Nyílt topic azok részére, akik még nem nyertek bebocsájtást a hasonló nevű klub ajtaján. Ha valaki itt tanúbizonyságot tesz arról, hogy nem fikanick, tud normálisan fórumozni, azaz értelmes, építő hozzászólásokat tesz közzé, azzal már félig megváltotta a tagságiját a klubba...
A "zárt" topikba a felvételi kérelmeket innentől kezdve itt lehet elővezetni:
Na de a vége az útnak: Zürichig szépen visza másztunk +30-ra, mivel Svájcban nem az van mint hazánkban, hogy az IC...stb vonatoknak elsőbbségük van aztán verik szét a többi pontos vonat menetrendjét, ha késik, itt mi voltunk most hátra sorolva, azaz jórészt 40-90-es tempókkal haladtunk. Közben még Pfäffikonnál katunk egy monszunessőt villámokkal, de mire beértünk Zürich HB-ra, már sütött a nap. Mivel 30 perses IC ütem van Zürich-Bern között, így a 18:02-es Brigivel mentem tovább, majd akkor bejött egy plusz átszállás Bernben a Luzern-Genf IR-re, ami szintén emeletes szerelvény volt. Viszont így kidobtam 6 Euro-t az ablakon, mert felesleges volt a helyjegy az RJ-re, mivel az 1.o-on egész úton 5-nél nem voltunk többen, pedig azt hittem a szombat reggel erős forgalmú. Svájcban meg eleve lekéstem a vonatomat, ahová szolt a helyjegyem, de közben Svájcban meg szintén tök üres volt az emeletesben az 1.o. Még az RJ-ről annyit, hogy pont mellettem a kettes helyen utazott egy középkorú magyar házaspár, akik szintén Pesttől jöttek végig Zürichbe meglátogatni a fiukat. Akkor csak vannak mások is végig utazók ezen a vonaton. Svájcban is állandóan csinálgatnak a vasút mentén valamit, folyamatosan látni a pálya mentén most is munkálkodásokat. Példáúl Friburg után Lausanne felé a régi rácsos felsővezeték tartó oszlopokat most cserélik ki a svájci szabvány I gerendásokra. A zajvédő falak is épülgetnek továbbra is. Ami viszont fúrcsa volt, hogy Lausannba érve, rögtön az tört ki, hogy mint ha otthon lennék, semmi idegen érzés, tök jól kiismerem magam.
Na de akkor holnap indul a fotózás, most Lausanne környékét fedezem fel, megyek fel megint a szőlődombra fotózni, meg a városi vasutakat fotózgatom, meg utazgatok itt, vettem ezt a két zónás napijegyet. Ja ezt tegnap elcsesztem, mert mikor kinyomtattam láttam meg, hogy 07.21-re írtam a napot, és nem vasárnap 22-re, így kidobtam 8,60 CHF-et. Na de most már semmi sem számít, itt vagyok, az idő remeknek néz ki, és lesz mit fotózgatni, meg beutazgatni.
Volt valami ilyen sejtésem. Közben Bludenzre lejött +16-ra a késés, ami maradt Feldkirchnél is, de innen csak +24-el megyünk tovább szembevonat RJ miatt. Maga az Arlbergbahn fenomenálisan szép, még így is, hogy hol süt a nap, hol esik az essö. Közben kiderült, hogy a szép női hostes magyar itt az 1. osztályon.
Akkor lehet ezért szedtünk még rá a késésre, mivel Innsbruckba most +20-al álltunk meg, így itt szépen hozott. Elötte vanmak ezek az új alagutak, látszólag teljesen készen, de kint van a vörös táblák, ezt mikor adják át?
Nekem a 20 Minuten ingyenes hírlap jóslatai jöttek be legjobban,nagyon pontos,és megbízható előrejelzés szokott benne lenni,a vonatokon és az állomásokon biztos találsz minden nap - és néha még magyarországi hírek is vannak benne :)
Hát elég szét van túrva minden Bécsben. Na de hol megy 200-al a Westbahnon az RJ? Linzbe +30-al vagyunk már, de 160-nál nem mentünk sehol gyorsabban. Pont itt látt Bécs felé a polizeis RJ-t.
Kár, hogy 5 napos Swiss pass nincs, csak a drágább Flexiben, mert akkor nem is lenne gond, mind a két hely beférne. Ezek a pálya menti villanypásztor félék csak az állatok miatt van? Mert kissé bátortalan vagyok, hogy most ez kerités, azaz valakinek a portájára merészkedek-e, vagy sem, mennyire lehet itt mászkálni? Amúgy megvettem ma a Tensinél a 4 napos Swiss Passt, és itt mindenféle nemzetközi viszonylat vasúti jegyeivel is foglalkoznak, még egzotikus helyekre is.
Csak hogy ne mondd, hogy elveszem a kedved a Rigitől, íme egy felvétel a felső, kétvágányos szakaszról:
Schaffhasennél pedig a DB vonatai figyelhetők meg, amelyek a várostól keleti irányba több megállót is érintenek svájci területen (persze már ilyet nemigen láthatsz:
Elég hajmeresztőnek tűnő hely :-) A rossz időt arra értettem, hogy fent az Alpokban lehet kis borongózás, egy rövid zápor, de lent meg hétágra süt a nap majd. Jövő hétre is ír ilyen napokat.
Swiss Pass ügyében Pesten a Tensi utazási irodánál is meg lehet helyben vásárolni, és ők 17 óráig adják ki hétköznap a jegyet. Így akkor két cég is árusít itthon ilyet.
Gondolom valami kis hajó, így dobálhatják a hullámok:-) Még az időjárás függő, hogy milyen lesz, mert ha amit írtatok a felhők miatt bizonytalan a Rigi, amiért pont a kilátás miatt akarok felmenni, akkor marad a biztosabb jó időben a vízesés.
Hajóval. Odaviszik őket, felszaladnak körbenézni, aztán irány vissza. Fotózni meg nem biztos, hogy jó ötlet ott, a széljárástól függően elég permetes lehet a levegő.
Svájcban a "Sofortverkauf" maga a jegypénztár neve? Mert Lausanne-ban ennél azt írja, hogy 6-20:30 között van nyitva, azaz ezen kívűl lenne csak az autómata? A Rail Service viszont éjjel-nappal nyitva van.
Majd meglátom, de így is zsúfolt már minden. A második képen van a kis sziget a vzíesésben, és látom mennek rajta a túristák, ide, hogy jutni? Ahogy nézem jó hídfotóhely vonattal :-)
Mi annak idején végig gyalog jöttünk le (Arth-Goldauig), elég kényelmes az út, de úgy emlékszem, a vasút nem igazán látható róla. Igaz, közel két évtizede voltunk ott, de gondolom, a turistautak nem változtak.
Svájc esetében nem könnyű eldönteni, hova is menjen az ember, de véleményem szerint a Rajna vízesését kár kihagyni.
Nekünkn még egy rendkívüli zenei élményben is részünk volt ott:
Köszi az infót, akkor lefelé gyalog jövök. Szeretek túrázni is a hegyekben, így ez is jöhet :-) Most az időjárás alapján vasárnap Lugano, hétfőn Gornergrat, kedden Nätschen, szerdán Rigi Bahn, csütörtök pedig Lausanne környéke, pénteken haza lenne a program. A Rajna vízesés kiesik Schaffhausennél, találtam helyette jobb programokat.
Az utolsó állomásköz, fenn a tetőn - az elágazóállomástól a végállomásig - két párhuzamos vágányos. Mellette párhuzamosan sétaút húzódik, ahonnan remekül lehet fényképezni a vasutat és a környezetet is. Bár tudom, Te inkább utazni szeretsz a vonatokon, mint fotózni őket.
