Első két pecsétem története BZmot túramozgalomban
Időpont: 2003.03.26.
Útvonal: Baj - Sárbogárd IP / 104 km /
Tavaszra való tekintettel fűtve voltak a kocsik, hiába kértük a kalauzt, nem volt hajlandó lekapcsolni. Igy mindenki gatyára vetközött.
Átkelve a Dunán megérkeztünk a Gemencbe. A híd dunántúli lábánál látható volt egy AK jel, mely Szekszárdig vezeti a turistát. Most csak csónakkal teljesíthető ez a szakasz.
Néhány perc múlva megérkeztünk Pörbölyre. Annyit érdemes tudni a faluról, hogy itt van a Gemenci kisvasút egyik pu.-ja. Szeptember 3. hétvégéjén van a napja, ekkor ingyenes és egészen lemegy Bárányfokig a Gemenc Szabadidő Közpntig.
Következő állomás Bátaszék: a pu.-tól indul egy zöld jelzés, amely a DDK-ba csatlakozik Mórágynál.
Mindenkinek ajánlom ezt az útvonalat /Geresdi-dombság/!
Azután következett a sáros rész: Sárpilis-Decs-Öcsény-Szekszárd. Ha az ember sötétben vonatozik erre, mindig megcsodálhatja a kivilágított Szekszárdi-dombságot. Az öcsényi repülőtér pedig megér egy félnapot!
Tolnamözs állomáson eszembejutott a falu / város? / különlegessége: Selyemgyár múzeum.
Nagydorogon megint beugrott valami: a szoc. otthonban Sipka Múzeum van!
Majd Vajta / termál fűrdő /, Cece / Cs.I. Múzeum / és meg is érkeztünk Sárbogárdra. A pénztárnál 5 percig udvaroltam a hölgynek egy dátumos körbélyegzőért. Az istennek nem akarta megérteni, hogy minek az nekem!
Kedves HG az eredeti kiírást javítsd ki, mert mint a fenti leírás is mutatja, ez a vonat nem Bátaszékig, hanem Bajáig közlekedik
/én voltam aki a Csepel 50 céljában megszólítottalak ez ügyben, mikor Franken sporival szóba elegyedtél/
Partizán út:
Vajon lehet még igazolólapot (és teljesítés után jelvényt) szerezni az ózdiaktól? Vagy már csak a jelzés létezik és a túraigazolás meghalt?
Ezek szerint ezt is a Tájoló Bt. csinálja. Nekem tetszett az Alföldi Kéktúra igazolófüzete. Valami rémlik nekem is a papírral kapcsolaban. Szerintem sima 120 grammos ofszetpapírra kell nyomni, Szép is rajta a nyomat, meg a vastagsága is megvan ahhoz, hogy ne szívódjon át a bélyegzőfesték a másik oldalra. Remélem olvassák.
Nagy Lajos már a készülő igazolófüzet néhány oldalát is látta. Elmondása alapján az AKT színes itineréhez hasonló, színvonalas kiadványra számíthatunk.
Kicsit off, de Borsodnádasd és Ózd között volt egy kisvasút, aminek a pályáját a 90-es években bontották el. Akit érdekel a téma, a "Kisvasutak" topicban olvashat utána.
Ráadásul a kiírás szerint"...Ózd-Borsodnádasd vasútállomásig". Közel-távol nincs vasút Bnádasdnál!!
A Hangonyi tó felöl több a szint, mint Borsodnádasdról, ezért is sokallom egy kicsit a Te 850m-edet.
A Hangonyi tó - Hangony tényleg lehet vagy 3 km, momentán épp van nálam egy Heves-Borsodi-dombság térkép, tervezem jövő hétvégére a Kohász-kék újabb szakaszát...
A szomszédos topikban pont az ilyen adatokról beszélgettünk mostanság.
Szóval a lentebb említetteket én magam mértem. Lehet, hogy roszzul?
A hivatlos verzió valóban az, amit be is írtál. Ám abban a Hangonyi-tó és Hangony közötti távolság nincs benne és a szint is Hangonyi-tó felől van megadva
Az útvonal: Borsodnádasd - Remete-völgy - Palina-puszta - Járnokfő - Hangonyi-tó
Ha már szóba hoztad a Partizán utat:
A jelvényszerző túramozgalmak oldalon 20,2 km-t írnak rá, 530m szinttel. Most akkor pontosan merre megy ez a bizonyos Partizán út?
Az akció időtartamát úgy nézheted meg, hogy a www.hungarycard.hu oldalon rákattintasz a magyar zászlóra, bejön egy második ablak, aminek a jobb oldalán ez a csodás szöveg olvasható:
"A kártya ára vá...
