Ha Hérát használtál és volt a tetején egy "Téliesítve" cimke, akkor egy adalék anyagot éreztél. A gyár teszi bele, azért ha netán megfagyna az anyag akkor kiolvadás után is használható legyen
miért van az, hogy régi diszperzites falra kissé higított diszperzittel nyomtam egy tisztaságit, és a falat érés után kb 5-6 másodperccel intenzív ammóniaillat kezdett el áradni? Aztán 1-2 perc múlv el is múlt.
emfi ragasztókat láttam platformkft-ben is, pl. budaörsön, az agip kútnál. magam is vettem egyszerűbb változatot, és messze jobb volt, mint az agyonreklámozott pattex és heinkeles cuccok.
barkacsboltban barmilyen marka amit kapsz, mind pvac (polivinilacetat) alapu diszperzios ragaszto. Van d2 es d3 vizallosagu. A d3-at vizallonak hivjak, de kulterre ahol eso erheti az sem valo. oda d4, masneven fozesallo kell. d3-hoz van adalek, ami d4-e teszi, de x idon belul fel kell hasznalni.
az igazi neked a poliuretan alapu ragaszto lenne, az helybol fozesallo (d4), kulterre is jo. pl emfi isolemfi mono.
ra van irva, hogy hajoepitesre alkalmas ;-) Es ez jo femre, gumira is, mindent mindennel.
sajna ilyen PU ragasztokat nem arulnak festek es barkacsboltban. az a tippem, hogy kicsit veszelyes, es ezert haziasszony kezebe nem valo, de ezt leirva meg nem lattam.
Kalman kft Ez egy komoly asztalosellato, itt tuti kapsz PU faragasztot, de a vilag vegen vannak. Keress a kornyeken komoly asztalosellato boltot, es kerj D4 poliuretan ragasztot. Es olvasd el, nehogy nem PU D4-et adjanak.
barkacsboltban abrmilyen marka amit kapsz, mind pvac (polivinilacetat) alapu diszperzios ragaszto. Van d2 es d3 vizallosagu. A d3-at vizallonak hivjak, de kulterre ahol eso erheti az sem valo. oda d4, masneven fozesallo kell. d3-hoz van adalek, ami d4-e teszi, de x idon belul fel kell hasznalni.
az igazi neked a pliuretan alapu ragaszto lenne, az helybol fozesallo (d4), kulterre is jo. pl emfi isolemfi mono. http://www.emfitrade.hu/isolemfi%20mono%203100.htm
ra van irva, hogy hajoepitesre alkalmas ;-) Es ez jo femre, gumira is, mindent mindennel.
sajna ilyen PU ragasztokat nem arulnak festek es barkacsboltban. az a tippem, hogy kicsit veszelyes, es ezert haziasszony kezebe nem valo, de ezt leirva meg nem lattam.
http://feluletkezelesek.hu/ Ez egy komoly asztalosellato, itt tuti kapsz PU faragasztot, de a vilag vegen vannak. Keress a kornyeken komoly asztalosellato boltot.
Meglepő módon a faragasztók ilyenek. :-) De viccen kívül. Bármilyen ragasztás minősége attól függ, hogy a technológiát betartod-e? Felületek megmunkálása, felvitt ragasztó mennyisége, kötési idő alatti nyomás, stb. Ha barkács/hobby szinten tudod csak csinálni, akkor -szerintem- érdemes az illesztés helyét úgy megválasztani, hogy a kész kötés minél kisebb húzóerőnek és nyomatéknak legyen kitéve, mert a ragasztásnál az a szűk keresztmetszet, a nyírást és a nyomást jól tűri. De ez is olyan, mint bármi más, otthon készült dolog: ha megszakadsz sem tudod azt minőséget előállítani, amit ipari körülmények közt, üzemben előregyártva tudnak. (pl. mixer beton vs. házi keverés) Viszont a kis mennyiségben (pár decis flakon) kapható faragaszók eleve úgy vannak csomagolva, hogy kinyomócsőrük van, úgyhogy könnyű velük dolgozni. (Én a gyerekek szétugrált ágyait szoktam ragasztani vele, eddig 100%-os sikerrel. Ahol újrakentem, még sosem ment szét. A nyomást közönséges műanyag gyorsszorítóval biztosítom, amit két nap múlva levágok.)
Anyósomék terveztek is, gyártottak is napenergiás dolgokat (HMV, fűtés, stb.). Már rég leálltak vele -megöregedtek, céget is felszámolták-, de most is áll kettő a kertjükben. Sosem láttam/hallottam, hogy bármit is csináltak volna vele a téli víztelenítésen kívül. (Ezek a kerti verziók nem hőcserélősek, elvégre télen úgysem akar az ember kint zuhanyozni.)
Ha ez napkollektoros téma szárnyara kapott megpróbálkoznék egy kérdéssel -ua erről én nem nagyon szoktam felvilágosítást kapni-, miszerint ha fűtésre is rásegít a rendszer akkor nyáron gondoskodni kell a fölös hő (melegvíz) elvezetéséről, mert az kis melegvíz igény ezt nem tudja megoldani.
Tényleg meg kell oldani ezen plusz hő elvezetését?
S ekkor szokott jönni a javaslat, hogy építeni kell medencét, s le van gond erről, no persze ez csak úgy megy, hogy építek egy medencét is.
Én a geosolárhoz egyszer mentem be, többször nem szoktam elkövetni ugyanazt a hibát.... A konstrumára viszont kimegyek, de hogy szakemberrel összefogok e futni, hát nem tudom.... inkább jobban hiszek annak aki realben nyomja sk mint annak aki ódákat zeng az igazságról meg az arcoskodásról és közben akkora arc hogy kamu dijat érdemelne... brrr.... Annak az embernek jó a marketingese, vagy ő maga jó marketinges lenne... hm... a cégem arculatát és managelését ezerszer rábíznám inkább mint a házam fűtési rendszerének megtervezését. Bocs de a még a cég neve hallatán is kész leszek... Mentségére legyen mondva az mentett meg tőle amit másod sorban leginkább hangoztatott.... leinformálás, referencia....
Rendszerben kell gondolkodni nem tartályban...a forma -1 ben sem úgy szokás kezdeni, hogy a trabantommal benevezhetek és mondja kérem benne leszek ezzel az első háromban? Na és ha lefestem pirosra?:)) Máskülönben a te házad nem biztos, hogy olyan mint az övé és a lehetőségek sem biztos, hogy azonosak és a hozzátartozó erőforrások sem. Sőt nem is biztos, hogy működik amit házibarkácsban előadnak.
Ha valaki beleúgyrik a kútba akkor te ész nélkül útánna ugrasz? Amelyet, hogy szakemberekre biznád magad?
Amúgy a construmán kint lesz a geosolar is ...és akcióznak a készülékeikkel...
tudtok e nekem olyan ragasztoanyagot mondani, ami total egybekot pl fat faval? igazabol olyan kene ami fat femmel, fat faval, szoval sokmindent egyberagaszt meg annyit hogy olyan ragaszto kene ami gyorsan kot. nem kell hogy pillanatragaszto legyen, de ne kelljen ra orakat varni, mondjuk fel ora alatt megkosson... illetve olyannak kene lennie, amit lehet "fecskendovel" befecskendezni ahova akarom
szoval letezik valami szuperragaszto amit fecskendezni lehet es kb fel ora utan megszarad?
A 2008 január 1-től hatályos 290/2007. (X.31.) Korm. rendelet 15.§-a szerint:
"1) Kötelező építési műszaki ellenőrt megbízni, ha
a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több vállalkozó kivitelező végzi, vagy
b)az építési beruházás a Kbt. hatálya alá tartozik."
akkor ezek szerint ha egynél több vállalkozó építi a legszerényebb csalábi házat (ami lássuk be logikusan az esetek 99,9 %-ban így van) akkor az építtetőnek műszaki ellenőrt kell fogadni? Tud valaki ehhez egy tisztességes értelmezést?
Hátha ez a topik jobban pörög.... a passzív topikban volt két kérdésem, de ebben a topikban több a hsz, hátha jobban kapok választ. Az egyik: Üdv, kis segítséget szeretnék kérni... utána néznék az ilyen légcserélőknek melyik mit tud, mennyibe kerül, mekkora házat képes ellátni, csak beszívó, vagy fűt, esetleg párásít is... Mennyikbe kerülnek stb... A gond csak az, hogy tök mindegy hogy keresek rá a google-ben nem túl sokat találtam eddig....pontosan egyet sem... :( :) Tudnátok márkát, típusszámot, árat, linket adni??? Köszönöm!!!
A másik: Következő kérdés... Hogy lehet hőnyereséget számolni??? Tartályban a HAJDU ST200C2E1 mellett döntenék a kérdés csak az lenne, hogy a benne lévő 0,8 m2-es felső hőcserélőben 10fokos bemenő vízből hány fokos kijövő víz lesz ha a tartályban lévő víz hőmérséklete 40, 50, 60, vagy valami csoda folytán 70, 80.... ??? és körülbelül szerintetek körülbelül hány liter azonos hőmérsékletű meleg vizet tudok ily módon előállítani egész addig, míg le nem hűtőm a 200 literes tartályt? Inkább legyen 300as???
Köszönöm! A második kérdéssel kapcsolatban valamelyik topkiban olvastam valakitől, hogy így tervezte be a házba a fűtést és a HMV ellátást, esetleg azóta tapasztalat??? Köszönöm!
A zsaluzatra tegyél 2 cm es távtartókat, hogy a betontakarás legalább ennyi (2 cm) legyen, így a vas alul nem fog kilógni a betonból és a nedves közegben nem kezd el korrodálni!
Ráteszed a hálót és ennek a tetejére 15 cm-ként egy-egy szál 16 mm átmérőjű betonacélt teljes hosszon + 12-12 cm felfekvéssel mindkét oldalon (de elég csak az agyik irányban, a nyílás mellett a másik irányban is eressz el egy vasat), ha még marad a hálóból akkor azt a tetejére szintén 2 cm betontakarással rakd bele (nem valószítű hogy kell de nem árt), így biztosan elbírja a földréteget és a gyalogos közlekedést is, de azért a páncélozott Hummer-el ne ugrass rá! :)
Jótanács: a föld és a vasbeton lemez közé tegyél valamilyen vastag fóliát hogy a beton ne szívjon el vizet a rákerülő földből, és minimum 20 cm jó humuszt tegyél rá különben nem fog rajta nőni semmi!
Köszönöm az eddigi válaszokat aknafödém ügyben. Az akna a kert szélén lesz, autó nem megy arra, viszont szeretném a tetejét befüvesíteni, ami kb. 20 cm földet jelent a tetején. Az egyik oldal közepénél az akna szélén lesz egy 60x60 cm-es acél aknafedél. A 6-os hálót mérete alapján duplán is tudnám tenni, csak nem tudom van-e értelme. Én is úgy gondolom, hogy kell még vastagabb betonacél is bele, akkor viszont nem baj, ha helyenként három réteg acél lesz egymáson?
Ez igaz. De nem is villanykörtét akarok belecsomagolni. Ezért is írtam, hogy némi átalakítással a polifoam tökéletes lesz, még ha nem is nem is lehet belőle repülőt hajtogatni :o)
Hm. Nem is rossz ötlet. Jártam már ott, és vásároltam is. Csak az nem elég hajlékony (nem fektetve lesz a cucc). De mindenesetre érdekes, ez eszembe sem jutott, mert csak az alátétfóliára koncentráltam. A cél kis átalakításával viszont a polifoam is megtenné.
Na, ez remek tipp volt, köszönöm!
Ha már így belejöttünk, még egy kérdés:
aljzatkiegyenlítő - ... - filc hátoldalú, vastag padlószőnyeg (teljesen leragasztva)
Kell-e okvetlenül a kettő közé valami? Gondolok itt parketta alátétfóliára (független az előző kérdésemtől), vagy alátét szőnyegre (ami annyiba kerül, mint egy olcsó padlószőnyeg).
Vagy ha telibe le van ragasztva, akkor úgysem csúszkálhat, és felesleges további rétegekkel szórakozni?
A betont csiszolókorongal lecsiszoltam, majd egyszerű vizes rongyal lemostam, hogy jöjjön le ami le akar jönni. Azokon a falakon, ahol a beton sima volt minden lejött, maradt a csupasz beton. Na erre kentem fel ecsettel Falfix-et, mert a másik szobában a glett (Rigipsz) nem ragadt oda tökéletesen (a henger a diszperziós festék felvitelekor imitt-amott leszette a glettet).
No, de azóta Rigipsz-et felvittem 2 rétegben, sőt már Hérával is lefestettem 2 rétegben. Tökéletesen megragadt minden.
kéne egy statikus, aki kiszámolja, merthogy ez egy méretezett vb lemez lesz. időnként tisztítani is fogják azt az aknát, szaladgálnak, a gyerekek ugrálnak rajta (ha nem nála, majd a következő lakónál), és nem szerencsés, ha leszakad. márpedig egy 2,3m2 területű vb lemeznek van súlya, és ha nem tévedek, arra tisztítónyílás is kéne, merthogy ekkora lemezt senki sem mozgat azért, hogy lemásszon alá. másik lehetőség. hgy el kell menni egy olyan építkezésre, ahol ilyet csinélnak, vagy egy készet megnézni (hol van nyílás rajta, van-e körbe idomvas, bármi), és ezek alapján megtervezni.
újabb lehetőség, hogy megnézi neten (pl. BVM épelem honlapján), hogy a vb gerendáknak milyen a vasalata, esetleg a vb paneleknek, amit szintén gyárt a cég. ezt kell utána egyszerűen lemásolni.
A 12-es betonvasat nem lehet megúszni, és nem is kevés kell majd belőle.
Kicsit több adatra lenne szükség. Hogyan lesz terhelve? Gépkocsi bejáró, gyalogos terhelés, stb. Lesz e benne valamilyen fedlap? Ha igen akkor milyen méretű, anyagú, súlyú? Szerintem a 6-os hálót berakhatod de kell még bele 12-es betonacél is. Érdemes egyszer megcsinálni minthogy beszakadjon. Gondold át milyen terhelésnek lehet kitéve a késöbbiekben.
Mivel mostad le, és mivel akartad glettelni? Én is csináltam ilyet 5 éve. Nivelinnel gletteltem minden alapozás nélkül és Supralux Tilatex Aqua festékkel festettem. Persze az okosok azt mondták, hogy le fogja szedni a henger, de érdekes módon simán ment minden és azóta se kellett újra festeni hála a gazdájának és még mindig úgy néz ki, mintha új lenne.
Meg tudja valaki mondani, hogy egy 1,5X1,5 m alapterületű akna vb födémét milyen vastagra kell készíteni és milyen vasalás kell bele? Az akna 15 cm vastag zsalukőből készült. Van egy 6 mm vastag 15X15 cm-es acélhálóm, alapvetően ezt szeretném felhasználni a vasaláshoz.
Én csak nem szedném fel a parkettát, hanem arra tenném a padlószőnyeget a helyedben.
Ahol én laktam, (használtan vettem a lakást) ott az előző tulaj tetette le a padlószőnyeget, legalábbis két szobában. Ott hiába porszívóztam akár naponta, nem sikerült olyan tisztára varázsolni, mint szerettem volna. A vizes után szinte büdös volt. Ahova új padlószőnyeget tettem, ott nem volt ilyen gond.
Az otthon érzéséhez tényleg hozzátartozik, ez számomra nem vita. A gyerekeknél ideális volt, hogy csúszhattak, mászhattak, nem kellett félni, hogy felfáznak. (Emellett ott 26-28 fok volt.)
Panellakásban a falat betonig lecsiszolta, lemostam. Glettelni és diszperzit-es festékkel festeni a szeretném.
A problémám az volt, hogy a nagyon sima betonon a glett nem állt meg (amikor hengerrel felvittem a festéket akkor a glett imitt-amott levált a betonról).
Erre a problámára a boltban azt javaolták, hogy glettelés előtt kenjem be a betont Falfix-el.
Nos ez tegnap megtörtént. Ma reggel viszont azt látom, hogy a Falfix-el bekent beton kicsit fényes. A Falfix használatija szerint ilyenkor vissza kell csiszolni. Szerintetek valóban le kell csiszoljam az egészet? Vagy elég a felületét kicsit csiszolópapírral megkapargatni? Esetleg így ahogy most van glettelhetek (csak kicsit fényes)?
ahonnan mi majmoljuk a padloszonyeget, ott 3-4 evente cserelik ki ha sporolni akarnak. normalisan 2 ev. ugy egybol nem gond, hogy benne marad a por, meg hasonlok.
nem azert olcso hogy tenyleg olcso legyen, hanem azert, mert marha rovid az elettartama.
Az emberek nagyrésze irtózik a padlószőnyegtől, ezért aztán ha eladod, nagyobb eséllyel találsz rá vevőt, ha parkettás. Ezért aztán nem érdemes kidobni, a megoldás talán a rászőnyegezés.
Hát nem tudom; én 6 évig éltem egy padlószőnyeggel borított lakásban, ami már előttem 1-2 évvel le volt terítve. Vigyáztam rá, takarítottam, és semmi gondom nem volt vele. Pláne büdös nem lett. Viszont imádtam, hogy akárhol eldobhattam magam a lakásban. Számomra ez hozza meg az igazán otthonos érzést. Ugyanez a parkettán, hajópadlón, laminált cuccon, vagy -ne adj' Isten- járólapon nincs meg. Tény, hogy egy szépen lefektetett, csillogó parketta, egy jól eltalált szőnyeggel pazar látványt nyújt, de nekem a fent említett feeling többet ér ennél a látványnál. Szóval köszönöm a tippedet, de maradok a szőnyegnél. Illetve a szőnyegen :o)
A padlószőnyeget nem lehet rendesen tisztítani és egy idő után nagyon büdös lesz. Aki alergiás gombára, porra... nem fog örülni neki. => Néhány évente padlószőnyeget fogsz cserélni? A parketta elfér alatta, Csak ezért én nem szedném/szedetném fel. (Az árakkal nem vagyok tisztában, de egy átlag szobára a hagyományos parketta ára mindennel együtt több százezer Ft!)
ha komolyan szepre meg akarod csinalni, akkor a takaro homorulataba tehetnel egy seprunyelet, es meretre vagott lecekkel befeszithetned a szemkozti plafonsarokba. nem is rossz otlet! a masik furdoszobanal igy fogom csinalni. elore osszeprobalsz mindent szarazon, es utanna hajra.
az fbs az ugyanaz mint a sziloplaszt, csak nincs benne semmi toltoanyag, kifejezetten ragasztasra van kihegyezve. ha belegondolsz hogy a sima szilo is hogy ragad...
en minden elott egy par nappal a rest kulon feltoltottem sziloval, hogy tuti tokeletesen zarjon, szoval a vizvetu mar csak esztetika.