Az időjárásról annyit, hogy egyik pillanatról a másikra különösebb előjel nélkül a szikrázó napsütés helyett köd lepheti meg a hegy felső régióit. Ezt magam is megtapasztaltam.
Meg van, a Keletiben a Wasteelsnél lehet venni Swiss Passt, csak annyi, hogy Osztrák programból dolgozik, és csak 9:30-16:30 között adja ki a rendszer a bérletet. Pénteken pont jó is lesz akkor.
Köszi, ennek még akkor valahogy utánanézek, de gondolom Lausanneban már mérete miatt is csak meg vehető, mert Zürich HB-n menetrend szerint 12 percem lesz átszállni, így ott nem lesz idő erre.
A Swiss Passt azt meg tudom venni az SBB pénztárban is?
Meg. Pár évvel ezelőtt a MÁV Keleti pénztárában próbaképp megkérdeztük, hogy tudják-e, mi az. Persze fogalmuk se volt róla, de nem is bántuk, egy egyszerű Bp.-Buchs CityStar jegy kiadása (kézi jegykiadással) is egy órába telt. Buchs SG állomáson a vonatról leszállva megvettük három személynek a Swiss Passt (gépi jegykiadással) negyed óra alatt.
A Swiss Passt azt meg tudom venni az SBB pénztárban is? Mert a honlapon kiderült, hogy az online vásárlás az annyi, hogy a DHL majd 4 nap múlva kiszállítja, így ez nekem nem játszik. Majd szombat este venném meg ahogy lepakoltam Lausannéban egy 5 napos Flexi Passt.
Hát nagyon lesem a meteoswiss.choldalt most, hogy miként alakul az idő. Vasárnap Luganóban lesz gyönyörű idő, így akkor ez indul be, hétfőn meg a Gornegrat jónak tűnik. Remélem most is szerencsém lesz, ahogy tavaly is.
A Rigi Bahnról mik a tapasztalatok? Néztem, hogy jó rá a Swiss Pass, és gyö9nyörű a kilátás a tavakra fent, és a hajók is ingyenesek így Luzernbe, azaz egy nappi programot oda tudnék akkor csinálni.
Bár akkor inkább osztrákul kellene megtanulni. :) De ez nem árt a többieknek sem, ha sokat vonatoznak, mert hiába a német nyelvvizsga, nem sokat lehet érteni egyes országrészeken abból, amit beszélnek.
"Én azonban ennek az aranyszín változatának a támadásától félek a legjobban"
Az még hagyján. Akkor lesz majd "jó világ", ha a 1099-eseket és a 4090-eseket is befestik erre a színre. A Waldviertelbahn 5090-esét már sikerült. A színről egyébként nekem mindenféle eszembe jut, éppen csak az arany nem. :(
Közben már nézegetem az érdekességeket, megjöt a térképes könyvem az Eisenbahnatlas Schweiz. Nagyon jó, és részletes, és benne vannak a km adatok, a tengerszint feletti magasság, alagút adatok, iparvágány kiágazások...stb.
Hahaha: Holott az eddigi tevékenyégükért mindenképpen megérdemelnék, ha úgy szidnám őket, mint a pécsi igazgatóságot...
És ezzel szerintem nemcsak én vagyok így, odakint sem rajonganak értük a vasútbarátok, csak a nyelvtudásom nem annyira erős, hogy belemásszak az osztrák fórumokba!
Aki eddig kerékpár+vonat kombó helyett szopóágra került a SEV miatt, az szerintem nálamnál sokkal cifrábban emlegeti NÖ vezetőit, hasonlóképpen Burgenlandéhoz.
Egy kis segítséget kérnék: Július végén utazgatnék a Sommertickettel, és ahogy terveztem a menetrendemet, a következőn akadtam el: Július 29.-én utaznék Bischofshofenből Selzthal felé, de a DB menetrendkeresőjében autóbuszjáratot ír ki. Ha jól értelmezem pótlóbuszt. Gondolom erre is érvényes a sommerticket, de azért szeretnék tőletek megerősítést kérni, hogy most akkor mi van. LINK BUS 611
De könyörgöm, ez elsősorban kirándulóvasút, egy ilyen beruházás pont a hangulatot csapja agyon. Ez az egész számomra olyasmi, mint a viacoloros peron a debreceni kisvasúton, vagy Kemencén. El kéne menni a környékre még egyszer szétnézni.
Jajj bocs... :D Amúgy az EN 246-on kaptunk első osztályú kocsit ülőhelyesnek másodként.. na ha ilyen fordul elő valakinek a javaslatom hogy NE azt használjuk... szörnyű kemény... a Zürich-Beograd gyorsvonaton lévő svájci termes kocsi szintén kibírhatatlan az éjjel, sokan is vannak é kb 15 fokon ment a klíma bent... a horvát tele volt..
Nem, ez most növog. Ők így szeretik (és valaki egy másik topicban azt állította, hogy Európa a Lajta túloldalán van - csókolom, tessék már kijózanodni!)
Köszönöm, itt még nem jártam, azt hittem ez is az RhB-n van valahol. Gondolom biztos maradt valami felesleges EU forrás, oszt más nem lévén erre költik el.
Én azonban ennek az aranyszín változatának a támadásától félek a legjobban:
A kilenc háromrészes motorvonat azt jelenti, hogy egy villanygépes forda sem marad meg, még a négy panorámakocsiból álló új Ötscherbärt is motorvonat fogja húzni.
Mi oda Oberalppasstól sétáltunk, ott vízszintes, Nätschenből meg nagyon meredek, de elég jó hely mindkét irányba:
Azt viszont jó tudni, hogy a SwissPass 50%-ot ad a GGB-ra, így már megérheti fölmennünk Riffelbergre meglőni a vonatot a Matterhornnal.
A Findelbachviadukt tényleg nem semmi. A Visp-Zermatt hídásszempontból nem olyan izgi, főleg feszített vasbetonhidak vannak, Brig-Disentis között van jópár kőviadukt. A Furka Bergstrecke is izgi (bár te gondolom a bázisalagúton mégy), ott van egy összecsukható híd is, hogy télen ne vigye el a lavina (eredetileg boltozatos kőviadukt volt, de a harmadik újjáépítésnél megunták).
Nem nagyon lesz, agusztus 6-szeptember 10-ig semmi, elötte meg utána meg csak hétköznap, de fele ennyi sem mint korábban. Viszont van sok munkagép, munkavonat (2016 és 2143)
Ez a képet is tavaly készítették hugomék Aguille du Midi-ről, a képen jól látható középen a Svájcban található víztározó a Lac d' Emossion, oda is felmentek. Ott van az a fain 600 mm-es kisvasút a két sikló között felmenve.
Remek, semmi kerités, szép zöld füves hegyoldal, és oda mászok a vasút mentén ahová akarok, illetve ahonnan szép fotó készíthető. Én néztem a google. mapson, hogy Disentis felé van egy kis vízzáró gát mögötte egy kis tóval, és onnen is jó napállással lehet jó képeket csinálni, és gyalog közel van Nätschenhez, ott nem jártatok?
Már akartam írni neked, hogy valami előzetes erről a helyről képekben, de akkor látom megelőztél. Megnéztem mindkét friss RhB-s albumodat, ami remek volt, tényleg nagyon jó helyen jártatok, és az idő is szerencsés volt. Majd felrakhatnád ezt az albumot is lassan :-)
Köszi. A húgom a párjával tavaly volt Chamonix-ban, ott voltak pár napot, és tényleg gyönyörű a táj, a glecsserek...stb. Viszont oda most Svájcból nem jár át decemberig a avsút pályamunkák miatt. Na meg én Svájcba akarok most lenni, Franciaország ráér jövőre is:-) Meg hát a Findelbachnál lévő viaduktot meg kell néznem :-)
A Swiss Pass olyan lehetőségeket nyújt, amit több évi visszajárás alatt sem lehet kihasználni. Ha magasra vágysz, Laussane-ból könnyen elérhető Chamonix. A Swiss Pass érvényes oda is.
