Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2931
Ez a túra engem is érdekel.

Aki tud valamit, kérem, hogy tegye közzé.
Két hét múlva lesz Keleti-Bakony ttúra, ott megkérdezem Nagy Lajost, hátha ő többet tud.

A sok kék után egy kis piros jól jönne:o)

Előzmény: Zete (2910)
Baggins77 Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2930
Az akció időtartamát úgy nézheted meg, hogy a www.hungarycard.hu oldalon rákattintasz a magyar zászlóra, bejön egy második ablak, aminek a jobb oldalán ez a csodás szöveg olvasható:
"A kártya ára vá...
>> Részletesen..."
Ha rákattintasz a ">> Részletesen..." feliratú linkre, olvashatsz az akció időtartamáról. :-)
Előzmény: csacsana (2929)
csacsana Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2929
Ezt én is olvastam, de rákérdeztem. Szóban mást mondtak.
Az akció időtartamát tényleg nem találtam (tegnap!) az adott weben.
Előzmény: nagypapi (2928)
nagypapi Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2928
"Ön az interneten keresztül megrendelheti az alábbi termékek közül bármelyiket (akár többet is) előre fizetéssel vagy
utánvétellel:
Magyar Turizmus Kártya csomag (5.200 Ft AKCIÓS ÁR +postaköltség / csomag)"
(Forrás: http://www.hungarycard.hu/rendeles.html)
Előzmény: csacsana (2927)
csacsana Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2927
SOS a TURIZMUS KÁRTYÁRÓL!
Tegnap én is zárás előtt megvetem a kártyát.
A hölgy elmondása szerint MÉG MA akciós a kártya (fél 6-ig vannak nyitva) 5200 pénz, hétfőtől 6888 lesz.

Állitása szerint az internetet nem ők fejlesztik, és ott nem is érvényes a kedvezményes vásárlás.
Minden esetre ezt furcsálom.
Tehát Budapesten, Váci u. 78-80 (Fővám térnél) félk 6-ig.

Csana

Előzmény: nagypapi (2918)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2926
1999 és 2000-ben a Freytag Kft-nél lehetett beváltani a kedvezményt.
Éltem is vele! :-)
Előzmény: (budai-)H.G. (2923)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2925
Ezt követően még nincsenek konkrétumok, de az egészet be szeretném fejezni még ebben az évben! 2004 már másról fog szólni!

Akkor a kérésemet vedd tárgytalannak!

Előzmény: Güsziológus (2911)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2924
A Bükk 900-as nem lyukasztós, 3*3-as kódolt fémbélyegzőkkel kell bélyegeztetni.
Előzmény: nyomdász (2892)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2923
Ha jól tudom, annyi, hogy már ő is teljesítette a túrát és megtetszett neki.
Egyébként valamelyik évben a teljesítőknek jelentős vásárlási kedvezményt ajánlott fel valamelyik térképboltban.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2895)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2922
Szia Váci!
Mintha a Vicinálisok... topicban már találkoztunk volna.
Előzmény: Váci (2903)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2921
Az útvonala nem egészen az lesz, amit írtál. A márkói malom és Papod-nyereg között a jelzést helyenként már átfestették (vagy át fogják festeni P+-re). Így a Paloznak - Veszprém P jelzés a Márkói malomtól Miklós Pál-hegy - Szentgál - (Városlőd?) útvonalon folytatódik és nem része a KDP-nak. A Közép-Dunántúli P Szár v.m.-ról indul és a Vértesen keresztül vezet Mórig, majd a Bakonyban folytatódik Mecsértelep - Kisgyón - Hamuház - Bükkös-árok - Burok-völgy - Isztimér - Gúttamási - Vontató-hegy - Iszkaszentgyörgy - Baglyas - Inota - Várpalota - Öreg-Futóné - Alsópere - Eplény - Papod - Hárskút - Öreghálás - Pápavár-alja - Királykapu - Móricháza - Gerencepuszta - Kőris-hegy - Vinye - Cuha-völgy útvonalon át Zirc, 0 km-ig. Innen eredetileg (2001-es Bakony-észak térkép) Pénzesgyőrig folytatódott volna a P, ezt a szakaszt azonban Berki Zoltán javaslata alapján átfestették (v. át fogják festeni) zöldre, és a Rómer Flóris út nevet kapja.
Ajánlom figyelmedbe az új Bakony turistaatlaszt, az információim egy része innen származik.
Előzmény: Zete (2910)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2920
Az AKT zsírozott lapjai a pecsételés miatt szerintem sem jelentik a legszerencsésebb megoldást (könnyen elmaszatolódik).
Előzmény: lükepék (2913)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2919
Nagymágocs

