Keresés

Részletes keresés

ncc1701 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31748
Bitumenes lemezhez nekem a Tytan ragacs szépen ragadt. :)
Előzmény: piul (31746)
ncc1701 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31747
Ellenáláshuzalt Conradban vettem. A vágó elve nekem is ez, viszont a huzal vellany hatására tágul, ezért rugóval érdemes egyik oldalt rögzíteni. Egy 1.5m-es huzalnak kell kb 30V/3A.
Előzmény: Wartburg311 (31738)
piul Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31746
Sziasztok!
Szerintetek mivel lehet a kátránypapírra expert hungarocell lapokat ragasztani?

Nekem a tervező írta elő és meg is valósult, a házamon kívülről körbe fél méter széles kátránypapírt ragasztott a kivitelező, félig rálóg az aljzatbetonra, félig a téglára, hogy oldalról se kapjon vizet a tégla. Ez szép és jó, de a sima hungarocell ragasztó nem tapad a kátránypapírra és átfúrni sem lenne érdemes a kátránypapírt a dűbeleknek.

Wartburg311 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31745
"a szaki a habfújó fém csövét átdugta (átszúrta) a hőszigetelő lapon és nyomott egy löket habot mögé. A lap meg szépen távolodott a faltól :) "

Kicsit "favágó", de jó ötlet :-)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (31743)
nopánick Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31744
Én ezeket ajánlom, mindenkinek, aki hivatásszerűen szigetel...
(hazai termék, jól használható, kb. reális áron...a netto út is, járható)

Habvágó, 130 cm munkahosszal, tehát lábazati laphoz is jó.
Max 20 cm tábla vastagságig...
http://www.youtube.com/watch?v=nheAbQqq-AQ&feature=related

Kézi cuccos
http://www.youtube.com/watch?v=ZSvlsh01Mlw&feature=related

Prospektus, árral, elérhetőséggel...
http://harden.hu/parts/habszivacs_prospektusHU.pdf
Előzmény: Wartburg311 (31738)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31743
Egyébként láttam olyat, amikor a lap túl mélyre lett benyomva: a szaki a habfújó fém csövét átdugta (átszúrta) a hőszigetelő lapon és nyomott egy löket habot mögé. A lap meg szépen távolodott a faltól :)
Előzmény: Mekk Elek ezermester (31742)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31742
"ha a összenyomod teljesen a két felületet, amit ragsztasz,"

Teljesen össze szokták nyomni a két felületet???
Előzmény: Wartburg311 (31740)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31741
"Van LED, de csak kiegészítő, egy mennyezeti spotban, falikarokban, meg egy kis, nagyon célzott fényű olvasólámpában."

Olvasáshoz és íróasztal közvetlen megvilágításához én csak egyenletes spektrumú és villódzásmentes világítást használok (=halogén). Az energiafogyasztása nem vészes, hiszen (ha tükör van mögöttük) a 20 wattosok is elegendőek ilyen célra.

Egyébként ez a "spóroljunk a világításon" dolog egy mesterségesen keltett hisztéria. Átlagos János állampolgár családjának összes energiára költött pénzéből durván két (=2!) százalék az, ami világításra megy. Az folyik a vízcsapból is, hogy már EU-tilos árusítani 100 wattos hagyományos izzót, meg hogy mindenki vásároljon energiatakarékos izzót (amelyek sokkal drágábbak, viszont nagy részük hamarabb tönkremegy), meg ledes csodavilágítást. Az energiaköltségek "maradék" 98 százalékáról (melynek nagy része a fűtés és az üzemanyag) meg alig esik szó.
Szóval Átlagos János bedől a reklámoknak, hagyományos világítását lelkesen (és olykor horror áron) lecseréli energiatakarékosra és minden évben keresi a családi költségvetésben az így megtakarított forint-százezreket. Nem fogja megtalálni, mert mindezzel kb egyetlen százalékkal csökkentette energiaköltségeit, amiből pár üveg sör kijön ugyan, de nyaralás nem lesz.

