Keresés

Részletes keresés

wikki Creative Commons License 2008.05.06 0 0 31620
És a falban lévő lyukkal mit csináljak, ha nem kötöm be az elszívót? :)
Köszönök minden választ! Azt hiszem, flexibilis csőnél maradok, azt a legegyszerűbb beszerelni.

Előzmény: CDthree (31615)
balogati Creative Commons License 2008.05.06 0 0 31619
Elnézést. Itt is megkérdezem, mert sűrgős lenne a hasznos infó. Szóval..

Van valakinek infója arról, hogy mennyire jó a Nikecell Perimeter DUO lábazati hőszigetelő lemez?

Valamint az is érdekelne, hogy mennyire jó a Nikecell por alakú ragasztója? Ha jól tudom van piros és kék zsákos ragasztó is, de a pirosat nem ajánlják. A kék mennyivel jobb?

porker Creative Commons License 2008.05.06 0 0 31618
Srácok, nem tud valaki Kelet-Pesten egy normális bádogost, aki ért ahhoiz amit csinál, vállal is munkát - esetleg javítást - és nincs elszállva árilag?

Már a harmadik bádogossal fürdök be: egyik megígérte de nem jön, a másik újrafedné azt is amin csak javítás van, a harmadik meg eleve olyan árat ad egy 24 méternyi oromfedésre és 30 négyzetméternyi bádogfedés javítására, amennyiből a 185 négyzetméteres új épület teljes bádogozása megtörtént novemberben :(
Erzsébeti Creative Commons License 2008.05.06 0 0 31617
Van egy szakmai ökölszabály.
Mégpedig az, hogy amelyik elszívónak nincs kivezetése (magyarul aktívszénszűrős) az nem elszívó, hanem csak elszívónak látszó tárgy:)))
Lacivill Creative Commons License 2008.05.06 0 0 31616

Csak végszükség esetén érdemes alkalmazni, nem sokat ér!

CDthree Creative Commons License 2008.05.06 0 0 31615

Szia!

A páraeelszivot nem feltetlenul kell kivezetni! A paraelszivokat lehet kulso ill. belso keringetosnek is használni. az otobbinal csak egy aktiv szenszurot kell venned hozza, amit egyszeruen csak felpattintasz a motorra (rajzot is adnak hozza) és megoldva az elszivas, a szenszuro megszuri a kárát, szagokat, es a szekreny tetejen nyomja ki a szaraz "tiszta levegot".

Előzmény: wikki (31614)
wikki Creative Commons License 2008.05.05 0 0 31614
Köszönöm a választ.
Az igazság az, hogy nem vagyok barkácsolós emberke, max vázákkal tudom eltakarni, vagy szakembert kell hívnom. Pont ezért nincs bekötve még mindig :D
Viki
Előzmény: Törölt nick (31613)
wikki Creative Commons License 2008.05.05 0 0 31611
Sziasztok!

Szagelszívó bekötésről tudtok hasznos infókat mondani?
Be van már építve a konyhaszekrénybe, de a szellőzőcső bekötés még hiányzik. A szekrény fölött vízszintesen kell majd elvezetni. Láttam téglalap keresztmetszetű műanyag csöveket, nagyon megtetszett, hogy nem látszik annyira, mint egy kör keresztmetszetű.
Használható műanyag cső a szagelszívóhoz? Mivel kell tömíteni az illesztéseket? Bármi egyéb okosságot is szívesen olvasnék ezzel kapcsolatban.

köszönöm
Viki

kentaura Creative Commons License 2008.05.04 0 0 31610

Először is meg kell vizsgálni a meglévő fa födémet, egyrészt, hogy milyen szelvényű gerendák vannak, milyen osztásközzel és milyen fesztávval (lehet, hogy nem is felel meg a teherbírása, vagy a lehajlása miatt) másrészt, hogy nincs-e károsodva a faanyag, esetleg a párásabb helyiségek felett (fürdő, konyha).

Ehhez fel kell bontani a feltámaszkodásnál egy-két helyen a födémet és ki kell hívni egy statikust, hogy nézze meg és a látottak alapján mondja meg, hogy elegendő-e a fafödém teherbírása, illetve nincs-e károsodás benne.