Nagymágocs „fontos” hely, Budapestről van közvetlen busz.
Félúton van Szentes és Orosháza között, távol a folyóktól. Szentes és Nagymágocs között két út is van, a fontosabb a Derekegyházon keresztül vezető, de a falu főutcájának folytatása Lapistó felé van. Erre is járnak „helyi” buszok.

Ha valaki nem helyi busszal megy, akkor két megálló is van. Az egyik az iskola, a másik a községháza. Az iskola cseles hely, egészen pontosan Ótompahát nickje. Tanyasi iskola féle lehet. A lényeg azonban az, hogy Nagymágocs ugyan, de távol van a központtól. A községháza megálló is megtévesztő. Itt ugyan van egy szép épület, de a községháza már nem itt van. Odébb, keletebbre, jó 1 kilométerrel. Annak a buszmegállónak, ahol a községháza van, kultúrház a neve. Trükkös, nem? Aki meg nem ismerős, az elégedjen meg azzal, hogy naponta több járat is van (ezt az infót kaptam).
Felhívtam Orosházát, de nem akarták érteni a problémámat. Akkor már tudtam, hogy a községháza nem ott van, ahol a buszmegálló, de a VOLÁN-t ilyen apróságok nem zavarják. A megállónak az a neve, ami, a községháza meg ott van, ahol. Ilyen egyszerű.

A község központja régebben a templom és a kastély körül lehetett, most áttevődött a kultúrház felé. Itt van az új községháza. A már említett HÓBÓRT büfé az Árpádhalomra vezető út elején található, nem messze a községházától. A busz nem itt áll meg, hanem a hangzatos nevű „sz. ib.” környékén, kicsit keletebbre az útkereszteződéstől.

Ahogy már említettem, jelek errefelé nincsenek. Mikor elindultam a kastély irányába és elhagytam a községházát, egy terecske féleségen mentem keresztül. Itt találtam jeleket. A jelzett út tehát nem az országút, hanem egy kicsit távolabbi (nyugatabbi) párhuzamos út. Ettől a ponttól vannak jelek. A kastély portáján kaptam egy felbélyegzett szép képeslapot (100 pénz) és egy bélyegzőt is a lapra. Azt hiszem, ez a „Nagymágocs” pont. A kastély látogatható, a park is. Van szállás is. A Kastély után Lapistó felé vezet a műút. A Derekegyház felé vezető országút a „Községháza” megállónál kanyarodik dél felé, mielőtt eléri a falut elkerülő országutat, ott van a temető.

A kastély után, a híd előtt kell balra kanyarodni. Kezdetben erdei ösvény, majd széles szekérút az erdő szélénél. Az utolsó néhány száz méter aszfalt, mert jobbra állattartó telep üzemel, a szagokkal együtt.

Az országút mellett széles, füves útpadka, ki van tisztítva. Ótompaháton az elkanyarodás jól van jelezve. Elfelejtettem megnézni az iskolát:o)

A hosszú, nyílegyenes út elején jobbra két bolt és kocsma, balra egy kis vegyesbolt. Ezt követően már sok a lepusztult ház. A telkeket beszántják, a vályogházak előbb-utóbb a földdel lesznek egyenlők. Ami elhordható, azt elhordják. Sok-sok megkötött csaholó kutya. Itt ér véget Nagymágocs.

Az a pont, ahol Árpádhalom felől elértem a falut és az a pont, ahol elhagytam, jó 10 kilométerre van egymástól.