Az Aguille du Midi (3842 m) egy hegycsúcs Franciaországban, a Mont Blanc masszívumban. A zermatti Klein Matterhorn (3882m) után ez a második legmagasabb csúcs ami felvonóval elérhető.
Két hét is iráyn Svájc. Tegna még változott az egyik napi program. Így most már biztos, hogy a 266 CHF-es 4 napos Swiss Passt veszem meg. Így nem kell fizetnem az MGB vonalán Visp-Disentis szakaszra, míg megyek fotózni Nätschenbe, és az új, hogy hát még 2000 m magsan sem voltam (most a repülőutat ne számoljuk), a legmagasabb eddig a Shneebergen voltam vent, az olyan 1900m körül lehet ha jól tudom. Így hát ezt a problémát meg kell oldani, ha már ki tudja mikor megyek megint Svájcba. A Jungfraujoch kiesett, mert még a Swiss Pass 25%-os kedvezményével nekem horribilis ár. Ráadásul Spiez-Interlaken között több hetes teljes kizárásos vágányzár lesz pont most. Így Zermatt birizgálta a fantáziámat. Ha azt veszem majd minden nagyobb és nevezetesebb városban voltam Svájcban, csak akkor itt nem. Mivel Visp-Zermatt között is jó a Swiss Pass, így akkor lett ez. De közben nézegettem, hogy nem lehetne-e innen valami hegyre felmenni, és ekkor láttam meg a Gornergrat Bahn-t, és a végén a 3090m-es végállomást, és a képeken a gyönyörű gleccseres panorámát és a Swiss Passal 50% a jegy, azaz oda-vissza csak 40 CHF. Így akkor ez jött be programnak. Hát már nagyon várom, az biztos, hogy a tavalyinál is tartalmasabb programnak néz ki a dolog.
Ahogy nézem Lausanne környékén szépen sűrítenek új viszonylatokkal. Genf és Lausanne között meg sűrűbben fognak járni már a vonatok, mint Pesten a Rákóczi úton a 7-es buszcsalád.
Ebből a tervezetből azt látni, hogy jövő június 3-28 között egyetlen egy RJ sem lesz Bécs felől, sőt a WW sem lesz ekkor. Ezek szerint ebben az időnben lesz valami teljes kizárás az Arlbergbahnon?
Megnéztem és igen a Flexi 1 hónapig jó. De még jobb hír, hogy az SBB odlalán meg is tudom online itthon nyomtatással venni, így akkor ha marad ez a kedvező árfolyam, akkor nem 4 npos IR-t veszek, hanem egy 4 napos Swiss Passt.
Valami változott a Swiss Pass körül, hogy ahogy nézem megéri azt vennem Inter-Rail helyett? A térkép szerint végig jó a Zermatt-Visp-Disentis szakaszra is a Swiss Pass a normál vonatokra. Csak a neves vonatokra van helybiztosítási felár, semmi más. A 4 napos sima Swiss Pass 2 .o.-racsak 266 CHF-be kerül. Ha hozzáveszem, hogy nekem még kell venni jegyet a Brig-Disentis szakaszra, mert oda nem jó az IR, akkor már nem is rossz ez az ajánlat. Ráadásúl városi közlekedésre is jó. Kár, hogy 5 naposban csak a Flexi van, ami jóval drágább. Gondolom a Flexi jelentés az, hogy egy adott időszakban szabadon választhatom meg a napokat, amikor felhazsnálom, míg a simánál meg egymést követő napkban kell azt felhasználni.
Ez eredetileg a 180.001-es volt, amit a 372.006 németországi balesete után (kisiklott Drezdában tolatás közben és megsérült a főkerete) cserébe kaptak a csehek a DB-től 2003-ban.
Ott is vannak jó hidak. Brig és a Furka-bázisalagút között néhány viaduktocska és egy fordulóalagút, Hospentalnál van egy viszonylag szép darab Andermatt előtt. Szépen fölújított a Bugnei-viadukt, onnan nagy nehezen kivehető lent a völgyben a Gotthard-bázisalagút építkezéséhez vezető fogaskerekű hatalmas acél viaduktja is.
Az RhB-n a viaduktok Disentis és Rabius-Surrein között vannak, utána néhány alsópályás acélhíd van még az Elő-Rajnán.
Ha lenne időd, Predából kellene lesétálnod Bergünbe - az Albula-viaduktok nagyon szépek, csak belülről nem sok minden látszik belőlük.
Gyalogút lent, gyalogút fönt a sziklafal tetején, de ahol nincs konkrét gyalogút, vagy eltávolodik a Bahnwanderweg, ott is lehet az alépítményen sétálni. A legtöbb állomásközben a teljes RhB-n az elmúlt két évben alépítmény-szélesítést és vonalkábel-fektetést végeztek, igen kényelmesen lehet közlekedni. Az Albulabahnon azért az alagutak kikerülését meg kell tervezni. :) A többi vonal alagútjai az egy Vereinát leszámítva egyszerűen kikerülhetőek.
Na lesz munka után mit nézegetnem, már elsőre is jó képsorozatnak tűnik ez az album is. Hát ennyire részletesen nem fogok most sem Svájcban fotózgatni, mert nekem az utazás és a táj élménye a fontos, a fényképezés csak másodlagos, mert ahoz érteni is kell, meg türelem is kell. De szerencsére vannak jó fotósok, és képsorozatok:-)
Június 17-én, vasárnap dél körül a Rajna-szurdok egyik kilátójánál ráköszöntem egy magyar fotósra, aki valami hasonló kép készítésén dolgozott. Szóval én voltam az. Hamár ott a következő fotóhelyre igyekezve elsiettem a bemutatkozást, itt nicknevét szívesen megismerném.
pl. a daciaval mész ki, akkor elvileg igen, gyakorlatban az úrtól függ, hogy kell-e fizetni a 8 órás határt. (ad absurdum, 7.58-kor pontosan indult kifele a dacia hegyeshalomból, és +2 euróba került így....)
viszont a felvetésed figyelemre méltó, mert nem részletezik, hogy mennyivel korábban lehet érvényes....
Aha valóban, most nézem van néhány olasz EN, amihez oda van írva a menetrendi keresőbe, hogy "Reservierungspflicht". Nyilván akkor ezeket kerülni kell Sommertickettel, de a többi akkor felár nélkül igénybe vehető.
Egy 2010-es MÁV szabályzatban találtam a következőket:
"Külföldről történő beutazás esetén, ha az utas ugyanazzal a vonattal utazik tovább, mintamivel beutazott, az ifjúsági bérletet 8 óra előtt is érvényesnek ismerik el. Átszállás esetén azosztrák jegyellenőrző-személyzet a jegy hátoldalán erre utaló megjegyzést tesz. Amennyibenaz utast Ausztriában történő felszállás esetén 8 óra előtt a vonatban találják, a következőállomásig, ahol a vonat 8 óra után megáll, részére új menetjegyet állítanak ki. A bérletérvénytartama alatt korlátlan számú Ausztriába való belépésre jogosít."
EN247, Bregenzből indult, Ib-n kb. éjjel 1.30 (?) körül volt, westig akart menni.
@Peterson péntek reggel 8tól mehet bármi, vasárnap éjfélig. ha csüt mész ki, egy éjszaka szállás kell, mert csüt éjfél - péntek reggel 8 közt nista jegy.
szerintem az reggel 8 lesz, és külföldről beutazás, az éjszakairól meg leteszi az első éjfél utáni megállásnál a vonatkísérő (ismerősi tapasztalat, innsbruck @247)
Nem kell Vorteilscard. Éjszakai vonat igénybevehető, sőt, háló/fekvőjegyet is vehetsz hozzá (és esti indulásnál a munkanap reggel kilences korlátozás nem érvényes). A korridor-vonatokat is igénybe lehet venni Sb-Ib között (Lienz-Brenner között nem tudom).