Az is lehet, hogy erősítés nélkül nem lesz jó a födémed és a statikus majd megmondja, hogy kell-e koszorú, vagy valamilyen megerősítés.

Előzmény: CDthree (31605)
fefefe Creative Commons License 2008.05.04 0 0 31609

"az is átveszi a  koszorú szerepét."

hát ez igen erősen függ attól, hogyan van bevasalva...

Előzmény: Émile (31608)
Émile Creative Commons License 2008.05.04 0 0 31608

Helló !

Talán ezzel először :

"És ha nem kell hozzányúlnom kell-e építési engedély, ha csak a be akarom építeni a tetőteret? "

Engedély mindenképpen kell, ha csak nem akarod ablaknélkül beépíteni a  "teret".

Aztrán majd a tervező megmondja mitrévő legyél.

Viszont a koszorú  - ha már leven betonozva a födém az ha rányúlil a falakra - az is átveszi a  koszorú szerepét.

Azért ne dobd le a tetőt  - főleg ha jó a kialakítása , egészséges stb. a koszorú funkció megoldható acél összefogással is.

Ja és a tervező  itéleteét ' mindig kritokával kezeld  - szeretnek 'szárnyalni ' a papír mindent elbír - csak legyen aki fizesse.

Jó munkát !

É.

Előzmény: CDthree (31605)
binlaci5 Creative Commons License 2008.05.04 0 0 31606
építkezés-házfelújítás topik, 1809-es hozzászólására várom az ötleteiteket. Sok a kép és nem akarom ide is felrakni.... köszi
CDthree Creative Commons License 2008.05.04 0 0 31605
Helló Mindenki!

Nemrégiben vettünk egy 70-es évek elején-közepén épült tégla családi házat.  A födém fagerendás, de a tetőtér le van betonozva, előkészítve tetőtér beépítésre. Maznán tetőről lévén szó a falakat nem kell megmagasítani, mivel a Pa rapet magasságunk kb. 1,2 m. Az lenne a kérdésem, hogyha valóban be akarjuk építeni a tetőteret, akkor kell-e betonkoszorút készíttetin ezzel ledobni az egész tetőt, vagy elegendő a most meglévő tégla koszorú vagy forduljak statikushoz ezzel a kérdéssel vagy ácshoz, vagy kőműveshez? És ha nem kell hozzányúlnom kell-e építési engedély, ha csak a be akarom építeni a tetőteret?

wagcina+ Creative Commons License 2008.05.03 0 0 31604
HJa! Most, hogy láttam a 9-10 áécsot dolgozni a tetőn úgy, hogy még püfölték a 200-as szögeket a szarufákba, már nem tartok a födém tartásától sem. Eddig csak lábújhegyen mertem ritkán a padon járni, most meg a termobeton födémen gondolkozom. Hát ennyit a laikus emberről aki a neten próbál ismeretekhez jutni. Sokan sokféleképpen gondolkodunk, de a tapasztalat mindig erősebb lesz.
Előzmény: wagcina+ (31603)
wagcina+ Creative Commons License 2008.05.03 0 0 31603

Szia!

Én most vagyok túl egy ilyen vályogház felújításán. Vagyis még csak a bővítendő falak és a tető van kész. Úgy mint te én is gondolkodtam ezen, hopgy túl ne terheljem a falakat. Aztán sok rábeszélésre vasalt betonkoszorút raktam fel és "betoncserepet". Ezek a falak marha erősek. A koszorú segít a teher elosztásban. Most tartok a belső falak elbontásánál, hát inkább dinamit kéne hozzá, mint hilti. A téglafalak úgy hullanak alá, hogy szinte időbe sem tellik. A vertfal már babrásabb bontás szempontjából. Most, hogy rajta a tető már nagyon örülők, hogy rátettem a koszorút. A fejem verném a falba ha kihagytam volna. Az előttem szólóhoz csak annyit, hogy a 25x25-ös gerenda sem tüzépi m3 árakkal van "mérve". A döntés a tiéd, én egy szavazattal a vasalt koszorú mellé teszem a voksom.

Üdv.