Nagyon szép a falu temploma. Sajnos, be volt zárva. A kastély szemmel láthatóan fel van újítva. Szép lehet nyáron a park is. Egy autós kirándulás keretében érdemes felkeresni a helyet. A cél lehet Orosháza, a Gyopáros-fürdő. Kár, hogy már itt is felverték az árakat.

Miért fontos Nagymágocs? Mindenképpen szakaszhatár. Nagyon nehezen közelíthető meg Budapestről, a legjobb ott aludni. Én is így terveztem (a fűtés hiánya miatt kellett változtatnom a terven), de átgondolatlanul bejártam a Gádoros – Nagymágocs szakaszt (sok vonatozás, kevés túra), így kész helyzet állt elő. Próbáltam szállást találni Orosházán (pofátlanok voltak), drágának találtam Szentest. Már megbarátkoztam a hajnali vonattal, de a busz végállomás és a pályaudvar közötti távolság hosszabb, mint amit 15 perc alatt képes vagyok megtenni. Márpedig a hajnali vonat 7:09-kor érkezik, a busz 7:25-kor indul. A megoldás: Berekhát vmh.-nál lehet átszállni. Szerencsére Szentesen van csatlakozás Hódmezővásárhely felé és a vonat is megáll. Ezzel a „bravúrral” együtt is 4,5 óra. Brrrr.
De sikerült.
És a visszafelé vonatot is elértem. Ez „csak” 3,5 óra.

Jut eszembe: Kiskunfélegyháza és Szentes között nem majomringató volt. Bukta.
A többit majd az összefoglalóban, ha elkészül.

Ui.:
Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló, de mély benyomásokat tett rám ez a szakasz.

nagypapi Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2918
Ha nem sikerült neki, akkor próbáld meg a neten megrendelni. www.hungarycard.hu, még az akciós áron van, disznóság lenne, ha a kiszállításkor a magasabb árat számolnák...
Előzmény: Váci (2917)
Váci Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2917
Jó, hogy mondtátok ezt a turizmus kártyát, én is gyorsan telefonáltam édesapámnak (aki már nyugdijas), hogy "gyorsan szaladjon be a városba", mert ma még tart az akció. Most telefonált, hogy sikerült is vennie.
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2916
"Amit hiányolok a DDK-ból meg az AK-ból is, hogy nincsenek tájegységi vagy megyei távolság-összesítések."

Az AK speciális. Van 5 megyei szakasz, melynek önálló Igazoló Füzete van. Ezekben van a megyei távolság. Szabolcs-Szatmárról van leíírás a neten is, ebben is vannak távolságadatok (megyei).

Ha érdekel, beírom a topic-ba. Csak ne ma, mert előbb-utóbb kidobnak a munkahelyemről, ha megtudják, hogy a mai napot visszaemlékezések írásával töltöttem.

Az RP-DDK nem megye-szemléletű (az OKT-ban sincs megyei távolság!), az atlasz tájegységenként közli a távolságadatokat. Ott van minden bekezdés elején az útvonal is és a távolság is.

Pl. Kemeneshát és Őrség (Molnaszecsőd - Zalalövő)116 km.

Készül egy másik bontás is, de erre kicsit várni kell:o)

Vérfarkas Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2915
Nekem még nincs meg az a szakasz "hivatalosan", legfejjebb a Kinizsi100-ról.
Februárban voltunk Szárligettől Koldusszállásig, és ott kigyalogoltunk a buszmegállóig. Most innen folytatjuk.

Előzmény: Krysia (2909)
Baggins77 Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2914
Nem kértek személyes adatokat a kártyavásárláskor, így egy személy többet is vehet. A kártya mellé adtak egy pici (kártya méretű, sok lapból álló) utalványfüzetkét, abból elég gyorsan kiderül, hogy milyen kedvezményt nem vett még igénybe a használó.
lükepék Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2913
Turizmus kártya: egy személy évente többet is vehet? akkor az már egész jó.. mindig keresgélheted a kártyák között, hogy melyiken van még érvényes buszkedvezmény, melyiken az ingyenes nájtkluib-belépés stb.. :))

