Keresés

Részletes keresés

cserlaci Creative Commons License 2003.03.31 0 0 2945
A CÉLBAN!!!
Előzmény: (budai-)H.G. (2944)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.31 0 0 2944
A rajtban történt, de kössz az észrevételt.
Előzmény: cserlaci (2943)
cserlaci Creative Commons License 2003.03.31 0 0 2943
Első két pecsétem története BZmot túramozgalomban
Időpont: 2003.03.26.
Útvonal: Baj - Sárbogárd IP / 104 km /
Tavaszra való tekintettel fűtve voltak a kocsik, hiába kértük a kalauzt, nem volt hajlandó lekapcsolni. Igy mindenki gatyára vetközött.
Átkelve a Dunán megérkeztünk a Gemencbe. A híd dunántúli lábánál látható volt egy AK jel, mely Szekszárdig vezeti a turistát. Most csak csónakkal teljesíthető ez a szakasz.
Néhány perc múlva megérkeztünk Pörbölyre. Annyit érdemes tudni a faluról, hogy itt van a Gemenci kisvasút egyik pu.-ja. Szeptember 3. hétvégéjén van a napja, ekkor ingyenes és egészen lemegy Bárányfokig a Gemenc Szabadidő Közpntig.
Következő állomás Bátaszék: a pu.-tól indul egy zöld jelzés, amely a DDK-ba csatlakozik Mórágynál.
Mindenkinek ajánlom ezt az útvonalat /Geresdi-dombság/!
Azután következett a sáros rész: Sárpilis-Decs-Öcsény-Szekszárd. Ha az ember sötétben vonatozik erre, mindig megcsodálhatja a kivilágított Szekszárdi-dombságot. Az öcsényi repülőtér pedig megér egy félnapot!
Tolnamözs állomáson eszembejutott a falu / város? / különlegessége: Selyemgyár múzeum.
Nagydorogon megint beugrott valami: a szoc. otthonban Sipka Múzeum van!
Majd Vajta / termál fűrdő /, Cece / Cs.I. Múzeum / és meg is érkeztünk Sárbogárdra. A pénztárnál 5 percig udvaroltam a hölgynek egy dátumos körbélyegzőért. Az istennek nem akarta megérteni, hogy minek az nekem!
Kedves HG az eredeti kiírást javítsd ki, mert mint a fenti leírás is mutatja, ez a vonat nem Bátaszékig, hanem Bajáig közlekedik
/én voltam aki a Csepel 50 céljában megszólítottalak ez ügyben, mikor Franken sporival szóba elegyedtél/
Múzsla Creative Commons License 2003.03.31 0 0 2942
A mozgalom él és létezeik!
A túra irányítója: Wenzel Péter 3600 Ózd, Kazinczy út 9.
A jelvény ára (2002-ben): 200Ft
Igazolás: túrajelentéssel
Előzmény: Bigjoe (2941)
Bigjoe Creative Commons License 2003.03.29 0 0 2941
Partizán út:
Vajon lehet még igazolólapot (és teljesítés után jelvényt) szerezni az ózdiaktól? Vagy már csak a jelzés létezik és a túraigazolás meghalt?
Előzmény: Múzsla (2937)
nyomdász Creative Commons License 2003.03.29 0 0 2940
Ezek szerint ezt is a Tájoló Bt. csinálja. Nekem tetszett az Alföldi Kéktúra igazolófüzete. Valami rémlik nekem is a papírral kapcsolaban. Szerintem sima 120 grammos ofszetpapírra kell nyomni, Szép is rajta a nyomat, meg a vastagsága is megvan ahhoz, hogy ne szívódjon át a bélyegzőfesték a másik oldalra. Remélem olvassák.
Előzmény: (budai-)H.G. (2939)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2939
Nagy Lajos már a készülő igazolófüzet néhány oldalát is látta. Elmondása alapján az AKT színes itineréhez hasonló, színvonalas kiadványra számíthatunk.
Előzmény: Güsziológus (2931)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2938
Kicsit off, de Borsodnádasd és Ózd között volt egy kisvasút, aminek a pályáját a 90-es években bontották el. Akit érdekel a téma, a "Kisvasutak" topicban olvashat utána.
Előzmény: nagypapi (2935)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2937
A Hangonyi tó felöl több a szint, mint Borsodnádasdról, ezért is sokallom egy kicsit a Te 850m-edet.

Teljesen jogos. Én is sokallom, de ennyit mértem.

