Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Cz Feri Creative Commons License 2011.08.12 0 0 62927

Üdv skodások!

Kicsit piszkálnám a farosom!

Kis könyités a lendkeréknek,meg a szíjtárcsáknak! Kb miből mennyit érdemes?

Favi gyújtást müszaki előt érdemes beépiteni?

Cz Feri Creative Commons License 2011.08.12 0 0 62926

Helló! Engem érdekelne az 1 ötös váltó,ha van még!:)

Üdv

Előzmény: Luqua (62917)
Szkotti1 Creative Commons License 2011.08.11 0 0 62925

Én inkább úgy mondanám, hogy a váltó úgy van kialakítva, hogy lehetővé teszi a kuplung nélküli váltást fel- és visszaváltásnál is. Ettől függetlenül lehet kuplunggal is használni, az egyszerűbbeket (manuális kapcsolásúakat) pl. etap útvonalon kuplungolással szokták használni, főleg kímélési céllal.

A szekvenciális váltók nem feltétlenül tolókerekesek, hanem kapcsolókörmösek általában. Ez azt jelenti, hogy a fokozat bekapcsolását egy fogazott tárcsa végzi (úgy kell elképzelni, hogy a szinkronszerkezet helyett vagy egy tárcsa, aminek az oldalán van fogazás, a fogaskerekek oldalfelületén szintén, ezek kapcsolódnak egymáshoz, amikor az említett kapcsolóvilla elmozdítja a tárcsát).

A kuplung nélküli váltásnak előfeltétele még a gyújtásmegszakítás is. Amikor a gyors váltás kell (ugye versenytempó, teligáz), akkor a váltókarba szerelt szenzor jelére (ha megmozdítod a válókart), az gyújtáselektronika adott időre megszakítja a gyújtást. Ez azt jelenti, hogy a motor nem hajt, nincs nyomatákátvitel, ergo terhelésmentes a hajtás, a fokozatokat anélkül lehet váltani, hogy megterhelnénk a kapcsolótárcsát, vagy fogaskereket. Ez másodperc törtrészében mérhető, ezért gyorsulásban nincs kimaradás, max. az újra gyújtáskor jelentkező durranás jelzi.

Ha ez nincs, vagy nem jól időzített, akkor van az, hogy a fokozatból nehezen lehet kivenni, nehezen, erőltetve lehet kapcsolni, és extrém gyorsan elhasználódik (1-2 gyorsasági alatt) a kapcsolótárcsa.

Előzmény: bandura130 (62913)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.05 0 0 62924

Közeleg a tél.. Előzd meg az időjárást!

Eladó egy garnitúra (4db) faros acélfelnire szerelt BARUM POLARIS2 téligumi, 175/70 R 13 méretben. DOT szám szerint 2010 nyár végi széria (2910). Tavaly novembertől idén áprilisig volt az autón, mialatt futott kb 2000 km-t. A felnik homokszórva, alapozva és festve lettek 2 éve, szép állapotban vannak.

banusz PONT andras KUKAC hotmail PONT com

06 30 348 nullanégy tizenhárom

2156 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 62923

Én is jelentkeztem :).

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.04 0 0 62922

Poénnak jó, de már nem Škoda! :(

Előzmény: G136 (62918)
Luqua Creative Commons License 2011.08.04 0 0 62921

Köszi! válaszotlam.
Ha mást is érdekelne még pár dolog nyugodtan keressen meg. Szeretnék a lehető legtöbb dologtól megszabadulni...: 

Előzmény: nigó (62919)
Zümi 31 Creative Commons License 2011.08.03 0 0 62920

Sziasztok!

Az igéret szép szó.. (utalva az előzményre)

Bár kicsit mintha eltelt volna 4 év, de ma letudtam kapni:)

Előzmény: Zümi 31 (57358)
nigó Creative Commons License 2011.08.03 0 0 62919

Szia!

Írtam tegnap e-mailt.