új OKT füzet: az AK-ba még nem pecsételtem, de nagyon aggódom, hogy a szép fényes papíron nem fog majd a pecsét teljes szépségében kibontakozni (elkenődik stb.) Amit hiányolok a DDK-ból meg az AK-ból is, hogy nincsenek tájegységi vagy megyei távolság-összesítések.

isten ments attól, hogy az atlszba integrálják a pecsételőfüzetet!! ki akar mindig egy monstrumot cipelni, arról nem is szólva, hogy 1600-1800 egy atlasz, a kéktúra meg 300-500 pénz! (ha jól emléxem)

Baggins77 Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2912
Hogyne lenne jó dolog a Turizmus Kártya. 7végén megyek kékezni a Kőszegi-hegységbe, s a kártya segítségével 500 Ft engedményt kapok egy szálláshelyen. :-) /Na jó, így se lesz olyan hű de olcsó, de üsse kő, egyszer-kétszer kiadhatok 2.800 Ft-ot egy jó szállásért./
OFF: A Jókai tt-vel kapcsolatban megkereshetlek téged e-mailben? (Infora lenne szükségem.)
Az adataidnál lévő e-mailcímed él?
Előzmény: Krysia (2909)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2911
Majd írok, bár az első kettőről - szokásomtól eltérően - elkottyantottam néhány infót itt a topicban. Egy Szombathely - Egyházasrádóc egy napos túrán gondolkodom, azon az elvi alapon, hogy a Kőszegi-hegységben szeretnék néhány napot eltölteni és bejárni a kéket Kőszeg és Szombathely között, nyugodt tempóban, nézelődve. Ennek keretében egy kis szombathelyi városnézés, itt lenne tehát a vége az 1/A szakasznak. Az 1/B vége Ivánc, a szállás Körmenden lenne. Közben egy kis Szent Imre vándorút, ha összejön. De ez nem valószínű az év első felében. A két szakasz közötti "űrt" töltené ki az egy napos túra.

Ami biztos, az az Őrség. Ivánc - Zalalövő. Már 2002-ben terveztem, de idén biztosan (időjárás?)meglesz, a szállást már lefoglaltam. Az Őrség 50 előtti napokban Őriszentpéter bázissal lesznek a túrák, részben asszonykámmal. A részletes ütemtervek készülnek. Ha ez összejön, akkor nem éltem hiába. És szombaton Őrség 50. De szép lenne, ha minden úgy alakulna, ahogy eltervezem!

Ezt követően még nincsenek konkrétumok, de az egészet be szeretném fejezni még ebben az évben! 2004 már másról fog szólni!

Remélem, senki nem tart hivalkodónak, de a 2002-es adataim: 79/2287. Ezen a bázison talán reálisak az ezévi tervek.

Előzmény: Múzsla (2907)
Zete Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2910
Nézegettem a Fejér-megyeiek új honlapját (www.fejer-tura.hu), és emlitenek egy bizonyos "Közép-Dunántúli Piros Túra" nevű mozgalmat - részletek nélkül. Nosza, kértem tőlük bővebb infót és ha nem is sokmindent, de megtudtam.

Bizonyára érdeklődésre tart számot, ezért megosztom a Topik közönségével.

Tehát: ősszel tervezik beinditani ezt az új túramozgalmat, egy nyitórendezvény keretében. Jelenleg még nincs végleges útvonal, igazolófüzet, stb. - dolgoznak rajta. Három megyét is fog érinteni. Egyelőre ennyi, azt igérték, ha lesznek részletek, majd kiteszik a honlapra is.

Az infók hatására otthon tartottam egy térképvizitet a piros sáv jelzés nyomait kutatva, és érdekes dolgokra bukkantam. A piros sáv jelzés Paloznaktól (Alsóörs szomszédja) indul északra, Veszprémfajszon át megy Veszprémbe, innen Hárskút érintésével Eplényen át Várpalotára tart. Innen jókora kerülővel Balinkán át Mórig lehet követni. Eután átmegy a Vértesen, Oroszlányon át Szárig, ahol is a VÁ-nál véget ér. Ez alapján nagyon szuper útvonalnak tűnik! Kiváncsian várom a további részleteket, infókat.