Nem kell hivatalosnak lennie, csak működjön! Ez az FBS 5-10 perc alatt ennyire megköt? Az "odanyomásra" még mindig kellene valami jó módszer, mert nincs öt kezem.... Valami tapadókorongos ketyere??? Bár... Éppenséggel a szemközti fal is jó lehet a megtámasztáshoz, csak mivel???
en egy tuti modszert ismerek, de ez biztosan nem a hivatalos. FBS vastagon, hogy kijojjon. Ott szepen letorol. Itt is kell az 5 kez odanyomni egy 5-10 percig. Viszont ahol nem simul a gumi fel a csempere tokeletesen, ott sincs gond, mert ugysem tud a viz mogemenni, mivel nincs mogotte hely, az osszes ter ki van toltve az fbs-el mogotte.
Ez nem vált be. Ezt a fajta vízzárót igen erősen oda kell nyomni, mert az éleken a gumitömítés rendesen visszanyomja. Ráadásul úgy rémlik, hogy ha teljesen odanyomom akkor is marad némi légrés a vízzáró tapadó felülete és a csempe között. Szóval valami szilikonos ragasztóval kellene megoldani szerintem, de valami ötlet kellene az ideiglenes - bár elég hosszú idejű - rögzítésre. Esetleg más utólag felszerelhető vízzáró utan kell néznem? Már ha van...
Tudnátok nekem abban segíteni, hogy fürdőkádhoz utólagosan felrakható (Praktikeres) vízzárót mivel és hogyan ragasszak fel? A Palma nekem nem vált be. Persze lehet, hogy a szorítással volt a gond. Hogyan lehet a ragasztás/száradás idejére normálisan odaszorítani a vízzárót a kádhoz és a csempéhez, hogy egyik se sérüljön és rés se maradjon?
Nem rakatom újra, mert úgyis eltakarná a padlószőnyeg :o)
Igen, már hallom is, ahogy fújol a tömeg. Szép dolog az igényesen megcsinált parketta, de én nagyon szeretem a padlószőnyeget, és az lesz mindenhol. A parkettára nem akarom rárakni, mert utálnám, ha a szőnyeg "recsegne" (idővel, mert most még nem ad hangot). Szóval a parkettának mennie kell. De ha valaki hasznát veszi, hát vigye.
Viszont erre ugyanaz vonatkozik, mint a téglákra. Még vagy két hétig nem nyúlhatok hozzá, akkor költözik ki az eladó, és ve(r)hetem birtokba én.
Valaki már írt nekem egy email-t parketta ügyben, neki válaszolni is fogok, de majd csak estefelé.
Eredetileg a fallal akartam kezdeni, de ha valakinek kell a parketta, akkor nem szerencsés, ha a törmelékkel szétbarmolom a felületét, úgyhogy a parkettával indítok.
Nem írta sehol a kartárs, hogy lamináltra cserélné :-)
Egyébként meg aki lamináltra cseréli, az bolond, szerintem is, párakiegyenlítő-, komfort-, tartóssági és egészégességi szempontokból a fa (főleg a hagyományos) ezerszer jobb.
Tényleg, miért nem rakod újra? Nehogy már kidobj ilyen tutti cuccot!!! Anyós-após pajtiknak is kb. ennyi idős házuk van, a parketta is ennyi idős, most felcsiszoltatták, újrarakatták, lelakkoztatták, és nagyon baró lett! A véleményem, hogy többet érsz vele, mint a modern lamináltakkal (persze pénzben is!!).
Ha "békebeli", használható minőségű, akkor a szakiparos szívesen elviszi, mert másoknál, pótláskor, javításkor baromi jól tud jönni a méretben, korban, szinezetben stimmelő alapanyag. Vagy a környékbeli, ugyanolyan parkettával készült lakások tulajdonosai is nagyon fogékonyak tudnak lenni...
Mivel az előző tulaj még bent lakik 2 hétig, most nyilván nem állhatok neki. Tehát egész pontos részletekkel csak pár hét múlva szolgálhatok. Viszont ha tényleg érdekel Benneteket az ajánlat (mondom; teljesen ingyen), küldjetek egy email-t nekem, és ha kiderült, hogy pontosan miről és mennyiről van szó, azonnal jelentkezem. (az email-címem publikus)
Egyébként Budapest XI. kerületében lesznek a téglák, közel a Nagyszőlős utcához.
És akkor még egy kérdés: felvert parkettától hogyan lehet megszabadulni? Gondolom, az ilyesmit nem szabad kirakni lomtalanításkor. Átveszik az ilyen hulladékot valahol?
Azt szeretném megkérdezni a nálam tapasztaltabbaktól, hogy van-e kereslet bontott, 10cm-es beltéri, elválasztó téglára? Nagyobb felületen fogok ilyen téglából épült válaszfalakat elbontani. Nekem nincs rá szükségem, ha másnak ezek a téglák még használhatók, ingyen elvihető. De ha hülyeség az egész, és ilyesmire semmi kereslet nincs, akkor hívok egy sittszállítót.
én abban szeretném a segítségetek kérni, hogy aki esetleg mostanában csináltatott külső hőszigetelő rendszert, milyen négyzetméter árra lehet számítani? csak a munkadíj érdekelne.
Ezekk szerint nem csak nekem volt negatív tapasztalatom a mesterekkel.
Bocs, hogy ilyen irányba ment el a topik.
A mi fontos: Egy függelen hozzáértő ember felügyelje a munkálatokat, akinek a szava szent! Ha valaki jön az így szoktuk szöveggel, akkor kap egy pontot, és dolgozik ahogy a hozzértő ember mondja. 3 pont után nem jár fizetés. (Ja, és meg kell mondani, hogy a kár értéke le lesz vonva a fizetésből: tégla ára... Én fizetek, tehát én mondom meg mi a szép!)
1. Szóval le kell ülni az illetővel, megbeszélni vele, hogy mi mennyibe kerül munkadíj, anyag..., a lelkére kötni, hogy amiben megegyezel annyit adsz, többet nem.
2. Csak tökéletes munka jöhet szóba, aki ilyenkor magyarázkodik, az nem is akar szépen dolgozni. Kikérni a véleményét mit hogy csinálna, miért? Annak mi az előnye, hátránya, időben pénzben, hogy befolyásolja az egészet.
3. Fontos, hogy félmegoldásokat nem szabad belevenni a tervet, mert az úgy sem fog "bejönni". (Volt aki csak a járólapot akarta lerakatni a fürdőszobába, és kiderült, hogy nincs aljzatbeton a régi járólap alatt, sőt még egy nagy üreget is talált. A mosdó lefolyócsöve csak az aljzatig ment, onnan a víz megtette hatását, mivel homok volt a ház alatt. Egy felnőtt elfért volna az üregben.) Tehát teljességre kell törekedni.
4. Amit nem látott hozzáértő ember, azt le kell ellenőrizni, hogy van-e, jó-e.
5. Aztán egyedül elővenni a papírt, kicsit vastagabban számolni, és az 1,5-2 szerese...
6. Az nagyon jó, ha ha megbízható barátok, rokonok jönnek és odaadóan jól dolgoznak, csak sokan megjárták már. (Hangoztatni kell, hogy nem baj ha így többe kerül, nem te fizeted.)
Nálam is volt olyan, akinek odaadtam a kulcsot (mint az autóét) és rendhagyó módon gyorsan pontosan és szépen dolgozott!
Az a baj, hogy láttam már ácsot, aki beéptéskor kettévágta a hatméteres, üzemben előregyártott, nagyfrekis ragasztással készült, egyedi, fa áthidalót. Aztán persze nem lehetett lebaszni, meg kifizettetni vele, mert haver volt. Eredmény: "megoldotta okosba", az eredetileg elég reperezentatív nyílás kapott középen egy alátámszasztást. (Ráadásul pár év alatt az egész úgy megereszkedett, hogy a tolóajtót nem lehetett nyitni, a végén a betoncserép héjazatot le kellett cserélni bitumenes zsindelyre.) Ugyanezen az építkezésen az apám lett lebaszva, hogy ne dumáljon bele a vasszerelők munkájába, ők értenek hozzá, apám meg nem. Apám kétségbeesve telefonált, hogy menjek ki, és nézzem meg, mert ő ugyan nem statikus, de eddig azt hitte, azért rajzot olvasni tud. És mint kiderült, tényleg ő tudott. Ez egy talajvíz elleni vb. ellenlemez volt, csak nem téglalap, hanem szabálytalan hatszög, ettől persze a szakik rögtön megzakkantak. A legdurvább az volt, hogy fel sem merült bennük, hogy a rajzon levő létra mi lehet, illetve az, hogy több, mint egy méter vízoszlop nyomása a szerkezeten nem játék.
Tanácsot a költségek tervezésével kapcsolatosan kértem, nem a szakemberek kiválasztásával kapcsolatosan. Nekem ezekre a tapasztalatokra lenne szükségem és tényleg kaptam rá korrekt és segítő választ.
Aztán elment a dolog ebbe a kibe bízzunk és miért témába, amit viszont tökéletesen felesleges rágni egy fórumon.
akitől vettem a lakásom szállodában melózott a néni és a helyi karbantartók szivességből barátságból krandácsolták a lakását a legenyhébb volt a fali kábelt visszabontjuk 10 centire a rezet tekerjük az aluminiummal majd visszagletteljük naccerü
Azokban a szakemberekben, akiket ismerek (még ha barát, rokon stb.) megbízom.
A barátom, akivel utána oda fog jönni húst sütni velem a kertben, nem fogja nekem szétgányolni a villanyszerelést, mint ahogy az ex sem a burkolást, akinek a gyereke lakik benne.
Kinn vagyok a vízből azzal, hogy ha elizéli nekem a többezer forintos csempe felrakását valaki és utána meg vitatkozhatom vele, hogy mi mennyi.
ismerőssel baráttal családtaggal dolgoztatni sokkszor tovább tart szarabb lesz mint az ember várná mégha fizet is érte meg ugye a elcseszett munka kijavitásának megbeszélése is almás szokott lenni
Elhiszem. De adott esetben még akkor is inkább az exférjemre bízom a burkolást, ha státuszából kifolyólag nyilván nem a legjobb barátom most már, mivel róla legalább tudom, hogy szépen dolgozik.
Az, hogy családból/ismerősökből választok nem azt jelenti, hogy ingyenmunkát akarok, ahol nincs elvárható színvonal.
Lehetne ajánlatot kérni, de ettől nem vagyok azért nagyon oda. Lehetőség szerint magam akarnám körüljárni a dolgokat, mert a kapott ajánlatot is csak akkor tudom értékelni, hogy korrekt vagy sem.
Másrészt meg tele a család/barátok szakemberrel, kőműves, burkoló, villanyszerelő van és bennük jobban megbízom.
Szóval hogy mi mennyibe kerülhet?
1. Le kell ülni egy vállalkozóval, aki megbízható, szavatartó ember legyen, és beszélgetni vele, mit hogy szeretnénk, mi mennyibe kerülne.
2. Kérjünk róla papírt, amin a teljesítés ideje is szerepel, különben a kéthetes időből három hónap lesz.
3. Ennek az összegnek az 1,5-2 szerese legyen a bankszámlán biztos ami biztos.
Előfordulhat, hogy rájössz mit csinálnál/csináltatnál máshogy.
Van mikor olcsóbb valamit megcsináltatni, mint nekiállni barátokkal.
2004 szeptemberében vettünk vidéken egy családi házat. Két és fél szobás , 83nm nettó.
A 4. helyi vállalkozóval kezdte el a munkát, az előzők vagy le se jöttek, vagy csak megegyezni jöttek el, dolgozni nem. Aljzat fel, (a két nagy szoba kivételével) végül csak 4 cm szigetelés került alulra, egy válaszfal kijött, kialakítottak két fél boltívet, kialakították a WC-t, egy gardróbot és befalaztak egy ajtót. Több mint 600 e Ft számla nélkül. A munkájukat meg lehet nézni, siralmas.
Víz-gáz-fűtés: volt amelyik helyi vállalkozó közel 1,3 M Ft-os árajánlatot adott, egy fiatal srác 800 e-en belül jobb gázkazánnal! Ha volt váratlan dolog, akár 10 perc után ott volt. Azóta is bármi miatt hívom, a megbeszélt időre jön. Az átlagtól nem olcsóbb, de megbízható. (A ház elől a csatorna, vízóraaknától a vízcső, gázcsonktól a gáz az ő reszortja volt. Ha a kőművesek úgy álltak, a csöveket már rakta is. A gázterv engedélyeztetése és az aláírás volt az én dolgom, minden mást ő intézett. (Csak a munkadíja 170 e volt, ami soknak tűnik, de más se csinálta volna meg olcsóbban. Vízművel gázművek szerelőjével egyeztetett, ahol lehetett gyorsított.)
Villany: A villanyóraszekrénytől minden vezeték ki lett cserélve, 37 konektor van a lakásban. 250 e Ft.
Festés: élvédőket rakott a srác, valamit maszatolt 100 e, más 200-ért állt volna neki.
A burkolást 35 km-ről jött két ember végezte, olcsóbban mint a helyiek nekiálltak volna, és még ebből is tejelt a kereskedőnek, aki ajánlotta nekem. Az egyik nem is burkoló, hanem kőműves, de azt meg lehet nézni. A csempézendő részeket helyenként újravakolták, hogy legyen függő, meg sík, meg egyenes. Egyszerűen szép lett.
Azóta négy év telt el.
A vízest és burkolót ajánlanám másoknak, a többieket nem.
A tetőre idén kerül sor, az ablakokkra talán jövőre.
Talán segítettem, de nem mindegy kivel dolgoztatsz.
A kőműveseket ha lett volna szerződés bepereltem volna!
El szeretnénk kezdeni rövidesen egy örökölt családi ház felújítását Budapesten.
Lenne valami javaslatotok arra, hogy miként álljunk neki egy költségvetés tervezésnek? Mondjuk hasznos honlap, ahol lehet tájékozódni építőanyagárakról, stb.
Átépítésre nem kerülne sor, tető marad, egy-két válaszfalhoz nyúlnánk. De ezen túlmenően minden, fűtés, víz-csatorna, villany, burkolatok.
Apósom szerint kb. 100.000 Ft/nm árral kellene kalkulálni.
Tapasztalatok?
(olvasom vissza ezt a topicot, de valami rémület ez a harmincezer bejegyzés:)
Az elozo dumajaval a diplomatikus valaszt mar elbukta szerintem.
Innentol elso lepesben felvilagositod hogy van tole pecsetes alairt papirod rola hogy dolgozott, de nincs szamlad, Esetleg meg egy hangfelvetel egy beszelgetesrol amiben megbeszelitek hogy meg akar szivatni.
Amint az elso rosszindulatunak latszo lepest megtette, apeh megfelelo telefonszamat felhivni.
Én is erre gyanakodtam, hogy foltot fog hagyni, akárhányszor is festem le. A kérdés másik feléről, azazhogy tegyek új csíkot, vagy a régit ragasszam vissza, mi a véleményed?
Úúú, akkor megkérdem ezt is itt, mert úgylátom, a tapétás topik behalt: van egy fűrészporos tapétával burkolt szoba (amit egyébként nem szeretek, de most nincs idő lekaparni), és az egyik sarokban fel van hólyagosodva a plafon mellett két tenyérnyi helyen. Az a kérdésem, hogy kijavítani ki lehet-e úgy, hogy aláragasztok mondjuk faipari ragasztóval, vagy kizárólag tapétaragasztó, leszedni az egész csíkot, újraragasztani? Köszi a tanácsokat előre (és utólag is).
Elég rosszul reklámozza magát az építészed. "Sok" ügyfele lesz ezek után, ha híre megy a "segítőkészségeének".
Én sem látom, hol tudna keresztbetenni... Építkezés leállíttatása ??? Muhaha! Nemrég olvastam valahol egy hírt, hogy valami nagy épületkomplexumot hiányos engedélyek és elrendelt építési leállítás ellenére sem tudtak leállítani. De itt voltak hiányosságok, szabálysértések. A te eseted viszont nem ez a kategória.
Amúgy meg ha nincs írásbeli szerződésed vele, amiben rögzítve van, hogy milyen munkára bíztad meg őt és azok nem teljesítése esetén mik a következmények - azaz ha kiviteli tervre is szerződtél, de valamilyen okból mégsem vele csináltatod milyen kárígénnyel léphet fel - akkor nem tud semmit csinálni.
Mondd meg neki, hogy adja írásba, hogy milyen jogszabály és milyen kettőtök közötti megállapodásra hivatkozva akar téged sarcolni. Ebbe úgysem fog belemenni, mert ezzel saját magát vágná el. (Bár ahogy kítűnik eléggé a toppon van az építészed :) )Ezzel meg is tudod őt taposni, összehúzza magát kicsire, feltéve ha nem büszke a hozzánemértésére.
Ha nem akarsz monolit vasbeton födémet, módosítani kell a tervet. Nem tudom, hogy milyen födémfesztávjaid vannak, lehet-e egyáltalán jelentős áttervezés nélkül módosítani. Azt is figyelembe kell venni, milyen helyen építkezel, mert lehet, hogy nem érdemes eltérni a monolit födémtől (süllyedés-, csúszásveszélyes területen, hegyoldalban, zugló egyes területein, alábányászott területen)
Ha semmi nem indokolja a monolit vasbeton födémet és a fesztávok is lehetővé teszik egy fa födém építését, akor én elbeszélgetnék az építésszel, egy független tanú jelenlétében (akit bemutatsz, mint mondjuk segítő ismerőst) rá kell kérdezni, hogy miért is kell kiviteli terv, és ha köti az ebet a karóhoz, hogy kell, meg kell kérdezni, hogy mit szándékozik tenni, ha mégsem rendeled meg tőle. (Erről a beszélgetésről én még hangfelvételt is készítenék a tudta nélkül, amit ugyan nem használhatsz fel az ő beleegyezése nélkül, de ha nem egyezik bele ennek lejátszásába, az már önmagában bizonyítja a bűnösségét.)
Ha jogalap nélkül akarja a kiviteli tervet megfizettetni veled, utána felhívnám őt rejtett számú telefonról, felhívnám a figyelmét a 290/2007 korm. r. 16§-ban foglaltakra és közölném vele, ha azonnal nem készít neked egy tervmódosítást fa födémes épületre nagyon méltányos áron, mondjuk 30-50 000Ft-ért (persze csak ha 5,40m alatti fesztávok vannak) akkor holnap feladod a panaszt az illetékes kamarának a viselkedése miatt. Ha van független tanúd, az ő állításaival szemben, jó eséllyel fegyelmit húzhatsz a nyakába. (persze vannak kivételek, amikor olyan építészt próbálsz meg felnyomni kamaránál, akinek jó kapcsolatai vannak ott. Ilyen esetben még egy jegyző által hitelesített jegyzőkönyvet sem fognak figyelembe venni a fegyelmi meghallgatáson.....
