Keresés

Részletes keresés

Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.09 0 0 45

A képek lemaradtak!

 

Lymphater! Jó lenne, ha újra kesztyűt húznál!!

1234
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.09 0 0 44

Még néhány kép, amíg Ti is beindúltok.

Sajnos a cseresznyefa árnyéka helyenként rontja a láthatóságot.

A legfelső kép jobb felső sarkában lévő keresztes tégla a Kegyes Rend téglavetőjének a jele.

 

Szép napot Mindenkinek, Ha-Jó

Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.09 0 0 43

Örülök, hogy végre beindúl a topic.

A talpas P betű Luczenbacher Pál szobi vállakozó téglája, kinek kőbányája, fafűrész üzeme, téglagyára, s hajózási vállalata volt, hogy a termékeit maga szállítsa, s így olcsóbb lehessen.

 

Tegyetek fel képeket, mert csak így lehet életet vinni a topicba.

 

HerrZig!

Küldtem e-mailt képekkel, nem érkezett meg? Ha nem, jelezz, s újra megpróbálom.

 

Tudtátok, hogy a tégla szó a német der Ziegel-ből származik? A horvátok ciglának hívják.

 

Annyit még, hogy a D H ill. H D monogramos téglák magyar ill. osztrák címerrel Drasche Henrik különböző téglagyáraiból valók.

 

Volt még több téglagyáros is, akiknek saját hajózási üzemük volt, kikötővel, uszályokkal és hajókkal. Mohácson ketten is voltak: Rosenthal Samu és Rosmayer Ferenc.

Előzmény: cyperus (41)
mtib Creative Commons License 2005.11.08 0 0 42
Sziasztok!

Volt kb két hete az apróneten egy hírdetés téglákról. Írtam az embernek és válaszolt is. Ígért árat, képet, stb. Egy a baj, hohy Zeg ill. Lenti ahol át lehet venni őket. Ha küld valamit, szólok, hátha nektek jó.

Mtib
cyperus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 41

Szia!

 

Gyönyörű a terasz avval a sok különleges téglával. Van egy néhány, amit már láttam vagy éppen nekem is van. Láttam olyan "talpas P betűset" is, na pl. olyanom van 3 db. Az egyiket 1000 Ft-ért vettem, a másikakat törmelékkupacból szereztem. Pénteken megpróbálom lefényképezni a tégláimat, addigra lesz adatkábel a telefonomhoz. Így talán a hétvégén fel is tudom tenni. Csinálok képet a most épülő kerítésről is, amibe szintén bekerültek a pecsétes példányok is. Néztem vannak töröttek is. Sokszor annyira sajnálom, amikor csak a tégla fele van meg, vagy az évszámból csak egy 1-es és egy 8-as látszik. Eleinte gyűjtöttem ezeket is, de most már csak az egészeket hozom el, ha találok.

Előzmény: Ha-Jó (40)
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.07 0 0 40

Gyerekek!

Miért ilyen halott ez a topic. Napok óta csak a magam sorait olvashattam. Állítólag több százan vagyunk, akiknek ez a mániája.

Csereberéljünk infót, képeket.

No rakok még fel néhányat.

Részletek-1Részletek-2Részletek-3Részletel-4
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.07 0 0 39
A próba sikerült, jön a többi.A teraszA teli végfalRészlet a hátsó frontról
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.07 0 0 38

No, ha az index is úgy akarja felteszek néhány képet a teraszról, illetve a téglákról.

Üdv Ha-Jó

Pozsonyi tégla körkemence rajzával
Ha-Jó Creative Commons License 2005.11.05 0 0 37

Végre megleltem a képeket a fiókban, most már csak be kell szkennelni. Remélem, végre összejön a dolog.

Kellemeset mindenkinek a hétvégére.

mtib Creative Commons License 2005.10.30 0 0 36
Előre is köszönet érte!
Fénymásolásban tudok segíteni.

Mtib
Előzmény: Ha-Jó (35)
Ha-Jó Creative Commons License 2005.10.24 0 0 35

Ahogy lesz időm beszkennelni az anyagomat, megkeresem a módját, hogy láthassátok. Sajnos nagyon sok melóm van, s mindíg későn érek haza, nincs már kedvem felmenni a géphez. De ami késik, nem múlik!

Üdv, Ha-Jó

Előzmény: mtib (34)
mtib Creative Commons License 2005.10.20 0 0 34
Sziasztok!

Kedves Ha-Jó! Gratulálok így látatlanban is a gyüjteményhez! A gyüjtői munkád szerintem hiánypótló lehet! Egy-két szép képpel meg tudnál örvendeztetni minket?
Én elsősorban numizmatikával foglalkozom, bárcákat gyüjtök. A téglák gyerekkorom óta tetszenek, volt egy-két darab az udvaron lerakva (Kossuth címeres, osztrák sasos). Sajnos panelben lakom, így fizikailag eltenni nem nagyon tudom őket. Inkább képanyagot próbálok összeszedni róluk. Irodalmat még nem sikerült találnom. www.kep.tar.hu/mesztib itt van az eddigi szerény termés, de ígérem lesz még!