Krysia Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2909
VÉRFARKAS: Újra végigjárod a Koldusszállás-Mogyorósbánya szakaszt?

BAGGINS77: Jó, hogy írtál a Magyar Turizmus Kártyáról, megelőztél vele. Én tavaly vettem, és jó dolognak tartom. Csak egy-két kiegészítés: a kártyával együtt adnak egy ismertető füzetet is, szállások és vendéglátóhelyek címeivel, ahol 10-15 % kedvezményben részesül a kártya birtokosa. Ópusztaszerre 1x ingyenes belépő, a Fővárosi Nagycirkuszba 6 db 50%-os kedvezmény, autópályára 3x50% kedvezmény. Továbbá 40%-os engedménnyel lehet megvásárolni egy igen szép és igényes kiadványt, azt hiszem "Magyarország látnivalói" a címe.

NYOMDÁSZ: Úgy érzem, egy picit félreértettük egymást az OKT füzet és az atlasz kapcsán. Engem nem zavar a két külön füzet, az sem zavarna, ha az MTSZ és a Cartographia együttműködéséből születne egy kiadvány. Csak arra céloztam, hogy e két meglévő könyvecske mellett is tájékozódnia kell a túrázónak indulás előtt, hiszen egyik napról a másikra is változhat a helyzet. Azt hiszem, hogy a kéktúrás topik és fórum látogatói kiváltságos helyzetben vannak ebből a szempontból.

csacsana Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2908
Hogy milyen oldalakat talál az ember szörfölés során...
http://kincsem.tofk.elte.hu/studio/
Itt Adatbázisaink között található a Másfélmillió Lépés Magyarországon alaposan feldolgozva :-))

Csana

Múzsla Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2907
Szívesen!

Az AK lehet is a középpontban, mert már nagyon várom én is!

Rögzítettem az elmondásaidat. Rendszeres olvasód és gyűjtőd vagyok. :-)

Ha a jövő évi RP-DDK túráidat szerevezed, akkor majd előtte légyszi írjál agy mailt, mert vannak öteleteim hozzá(d).

Előzmény: Güsziológus (2906)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2906
Köszi az infókat.

A kis füzet megvan. Lipák Pisti bőven ellátott bennünket a Téli Sóút túrán.

De lám, milyen az élet, már az AK van a középpontban. Hűtlen kutya vagyok:o)

Tanulmányozd a mai leírástt! A kerülő út: Ördöngős majortól az aszfalton Derekegyház felé, a falu előtt keresztút, ez megy Tompahátra. Ott kell bélyegezni (fényképezni). A Tompahát és Ótompahát közötti utat valahogy le lehet küzdeni, még esőben is kemény lehet, hisz személyautók járnak arra. Saját útjukat a helybéliek nem teszik tönkre!
Ravasz ez a vidék, mert agyag és homok hirtelen keveredik.

Előzmény: Múzsla (2888)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2905
Elnézést, hogy nem reagáltam hamarabb, de igazoltan voltam távol:o)
A beszámoló már elkészült, olvasható.

Meg aztán most először, előbb írtam, aztán olvastam. Fontos nap volt a tegnapi a túráim történetében. Majd megpróbálom összefoglalni, hátha valakit érdekel.

Vencelt felhívtam.

Kicsit odébb dolgozok, de majd kereslek. Nem a "jutalomért" reagáltam, ha követed az eseményeket, meggyőződhetsz hogy a túráimnak többek között az az egyik célja, hogy beazonosítsam a pontokat. A számosság ennek "mellékterméke".

Örülök, hogy belekukkantottál a honlapba. Ha én erről a lehetőségről tudtam volna előbb, lehet, hogy nem Ópusztaszert választom. Bár vannak ötleteim a Bordány - Petróczi iskola szakasz leküzdésére. Hiába, nem könnyű mesterség a túraszervezés.

Előzmény: nyomdász (2890)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2904
13. szakasz
Nagymágocs – Mindszent

A hivatalos távolság 30,5 km, de azt nem tudom, hogy honnan kell számítani, Nagymágocs ui. enyhén szólva, kiterjedt község. Mindszenten a vasútállomás a pont. Ez biztos.

