Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
sziasztok, beszállok én is...
bár túlélőtúrán még nem voltam, de már voltam olyan (saját szervezésű) túrán amiből a végén az lett. :)
végigolvastam a fórumot, úgy látom a nagy része a késekről szól. szerintem is fontos a jó kés, bár nem mindenható, de nélkülözhetetlen. nekem egy AK-ra való szuronyom van, de szovjet gyártmány. baltának és kalapácsnak, meg faragni használom :) drótvágni is lehet vele adott esetben, de ezt a funkcióját még nem volt módom kipróbálni (nem is szándékozom egyelőre).
illetve mivel ezzel a késsel nem oldható meg minden feladat, vettem egy kisebb bicskát is, Böker Gemini névre hallgat, 10ezer forint volt a westend pincében vettem a késes bácsinál. szerintem nagyon korrekt, nagyon érti a dolgát, az árakról összehasonlítást nem nagyon tudok adni. a kés ennyi pénzt bőven megért, az igényeimnek megfelel... persze mindent arra kell használni, amire való, ahogy ezt már mások is leírták előttem: nyársat faragni a szuronnyal szoktam, de a kaját már a bicskával vágom össze...
hozzájutottam egy magyar honvédségi málhamellényhez, hátizsákkal együtt, van terepszínű ruhám, ezzel járom az erdőt :) Makrai alezredes urat és Gyökit van szerencsém személyesen is ismerni, bár ők biztosan nem emlékeznének rám ha látnának se :)
olvasgatva a fórumot feltűnt, hogy többen a "kényelmes" túlélést részesítik előnyben, azaz: be az erdőbe, aztán éljünk túl pár napot. szerintem sokkal érdekesebb lenne olyan túrát szervezni, hogy egy adott A pontból B pontba kellene eljutni időre (pár nap alatt) hiányos felszereléssel. persze legyen akkor már jó nagy távolság, hogy izzasztó legyen a dolog, továbbá minél inkább terepen, hogy a térképes részét is lehessen gyakorolni. ilyet magyarországon is lehetne szervezni viszonylag egyszerűen.
lehet hogy hülyeséget írtam :)
kérdésem: kulacsot milyet ajánlotok, illetve magnéziumtömböt is szeretnék venni, mert nincs, hol lehet és mennyiért hozzájutni?
>Ebben szintén megismerheti az ember a gerillák életének mindennapjait, persze egy kis forradalmi hangulattal és eszmeáradattal fűszerezve.
>Ennek a műnek a címe: Napló (Moldova). Ez meg van nekem is.
Igen, megvan nekem is, ami leginkább feltűnt nekem benne, az az volt, hogy csoportosan, némi tábori felszereléssel súlyosbítva milyen borzasztó lassan lehet haladni terepen.
Jövőre összeszedek valami általános összefoglalót a civil és a katonai térképekről.
Addig itt a MH Térképészeti Hivatal honlapja, ahol van pár hasznos infó.
Hehe. Nekem meg van a Che Guevara című igen propagandaszerű könyv is. Lavreckij nevü orosz írta. A könyveket a weblapomról le lehet tölteni: www.extra.hu/klgabi/index.html
A jó öreg Ernesto bácsi (azaz Che) életéről szóló könyvben is számos infó van a gerillaharmodorról. Igaz ezek apránként csepegtetve jutnak el az olvasóhoz, mindenféle magyarázat nélkül. Ennek a könyvnek a címe egyszerűen az, hogy : Che Guevarra. Sajnos nekem nincs meg, de antikváriumokból beszerezhető. Én is onnan szereztem be egy másik Che Guevarra könyvet, amely a Che által írt híres Bolíviai Napló magyar fordítása Moldovától. Ebben szintén megismerheti az ember a gerillák életének mindennapjait, persze egy kis forradalmi hangulattal és eszmeáradattal fűszerezve. Ennek a műnek a címe: Napló (Moldova). Ez meg van nekem is.
Eeeegen, szerintem a "túlélés" stílus leginkább a gerilla harcmodorral passzol össze, ha már harcról van szó. Az általad említed könyvet sajna nem olvastam, elküldenéd nekem?
(Tudom viszonozni US FM-ekkel).
Jah, a harchelyzeti taktikai útmutatókat elolvasom hozzá a US army field manualokból, de azért nem szoktam túrázókon gyakorolni :)
Sajna magyarországon még túlélési gyakorlatokat sem igen lehet csinálni, mert egyszerűen nincs rá hely... (ld. erdőgazdálkodás például)
Ha már túlélés, akkor gerillaharcmodor? Beleolvastam Che Guevara Partizánháborúról című könyvébe (sajnos csak angolul van meg; a netről) egy-két helyen és eszerint nagyon szoros szálak fűzik össze a két témát. Nincs meg valakinek magyarul? Nem mintha olyan nagy forradalmár volnék, de érdekel, hogy mi jókat ír a taktikáról. Megvan nekem a CIA által írt és a Mao által írt is gerillakézikönyv is, de ezek is csak angolul.
A véleményem? A Len Cacutt-os inkább amolyan gerillakiképzőkönyv harcstratégiai útmutatók nélkül. Ebben sok olyan dolog van ami újdonság volt nékem. Tartalékos katona szívemnek nagyon tetszik, bár lehet soha nem lesz alkalmam kipróbálni ezeket a fortélyokat. Főleg nem az Alföldön.
A Stilwell-es könyv pedig szerintem inkább túrázók kézikönyve. De így is elég érdekes.
Nah pont erre akartam válaszolni, hogy valóban kéne egy kicsit bővíteni, jó lenne, ha egy térképészetben jártasabb ember írna a térképekről, készítésükről, használatukról, stb :)
Na , csak megérkezett , teljes lett a reg . :)))
Amit írtam azzal nem kritizálni akartam az általad írt fejezetet , inkább csak felhívni a figyelmet arra , hogy a téma , szerintem , megéri , hogy bővebben is foglalkozzon vele az oldal .
Ha egyszer megérkezne a mailra a jelszó...
Jó címet adtam meg !
( Bár hallottam már panaszokat a freemail-ra , hogy lassú , de még nem tapasztaltam eddig .)
Írtam neked emilt, szerintem se szüntesd meg, jó lenne, ha spec témákról, mint pl. a tűzgyújtás lennének külön fórumok a lapodon.
A gyér forgalomnak szerintem az az oka, hogy egyszerűen kevesen vagyunk.
Más: tavasszal szervezhetnénk egy egynapos kirándulást (topictali), pl. egy erdei sütögetéssel összekötve :)
A statisztikák szerint egyre kevesebben kiváncsiak a Túlélő Portálra. A portál fórumába sem ír senki, új témákat sem nyitottatok... hmmm... ez elgondolkodtató. Lehet, hogy kevés embert érekel a téma? Sense és Gyöki mellett mások segítségére is számítok. Vagy nincs köztetek más, aki szívesen megosztaná véleményét, tapasztalatát a témával kapcsolatban? Vagy felesleges a törekvés, nincs értelme a Portálnak? Véleményeket várom a Portál fórumába továbbra is.
http://tuleles.try.hu
Ajánlom mindenkinek Alexander Stilwell: Túlélési enciklopédia, és Len Cacutt: Túlélés című könyvét. A Könyvkeresőben mindkettő megvásárolható. Mindkettő meg van nékem.
A tűzgyújtáshoz egy ötlet: nemrég véletlen találkoztam egy gigantikus méretű Korona gyufás dobozzal, mint kiderült gyufa fejű tűzgyújtó kockákat tartalmaz :)
Elég hatékony még nedves környezetben is, nagyjából 500 HUF/20 darab.