Előzmény: nagypapi (2935)
Krysia Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2936
OFF: A Jókai tt-vel kapcsolatban megkereshetlek téged e-mailben? (Infora lenne szükségem.)

Persze, ha tudok, szívesen segítek. Úgy látom, a te freemailed meghalt, az én megadott címem még egy darabig él.

Előzmény: Baggins77 (2912)
nagypapi Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2935
Ráadásul a kiírás szerint"...Ózd-Borsodnádasd vasútállomásig". Közel-távol nincs vasút Bnádasdnál!!
A Hangonyi tó felöl több a szint, mint Borsodnádasdról, ezért is sokallom egy kicsit a Te 850m-edet.
A Hangonyi tó - Hangony tényleg lehet vagy 3 km, momentán épp van nálam egy Heves-Borsodi-dombság térkép, tervezem jövő hétvégére a Kohász-kék újabb szakaszát...

Előzmény: Múzsla (2934)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2934
A szomszédos topikban pont az ilyen adatokról beszélgettünk mostanság.
Szóval a lentebb említetteket én magam mértem. Lehet, hogy roszzul?
A hivatlos verzió valóban az, amit be is írtál. Ám abban a Hangonyi-tó és Hangony közötti távolság nincs benne és a szint is Hangonyi-tó felől van megadva
Az útvonal: Borsodnádasd - Remete-völgy - Palina-puszta - Járnokfő - Hangonyi-tó
Előzmény: nagypapi (2933)
nagypapi Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2933
Ha már szóba hoztad a Partizán utat:
A jelvényszerző túramozgalmak oldalon 20,2 km-t írnak rá, 530m szinttel. Most akkor pontosan merre megy ez a bizonyos Partizán út?
Előzmény: Múzsla (2932)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2932
Melegen tudom még ajánlani a Partizán utat.
Szuper, egy napos túra. Borsodnádasd - Hangony 23km, 850m szintemelkedés.
Előzmény: Güsziológus (2931)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2931
Ez a túra engem is érdekel.

Aki tud valamit, kérem, hogy tegye közzé.
Két hét múlva lesz Keleti-Bakony ttúra, ott megkérdezem Nagy Lajost, hátha ő többet tud.

A sok kék után egy kis piros jól jönne:o)

Előzmény: Zete (2910)
Baggins77 Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2930
Az akció időtartamát úgy nézheted meg, hogy a www.hungarycard.hu oldalon rákattintasz a magyar zászlóra, bejön egy második ablak, aminek a jobb oldalán ez a csodás szöveg olvasható:
"A kártya ára vá...
>> Részletesen..."
Ha rákattintasz a ">> Részletesen..." feliratú linkre, olvashatsz az akció időtartamáról. :-)
Előzmény: csacsana (2929)
csacsana Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2929
Ezt én is olvastam, de rákérdeztem. Szóban mást mondtak.
Az akció időtartamát tényleg nem találtam (tegnap!) az adott weben.
Előzmény: nagypapi (2928)
nagypapi Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2928
"Ön az interneten keresztül megrendelheti az alábbi termékek közül bármelyiket (akár többet is) előre fizetéssel vagy
utánvétellel:
Magyar Turizmus Kártya csomag (5.200 Ft AKCIÓS ÁR +postaköltség / csomag)"
(Forrás: http://www.hungarycard.hu/rendeles.html)
Előzmény: csacsana (2927)
csacsana Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2927
SOS a TURIZMUS KÁRTYÁRÓL!
Tegnap én is zárás előtt megvetem a kártyát.
A hölgy elmondása szerint MÉG MA akciós a kártya (fél 6-ig vannak nyitva) 5200 pénz, hétfőtől 6888 lesz.

Állitása szerint az internetet nem ők fejlesztik, és ott nem is érvényes a kedvezményes vásárlás.
Minden esetre ezt furcsálom.
Tehát Budapesten, Váci u. 78-80 (Fővám térnél) félk 6-ig.

Csana

Előzmény: nagypapi (2918)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2926
1999 és 2000-ben a Freytag Kft-nél lehetett beváltani a kedvezményt.
Éltem is vele! :-)
Előzmény: (budai-)H.G. (2923)
Múzsla Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2925
Ezt követően még nincsenek konkrétumok, de az egészet be szeretném fejezni még ebben az évben! 2004 már másról fog szólni!

Akkor a kérésemet vedd tárgytalannak!