Nemrég alig akarták elhinni nekem, hogy csak a műholdvevő+TV évente több energiát fogyaszt, mint az egész házuk összes világítása és hogy a mobiltöltők és az internet modem évente többet fogyasztanak, mint a mikrohullámú sütőjük.
Előzmény: Evehid (31730)
Wartburg311 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31740
A habban mikor kifújod igen sok levegő (vagy valmilyen gáz) van, ha a összenyomod teljesen a két felületet, amit ragsztasz, akkor ez a gáz kimegy belőle. Aztán, ha rájössz, hogy pl. 1mm-rel beljebb nyomtad a lapot, mit kellett volna és húzod vissza, akkor csak vékony szálakat húz a két felületen szétkenődött ragasztóanyagból. Így kicsi lesz a ragasztó hasznos felülete. Remélem érthető volt a leírás :-)

Kitöltésre, hézagolásra, lapok egymáshoz ragasztására tökéletes. Én sem csinálnám mással.

Szerintem.

Szabolcs
Előzmény: Bediiii (31739)
Bediiii Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31739
"Én zsákos ragasztóval raknám, mert azt visszafelé is tudod húzni"

Ezen meglepődtem. Tényleg így van?
Előzmény: Wartburg311 (31736)
Wartburg311 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31738
Nem saját az ötlet, a Youtubon láttam. Íme: Vágó

Ami kell hozzá: Pár méter ellenálláshuzal, egy sima asztal(lap) 0,7x1,5m minimum, egy szabályozható trafó (tápegység) 12-24v körül, két hőálló (nálam textilbakelit volt) léc, csavarok, betonvas. Holnapra lefényképezem, ha érdekel pontosan. Nem egy művészi alkotás, de 1mm-en belül lehet vágni, vastagolásra is alkalmas!!!

Szabolcs
Előzmény: tarodfa (31737)
tarodfa Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31737
Azt hiszem megpróbálom a habot. Elég egyenletes a kőpor. A vágóeszközöd hogyan csináltad, miből?
Előzmény: Wartburg311 (31736)
Wartburg311 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31736
Szia!

Én zsákos ragasztóval raknám, mert azt visszafelé is tudod húzni, ha túlnyomod a lapot, a ragasztóhabot viszont, ha összenyomod és utána egy kicsit vissza kell húzni akkor nem tart. Nekem mondjuk vakolatlan falra ment fel 12-es EPS. (ez ugye elég egyenetlen felület) Csak a hézagokat nyomtam ki habbal + az ablakoknál a ráfordulásnál ragasztottam ezzel.
Kollegának igaza van egy picit tágul a hab, erre figyelj oda! Próbáltam többfélét nekem a legolcsóbb is bejött, sőt a drágább Tytan féléből az egyik palackból nem jött ki a fele. :-( Én is csináltam egy házilagos hőszálas vágót, hidd el megéri, mikor el kell vágni a lapból pár millit, mert nem megy fel egy kiálló tégla miatt... stb.

Szabolcs
Előzmény: tarodfa (31731)
ncc1701 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31735
Szálas szigetelés tönkremegy, ha alulról nem párazárod. Pont. Ezen a fórumon inkább ne hangoztassunk ostobaságokat, mert vki úgy csinálja, és anyagi kára adódik belőle!
Előzmény: pitmann (31732)
ncc1701 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31734
Én már csak habbal ragasztok, nagyon bejött, nagyon precízen, tisztán lehet vele dolgozni. Mondjuk ehhez hozzájön az is, h csináltam egy EPS vágót is, ami cekászhuzallal vág, 1m-es darabból levágok 2mm-t, ha kell. Szóval ragaszd fel a táblát, és ha vhol rés van, ott a ragasztó szilárdulása után fújd ki a habbal. Fontos, h utána, mert papíron nem tágul, a valóságban viszont picit igen. Legalábbis a Tytan féle.
Előzmény: tarodfa (31731)
Pitylogós Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31733
Szálas szigetelés alá kell és kész, különben átázik a kicsapódó párától. Átázva meg nem szigetel, cserépe penészedik.
Előzmény: pitmann (31732)
pitmann Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31732
Szia!

