátorokat, aztán később talán még 2 gépet szereltetnék a megfelelő helyekre. A gondom igazából annyi, hogy hogy ha felmegy a tervezett 15cm szigetelés a falra, akkor lehet egész máshogyan kellene elhelyezni őket.
Ha kisebb a táv, azt felszokják tekerni a kültéri mögé.
Már aki. Nekem nem tekerték fel, és amikor kérdeztem, hogy de hát nem kéne az a három méter, akkor azt mondták, hogy az csak az ajánlott méret, nem kötelező. Nem volt kedvem vitatkozni, pedig tudom, hogy bizony kell az a három méter a rezonanciák csillapítására. Szerencsére így is csöndes a beltéri (Fujitsu).
/A cég nevét nem teszem közzé, mert tíz éve volt, nem tudom bizonyítani, pert meg nem akarok - és különben is, azóta talán már megjavultak.... :-))/
Olyasmit hallottam, hogy érdemes három méteres nyomócsövet rakni akkor is, ha közelebb vannak egymáshoz a kül- és beltéri, pufferhetás miatt, csökkenti a nyomáscsúcsokat. Valid ez az infó szerintetek?
Emlékeim szerint azt már kivesézték itt egy párszor, hogy a 3 év garit nem köthetik karbantartáshoz. Esetleg ha további +garit is akarsz, azt már köthetik az első 3 évben is meglévő karbantartáshoz.
Lehet itt jönni at alkatrésszel a lista ára 280e itthon ,3 év gari akkor van rá ha évente 2x ki hívod hozzá a szakit ami legyen jelenleg 20e /alkalom , az mostani áron (120000 ft ) és ugye lehet hosszabítani ha tejelsz tovább!Akkor 280e+120e és elvileg 3 évig boldog vagy !- szemben 150e és vállalod ,hogy hibamentes lesz ,ha meg megmakkan ,akkor pont veszel másikat és még mindig beljebb vagy !
Illetve ahol én vettem ,ott 1 év csere gari van rá. De azért attól se tartok ha alkatrész kellene hozzá,hogy nem tudnám megoldani!
Persze egy hivatalos szerelő sose fog maga ellen beszélni még ha tudja is ,hogy mennyi a matek
A kérdésem, daikin miért áll le egy idő után páratlanítás módban? Ezt már régebben is megfigyeltem, kínai nem akar ennyire okos lenni, azt tudom én szabályozni.
Köszi, h próbálsz segíteni. Olyan megoldást keresek, h tudjak fűteni is, ha nem lesz gáz. Amúgy 3 éves ház, 15cm szigeteléssel. Illetve nyáron hűtésre, h lehessen aludni az emeleti hálókban. 🙂
Ár szerint ebben a 300 - 350 ezer forintos kategóriában gondolkozunk. A beltéri zaja lenne talán a legfontosabb, nyílván a minőség és tartósság is fontos de ebben az ár kategóriában azt gondolom el kell engedni.
Köszönöm, sokat segítettél, nem vagyok műszaki ember, így próbálok eligazodni. Amúgy igazad van, nem az energiaosztályt fogom nézni (csak mindenhonnan ezt magyarázzák, amikor kérdezek) megnézem az adatlapot. Mivel nagya2 is Daikin mellett voksolt, ez került az első helyre. :)
Tudom, hogy ez nem kimondottan egy fűtőberendezés, de ez csak rásegítésnek kellene és nem állandóra. Ha jól értettem, szétfagyni nem fog, ha enyhe mínuszban bekapcsolom, nekem ez a lényeg.