>Szerintem a kedvezményes kiegészítő jegyet ki tudja adni Gotthárdig!
Nekem egyszer azt mondták, hogy nem, de ez változhatott.
>Ott akkor Te voltál tájékozatlan, ha több tízezer forint... !
Sorozatosan esnek olyan tévedésekbe, hogy kiadnak valami jegyet, és mondják, hogy ehhez itt és itt vegyek valami ilyet meg olyat, mert úgy lesz olcsó - amit aztán ott nem adnak ki, így vehetek új, a teljes útra szóló jegyeket. Az is durva, hogy egyes útvonalakra képtelenek jegyet kiadni, én meg rohangászhatok a belföldi jegyekért a pénztárba.
,,Hát ez nem nyert. Győr, Debrecen, Miskolc, Záhony, Sopron nálam elég komolyan leszerepelt hozzáértésben, sebességben is. "
Győr: Az osztrák-, német felé szóló jegyekben, bérletekben profik. A többiben már nem annyira. Nekem is volt olyan jegy, amit nem adtak ki.
,,A Keletiről nem is beszélve, akiknek a jól sikerült tanácsaiban már több tízezer forintom fekszik."
Ott akkor Te voltál tájékozatlan, ha több tízezer forint... ! Kishatárforgalmi jegyet akartam, a W-ból elküldtek, átsétáltam a Keleti-nemzetközibe. Láss csodát! 3 percet várakoztam, 2 perc pedig volt a kiállítás.
Mindegyik pénztárra lehet jót is, rosszat is mondani. De nem kéne egy látogatás után isteníteni vagy épp lehúzni egy irodát!
,,Ami viszont csak akkor hasznos, ha onnan Ausztriába indulsz, de ha Szentgotthárd felé, akkor ráfizethetsz. "
Szerintem a kedvezményes kiegészítő jegyet ki tudja adni Gotthárdig!
,,Magát a Sommerticketet pedig nem veheted ott meg, csak VorteilsCarddal."
> Kb. egész életedben ebben a két pénztárban jártál
Hát ez nem nyert. Győr, Debrecen, Miskolc, Záhony, Sopron nálam elég komolyan leszerepelt hozzáértésben, sebességben is. A Keletiről nem is beszélve, akiknek a jól sikerült tanácsaiban már több tízezer forintom fekszik.
>És a Sommer, már onnan érvényes!
Ami viszont csak akkor hasznos, ha onnan Ausztriába indulsz, de ha Szentgotthárd felé, akkor ráfizethetsz. Magát a Sommerticketet pedig nem veheted ott meg, csak VorteilsCarddal.
,,Bármely nemzetközi pénztárban kiadják, de a leggyorsabb a Nyugati pu. és a Wasteels."
Most ez relatív! Kb. egész életedben ebben a két pénztárban jártál és akkor már ezek a leggyorsabbak! Én meg azt mondom, hogy semmivel sem rosszabb Győr vagy a Keleti.
,,>- Hol kapom meg hozzá a 60%-os kedvezményt a kiutazásra. Nemzetközi pénztárban a "jegy" felmutatásával nekem kiállítanak ilyet?
Minden MÁV nemzetközi pénztárban (ÖBB-ben nem, GYSEV-nél például Sopronban nem, mert az technikailag ÖBB-pénztár, Szombathelyen talán). Vonaton váltva nem."
Sopronban azért nem kapsz 60%-ost, mert Osztrák belföldi állomás. És a Sommer, már onnan érvényes!
Olyankor magyar pénztárként működnek, de mivel Sopron osztrák belföldi állomás, nem adhatnak ki ÖBB irányba nemzetközi jegyet, márpedig a Sommerticket Ungarn (amihez nem kell VC) nemzetközi jegy.
Bármely nemzetközi pénztárban kiadják, de a leggyorsabb a Nyugati pu. és a Wasteels.
>- Hol kapom meg hozzá a 60%-os kedvezményt a kiutazásra. Nemzetközi pénztárban a "jegy" felmutatásával nekem kiállítanak ilyet?
Minden MÁV nemzetközi pénztárban (ÖBB-ben nem, GYSEV-nél például Sopronban nem, mert az technikailag ÖBB-pénztár, Szombathelyen talán). Vonaton váltva nem.
>- Kell még valami a Sommerticket mellé? Valaki beszélt valami VC-ről. Ez micsoda? Ilyet kell vennem?
Magyarországon váltott Sommerticket mellé nem kell a Vorteilscard kedvezménykártya.
Valaki fel tudna engem világosítani a sommerticketről? A nyáron szívesen elmennék vonatozni meg fotózni az osztrákokhoz, de nekem eddig mindenki mást mondott a Sommerticketről. - Hol érdemes megvenni? Keleti pu.? - Mennyibe fog kerülni? 39€ igaz? - Hol kapom meg hozzá a 60%-os kedvezményt a kiutazásra. Nemzetközi pénztárban a "jegy" felmutatásával nekem kiállítanak ilyet? - Kell még valami a Sommerticket mellé? Valaki beszélt valami VC-ről. Ez micsoda? Ilyet kell vennem?
A válaszokat előrre is köszönöm! (17 éves vagyok, azt tudom hogy beleférek a kedvezménybe)
Bocs, de valahol azt olvastam, hogy egyirányú volt, és kb. csak akkor lett csak kétirányú, amikor villamosították...
A Világ mertrói vagy nem tudom melyik könyv szerint meg (igaz, ez 25 éve íródott legalább) még daruval tudták csak kiemelni a szerelvényeke a vonalról. Persze 25 év alatt simán meg tudták építeni a kivezető vonalszakaszt.
Glasgowban megépítették annó a metrót, és úgy spóroltak vele, hogy csak egyirányban közlekedett - körjáratként. (Akkor még drótkötélvontatással.)
Mivel emiatt a forgalma eléggé alacsony volt, ezért később megépítették az ellenirányt és villamosították is. De ha jól tudom, mind a mai napig egy zárt körpálya ez, a szerelvényeket nagyjavításhoz daruval kell kiemelni a pályáról, mert a műhelybe nincs összekötővágány. (Igaz, hogy egy eléggé régi könyvben olvastam erről, így azóta épülhetett összekötővágány is.)
Ausztriában (de nemcsak ott - Svédországabn, Svájcban, Angliában is tapasztaltam ilyesmit) néha elképesztöen "skotul" gondolkodnak. Igy sok helyen olyan rossz megoldások keletkeznek, amiket az átadás után már néhány honappal ujra kell épiteni, tervezni.
(Csak néhány példa az utobbi idökböl - autopálya kijáro, ami 1-200 m-rel késöbb egy jelzölámpás keresztezödésbe torkollik. Szinte minden kijárás (130 km/h-ról) vészfékezéssel végzödik, ugyanazon az autopályán 10 km-re korábban a kijáro kanyar ive olyan kicsi, hogy a teherautók többsége felfordult - elöször 30 km/h-ra csökkentették a sebességet (megint 130 km/h-rol), majd átépitették az egészet. A Südbahnon is az egyik állomáson (3 éve lett átépitve) tudták, hogy meg fog változni a forgalom, így a parkolot már a helyes oldalra tették (augusztustol arrol az oldalról mennek majd a vonatok Bécsbe), de az odavezetö ut nincs meg, igy a sineken át kell az autokhoz menni. Az aluljáro és a 3 nagy peron megvan (elágazo állomás), de onnan nincs tovább, csak a parajos, majd meg a parkolo......