Előzmény: anikki (31599)
kentaura Creative Commons License 2008.05.02 0 0 31601
Esetleg elgondolkodhatsz falkötő vason is, az is összetartja a falat, (bár nem olyan megbízhatóan, mint egy jól kivitelezett vasbeton koszorú!) csak azt nem tudom, hogy csinál-e ilyet még valaki.
Csokis Creative Commons License 2008.05.02 0 0 31600
A koszorút úgy képzeld el, mint amikor az ikeás, nagy papírdobozra ráteszed a fedelét. Amig nincs rajta, az egész doboz nyeklik-nyaklik. Ha bármit ráteszel, behorpad, bedől az oldala. Amikor rajta van a tető, és összefogja az oldalait, és nyugodtan elbír még két-három ugyanolyan dobozt.
Na, ez alapján döntsd el, "bio megfontolásokból" (gondolom azért akarnak lebeszélni, mert akkor "vasbeton kerül az aurádba") elhagyod-e a koszorút, vagy sem.
anikki Creative Commons License 2008.05.01 0 0 31599
Kérdeznék egy hozzáértőt, én mint nagyon hülye :)
Vályogházra muszály betonkoszorút rakni, hogy egybefogja a falakat? Teljes tetőcsere esetén milyen megoldást javasolnátok? Egy másik topikban nagyon a betonkoszorú ellen vannak. Tanácstalan vagyok, de teljesen. A szakembereim is a betonkoszorúra esküsznek, de én félek hogy túl sok lesz az a falaknak, még akkor is ha kb 70 cm-ek.
Vagy nézessem meg előbb statikussal? Mennyibe fáj mostanság egy ilyen vizsgálat?
Előre köszi a válaszokat
kentaura Creative Commons License 2008.05.01 0 0 31598

Egyirányban lejtő tetőt akarsz? Akkor simán 80 cm-ként 8/15-ös szarufa. Ha két irányút szeretnél, 80 cm-ként 5/15 fogópár,fogópárok között 8/10 szarufa

Miért kell a bitumenes hullámlemez alá OSB? elég lenne 40 cm-ként lécezés is.

Ilyen kis hajlásszögnél tömítés kell a hullámlemezek lejtésirányba eső csatlakozásainál, mert visszafújja a szél a vizet és beázik a toldás.

Előzmény: borsia (31597)
borsia Creative Commons License 2008.05.01 0 0 31597
Sziasztok!

Tetőkialakításban kérném segítségét hozzáértő embereknek.

A probléma:
Sufni építésén töröm a fejemet, és a tető kialakítását nem tudom hogyan oldjam meg.
Az alapterület 4,5m x 3,6m. A tető OSB + bitumenes hullámlemez lenne, a lejtése úgy alakulna, hogy 3,6m-en 50cm-t "esne". Nem szívesen raknék a sufni közepére alátámasztást, de nem tudom, hogy ez megoldható e.

Kérdésem:
Milyen szarufákat használjak, milyen elrendezésben?

Ha tud valaki segíteni, azt előre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31596
Sziasztok.
nem tud valaki segíteni? mennyi lehet most kb. a kulcsraszerelt tetőteres kis házikó (30 nm) négyzetméter ára? (téglaépületben gondolkodom)
kösz.
Zeszter79 Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31595

Sajna pénz és idő hiányában nem igazán gondolkodtunk tervezőben, engedélyekben. Amúgy egy régebbi előszoba lett elbontva és a helyére lett ez építve.

Meg sem fordult a fejünkben, hogy egy kicsi előszoba miatt ekkora felhajtást csináljunk, és még több tíz- vagy 100ezer forintot kiadjuk tervezőre, engedélyekre.

Nem is lett volna gond, ha nem egy ilyen köcsögöt fogunk ki, akit jó szívvel ajánlottak mások, merthogy olyan jól dolgozik, biztos nem lesz gond. Ahhoz képest még arra sem hajlandó, hogy kijöjjön, és megnézze, mi a baj...

Előzmény: _lala_ (31590)
Zeszter79 Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31594

Hát igen, sajna tényleg hülyék voltunk, de így is elfogyott a hitel, amiből felújítottunk... :( Ezentúl tényleg oda kell figyelni ilyenekre, hiszen nem kevés pénz volt így is, és még meg is szívtuk... :(:(:( Előtte már melóztak nálunk, és nem volt gond - külső szigetelést csináltak, nem gondoltam, hogy ezt így elcseszik. :(

Muszály leszek szakembereket keresni...