G136 Creative Commons License 2011.08.02 0 0 62918

Luqua Creative Commons License 2011.08.02 0 0 62917

Hello.
Apám egy időben elég sokda őrült volt, és rengeteg mindent felhalmoztunk itthon. Most hogy már lett másik autó, másik szerelem, és elkezdtük azoknak a felhalmozását :D muszáj megválni a rengeteg sokdás cucc nagy részétől. Van két egész skoda, évek óta állnak, ők rövid időn belül bontóba mennek kb. De, ezen kívül gls műszerfal, fordulatszámmérős műszerfal, ötösváltó,(talán 2vagy három is van), rengeteg lámpa, első-hátsó mindenfajta egyaránt van, fogasléces kormánymű, keskeny és szélesebb kivitelű is van egyaránt... szóval rengeted skodás cucc... és ezek elvihetők jelképes összegért, vagy akár ingyen is. helyileg győrtől 20km-re vagyunk. ha valami kellene, érdekelne, akkor érdeklődjetek, kidobni nem akarjuk, de van itt pár ember akinél jó helyen lenne szerintem:)

ballaa3 Creative Commons License 2011.08.01 0 0 62916

Igazad van, csak ötletelgetek a kocsirol, de lassan végre össze is áll, igaz, 'alap' autó lesz. Még a felfüggesztéssel kezdtem :D de most a váltót néztem ki magamnak....marad a sima favi motoros, erősített (gyári) hátsó felfüggesztés + most lefestem és kész :)

Előzmény: nitrós csiga (62915)
nitrós csiga Creative Commons License 2011.07.30 0 0 62915

Az a baj Attila hogy ha valamit is akarsz akkor szerintem nem itt kell kezdeni hogy váltó hanem össze kell rakni egy szinte alap autót és akkor elsőnek versenyezni kezdeni mert ha egyből profi autót akarsz építeni ráadásul még pénz sincs rá az úgy érdekes :) de ez az én véleményem

Előzmény: ballaa3 (62905)
skoodri Creative Commons License 2011.07.29 0 0 62914

Lehet tudni miért adod el?Most hogy ilyen szép lett és kész lett ?

Előzmény: Törölt nick (62912)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 62913

Köszönöm a kimerítő választ, ma is tanultam valamit, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. :)

Ebben az esetben a felfelé váltás minden esetben kuplungolás nélkül történik, vagyis mindenképp kell, hogy tolókerekes legyen a váltó? Ferde fogazással működne a dolog (homológ sorral: 3.08–2.12–1.57–1.26–1.08)?

Előzmény: zjtuning (62911)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.28 0 0 62912

Közeleg Csillebérc, de nem állt még össze a taliga?
Szeretnél végre egy farost, ami nem csak jó, hanem szép is?
Eleged van az állandó karburátor és gyújtásállítgatásból?

Vegyél junkie Skodát!

http://www.hasznaltauto.hu/auto/skoda/120/skoda_120_l_136i-4977208

zjtuning Creative Commons License 2011.07.26 0 0 62911

Ez egy érdekes téma de a kedvencem!

A lényege az,hogy a váltónál a kijövő rudazat helyére egy munkahengert szerelnek fel ami kapcsoláskor elfordúl, vezetősinekkel van ellátva,méghozzá annyival,amennyi fokozattal rendelkezik a váltó.

Minden horony mentén van egy-egy háromszög alakú kis kiképzés, egy kis kanyar a vonalvezetésében, ami a villát eltolja amikor odaér.A horony tehát a villán található kis bütyök megvezetésére szolgál és amikor a henger elfordul egy szögben, akkor a hornyok egyike pont belevezeti ebbe a kanyarba a hozzá tartozó villát, ami annyit mozdul ki az adott irányba, hogy össze tudja kapcsolni a fogaskerekeket.Persze ezek a kanyarok egymáshoz képest el vannak tolva, hogy a henger különböző szögű elforgatásakor más és más fokozatot kapcsoljon a váltóban. A henger elvégzi a váltásokat, sosem akadhatnak össze a fokozatok, nekünk csak a hengert kell forgatunk a két lehetséges irány valamelyikébe, hogy fel vagy le váltsa a fokozatokat.A forgatást végezhetjük hagyományosan kézzel vagy  villanymotorral vagy hidraulikusan. Versenyautókban inkább hidraulikusan szokták megoldani 80-100 Bar (WRC,F1 és társai)nyomást kűldenek a munkahengerre,ami miliszekundum alatti váltásgyorsaságot eredményez. A nagy nyomás még arra is szolgál,hogy reteszeli a fokozatot a váltóban,ami inkább Rally autóknál hasznos,ugratók utáni leérkezésnél,így nem tudja kidobni a fokozatot.Ez a váltómechanizmus azonban pont a sebessége miatt lenne vonzó, éppen ezért kell a pontos időzítés és az alkalmazott erő nagyságának pontos beállítása. A törés elkerülésére szokták a versenyautókban az első sebességfokozatot nagyjából a duplájára nyújtani és a többit úgy hozzáhangolni, hogy viszonylag kicsi legyen a fokozatok közötti különbség. Először is az első fokozatot akkor kapcsoljuk, amikor még állunk, így nem számít a kapcsolás sebessége, másodszor a versenyautok elég erősek lehetnek ahhoz, hogy akár 130-nál kelljen kettesbe kapcsolni. A rövid fokozatok közötti szinkronizálási idők drasztikusan lerövidülnek, így milliszekundumokban lesz mérhető a váltás ideje, de csak akkor, ha fordulaton tartjuk a motort. A magasabb motorfordulatszám magasabb fordulatot jelent a váltó motor felőli tengelyén, ami a fogaskerekeken át leosztva is magas fordulatot jelent a kivezető tengelyen. A szinkronizálás ideje pedig a két szomszédos fokozat távolságától és a fordulatszámtól függ. Gyakorlatilag előbb találkozhatnak a kapcsolófogak nagyobb fordulatnál, mint alacsonynál. Igaz, a kopás elkerülhetetlenül gyosabb lesz, mint a hagyományos kézi váltónál.