Vasuttechnikailag minden rendben van, a vonatok bármelyik vágányon, bármelyik irányba tudnak közlekedni. A személyvonatoknál, illetve akkor ha megállnak, igyekeznek a helyes vágányt használni (az fixen ki van táblázva, csak a hangosbemondo tudja ezt felülbirálni - de nem igen gyakori). Minden más vonat szabadon mehet bármelyiken. Söt sok állomáson beraktak egy 3. , középsö vágányt is, amin a leggyorsabb ill. a tehervonatok mennek, igy elválasztva öket a peronoktól, ahol esetleg emberek várakoznak a helyi vonatokra (S-Bahn, Re stb.). A Westbahnon már kezdik elterelni a tehervonatokat teljesen, leválasztva öket a személyvonatoktol.
Kösz. Nem gondoltam volna, hogy ennyira asszimetrikusan építkeztek. Mert amíg nyílt vonalon okés lehetett az olcsóbb egyirányú közlekedés, de állomások esetén ezt nem gondoltam volna.
Amúgy most a vonalak kétirányúak lettek, vagy most is ugyanúgy csak egy irányba használhatók korlátozás nélkül? Mert ugyebár lehet pályaépítés miatti vágányzár...
A Bayern Ticketnek is "igazságosabbak" lettek az árai június 10-től, szerencsére 10-re még korábban vettem jegyet, nézte is kalauz, hogy ez még a régi áron van.
A peronok ugy lettek kiépitve, ahogy a forgalom igényelte - Bécs felé hosszabbak szélesebbek és egyszerübben megközelithetök voltak, hiszen a reggeli orákban itt hatalmas tömegek tudtak összeverödni.
Most ezek mind átkerülnek a másik oldalra - alujárokat kellett szélesiteni átépitgetni.
A Südbahnon az utolso évtizedben szinte minden állomás átépült egészen Mürzzuschlagig. Hasonloan a pottendorfi vonalat is át kellett épiteni, meg az északi vasutakat is. Részben magát a vágányzatot is, hiszen sok állomáson van elágazás, aminek szintén megváltozik az értelme.
Persze nem is azzal van a probléma, csak nehogy vmi ne úgy legyen mint ahogy azt a MÁV leírja, beharangozza azért kérdeztem meg, mik a tapasztalatok. Köszönöm a választ!
Elfogadja, külföldi változathoz nem kell. Előfordulhat, hogy neked ezt el kell magyarázni, de ha már Ausztriába mész fotózni, csak tudsz ennyit németül.
Egy olyan kérdéssel fordulnék felétek, hogy ki vett már MÁV nemzetközi jegypénztárból ÖBB Sommerticketet? Ez nem ad ugye Vorteilscardot, de az osztrákok ezt tudják, elfogadják, vagy leszállítanak mert neked külföldön vásárolt Vorteilscard nélküli jegyed van? Kinek van már tapasztalata?
Csapadékos? Tegnap konkrétan leégtek a fedetlen testrészeim a Rajna-szurdokban, Ilanzban meg ingyen jégkrémet osztogatott egy RhB-alkalmazott... :-)
Akkor ezért terelték a Zürichsee-t is Villach felé, mondta a vonatkísérő az utasoknak, hogy választhatnak: vagy két órával később érnek Graz-ba, vagy Schwarzachban átszállás pótlóbuszra hajnali 3-kor...
(Ezért a háboruban történö nyugati vasut jobbkezesitését sokáig nem követte semmi komolyabb vonal.)
Annó kevesebb és lassabb vonatoknál könnyebb lett volna ezt meglépni!
Amúgy egy ilyen átállást, ahogy pl. nálunk a 7-jegyű budapesti telefonszámok bevezetését, tévéreklámokkal és óriásplakátokkal sem árt progagálni, mert pár gázolás megelőzhető így. Na meg nem árt a hangosbemondót is használni e célra!
Sziasztok! Az ÖBB BDp és BDpz kocsijai között a poggyásztér méretén kívül mi a különbség? A nagyobb poggyászterűben miért nincs "z", ha a kisebb poggyászterűben van?
Hát.. szintén ma korábban - ha jól emlékszem - Salzburg - Rosenheim korridor szakaszra mintha pályavetemedést jelzett volna az ÖBB oldala, de ott szerencsére baleset nélkül megúszták. Csak terelés volt Zell am See felé meg persze vonatpótlóbuszozás. Aztán később megint jelzett Salzburg környékére vetemedést akkor már az ÖBB területre.
Ez elég szerencsés siklásnak tűnik így a felvételek alapján, hogy talpon vannak a személykocsik. Ilyen csapadékos mostanság az időjárási helyzet Svájcban és Ausztriában?
Sárfolyás / talajelfolyás miatt történt a siklás. 2 vagon és a vezérlőkocsi sikliott szóvivő szerint. Trieben és Rottenmann között siklott a 611-es számú vonat (Salzburg Hbf-Graz Hbf.) 19 óra előtt jelezte az mv, hogy sárfolyás van a pályán, de már a hirtelen vészfékezés sem segített. Egy könnyebb sérültje van a balesetnek.
Igy van, és az idöpont-választás is elég jo, hiszen a szabadságok közepén van, aránylag kevés lesz a sietö utas.... (meg a bulvárlapoknak is kell a téma, hiszen uborkaszezon van....hacsak közben nem csödül be teljesen Görögország).
Megtanulják, használják az eszüket, amit nem szoktak, csak mennek mint a libák.
Az első csodálkozások, lekésések, vitát, felháborodások, panaszlevelek után észreveszik a már több hónapja kifakulófélben levő, porosodó, megtépázott piros szórólapokat az állomásokon, megállóhelyeken és világosság gyúl, hogy jé, hát erről beszéltek? De hát miért nem mondták?
Megszokják ezt is, mint a Talentokat! Micsoda felháborodások voltak ott is! Osztán elcsendesedtek ..... Itt is csend lesz 1 héten belül.
(Ezért a háboruban történö nyugati vasut jobbkezesitését sokáig nem követte semmi komolyabb vonal.)
Kiváncsi leszek mi lesz majd aug. 6.-án, mert azért sok helyen (Bécs körüli vonalokon) komoly épitkezésekkel egyszerüsitették a vonatra szállást, most ezeket egy éjszaka meg kell változtatni, hiszen az ellentétes oldalon kell majd beszállni (ahol eddig rendszerint kiszálltak az utasok, és fogadni mernék, hogy az utazok 50%-a azt sem tudja, hogyan kell oda felmenni ahonnan eddig lejött.....:-)
Technikailag szinte valamennyi vonal már évtizedek ota banalizált (egyenrangusitott), de az utazoközönség számára ez nem jelentett változást, mert a megálloknál rendszerint mindig visszamentek az eredeti vágányra. Most viszont azokkal kell majd megküzdeni.....
Ha ekkora az örömöd, akkor utalj át nekem légszíves 4 Eurót! Ugyanis ősszel megyünk Bécsbe, és ennyi az Einfach Raus áremelkedése. Ha neked örömet okoz ez, akkor élvezd is ki! :)
A Balkáni vasutakba jobban beférne, de az SBB alkotott (kettőt is): miután levonta a webshop a két GraubündenPass árát, két hét alatt nem jött meg. Erre írtam nekik, mire kiderült, hogy a rendelést földolgozni már nem sikerült.
Azóta megjött a két GP, de nincs benne sok köszönet: a régi kis kartonpapír jegy volt, amit a sima bélyegzőgépbe kellett dugni érvényesítésre. Három dátumnak volt hely rajta, a név, cím előre rá volt nyomtatva.
Most ehhez képest TCV papírra kaptuk, ami piszok nagy, nem bélyegezhető, tollal kell ráírni a nevet, és, mint az IR-nél, a fölhasználás dátumait is. Fejlődünk vissza...