>> Részletesen..."
Ha rákattintasz a ">> Részletesen..." feliratú linkre, olvashatsz az akció időtartamáról. :-)
"Ön az interneten keresztül megrendelheti az alábbi termékek közül bármelyiket (akár többet is) előre fizetéssel vagy
utánvétellel:
Magyar Turizmus Kártya csomag (5.200 Ft AKCIÓS ÁR +postaköltség / csomag)"
(Forrás: http://www.hungarycard.hu/rendeles.html)
SOS a TURIZMUS KÁRTYÁRÓL!
Tegnap én is zárás előtt megvetem a kártyát.
A hölgy elmondása szerint MÉG MA akciós a kártya (fél 6-ig vannak nyitva) 5200 pénz, hétfőtől 6888 lesz.
Állitása szerint az internetet nem ők fejlesztik, és ott nem is érvényes a kedvezményes vásárlás.
Minden esetre ezt furcsálom.
Tehát Budapesten, Váci u. 78-80 (Fővám térnél) félk 6-ig.
Ha jól tudom, annyi, hogy már ő is teljesítette a túrát és megtetszett neki.
Egyébként valamelyik évben a teljesítőknek jelentős vásárlási kedvezményt ajánlott fel valamelyik térképboltban.
Az útvonala nem egészen az lesz, amit írtál. A márkói malom és Papod-nyereg között a jelzést helyenként már átfestették (vagy át fogják festeni P+-re). Így a Paloznak - Veszprém P jelzés a Márkói malomtól Miklós Pál-hegy - Szentgál - (Városlőd?) útvonalon folytatódik és nem része a KDP-nak. A Közép-Dunántúli P Szár v.m.-ról indul és a Vértesen keresztül vezet Mórig, majd a Bakonyban folytatódik Mecsértelep - Kisgyón - Hamuház - Bükkös-árok - Burok-völgy - Isztimér - Gúttamási - Vontató-hegy - Iszkaszentgyörgy - Baglyas - Inota - Várpalota - Öreg-Futóné - Alsópere - Eplény - Papod - Hárskút - Öreghálás - Pápavár-alja - Királykapu - Móricháza - Gerencepuszta - Kőris-hegy - Vinye - Cuha-völgy útvonalon át Zirc, 0 km-ig. Innen eredetileg (2001-es Bakony-észak térkép) Pénzesgyőrig folytatódott volna a P, ezt a szakaszt azonban Berki Zoltán javaslata alapján átfestették (v. át fogják festeni) zöldre, és a Rómer Flóris út nevet kapja.
Ajánlom figyelmedbe az új Bakony turistaatlaszt, az információim egy része innen származik.
Nagymágocs „fontos” hely, Budapestről van közvetlen busz.
Félúton van Szentes és Orosháza között, távol a folyóktól. Szentes és Nagymágocs között két út is van, a fontosabb a Derekegyházon keresztül vezető, de a falu főutcájának folytatása Lapistó felé van. Erre is járnak „helyi” buszok.
Ha valaki nem helyi busszal megy, akkor két megálló is van. Az egyik az iskola, a másik a községháza. Az iskola cseles hely, egészen pontosan Ótompahát nickje. Tanyasi iskola féle lehet. A lényeg azonban az, hogy Nagymágocs ugyan, de távol van a központtól. A községháza megálló is megtévesztő. Itt ugyan van egy szép épület, de a községháza már nem itt van. Odébb, keletebbre, jó 1 kilométerrel. Annak a buszmegállónak, ahol a községháza van, kultúrház a neve. Trükkös, nem? Aki meg nem ismerős, az elégedjen meg azzal, hogy naponta több járat is van (ezt az infót kaptam).
Felhívtam Orosházát, de nem akarták érteni a problémámat. Akkor már tudtam, hogy a községháza nem ott van, ahol a buszmegálló, de a VOLÁN-t ilyen apróságok nem zavarják. A megállónak az a neve, ami, a községháza meg ott van, ahol. Ilyen egyszerű.
A község központja régebben a templom és a kastély körül lehetett, most áttevődött a kultúrház felé. Itt van az új községháza. A már említett HÓBÓRT büfé az Árpádhalomra vezető út elején található, nem messze a községházától. A busz nem itt áll meg, hanem a hangzatos nevű „sz. ib.” környékén, kicsit keletebbre az útkereszteződéstől.