Előzmény: bandura130 (62910)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.24 0 0 62910

Szekvenciális témában mennyire vagy otthon? Pár sorban le tudnád írni, hogy miként van megoldva?

Előzmény: zjtuning (62908)
Skodabajnok Creative Commons License 2011.07.24 0 0 62909

Sziasztok !

Eladó két fajta ÚJ Bosch külső nagynyomású üzemanyag szivattyú.
5 bár - os
  és                         7000 Ft
3.2 bár - os

Használható benzinhez gázolajhoz és ethanolhoz is !!
Esetünkben pl.: MPi - hez de más autó típusokhoz is kiválóan megfelel !
Több vásárlása esetén kedvezmény !

Paraméterei:

- Szállítási teljesítmény:
5bar --> 148 liter / h
3,2bar --> 191liter / h
- szívó csonk külső átmérő :8mm belső 6 mm
- nyomó csonk : M12x1,5 belső menet ( csőcsonk jár hozzá 8 / 6 mm )
- hosszúság : 180mm
- külső átmérő : 52mm
- max. áramfelvétel : 12A

Az üzemanyagot fel bírja szívni ezért ráfolyás nem szükséges !
A bekötéshez szükséges vezeték hozzá jár !

Posta OK !!

E-mail : skodabajnok@freemail.hu

Tel.: 06705060752

Hajdú-Bihar megye 

Debrecen - Gyöngyös - Szolnok - B.pest - Miskolc - Eger - Tiszaújváros stb ... a szállítás megoldható ! ( kérdezz ! )
és talán Debrecen - Szeged útvonalon is ....!

7000 Ft

zjtuning Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62908

Megoldható a hosszú 1-es is,a tengelyről le van esztergálva az 1. fogaskerék,megbordázás,és mehet is rá az új áttételű fogaskerék.

Előzmény: bandura130 (62906)
zjtuning Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62907

Egy 4 fokozatú váltó átalakítását egyenes fogazásura összeszereléssel együtt 250.000 Ft-ért megcsinálom.

bandura130 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62906

A csehek is használják ezt a technikát.
Még mielőtt megvettem volna Bán Józsitól a versenyváltóját, elkezdtem utánajárni a dolgoknak, de a 130LR homológlapján csak a fogaskerekek fogszámai vannak megadva, méretek nincsenek. Ebből és a tengelyek távolságából, na meg a fogprofilból ki lehetne számolni a méreteket, aki ért hozzá. :)

A váltóm szét lett szedve korábban (ez ferde fogazású, de ilyen szempontból az nem lényeg, mert a homológ áttételek vannak benne 1-5-ig), akkor nem mértem le ezeket a fogaskerekeket és azóta már össze is lett rakva teljesen, szóval ez a lehetőség már nincs. Amúgy Sulyok Gabi tud segíteni ebben a témában (SKODAWRC a klubon), neki is ilyen megoldással van a versenyautóban a 3-4-5. fokozat, de azt hiszem 50e Ft /fogaskerékpár (azaz fokozatonként) + ~20e a munkadíj, ha ő szerel.