A mostani (júniusi) számban Stuttgart környéki tolatósokról van szó. Az érdekelne. Csak Bécsben kapható, oda meg már nem tudok elmenni, Péntektől már itt lesz a júliusi.
Decembertől újabb kapcsolat jön létre Elzász és Baden-Württemberg között. A személyvonatokat továbbra is az SNCF adja. 2006 óta szinte csak nyáron vasárnaponként és ádventkor járt át egy Bálna Mulhouseból Müllheimbe. Menetrendváltástól munkanap hét, hétvégén öt pár vonat lesz.
Bizony, magam is ezekből dolgozom, egy-két pontatlanságtól eltekintve elég jó (még a Sopron-Kópháza szakasz tulajdoni viszonyait is helyesen ábrázolja). Neked külön előny, hogy a műtárgyak is rajta vannak.
Azta, nagyon kemény. Érdekes, hogy a sors, tavaly ilyenkor 06.16-án meg a Simplon alagútban volt a tűz, és bénította le a Lötscberg irányt. Most meg a Gotthárd átjáró bénül le. Remélem július második felére normalizálódik a helyzet. Amúgy mekkora mák, hogy nem volt akkor ott szerelvény úton.
Megnéztem ezt a variácitó, amit az ÖBB ajánlott ilyen esetben, egy 60 perces pesti késésből Lausanneba lenne 180 perc, azaz 19:40 helyett 22:40-re érnék csak le. Hát nem egy utasbarát megoldás.
5.06.12 bis 10.06.12 08:30: 08:00:Arth-Goldau Bellinzona ICE/TGV/RJ , EC/IC , IR , RE/D , S/SN/R , ARZ/EXT Unterbruch SBB CFF FFS: Erstfeld - Göschenen Unterbruch SBB CFF FFS: Zwischen Erstfeld und Göschenen auf der Linie Luzern/Zürich HB - Bellinzona - Lugano - Chiasso - Milano Centrale ist die Strecke für den Bahnverkehr unterbrochen.
Der Zug RJ 162 endet in Wien Westbahnhof. Es verkehrt rechtzeitig ein Ersatzzug Wien Westbahnhof - Zürich HB.
Reisende aus RJ 162 (Budapest) nach Zürich HB benützen den RegioExpress (RE) 564 11:14 nach Lindau Hbf und steigen in Feldkirch auf den RegioExpress (RE) 5730 18:34 nach Buchs SG um. Grund: Fahrzeugstörung
Az RJ162-vel mi történt Pesten, hogy 1 óra késéssel indult el a Keletiből? Ilyenkor amúgy mi van az Osztrák szakaszon? Mert ahogy nézem az állomási infókat, ott semmi késést nem mutata, azaz elmegy a Bécsből induló rész rendesen Zürichbe, a Pestről jövő késő rész meg csak Bécsig közlekedik? Vagy a pesti rész külön megy tovább Zürichbe, kvázi két vonat megy ilyenkor?
hétfőn jelentették be, június végéig hivatalosan marad, bár az utód már megvan. mivel tőkeemelést is végrehajt a cég, így a részesedése csökkenne, a részvényeitől megválik - az sncf és a strabag fogja valószínűleg megvenni. vagy mi is beszállhatunk. ;)
szerintem télig biztos marad minden igy. Biztos kell a "tartalék" mint mar joparszor előfordult be alltak a Tw II-ek még Allegra helyére is.
Forda ügyben ugy latom jobb lesz ha szerzek telefonszamot nektek, ma én is kétszer falsch-ra mentem. Kicsit ugy tünik, mintha reggel üzemkezdetkor minden Mv azt visz amit lát..de nyilvan nem igy van
Á, értem! A listát ismerem, most látom, hogy a piros motorka eltűnt belőle, ezekszerint a 35-ös ment a BC-ra, a narancs kocsik viszont még megvannak. Remélem, még valami menetben el lehet kapni őket a télen!
Szerintem inkább ne, ha a vörös-umbraszürke Bernina-expressz színtervre gondolsz, mivel ezek a motorkocsik sosem voltak olyan színűek, csak az expresszhez beszerzett új, EWIII kocsik voltak olyanok.
TWI-esekből gondolom megmarad a két sárga, a szakszolgálatiakat viszont elbontják, ugye? A TWII-esekből pedig megmarad két szakszolgálati (gondolom egyik sem lesz piros) meg egy nosztalgia? Télen akkor már a sárga TWII fogja csinálni a hágón a hóekézést, vagy arra még maradnak a mozdonyok? Mikor jönnek az új dízelek?
Én még csak a bevezetőt olvastam el. De tény az, hogy a Westbahn és a Koralmbahn mellett tényleg szükség van-e ilyen rövid időn belül egy harmadik nagy projektre is?
A WB az okés, mert ott tényleg nagy a forgalom, a Koralmbahn új összeköttetést jelent. De a Semmeringbahnról az jut eszembe, hogy nincs is annyira túlterhelve, mert nem tolonganak Sopron felé az azt elkerülni kívánó terhesevonatok... Persze sebességet ott sem ártana rövidíteni, mert Grazba jelenleg az autó tényleg jóval gyorsabb, mint a vonat!
Überstellfahrt (Innsbruck - Salzburg Gnigl Vbf - Linz - Wien Westbahnhof), vagyis átállítómenetben (szó szerint fordítva) Wien Westbahnhofra közlekedett ez a gyönyörű szép nosztalgiagép 05.31.-én :)
Nem lesz valami nagy program Mürzzuschlagban. DSO szerint csak a szlovén dízel megy és két 2050-es, valamint ki lesz állítva pár öregebb és újabb ÓBB dízelmozdony és egy dezodor.
Dobj egy mailt a publikus címemre a június 16-17-ei svájci szállással kapcsolatban. Benbével ezt a részt én szervezem, és ha érdekel foglalnám neked is.
Június 10-én indul a napi két pár Villach - Udine személyvonat. Menetrend csak az olaszoknak jó. Lefelé későn indul és korán is kell visszaindulni. Szimpla politikus vonat. 12€ a jegy rá. Marad az IC busz.
Igazából csak blöfföltem, nincs most elérhető helyen vectron leírás, hogy meglessem. A pályakotróról tippeltem.
Nem U2, nem U4. Ez a csőből készült homokoló-konzol, biztos láttam már. Telefonon nehéz nyomozni.
Az ezüst is szépen csillog, ha nem találtam volna el...
Apropó Kroki: 1020 041 is elhagyta állomáshelyét, Laufachot, ahol a Spessart-rámpán teljesített nyolc évig tolószolgálatot magántársaságoknak. A Mittelweserbahn úgy, ahogy van, levonult a Frankfurt-Gemünden vonalszakaszról, így nekik már nem kellett a tolómozdony, ráadásul a Kék Kroki fővizsgája is hamarosan lejár, és egyelőre nem megy fővizsgára. :-(
Brenneren jelenleg napi 4 gép dolgozik egyfolytában, ez a nyáron tízre emelkedik, meg dolgozik egy Jenbachban ,hamarosan Brixlegben is lesz valami forgalom.
fényképezgettem, láttam a szemem sarkából, hogy jön valami, de csak egy pillanatra néztem el a távolba, mert még messze volt. Piros-fehér volt, automatikusan 1144re gondoltam. Mire megfordultam, akkor vágtatott el az egyik 2143as az anyagvonatával. Hát hiába, nem vagyok hozzászokva hogy ilyen is jár egy ideje... Utána látta egyet Innsbruckban is hátul tolatgatni, de annál is mindig útban volt valami... Ez nem az én napom volt...
Ma nagyon ráérek, be akartam menni ezekbe kicsit körülnézni, de le vannak zárva :-(
A fö ok amiért ki lettek csapva, az a hely szüke. Van egy csomó dieselünk amik áramot igényelnek ha állnak.