Első felindultságomban leállazná az öklömet. Azután választhatna, hogy fej vagy gyomor. És ha ezután sem lenne egy kicsit megértő a probléma felvetésének a megoldására akkor egy kicsit drasztikusabb megoldás jönne,bár szerintem ezek is megteszik a kellő hatást. És vigyázni ne legyen tanú.:-)
Nagyon szépen köszönöm! Csak az tervezhet házat, aki kamarai tag?
A monolit födémről jut eszembe, hogy a megkérdezésünk nélkül ilyet tervezett, holott az 2-3x annyiba kerül. (Utólag tudtuk meg ezt is, miután egy kőművesmester megnézte a tervet)
290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról16. § (1) Építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység - a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - az 1. mellékletben meghatározott tartalmú és részletezettségű kivitelezési dokumentáció alapján végezhető. Műemlék esetén az örökségvédelmi hatóság örökségvédelmi érdekből egyedileg meghatározott tartalmú részlettervek készítését írhatja elő.
3) A kivitelezési dokumentáció tartalma azonos az építési engedélyezési (bejelentési) dokumentáció tartalmával az alábbi építményeket érintő építőipari kivitelezési tevékenység esetén:
a) legfeljebb háromszintes (alápincézett földszint + tetőtér-beépítéses) lakóépület és annak használatával szorosan összefüggő rendeltetésű építmények (pl. barkácsműhely, ruhaszárító, mosókonyha, tüzelőtároló, gépkocsi-, motor-, biciklitároló, zöldségtároló, melléképítmények), melyeknek a lakóépülettel együttszámított összes szintterülete legfeljebb 250 m2,
Tehát, ha ez alatt van az épületed, akkor nem kell kiviteli terv, ha e felett, akkor kell. Viszont a lépcsőre, az 5,40m feletti gerendás födémre és a monolit vasbeton födémre kell kiviteli terv, csak ezt statikus készíti, kivéve a lépcső zsaluzási tervét.
Ha át akart verni a tervező és nem kell kiviteli terv a beidézett törvény értelmében, nem ártana az illetékes kamaránál panaszt tenni az építész etikátlen viselkedése miatt. Ha bejelented, lesz egy fegyelmi ügye, ami után, ha mégegyszer jogosan felnyomják, kizárhatják az építész kamarából ideiglenesen.
Igen, ez egy kétlakásos családi ház, a másik az anyósomé lesz. Mit lehet ilyenkor tenni, vagy kihez, hová lehet fordulni. Számlát nem adott a munkájáról egyébként, de ezzel nyilván nem szeretnénk "fenyegetni", mert helyesebb lenne ezt diplomatikusan elintézni.
Sehol nem hallottam, hogy kotelezo lenne a kiviteli terv csaladi haznal! (feltetelezem, arrol van szo) Ha minden szabalyt betartva keszult el az engedelyezesi terv, akkor nem tud fogast talalni rajta meg az sem, aki keszitette. Viszont a terv a tervezo szellemi termeke, igy modositani csak az o engedelyevel lehet (ha nem o modositja)!
Akkor "tehet alatok" ha valamit szabaly ellenesen csinaltok az epitkezesnel, de ahhoz nagyon sok szabadidejenek kell lenni, hogy folyton "felugyelje" a kivitelezest.
De fel van, mert tapéta volt rátéve, és ilyen apró pikkelyekben hámlik inkább, ott nyilván jön a glett. Miért fontos a csiszolás utáni fixálás színes festéknél?
Nyitottam tegnap este a problémámra egy topikot, de valamiért kimoderálták. (Nem volt benne semmi "olyan"...) Azt szeretném megkérdezni a tapasztaltabbaktól, hogy egy 2007-ben beadott építési tervhez kötelező-e kiviteli tervet készítetteni. Ez 500 000 Ft-ba kerülne. Az építészünk ezt első alkalommal úgy adagolta be, hogy kötelező a 2008-as törvények szerint, viszont utána jártunk, és ez nem igaz - mivel a beadás 2007-ben megtörtént - de történetesen 2008-ban sem lenne kötelező. Ezt az igényét csak azután közölte velünk, hogy kifizettük a tervrajzot neki. Amikor elmondtuk, hogy nem kötelező, akkor erre a következő választ kaptuk: Akkor majd megmutatom, hogy igenis kell, mert ha nincs kiviteli terv akkor ott teszek alátok ahol akarok és leállíttatom az építkezést. Elzárkózott attól is, hogy más csinálná meg, illetve nem kiviteli terv lenne. Erre azt válaszolta, hogy feljelent mindenkit az önkorámányzatnál, akit megbízunk ezzel.
Ha nincs felpattogzódva akkor nem lesz gond. De használj mélyalapozót (Pl Trilakk Falfix) az meg fogja az kisseb szerkezeti lazaságot. Ha fel van pattogzódva, akkor kapard le, fixáld be hogy jobb legyen rá glettelni, glettelés, csiszolás, festés. Ha szines falat akarsz akkor ajánlott a csiszolás után is fixálni.
Megmértem pontossan 40cm-re jön ki a fal sikjától felül az ereszalja, és kb a ferdeség 9-10cm lehet a falba, na de ha erre rájön a 10cm és a kiegyenesítés az már 20cm és akkor csak 20cm marad az ereszaljának + ereszcsatorna, ami nagyon kevés.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy egy régi építésű házunk van és az É-i oldalról a fal döl befele. Szörnyű kömüves munka. Kb az alja és a teteje között 12cm van. És a szigetelést már megvettük 10cm-est plusz lábazatra 8cm-es. De az eresz kb a ház falától 30-35cm-re jön ki. Milyen öltetek lenne, hogy eresz ne vesszen el hogy lehetne szígetelni illetve kiegyenesíteni függőlegesen a falat??
a komolyabb cégek mind kompresszorral csinálják. 2000 Ft/m2-nél indul az ára (plusz kiállás) a tisztításnak, utána lehet nézni a homokfuvas.lap.hu-n. mndent levisz, csak komoly felszerelés kell hozzá. most tudok szerezni egy közepes kompresszort (400l/p), amihez kell kiegészítő, védőfelszerelés és homok. vagy megbízok egy céget, és a végeredményt letisztítják. (kb. 40m2 = min. 100 eFt)
Én nagyflexbe vettem ilyen csiszolókorongot, olyan mint a drótkefe, azzal tisztítottam a téglákat, bár ami nagyon beleivódott malter, azt már az sem szedte le... De sztem nem árt ha marad rajt egy kicsi... Én egy pultot csináltam belőle a konyhába, nagyon szép lett szvsz. Eredmény itt(az utolsó képek közt): www.epitkezesunk.fw.hu Ja a kompresszort felejtsd el szerintem, mert ez a kefe nem akart levinni mindent pedig 2000W-tal toltam neki izomból!!!!!
a kicsi semmit sem ér, a nagy felmarja a felületet, és nem lesz szép. mindezeket kipróbáltam. talán, ha lenne fúróba fogható gyökérkefe. ugyanis csak a gyökérkefétől marad szép.
a nagy darabokat le kell ütögetni óvatosan,
ezt követően áztatás, és vésővel letolni, amit le lehet,
végül a maradék vékony réteget híg sósavas áztatás után (csak belemártani kell, nem órákig állni hagyni...) gyökérkefével átsúrolni (hosszúujjú ruha, kesztyű, esetleg védőszemüveg...), végül öblíteni.
javasolták a nagynyomású mosót is valamilyen tisztító fejjel, ami elég jó lehet, ezt majd kipróbálom.
én ha csinálnám flexre rakható csiszolópapirkoronggal mondjuk 30 assal avval már szerintem szépre meg lehet csinálni a fúrógépes az nyeklik nyaklik nem olyan jó
Anno a 8 kerben láttam hogy az önkormányzat klinkertéglás épületét az alpinista csáko kisflexel pucolta az épületről lógva semmi pénzért nem csinálnám :)
ez a módszer a teknőszigetelés,egy 10nm alapterületű háznál a munka 4-5 hét.
Előnye az inyektálással szemben,hogy nem öregszik el a felhasznált anyag pár év alatt,és így nem kell állandóan ismételgetni.
(az 50 cm be egész-félbehajtott anyag is húzható,ami a következő lukba lesz hajtva és ott összeolvasztják a következő szigetelő lemezzel...- egybefüggő szigetelő felület)
Az atepulo hazunk labazatanak diszitesehez fel szeretnenk hasznalni a bontas soran kikerult teglakat. Milyen eljarassal lehet megtisztitani oket a drotkefen kivul? Elsosorban vegyi tisztitasra gondolok
Lábazat készítés (szeletelt tégla), ház melletti járda térkövezése, ház színezése nemesvakolattal. Ezen folyamatok előtt vagyunk. Mi lenne a helyes (praktikus) sorrend? Én lábazat, szín, térkövezés sorrendet gondolnék, de lehet rosszul... szerintetek?
A másik dolog ami értelmetlenné teszi egy fővállkozó jelenlét az, hogy az építési engedélyhez úgyis szükséged lesz egy felelős műszaki vezetőre (ezt általában a tervező el is vállalja ha van rá képesítése) aki értelemszerűen felügyeli az építés menetét.
Presze ezzel meg az a gond, a tervezők általában nem igen szeretnek kimászkálni az építési területre.
Ez a falszárítás / Aquapol nem az, amikor felakasztanak egy fonott nádkosarat, amitől a víz úgy megijed, hogy hanyatt-homlok menekül a falazatból? Vagy legalábbis jó pénzért ezt ígérik.
Ezt a "pár tégla kiüt " megoldást még én se láttam élőben, de el nem tudom képzelni, hogy mitől nem rogyik meg utána a ház és hogy mennyi ideig tarhat körbe kiverni a téglákat....
Nem beszélve arról, hogy utána a szigetelőlemez kb 50cm-es darabakoban lesz??
>> Viszont amit írtál, hogy majd te fogsz vezényelni a gépésznek, hát az hajmeresztő >> ötlet. Olyan gépész kell aki egyedül-elengedett kézzel dolgozik.
Félreértesz, épp a gépészmunkák önálló volta miatt gondolom, hogy oda felesleges még egy vállalkozó a megrendelő és a fűtésszerelő közé. A levezénylést úgy képzelem, hogy "Legyen abban a házban fűtés a terv alapján, óra indul, rajta!" :-))) Ugyanezt nem merném egy kőművessel eljátszani, félek túl nagy lenne az eltérés a terv és a valóság között.
A "kis" munkát úgy értem, hogy az építőipar területén egy családiház méretű beruházás nem számít nagynak, és véleményem szerint, oda fölösleges egy fővállalkozó. -hogy miért azt már leírtam.
Az első és legfontosabb dolog, egy jó, precíz terv.
Utána kell egy normális kőműves aki aterv alapján megvalósítja a szerkezetet (belátom ez állati nehéz).
Itt halkan megjegyzem, hogy mire az én házam elkészült 3 kőművesbrigádot fogyasztottam el.
A kőművesekkel az a legnagyobb baj, hogy amíg a nagy, látványos és jól fizető munkafolyamatok mennek, addig semmi gond velük, viszont mikor már az aprólék melók vannak csak hátra azt összecsapják, vagy meg se akarják csinálni.
Viszont amit írtál, hogy majd te fogsz vezényelni a gépésznek, hát az hajmeresztő ötlet.
Olyan gépész kell aki egyedül-elengedett kézzel dolgozik.
Kösz a válaszokat! Egy kis átalakításnál azért jóval több a dolog, fél ház lebont, elhord, alapozásól új házrész hozzáépít. A gáz-víz-fűtésszerelés, burkolás részét levezényelném én, de a szerkezeti-szigetelési dolgok azért meghaladják az eszemet, ezt mindenképp szeretném ha összefogná valaki.
Nem biztos hogy kell. Nemtudom. Csak egyszer akartam venni egy hazat, es ott volt valami felvetes, hogy a tetoterbeepites nem hivatalos, es hogy emiatt nem szamit bele a negyzetmeterbe. De mas okbol is hamar el lett felejtve a haz.
Egy kis átalakítás szintjén a "fővállalkozó" annyit jelent, hogy van egy ember aki általában nem ért semmihez csak jó a dumája és megpróbálja elvállalni minél drágabban a melókat, aztán megkeresi a legolcsóbb szakikat akikkel megcsináltatja.
Azt tudomásul kell venni, hogy profi szakipari vállalkozó soha nem fog szóba állni ilyen "fővállalkozó úrakkal".
Jobban jársz ha kicsött több energiát feccölsz a projektedbe és minden szakipari munkára megkeresed a profi kivitelezőt. -feltéve ha minőségi munkát akarsz.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ajtófélfákat hogyan lehet szépen eltüntetni? Az ajtókeretet nem szeretném kiverni, az ajtót levettük és nem használjuk. Van valami elegáns módja a keret leburkolásának, eltüntetésének?
Több helyről kértél ajánlatot?? Szerintem nem érdemes alkudozni, mert a piac úgyis eléggé lenyomja az árakat. A hasznán (amiből él ) még nem kevés egyéb költségük is van. aki meg feltűnően alacsony árat mond, az meg lehúz máshol, ahol észre sem veszed. az alacsony ár, nem azt jelenti, hogy annyiból is meg tud élni, vagy ki tud jönni belőle. Csak egyszerűen meg akarja kapni a munkát....a végére meg lehet hogy többe fog kerülni, mindha egy korrekt becsületes vállalkozóval csináltatod, aki megkéri az árát. Szerintem nem érdemes alkudozni mert vagy nem enged az árból, vagy ha igen,....enged 10%-ot és a végére lehúz +30%-kal. .-)
Családi házunkat bővítenénk, az egész építkezést fővállalkozóval szeretnénk levezényeltetni. Kaptunk is már árajánlatot. Az a kérdés, hogy ebből lehet-e és átlagosan mennyit alkudni, anélkül, hogy a műszaki tartalom gyengébb legyen? Tudom hogy ez vállalkozó- és árajánlatfüggő, csak egy hozzávetőleges szám érdekelne, hogy 5 százalékot vagy 50-et lehet elérni, mennyi kb. az építési vállalkozók "tartaléka" a számokban?
30as Ytongból építkezem, most tartok a koszorú készítésénél. Az U zsalu és az Ytong koszorú eleme nem jó a méretei miatt. Mi lenne a legjobb megoldás? (fa födém lesz majd.)
Úgy néz ki a házfelújításunkat most megakasztja egy kis tereprendezés. Tudnátok-e abban segíteni hogy mi a reális ár 4-5m3 föld elszállításáért fuvaronként? (mármint hogy ennyit visznek el egyszerre, és erre adtak árat). Támfalból milyet érdemes építeni amire nem megy rá a gatyám is, de néz is ki valahogy? kb. 12 méter széles, ~10m magas több lépcsőben. Milyen költségre lehet egyáltalán számítani? Igazából nekem valami sziklából összerekott tetszene a legjobban, de a lényeg hogy ne egy betonfal legyen. Tudtok-e esetleg vakit aki vállal ilyet, vagy helyet ahol jó árban kapnék anyagok hozzá?
Bocsi a kérdésekért, de a felújítás alatt többször ütköztem abba hogy annyit kérnek amennyit szeretnének, mert nem tudok mihez viszonytani és nincs tapasztalatom...
egyszer már említettem, hogy szabadalmaztatnom kéne... :-)))) ellenben macerás. ha valakinek kevés a téglája, akkor ok (mostanában pest környékén sokan kerestek téglát, mihozzánk is többször kopogtattak, hogy nem akarunk-e eladni...)
de igen, csakhogy ha valahol nincs lehetőség alapra, és a horganyozott konzol méregdrága (és ytongba nem is lehet rendsen rögzíteni, még műgyantás hiltivel sem), akkor nincs más út, csak ez.
Örkény István: Tóték Fábry remek filmet is csinált belőle Isten hozta őrnagy úr! címmel, a főszerepben Latinovits-csal és Sinkovits-csal. Egyébként most, hogy rákerestem, itt pontos idézet: - Háromba vágtad, édes, jó Lajosom? - Háromba? Nem. Négy egyforma darabba vágtam... Talán nem jól tettem? - De jól tetted, édes, jó Lajosom - mondta Mariska. - Te mindig tudod, mit hogyan kell csinálni.
Elég sokat gyakorlatoztunk azon hogy ne látszódjon a vágás nyoma és 99%-ban sikerült is megoldani. Megmondom őszintén hogy ehhez a burkolás témához nem nagyon értek és ezért nemis tudok rá mit mondani. Arra a klinkeres témára pedig azt mondom hogy semmivel se tartósabb a klinker, ellenben háromszor annyiba kerül mint a téglaszelet.
Igen, igazad van, az egytárcsás vágáson néhol látszik a vágás nyoma, de a többtárcsáson is látszódnia kell, hogy a vágott felület sima, nem olyan töredezett és kopott, mint a bontott tégla felülete. szerintem.
másik: a szeletelt tégla fagyálló flexi ragasztóval megy a helyére, ergo innentől kezdve a fal párazáró. ez nem a tégla-szelet hibája, hanem egyes helyeken a tervezésé. PL. a jó sötét felületű tégla nyáron felmelegszik, és mivel ragasztva van, egyből átadja a hőt a lakás határoló falazatának. ennél egy fokkal jobb, ha nem ragasztva van, hanem csak eléfalazva légrés nélkül, illetve több fokkal, ha közte van hőszigetelés. a legjobb persze a légrés kialakítása. téglaszeleteket mindenestre csak ragasztva lehet rakni, és vagy közvetlen a falra, vagy hőszigetelésre.
valószínűleg megvalósítom egy hülye elképzelésem, ahol légréssel, vázra rögzítek betonyp lapot, és arra ragasztok szeletelt téglát, de erről eddig még szinte senki nem hallott (az egyik szombathelyi betonypos KSZ cég írja valahol, hogy a külső betonyp burkolatra kőlapot vagy klinker lapot is lehet ragasztani, tehát elvileg megoldható...).
nálam annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy a 13-14cm vastag téglát kb. 3/11 cm felosztásba kell vágni, ahol a 3cm-t ragasztjuk az egyik homlokzatra, a 11cm-est pedig önhordó előfalazatként használjuk pálcás bekötéssel, légréssel, ahogy kell (dél-nyugati homlokzat, hogy érthetőbb legyen...). tehát a vágott felület mindkét esetben befelé fordulhat, miközben a bontott tégla eredeti felülete megmarad. ha a téglát 4-felé szelik, akkor is megoldható, de ott trükközni kell, hiszen a két külső oldal levágása után a középső darabot el kell fordítani, és úgy keresztbe vágni. a végeredmény - megfelelő előzetes méretezés után - 4 látszó felületű bontott tégla szelet kb. 3,4-3,6 cm vastagságban, 6,5cm magasság megtartásával. Természetesen pesétes téglánál ez nem műxik, mert a pecsét lenne az egyik látszó felület közepén...
aki pedig 1-2 cm vastag szeletet akar, az csinálja klinkerrel. régen is azzal csinálták, és tartósabb, mint a bontott tégla.
