Meglevo pincet szeretnenk aljzatbetonozni, mert a majdan kezdodo epitkezeskor ideiglenes tarolohelysegkent funkcionalna. Jelenleg dongot fold, amelyik az egyik sarokban raadasul nedves is, mert ott van a vizoratol bejovo cso nyilasa, amit az 50es evekben nem tartottak olyan fontosnak rendesen szigetelni. Ezt majd a labazatszigeteleskor termeszetesen megcsinaljuk. De addig is mi a helyes modja, retegrendje az aljzatbetonozasnak?
Ez nem sok 2.4 m3/nap gondolom nem egyedül vagy és páran fürdetek és talán néha megy a főzés is...ezen nem hinném ,hogy sokat tudnál faragni hacsak nem kihagyjátok a fűrdét...vagy a főzést...:))
A fűtés pedig 2.3-3 köbméter volt...gondolom a főzés miatt is kevesebb hő kellett és a 70 nm sem nagy...persze a fűtési költség függ a hőfoktól is, mert nem mindegy, hogy mennyi volt 18 vagy 24 fok...
Máskülönben a gáz árát emelték talán csak ezt érzékeled ...arra készülj inkább, hogy a gáz ára körübelül még 50% fog emelkedni várhatóan 1-1.5 éven belül..ma hallottam az RTL klubon...
azt szeretném kérdezni, hogy az noormalis e a ha a gazorám körül egy kis gáz szagot érzek? illetve a turbo cirkom van es aoldalt van kivezetve a kémény a tersznál és néha ott is lehet gázszagot érezni. (eddig panelban laktunk:-((( igy nincs sok tapasztalatom)
illetve az elmult két hétben 34 m3 gáz (70 m2 a haz) fogyott el fűtésre, fürdésre és minimális főzésre. és fűteni se sokat kellett , mert meleg van egyedül a mult héten mikor esett esténként párszor bekapcsolt a kazán.
de ez azért érdekes mert télen fogyasztottunk 130 m3 körül a minuszban.
hogy lehet leellenőrizni hogy miért fogyaszt ilyen sokat, vagy az óra rossz?
De sajnos ott van a tomor tartaly. Maga a ho. Kicsit megroskad es kemenyre fagy, szepen pontosan illeszkedve az ablaktokhoz es a parkanyhoz is. Kozvetlenul a luknal a belsejeben fog elkezdeni olvadni, mert a lyuk egy hohid. Es a kocka ho kozepebol nem tud a viz sehova menni, de nem is kell, mert pont ott van egy lyuk.
Én asztalos vagyok. Semminemű érdekeltségem nincs a PVC ablakok gyártásában, forgalmazásában, szerelésében, sőt ha nagyon belegondolok akkor éppen az ellenoldalon tevékenykedem. Ehhez még hozzájár az is, hogy személy szerint a faablakot preferálom, a PVC helyett, mivel az egyéni ízlésemnek a fa felel meg jobban.
A hódologhoz:
Ez a nyílás kb 3-5 cm széles, és kb 1-1,5 cm magas. Ez a nyílás az alsó tokfrízen van kivágva valahol a vízszintes méreteken belül úgy 1/5 távolság körül a két szélétől a toknak. Ezen nyíláson van valamiféle rovarháló arra, hogy a bogarak ne használják, mintegy bejáratként a lakásban. A belső oldalán a résnek van egy tolóretesz amivel lehet szabályozni azt, hogy milyen mértékben szellőzzön a helység az adott résen. Ezen van az a bizonyos "sapka" kívülről ami alulról nyitott. Ez a nyílás kb 2-5 cm re van (ahogy a kőműves uraknak sikerült éppen...)a külső párkány tetejétől. Namármost... ha esik a hó akkor mondjuk megáll a párkányon (ehhez azért a magyar viszonyok közt igen erős mennyiség kell...) mondjuk sikeresen megállt úgy10-15 cm magasan. Ez elkezd olvadni, és mint ahogy az előfordulhat a résnél is olvad. Amint elolvadt a rés mellett közvetlenül nem látom azt a lehetőség hogy a további olvadás során a lötty befelé kezdjen mozogni, mivel szinte nincs semmi kapcsolata fizikailag a réssel! Itt nem játszik a közlekedőedénydolog meg a hasonlók, mivel nem egy tömör tartályról van szó, hanem egy nagyon laza kapcsolatról a hó és a rés között ami gyak meg is szűnik az első leolvadáskor ami a közvetlen luk körül történik.
Ezért nem fog a víz befelé menni.
El tudok képzelni extra speciális körülményeket, de azért szerintem maradjunk meg a józan egyszerű szokványos körülményeknél. Ott pedig az ilyen dolgok nem játszanak.
Bennem nincs sem harag, sem balhézós feeling... Ha így érezted akkor bocsi, valszeg nem jól kommunikáltam.
Remélem ez a postom meggyőz arról, hogy nem kellene így írnod nekem, mint ahogy az előző hozzászólásodban tetted.