Megnézetm a 2143.029-et is, lassan elkészül, ahogy a 2016.065-is. Megnéztem közelröl a 2062.10-et, na az is egy érdekes szerkezet, meg sétálgattam egy Talent tetején :-)
Az 1110-es állítólag megy Bécsbe hamarosan, az 1020-as pedig valami magán társasághoz kerül. Több verziót lehetett olvasni. Az Erlebnisbahn ezekkel a gépekkel már nem számol, ezért a tárolásuk is olyan, amilyen... Sajnos.....
Igen, mert a gyárak döntő többsége tönkrement, és a végén Demszky Gabi beszüntette a szállítást. Na de napi 1-2 vonat kit zavar? Csak jókor kell járatni. Nem reggel 6 és 10 és 14 és 18 óra között, hanem késő délelőtt vagy kora este, akkor csak elfér 1-2 pár vonat, nem?
Szombaton volt egy érdekes különvonat Stuttgart - Feuerbachban az iparvasúton. Munkanapokon egy 363-as szokott erre járni egy-két kocsival, azonban decemberre ezt is megszüntetik. Terveztem, hogy elmegyek, de kimaradt. Többet nem nézek időjárásjelentést.
Az Italo hasonló mint az osztrák Westbahn, de csak papíron. Mert ez nem ingyen fuvaroz heringként összezsúfolt fiatalokat, hanem egy igazi minöségi szolgáltató. És érdekes módon forradalmi hangulatot sem szítanak, mert az állami vasút nem ad információt róluk :-)
Meg a DSB-nek gyártott motorvonatok sem. Tárolás közben festik össze őket. A dánok mostmár ott tartanak, hogy bevillamosítanak egy vonalat, hogy kinyerjenek néhány régebbi dízelmotorvonatot.
Arról azért nem az Ansaldo tehet, hogy így néznek ki.
Railjetet vagy ICE-t nem látsz így, vagy ha van is ilyen "szerencséd" nem marad úgy sokáig, még a Talentek is csak pár napig futnak firkásan csak, ha elintézik őket!
Nagyon fiatal és drága vonatok ezek, hogy egy-két év után már így nézzenek ki.
Ma találkoztam egy FYRA-vonattal a Brennerbahnon. Ment vissza olaszba. Eléggé trehány, agyongrafitizett állapotban volt. Pedig de jól mutattak 1-2 éve újkorukban!
Mi Bergünben 4 fős apartmant vettünk ki ketten. Azt 55 volt naponta, plusz takarítás. Még így is megérte, 4 fővel hosszabb időre verhetetlen. 1 napra meg Bever Pension Korsonek. Csak ott a távolsági vonatok nem álltak meg...
Most nyárra néztem campinget is, 8-10 frank körül van. Csak hát nincs kedvem még sátrat, polifoamot, meg hálózsákot cipelni.
De a nyerő egy kis családi gazdaság melléképületében kialakított szalmaágyas szállás 22-ért, állomástól 15-20 perc. A fííling és a költséghatékonyság (na meg az állatok hangja reggel, esti sörözés után, ha akarod sem késed le az első vonatot) :))))
Én is csak úgy tudom megcsinálni,hogy van szabadjegyem,így az utazásra nem kell költeni,enélkül nem hiszem,hogy ennyit be tudtam volna járni...
Kétszer sátoroztam életemben,egyszer csúnya megfázás,egyszer meg kórház lett a vége,úgyhogy akkor eldöntöttem,hogy sátor többet soha,így ilyen irányú tapasztalataim nincsenek,viszont azt megfigyeltem,hogy az alpesi éjszakák nyáron is nagyon hűvösek,és reggelre csupa harmatos,csatakos minden,jobban,mint nálunk pl egy réten...
Van Svájcos topic, szerintem itt tudnak segíteni infókkal:
(ez nem tartozik a legolcsóbbak közé,viszont az ottartózkodás időtartamára adnak Davos-
Klosters kártyát, (felvonók,RhB,buszok,uszoda,net) amivel már megéri: http://www.davosklosters.chKlosters Platznál kell leszállni a vonatról,innen kb 10 perc )
(egyik örök kedvencem,ez valamiért a szövetségből kikerült,de szállást adnak ki ugyanúgy és ugyanolyan jelleggel is,ha kell,privátban van kontakt is,ismernek már ott.Vasút bő öt perc,szintén majd 24 órás eljutási lehetőségekkel Bern illetve Luzern irányába/ból.)
(vasúttól kb 15-20 perc,és összességében óránként van éjjel-nappal eljutási lehetőség Zürich illetve Winterthur felé,úgyhogy rengeteg célpont megjárható egész Svájcban)
(vasúttól 10 perc, és a második örök kedvenc az összesből,nagyon jófej házigazdával,és a legjobb eljutási lehetőségekkel,a közeli Olten-i csomópontból Svájcon kívüli célpontok is megjárhatóak)
Ifjúsági szállók,ahol még nem aludtam,de kedvezőbb árúnak tűnnek,tervezgetek velük:
(önmagában drágábbnak tűnik,de ezt a szolgáltatást 80 ChF alatt Svájc más részén szerintem nem sok eséllyel kapja meg a vendég,a legszuperebb az összes közül,csúcs maga a hely,a házigazdák,és a környezet is,nagyon kedves emlék.A kajáról is csak felsőfokon tudok beszélni,a háziasszony és a férje is nagyon jó szakács,helyi specialitások vannak vacsorára,illetve a környékbeli farmokon előállított dolgok reggelire.A vacsora külön 20 ChF,mikor itt aludtam,40 Frankot félretettem az MGB Brig-Andermatt szakaszára,ahol még sosem jártam,de annyira ínycsiklandó illatok voltak,hogy inkább átcsoportosítottam a vacsorára,így az a környék továbbra is fehér folt,de nem bántam meg :) A MOB az ablak és a kertecske alatt megy, La Palaz megálló 3 perc,az állomás szűk 10.)
( egy nagyon kellemes fogadó,amely most télen került be a kedvencek közé végtelenül jófej személyzettel,jó kajával.Vasút 5 perc,és szintén majd' egész napos eljutási lehetőségek.)
(kellemes alpesi ház igazi jófej házigazdával,szintén többszörös visszatérő vagyok.Vasút bő 10 perc,csend és nyugalom,hegyi levegő,viszont közlekedésileg kissé elszigeteltebb,reggeli pedig hozott anyagből vagy a szomszédos szállodában 15 ChF-ért)
Egyéb helyek,ahol még nem aludtam,de kedvezőnek tűnnek:
Nálatok nem úgy van, hogy felveszed a telefont és a következö állomásra kérsz egy ablakmosást?
Felveszem a telefont és nem történik semmi. :)
A cég olcsósága épp abban rejlene, hogy kevés alkalmazottal dolgozik. Napi 13 vagy mennyi vonatpárért pl. Linzbe egy ablakmosogató embert fizetni még szerintem is luxus. Mondjuk ha az ablakmosó megfelelően működne, a fúvókák nem a tetőre, meg mindenhová, csak nem a megfelelő helyre fújnák a matériát, akkor semmi gond nem lenne. Ha esik az eső, akkor tiszta az ablak, tehát mi a közös nevező? A fúvóka beállítása és a karbantartás? De hát ez is csak egy vasút. Mi tudtuk ezt már az elején is, de ők még bűvöletben éltek anno, meg még élnek ma is.
Van 1-2 suttyó felsőbb szinten is, akinél túl jól sikerült az agymosás és ................ többet nem mondanék. :)
Ja! Ilyet én is tudnék fényképezni -értem volna alkalmam, ha a KISS-nek lenne normálisan működő ablaktörlője és nem a 58349716479,4 rovarmaradvány között kellene szabad helyet találni a szabadlátáshoz, hogy legyen is valamire rálátási távolság. :(
Olyan nincs. Még a közös hálótermes turistaszálló is egy vagyon, csak úgy éri meg, ha apartmant vesztek ki többen (vagy sokan).