Menj el több kereskedőhőz kérj ajánlatot és megtudod...szinte itt az építőiparban 2-3 hetente változik minden ...akciók, kiárusítások, construma, áremelkedés, stb...
No és a kereskedők is erősen befolyásolják a dolgot kinek mekkora kedvezményt adnak...
A szállítási költség sem mindegy azt is kérdezd meg sokan manapság abba trüköznek, hogy az elemeket olcsóbban adják azonban a kiszállítás drágább oda rakja be a haszna egy részét...és lehet, hogy jobban jártál volna a drágább elemekkel olcsóbb kiszállítással...úgyhogy csak körültekintően....
Köszi ezeket nézegettük:) A helyzet az, hogy most készült el a tervrajz és Leier mesterfödém szerepel benne, holott eddig Porotherm födémről beszélgettünk a tervezővel. Arról már sok jó infót beszereztünk, ezt meg nem ismerjük abszolúte:( Szerinted (szerintetek) melyik az olcsóbb?
Sziasztok! Légyszi írjatok a LEIER LM (19+4) típusú mesterfödémről, minden érdekel, legfőképp az ár összehasonlítás más födémekkel, valamint előnyei, hátrányai stb. Előre is köszike
tényleg várni kell mert a beton viztartalma átkerülhet a a parkettába olvassd el a www.parkettas.hu a tanácsokat én is az alapján csináltattam meg mondjuk az enyém más tészta volt
Újabb segítségre lenne szükségem a hozzáértőktől. Most épülő házunkban a nappali részbe eredeti fa parkettát szeretnék tetetni. A parkettás azt mondta, hogy miután az aljzatbetont letették várnunk kell 3 hónapot, és csak aztán tud elkezdeni dolgozni. A kivitelezőnk meg azt mondta, hogy max. 2 hét múlva lehet kezdeni. A mesternek azért hiszek mert ez a dolga, a kivitelezőnknek meg azért mert szeretném ha nem kellene 3 hónapot várni erre. Szóval ebben kellene nekem tanács, hogy most akkor tényleg mennyi az annyi?
Nem tudjátok, hogy hol lehetne olcsón föld alá telepíthető kb. 1,5m3-es műanyag vízgyűjtő tartályt venni? A Graf Herkules-hez hasonló lenne jó (egyszerű szállítás) csak olcsóbban, bár nem lenne hátrány a nagyobb aknafedél megléte sem.
Én árulom Siófokon a szeletelt téglát. Az a +ÁFA-s dolog csak akkor érvényes ha számla kell róla, de szerintem ez világos. Az utána lévő válaszra pedig azt irnám,hogy igen sokan probálkoznak vele, de mindenki ilyen egytárcsás vágóval csinálja ami nem kifejezetten erre lett kitalálva és ezért látszik hogy vágva volt a tégla, nem beszélve arrol egy nap max. 15m2 lehet vele csinálni. Nekem egy 6 tárcsás vizes automata vágóm ami kifejezetten erre lett gyártva és ami a középszeleteket tizedmiliméterre pontosan ugyan akkorára vágja és abszolut nem látszik rajta a vágás.
A mélyalapozó a fal szívóképességét állítja be, ezáltal egyenletesen fog száradni a festék és nem fog foltosodni, illetve van némi vakolat erósítő hatása is, de az ócska festéket jobb lekaparni (elsősorban a régi technológiájú festést pl: enyves bécsi budai)
Ha szar az alapfestés akkor feltépi a mélyalapozottat is.
Ja és még 1 jó tanács. Ilyen időben (esős, párás) nem ajánlatos festeni, mert sokkal lassabban szárad. Egyszer próbálkoztam vele évekkel ezelőtt, akkor hajszárítóval szárítgattam a falat, hogy haladjak mert szorított az idő :)). Egyébként látszik a falon, hogy mikor száraz annyira, hogy lehessen festeni a következő réteget.
2. festés 1. sor (száradás 2-3 óra) hígítás max. 10%
3. festés 2. sor, hígítás max. 5%
Még soha nem volt vele gondom. Kivéve akkor, amikor régi, isten tudja mivel festett, meszelt falat próbáltam festeni. Hiába vakartam le előtte a laza réteget, a henger szépen szedte fel a maradékot :)) Volt ám anyázás :))
Nem vagyok szakember, elorebocsatom. Nekem akkor szedte le a henger az elozot, amikor az alapozoval jol felaztattam az egeszet, aztan ranyomtam az elso reteget jo higan ugye, aztan a masodik meg nem volt olyan hig, ragadt mint allat, es huzta le a felazott elsot.
Festő-mázoló szakemberekhez lenne egy kérdésem: Hogy lehet azt elérni, hogy a második réteg diszperziós festék biztosan ne húzza le a falról az első réteget? Mélyalapozó megvolt, első réteg higítva felkenve, most jönne a második réteg... biztosra szeretnék menni.
gondolom, ez csak vicc...manapság egyszerűbb szegelni, mint hozzáértőn megépíteni egy ácsszerkezetet, aztán néhány rögzítő-elemmel (pl. ácskapocs) összefogni, ahol kell. persze, a szeglemezes technológia más elbírálás alá esik...
ha a régi, a ma megszokotthoz képest kicsit összetettebb (pl. manzárd) szerkezetek kibírtak 2 háborút és bombázást ácskapcsokkal, akkor ma sem lehetne gond ezzel a megoldással. nálunk az építész-statikus (persze, FEMÜ szerepében) írt elő egyes csomópontokra extra kapcsozást és/vagy átmenő csavarokat.
A 200-as szeg nem? Nem ezért hanem van jobb megoldás is, pl lemezek. Meg régebben nem szögletes gerendák voltak hanem hengeresek, menj fel egy régi ház padlására.:-)
Szerintem meg reális az ár. Ácskapcsot manapság már nem igen használnak, max ha nem lehet mással egy bizonyos helyen a rögzítést megoldani.:-))) Egy 213m2 ikerházra az anyag 1450000ft volt. 103m2-re 6-700eft lehet az anyag a tető alakjától függően.
Hát a fene tudja. Nekem tavaly valahol 7e/m2 körülire jött ki a tetőanyag (faanyag, fólia, betoncserép, szög, ácskapocs, csatornavasak, fanyag-védőszer,...stb). Ha neked lesz egy 140-150m2-es tetőd, akkor ez kb 1-1,1M Ft. Ha az ácsod olcsón dolgozik és nem emelkedtek nagyon sokat az árak, akkor esetleg beleférhet.... (de szerintem nem fog :( )
Szerintem túl olcsó egy 103 nm háznál a beton cserép+ fa gerenda lécek és lambéria+munkadíj,fólia,ácskapocs,szőg kijön úgy 2.4-3MFt-ból...szerintem csak a munkadíjra mondott 1.4MFt nem?
Az én házam 103 m2 alapterületű, a nyáron kerül rá tető. Beszéltem az áccsal, kb 1,4 M Ft-ot mondott, ezért 1,5-tel kalkulálok. Benne van a munkadíj, fa, betoncserép, fólia ... még a szög is, kivéve a csatorna. A régi tetőt nekem kell leszedni, elszállíttani. => Ha valakit érdekel a régi cserép és tetőszerkezet jelentkezzen! Mailem publikus!
lehet ytongból is (Xella.hu-n van útmutató a kialakításhoz), de általában vasbeton az egész ívelt áthidaló, aminek a síkját visszaugratják a külső falazathoz képest olyan mértékben, hogy a vastagabb hőszigetelés ráférjen.
tanács 2: keress rá a lábazat szigetelés szavakra, és pillanatok alatt találsz pár olyan hozzászólást vagy linket, amiből minden kiderül, például az is, hogy vízszigetelésre gondolsz, vagy csak hidrofób lábazati hőszigetelésre.
tanács3: döntsd el, hogy milyen burkolat lesz rajta, mert az xps/jackodur stb megoldásokra tudsz akár követ is ragasztani, a többire nem feltétlenül.
szeretnénk íves nyílászárókat beépíteni, a műszaki leírásban ez áll: az áthidalások monolit vasbeton áthidalóként készülnek, ahol a vasalatot egyenes áthidalóként javasolt elhelyezni.
Ilyenkor az ablak íve és az egyenes áthidaló kötött keletkezett részeket mivel-hogyan szokás megoldani. PL. csak valamilyen EPS/XPS stb-ből kivágva az íveket??
Szerintem így nagyon nehéz de talán ács munkadíj : 400.000.- - 600.000.-
fa anyag : 600.000.- 800.000.- cserép: 600.000.- 700.000.- (mondjuk attol függ, hogy milyen tetőt szeretnél, nyereg vagy sátor) + falazni is kellene ami még simán 300.000.- 400.000.- + fólia meg miegymás 150.000.- 200.000.- + bádogos 150.000.- 200.000.-
Szóval az én átlag áraimmal számolva 2.550.000.- de ez szerintem nagyon alulról van megközelítve.
Egy kis segítségre volna szükségem. Adott egy kb. 100nm-es területű lapostető. Erre szeretnénk valódi tetőszerkezetet ácsolni, lakhatóvá tenni az így kialakult tetőteret. Kérdésem volna, hogy kb milyen összeggel kalkuláljak? Anyag+az ács munkadíja. Csak a faszerkezet, cserép, csapadékzáró fólia, szigetelés nélkül. Őszintén szólva, laikus lévén fogalmam sincs, hogy miyen számokban gondolkozzak. Ha valakinek van tapasztalata, legalább nagyságrendileg, kérem ossza meg.
és tessék mondani a bijóműanyag nem bomlik le a falról?:)) és milyen ásványvizzel higithatom ? mert ugye a Szentkirályi a tuti mert az valami dijat is nyert:)))
Némi segítségre lenne megint szükségem. Jogerős építési engedélyünk van egy családi ház tetőtérbeépítésére. Viszont egy kicsit máskép szeretnénk megépíteni,egész pontosan két kutyaól ablak helyett a homlokzaton,egy trapéz alakú tetőkiemelést szeretnénk. Az önkormányzaton azt mondták,hogy módosítani kell a tervet,és amíg a módosításra nem jön meg a új jogerős engedély,addig nem lehet folytatni az építkezést. De közben a mamám lakik alul a földszinten,60nap az elbírálási idő,addig ne legyen tető a feje felett? Nem lehet esetleg utólag valami megvalósulási tervet benyújtani,és addig is folytatni az építkezést? Előre is köszi a válaszokat,Üdv,Brigi
A nyilaszaro csere csak akkor nem engedelykoteles, ha azonos mereture es alakura csereled. Papir szerint ha a 3 szarnyas ablakot 3 szarnyasra, az mar engedelykoteles!
Természetesen nem én akarom ezt eldönteni, csak az sem mindegy, hogy az ember merre indul el a tervezéssel (anyagválasztás, stb). Nem statikus vagyok, de azért van némi műszaki érzékem, ami talán arra elég, hogy az ember azt eldöntse, hogy ha eddig egy szerkezet gond nélkül viselt egy terhelést, akkor várhatóan, az attól kisebbel is meg fog tudni küzdeni. A kérdésem erre irányult. Az engedélyezés része pedig jelen esetben nem feltétlen ennyire sarkallatos, mert az állagmegóvás, felújítás általában nem építési engedély köteles. Ha beázik a tető, mert rossz, akkor értelem szerű szvsz, hogy nem kell hónapokig tűrni a vizet, szelet, havat amíg az eljárás lezajlik és jogerőre emelkedik a határozat, hanem fogod és megcsinálod, aztán kész. A ház külső látványa egy nyílászáró cserétől és mondjuk egy hőszigetelés+vakolástól is megváltozik, mégsem engedélykötelesek, igaz a vonatkozó jogszabályhelyet nem ismerem részletesen, de majd utánnanézek. A tanácsaidat köszönöm. :-)
Eltérően mozog a fődém és a fal. Általában a fődém és a fal csatlakozásánál ha eltérő anyagok vannak akkor gipsz, vagy nikecell, stb, díszítő csikot kell betenni. Alatta továbbra is lesz mozgás, de ha jól van feltéve akkor nem láttszik.
A másik dolog, hogy 0.5-1cm az már szerintem elég sok lehet, hogy rosszul van megcsinálva a gipszkartonszerelésed a plafonnál, vagy a fafődém nem lett méretezve rendesen, vagy leterhelitek a mennyezetet a padlásra felrakott lommal..
Sziasztok! Az a problémám, hogy a tetőtérben a tégla falra gipszkartonlap van ragasztva és a mennyezet is gipszkarton. A fal és a mennyezet illesztésénél, körbe a sarkok megrepedtek és a mennyezet eltávolodott(mintha megemelkedett volna) jó 0.5-1 cm-re ! De csak télen , nyáron vissza ereszkedik... Mi a probléma és hogy lehet orvosolni!!! Aki tudja mi a gond kérem írjon! Köszönöm!
sziasztok.segítséget szeretnék ,falfesték ügyben .vettünk egy házat és diszperzittel van festve.mi eddig csak mésszel festettük a falakat és most is úgy akartuk ,de ahhoz át kellene glettelni az egészet ami sok munka ,sok pénz és még igazán szép se lesz. állítólag létezik olyan ,hogy bio diszperzit .erről szeretnék valamit megtudni,mi a neve ,kb.mennyi az ára ,hogy kell vele bánni ,mekkora kiszerelésben van ,mennyi kell belőle ,milyen színekben van,hol lehet kapni?
Ez a tetőszerkezet teherbírása miatt volna érdekes, a faanyagok (gerenda, fogópár, stb) szemmel nem tűnnek korhadtnak, vagy nagyon lestrapáltnak, így ezt nem szívesen cserélném. A másik megoldás az volna, hogy vagy valami modernebb zsindely+OSB (deszkázat). Esetleg tudnátok ajánlani olyan tetőhéjalást, ami nem túl nehéz és a fentiektől eltér (nem cserép, nem pala és nem zsindely)?
Nem biztos, hogy Neked kéne azt számolgatni, hogy a tetőszerkezet mit bír el, és mit nem. Hacsak nem statikus tervezőmérnök vagy... De akkor biztos nem itt kérnél tanácsot :)
Szerintem keressél egy hozzáértőt, aki megmondja, hogy mit lehet, és mit nem.
Ja, és mivel a ház külső látványa megváltozik, így jó eséllyel még építéshatósági engedély/bejelentés is fog kelleni, tehát építésztervező nélkül se nagyon fogod megúszni. Már persze ha nem ugyanolyan színű és típusú fedést rakatsz vissza...
Most jutott el arra a szintre, hogy a tegla telitodott es mint a szivacs, ontja magabol a vizet. Az a rohadek mekk-mester (sajnos egyre tobb van beloluk) arrol is gondoskodott, hogy ne lehessen a belest egyszeruen kivenni
Szerintem ezen a ponton már szinte mindegy, hogy a bélést kitudod-e venni, vagy sem, mert a telítődött téglákat jó eséllyel úgyis ki kell dobni.
Szia! Azért bátorkodtam írni mert magam is hasonló cipőben jártam anno. Nagyon sok rémtörténetet hallottunk mi is az építőipar "hiénáiról" stb. Tartotunk nagyon az egésztől. Annál inkább meglepő volt az a hozzáállás amit végül a kivitelezőnk esetében tapasztaltunk. Ismerős ajánlotta de még így is paráztunk előtte, de utólag azt mondom jól döntöttünk. Nem az ingyenreklám helye, de mivel aki komolyabban kaparja ezt a témát úgyis belebotlik: kulcsrakeszhaz.hu a cég. Igaz főképp Pest megye északi részén dolgoznak. Van referenciakörút, stb. Nem a legolcsóbb a piacon de messze nem is a legdrágább, viszont garantáltan megbízható. Sok sikert és főleg kitartást!
Nem tudom, emlekeztek-e ra, kb. 2 hete kertem otleteket az ugyben, hogy vajon miert keletkezhetett nedves folt a kemenyt hatarolo falakon. Valamelyikotok tippelte, hogy esetleg beazasrol van szo, mindenesetre nezzem meg, hogy a padlasterben mi a helyzet. Nos, a helyzet rosszabb, mint gondoltam. Felmentem a padlasterbe es lattam, hogy a kemeny, a fodemszinttol szamitva kb. 1 meteres magassagig teljesen nedves, gyakorlatilag mar mallik le rola a vakolat (decemberben meg semmi feltuno nyoma nem volt!) Nem volt mese, segitseget kellett kernem, mert latszott, hogy ez nem bezas (a teto sikjaban es az alatta levo kb. fel meteres szakaszon a kemeny tok szaraz volt). Egy kemenyepitessel foglalkozo tapasztalt szaki segitsegevel kiderult, hogy sajnos nehany eve, mikor a haz epult, a beles rosszul lett berakva a kemenybe: forditva rakta ossze a vadbarom marha - ha tudnam, hogy ki volt az - de sajna nem en epitettem a hazat - akkor megszorongatnam a tokeit... kivancsi vagyok, hany kemenyt barmolt meg el az evek soran. Igy ennek kovetkezteben a kondenzviz a beles kulso feluletere ki tudott jutni es ott eveken keresztul szepen aztatta a kemenyt. Most jutott el arra a szintre, hogy a tegla telitodott es mint a szivacs, ontja magabol a vizet. Az a rohadek mekk-mester (sajnos egyre tobb van beloluk) arrol is gondoskodott, hogy ne lehessen a belest egyszeruen kivenni, s ezzel javitani a hibat (telibe van az egesz ontve malterral), igy az egesz kemeny kuka. Ez most nekem egy nagyjabol 100-120ezer forintos mutatvany, rettenetesen esz a mereg, hogy hogyan lehet ennyi esszel egyaltalan eletben maradni, nemhogy munkat vallalni. Csak egy jo tanacs a frissen epitkezoknek: jol nezettek meg, hogy az ilyen munkat kivel vegeztetitek, mert nehany ev mulva idozitett bombakent robbanhat. Az az egy szerencse, hogy a haloban, ahol a folt megjelent, ugyis le akartam vakarni a tapetat, igy legalabb azt nem lehet a karlistara felirni... remelem a javitas utan rendesen kiszarad (szerencsere tavasz/nyar jon, igy jo eselye van) es nem marad semmi nyoma.
Jó piszok drágán hirdetik a fémlemez fedéseket. Ennek nem feltétlenül kell, hogy "ipari" kinézete legyen, de mindenképp jó drága. Ez palára hajaz: RHEINZINK-Rauten rombuszfedés (7,7 kg/m2, ~14000,-/m2) Ez meg cserépre: Lindab Topline cserepeslemez (5 kg/m2, ~3400-4300,-/m2)
Sziasztok!