Ahogy már említettem, jelek errefelé nincsenek. Mikor elindultam a kastély irányába és elhagytam a községházát, egy terecske féleségen mentem keresztül. Itt találtam jeleket. A jelzett út tehát nem az országút, hanem egy kicsit távolabbi (nyugatabbi) párhuzamos út. Ettől a ponttól vannak jelek. A kastély portáján kaptam egy felbélyegzett szép képeslapot (100 pénz) és egy bélyegzőt is a lapra. Azt hiszem, ez a „Nagymágocs” pont. A kastély látogatható, a park is. Van szállás is. A Kastély után Lapistó felé vezet a műút. A Derekegyház felé vezető országút a „Községháza” megállónál kanyarodik dél felé, mielőtt eléri a falut elkerülő országutat, ott van a temető.
A kastély után, a híd előtt kell balra kanyarodni. Kezdetben erdei ösvény, majd széles szekérút az erdő szélénél. Az utolsó néhány száz méter aszfalt, mert jobbra állattartó telep üzemel, a szagokkal együtt.
Az országút mellett széles, füves útpadka, ki van tisztítva. Ótompaháton az elkanyarodás jól van jelezve. Elfelejtettem megnézni az iskolát:o)
A hosszú, nyílegyenes út elején jobbra két bolt és kocsma, balra egy kis vegyesbolt. Ezt követően már sok a lepusztult ház. A telkeket beszántják, a vályogházak előbb-utóbb a földdel lesznek egyenlők. Ami elhordható, azt elhordják. Sok-sok megkötött csaholó kutya. Itt ér véget Nagymágocs.
Az a pont, ahol Árpádhalom felől elértem a falut és az a pont, ahol elhagytam, jó 10 kilométerre van egymástól.
Nagyon szép a falu temploma. Sajnos, be volt zárva. A kastély szemmel láthatóan fel van újítva. Szép lehet nyáron a park is. Egy autós kirándulás keretében érdemes felkeresni a helyet. A cél lehet Orosháza, a Gyopáros-fürdő. Kár, hogy már itt is felverték az árakat.
Miért fontos Nagymágocs? Mindenképpen szakaszhatár. Nagyon nehezen közelíthető meg Budapestről, a legjobb ott aludni. Én is így terveztem (a fűtés hiánya miatt kellett változtatnom a terven), de átgondolatlanul bejártam a Gádoros – Nagymágocs szakaszt (sok vonatozás, kevés túra), így kész helyzet állt elő. Próbáltam szállást találni Orosházán (pofátlanok voltak), drágának találtam Szentest. Már megbarátkoztam a hajnali vonattal, de a busz végállomás és a pályaudvar közötti távolság hosszabb, mint amit 15 perc alatt képes vagyok megtenni. Márpedig a hajnali vonat 7:09-kor érkezik, a busz 7:25-kor indul. A megoldás: Berekhát vmh.-nál lehet átszállni. Szerencsére Szentesen van csatlakozás Hódmezővásárhely felé és a vonat is megáll. Ezzel a „bravúrral” együtt is 4,5 óra. Brrrr.
De sikerült.
És a visszafelé vonatot is elértem. Ez „csak” 3,5 óra.
Jut eszembe: Kiskunfélegyháza és Szentes között nem majomringató volt. Bukta.
A többit majd az összefoglalóban, ha elkészül.
Ui.:
Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló, de mély benyomásokat tett rám ez a szakasz.
Ha nem sikerült neki, akkor próbáld meg a neten megrendelni. www.hungarycard.hu, még az akciós áron van, disznóság lenne, ha a kiszállításkor a magasabb árat számolnák...
Jó, hogy mondtátok ezt a turizmus kártyát, én is gyorsan telefonáltam édesapámnak (aki már nyugdijas), hogy "gyorsan szaladjon be a városba", mert ma még tart az akció. Most telefonált, hogy sikerült is vennie.
"Amit hiányolok a DDK-ból meg az AK-ból is, hogy nincsenek tájegységi vagy megyei távolság-összesítések."
Az AK speciális. Van 5 megyei szakasz, melynek önálló Igazoló Füzete van. Ezekben van a megyei távolság. Szabolcs-Szatmárról van leíírás a neten is, ebben is vannak távolságadatok (megyei).
Ha érdekel, beírom a topic-ba. Csak ne ma, mert előbb-utóbb kidobnak a munkahelyemről, ha megtudják, hogy a mai napot visszaemlékezések írásával töltöttem.
Az RP-DDK nem megye-szemléletű (az OKT-ban sincs megyei távolság!), az atlasz tájegységenként közli a távolságadatokat. Ott van minden bekezdés elején az útvonal is és a távolság is.
Pl. Kemeneshát és Őrség (Molnaszecsőd - Zalalövő)116 km.
Készül egy másik bontás is, de erre kicsit várni kell:o)