Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2023.08.06 -16 0 21911

Mondjuk nálad, ahol csak a magad szomszédja vagy, nem kell az erős széllel foglalkoznod, mert ha el is sodródik, a tiedre megy. Felénk olyan szélben, mint amit felétek jósolnak holnapra, nem nagyon lehetne permetzeni, meg rá se lehet menni traktorral a földre, a drónos permetezés meg sem nem megfizethető, sem nem megvalosítható legálisan a jelenlegi törvényi szabályozás mellett.

Előzmény: szervezkedő (21910)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.06 0 0 21910

Én már nem tudom követni ilyen távlatokban.

Ez tegnap délután óta csurrant le.

 

Egy nagyon veszélyes felhősáv széle érintette a szőlőt este 6korul, de pont elment mellettünk.

Abban bízok, ha túléljük ezt a hétvégét, talán véget ér a nyári jégesős cirkusz.

 

Úgy nézem holnap, leszámitva az esetleges szelet, egész napközben alkalmas lesz az idő a permetezesre! Nem kell délelőtt 10kor leállítani a traktort mert 30fok van!

Előzmény: van_Persil (21909)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.06 -16 0 21909

Mihez képest 20 mm? Csak ma, a héten, vagy az elmúlt 2 hétben?

Nálunk az elmúlt 24 órában 10 mm, ebben a hónapban 80 mm, az elmúlt 2 hétben kb. 140-150 mm.

 

Előzmény: szervezkedő (21908)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.06 0 2 21908

Nem szeretnék konkrét videókkal vagy termékkel kapcsolatban véleményt alkotni, csak úgy hangosan gondolkodnék engedelmetekkel....

 

Ha egy paraszt ember be szeretne menni a városba, kimegy a vasútállomásra és felül a vonatra. Arra a vonatra, ami oda viszi, ahová el szeretne jutni. Tehát bármelyik vonatra nem ül fel!!!!!!!

 

A marketing fontos dolog a mai életben. A fogyasztónak segít eligazodni, segít fejlődni, !de...! Tájékozatlan, megvezethető embereket kétes termékek vásárlásra buzditani, etikátlan a szememben. Ha egy olyan terméket mutat be valaki nekem, amire reggel amikor még felkeltem, nem volt szükségem, a létezéséről sem tudtam, délután pedig meg is vehetem, arra 90% hogy nincs szükségem.

 

Szerintem minden vonatra nem kell felszállni és minden szart nem kell megvenni!

 

Különböző videókkal rengeteg, egy adott téma iránt érdeklődő embert el lehet érni. Enyhítő körülmény ha valaki lelkes hülyeként teszi ezt, de szánalmas ha tudatosan, marketing céllal kihasználja az újdonságra vágyók érdeklődését.

 

Egyébként meg augusztus eleje van!

Jó lenne a fénykepeket látni, kinél mit lehet már csipegetni!!!!

:-)))))

 

(20mm-nél tartunk és most is esik, permetezés nálam 2 napja tolva, tolva, amíg el nem áll/fel nem szárad.)

acerola Creative Commons License 2023.08.05 0 0 21907

Nemrég videókban reklámoztáka Greenway nevü bio szert, ami tulajdonképpen sós víznek hangzik. Csináltam egy kis kutatást és kiderült, hogy a sós víz engedélyezett a lisztharmat ellen az EU-ban. Az engedélyben a töménységet is leírják. Tehát úgy gondolom házilag is előállítható. Meg van pár más egyszerű anyag, ami használható szőlőben is például fűzfa főzet peronoszpórára. Ebbe a cikkbe kigyűjtöttem: https://szoloink.hu/posts/cikkek/az-eu-ban-engedelyezett-alternativ-novenyvedelmi-anyagok-konyhaso

Falusi1 Creative Commons License 2023.08.05 0 0 21906

Én csak hivatkoztam -nem is biztos, hogy pontosan- a szerző egyik megállapítására.

Előzmény: szervezkedő (21903)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.05 -16 0 21905

Egy-két évtizede még a korábban érő fajta volt a nemesítési cél, most meg már a minél későbbi lenne jó. Gyerekkoromban az afüz ali az október közepi nagyszüretre még nem érett be soha, csak november közepére, amikor a szőlőt szoktuk ültetni. Ma már az a ritka, ha nem szeptemberben szüretelünk, az afüz ali meg szeptember közepére beérik, a hamburgi meg olyan édes, hogy manapság alkalmatlan kompótnak, pedig gyerekkoromban simán lehetett csinálni belőle, mert nem volt émelyítő.