A következő kérdésem volna a T. társasághoz: 1 éven belül szeretném a tetőnk héjazatát lecserélni. A jelenlegi héjazat a következő: régi síkpala, erre ragasztottak bitumenes zsindelyt, olyat, ami tekercsben van (bocs, de nem tudom a nevét ennek az anyagnak). No, ez nem túl szép dolog önmagában sem, meg a pala mintázata is átüt rajta és a tető hőszigetelése sem jó, valamint vannak helyek, ahová csak a héjazat cseréjekor lehet odaférni utólagos hőszigeteléshez. A kérdésem az, hogy szerintetek a pala+zsindely súlya nagyjából egyenértékű-e azzal, ha mondjuk a tetőn lévő deszkázatot besűrítjük+cserép. A cserép átlagos súlya kb 50 kg/nm körül van+ a deszkázat (kb 10 kg/nm saccra). Ez a tetőszerkezet teherbírása miatt volna érdekes, a faanyagok (gerenda, fogópár, stb) szemmel nem tűnnek korhadtnak, vagy nagyon lestrapáltnak, így ezt nem szívesen cserélném. A másik megoldás az volna, hogy vagy valami modernebb zsindely+OSB (deszkázat). Esetleg tudnátok ajánlani olyan tetőhéjalást, ami nem túl nehéz és a fentiektől eltér (nem cserép, nem pala és nem zsindely)? Köszi, VeZo
Ha rám hallgatsz, akkor nem a 10-15db árajánlat bekérésével kezded az építkezést, hanem ha ismersz, vagy ajánlanak kőművest neked, akkor veszed a fáradtságot és megnézed a referenciáit.
Kimehetsz az éppen folyamatban lévő munkájára (ha nincs akkor felejtős), megnézeheted, h millyen minőségű munkát végeznek, milyen emberei vannak, és milyen szerszámkészlete van.
Az embereivel is érdemes beszélni pár szót, -pl mióta dolgoznak nála-, mert ugye ha aznap szedte össze az embereket a moszkváról, nem biztos, hogy annyira jól fog elsülni a dolog.
Ha megnézed a szerszámkészletét, azzal kiderül, hogy milyen maga az ember, mert amennyire igényes szerszámaira, kd annyira lesz igényes a munkája is.
Aztán ha ezek nagyjából jónak tűnnek, akkor érdemes árajánlatot kérni.
Kb, nyár elején állnánk neki építkezni, és most van folyamatban a kivitelező keresés-kiválasztás. Ehhez kérném a segítségét azoknak, akik már túl vannak az építkezésen vagy előrébb tartanak és elő tudják keresni az árajánlatokat...Szóval a kérdés, ha kivitelezővel tárgyalunk milyen részeletes legyen az árajánlat, mikre térjen ki, illetve egyes fázisokra mennyi a korrekt ár?
nem többszáz szelet, hanem darab, amit felszeltek. egy lábazatra valót (kb. 20-22, m2 eredeti felülettel 50e Ft) szeltek le úgy, hogy közben állítgatták a vastagságot (3-5 cm között....) is, hogy némi egyenetlenséget kihúzzanak síkba. ez nem egészen egy napjába telt egy segédmunkásnak (6-7 óra, amiből 1,5 óra arra ment el, hogy a zárlatot, ami állandóan levágta a phi relét, helyrehozzuk, és a végén takarítás, pakolás is belefért).
na igen, a tégla darabja 50Ft alatt volt, ugye, ebből kb. 44db/m2 = 2200 Ft/m2, de ez eloszlik átlagosan 3 m2-re, tehát 760 Ft/m2 ár jön ki anyaggal együtt.
ha valakinek kis felületre kell, persze nem éri meg, ahogy 1m3 föld elterítésére sem hívunk bobcatet, de ha egész homlokzatot akar burkolni, akkor megéri (mi további 1800 db téglát tervezünk felhasználni, felét kettészelve 3/10 cm megosztással, ...)
ja igen, nem keresek keveset, de fix állás, szóval ha hétvégén is bent lennék, nem fizetnék meg. ergo a szabadnapomat nem számolhatom napi 20-40e Ft-tal, mert amit nem kereshetek meg, az nincs. a többség azért ezzel így van, nem mindenki építőipari vállakozó munkaidejében, amit maga határoz meg a kereslet alapján (persze, ha éppen nincs megrendelőd, akkor neked sem 20e Ft a kiesett bevételed, hiszen nem tudsz olyasmiről beszélni. sokkal inkább egy szabadnap, amit tölthetnél a családdal. ez pedig felbecsülhetetlen, de éppen ezért Ft-ban kifejezett értéke sincs...)
Hehe! Te itt is vagy? Hmmm... A gond az vele, hogy pl. az élsimítónál ugye még ott van a zsalu amikor dolgozni kell vele, ezért az a része ami a zsalu mellé megy vékony kell legyen. Ezt fábol hogyan csinálnád? A másik szerszámnál is ugyanez a probléma és mindkettőnél még ott va a fa kopása is, na meg egy fém simítóval sokkal szebb felületet lehet előállítani, mint fával.
1-2 cm? az nagyon kevés, különösen ennyi pénzért. a 3cm-nek van értelme, igaz, azt utána rendesen fúgázni is kell. egy vízes vágóval szépen lehet szelni a téglát, és pontosan. egy ember egy nap alatt közel többszáz téglát szel fel egy normális géppel (nálunk csinálták, láttam, segítettem). ennek a napi bérleti díja kb. 20-30 ezer Ft + a gyémánt tárcsa kopása, ami lehet még közel ennyi (egy használható gyémánt tárcsa új ára pár tízezer Ft lehet, tehát ha sokat kérnek a kopásért, akkor érdemes tárcsát venni pl. a Platformnál).
persze, sarkoknál idomtéglát i vágni kell, különben csúnya lesz. féltéglánál vékonyabb már csúnya a sarkoknál (6-7 cm)
*hőszigetelése rosszabb, mint az XPS-nek, és hőhídat képez
*a beton kinyomja, különösen, ha vízes, azért, ha fölnedves és csömöszölni kell, akkor azért. ezen lehet segíteni kétoldali deszkázással, és szorító papucsokkal, de sok helyen kifelejtik (nálunk is....szerencsére, ugyanis utána levésettem, és helyette ment fel XPS...)
mellesleg a 28*6,5*13/14-es téglát simán fel lehet szelni úgy is, hogy mind a 4 régi felületet adjon...úgy látszik, le kéne védetnem az eljárást, és eladnom 250 Ft/m2 áron a szeletelőknek...:-))))
A régi szakik csinálták maguknak ezeket lemezből. Csodélkozom, hogy nem láttad őket a felsorolt áruházakba, mert sok van belőle csak éppen nem úgy néz ki mint a te rajzodon. Talán élhúzó és sarok kihúzó a nevük.
Jártam már mindegyikben, de ilyeneket nem láttam. Egyébként mi a hivatalos megnevezésük ezeknek? Az egyik lehet élsimító. De a másik...? Élsimitóbol olyan lenne jó, amelyikkel kb 4cm szélességben lehet szépen lesimítani és egyben lekerekíteni az élet. Láttam ilyeneket régebben kőművesek kezében, azok nem is nyelesek voltak, hanem egy kis foganytú volt rájuk hegesztve. Esetleg ilyeneket nem is lehet készen kapni? Már arra gondoltam, hogy egy szögvasból kellene ilyet gyártani, csak annak meg túl nagy a favastagsága. Esetleg vékony falú zártszelvényből...
Az építési állványokon elszaporodó választási plakátok láttán Humor rovatunk szakértői komplex megoldást dolgoztak ki, amellyel nem csupán az ország összes társasházának összes homlokzatát lehetne gyorsan felújítani, de a régóta húzódó választójogi reform gordiuszi csomóját is egyetlen suhintással átvágná...
A megoldás a következő: a társasházak közös képviselőit kötelezni kell, hogy ha renováltatásra szoruló házuk van, akkor azonnal keressenek maguknak egy állványépítő céget, és állapodjanak meg vele, hogy a tatarozás költségeinek átvállalása fejében két hónapig átengedik a cégnek az állványon keletkező reklámfelület értékesítésének jogait. A pártok előtt nyitva áll a lehetőség, hogy e felületeken hirdessenek – két hónap múlva pedig megnézzük, összejött-e mindenhol a felújításhoz szükséges összeg. Ha nem, akkor indul az újabb két hónap, egészen addig, amíg minden ház újjá nem születik. Öröm lenne nézni, ahogy dübörög a gazdaság! Ha minden ház elkészült, akkor eredményt hirdetünk: az a párt nyer, amelyik igazolhatóan a legtöbbet költötte a plakátkampányra. (Ez végül is nagyjából most is így van, nem igaz...?!) És ha az ötlet beválik, akkor pár év múlva ki lehet terjeszteni a megoldást a családi házakra, az irodaházakra és egyéb építményekre is...
Bontott téglaszeletek (1,2 cm vastagok) lábazaton, illetve homlokzaton használhatók?
Ha igen kell-e valamilyen fedőréteggel (viaszos anyag, lenolaj, stb) ellátni, hogy hosszú éveken keresztül ne károsodjon, és ha igen, akkor mivel?
Mint laikus, felmerül bennem, hogy a tégla elég porózus anyag, szerintem pár év alatt az időjárási viszonyokat, elsősorban a fagyra gondolva nem bírja és töredezni, málani fog.
Brico, Praktiker, Fészek, Obi és minden féle Építőanyagot is forgalmazó boltban. A Bricoban van ilyen menj be nyugodtan és válogass a különböző minőségü és kézre állóságu szerszámok közűl.
Holnap ütközöm a kivitelezővel, és nem szeretném, ha lemaradna valami. a földszinti (más nincs is) padlóburkolat a tervek szerint:
homokfeltöltés
10 cm kavicságy
10 cm C8 min. aljazbeton
2 rtg bitumenes lemezszigetelés, 15 cm ollós átfedéssel, 15 cm felhajtással
4 cm nikecell lépésálló
1 rtg bitumenes lemez szigetelés
5 cm C8 min. beton
1 cm kerámialap.
szóval azt szeretném, hogy ne beszéljen rá egyik alkotórész kispórolásra sem. tehát légyszi indokoljátok már meg, hogy mire miért van szükség (én is előadhassam ezt holnap)..ha nincs valamire szükség azt is..
Megtudnád mondani, hol lehet ilyen szeletelt téglát venni? A kerítés oszlopaimat és a terasz oszlopokat ezzel szeretném burkolni én is. Találtam eladót Siófok környékén.
Az első szeletből 2500+ Áfa/m2 a közepe 2000+ Áfa. Kicsit sokkallom.
Egy kis részen kipróbáltam a lenolajazást és úgy tűnik, hogy utána már nem látszik a cementfátyol. Mondjuk elötte alaposan lekeféltem az egészet.
Pont ma volt nálam a festő srác, meg is akadt a szeme egyből a téglafalamon. És ugye azért a hozzáértők dícsérete mindíg jobban esik az embernek, mint a laikusoké. Hízott is a májam rendesen. :)
Viszont amit a Jancsi ajánlot, az -ha jól látom- nem igazi antik, szeletelt tégla, hanem csak valami utánzat.
Mondjuk azt én be nem engedném a házamba. :/
Persze ezekkel sokkal könnyebb dolgozni, mert szabályos formájúak.
ha átkented lenolajjal, akkor már nem lehet cementfátylat eltávolítani, tehát addig érdemes próbálkozni. vannak rá külön szerek, de az említett híg sósavas megoldás a legjobb. kültéren csináltam, és semmi gond nem volt vele.
más: KPS 141p, amire gondolsz, ha nem tévedek (finomszemcsés alapvakolat)
szép, egységes szürke szín, finom felület, könnyű bedolgozhatóság, de nem kellően vízálló, csapóesővel szemben kifejezetten ellenjavalt, oda tehát valami olyan kell, ami lábazatra is ajánlott. nálunk ilyet hasznűáltak kívül-belül alapvakolatnak, és ha záporeső van, akkor bizony ázik rendesen. nem ázik át, de lábazatra nem tenném....nem is javallt.
Laminalt padlo lerakasa elott hogyan, mivel erdekemes kivitelezni a szep egyenletes feluletet? Eleg hulladek modon volt leteve a korabbi padlo, igy felszedtem, de akkor lattam, hogy az alatta levo betonon is van mit igazitani. Mivel csinaljam, hogy szep eredmenyt erjek el? (Kezugyesseggel valamelyest meg vagyok aldva, szoval a kivitelezessel valoszinuleg nem lesz gond, ha kapok tanacsot a megfelelo hozzavalok tekinteteben. Ilyesmit meg nem csinaltam, mit hasznaljak?). Koszi.
Először szépen spaklival bele akartam kenni az anyagot a fugába, de borzalmasan lassúnak tűnt, meg rájöttem, hogy ha megfeszülök akkor se tudom úgy csinálni, hogy a téglát ne kenjem össze.
Aztán ezt meguntam, fogtam egy glettvasat és telibe húztam úgy mint a csempénél.
Mikor kicsit meghúzott, spaklival lekapartam a felesleget, utána meg vizesronggyal lemostam.
Most még hagyom kicsit száradni, aztán átkenem lenolajjal és kész.
Többféle anyagot is kipróbáltam fugázásra, de legjobb a knauf finomszemcsés alapvakolata volt. Végül ezzel csináltam az egészet, mert ez nem húz meg túl gyorsan, meg a szemcsemérete is ennek volt a legjobb.
Voltak itt páran -akik csak elméletben csináltak ilyet-, azok megmagyarázták azt is, milyen szerszámokkal kel csinálni, de persze a valóságban azok használhatatlanok, a szeletelt téglához, mert ennél egyenetlen a fugaszélesség.
Hi! Nyitottak vagyunk ahogy írtad a "polgári" jellegű kinézetű házra is, hisz az a lényeg, hogy azért lehessen rajta érezni, hogy "magyaros". (Mi sem egy tipikus parasztházra gondoltunk.)
Esetleg tudnál közelebbi városrészt is megjelölni, hogy Érd melyik részén kellene körbenézni?
Sziasztok! Törökbálintra keresnék segítséget, egy kb 88m2 épülő ház monolit födémjének elkészítésében. (kb 60m2 zsaluzás, anyag, szállítás, összerakás) Az ház hosszában kicsit elcsúsztatott téglalap. Ha van ismerős kérlek a számom mondjátok meg neki, köszi: Lajos 06204689166
szvsz nem parasztházban kéne gondolkodni, hanem vidéki, de "polgári" házban. a parasztházak sem jódolgukban voltak olyanok, amilyenek. ezek között nézzél körül. Érden van pár rész, ahol ilyen utcai homlokzatokat találhatsz élőben.
Néhány adat, hátha ez többet segít. A telek Érden van, 650 m2, 16 m széles, tehát aránylag kecskeny.5 m előkert, oldalhatáros beépítés, oldalkert 4,5m, építménymagasság 4,5 m, tető hajlásszöge 30-40 fok közötti, a telek fekvése nem a legideálisabb, ÉK-i.
A helyiségkapcsolatok már erőteljesen körvonalazódtak: utcáról nézve egymás mellett két traktus, bal oldali kb 4,8 m széles, itt a bejárat, boltíves közlekedő, erről nyílik balra befelé haladva a lépcsőház, Wc, fürdő, végében hálószoba, jobb oldali traktus 4,8 m széles utcára néz a nappali, ennek folytatásaként egy keskenyebb helyiségben az üveges tolóajtókkal eszeparálható étkezős konyha, terasz a kert felé a nappaliból és az étkezőből is megközelíthető.
A városban, mint ahogy ez országosan megfigyelhető nagyon megszaporodtak a mediterán típusú házak. Mi is hasonlóan látjuk azt, hogy egy múlt századbeli ház valószínűleg a mai korban nem funkcionál megfelelően. Viszont úgy gondoljuk, hogy jó volna kicsit ragaszkodni a gyökerekhez és egy olyan házat építeni ami megjelenésében érezteti, hogy Magyarországon vagyunk, szeretnénk ha a végeredmény egy izléses ház lenne.
Nagyon perverz. 90m2-es fszintes haz ket furdoszobaval, 6m2-es szobaval. Olyan kis szobak, hogy a kozlekedo meg a furdo nagyobb.. 103m2-es hazban 52m2-es nappali...
Arra figyelj, hogy a "hagyományos magyar parasztház" (akár svábház, akár alföldi, vagy bakonyi) szinte mindig hosszú ház. Tehát belépsz a konyhába, egyik irányban földes szoba, másikban tiszta szoba. Mivel a tetőtér természetesen nem beépített, így térdfal sincs. Ráadásul maga a ház keskeny, ez is akadálya a tetőtér beépítésének. A tornác és a kis ablakok jól védenek a nyári meleg ellen, viszont nem engednek elég fényt a szobába. Akkor, amikor hajnaltól késő estig a kint a földön dolgoztak az emberek, ez nem volt gond, de talán ti már nem fogtok napi 16 órát kukoricát kapálni. :-) Szóval ezt adaptálni mai viszonyokra nem egyszerű. (Persze ha kis házat akartok, akkor lehet.) Arra látok esélyt, hogy az építésszel megbeszélitek, hogy egyes elemek utaljanak a hagyományos magyar parasztházra, de ehhez azért jó lenne tudni, hogy - hol építkeztek? (Alföld, Balaton-felvidék, Dél-Dunántúl, Ny-Mo.?) - mik a beépítési szabályok? (szabadonálló, zártsoros, telekhatáron álló, stb.) Vagy elmentek az organikus építészet felé, esetleg kicsit eklektikus lesz. Ebből már láttam jópofákat. Az utcafront hagyományos parasztházat formál, aztán befelé kiszélesedik, hogy elférjenek a mai igényeknek megfelelő terek. A végén úgyis az építész lesz, aki az egészet átlátja. Legalábbis ideális esetben nem pakol fel tücsköt-bogarat a homlokzatra csak azért, mert a megrendelő így kívánja. Ne érts félre, nagyon szimpatikus a törekvésed, csak kicsit kevés az "input adat".
Házunk tervezés alatt áll, de még nem tudjuk, hogy kivülről hogyan nézzen ki. Az elképzelésünk átmenet a falusi parasztház (tornácos, zömök oszlopok, fa tulipános zsalugáterek, kicsi ablakok, stb) és egy mai "modern" ház között, tehát szeretnénk, ha érződne rajta valami magyaros jelleg.
Kerestem a neten, valamint átnéztünk egy csomó újságot, de nem találtunk olyan képeket, amikből ötletet meríthetnénk. Tudtok valamit ajánlani, esetleg honlapcímeket?
Sziasztok, segítsetek! Hétvégén kukatárolót csinálok ytongból, amelyhez fagyálló flexibilis ragasztót használok. Kell-e a valami fagyálló adalékot hozzáadnom, mert hétvégére +1-2 fokot jeleznek éjszakára és félek attól, hogy ez lehet -1-2 fok is lemehet. Ha kell adalékot hozzáadnom mondjatok ilyen, valamint hol tudom beszerezni. Segítségeteket előre is köszönöm.