>csak azért legyen hol lezuhanyozni...
Tőlünk nyugatra egy csomó állomáson van zuhanyzó, ez megoldható, Svájcban inkább éjszakai vonat nincs, főleg nem az országon belül.
A svájci utazás alapos utánajárást, sok kérdezősködést és olvasást és nagyon pontos tervezést igényel, különben feneketlen pénztárca kell hozzá. Ha alapos vagy, akkor viszont a sűrű menetrendnek köszönhetően rengeteg mindent kipróbálhatsz, lefotózhatsz rövid idő alatt, és nem mégy (annyira) csődbe. Majd egyszer lesz a honlapomon ilyen praktikus útmutató is, egyelőre ennyi olvasmányt tudok ajánlani: http://www.benbe.hu/cikkek/rhb.php
A Drehscheibe fórumon viszont rengeteg képet és információt találni az Alpenland témában.
Lenne egy kérdésem - ezúttal nem a műszaki szakikhoz, hanem az utazókhoz.
Az utóbbi két évben elég sokat utazgattam Németországban, azon belül is Bajorországban. Tavaly azonban egy Zürichi kiruccanás erejéig belekóstoltam Svájcba is. És ízlett. ÉRdekes ország, gyönyörű, vasútilag meg felfoghatatlan.
Na most, elmélyednék én ott jobban is. Látom, hogy sokan utaznak oda innen is. Tudnátok nekem olcsó szálláslehetőséget ajánlani ott? Nincsenek igényeim, tető legyen a fejem fölött, úgyis csak aludni mennék a szállásra.
Az éjszakai vonaton alvástól sem riadok vissza, csak azért legyen hol lezuhanyozni...
1./ Két bérlet egy árért akció június1-től június 30-ig ( kivétel a Berner Oberland Pass május 1-31-ig) és szeptember 1-től október 31-ig azoknak, akik Regionál Pass bérletet vásárolnak.
A pénztáraknál nem kapható, csak online megrendeléssel igényelhető.
Az akció a következő bérletekre érvényes:
Erlebnis Card Oberwallis - Uri - Graubünden 2 Tage / 2. Klasse 99,-CHF
Graubünden PASS 7 Tage / 2. Klasse
Regional-Pass Berner Oberland 7 Tage / 2. Klasse
Tell-Pass Zentralschweiz 7 Tage / 2. Klasse
Regional Pass Genfersee-Alpen 5 Tage / 2. Klasse
2./ Két bérlet egy árért akció április 1-től május 31-ig és szeptember 1-től november 30-ig azoknak, akik 4 napos Swiss Pass vagy 4 napos Swiss Flexi Pass bérletet vásárolnak.
Ez egy elnevezés, úgy, ahogy a Kálvinista Róma is. Na de a nevén kívül a két városban csak annyi hasonlóság lehet, mint Osnabrück és Ozmánbük között. :)
Igazad lehet, csak St. Pölten jóval kisebb, mint Fehérvár. Ezt kissé hasraütésszerűen írtam oda, akárcsak a ZEG-Villachot, amit utána kijavítottam Sopron-Villachra.
Linz és Miskolc szerintem is hasonlít, pont az ipar és a villamosok miatt, de ezt már mondta más is. Fehérvár viszont nem Klagenfurtra, hanem St. Pöltenre emlékeztet nagyon, már ami a belvárost illeti...
Inkább csak a méretük alapján. Lehet, hogy inkább Sopronhoz kellene hasonlítanom? :) Az közlekedési csomópont, és a római kor óta lakott, és kb. akkora is.
Hm. Csak a számok tükrében lehetne összehasonlítani öket, mert a többi mint ég és föld. Elég arra gondolni, hogy Villach már akkor római város volt mikor a magyarok még csak az Uralnál voltak, esetleg Etelközben :-)
A fekvésükröl ne is beszéljünk, mert teljesen más.
Villach egy komoly vasúti és közuti csomópont (A11, A10, A2 autópályák), Zalaegerszeg meg Magyarország egyik legistenhátamögöttibb megyeszékhelye...
Ez nem a két város teljes összehasonlítása, csak egy vázlatos kép, amikor pl. megnézem azt, hogy milyen sűrűn megy a helyijárat, vagy mekkora a pályaudvar méretet és forgalma, akkor nem árt, ha mellé teszek egy magyar példát. Ugyanolyan ez, mintha Londont akarnám hasonlítani, akkor nem Budapestet, hanem Párizst teszem mellé. Budapestet viszont Béccsel vagy Prágával hasonlítom. Pozsonyt meg mondjuk Zágrábbal, és nem Budapesttel.
Ha viszont továbbmegyünk más városokba is, akkor jönnek az általam említett példák.
Olyan ez, mint hogy Felsőőrt és Alsóőrt együtt, pl. Sárvárral tudom összehasonlítani méretben.
Persze ettől még a párokat nem lehet teljesen egymás mellé illeszteni. Ugyanúgy, ahogy a Földet pl. a Marssal is szokták hasonlítgatni bizonyos paraméterekben, holott az utóbbi klímája élhetetlen, míg itt vagyunk 7 000 000 000-an.
Könyörgöm, hogyan lehet két különböző országot, hozzáállást, kultúrát, szokásokat, közlekedési rendszert összehasonlítani?
Vettél igénybe Ausztriában már közösségi közlekedést? A két országgal minent lehet, csak összehasonlítani nem. Különbség annál több van. Nem a mi javunkra...
Villachot nem ismerem túlságosan, méretre hasonló, de nevezetességként inkább Klagenfurtot szokták emlegetni.
Villach is szép helyen fekszik, meg Egerszeg is, és a wikipedia szerint ott is van nevezetesség, meg Egerszegen is van azért nevezetesség, de nem tudok róla, hogy a TOP10 elején lenne egyik város sem.
Ahogy Magyarországon Budapest, Sopron, Győr, Pécs. Szeged, Eger, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár előbbre szokott szerepelni a felkeresendő városok listáján, úgy ott is megelőzi szerintem Bécs, Linz, Salzburg, Innsbruck, Graz, Klagenfurth...
Persze a sítúrizmus Villach környéke vagy a fürdőtúrizmus, Zalaegerszeg az kissé más kategória, mint az egyéb látnivalók.
Amúgy a többi miért gáz? Ez csak olyan vázlatos hasonlítás, és nem teljesértékű. Csak a két ország összehasonlításánál, elsősorban tömegközlekedési és városméreti szempontból néha hasonlítgat az ember.
Amúgy néha próbálok az osztrák városoknak magyar párt találni. Városméret, Bécstől való távolság, városszerkezet, tömegközlekedési jellegzetességek alapján.
Így nálam Linz és Miskolc alkot párt. Ipari városok szép környezetben, hasonló méret, hasonló távolság a fővárostól, hosszú város, hosszú villamossal. (szószerint is, meg a villamosvonal is hosszú) Sok vonattal meg lehet közelíteni.
Salzburg és Győr: hasonló méret, folyó szeli át, hegyesszögben kanyarodik a vonat. Jó Győr nem ennyire hegyes, de egy az egyben nem lehet megfeleltetni őket.
Graz-Szeged: Folyó szeli ketté, jó elektromos tömegközlekedési hálózata van. Jó Szeged lapos, Graz nem, na de nagyobb nála.
Villach-Zalaegerszeg: Hasonló méret, egyik sem az a nevezetes történelmi város. Vonattal kissé messze vannak, a fővárostól.
Klagenfurth-Székesfehérvár: Mindektőben van pár túristalátványosság, és hasonló méretűek.