Keresés

Részletes keresés

ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181720

Nem késcsere alkalmával “szoktuk”. Vannak olyan típusok amik gyárilag is már igen pontatlanok. A Mazzer nem ilyen, viszont az évek és az esetleges nem hozzáértő használat során ezek is pontatlanok lehetnek idővel. Fel szokták szabályozni, tehát párhuzamossá tenni a késtartókat. Ennek “tuning” kések használata esetén van nagyon nagy jelentősége, de mezei használatnál is megmutatkoznak a pontatlan daráló hátrányai.

Előzmény: Freedom of mind (181713)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181719

Én csak egyvalakit tudok aki talán tudja mit csinál, otthon nekiállni nem illik. A síkkéses őrlőknél a késtartókat szokták egyébként esztergálni, de nem tudom, hogy igazából van-e értelme. A régi őrlőmben a késeket én alufóliával állítottam be, mert eredetileg sem voltak egy síkban. Valahol egy youtube videón találtam a módszert, és tökéletesen bevált. Hogy egy egyébként szénné nyúzott őrlőt mely teljes felújítást kap fel kell szabályozni az rendben, de az is csak drága őrlők esetében éri meg szerintem. Egy szimpla késcsere esetén nem hinném, hogy érdemes ezen gondolkodni.

Előzmény: fistic (181712)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.01 0 0 181718

Értem, logikus. Mire ezeket túljutottam, találtam egy régen hirdetett Major-t a jófogáson. A késén láthatóan átment legalább egy kavics. Gondoltam, így is úgy is lecserélném, de válaszra se méltatott az eladó mikor az előéletéről kérdeztem és kavicsot megemlítettem. De már másodjára hirdeti meg ugyanazt, mert korábban is fent volt hosszú ideig, aztán lejárt a hirdetés. Nem értem az ilyeneket, de tényleg. Most hirdetni akarja vagy eladni? Ha engedett volna valamit az árból, azonnal megvettem volna, de így már ötször meggondolom, még akkor is ha újra meghirdeti mert feltételezem, hogy valami sumákság forog fenn.

Előzmény: ogrEicsab (181715)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181717

Vissza veheted a titán kést, mondtam! És akkor el is tudod adni.

Előzmény: aranyarpi (181716)
aranyarpi Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181716

Mégse... mert aki megvette volna a Titán késsel hirdetett gépet akarta megvenni, mert szerintem is az a jobb kés persze ez ízlés kérdése. Viszont addig álitgattam az opvt 9-11 között és boiler elé raktam mert ezen a classicok mögött e van hogy ezzel a késsel is tudok olyan őrleményt daralni amivel lehet jó kávét főzni . .. ez mostanra sikerült és sajnos se a darálót se a classicot nem tudtam eladni mert olyan kávékat főztem a regikeses darálóval mint egy kocsmában .. 

Előzmény: ogrEicsab (181711)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181715

Igen, ezek így mind igazak. Talán annyi még, hogy a 151B az a háromfázisú Major, a 151C pedig a Major Drogheria (Grocery) kése is. És igen, ahogy haladunk felfelé az ábécében, úgy nő a kések agresszivitása is.

Előzmény: Freedom of mind (181714)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181714

Elkezdtem magam kiismerni a kések között. Eddig annyit tudtam meg, hogy a 151A a Major kése. A 151B a Royal egyfázisos, a 151C pedig a Royal 3 fázisos késpár. Azért nem képes elindulni a Major a 151C-vel ha kávé marad benne mert az túl agresszív, harapós kiképzésű a Major motorjához. A 151B-vel talán olyan gond nincs, de ott nincs akkora eltérés az A és a C között amennyire eddig sikerült kiderítenem.

Előzmény: ogrEicsab (181697)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181713

Filterezni otthon sosem filtereztem, cuccom sincs hozzá. Bevallom azt sem tudtam, hogy másfajta víz kell neki. Az omniroast-ot viszont én is mindig gyanakodva méregettem. Otthon mindössze egyszer próbálkoztam meg vele. Azt nem mondanám, hogy rossz volt, sőt. De az őrlőm hangja az nem tetszett. Első alkalom után ijedten nézegettem a késeket mert azt hittem, hogy kavics került a babok közé.

Előzmény: djboriska (181698)
fistic Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181712

Azt elmondanátok, hogy késcsere alkalmávalmit szoktatok esztergálni a darálón és miért ?

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.30 0 0 181711

Nahát, nahát.... de érdekes... szóval mégsem adtad még el?! 🤨

Előzmény: aranyarpi (181710)
aranyarpi Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181710

Mazzer major felújított darálomatat eladnám vagy becserelném rancilio gépre bármelyik jöhet, Silvia, nancy, Audrey, Lucy ha van rá érdeklődés kérlek emailben írj

Előzmény: aranyarpi (181709)
aranyarpi Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181709

Rancilio gépet keresek lehet felújítandó is.