Más:
http://www.apronet.hu/lista.tdp?alrovat=23
Régi tégla eladó! Lehet, hogy egy idő után ezen a linken már más lesz. Előre is bocs!

Szervusztok


Mtib
Ha-Jó Creative Commons License 2005.10.20 0 0 33

Sziasztok!

 

Nagyon érdekes témát dobtatok fel. Azt hiszem, a következőkben sok kérdésre találtok választ abban, amit írok.

Szóval, több évtizede, hogy megfogott a bélyeges téglák látványa. de nemcsak a látványa. Mikor kézbe veszi az ember, szinte úgy érzi, mintha kezében tartaná a történelmet, mintha megérintene valami életérzés abból a korból. A teraszom falát ilyen téglákból építettem. Egy sor semleges tégla lapjára, majd fekve kantra, kb. két centit kiemelve a síkból a bélyegesek. Újra fekvő semleges sór, s arra megint a kiemelt bélyegesek. Úgy 200 db lett így beépítve. az első teli homlokfal a tetőig így. Szépen megpucoltam rézdrótkefével, s lenolajjal impregnáltam a fegyok ellen.

A szomszédot elválasztó kerítésem hasomló stílusú, a szomszéd felől bevakolva szépen. Még boltívet is raktam egy bontott gyárkémény íves tégláiból. A tömött vakolt falrészekbe pedig bélyeges cseréptöredékeket ragasztottam. Abból is van nehány.

Téglagyüjteményt lehet látni Abonyban is, és Kőbányán a 85-ös busz vonalán lévő tó déli partján 5 emlékfalba beépítve. Kőbányán sok téglagyár volt, ezeknek állít emléket a kis park a falakkal. Nem messze még áll egy gyárkémény a pusztaságban, a lakótelep túloldalán, a Köki metrómegálló felé.

A TV-ben egyszer egy felvidéki bácsi tégláit is bemutatták, valahonnan Elefánt környékéről, mert emlékszem, hogy egy elefántot ábrázoló téglája is volt, amit az ottani téglagyárban készítettek.

Kezdetben azoknak a gyáraknak a tégláit gyüjtöttem, amelyeknek hajózási üzemük is volt, s így olcsóbban tudták a termékeiket elszállítani a nagy Budapesti építkezésekre.

Drasche Bécsben, Eggenhoffer és Drasche Esztergomban, Luczenbacher Szobon, Nagymaroson a Marosi, Baján a Geiringer, s mohácson Rosmajer és a Rosenthal.

Később, mikor Győrben tanítottam, a Káptalan-domb bontásainál leltem szép darabokat, de sajnos ezek nagy részét egy érzéketlen takarítónő kidobálta a nautikai laborból, ahol gyüjtögettem.

Még később a Dunát járva, hátizsákban cugoztam haza egy-két darabonként Bécstől Magyarkanizsáig. A legszebb darabom Pozsonyból való, egy álló alakú, a város címerét ábrázoló darab.

Egyszer betegség okán elkezdtem katalogizálni is a meglévő tégláimat, majd később a Széchenyi könyvtárban kigyüjtöttem többszáz téglagyár adatait. Ha valóban akadnának tettestársak, talán össze lehetne hozni belőle valami kiadványt. Sok fotót is készítettem a beépített tégláimról.

Sőt egyszer írtam egy cikket a hajós-téglagyárosokról.

Ha tényleg van érdeklődés, a címem: horvath.jozsef@europahajo.hu

 

Üdv minden érdeklődőnek.

 

wrn3060 Creative Commons License 2005.10.17 0 0 32
Időközben eltelt egy hét. Az átereszt teljes egészében elbontották. Egy szem téglát találtam a földbe döngölve. A bélyeg: "G K" megtudja valaki mondani, hogy mit jelent?Nagycenk, 2005.10.16.
Előzmény: mtib (31)
mtib Creative Commons License 2005.10.10 0 0 31
Sajnos nem tudok ilyen könyvről. Veszprémben van(?) egy téglamúzeum, ha minden igaz, nekik van valamilyen kiadványuk. Ha sikerül lefotózni a téglákat, küldj egy képet róla, nekem sajnos messze van a helyszín! Előre is köszönöm!
Előzmény: wrn3060 (30)
wrn3060 Creative Commons License 2005.10.10 0 0 30

Urak, 1 információ + 2 kérdés:

 

Most bontanak Sopron közelében egy 1866/67-ben épült nagy boltozott vasúti átereszt. A kőöből készült áteresz tetejét egy sor téglaréteg, rajta kb. 1 cm vastag kátrányréteg alkotja. A téglákon - amennyire ki lehet venni -  "GY" vagy "GV" bélyeg van. Akit érdekel, annok tudok közvetlenben helyet és címet adni. Mit takarhat a 'Gy" vagy "GV" bélyeg?