Előzmény: Güsziológus (2911)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2924
A Bükk 900-as nem lyukasztós, 3*3-as kódolt fémbélyegzőkkel kell bélyegeztetni.
Előzmény: nyomdász (2892)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2923
Ha jól tudom, annyi, hogy már ő is teljesítette a túrát és megtetszett neki.
Egyébként valamelyik évben a teljesítőknek jelentős vásárlási kedvezményt ajánlott fel valamelyik térképboltban.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (2895)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2922
Szia Váci!
Mintha a Vicinálisok... topicban már találkoztunk volna.
Előzmény: Váci (2903)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2921
Az útvonala nem egészen az lesz, amit írtál. A márkói malom és Papod-nyereg között a jelzést helyenként már átfestették (vagy át fogják festeni P+-re). Így a Paloznak - Veszprém P jelzés a Márkói malomtól Miklós Pál-hegy - Szentgál - (Városlőd?) útvonalon folytatódik és nem része a KDP-nak. A Közép-Dunántúli P Szár v.m.-ról indul és a Vértesen keresztül vezet Mórig, majd a Bakonyban folytatódik Mecsértelep - Kisgyón - Hamuház - Bükkös-árok - Burok-völgy - Isztimér - Gúttamási - Vontató-hegy - Iszkaszentgyörgy - Baglyas - Inota - Várpalota - Öreg-Futóné - Alsópere - Eplény - Papod - Hárskút - Öreghálás - Pápavár-alja - Királykapu - Móricháza - Gerencepuszta - Kőris-hegy - Vinye - Cuha-völgy útvonalon át Zirc, 0 km-ig. Innen eredetileg (2001-es Bakony-észak térkép) Pénzesgyőrig folytatódott volna a P, ezt a szakaszt azonban Berki Zoltán javaslata alapján átfestették (v. át fogják festeni) zöldre, és a Rómer Flóris út nevet kapja.
Ajánlom figyelmedbe az új Bakony turistaatlaszt, az információim egy része innen származik.
Előzmény: Zete (2910)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2920
Az AKT zsírozott lapjai a pecsételés miatt szerintem sem jelentik a legszerencsésebb megoldást (könnyen elmaszatolódik).
Előzmény: lükepék (2913)
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2919
Nagymágocs

Nagymágocs „fontos” hely, Budapestről van közvetlen busz.
Félúton van Szentes és Orosháza között, távol a folyóktól. Szentes és Nagymágocs között két út is van, a fontosabb a Derekegyházon keresztül vezető, de a falu főutcájának folytatása Lapistó felé van. Erre is járnak „helyi” buszok.

Ha valaki nem helyi busszal megy, akkor két megálló is van. Az egyik az iskola, a másik a községháza. Az iskola cseles hely, egészen pontosan Ótompahát nickje. Tanyasi iskola féle lehet. A lényeg azonban az, hogy Nagymágocs ugyan, de távol van a központtól. A községháza megálló is megtévesztő. Itt ugyan van egy szép épület, de a községháza már nem itt van. Odébb, keletebbre, jó 1 kilométerrel. Annak a buszmegállónak, ahol a községháza van, kultúrház a neve. Trükkös, nem? Aki meg nem ismerős, az elégedjen meg azzal, hogy naponta több járat is van (ezt az infót kaptam).
Felhívtam Orosházát, de nem akarták érteni a problémámat. Akkor már tudtam, hogy a községháza nem ott van, ahol a buszmegálló, de a VOLÁN-t ilyen apróságok nem zavarják. A megállónak az a neve, ami, a községháza meg ott van, ahol. Ilyen egyszerű.

A község központja régebben a templom és a kastély körül lehetett, most áttevődött a kultúrház felé. Itt van az új községháza. A már említett HÓBÓRT büfé az Árpádhalomra vezető út elején található, nem messze a községházától. A busz nem itt áll meg, hanem a hangzatos nevű „sz. ib.” környékén, kicsit keletebbre az útkereszteződéstől.

Ahogy már említettem, jelek errefelé nincsenek. Mikor elindultam a kastély irányába és elhagytam a községházát, egy terecske féleségen mentem keresztül. Itt találtam jeleket. A jelzett út tehát nem az országút, hanem egy kicsit távolabbi (nyugatabbi) párhuzamos út. Ettől a ponttól vannak jelek. A kastély portáján kaptam egy felbélyegzett szép képeslapot (100 pénz) és egy bélyegzőt is a lapra. Azt hiszem, ez a „Nagymágocs” pont. A kastély látogatható, a park is. Van szállás is. A Kastély után Lapistó felé vezet a műút. A Derekegyház felé vezető országút a „Községháza” megállónál kanyarodik dél felé, mielőtt eléri a falut elkerülő országutat, ott van a temető.