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181708

Nekem meg Bezzera nem volt még soha, így nem tudom. Az biztos, hogy minél nagyobb a késátmérő, ill. minél pontosabb egy daráló, annál jobb lesz a kávé.

Előzmény: CZsolt_79 (181705)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181707

Nálam nincs különbség. Igaz, hogy Omron pidem van, az is biztos számít .

https://vimeo.com/458173189

Előzmény: PetiCalvus (181706)
PetiCalvus Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181706

Köszönöm!

Csak gondoltam, hogy ha már nem a gyári megoldásról beszélünk, hátha direkben lehetne mérni a hőmérsékletet. Így igazából nagyjából az átlag eltéréssel tudok kalkulálni (8 C körül), de hogy ez épp az én gépemen mennyire pontos... Profi mérőeszközeim meg nincsenek, hogy kimérjem.

Előzmény: ogrEicsab (181704)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.11.29 0 0 181705

Annyit mondjátok a Mazzert, hogy egészen elgondolkoztam rajta : )

Tényleg ennyit számítana az őrlő egy bizonyos szint felett is? Nekem most egy Bezzera őrlőm van, előtte nem használtam mást, így nem tudok mihez viszonyítani. Mivel tud többet pl egy Mazzer, ami miatt jobb lesz a kávé?

Előzmény: ogrEicsab (181691)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181704

Szia. A rézbojlerhez fűtőpatronok is tartoznak, ezeknek a bekötese más, mint a gyári kazán bekötése.

A tágulási a rézcsövezéshez kell leginkább, és azért illene a rézbojlert is rézcsövezni , ha már...

Az árról itt érdeklődj: https://caffe35.webnode.hu/kapcsolat2/

Ha arra gondolsz, hogy a víztérbe legyen az érzékelő akkor itt nem így van. A bojler falában van egy fúrat és oda van bedugva.

Előzmény: PetiCalvus (181703)
PetiCalvus Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181703

Sziasztok! GC réz bojleren én is gondolkozom. Tudtok segíteni abban, hogy

- egyszerűen 1:1-ben ki lehet cserélni a régit az újra, vagy láttam, hogy van kis tágulási tartály is, az is kell hozzá? Ha jól emlékszem ezt néha üríteni kell, ilyesmivel nem szeretnék foglalkozni...

- hol és milyen áron lehet beszerezni?

- PID-es a gépem, ezért felmerült, hogy ha már ilyen réz bojler kerülne bele, jó lenne, ha a hőérzékelő belekerülne a bojlerbe, így közvetlenül mérné a hőmérsékletet. Ez megvalósítható?

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.28 -1 0 181702

Ezt nagyon jól érzed!

Előzmény: xlabor (181701)
xlabor Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181701

Köszi, én is erősen gondolkodom most ezen a tuningon, mert az alu zavar a legjobban. Viszont szeretem a Gaggiát és úgy érzem hatalmas árkülönbséggel tudnék előbbre lépni.

Előzmény: ogrEicsab (181700)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181700

A bojler űrtartalma kb. ugyan annyi maradt . A nagyobb tömeg miatt kicsit nagyobb a hötehetetlenség, így a felfűtés nem rövidebb. 15-20 perc. Ennyit az alunál is illik várni, mert a fejnek, mindennek át kell melegedni. A hőstabilitása a jobb, illetve az, hogy nem aluminium!

Előzmény: xlabor (181699)
xlabor Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181699

A GC rézbojlerrel, rézcsövezéssel mennyi a gép felfűtési ideje? Így mekkorának számít a bojler mérete kb 3 dl?

Előzmény: ogrEicsab (181682)
djboriska Creative Commons License 2020.11.28 0 0 181698

A filter-eszpresszó pörk szinte minden spec. pörkölőnél fel van tüntetve.

Az a kevés kivétel ahol nincs, általában ők az omniroast-osak. Van pár ilyen pörkölő, de ők ilyen social median meg honlapon szoktak írogatni ezekről az infókról. De amúgy a többiek becsületesen írogatják a filter-presszó infót. Személy szerint nem hiszek az omniroastban. Legalábbis omni vizzel semmiképp. Én presszóhoz és filterhez amúgy is külön leverek vizet, de omniroast esetében ez méginkább szükséges. Ellenkező esetben valamelyik ital (vagy a presszó vagy a filter) biztosan kompromisszumos lesz.

Előzmény: Freedom of mind (181696)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.27 0 0 181697

Van egy pár 151B Titán késpárom. Még nem döntöttem el 100 %, de lehet, hogy eladom. Ha érdekes lehet Neked, írj rám.