 

Van valakinek "SB" bélyeges (Südbahn = Délivasút) téglája? Fotó érdekelne róla.

 

Mivel én nem "utazom" téglákban, ezért egy buta kérdés: létezik valahol, valamilyen formában könyv, kiadvány, lista, stb. ami a téglabélyeget sorolja fel megfejtésükkel egyetemben?

 

Segítséget előre is köszönöm.

m61019andras Creative Commons License 2005.08.24 0 0 29

Sziasztok!

 

Régebben készültek olyan téglák, melyekre MÁV volt nyomva. Én nagyon szeretnék egy ilyet a vasúti gyűjteményembe. Ha valaki tud, segítsen légyszi!

Előre is köszi! :-))

mtib Creative Commons License 2005.08.23 0 0 28
Sziasztok!

Megjött! Fel is teszem a fotókhoz. A képek nagy része az Őrségben készült, Kerkafalván. A szállásadónk udvara van ezekkel kirakva. Tudsz irodalmat ezekről?

Sziasztok

Mtib
Előzmény: cyperus (27)
cyperus Creative Commons License 2005.08.23 0 0 27
A kép nem ment fel, elküldöm mailben.
cyperus Creative Commons License 2005.08.23 0 0 26

Szia!

 

Megnéztem őket, szépek. Hol fotóztad őket, vagy ezek a sajátok? Evvel adtál egy jó ötletet, én is le fogom fényképezni a tégláimat. Egyre csak gyűlik, mindig sikerül találnom valahol. Legutóbb AI, és UNS pecséteseket találtam, valamint 2 db 1890-est, csak sajnos le van törve a sarkuk. Az omladozó malmok, tanyák eddig még sosem hagytak cserben.

Teszek fel egy képet a magyar címeresről. Nekem ez tetszik  a legjobban. Tavasszal vettem is 5 db-ot jó drágán.

 

/cyperus/

Előzmény: mtib (25)
mtib Creative Commons License 2005.08.21 0 0 25
Sziasztok!

Lefotóztam egy-két szépséget. Itt meg tudjátok nézni:
www.kep.tar.hu/mesztib
Sziasztok

Mtib
cyperus Creative Commons License 2005.03.30 0 0 24

Sziasztok!

 

A hétvégén ellátogattam egy omladozó, régi tanyához. 3 épület van, tetejük már nincs, csak a falai állnak. Felmásztam a falak tetejére, és a koszorúból elkezdtem kiszedegetni a téglákat. szerencsére könnyen kijöttek, még vésni sem kellett. Mindegyik monogrammos volt. Szép cirádás betűkkel volt ráírva, hogy: Z.A.

Egyenlőre 5 db-ot hoztam haza, mivel nem tudtam közel menni kocsival a sár miatt, de tervezem hogy folytatom a bontást. A nagy része már össze van omolva, és a gaz is benőtte. Ha megszűnik a sár akár 200-300 db-ot is kiszedek, és elhozom. Nem olyan nagy szám, mint pl. a Kossuth-címeres, de nekem tetszik ez is. Ráadásul ilyenem eddig még nem volt. Asszem felkeresek majd egy-két elhagyatott, régi malmot is, ahol van esély ilyeneket találni. A Budai tébolyda falmaradványait sem felejtettem el, de mivel Ajkán lakom ritkán járok Pestre. Hamarosan tervezem, hogy megyek.

Üdv.

 

/cyperus/

 

mtib Creative Commons License 2004.12.11 0 0 23
Szervusztok!

Tipp: a budai várban ásatás idején rengeteg jön elő a dátumos verzióból (1600-as, 1700-as évek). A régészek félredobják, mert nekik "szemét". Ha találkoztok ásatással, szerintem csak szépen kell kérni tőlük.

Üdv!
cyperus Creative Commons License 2004.11.13 0 0 22

Hello!

 

Köszi az ötletet, ha Pesten járok, mindenképpen ellátogatok arra a helyre. Ugye az már nincsen bekerítve, tehát senkinek sincs a telkén? Kár azokért, amelyek eltűntek a költözések során. Nem tudom miért, de szinte megőrülök az ilyen téglákért. És ha csak belegondolok, hogy szerte az országban milyen sok helyütt lehetne ilyeneket gyűjteni...

Továbbra is várom a javaslatokat azoktól, akik tudnak ilyen helyről.