Én csak a nem megfelelő anyagválasztásra és technikára utaltam. Mert a zsákosvakolat nem megfelelő, van kimondottan ehez való fugázó anyag és fugázókanál.:-) Persze ennek ellenére is összelehet kenni a téglát. De vedd úgy ,hogy nem szóltam.
a terca útmutatók között van olyan rész, ahol fúgázásról van szó (útburkolatot készítenek, és utólag burkolják). ott le van írva, hogy miként lehet leszedni:
"Nem tartozik az igazi „kivirágzások” közé, de szintén bántó esztétikai probléma, amikor a kivitelezés során – a falazó, ill. burkolóhabarcsok elôkészítésének és felhordásának bármilyen gondos elvégzése mellett is – a burkolótéglák látszó felületére habarcs kerül.
A habarcsnyomok eltávolítására már a falazáskor, a fuga kialakítása után sor kell, hogy kerüljön. A vizsgálatok szerint mind a Terca klinkerhabarcs, mind a Terca burkolóhabarcs száraz ruhával eltávolítható a felületrôl. Legcélszerűbb eljárás a még nedves habarcs száraz ruhával való letörlése, majd ezt követô, tiszta vízzel nedvesített, kifacsart ruhával való letörlés. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne vigyünk be sok felesleges vizet a tégla anyagába. A száradás után megmaradó habarcsnyomok a karbonátosodás miatt vízzel már nem oldhatók, csak híg (1:15-20) háztartási sósavval távolíthatók el. Erre a következô megoldás ajánlott: a felületet a folt helyén tiszta vízzel meg kell nedvesíteni (azért, hogy a hígított sósav beszívódása a falazatba minél kisebb mértékű legyen), majd
a felületet át kell törölni a hígított sósavas ruhával. A sósav maradékát (nedvszívó klorid sók keletkezésének megakadályozására) tiszta vizes ruhával végzett többszöri áttörléssel el kell távolítani, ügyelve arra, hogy eközben a felületbe ne vigyünk be sok nedvességet, ami esetleg késôbb „kivirágzást” okozhat"
Hello! Ismeri valaki a Koprox nevű vízszigetelő cementfestéket? Ha esetleg volna valakinek tapaszatalata vele kapcsolatosan, nagyon örülnék, ha megosztaná velem, mert nem sok infóm van róla, de jónak tűnik vízszigetelésre.
Bocsi! Első ránézésre azt hittem, hogy a fölső rész a burkolat :)
Én válaszfalat csináltam bontott téglából és azt hiszem 100-120-as csiszolóvászonnal csiszoltam meg utólag. Egy darabon pedig kipróbáltam, hogy bekenem méhviasszal, ami kiemeli a színeket és por sem tapad meg rajta annyira. Már csak azt nem tudom, mikor jutok el oda, hogy a teljes felületet megcsináljam :))
Ezt a falat most burkoltam le szeletelt téglával....
Ez így van kész.
r0226
Te próbáltál már ilyen széles(1-1,5cm) fugát csiláni? Mert hidd el nekem nem egyszerű dolog! Ehhez képest a csempe fugázás gyerekjáték.
Ráadásul ezt rendes fugázóval nem is lehet csinálni, egyrészt mert ráköt a téglára és nem lehet lemosni, másrészt meg ebbe a falba (4x2,7m) 60kg fugaanyag ment bele. -akkor számold ki, hogy ez fugázóból mennyibe kerülne!
Egyébként, végül zsákos vakolattal fugáztam ki, az tűnt a legjobbnak.
Csemperagasztót is kipróbáltam, de az is nagyon rákötött a téglára és csúnya lett.
Én laktam olyan lakásban, ahol az alattam levő (alagsori) lakásban beépítették a lichthofot, így az én lakásom fürdőszoba ablaka lett a megközelítési lehetőség. De ettől még ez nem szabályos. Ha az ablak máshová nyílik, akkor nem tudod azt kibontani ajtónak? Kicsi lesz, és keskeny, de amennyit egy lichthofba bejár az ember...
Az OTÉK előirja a légakna alsó megközelithetőségét és mivel közös területről van szó, a tulajdonostársak is kifogásolhatják a dolgot. Esetleg, ha mondjuk csinálsz belülről egy hőszigetellést és egy nyitható, körben gumiprofilra csukódó OSB ajtót, amit letapétázol, lefestesz?
esetleg menj el a home centerbe, ott sok cég sok terméke kint van, de ha nem akarsz annyira kimenni, akkor a király utca elején van egy-két cég, akiknél 50-60e Ftért már szép furnéros ajtókat lehet kapni, vagy a külső bécsi út elején is van egy jó cég, de a nevek most nem jutnak eszembe, már rég jártam náluk.
háztartási sósav+ gyökérkefe, majd lemos, majd ismétel. Nagyobb vakolat darabokat lehet kicsit ütögetni is. Érdemes a megtisztított téglákat kezelni speckó szerrel (barkács áruházakban kaphatók)
Fa beltéri ajtókra lenne szükségem (az a classic forma). Mivel pesti vagyok a 2-300 km-re lévő boltokat nem igazán néznem meg, csak ha tuti a tipp. Pesten viszont nem találtam semmi érdemlegeset. Márnem Baumax és mégnem Hofstadter közötti árban keresnék.
Tippek jöhetnek email-ben is spud@ freemail.hu
kösszi
a vakpadlós szegelés újra nyikorogni fog tudmo mert nekem az előszobába úgy rakattam le mert el kellett volna bontanom a gardróbot ahhoz hogy OSB lapozni lehessen a vakpadlót.
Arról nem is beszélve ,hogy nem tudhatod hogy az a salak honnan került oda Nem kicsit egészségtelen illetve rákkeltő is lehet de mindenki azt csinál amit akar
én mindenképp felszedetném !és ahelyére töltenék kvarchomokot vagy perlitet
Az hogy kinek mi olcsó és mi drága saját maga dönti el nekem a komplett lakás parketta felszedése OSB lapozás újrarakás csiszolás munkadija volt 160 Eft . ez azért a munkáért nem sok viszuont a felhsznált anyagok ennél többet tettek ki
mondjuk én úgy voltam vele ha már egyszer megcsináltatom akkor jó is legyen ne kelljen 5 év múlva újra kezdeni
Így van 1967 es tölgyfaparkettám gyönyörü érett szinnel és olyan lakkal lelakkozva amit sportpályákhoz és nagy igénybevételű helyeken használnak
Van valakinek tapasztalata prokoncept tetővel. Vonzó ez az építőelem, mivel igy a szarufák között is lehet szigetelni, így a tetőtér nyáron kellemesebb klímájú lesz.
Nemrégen vettünk egy házat, remélhetőleg 2 hét múlva végre a nevünkön lesz :-)
1965ben épült, kocka, tégla, sátortetős - cserepes.
Az alapozás az jónak tűnt, mert belülről nem voltak repedések. Már átbeszéltük a terveket, mit hogyan - 3D-ben megterveztem, hogy fog kinézni majd, de lenne pár dolog, amiben egyelőre még tanácstalanok vagyunk.
A taposózást, festést, villanyszerelést, kőműves munkákat meg tudjuk magunknak csinálni. Víz-gázszereléssel kapcsolatban lenne szükségünk tanácsokra.
Szüleim 3szor építkeztek, sokszor újítottunk, de a mai kor vívmányaival annyira már nem vagyunk tisztában.
Tehát.
GÁZSZERELÉS: A házban most egy darab gázkonvektor és egy cserépkályha van a szobák között. Abban párommal egyet értettünk, hogy cirkó fűtés lesz. (eddigi tudásunk szerint)
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy milyen típusú gázkazánt ajánlottok? Kb 65 nm-nek mennyi lenne az anyagköltsége. Pár radiártort már néztünk, pl fürdőbe csőradiátor 20.000 körül mozog. Illetve mennyiért építené ezt ki egy gázszerelő?
2 szoba lenne, ott radiátor, konyha-étkezőben, fürdőben és wc-ben padlófűtés+radiátor. Vagy ez így már túlzás? Hallottunk falfűtésről is, ez mennyire jó?
Illetve az eddigi legnagyobb dilemmánk a cserépkályha. Kidobjuk vagy maradjon?
Vegyestüzelésű kazánt érdemes-e beépíteni pluszban? Mennyibe kerülne az még kb?
Ezekhez kell valamilyen külön engedélyezés?
Ill még egy kérdés, hogy most valószínűleg csak gázkazánra lesz pénzünk, de úgy kellene kiépíteni az egészet, hogy vegyes tüzelésűt majd be tudjunk tenni később. Gázkazán pedig olyan kellene, hogy később a tetőteret is be tudja fűteni (kb összesen 100 nm lesz akkor)
VÍZSZERELÉS: sajnos ezt is teljesen újra kell csinálni, mert a 85 éves néninek megfelelt egy vasmosogató és egy mosdó, wc sincsen bent a házban, viszont jó hír, hogy a csatorna bent van a telken, addig megcsinálhatjuk mi, majd szakember kötheti rá tudomásunk szerint. Itt 65 nm-ről lenne szó, később max +1 wc lenne fent is. wc, kád, mosdó árakkal tisztában vagyunk, minket a többi része érdekelne.
Adot egy régi társasház, első emeleti lakás, és mivel alatta már folyosó van, egy kis (értsd. kb. 1,2 méter magas ajtó) a lichthof-ra. Ezt az ajtót szerintetek be szabad falazni? Van egy ablak is tőlünk, amin szükség esetén ki lehet bújni takarítani, de mivel az ajtó közvetlenül a konyhánkba nyílna, ezért higiéniai és hőszigetelési okokból szívesen megszabadulnánk tőle.
"Ha függőleges a szellőzőcsöved, akkor ingább pillangószelepet kell bele tenni."
Ehhez kell a szellőzőventillátorral valamilyen jel összeköttetés, vagy a nyomásváltozásra nyit? Gondolom akkor nyit csak, ha megy a ventillátor, egyébként nem engedi a levegő áramlását.
Remek, megnézem és köszönöm az infot!
VeZo
Gravitációs zsalut csak akkor tudsz használni, ha a házfalon van kivezetve a cső vízszinttesen. Ezt a falra kell felcsavarozni, úgy, hogy elfedje a csővéget. A lamellákat a gravitáció tartja csukva, és a légáram tudja kinyitni.
Ha függőleges a szellőzőcsöved, akkor ingább pillangószelepet kell bele tenni.
Ezek néhány százforintos alkatrészek, bármelyik barkácsáruházban lehet kapni.
Kicsit drágább megoldás lehet egy automatazsalus ventillátor. Itt egy a ventillátorral egybeépített zsalut mozgat egy hőbimetálos egység és csak addíg tart nyitva, amíg megy a ventillátor.
Szia SZERELO! Írod, hogy: "majd teszek rá kint egy gravitációs zsalut, hogy csak kifelé legyen légáram." Ez milyen szerkezet? Készen kapható valahol? Nekem is a WC-m szellőzése a probléma, mert a ház olyan területén van, ahol nem lehetett kültérre vezetni, ezért a tetőtér lakás felől elzárt, tetőszellőzővel ellátott helyére megy egy 110-es szellőzőcsőbe szerelt ventillátor segítségével, viszont sajna elkövettem azt a hibát, hogy nem raktunk fűtőtestet a budiba. Arra gondoltam, hogy minden oldaról fűtött helyiségek vannak, nem lesz hideg, de a szellőző miatt sajna ez nem jött be...Köszönettel: VeZo
Parketta újrarakáshoz szeretném a tanácsotokat kérni. Jelenleg salakkal van megcsinálva, mi volna a legolcsóbb, mégis korrekt megoldás? Jó salakba visszatéve, vagy olcsóbb aljzatbetonozni, esetleg osb lapra szögelni vagy ragasztani, lehet olyant csinálni? És akkor mi legyen a lap alatt?
Mindkét termék jó ...visszont akkor a legjobb bármelyik is ha jó vastagon rakod...azonban ha vastagon rakod vastagon fog a ceruza és ezzel arányba laposabb lesz a pénztárcád...
az ismert márkatermékekre visszatérve: mi a tapasztalatotok pl. szigetelésnél csak rockwoolt, vagy nikecellt? esetleg vannak e olyan termékek, amik olcsóbbak és jó minőségűek? nekem olyan érzésem volt a kereskedőknél, hogy van egy féle(ismertebb) és kész! nem is próbáltak meg mást ajánlani.
Na megosztom a tapasztalatomat veletek a szellőzéssel kapcsolatban:
Szóval, nálam a földszinti wc helyezkedik így el, hogy az épület közepén van.
Úgy oldottam meg a szellőtését, hogy egy 110-es lefolyócsövet bevéstem a falba, amit kivezettem a kültérbe.
Mondjuk nekem van benne egy kis ventillátor, de ha azt nem használom, akkor is van légmozgás.
Ráadásul azt vettem észre, hogy elég intenzíven bejön rajta a kinti hideglevegő. -ami mondjuk wc esetében nem túl előnyös, be majd teszek rá kint egy gravitációs zsalut, hogy csak kifelélegyen légáram.
Meg lehet oldani, de inkább 200-ast javasolnék (vagy 2 x 110-et) mert azzal már passzív módon is kialakulhat a légmozgás. Egy db 110-es cső esetén aktív szellőztetés kell, pl. egy csőventillátor.
Idén - értsd: 2007 - a Wienerberger olyan **ar volt, hogy még egyszer nem vennék.
Ha van lehetőséged próbálj Kőröst szerezni! Árban néha a Leier alatt van, minősége meg a legjobb. Sajna csak szakaszosan gyártják, de nagyon jó alapanyagból. Most valószínű kapható!
a kamra szellőztetésre visszatérve: a légcsere megoldása végett milyen ötlet lenne ha a kavics feltöltés alatt elhelyeznénk egy 110-es pvc csövet a ház faláig. így meg lehetne oldani?
elkezdtünk árajánlatokat kérni a tüzépekről. mit gondoltok az anyagokkal kapcsolatban a márkanevet kell megfizetni vagy a minőség összhangban van a már ismert márkákkal? Gondolok itt arra, hogy van e lényeges különbség mondjuk a Wienerberger 44-es és a Leier 44-es téglája között???
80x120-as Velux,vagy ahhoz hasonló rendszerű tetőablakot keresnék használtat/de használhatót/ 4db-ot ,/a 80 lényeg,120-asnál lehet nagyobb,kisebb ne nagyon és keresek 1 db kisebbet,80x60-ast.
A segítségtekre lenne szükségem: 120 nm, régi, 1. emeleti lakásba radiátoros + padlófűtéses keresünk kondenzációs kazánt. Nagy szükség lenne értékes gyakorlati (és persze független - :) ) tapasztalataitokra, mert teljesen amatőrök vagyunk, és már belezavarodtunk a kazánnézegetésbe. Szóval: ár-érték arányban nagyon jó (de megfizethető), megbízható, csendes, energiatakarékos, jó szervízhátterű kondenzációs kazánt ajánljatok légyszi (lehetőleg legyen egy kis melegvíz tartálya is, hoyg ne folyassuk feleslegesen a vizet), amire technikai antigéniuszként rábízhatjuk magunkat, nem lesz vele gond és hosszú évekig hűséges kazánunk lesz. :) Előre is nagyon köszönöm! lakas2008@freemail.hu
Mivel kéményről van szó én elsőkörben a kéményseprőket hívnám ki. De mint írtam nincs ilyan irányú tapasztalatom, ezért ennél többet nem tudok segíteni :(
Nálunk pár éve egy labda került a kéménybe :) egy agyalágyult ismerősünk megmutatta a fiamnak, hogyam rúgja jó magasra a labdát :) Pont bele a kéménybe, ráadásul a 3 közül pont abba, ami a mi fürdőszobánkból vezette ki a vízmelegítő és a konvektor füstgázát. kb. 15 m magasságban volt a teteje :) A kéményseprő hozzá se tudott szagolni, a tűzoltók szedték ki. A srác tűzoltó volt, úgyhogy megoldotta a problémát :)
Ooo, ha en azt tudnam... gyakorlatilag semmit nem tudok a hazrol, csak most, hogy lassan masfel eve lakunk benne, sorra jonnek elo itt-ott hibak.
Valakinek tippje esetleg, hogy ennek a kideritesehez (marmint hogy a kemeny belelesevel van-e gond) mi lenne a legjobb megoldas? Milyen szakembert hivjak?
Tisztázzuk: ahhoz, hogy átszellőztess nem csak elvezetni kell a levegőt, hanem odavezetni is! A tető felé nagyobb lesz a légmozgás a "kéményeffektus" miatt. De honnan biztosítasz levegőt ehhez?
Ismét visszatérünk a tervezőhöz: ez az ő feladata! Meg a statikus is. Az meg milyen munka, hogy "ja, bocs! mást terveztem, de majd a kivitelezésnél..."?
oké, akkor már csak azt lene jó tudni, hogy melyik lehet a hatásosabb! átszellőztetni egy nyíláson át a háztartási helyiségbe vagy felfelé a tető felé? szerinted???
Ha te ragaszgodsz a kefnis megoldáshoz akkor azt kell terveznie. Te vagy a megrendelő, neked van rá pénzed. A havernál is ilyen meló volt de ott monolit födémet csináltak és a meglévő födem volt a zsalu amit alulról megtámasztottak. Ezen is gondolkozzál el és nézze meg egy statikus ,hogy nálad lehet-e ilyet csinálni.
Aki azt mondja, hogy nem kell alátámasztani baromságot beszél! Tök mindegy, hogy milyen vasalást tesz belé, alá kell támasztani. Ennek létezik egy technológiája, "bűvészkedéssel" nem lehet kikerülni.
Imádom amikor a kivitelező az okosabb! Ilyenkor szokott jönni az a duma, hogy : "Áá, más az a tervezőasztal mellett és más a valóságban!". ... Mi köze van neki ahhoz, hogy milyen a szigetelése? Majd az építészed megoldja ("pillanatok" alatt át lehet tervezni, tehát ő is saras!). Öt ilyen okoskához volt szerencsém tavaly. .... Ott a terveződ, menjen oda a kivitelezőhöz és mondja meg neki, hogy '"E" gerenda, betonkefni, így és így kell csinálni!'
80x120-as Velux,vagy ahhoz hasonló rendszerű tetőablakot keresnék használtat/de használhatót/ 4db-ot ,/a 80 lényeg,120-asnál lehet nagyobb,kisebb ne nagyon és keresek 1 db kisebbet,80x60-ast.
Tapasztalatra, ötletre lenne szükségem a következőben: Adott egy régi ház, oszloppilléres megoldással rá-, föléépülne egy tetőtér. A régi ház nádfödéme egyenlőre maradna,mint álmenyezet és e fölé menne az új födém. na itt jön a probléma: Tervezővel beszéltem betonfödémben maradtunk, erre nekem porothermet tervezett. Megbeszéltük, hogy ez nem probléma, majd menet közben módosítjuk.