Nálunk is ugyanilyen a födém és ezért én sem tennék alá párazárót, had szellőzzön.
Előzmény: Evehid (31729)
tarodfa Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31731
Sziasztok!
Segítséget, tanácsot kérnék. A házunk északi falát kezdtem szigetelni.A lábazatra 5 cm vastag styrofoamot ragasztottam zsákos ragasztóval. Nem volt sima teljesen a felület, ahol "kongott" a lap ott átlyukasztottam és purhabbal töltöttem ki. Fölé a falra 8 cm nikecell megy.Az első sort zsákos ragasztóval raktam fel a többit viszont ragasztóhabbal szeretném. Elvileg gyorsabb, tisztább, egyszerűbb.? A saroknál nem fekszik fel teljesen a kőporos régi vakolatra, itt ki lehet nyomni purhabbal?
Előre is köszi a segítséget. Jó tanácsokat is szívesen vennék!
Szabolcs
Evehid Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31730

Van benne igazság, sajnos. Nálunk is van en.tak., és tény, h. a villanyszámlára nézve előnyös, de macerás volt megszokni.

Az anyagi szempont van, akinél nagyon fontos. Megél a pénzéből és nem beruház. Ez a többség, nekik semmilyen olyan rendszer nem alternatíva, amit egyszerre, előre eltervezett kiállásokkal, komoly munkadíjjal és a teljes lámpaarzenál cseréjével lehet csak jól megcsinálni.

És van még érzelmi/esztétikai szempont is. Egy csomó olyan lakás, ház van, ami modern lámpatestekkel, vagy szinte lámpa nélküli pöttyökkel rideg és idétlen lenne, mert tele van régi, míves bútorokkal péel. Igaz, ott a fénycső is iszonyú ronda.

Nálunk a tűlábas halogén vált be talán legjobban. Van LED, de csak kiegészítő, egy mennyezeti spotban, falikarokban, meg egy kis, nagyon célzott fényű olvasólámpában. Az utóbbi 2 bevált. 2x40+40 W helyett 2x5+3, és sokat használjuk. Hogy a szép, régi fali olvasólámpákba mit tegyek gyetyaizzó helyett, aminek megvan a fényereje is, gőzöm sincs... :(

Ja igen. A mennyezetiben sokkal gyengébb a fénye, mint korábban a halogén spotoknak. Csak azért felel meg, mert az adott szobában szinte soha nem használjuk magában.

Előzmény: Törölt nick (31727)
Evehid Creative Commons License 2010.09.21 0 0 31729

Szia!

Milyen födémed van? Csak belekotyogok, de alá nem kell párazáró fólia? (Nálunk nincs, de a sarazott deszkafödémre nem tanácsolták az öreg faanyag miatt.)

Előzmény: pitmann (31726)
wartburger Creative Commons License 2010.09.20 0 0 31728
Pedig muszáj, ne hasonlítsunk már egy 1000Ft-os fénycsövet egy több ezerbe kerülő ledes fényforráshoz. Az az igazság, hogy ma még sehol sem áll a led világítás. Van jó de az megfizethetetlen és nem megtérülő beruházás.
Előzmény: Törölt nick (31727)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.20 0 0 31727
Hát még akkor hogy meglepődik valaki, amikr felkapcsolja az energia és fénytakarékos izzókat és csak hunyorog és egy percig alig lát. Ja, utána már világos is lesz :D
Ne akarj már mindent gazdasági alapon megmagyarázni!
Előzmény: Mekk Elek ezermester (31725)
pitmann Creative Commons License 2010.09.20 0 0 31726
Sziasztok!