Előzmény: Freedom of mind (181694)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.27 -2 0 181696

Én úgy vélem, hogy hasznos, ha valami alapinformáció rajta van a zacsin, a többit tényleg döntse el a pörkölőmester. Jó, hagyjuk a cold brew-t az csak személyes rajongásom. :) Igazán sötét pörköléssel még nem találkoztam speciality pörkölőknél. Azaz ha így érted amit írtál, akkor is a filter- omni- espresso volna a minium amit fel kéne tüntetni. (pl. WCR) Ebből pont kiderül számomra, hogy ízvilágban mire számíthatok, nincs is szükségem többre. DE! Manapság már készül espresso a világostól a sötétig mindenből, azaz valakinek aki nem érti még a dolgokat vagy az adott pörkölő jelzéseit a kar a zacsin önmagában nem feltétlenül jelent bármit is. Nem véletlen, hogy még a kommersz pörkölők is elkezdték ráírni a zacsira a pörkölési szintet. Sőt olyat is láttam, hogy filter, de dark roast. Innentől kezdve pedig teljes a zűrzavar.

 

Visszatérve a spec. pörkölőhöz, a problémám nem az, hogy nem írják rá a pontos pörkölési szintet a zacsira hanem hogy más-más helyeken nem ugyanazokat az elnevezéseket használják melyek ráadásul sokszor eltérnek az ismert kategóriáktól, ki tudja miért. A filter-omni-espresso a legegyértelműbb, nincs mit magyarázni ha képben van az ember. A világos-közepes-sötét szerintem még jobb és ugyebár bízzuk a többit mesterre, de ez a csoportosítás már nem fedi az előzőt, pedig van összefüggés. Vagy mégsincs? Lásd feljebb amit írtam a dark roast, filterre pörkölt kávéról, bármi is annak az értelme.

Amikor viszont, bécsi-francia-olasz vagy hamburgi-bécsi-francia kategóriák vannak a zacskón, de a bécsi az egyiknél valójában City a francia pedig inkább Full City, az olasz pedig Full City +, a másiknál meg 

csak a hamburgi stimmel, a bécsi és a francia viszont ott is a közepesen pörkölt kategóriák egyikét jelentik az már zavaró tud lenni annak aki nem ismeri a konkrét pörkölő termékeit.

 

Azok néhányan akiknek az elnevezéseit használtam egyik sem mondható kóklernek, mind az ismertebbek közül vannak. Nem értek tehát egyet azzal, hogy aki a filter és az espresso mellett mást is ráír a zacsira, vagy nem pont azzal jelöli a termékeit az nem is speciality pörkölő. Egyébként ennek az egésznek nincs semmi jelentősége ha valaki mindig ugyanonnan vásárolja a kávéit.

Előzmény: djboriska (181695)
djboriska Creative Commons License 2020.11.27 0 1 181695

Specialty pörkölőknél nem szokás ráírni a színt. Ők igazából egy illetve kétféle pörkölést szoktak kiadni. De igyekeznek azt a színt (de inkább ízt) belőni ami szerintük legjobban reprezentálja a kávé terroir jellegét illetve ami szerintük a legkomplexebb és balanszosabb italt eredményezi. Azok szoktak szímeket írni akik a színskála teljes spektrumában pörkölnek, jellemzően ők nem specialty pörkölők (max annak hiszik magukat :) ) Az említett cold brew elégge terroir gyilkos. Magyarul egyenízt ad a kávéknak. Mindettől függetlenül eredményezhet finom italt, de nem fókuszálnak a pörkölők túl sokat a cold brewra. Egy időben nagy divat volt amúgy a spec közösségben is, de egyre kevésbé foglalkoznak vele mostanában.

Előzmény: Freedom of mind (181687)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181694

Ha tíz kilóval be lehet járatni, az nem gond. Ha elég neki valami óccó vacak és nem feltétlenül valami keményebb, világos pörire utazik a kés. A Mazzer Major Drogheria-ról viszont most hallok először. Ha egy olyan eladó lenne, alig kell átalakítani. 

 

Előzmény: ogrEicsab (181691)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181693

Jah igen, a két kézit, a Kinu Phoenixet és az 1z Presso Je-Plust kihagytam a sorból!

Ízben és állíthatóságban is verte mindkettő az elektromosokat szerintem.

 

Előzmény: Paragon1985 (181692)
Paragon1985 Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181692

Hogyan viszonyult ízben, állíthatóságban a Je-Plus ezekhez, az általad használt elektromos őrlőkhöz?  (Sajnos még mindig nem jött meg a kvgépem, így csak gyönyörködöm a JE-Plusban :D.. pedig már nagyon tekerném élesben..)

Előzmény: ogrEicsab (181689)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.26 0 0 181691

Nem, a 151C-vel sem jöttek egyből az ízek, kaptam a pörkölő ismerősömtől 10 kilogram másra már nem alkalmas kávét, amit röpke fél óra alatt át toltam rajta :) Úgy tudom, hogy csak a bevonatos késeket nem kell bejáratni (red speed, titán).

azért ez a nagy különbség, mert az 151C az a Royal és a Major Drogheria (Zacskóba Örlő) változatának a kése. Köztes megoldás lehet még az 151B kés, ami a Háromfázisú major kése ez az A és a C között van időben is, ezt is próbáltam, ezzel kb. 7 mp a dupla. 

 

Előzmény: Freedom of mind (181690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!