Kértem kivitelelőzktől árajánlatokat, és itt már szakmai kérdések merültek fel. Az egyik szerint, ha porotherm, akkor a régi födémet is le kell bontani, hiszen alá kell támasztani amíg az aljaztbeton össze nem fogja. A másik azt mondja, nem kell, majd 16-os vassal megerősíti és nem kell alátámasztani. Mondom nekik, hogy betonfödém lenne, mert azt elvben nem kell alátámasztani, 4.20-as és 2.40-es E gerendák lesznek. szerintük az nem jó....inkább porotherm, jobb, könyebb, jobb a hőszigetelése, de drágább, jóval.
most kissé meg vagyok lőve, betonkefniket nagyon olcsón tudnék szerezni, nekem masszívabbnak tűnik, és a pénztárcám se feenketlen.... de főleg a technológia különbségek zavarnak, hogy az egyik így a másik úgy....
Ha mindenaron technikaval akarod megoldani ami tervezesileg el lett cseszve, akkor: - szigetelt falak korben - levego be es kivezeto a hazt. helysegen keresztul (de a szabadba/bol) es/vagy a teton keresztul, ventillator
mi is erre gondoltunk először, de azt mondták, hogy több meleg menne be mint friss levegő:-((( amúgy ott lesz a cirkó és a mosógép is, radiátort nem tervezünk oda tenni, szóval fogalmam sincs, hogy mi lenne a legjobb megoldás!
Akkor abból csak aszaló lesz, nem kamra. Alacsony hőmérsékletet semmiképp nem tudsz csinálni, tehát akár át is szellőztetheted a háztartási helyiség felé!
b/1) felfelé megy, mintha kémény lenne. fent egy szabvány szellőző-idomban végződik (a csatorna szellőzőjét is így vezetik ki...). Kondenzvíz keletkezni fog, tehát a kérdés, hogy hogyan gyűjtöd és vezeted el. Pl. a padlástérben teszel a kürtőbe egy elhúzást, annak a legalsó pontján gyűjtöd a vízet tárolóba, és üríted. erre léteznek szabvány megoldások.
b/2) a padlástérben vízszintesen vezeted ki valahol az oldalfalra. hagysz a csőnek egy kis leejtést kifelé, így a falon túl lecsöpög és/vagy megfagy. ha ott nincs ventillátorod (belső oldalra helyezed el, itt ugyanis nem lesz akkora huzatod...), akkor nem károsít semmit. tavasszal megolvad és lecsöpög.
pontos típust, méretet, ventillátort nem tudok ajánlani, de pl. a Passzív ház topikban nagyon hozzáértő és/vagy tapasztalt emberek vannak, vagy a légfűtéses topikban (pl. peterch)
Nem tudjuk sajnos áttervezni, csak itt maradt hely:-(((
bocsi, de nőből vagyok úgyhogy le kell fordítanom:-)) Szóval a fölfelé vezetés úgy nézne ki, mint ha egy kémény lenne? hogy tudom megakadályozni a víz visszacsöpögését? illetve méreteket esetleg típust tudnál ajánlani???
A paralecsapodas hulyeseg volt... pontosabban a szomszed szaki hulyesege, en meg gondolkodas nelkul benyeltem es leirtam ide... Vazolom: az O elmelete az, hogy a kemenyben meleg a levego, a fal belso feluleten, a tapeta alatt meg hidegebb, ezert vizesedett ott be... de ez hulyeseg, hisz pont az van, hogy ha a kemenyben meleg a levego, akkor az a vele erintkezo falfeluletet melegiti, igy elvileg az a falfelulet, ami a kemenyt hatarolja, melegebb, tehat azon nem igazan lehetseges paralecsapodas. Valahogy az a nedvesseg viszont odakerul. Nejem szerint, olyan, mintha ki lenne csapodva valami a falfeluletre, mint mikor saletromos a fal, en nem tudom, nem lattam meg olyat, legalabbis nem figyeltem meg. A furdoben azon a ket tenyernyi folton a falfestek felso retege mintha felholyagosodott volna... talan nem ez a legtalalobb kifejezes, de valami olyasmi. A haloban meg a folt feletti tapetareteget konnyen le lehetett huzni, mint mikor kicsit megnedvesiti az ember, mert ki akarja csomagolni a szobat.
Ha kintrol szivarog be a viz, akkor a tetoterben mindenkeppen kellene, hogy valami jele legyen, vagy nem? Ha a padlasra felmenve nem talalok sehol nedvessegre utalo nyomokat (2 honapja meg tuti nem volt, alaposan letakaritottam a padlast, mert akkor teritettem le uveggyapotot), akkor megis hogyan juthat be a nedvesseg oda a falba? Fenebe, sem a rokonsagban, sem az ismerosi korben sincs senki ilyen teruleten tevekenykedo szakember, en meg tok bena vagyok ezekhez, azt se tudom, merre induljak...
A gázos kéményed vagy szerelt kémény, vagy épített béléscsövezve. abból nem tud semi kicsapódni úgy, hogy kivül megjelenjen. A padláson pedig milyen pára lenne? az megjelenne a tetőfólia belső felén első körben, nem pedig a kéményen.
Azért tippeltem erre, mert találkoztam már ilyen problémával: egy gázos rendszer kéményének külső felén a vakolat megy tönkre a tetőtérben, kb. 4 méterre a tetősíktól lefelé.
Biztos ez? Gondolom ha igy van, akkor a padlason is kellene, hogy latsszon a kemenyen valami nedvesseg. Meg akkor a fal es a plafon talalkozasan kellene hogy legyen a folt, vagy nem? Viszont esetunkben kb. a plafontol 20 centire vannak a foltok mindket falfeluleten. Utoljara igaz kb. 2 honapja jartam fenn a padlason, de akkor meg porszaraz volt a kemeny padlasra eso szakaszanak kulso felulete (meg emlekszem is, hogy nezegettem, mert tavaly szereltek fel a tetore a digi-tv-sek a tanyer antennat es a kemeny tovenel levo aluminium lemeznel vezettek be a kabelt. Fel fogok menni es megnezem... amennyiben ott a bibi, akkor megdicserem a digi-tv szereloket, mert ok csesztek el valamit, amikor bevezettek az antennakabelt. Pedig meg kerdeztem is, hogy rendesen megcsinaltak-e, nehogy bejojjon ott a viz...
a) tervezzétek át, mert a kamrának hűvösnek kell lennie, legjobb külső falhoz tenni, küloönösen azért, mert a határoló helyiségek falait is hűteni fogja. márpedig itt belső válaszfalakról beszélünk, ami nem hőszigetelésre lett kitalálva.
b) ha a) nem játszik, és ha nincs tetőtér vagy magas padlás, akkor tető felé ki kell építeni egy szellőzőcsövet (van ilyen idomtégla pl. ytongnál, de lehet simán a plafonon egy szellőzőnyílás is). A tetőn kell hozzá egy kimenet, és fogyelni kell, hogy a kondenzvíz el tudjon folyni valahova. ha elég hosszú a kürtő, akkor olyan szép huzatod lesz, hogy ventillátor sem kell hozzá, csak egy szabályozó, amit akár kézzel is állíthattok.
valszeg a kémény és a cserép/zsindely találkozásánál rossz a tömítés. magad is megcsinálhatod, ha nincs tériszonyod. ehhez rendelkezésre állnak mindenféle, egyik oldalon bitumenes, ,ásik oldalon színezett aluborítású szalagok kifejezetten ilyen célra. persze egyszerű szilikonnal is ki lehet nyomni, ami 2-3 évig tart, ha van némi szerkezeti mozgás, és sokkal tovább, ha nincs semmi.
Nem tudom, hogy pontosan melyik topicban tehetnem fel a kovetkezo kerdest, de itt mar kaptam neha jo tanacsokat, igy megprobalok itt segitseget kerni. A gond a kovetkezo: Masfel eve koltoztunk egy viszonylag uj (jelenleg 6 eves) csaladi hazba. Nyilt egesteru kombicirko szolgaltatja a futest/melegvizet. Azt vettuk eszre nemreg, hogy a kemenyt hatarolo falfeluleteken mindket oldalt (egyik oldalrol furdoszoba, masik oldalrol haloszoba van) kb. 2 meteres magassagban nagyjabol 2 tenyernyi meretu sotet folt jelent meg a falon. A furdoszobaban konnyebben eszreveheto volt, ott a feherre festett falon egybol feltunt, de nem sokkal kesobb a haloszobaban is eszrevettuk, hogy a mar emlitett helyen elszinezodott a tapeta... leszedtuk (egyebkent is le akartuk vakarni, de igy most ez elorebb kerult) es alatta szinten sotet foltokat talaltunk.
Latvanyra olyan, mint mikor atvizesedik a fal es egy sotet (piszkosszurke szinu) folt jelenik meg. Viszont itt elvileg semmifele vizvezetek nem kellene, hogy legyen, ami esetleg szivaroghat... mi a fene lehet ez? A kemennyel van valami? Ha igen, hova forduljak segitsegert?
most épülő házunkban a kamrának csak a ház közepén jutott hely, és így nem lesz rajta ablak:-((
Mivel lehet megoldani a hatékony szellőztetését????
a Kamra mellett a háztartási helység van azon van ablak. Első körbe arra gondoltunk, hogy hagyunk ki egy ablaknyi helyet a kamra falán de azt tanácsolták, hogy az nem jó mert csak a meleg levegő áramolna át.
A vas szerelése Tonnára van megadva 50.000 ft tól 250.000 ft / tonnáig terjed az ár
ez tartalmazza az anyagmozgatás költségét. Az ár függ attól, hogy hanyas vasakat kell szerelni milyen sortávval / dupla soros, egy soros /, valamint a távtartók és gerendák elkészítését is tartalmazza.
A beton eldolgozása 1600 ft / m2 az az 160.000 ft érdemes odafigyelni, hogy van elhúzva a beton ( ne legyen lejtése mert a későbbi munkát megnehezíti és újra rá kell betonozni még egy rendet...)és megfelelően van e utókezelve
Olyan 6-9ezer forint / m2 körül alakul a végössszeg.
Függ attól is, hogy a kivitelező fizeti a pumpát vagy a megrendelő.
Kefnis rendszer 5000-7000 ft / m2 körül mozog a munkadíj
Nekünk van saját doka rendszerünk ha érdekel írj mailt.
Szóval a födémnek nem csak a felülete számít, hanem az összetettsége, funkciója (járható, terhelhető, beépített tetőtér alá, stb).
aztán: ki csinálja bármelyiket? ha a kivitelezőnek van saját zsaluzata és/vagy porothermhez támasztó oszlopa, akkor kevesebb, ha csak az egyik vagy a másik, akkor annak javára dőlhet el az ár, ha meg egyik sem, akkor megint csak 30...:-))
Nálunk a kivitelezőnek nem volt semelyik, de a tervezés lehetővé tette szabványos EE gerenda használatát béléstesttel. ettől függetlenül kellett pár monolit szakasz problémás helyekre, ami drága volt. összességében ez volt a legolcsóbb megoldás nálunk, a mi födémünkre, ami szintén 100m2, a mi kivitelezőnkkel.
Adva van egy 100 m2-es födém. Mennyi kb a munkadíja a monolit födémnek /ácsmunkával, vasszereléssel, stb/ és mennyibe fáj ugyanez porotherm gerenda+béléstest használata esetén?
Még nem nagyon volt időm visszaolvasni, ezért elnézést, de csak egy rövid kérdésem lenne. Építésszel terveztetem a házunk bővítését. 150.000 Ft-ot mondott. Ez reális? Max 60 nm lenne a hozzáépítendő. köszi sziasztok és még egyszer bocs mac
olcsóbb? hmmm ha mindent egybeveszel szerintem nem olcsóbb, sőt müszaki tartalomban pl az esetedben még erősen gyengébb is... De mennyi lehet a különbözet forintosítva? Az egész felújítás-építés volumenére számítva? max 1 %?Vagy talán 2%? Én nem vagyok építész, ezek kicsit kapuszámok részemről, de nem hiszem, hogy így számolva valami horribilis összeg jönne ki mint különbözet. De amit ajánlottam még arra is jó, hogy ha most nincs pénzed bedeszkázni a plafont, akkor ráérsz bármikor mikor a pénztárcád megengedi, mivel ez design elem lenne így, és csak a szándékodtól függ majd, hogy mikor kerül megvalósításra. Persze ehhez olyan belmagasságot is kell terveztetni, hogy ez majd beleférjen!:)
Miért nem csinálod meg hagyományosan (monolit, vagy hasonló mai technológiával), és az alsó szinten helyet hagyva a szerkezetnek megcsinálhatod ezt a gerendafödémet úgy mint egy egyfajta álgerendázat. Így a kecske, és káposzta, no meg a farkas is rendben lesz!:)
Valamikor mindenképpen fagerendás födémet szerttem volna - ennyi maradt a gerendházból..:) - , de olvasgatva a véleményeket itt a fórum, arra jutottam, hogy tetőtérbeépítés mellé nem az igazi választás.
Azt mondja az építész most, hogy fagerendás födémen is meg lehet csinálni a rétegrendet és a szigetelést úgy, hogy a különbség (főleg hangra gondolok itt) elhanyagolható. Emellet a fürdőszobát is ugyanúgy ki lehet alakítani a tetőtérben, sűrűbb gerendakiosztással.
Van valakinek tetőtérbeépítése fafödémmel? Mik a tapasztalataitok?
Ez kétségtelen, de vedd észre, hogy nem szakember, sk csinálja hozzáértő nélkül. Nem fogja tudni pár szavas leírás alapján úgy megoldani, mint egy profi mert nincs rutinja, tehát nagy-nagy valószínűséggel kára keletkezik.
Ezen túlmenően az egész folyamat így, ebben a formában technológiailag nem ajánlott.
Valaki esetleg nem tudja milyen minőségű szigetelő anyagokat forgalmaz a Hozo Kft. Mert 12cm-es rendszerre szinezés nélkülire 2052ft-os árajánlatot kaptam.
ez édekes!? nem rég fejeztem be egy tetötér beépitést! és semi probléma nem volt! eddig soha nem volt problémám az ilyen dolgokkal.. pedig több mint 10 éve dolgozom... mindent meg lehet oldani! csak akarni kell...
Hallotam róla, hogy IBC tartályt szoktak lerakni esővízgyüjtésre. Az érdekelne hogy kötik bele a csőveket, mert ugy tom hogy ezeken 1db 150-es és 1db 50-es nyilás van. És hogy müködik a víz kinyerése belőle? (szivatyúval)
Szia! Egyáltalán nem tömíti el egyik fedőfesték sem az erezetet. Mi trinát selyemfényű zománcal szoktuk mázolni őket. ha nem volt még festve,akkor kell alá alapozni is. A falca ezeknek az ajtóknak natúr fa szokott lenni. Ott,illetve a tokon gittelni kell,legalább a lyukakat/repedéseket. aztán a natúr tokot és az ajtó falcát kétszer alapozni,és utánna fedőfesteni. Természetesen minden alapozás után csiszolni kell,felhúzza a szőrét.
szia! ne csinálj semit! hülyeség az egész! mehet a fütés! de ne nagyon meleget ! kb. 15 fok legyen hogy hirtelen ne legyen sok a pára! sokat kell szellöztetni! de csak rövid ideig, de sürün! szia!
Ez a "pumpás" dolog vmi Putzmeister féle betonkeverő/pumpa aljzatológép lehet, ami semennyivel nem igényel kevesebb vizet, mint mondjuk a transzportbeton. Ezekkel a mennyiségekkel nem nagyon lehet játszani.
Fólia: mi olyan méretű fóliát vettünk, ami az egész szobát lefedte. Erre a 10 m-es szélességek szinte mindig elegek. Felhajtod a szélén és levágod betonozás után.
Hajópadlóval lambériáztuk a felső szintet, a kőműves utána vakolt. Hónapokig tartott a vakolás, (télen, egy ember, segítség nélkül csak a szabaidőben...) és mégis a lambériának úgy megártott, hogy némelyik megcsavarodott, leesett. Pedig fűtöttünk rendesen és szellőztettünk.
Ahol most lakom, a lakás 2/3-a lett aljzatbetonozva szintén télen. Naponta legalább 2-3 alkalommal szellőztettem +ki-be járkálás, pár hét után már nem tudtam kinyitni a 40-es ablakokat 5 hónapig, és 1 mm maradt is a szárnyakban. Szóval ez a pára nem vicc!
szia! szerintem a salakot szed ki! nem egészséges! lépés álló nikecell, 5 cm beton 4.2 es hálóval! ez tuti! cserép a legjobb!! az a legtartosabb! és nem anyira nehéz is! ha gondolod tudok segiteni!
Az pozitív azért, hogy valami gépes-pumpás beton fog felkerülni? Tehát nem hagyományos betonkeverős és nem is készbeton, hanem helyszinen kevert, pumpás valami..., azt mondták, hogy nem sok lesz benne a víz :)
de gondolom a kartonoknak az a "kevés" pára is sok lesz..
Kb 2 hét múlva lesz esedékes a dolog, remélem addigra jobb idő lesz... Az oldalfalak, tűzfalak még nincsenek vakolva néhol szinte kilátni..., itt is tud kicsit szellőzni...
Fóliát hogy tudok úgy feltenni, hogy ne menjen a karton fölé víz? (a szigeteléshez tuti nem fog jutni, mert a párazáró fólia már mindenhol fenn van)
Nem "állítólag" nem olcsóak, hanem valóban nem olcsóak. Én több mint 20%-kal magasabb ajánlatot kaptam tőlük, mint a Larextól (Fatelep.hu). Igaz, ez utóbbi helyen nem lehet válogatni, viszont kaptam 25 db "fütyülős" gerendát is... ezzel együtt jó hely. De Kelet-Pesten tudok még hasonlóan jókat.
Ha szárítást nem is, de különböző rétegragasztottakat adnak. Más kérdés, hogy a 200 ezres nagyságrend csak extra esetben éri meg. Ilyen volt az én 3 db 6 m feletti teherhordó gerendám . De az valóban nem görbül, nem repedezik.
6-8 ezerért nem kapod szárítottan legfeljebb nem 3 hete vágták ki, hanem 2 hónapja. Nyár végén Budapesten - és környékén - végig néztem az összes nagyobb kereskedőt és a végén mindig a fenti derült ki!
Eléggé elcsesztétek....talán segítene ha a kartonok felületére raknátok fóliát idéglenesen és úgy tennétek fel, hogy ne kapjon lehetőleg a karton vizet...és a mögötte lévő hőszigetelés se...
Utánna lehet betonozni, és lehetőleg bukó nyilóra rakni az ablakokat, hogy száradjon, esetleg kötés gyorsító adalékot tenni a betonba (nem olcsó), figyelni arra, hogy a beton ne faggyon meg...úgyhogy holnap, holnap után ne betonozzatok...
Nem tudsz ebben az időben az aljzatbetonozáshoz annyit fűteni/szellőztetni, hogy ne károsodjanak a kartonok. Nekem aljzat után 2 héttel kerültek fel az ablakok, majd a vakolat. A karton később 2 héttel mégis párátlanítani kellett. Így szerencsére megúsztam, de a gép 3 hétig ment és az első két hétben 95% felett volt a páratartalom.