Előzmény: Törölt nick (31593)
Dínó Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31592

"Milyen habarcsal rakta"

Milyennel rakta volna? A leírás után az a jobbik eset, ha csemperagasztóval. A rosszabbik, ha mész-homok habarcsba :)

Előzmény: memorix (31591)
memorix Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31591

Ha az elözö alapod sem volt jó és mozagnak a gerendák és azok tartói akkor amiatt is ráterhel a mostani alapodra és faladra (felül). A feszültség mentesítés egyik módja, hogy a gerendáknál kivágják a Ytongot és purhabbal kitöltik...:)) Ha nem csinált neki koszorút...

Ettől függetlenül az alap nekem kevésnek tünik. Megvasalták rendesen. Bekötötték a másik alapba vassal? Szerintem az alpod süllyed. Vizelvezetés az alptól meg van oldva? Nézd meg az alpodat kb +-fél méteren belül lent ahol a repedések vannak, hogy nem -e repedt meg az is...kb 10-25 cm a a föld felszinétől...

Máskülönben van ablak a falon vagy egyébb nyilás a környéken? A felett van áthidaló? Ha ablak van akkor van akkor az ablak alá rakott be 2 száll vasat? Milyen habarcsal rakta? A 30-s falat soronként eltolással csinálta? A sarkoknál hogyan kötötte be az elemeket? Az alap készítés után találtad ki a 30 -s elemet vagy még elötte? Milyenek a talajviszonyok nálad (vizes, kavicsos, agyagos, fútóhomok,stb)

Mennyire mozog a házad máshol volt-e esetleg repedés régebben a házadon? Forgalmas út,vasút nincs a közelben? Esetleg vlamilyen pince, ásott kút a közelben található-e?

Máskülönben a falnak nagy súlya van...egy 30 -s tégla 23kg /db  1 nm fal 8,1 db tégla

pl 3 m magas 4 m hosszú fal azaz 4*3*8,1*23 kg =2235 kg

Előzmény: Zeszter79 (31588)
_lala_ Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31590
Fájdalmas, az egész. De tényleg... :(

A kőművesed alapvetően nem ért az általa épített dolgok működéséhez. Namost vagy komplett kontár, vagy csak szimplán eddig mindig megtervezte neki más, hogy mit építsen fel, és azt eddig még sikeresen össze bírta tákolni. De ettől még nem érti az összefüggéseket, mert sose tanították meg neki.

Itt konkrétan az a helyzet, hogy olyasmit sikerült építeni, amit nem lett volna szabad "csak úgy".
Ahol nem volt korábbról alap, oda kell építeni. Az alap teherhordó szerkezet, ezért építési engedély köteles tevékenység az építése. A 30cm-es Ytong-fal szintén teherhordó szerkezet (akkor is, ha konkrétan saját magán kívül mást nem tart), tehát dettó.

Az engedélyhez tervet kell készíteni, melyet nem kőműves szaktudású emberek követnek el, hanem tervezőmérnökök. A tervben konkrétan a tervezőnek meg kell adnia olyan egyszerű adatokat, mint pl. milyen mély ill. széles legyen az alap, milyen minőségű betonból kell készíteni. A tervben megadottakon felül már "csak" az építőanyag beépítési útmutatójában leírtakat kell a kedves kivitelezőnek betartania, és akkor nem fog össze-vissza repedezni (meg süllyedgetni) a fal.
halaloszto Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31589
hat az en sajat amator kommentjeim:

1. hany eve tartottak azok az oszlopok a tetot? Mert a fa az elso 10 evben egy csomot zsugorodhat ha elotte nem volt rendesen kiszaritva. Es fatelepen tetoszerkezetnek vett fa tuti nincs szaritva. fahazakban kulon tortenet hogy hogyan oldjak meg hogy epites utan az oszlopok zsugorodni fognak centiket. pl mindegyik alatt csavaros allito van, hogy utolag emelni lehessen meg hasonlok. szoval siman lehet hogy most az ytong falad tartja a tetot.

2. az alap szukseges melysege nem azert annyi amennyi, mert mekkora terhet hord, hanem azert hogy az alja a fagyhatar alatt legyen. mert ha telen az alap alatt megfagy a fold, akkor ujbol centiket emelhet rajta, ami raadasul olvadaskor visszamegy.

vajk
Zeszter79 Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31588

Körbeépítették a gerendákat az ytonggal, és ahogy a gerendák mozognak, száradnak ki, repednek velük a falak.