A padlásra tennék 20 cm gyapotot és erre tennék páraáteresztő fóliát. Ahogy nézem a választékot elég nagy a szórás, így a tanácsotokat kérem, melyiket válasszam.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2010.09.20 0 0 31725
Aki ledes világításon gondolkodik, az előtte nézze meg, hogy hány százalékkal jobb hatásfokú a led világítás a minőségi energiatakarékos izzókhoz képest (lumen/watt, lm/w). Meg fog lepődni.
És amikor az áraikat hasonlítja össze (teljes beruházás összköltsége), akkor még egyszer meg fog lepődni, de nagyon.
Tudom, a LED később ég ki (figyelem: a világításra használt ledek általában valamennyire túl vannak feszítve a magasabb fénykibocsátás érdekében, ezért én nem hinnék egyes marketingesek 100-500 ezer órás szövegének).
Számoljuk ki, hogy hány energiatakarékos izzó cseréje jön ki a két beruházás közötti árkülönbözetből.
Ennyit mára a (hő)szigetelésekről :)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.19 0 0 31724
Nekem pont a 2700-s LED-ek "izzós" szine nem jött be :D Mielőtt bevásároltunk 100-as tételben, kértem 4db-os mintákat, hideg, meleg és semleges LED-ekkel.
Végül is a semleges (day white) jött be a legjobban mindenkinek a családban.
Előzmény: mcsaba111 (31707)
memorix Creative Commons License 2010.09.19 0 0 31723
Itt lehet jó cikket olvasni a LED-s világításokról

http://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/125
Előzmény: memorix (31722)
memorix Creative Commons License 2010.09.19 0 0 31722
2006 augusztusától van LED -s világításom 32 db 220V LED kék fényű...az első évben 6 db égett ki és garanciába cserélték...idén 1 db égett ki de már nem létezett a gyártó és másmilyen típust kellett vennem...és a színe is egy picit más...de szerintem jobb fénye van az újnak...

díszvilágításnak nagyon jó de nem váltja ki az izzókat...csak kiegészíti őket...a legjobb fénye még mindig a hagyományos izzóknak van...

A nappaliban,WC-ben és az egyik szobában hagyományos izzó van...a többi helységben energia takarékos... eltérő gyártóktól...
Előzmény: halaloszto (31721)
halaloszto Creative Commons License 2010.09.19 0 0 31721
off ez itt nagyon :-(

2 ev mulva amikor elromlik, es tegyuk fel a ceg akitol vettem meg letezik, es neadjisten aki gyartotta is letezik, akkor sem fognak tudni ugyanolyat adni. es hulyen fog kinezni hogy a plafonon a 8 lampabol egynek mas a fenye.

vajk
a kotozkodo
Előzmény: demoklész (31719)
demoklész Creative Commons License 2010.09.19 0 0 31720
Akkor nagyjából tippeltem, de viszont nem 700mA-el megy akkor a LED :)

Elvileg ugye tud 1A-t is, csak akkor már picit romlik a lm/W értéke, de nyilván fényesebben világít.

Eszméletlen egyébként hogy ilyen kis felületen milyen teljesítményt tudnak már leadni, a határ tényleg csak a hőelvezetés.

Én már azt a technológiát várom, mikor egy gömbizzóhoz hasonló fémfelületre lesznek felvive közvetlenül és egybefüggően a LED-ek, mintegy LED panelként.

Belül meg jó vastag anyag és üreges hogy szellőzzön.
Előzmény: mcsaba111 (31707)
demoklész Creative Commons License 2010.09.19 0 0 31719
Ezért mondtam hogy olyat kell venni, amire 3 év a garancia. Mi is árulunk ilyet, de nem akarom reklámozni :) 30.000 óra a speckója. Mi történik ha 2 év múlva tönkre megy? Semmi, kap helyette az ürge másikat. 12V-os eddig még nem jött vissza hibás. 230V-os 1db.

Egyébként nem kell végigvárni a 10-20-30-50.000 órát hogy le lehessen tesztelni.
Megvan ugye a legyártott félvezető. A specifikációnak megfelelő áramerősségen tesztelve sokáig tartana, deha megemelik az áramot, akkor gyorsabban öregszik a félvezető és kvázi fel lehet gyorsítani az időt :)
Minden LED-nek az élettartama során csökken néhány százalékot a fényereje, ezt pontosan lehet mérni és a megnövekedett elhasználódásból lehet kalkulálni olyan üzemórát, amit garantáltan túl fog lépni. Így mondanak üzemórát, nem hasraütésből :)
Előzmény: halaloszto (31715)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!