Akkoriban a must olyan savas volt, hogy bármely CR elbújhatott mögötte hatékonyságban, küzködtünk is a fehértöréssel, amit a mustba került vas okozott. 

Előzmény: szervezkedő (21903)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.05 0 0 21904

Erre nagyon rátapintottál. A 2018-as évben, amikor minden gyorsan ment végbe, mert hamar virágzott, meleg volt, egyszerűen az aromák (a csemegékben ez halmozottan előjött) nem alakultak ki megfelelően, a sav már béka segge alá esett, amikor még fenológiailag a szőlő valahogy mégsem állt megfelelően...

Előzmény: szervezkedő (21903)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.05 0 0 21903

Ha valóban valós az éghajlatváltozás, az ennél összetettebb. Nem feltétlen csak azt jelenti hogy hamarabb lehet szedni az adott fajtát.

A magasabb hőmérséklet, a több napsütésben nem úgy alakulnak a savak, más minőségű a termés.

Ez csemege szőlőknél nem annyira lényeg. Nagy legyen és mutatós,.ezt kéri a piac. 

Borszőlőnél szerintem nem feltétlenül minőség emelő tényező a mediterránum.

Előzmény: Falusi1 (21895)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.05 -16 0 21902

Élö ember tényleg nem sok lehet, de a dr. Bakonyi Károly hasonló kaliber volt, talán nem véletlen, hogy utóbbi 100. születésnapján az ünnepi ülésen elöbbi mondta az ünnepi megemlékezö beszédet.

Amikor az öreg egy-egy borversenyen azt találta mondani, hogy "én még ilyen bort életemben nem ittam", azzal a töle telhetö legnagyobb udvariassággal jelezte, hogy annak a bornak bizony a lefolyóban a helye, de a legtöbb gazda azt hitte, hogy most dicséretet kapott...

Előzmény: szervezkedő (21901)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.05 0 0 21901

(A szerző, a szakma egy élő ikonja. Intelligenciája, stílusa, tudása, szerénysége, engem nagyon megfogott. Nem ismerek hozzá hasonló hiteles embert. Olyan módon tud beszélni a szőlészkedésről, úgy tud bort bírálni, ahogy kevesen!!!!!!)

Előzmény: laca5 (21899)
laca5 Creative Commons License 2023.08.05 0 0 21900
laca5 Creative Commons License 2023.08.05 0 0 21899

https://agroforum.hu/szakcikkek/szolo-bor-szakcikkek/szolo-generativ-szervei-es-gazdasagi-hasznuk-1-rugyek-es-viragzat-fejlodese/

 

Érdekes állat a Google. Eddig szerintem ezt a Dr. Hajdú Edit cikket még nem is láttam. Gyönyörűen végigviszi a kérdéskört és választ is ad a madárkás és rugós fürt formákra. 

 

A táblázatot és a fürtbotrítiszes fotót ajánlom mindenki figyelmébe!

 

A virágmennyiségre / fénymennyiségre tett állítás is sok mindent megmagyaráz.

 

A fentieket már mind megfigyeltem és szóról szóra igaz amit ír.

 

Előzmény: van_Persil (21897)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.05 -16 0 21898

Azon én is gondolkodtam, hogy mi lenne, ha a csabagyöngye hajtását fürtmegnyúláskor két-három rügyre visszavágnám, viszont termelésben az ilyen módszer nem kivitelezhető, mert ott az egyszerre érés alapkövetelmény, az egyszerre visszavágás viszont egy nagy táblában gyak. nem kivitelezhető.

Én a “szentmártoniakat” (mert hivják így ezeket a fürtöket, legfeljebb Szent Márton nevenapjara érnek be, előbb nem) a borszőlőkről le szoktam szedni, a csemegéken viszont legtöbbször rajta hagyom, mivel savtalan, jellegtelen az ízük borszőlőként, a savtalanság viszont a csemegéknél általában előny.

Előzmény: Falusi1 (21895)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.05 -16 0 21897

ahol nincs mag az ilyen fürtök egyes bogyóiban, ott nem sikerült rendesen a kettős megtermékenyítés, ill. nem akarok h.lyeséget írni, nem tudom, nem önbeporzás történt-e. Ez nem összetévesztendő a magnélküli fajtákkal, mert valójában ott is van mag, csak nem (minden esetben) érzékelhető a jelenléte. de erről az egész beporzási témáról a Pjotr tudna bővebben, helyesebben és pontosabban mesélni.