A kastély után, a híd előtt kell balra kanyarodni. Kezdetben erdei ösvény, majd széles szekérút az erdő szélénél. Az utolsó néhány száz méter aszfalt, mert jobbra állattartó telep üzemel, a szagokkal együtt.

Az országút mellett széles, füves útpadka, ki van tisztítva. Ótompaháton az elkanyarodás jól van jelezve. Elfelejtettem megnézni az iskolát:o)

A hosszú, nyílegyenes út elején jobbra két bolt és kocsma, balra egy kis vegyesbolt. Ezt követően már sok a lepusztult ház. A telkeket beszántják, a vályogházak előbb-utóbb a földdel lesznek egyenlők. Ami elhordható, azt elhordják. Sok-sok megkötött csaholó kutya. Itt ér véget Nagymágocs.

Az a pont, ahol Árpádhalom felől elértem a falut és az a pont, ahol elhagytam, jó 10 kilométerre van egymástól.

Nagyon szép a falu temploma. Sajnos, be volt zárva. A kastély szemmel láthatóan fel van újítva. Szép lehet nyáron a park is. Egy autós kirándulás keretében érdemes felkeresni a helyet. A cél lehet Orosháza, a Gyopáros-fürdő. Kár, hogy már itt is felverték az árakat.

Miért fontos Nagymágocs? Mindenképpen szakaszhatár. Nagyon nehezen közelíthető meg Budapestről, a legjobb ott aludni. Én is így terveztem (a fűtés hiánya miatt kellett változtatnom a terven), de átgondolatlanul bejártam a Gádoros – Nagymágocs szakaszt (sok vonatozás, kevés túra), így kész helyzet állt elő. Próbáltam szállást találni Orosházán (pofátlanok voltak), drágának találtam Szentest. Már megbarátkoztam a hajnali vonattal, de a busz végállomás és a pályaudvar közötti távolság hosszabb, mint amit 15 perc alatt képes vagyok megtenni. Márpedig a hajnali vonat 7:09-kor érkezik, a busz 7:25-kor indul. A megoldás: Berekhát vmh.-nál lehet átszállni. Szerencsére Szentesen van csatlakozás Hódmezővásárhely felé és a vonat is megáll. Ezzel a „bravúrral” együtt is 4,5 óra. Brrrr.
De sikerült.
És a visszafelé vonatot is elértem. Ez „csak” 3,5 óra.

Jut eszembe: Kiskunfélegyháza és Szentes között nem majomringató volt. Bukta.
A többit majd az összefoglalóban, ha elkészül.

Ui.:
Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló, de mély benyomásokat tett rám ez a szakasz.

nagypapi Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2918
Ha nem sikerült neki, akkor próbáld meg a neten megrendelni. www.hungarycard.hu, még az akciós áron van, disznóság lenne, ha a kiszállításkor a magasabb árat számolnák...
Előzmény: Váci (2917)
Váci Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2917
Jó, hogy mondtátok ezt a turizmus kártyát, én is gyorsan telefonáltam édesapámnak (aki már nyugdijas), hogy "gyorsan szaladjon be a városba", mert ma még tart az akció. Most telefonált, hogy sikerült is vennie.
Güsziológus Creative Commons License 2003.03.27 0 0 2916
"Amit hiányolok a DDK-ból meg az AK-ból is, hogy nincsenek tájegységi vagy megyei távolság-összesítések."

Az AK speciális. Van 5 megyei szakasz, melynek önálló Igazoló Füzete van. Ezekben van a megyei távolság. Szabolcs-Szatmárról van leíírás a neten is, ebben is vannak távolságadatok (megyei).

Ha érdekel, beírom a topic-ba. Csak ne ma, mert előbb-utóbb kidobnak a munkahelyemről, ha megtudják, hogy a mai napot visszaemlékezések írásával töltöttem.

Az RP-DDK nem megye-szemléletű (az OKT-ban sincs megyei távolság!), az atlasz tájegységenként közli a távolságadatokat. Ott van minden bekezdés elején az útvonal is és a távolság is.

Pl. Kemeneshát és Őrség (Molnaszecsőd - Zalalövő)116 km.

Készül egy másik bontás is, de erre kicsit várni kell:o)

Előzmény: lükepék (2913)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!