Józsi!

Érdekelne, hogy a hosszú 1-re milyen megoldást tudsz, ha nem titok.

ballaa3 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62905

Ez csak nekem volt olcsó megoldás, gondolom, és ő is írta hogy meglehet oldani profin is ,de nekem még nincs fix keresetem, mert még csak tanuló vagyok, ezért gondolkozok, hogy mit-hogyan lehetne megoldani kis pénzből ...és én csak ritkán versenyeznék vele, max ha már meglesz a favi motor, de arra is nagyon vigyázni fogok :)
Eddig mindent itthon csináltam rajta egyedül, így szivesen várok minden véleményt, 3-4 es fokozat körülbelül mennyiből jönne ki? vagy akkor 2-3-ast lehetne-e, valaki a fogaskerék gyártásában tudna-e segíteni, esetleg az egész összeállításában?

Előzmény: zjtuning (62904)
zjtuning Creative Commons License 2011.07.20 0 0 62904

Simán megleget oldani az 1-est is,anélkűl hogy komplett tengelyt gyártatnál. Ez a hegesztősdi dolog nem nagyon tetszik,de valszeg azért ilyen olcsó de nem annyira tartós és törésre hajlamos a hegesztés végett. Még ilyet sehol sem láttam,hogy a váltóban hegesztéssel rögzítenek valamit,pláne fogaskereket. Elég kókány megoldás szerintem.

Előzmény: bandura130 (62900)
hjadam Creative Commons License 2011.07.20 0 0 62903

Sziasztok,

2003-as Skoda Fabia Hatchback-ünk van (1,9 tdi) , melyre most vonóhorgot szeretnénk tenni elsősorban kerékpárszállítás végett. Találtam vaterán egész jó áron egy Thule Brink vonóhorgot, meg is vettem, majd felmerültek bennem az alábbi kérdések:

- különböző vonóhorog kell-e a kombira és a hatchback-re (Thule katalógusban külön cikkszámon szerepel)

- az autónk már CAN-BUS rendszerű-e. Ha igen, akkor használható-e hagyományos elektromos szerelvény hozzá, amit pár ezerért sikerült beszerezni, vagy ha nem, akkor mi kell még hozzá és kb. mennyiért lehet azt beszerezni?

Más: a kisautónk menet közben gondol egyet és elkezd fűteni, ha álíltgatom a hőmérsákletszabélyozót, vagy bekapcsolom a klímát, jó esetben abbahagyja. mi lehet a baja?

Előre is köszönöm a válaszokat, Ádám

ballaa3 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 62902

Köszi a segítséget!!!

bandura130 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 62901

De természetesen minden megoldható, még a szekvenciális váltó is, csak pénz kérdése az egész. :)

Előzmény: bandura130 (62900)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 62900

Az a baj, hogy ez a fogaskerekes dolog az 1. fokozatnál nem működik, mert ugye ott egyben van a tengellyel (vagyis igen, csak egyben le kell gyártani a tengellyel, ami nem kis összeg lenne).

A 2-nál meg lehet oldani, de az a versenyváltóban is ugyanolyan átételű, így csak a hang miatt nem biztos, hogy megéri. A 3-4-5-hez is legyártható a fogaskoszorú minden gond nélkül (kb. 15e/db), utána csak le kell esztergálni a gyári fogakat és rá a koszorú 0,05-os illesztéssel, majd hegeszteni.

Lakatos Attila (SkodAti) hirdetett nemrég tolókerekes versenyváltót, de abban iszonyat hosszú vol az 1-es, majdnem annyira, mint a széria 2. Az utcai autóban és még szlalomokon is halál lenne, viszont sprintre elég jó. Ő valami nyugati autók vátójából kukázta össze a fogaskerekeket úgy tudom és így mind egyenes fogazású volt. Van belső videó is:

Előzmény: zjtuning (62899)
zjtuning Creative Commons License 2011.07.15 0 0 62899

Hát azt nem tudod lefogazni egyenesre. Csináltatni kell fogaskerekeket 50.000/pár.

De utcai autóba teljesen felesleges,mert hamarabb törnek a fogak.

Előzmény: ballaa3 (62894)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 62898

Váltóval kapcsolatban személyesen sokat tudnék mesélni. Valamikor fussunk össze.

Előzmény: ballaa3 (62894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!