Köszönettel:

 

                         cyperus

Előzmény: A guruló (21)
A guruló Creative Commons License 2004.11.03 0 0 21

Hali!

 

+ 1 izgis/érdekes lelőhely:

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (Hűvösvölgyi út 156.) hátsó, erdős részében bontottam még anno 93 környékén néhány falmaradványt és találtam a Budai Tébolyda építése korából (1800-as évek vége) néhány szép címeres/feliratos példányt... Sajnos azóta túléltem 2-3 költözködést, az illető agyagszármazékok már eltűntek. :-(

Ha viszont valakinek kedve van ilyesmi kuriózumot beszerezni, a nevezett helyen egész biztosan talál még jónéhányat...

 

Guruló

Előzmény: cyperus (19)
maplesyrup Creative Commons License 2004.11.03 0 0 20

A veszprémi Téglamúzeum a Várban van, előzetes bejelentkezés után lehet megnézni.

Nekünk is van néhány pecsétes-monogrammos. Nagyon szépek.

Előzmény: cyperus (19)
cyperus Creative Commons License 2004.11.02 0 0 19

Örülök, hogy rátaláltam erre a topikra. Nemrég kezdtem el gyűjteni a pecsétes téglákat. Törmelékkupacukból guberáltam össze jónéhányat. Szerintem nagyon izgalmas, amikor az ember kezébe akad egy ilyen jó állapotú darab. Volt, amelyekből 6 db is előkerült ugyanazon a helyen (pl. EA-Ajka, 1922-es évszámmal jelölt).

Bontott téglából fogjuk építeni a kerítés lábazatát, és abba szeretnék minél többet beletenni díszítésként. A veszprémi téglamúzeumról nem is hallottam, pedig itt lakom Veszprém megyében. Feltétlenül megnézem, mert érdekel. Az egyik hozzászóló írta a Kossuth-címerhez hasonló szimbólummal jelölt téglát. Én is találtam olyat, bár az 1/3-ada hiányzik, de a szimbólum jól kivehető. Ezen kívül még a következő feliratú téglák vannak nekem: KIV, SUEV, 1869, J.V., T.R.

Az elmúlt egy hónapban találtam mindet, némelyikből többet is. A gyűjtést folytatom.

Ha valaki tud "lelőhelyet" az írja meg!

Gaieus Creative Commons License 2004.02.02 0 0 18
Épp tegnap láttam ezt a topicot (és szóltam is hozzá), erre ma lementem a pécsi püspökség pincéibe, és ezeket a fotókat csináltam. Sajnos gyér volt a fény (ha szembe vakuzom, akko meg nem látszanak a bélyegek a "súrló fényben", ezért -- kézből hosszan exponálva -- elég rosszak a képek).
Mindenki megnézheti: www.kep.tar.hu/gaieus ("bélyeges téglák")
Van köztük római:
1. "COH(ortis) VII BR(eucorum) AN(toninianae)" [ebből kettő is -- Kr.u. 211-217.],
2. "FL(avius) MVCIANVS TRIB(unus) [Kr.u. 4. sz. közepe, második fele].
Meg egy csomó "újkori".

A beépített darabok mellett kb. 1-2000 elfekvő, zömiben XIX. századi (de XVII, ill. XX. századi) tégla is áll ott felstócolva.

p.s.: A fényképeken lévő, beépített borosüvegekben valódi óbor van...
Én ugyan (nagyon) Óbort nem sokat ittam ma, de vagy négy üveg (nem túl) Óbor (2000-2002. között) azért lecsúszott a nagy téglavizsgálat közben!

:)))

Gaieus Creative Commons License 2004.02.02 0 0 17
Lyphater,

El kell keserítselek, mert itt nálunk a téglák bélyegzése (valójában így hívják), a rómaiak óta szokás. Őnáluk zömiben a katonai csapatok készítették a téglákat, így az ő nevük van (többnyire rövidítve) rajtuk, de meglepő változatosságban!
Persze, ha belegondolunk, ez nem annyira elkeserítő, csak hát -- ha ezeket is "be akarod venni", akkor kösd föl a gatyádat!

PiroskaésaFarkas Creative Commons License 2003.09.17 0 0 16
Sziasztok!
Örömmel fedeztem fel a "pecsétes tégla" témát. Mi most építkezünk, és a teljes házat szeretnénk bontott téglával ill. kővel beburkolni, melyek közé nagyon szeretnék pár pecsétes téglát is tenni.
Elkezdtem keresgélni, de sajnos nem jártam sikerrel. Szívesen vennék egyesével is (bár számításaink szerint kb. 100 db-ra lenne szükség), mert akkor tudnám, hogy melyiket honnan "szereztük"!
Ha esetleg valaki csak 1-1 db-ot is el szeretne adni, nagyon szívesen venném!!!!
Előre is köszönöm!
Piroska

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!