A “madárkás” csak azt jelenti, hogy valamiért nem jól zajlott le a virágzás/kötődés, ezért a normál fürthöz képest kevesebb bogyó, többféle bogyómérettel látható a fürtön, aminek többféle oka lehet: rossz időjárás viragzás/kötődés környékén, nem megfelelő tápanyagellátottság (bórhiány), a hormonháztartás felborulása (“átment vegetatívba”, ilyenkor a fürt kinevelése helyett csak növekedni akar a tőke, vastag hajtasokat hozva, mélyzöld, erős levelekkel)

 

Előzmény: laca5 (21896)
laca5 Creative Commons License 2023.08.04 0 0 21896

Mit jelent pontosan a "madárkás"?

Én eddig 3 különféle anomáliát figyeltem meg:

1. Hiányos fürt de normál bogyók csak ritkán.

2. Normál méretű, egyenletes bogyók, de köztük apró zöld soha be nem érő bogyókezdemények

3. A normál méretű bogyók mellett az egészen kicsi zöldtől kezdve a teljes méretpaletta jelen van. Ami azt jelenti, hogy van kisebb bogyó a fürtön ami mondjuk a fele a normálnak, beérik később vagy előbb mint a normál, a kicsiknek jellemzően nincs magja. 

Ez utóbbi kettő lehet, hogy ugyan az a folyamat, csak fajtától függ a megjelenési forma.

 

Köszönöm!

Előzmény: van_Persil (21890)
Falusi1 Creative Commons License 2023.08.04 0 0 21895

Nálam az időjárás miatti rossz kötődés olyan következményekkel jár, hogy rengeteg másod, sőt még harmadtermés is van a tőkéken, szinte minden évben. Alig győzöm leszedni őket, viszont ezek a fürtök szinte hibátlanul kötődnek, egyáltalán nem madárkásak. Meg is hagynék néhányat belőlük, de a caberné fajták aligha érnének meg októberre.

 

 Viszont olvastam egy szőlész cikkét -a nevére nem emlékszem, egyébként hölgy volt az illető-, aki azt írta, hogy a kontinentális éghajlatunk lassan mediterránra vált, amit a magyar bortermelőknek figyelnie kell. Az október eleji érésű borszőlők szüretelését lehet, hogy előbbre kell hozni, ha azt a minőséget szeretnénk tartani, amit megszoktunk.

Lehet, hogy idő kérdése és változik a helyzet, a másodikokból lesznek az elsők? (-:

Előzmény: van_Persil (21890)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.04 -16 0 21894

Általában nálunk is az van, hogy az esőfelhők megállnak a hegy előtt, vagy amint "meglátják", hogy az útjukban van, szépen kikerülik (nem vicc, rendszeresen látom a met.hu radarképén, hogy jön nagy dérrel-dúrral az eső, aztán mindenfelé esik, csak pont nálunk nem, a szomszéd faluban simán esik 20 mm, amikor nálunk csak a szúnyogok h.ggyoznak).

Viszont, ha jön a genovai ciklon, akkor kapunk rendesen belőle, pláne ilyenkor, amikor dél-nyugat-észak-keleti az áramlás is és a felhők haladási iránya is, ami miatt az esőfelhők végig ugyanabban a sávban mozognak, ahelyett, hogy szép lassan arrébb csússzanak.

Előzmény: Maci_P (21893)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.04 0 0 21893

Azzal már évek óta. Nálam az első olyan év, amikor a telepítések/pótlások jó része megmaradt, sőt, az őszí darabok jobban állnak, mint a tavasziak, pedig olyan évet is kifogtam már, ahol az őszi darabok tavaszra kiszáradtak... na mindegy, ez egy másik történet, a területünket mindig is kevéssé áztatta az eső, valahogy elkerültek a felhők (talán a légáramlatok lehetnek az okai ennek: a hőlégballonosok, vitorlázósok nemritkán a környékünkön szoktak nem egészen direkt földet érni...)
De az utóbbi években ez a fajta elkerülés már komoly probléma tud lenni...

Előzmény: van_Persil (21892)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.04 -16 0 21892

Az összmennyiséggel nincs gond, csak az éves eloszlással, de azzal nagyon...

Előzmény: Maci_P (21891)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.04 0 1 21891

Panaszkodtok itt a sok esőre, nálam meg a mostani 37mm talán elég lesz arra, hogy a (met.hu szerinti) közepesen aszályos területről ellépjünk a nincs aszály irányába...
Persze azért idén nincs katasztrófa, mint tavaly, de nálam hiányzott már a csapadék nagyon...