Én a HÓBORT büféből (helybéliek szóhasználatával cukrászda, szerintem kocsma, bár kétségtelen voltak sütemények) indultam, itt fejezem be ui. a Gádoros – Nagymágocs szakaszt. Ennek a helységnek a közelében állt ui. az a busz, amelyikkel kényelmesen elértem Szentesen a vonatot. Sok infóm nem volt Nagymágocsról, most már több van. A helységről majd később részletesebben.

Mivel Ótompahát Nagymágocshoz tartozik, a túrával kapcsolatos, feltételezhetően közérdekű információkat ott kezdeném, hogy Ótompahát ÉK-DNY irányú főutcájának délnyugati végénél véget ér az aszfalt. Ez jó hír! A jól kijárt agyagos földút balra kanyarodik. Van jelzés is. Jó 100 méter után jobbos kanyar, rögtön az elején betonoszlop és kútkáva, az oszlopon jel. Az oszlop körül nád-bokor, vegetációs időszakban előfordulhat, hogy a jel nem látszik. De más út nincs!!!
Kicsit jobbra, előre már látszik Tompahát víztornya. Az út gépkocsival is járható. Az út végén jobbra kell kanyarodni. Más választás nincs.

Ez a K-NY irányú utca Tompahát főutcája, ennek folytatása az az országút, melyen a falu megközelíthető Derekegyház felől. A falu nem önálló. Közhivatal nincs. Posta sincs. Derekegyházhoz tartozik. A mi kis utcánk egy tér féleségbe torkollik. Itt van a buszforduló. Jobbra a vegyesbolt és a kocsma, de a kocsma be van zárva. A boltban van üveges sör. Délig van nyitva. A téren nyomóskút. Érdemes vizet vételezni, mert a következő „pont” Ludas-halom, a távolság 10 km.
A jelek ennél a pontnál eltűntek, vélelmezhetően az országúton kell menni, jóllehet a füzetben dél felé kell fordulni. Én ezt tettem, de jeleket nem találtam. A falu végén jobbos kanyar, de nem, lehet sokat menni, balra kell fordulni. Minden út be van szántva. Én az alábbiak szerint mentem: picit jobbra, picit balra, majd jobbra. A füzetben ez az út nincs meg, jóllehet ez a legszélesebb és mellette van egy széles árok. Egy keskeny kék csík van a füzetben a 80,1 ponttól északra. Nem az első, hanem a második. Ezen az úton kell tehát menni. Jobbra hatalmas szántó, kicsit távolabb az úttal párhuzamosan fut az országút, látható a forgalom. Az irány K-NY. Balra szintén hatalmas szántó, egész az erdő széléig. Mikor elérjük a keresztárkot (80,1 ponttól ÉK irányba vastagabb kék vonal), egy széles út van. Itt találtam az első jelet egy kilométerkő-szerű kőoszlopon. Az erdő szélénél itt balra kell fordulni (be lehet menni az erdőbe az árok mentén, de nem érdemes). Kell egy darabig menni, mire elérjük a 80,1 pontot. Jobbra egy kissé romos tanya. Sűrűsödnek a jelzések, egész az erdősarokig. Jobbra tisztás (szántó), balra indul a mi utunk. A Kéktói-erdő blokk keleti szélénél járunk. Ennek a blokknak a dél-keleti csücskéig megyünk. A füzettel ellentétben az árok nem távolabb van, hanem párhuzamosan fut az erdő szélével. A szemben lévő erdőig egységesen egybeszántott, alagcsövezett terület van. A 2-3 colos műanyag csövek fél méterrel a talajszint alatt belógnak az árokba. Ballagunk az erdő szélén, jelek nem nagyon vannak, de eltévedni nem lehet. Irány a Ördöngős-major. Megvan a távvezeték is. Van víztorony, az épületek körbe vannak kerítve. A mi utunk determinált. Úgy látszik prosperál a gazdaság. A Derekegyház irányába menő közel északi irányú út aszfaltos. Erre kerülhetnek a biciklisek, ha úgy döntenek, hogy elég a földútból. Ami ui. ezután jön (nekik ugyebár ez előtt), az nem szívderítő. Az erdő szélén még csak-csak lehet haladni, de mikor elérjük az erdő északnyugati csücskét és balra kanyarodunk, akkor már érződik a talaj nedvessége. Az utolsó 2-300 méter… A 45-ös úton kicsit kell csak menni, jobbra látszik a Ludas-halom. A halom békebeli halom, olyan, mint amilyen a címerben van. Három”pupú”. Tetején kőkereszt. Az út baloldalán van a műintézmény. Üzemel. Gulyások és paprikások, hirdeti a tábla. És láss csodát! Gyors, udvarias kiszolgálás. Tiszta asztalok. Forró leves. A birkagulyás a sok-sok kenyér, a kellemesen hűvös üveges sör és a borravaló mindössze 700 pénz. Remélem, életképes lesz a vállalkozás. Elég szegényes a környék, de talán fellendül ez a vidék is. Ráférne.