Sajna a betonnál még párátlanítani sem nagyon tudsz, hisz "megégetheted" a betont a túlzott páraelvonással.
Olyan kérdésem lenne, ami nem pont ide tartozik, de talán valaki tud segíteni.
Tetőteret építünk be, a menyezet és a ferde oldalfalak nagy része már le van kartonozva (felette természetesen párazáró fólia meg szigetelés, ahogy kell). A gépészet csak most lett kész és most fog készülni az aljzatbeton. Egy ismerősöm azzal riogat, hogy a betonból kicsapódó pára miatt le fognak potyogni a már fennlévő kartonok...
Az oldalfalak is kartonozva lesznek, de oda csak a betonozás után tesszük fel...
A menyezetieket visszaszedni nem sok kedvünk van (SK készült, kutyaólak és tatőablakok is vannak, elég macerás volt...).
Mit ajánlotok? Ha fűtünk és szellőztetünk, akkor az megoldás lehet? Vagy mindenképpen vissza kell szedni kb. 25-30 táblát?
Ha valaki volt már hasonló helyzetbel légyszi írjon valami megnyugtatót.
a napokban belső ajtókat mázolnánk. Az ajtók pozdorjából készültek, erre van applikálva egy faerezetet utánzó papírszerű anyagból készült réteg (nem laminált/fóliázott, hanem törtfehér, faerezet minta van rányomva. Ezt szeretnénk befesteni olyan selyemfényű fedőfestékkel, ami nem tömíti el ezt az erezet mintát. Milyen festéket tudtok ajánlani? Mire kell odafigyelni az ajtók és a tokok mázolásakor? Van két félig üvegezett ajtó is, ezek esetében van valami speciális?
Mi a salakra tettünk fóliát (ezt most elhagynám), majd arra jött ha jól emlékszem 6 cm beton, amire a járólap, parketta... került.
Tető: Kinek mi a szíve vágya. Sokan a zsindelyt szeretik, sokféle van belőle. (Láttam olyat, hogy az ereszcsatora alatt ott voltak a szemcsék, amiket lemosott az eső.) De a cserépnél is igen nagy a minőségbeli eltérés. A betoncserépnél pedig a súlyt emlegetik. A húzott cserepek nehezebbek négyzetméterre vetítve a betoncserepeknél, a préseltek könnyebbek, de érdemes megnézni azok árait is. Ha a kerámiacserépnél maradnál a mázassal vigyázni kell, mert ha az lepattan csúnya.
A salakkal az a baj, hogy akár sugározhat is, attól függ, honnan van. Az lenne a legjobb megoldás, ha mondjuk felszednék a salakot, helyette perlitet, vagy hungarocellt betölteni és utána egy 6 cm-es vasalt felbeton készülne. Ez egyrést növeli a födém merevségét, mellette könnyít is rajta. Ha beméreted a salakot, hogy sugárzik-e és nem akarsz ilyen költségekbe verődni, tökéletes az a megoldás is ami a terven szerepel. ezt hívják száraz padlónak. A jó minőségű cserép fedés többet bír, mint a zsindely és szebb is (bár a 90-es években volt egy korszaka a Tondach-nak, amikor egy idejig a cserepei 2-3 év után elfagytak a rossz alapanyag miatt és nagyon sok ilyen tetőt kellett újracserepezni. Ja és ha a cserép alól nincs kispórolva a hőtükrös alátétfólia, akkor semmi esély nincs a beázásra, még torlónyomás esetén sem.
Építkezés előtt állunk,egész pontosan egy régi típusú kockaház tetőterét szeretnénk beépiteni. Mivel minden szakember mást mond,és nem tudom,hogy kinek van igaza,szeretnélek titeket is megkérdezni. Jelenleg vasbetonfödém van a házon,a gerendák között a salak. Az egyik szaki azt mondja,hogy szedjük fel a salakot,a másik azt mondja,hogy nem kell.
Az terveken az szerepel,hogy nem kell betonozás a födémre,hanem csak szigetelés és osb lapok,aztán arra jönnek a burkolatok,a másik szaki azt mondja,hogy ő ilyet még nem hallott ,bizony betonozni kell. Az új tető eredetileg cserepezve lenne,de van aki,azt mondja,hogy nem jó,a zsindely jobb lenne,mert kevesebb a beázási esélye. Ha valakinek van tapasztalata ilyen dolgokban,meghallgatnám avélemyényét,mert teljesen tanácstalan vagyok..... Előre is köszi,üdv Brigi
Mi két éve egy másfél tonnás autóval fordultunk kétszer. A fűrésztelepen felrakta a targonca, otthon meg sk leraktuk. A díj, mintha helyben vittünk volna valamit.
egy ilyen hely: grand-ács. árai frissítettek, és minden extra felára ott van, tervezhető. állítólag nem olcsók, de megbízhatók, és tényleg mindenre felkészültek. hozzám két helyről jött faanyag, ők volt voltak az egyik. a másikkal sem volt gond, mert az ács mindenhol válogatott, és nem csak egyszerűen megrendelte.
Egy hétköznapi ütvefúró és egy jó minőségű titánium fúrófej (kb annyi, mint a legolcsóbb fúrógépek:-), és semmi gond sincs.
Először zsalukőbe fúrtam normál kőzetfúróval egy erősebb hobbi fúrógéppel, de csak szarakodtam. vettem egy olcsóbb titánium 6-os fúrófejet (1200 Ft/db), és utána pillanatok alatt ment minden, pedig a fej és a gép is hobbiszintű...
mellesleg van olyan cég is, amelyik ingyen bérbeadja a spec. dübel fúró gépet a homlokzati szigetelés mellé (concordia-therm).
A hazam elozo tulaja ennek nem jart utana es a szomszed addig ugatott neki, mig szerencsetlen balfek lenyeste a tetobol az "atlogo" 30-40 centit. En tuti nem hagytam volna...
Én komáromi vagyok. itt az ács megadja a méreteket, azzal az ember elmegy a fűrésztelepre, egy hét múlva (esetleg egy nap múlva!) megvan az anyag. Két éve nekem pár óra alatt levágtak 800 m tetőléc anyagot! (Én adtam meg a vastagságot és a szélességet.) A kereskedők ezt csinálják. Leadod a méretet, Ő elmegy a fűrésztelepre a listával, egy hét múlva ott van a telepén az anyag és viheted. (Vagy nálad rakja le az autóról.)
Nekem 58 e sk/m3-ért. hozná az anyagot az ács, de tudok egy másik fűrésztelepet, ami itt van majdnem a határ túloldalán, az 56-ért adja 6 méterig.
Szárított árú lenne az igazi, de olyan nincs sehol. A fát kivágják, egy hónap múlva gerenda lesz belőle.
Más:
Tegnap voltam bent az építési osztályon. "50 cm-t lóghat át a tető a szomszédba, de a csapadék visszavezetését meg kell oldani." (Hátha valakit érdekel.)
A dübeleket hogyan fúrod be a nagylyukú téglába (pl poroterm), mert ugye a nagyteljesítményű fúrókalapácsok amivel haladós a meló, azok inkább összetörik ezeket a téglákat mintsemhogy lyukat produkálnának?
Azt javaslom egyeztessünk egy időpontot és megnézheted személyesen. Időjárás függő mondjuk, hogy tudunk haladni per pill de ezekről is van képem csak nem ezeket küldöm :)
Én külön lefényképezek mindent.
Egyébként ez már dübelezve van a falra előre kell dübelt tenni szerintem mondjuk értelmetlen de ez a baumit új technológiája és erre vállalnak is garanciát hogy nem szakad le. Önmagában a ragasztó elbírja.
6 pont ragacs a 6 dübelre / tábla + 2, 4 tappancs külön a táblán kb 1 cm re áll el a faltól és a bankkártya sem fér be közé !!! szerintem jó kis munkát végzünk ezzel a 20 assal.
Mindenkinek szíve joga mennyit tesz de javaslom hogy ne csak a külső falakra hanem a tetőt vagy a födémet is szigeteltesd mert a fal csak 4 oldala a háznak pedig 6 oldala van :) szemszőg függő ki minek nevezi a födémeket ! :)
Hívj fel nyugodtan vagy ha nincs időd készítek róla képeket és átküldöm.
Hát ezért lett Nikecell.. Amúgy kétlem, hogy a két nagy cég ne közel azonos árakon és árrésekkel dolgozna. Szóval ez alapján azt mondom, Athermnél is elérhető az 50%... Az én tüzépem Nikecell barát, ezért lett ez.
Ez a fórum pedig szerintem elsősorban a független és pártatlan információgyűjtés helye. Ha érted... ;)
Én is megnéztem a képeket amit küldtél, de engem igazából először nem egy kész szigetelés érdekel, hanem hogy a tehnológiai előírások mennyire vannak betartva.
pl dübelek, mennyisége és elhelyezkedése, ragasztó mennyisége, a háló elött le van e húzva glettanyaggal vagy csak a hálóra van ráglettelve, meg ilyenek.
Persze ezeket inkább a helyszínen kell megnézni.
Meg aztán a készmunka isérdekes, hogy mennyire sima a felület és mennyire homogén a színezés.
Nekem 38-as porotherm téglám van.
Arra mennyi szigetelést teszel általában? (bár nekem csak 5cm fér el)
Gyerekek azért azt se felejtsétek el, hogy ilyen komoly szigeteléseknél már gépi szellöztető berendezés erősen ajánlott !!!
Tökre örülök, hogy itt vannak hasonló gondolkodásu emberek mint én! Rakjuk a 20 ast és leállnak az emberek nézni, hogy ez milyen vastag már és kiesik a szemük pedig szerintem régi épületekre 30 is jó lenne :D csak hát mondjuk ezeket komoly számításoknak kell megelőznie hová mekkora mi mennyi merre... :)
De tényleg ha nem akarunk penészt akkor gépi szellőzés nem olcsó de kötelező persze csak szerintem :)
ha a futescsovel futod a padlot, akkor lehul a viz mire a radiatorba er, es nem tudod futeni azokat a helysegeket, ahova igazibol megy.
mas az, hogy elmegy egyenesen a konyhaban a cso (nemtom mekkora a konyha), es pont ott meleg ahol kell. egy nappali gondolom 20 vagy tobb m2, ott ha elmegy egy cso az edeskeves ahhoz hogy mindenutt melegnek erezd a padlot.
viszont ha 3 lepcsonyi feltoltes lesz, akkr befer a rendes hoszigeteles, meg a padlofutes, erdemes gondolkozni rajta. de szinte biztos hogy a kazantol kell a csoveket hozni. messze van a kazan?
Köszönöm a válaszokat! Igazából egyet nem mondtam. Hogy a 2. megoldásnál a kérdésem az lett volna, hogy a fűtéscsövek a konyha alatt mennek el. Így a konyhában (ami a nappaliban egy légtérben van) a padló meleg. A nappali és a konyha egy "süllyesztéssel" van megoldva. A nappali 3 lépcsőfokkal alacsonyabban van, mint a konyha. Naivan azt akartam kérdezni, ha a nappalit egy szintre hozzuk a konyhával, de előtte e konyhából a fűtéscsőt elágaztatnánk a nappaliba, hogy ott is meleg legyen a padló...:)
:)))))) Nyugi megél. Nálunk akkora a forgalom, hogy hetente jön 100 m3 nikeccell, amit ugye nem kell mondanom hogy az mekkora mennyiség éves szinten + a vakolat. Szval vmarad akkora árrés, hogy megélünk. ( nem a magas árrésből, hanem a nagy forgalomból.) Ha jól tudom, akkor Nikeccelböl, és Revcóbol országosan az első 10 legnagyobb forgalmazók közt vagyunk. De más építőanyagból sem vagyunk az utolsók. :))
apróság: ha a szlvák határ közelében vagy, érdemes átnézned ottani tüzépre az ácsoddal. válogathat kedvére, és az árak tavaly 20-30%-kal alacsonyabbak voltak a tagtársak szerint (tégla is, nyílászáró is, nem beszélve faelgázosító kazánról, légtechnikai csövekről és egyebekről...)
egyébként pedig az ácsnak ki kell mennie a telepre, válogatnia, és akkor nem éri meglepetés, mert olyat nem lehet mondani, hogy minden faanyag száradáskor jól megcsavarodik és/vagy reped. a mi ácsunk is válogatott (Grandácsnál), és hogy, hogy nem, azóta sem látok csavarodást (azért ellenőrzöm valamikor a padláson...:-)
Nincs közöm a témához, csak olvasáskor eszembe jutott, hogy a padlófűtésnél mennyire bonyolultabb, drágább (olcsóbb?) egy fal ill. mennyezetfűtés? Nálunk nem lehetett pont a nyílászárók miatt padlófűtés (mi is utólag szerettük volna) és felvetődött az utóbbi két variáció.
Ez így hülyeség.. Alapból jobb a száraz anyag mint a nedves... Persze lehet túlszárított is, de arra kisebb az esély, mint arra, hogy a nedvesen beépített el fog görbülni...
Nem hazabeszél a mestered? Mármint azért, hogy majd ő hozat neked ocsó anyagot?
Más márka... Ez olyan, hogy x márkáju ruhát megveheted 100.000 boltba kiárusításon pedig 30.000 ért.
Viszont mikor megveszed x márkáju ruhát azon az áron annyira becsülték az értékét abban az időszakban később ez megy lefele lassan...
No de a kedvezményeknek is van határa én project árakon kapom magyarul ugyanazon az áron mint a legnagyobb lakóparkok... :) Viszont mindenki megakar élni valahogy ezt gondolom érthető ...
Van egy kis gond hőszigeteléssel kapcsolatba. Most hogy jó idő van kicsit méricskéltem azt most láttam hogy mivel az épületnek van az egyik oldalt kiugrása L alakú és a másik falsikra rá van rakva teljessen az ablak és ott csak max 5-6cm hőszigetelést enged az ablak. De az meg nagyon kevés lenne. Ebbe az esetbe mit tudtok ajánlani ablak bontás nélkül?
Mindent lehet, csak esetleg nem érdemes. Egyrészt a padlófűtés a radiátorhoz képest alacsonyabb hőmérsékletű vízzel megy, különben olyanok lesztek, mint macska a forró bádogtetőn. Szóval a kettő nem keverhető, kell közéjük egy hőcserélő. Másrészt ha egyszer padlófűtésed lesz, akkor nagyon fogod élvezni, hogy télen is mezitláb grasszálhatsz a lakásban. Viszont ha a konyhában meghagyod a radiátorost, akkor aki ott dolgozik az vagy mindig fel fog fázni, vagy állandóan kell ott készenlétben lenni pár papucsnak. Egyik sem tűnik praktikusnak.
A ház kb 44m körbe. Annak szerintetek anyagköltségbe mennyiből jön ki a lábazati szigetelés+terraplast+dréncső és a tetőcsatorna bekőtése a csatornába. Ja és még a felső réteg kb 30cm-t a faltól 1-1,2 métert le akarjuk kavicsozni
Egy meglévő házban a régi burkolatokat és az ajzat betont fel kell verni, utánna megnézni mennyi hely van ha nincs elegendő hely akkor az egész házba a külső, belső nyilászárókat ki kell szedni és újat venni. Majd lehet új vezetékeket betenni, hőszigetelést rakni és betonozni, burkolni....
Ez akár egy 70nm háznál egy új kazánnál és teljes szétverésnél, új nyilászáróknál a 8-10 mFt -s határt is elérheti...ez a legrosszabb eset..
Amúgy van más tipusú elektromos padlófűtés is pl devi,stb...
A generál kivitelező elrontotta a magasságot és összesen 7cm es rétegrendet lehet kialakítani, hogy beférjen a legkisebb 210 es szekcionált kapu...
Csak a garázsról van szó. Itt hőtükrös folia ment rá valamennyit az is segít a hatékonyságon. No de a Belmagasság elég ramaty... a szemöldök után 240 a bm. amiből még lejön a 15cm es födém szigetelés.
Az élőtérben 10 cm es rétegrend van kiirva 5cm szigeteléssel az úgy már kóser szerintem :)
Tanácsot szeretnénk kérni padlófűtés beépítésével kapcsolatban. Egy már meglévő házba szeretnénk a padlófűtést "bevezetni" (nappali és konyha, fürdő, wc, folyosó) kb. 70nm.
A konyha alatt mennek el a fűtéscsövek, ezért ott a padló mindig meleg. Gondoltuk, ott nem is kellene akkor fűtés:). Két kérdésem lenne: 1. Nagyon nagy macera, és szoktak olyat csinálni, hogy meglévő házba "vezetnek" be padlófűtést? Ha meg lehet csinálni, mindennel együtt 70nm-re kb. mennyibe kerülne?
2. A konyha és a nappali egy légtér. Lehet olyan megoldás, ha csak a nappaliba akarnánk padlófűtést, hogy a konyha vezetékéből jönnének a csövek? Gondoltam, így nem kellene olyan sokat bontani:).
Ja, és nőböl vagyok:), szóval elképzelésem sincs. A padló bontásától kezdve a beépítésen át mindent a fűtésszerelő készít, vagy kőműves is kell hozzá?
Austrotherm-ben nem vagyok otthon, (nem forgalmazzuk) de NIKECELL-böl nálunk mindenki kap 35%-ot a listaárból. A projktekre 40-45 % kedvezmény van. Viszont a munkadíj nagyon korrektnek tűnik. Mifelénk 1800.- -tól 2800.- ig rakják a dryvitot. És senki ne felejtse el, hogy az olcsó munkavállalónak is vannak költségei, és élni is akar, tehát mindenképp megfizeted a munkadíjját, csak nem tudsz róla.
Ez nem 70% -k...ha hiányzik a teljes gépészet, külső belső szinezés, burkolatok.
Az kb 50 % ha a ház áll és a külső nyilászárók bent vannak....nálunk 106nm -l 7.4MFt ment el a belső rész kialakítására (gépészet,burkolás,ajzatbeton,külső szinezés,belső festés, gipszkartonozás,belső ajtók,párkányok) és a külső szinezésére és ebben semmilyen bútor sincs.
Lehet próbálkozni :) Ha sikerül kismennyiségnél megkapni 30% ot 60m3 alatt kis mennyiség ez egy kamion, gratulálok hozzá és örülni fogok a munkát akkor is szivesen elvégzem :)
Sziasztok! Igazabol en nem nagyon vagyok othon a haz felujitasban,es az anyag arakat sem ismerem. Neztem egy 145nm-es,tetoter beepiteses hazat,70%-os keszultseggel.Hatra van meg:kulso-belso fal szinezes,hideg-meleg burkolatok,futes,villany,viz,gaz szereles.. Tudna-e nekem valaki mondani hozzavetoleges arat ezekre? Elore is Koszi:)
Teszel fel fotókat a BP-ről? Esetleg megnézhető a helyszín személyesen is? Vállalnátok munkát Bptől másfél órára? (80km) Kivitelezés díja akkor is ennyi, ha az anyagot én biztosítom?