Előzmény: van_Persil (21885)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.04 -16 0 21890

Én a fürtválogatáskor azt figyeltem meg, hogy az alsó fürtök nagyobb eséllyel madárkásak, a másodikak kevésbé, a harmadik-negyedikek meg már egyáltalán nem. Mivel a sorban legelőbb az alsó fürtök virágoztak, ez is mutatja, hogy elsősorban az időjárás okolható a rossz kötődés miatt, nem a tápanyaggond (különben a később virágzó fürtök is madárkásak lennének).

Néha aztán vakarhattam a fejem, hogy mit hagyjak meg a 4 fürt közül (egy hajtáson legfeljebb 2 fürtöt hagyok, akármi is van a többi hajtáson, elsősorban azokat ledobálva, amik az alsó segéddrótpár fölött vannak, mert a szüretelők ezeket rendszerint rajta szokták hagyni, másodsorban azokat, amik össze vannak nőve másik fürtökkel, mert ezek összerohadhatnak, harmadsorban azokat, amik madárkásak.)

Előzmény: szervezkedő (21888)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.04 -16 0 21889

Kösz, kecske nem kell, vannak idomított nyulak, őzek és szarvasok, amik csak a zöldbabot, paprikát és a szőlő hajtását eszik, valamint a cseresznye- és szilvafa kérgét vakarják, gondolom, ha meglátják, hogy vetve van, a rizsre is rátalálnak. A kukoricát csak azért nem eszik, mert már rég nem ültetek...

Előzmény: szervezkedő (21887)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.04 0 0 21888

Én úgy látom ha nem június 15én permetezek először, gigantikus mennyiségű szőlőm lett volna.

 

Kicsit madárkásak nálam is a fürtök, de legalább októberig van helye hízni a bogyóknak.

:-))))

Előzmény: öreg_néne_b (21886)
szervezkedő Creative Commons License 2023.08.04 0 0 21887

Nekem ne mond!

Én küldtem vissza neked!

:-))))))

 

9szer nyírtam eddig a füvet.

 

Nekem most kellett volna permeteznem, de ide is mutatják hétvégére a zuhit. Szerda óta gyomirtózok és közben azon gondolkozok, lehet le kell csonkázni újra a szőlőt, olyan intenzív a növekedés. Lassan kezdem unni az idei szezont.

 

(Rizst műtrágyaszóróval dobd ki egyszerűen. Szarvason a kutatoban ajanlanak olyan fajtat ami jó nalatok. Nem baj ha nem érik már be idén. Hozok neked ősszel pár kecskét a hegyekből, azok elcsipegetik,)

Előzmény: van_Persil (21885)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.04 0 0 21886

Tegnap még öntöztem, éjszaka esett 19 mm. Itt jellemzően annyi esik, ami csak a gombabetegségeknek elég :(

Előzmény: szervezkedő (21883)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.04 -16 0 21885

Én már azon töröm a fejem, hogy hol tudnék basmati rizs palántákat venni, (a mikroteraszok megvannak hozzá), annyi eső esett: vasárnap óta 68 mm úgy, hogy már a múlt héten is több, mint 30 mm esett.

Előzmény: szervezkedő (21883)
acerola Creative Commons License 2023.08.04 0 3 21884

Egy hatalmas új fejlesztéssel lettem kész a szoloink.hweboldalon. Mint láthatjátok megjelent egy Cikkek menüpont. Ez nem csak azt jelenti, hogy mostantól itt tudom az oldallal kapcsolatos híreket leírni, de lehetősége lesz minden regisztrált felhasználónak a cikk írásra. A további információkat olvassátok el az oldalon

 

 

https://szoloink.hu/posts/cikkek/irj-te-is-cikket-az-oldalra

szervezkedő Creative Commons License 2023.08.01 0 0 21883

 

Gyűlnek a fellegek....

 

Már ide sem hiányzik!

Előzmény: van_Persil (21878)
laca5 Creative Commons License 2023.08.01 0 0 21882

Július 30-tól van érési sorom. Így számolom az ÉVI-t. Utána már csak Thiovit, ha valami nagyon kéri. A késői érzékenyebbek még kaphatnak szelektíven fürtre kézi nyomáspermetezővel rothadás ellen is. Szóródás nélkül ki tudom juttatni. A beteg leveleket eltávolítom, az is sokat segít.

Előzmény: zoli1437 (21880)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!