A 30 cm a mélysége az alapnak (de lehet, hogy 50 cm, nem emlékszem pontosan, de hogy nem 90 cm, az tuti).

Ja és még azért sem kellett mély alap, mert a falak nem tartanak súlyt, hiszen a körbefalazott gerendák tartják a tető súlyát. :) Ez is meg lett magyarázva. :)

Az két falat olyan helyre építették, ahol korábban már volt betonozva "alap", azokon egyébként úgy áll, mint a.... Mert le lett bontva egy előszoba, és egy szélesebb, és hosszabb lett építve helyette. Egyébként valóban a gerednák környékén repednek a falak, de az "új" alap szélénél is... Tehát elvileg akár mindkettővel lehet gond. :(

Na ja, az a statikus nem volt semmi. Jelenleg ugyebár nincs befejezve az előszoba, aminek a végében lenne a spejz, tehát van belül egy ajtó. A spejzbe jelenleg be vannak pakolva lapra szerelt bútorok, zsákok, stb... Megkérdeztem, hogy kipakoljak-e egy kicsit, hogy jobban lássa, de azt mondta, hogy nem kell, tudja, mi a gond. Jól megnézett mindent... :)

A kőműves egyébként azt írta e-mailben, hogy véssük ki az ytongot a gerendák körül, és fújjuk ki púrhabbal... ??? Hülye...

Előzmény: Dínó (31587)
Dínó Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31587

Mondjuk azt nem egészen értem, hogy ha már volt egy meglevő tető (és a tartó gerendák), akkor ez hogyan tudja így szétrepeszteni az aláépített falakat.... valószínűbb, hogy az alapnál van a kutya elaásva. Mit jelent az, hogy két falat nem kellett alapozni, csak a harmadikat?

Jó duma ez az "Ytong könnyű, nem kell neki alap" duma. Én biztos mondanám ,hogy akkor rákötök a hátára 10 darabot és sétalgasson vele egy kicsit... :)

Egyébként az alapnál a 30cm a szélessége, ugye? Mert ha a mélysége, akkor jó nagy mekkmestert fogtál ki. Mondjuk az öt perces statikus se kutya :)

Egyébként ha nem adott számlát, akkor az Apeh-el is meg lehet kínálni..... hátha erre nagyobb kedve lesz kijavítani a hibát. De a kijavítás módját ne Ő találja ki....

Előzmény: Zeszter79 (31586)
Zeszter79 Creative Commons License 2008.04.30 0 0 31586

Hú, köszi a kimerítő választ.

Sajna számla nem volt a melótól, hiszen olcsón szerettük volna megúszni... nem jött be. Hát igen, itt van az, amikor nem gondolkodik az ember. Nem gondoltam volna, hogy egy előszoba felhúzása miatt ekkore pácban leszünk... E-mailes levelezés ugyan megvan, de az nem bizonyító erejű.

Megmagyarázta: azért nem csinált mélyebb alapot, mert az ytong fal könyebb, mint a sima tégla fal, ezért nem kell olyan mély. Persze még az anyagmennyiségeket is rosszul számolta ki: maradt sóder, homok, ytong, cement... Tehát mégtöbbet fizettünk ki...

Esetleg tudnál egy jó statikust? (Budapest, XX. kerültebe kellene jönnie...) Írásos vélemény persze kellene Tőle. Aki kijött tél a tél elején, attól sem kértem semmilyen papírt, szintén az anyagiak miatt, hiszen akkor olcsóbb volt, de úgy látszik, mégsem olyan nagy szaki, mint ahogy mondták, és amúgy is furcsa volt, kb. 5 percig volt nálunk, és elkért 5.000 Ft-ot. :) És persze meg akarta magyarázni, hogy a XX. kerületben nincs is olyan utca, ahova jönnie kellene, igaz pár hónappal azelőtt pár házzal arébb már kint volt, Tőlük kértem el a számát... Na mindegy, furi volt.

Köszi mégegyszer. Remélem nem kell lebontani az egész előszobát, hiszen függőlegesen repedt, teljes magasságában a fal, kb. 5 helyen...

Előzmény: memorix (31585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!