"levegőzés" szempontjából szerintem nincs különbség a jó minőségű fa vagy műa. nyílászárók között. Minkettőt lehet méretpontosra gyártani és általában 2-3 gumitőmítéssel is ellátják őket.
Miért folyna be? Én még nem hallottam ilyen problémáról. Kívülről még van a nyíláson egy takaró ami alulról nyitott, így az ablakon végigfolyó víz nem tud bemenni.
Azt tudod, hogy a kapcsolt gerébtokos ablakod a legjobb esetben is max csak az 50%-ot tudja a hőtartásból mint a modern "duplafalcos" rendszerek? De ez a matematikai legjobb eredmény... ettől a valóság sokkal rosszabb...
Szerintem ez tipusfüggő. Én olyat láttam már ami az ablaktokra van szerelve alul (általában 2 db), és belülről egy tolóajtócskaszerűséggel zárható nyitható. gyak egy átfúrt nyílás amin van valami rovarháló, és a belső tolóizével tudod szabályozni, a nyitva tarthatóságát.
Én fapárti vagyok, de azért tegyük hozzá, hogy létezik olyan műanyag nyílászáró amit úgy hívunk, hogy "zárt állapotban szellőző kivitelű". Ha ilyen van beépítve, és ki is van használva ez a tudása akkor nem fog dunsztban lenni a fal... vagyis nem fog penészedni.
Kérdés, hogy sok vagy kevés pénzből szeretnél ablakot venni.
Kevés pénzért csak sz.rt kapsz, de műanyagból kicsit kevésbé.
Átlagos mennyiségű pénzért jobb műanyagot kapsz (minőségileg), de ezért cserébe megszorítások lesznek kinézetileg (pl. csak fehér). Ugyanez fában szebb lesz, de minőségileg esetleg neccesebb.
Sok pénzért lehet kapni fából is, műanyagből is jót és szépet.
Segítséget szeretnék kérni. Családi házat építettünk, és elérkezett az idő ablak vásárláshoz. Ismerőseimnek van Internorm fa-alu, el vannak ragadtatva tőle egyébként tényleg szuperul működik immár 4. éve. Ők a Bonfa kft-től vették nagy megelégedésükre. állítólag időnként felhívják őket minden jól működik-e. De nem ez a lényeg. Elveszek az ablak rengetegben, mindenki mást mond. Ha ezen oldalakon rutinos építkezők elmondanák tapasztalataikat, hogy műanyag vagy fa a jobb azt köszönöm.
Ennek a zajnak a kiküszöbölése engem is érdekelne. Nekem egy Kludi kádtöltő csaptelep hangoskodik. Valószínű, hogy a falak vezetik tovább a hangot, de ezt nem hiszem, hogy ki lehetne kerülni, inkább a zajt kellene megszüntetni. Még régebben kaptam szerelőktől valami kis ketyerét, amit be kell építeni a csaptelep csatlakozásához és állítólag zajcsökkentő, de sosem próbáltam és már nincs is meg. Mi lehet ennek a neve (hogy a boltos is megértse mit keresek)? 8-) Feltéve hogy nem csak parasztvakítás.
nemrég új csaptelepekre cseréltük a lakás elhasználódottabb darabjait, saját kezűleg raktuk fel. Szép és jó, éppcsak olyan disznó hangos bizonyos nyitottsági állapotok mellett, hogy nem lehet aludni tőle még a szomszédban sem. Valami gomolygós karcolós hangja van. Ez most így nem túl értelmes leírás, lényeg, hogy nagyon hangos a víz benne. A többiben nem, a többi csöndes, ahogy kell.
Mi lehet velük a baj?
Az egyik OBI áruházban azt súgta valaki, hogy valószínűleg levegős lett. Hogy lehet légteleníteni? Vagy hogyan kell felrakni? Nem csak pusztán rászerelni, és kész?
Azt hiszem, kb 99%, hogy függ az épület összes lakóterületétől és a födém alátámasztás nélküli fesztávjától. Az előbbinél 250 m2, az utóbbinál 6m. Ezek fölött kiviteli és statikai kiviteli tervet is kell készíttetni.
Egyéb gépészeti tervek (elektromosság) szerintem nem szükségesek az építési engedélyhez, de ha van szintén elősegíti a munkát (erre nem a tervezőt külön megbízni, hanem elég, ha a kivitelezővel egy alaprajzra berajzoljátok, hogy mit, hova szeretnél.
Ha földkábeles bekötést szeretnél az utcáról (vagy csak olyat lehet, ezért mindenképpen kötelező), akkor azt terveztetni kell, alapvetően a közterületi földalatti szakasz miatt, ezt ugyanis a közműtérképre fel kell utána vinniük. Ezt pl. ELMÜ területen az ELMÜ megcsinálja potom 30 rugóért.
A villanyórának mindenképpen az épületen kívül kell elhelyezni. Ez előírás. Ezt már a bekötéskor, ha nem akadályozza a telken való mozgást, építkezést véglegesen ki lahet alakítani. Lehet a falra is szerelni úgynevezett Hensel szekrényben. Hogy süllyesztve lehet e falra szerelni, azt nem tudom.