Ami ezután jön, azt nehéz szavakban elmondani. Sokat gondoltam kvte-re és lelkes csapatára. Párás meleg, tűző nap (még tavaszi) és végeláthatatlan műút. Még jó, hogy a szélén széles, füves útpadka van. Ennek ellenére sikerült összeszedni két pici hólyagot. A „völgy”, melyben az út vezet, amúgy nem csúnya, élet látszik a távolabbi tanyákon, de a füzetben lévő térképpel ellentétben nincs elkanyarodás. Pedig megtörné a monotóniát. Kb. 500 méterenként vannak jelek, úgy látszik, a tanyatulajdonosok nem kedvelik a turistákat. Elképzeltem a halastavakat és meneteltem. Mindszent határában sok-sok marha és éktelen bűz. Az erjedt kukoricaszárakat hordták, szegény marhák a halmokba rakott nehezen leírható állagú takarmányt túrták. Lehet, hogy nincs szaglásuk?
A völgyről még annyit, hogy a két magaslat (Hegyes-halom 96,0 és a Sebők-halom 97,5 már-már hegynek látszik).
Mindszentből sokat nem láttam, hisz a vasútállomás a város szélén van. Igaz, nem is kerestem mást, csak az első kocsmát. Eléggé kiszáradtam és jólesett leülni.

3:25-kor indultam Budapestről és 18:55-kor érkeztem KÖKI-re. A vonat 10 percet késett. Örülök, hogy túl vagyok ezen a szakaszon. Barátságos emberekkel beszélgettem Tompaháton a boltban. Jó volt Ludas-halomnál vendégnek lenni. Melegben más az Alföld, mint hidegben. Tanulság: alaposabban kell felkészülni és több időt kell szánni a pihenésre.

Váci Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2903
Sziasztok!

Először egy megjegyzés: a Dél-Zala térképen is rajta van nagyon sok túra, útvonallal és időponttal együtt.

Másodszor: tegnap voltam Zalaszántó-Keszthelyen. Minden OK, az atlaszhoz csupán 3 kiegészités:
- Zalaszántón a "Tátika" presszón nincs feltüntetve a neve, egyszerűbb úgy azonositani, hogy "a Borsodi" presszó (kis falu, de kocsma több is van...)
- A Gyöngyösi Csárdás bélyegzésnél "nem kell pénzt késziteni", a bélyegző nem a csárdában, hanem a csárda előtti villanypóznán van, szokványos "szelencében", vadonatúj gumi bélyegző
- Héviz és Keszthely között a jelzett dzsungel már nincs, kiválóan járható az út.

Baggins77 Creative Commons License 2003.03.26 0 0 2902
Ezt kivételesen tudtam régebbről. :-)
(Csak nem vagyok sportszervezet tagja.)

nagypapi:

http://www.mav.hu/szemelyszallitas/kedvezmenyek/
Sportolók, természetjárók kedvezménye: 50 %
Legalább 4, legfeljebb 30 fő utazásához.
Hivatalos versenyre, túrára
Sportutalvány alapján

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2897)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!