Kf Lehet neked nem volt szerencséd. Csapágyak: kinyomócsapágy hibával szinte nem találkoztam, csigatengely felső csapágy problémával igen, a sajátomnál is, sajnos oda bemegy a por és néhányan a gépet még le is mossák na az a halála bemegy a víz. Csiga alsó csapágy bronzkerék csapágy nem szokott tönkremenni. A zsineg tarack a szimeringet gyorsan tönkreteszi sokat segít a védő műanyag gyakori cseréje(porvédő helyett van) A kapatengelyek toldásai nem a legjobbak(gyengék) kukorica gyökér maradványok vagy tégladarabok egy idő után eltörik elcsavarják. Védőlemez a csavar nem lenne gond csak+anya viszont a lemez valóban nagyon gyenge reped sokan le is dobják én is,na ekkor ha a kuplungházat valaki nem tömíti törvényszerű csigatengely felső esetleg kinyomócsapágy megszorulás. Ezek így gyorsan a tapasztalataim, a fiatal dragon 8éves a régebbi az elsők közül való talán 20 év körüli. A régebbi valamikor 1-3 hold földet rotált éveken keresztül. Most csak valamivel több mint 1hold van a két gépre. Ezen kívül még ha valaki szól akkor egy kis költségcsökkentés.
Egy hulladék az egész (a motort leszámítva) kb 3 éve használom, de az ellenségemnek se kívánnám csapágyak széthullanak benne (axiális nyomó a kuplungnál, a hajtómű felső csapágyai)
Egyes változatain egy csavarral rögzített kapakések vannak (elnyírja a csavart) a kések puhák, gyorsan kopnak, nekem eltört a kuplungház öntvény is a kormányszarv rögzítésénél (a legvékonyabb ponton) persze az újabb utánrendelt változatnál már áttervezték (ez is megér egy misét...)
A szórásvédő lemez két csavarral alulról van megfogatva ellenanya semmi, szétrázza egy-két komolyabb munka után (a lemez idővel reped - a 25 éves RK02 1000-szer jobban bírta)
A csoroszlyatartó (heggesztett verzió) igénytelenül heggesztett és alulméretezett - könnyen szétszakad, ezt újabban csapszegekkel oldják meg (már ahol régen heggesztettek)
Nálam a harmadik lefogatószár tört el (ami a kormányszarvat rögzíti a kuplungházhoz) Ez is egy lágy sz@r amúgy 3500 lokál kredit környékén méregetik...
Szóval öszességében amit a szentkirályi hozzátett a Briggs motorhoz egy kupac ...
Talán kiskertbe szántás után jó lehet, de nagy területre nem ok szvsz.
A viccet félretéve. Az olcsóbb gépen az irányítókar, (tolókarnak is szokták nevezni, de nem csak tolni kell a gépet, hanem húzni is) több darabból van össze csavarozva, mint a fűnyírókon. A drágább, masszívabb kar megoldást kapott, innen a többlet súly.
Kezdeném a végével. Mindkét hajtásmódnak van előnye és hátránya. Amennyiben csak a kötött talajról van szó, vagyis nincsenek kövek, kavicsok, nagy gyökerek, úgy a KF gépet javasolnám. Ha valamelyik tényező bejátszhat, akkor meggondolandó. Az a 7.5 lóerő keményen hajt. Ráadásul, keskeny csigás hajtóművel van szerelve. Légy szíves lapozz vissza 6 oldalt. Ott látni fogsz egy szétszakadt KF csigát. Meglehet ez nem a jellemző ezekre a gépekre.
Az ékszíjas rugalmasabb lágyabb hajtás. Itt oda kell figyelni a szíj kopásra.
A két belinkelt szíjas között a különbség, 2 kilogramm, ami 5 ezer forint + költséget jelent és ez a fogyasztó barát.
Úgy néz ki ell lett döntve, hogy kf quantum 60 gép lesz vásárolva.
Na már most, ebben gyárilag van hajtóműolaj, vagy a motorolajon kívül olyat is kell bele tölteni első használat előtt? Illetve ha van is, az első X üzemóra után kell cserélni? Ha igen, milyet vegyek?
Itt szerintem nézd végig milyen fajták vannak, mi szimpatikus, és, ha van elképzelésed akkor tudunk a fórumtársakkal mondani róla valamit. Szerintem főleg ilyenkor az ár, ami befolyásolja a döntést.
sziasztok. egy kis segítséget kérnék, rotakapa vásárláson töröm a fejem, kb 700 nm konyhakert, agyagos vályogtalajjal (nem a könnyű laza talajok egyike). Olyan gépet keresek amivel viszonylag könnyen lehet dolgozni ilyen talajban, és nem 120 kiló maga a gép. Előre is köszi.
Én az kf quantumot ajánlanám de vigyázz mivel sok vebáruház a kf és fk sorozatot keveri az oldalán. Fk normál kuplung(nyugalmi helyzet zárt), fk fordított kuplung (nyugalmi helyzet nyitot)
Szentkirályi KF-04 párti vagyok, ezért ezt javasolom. A Rotalux gépekhez nem csatlakoztathatók a KF aktív adapterek,fűnyíró, komposztáló, sebesség felező, termény daráló stb. Mivel a kuplung kialakítása eltérő. Ha egyszer szükséged lenne valamelyikre, lehet, hogy megbánnád, hogy a Rotalux mellett döntöttél.
Bocsi, hogy beledumálok. Olvastam kínai kapagépről, hogy masszív öntöttvas alváz. Utána néztem ennek és nem sokra jutottam. Viszont találtam más súlyúakat.
Sziasztok! Robi66 kapam Briggs motorjat probalom szetszedni. Hogy az olajdeknit leszedjem, a kuplungot le kene huznom a tengelyrol. Forumban korabbi hsz-ben olvastam, hogy ehhez csapagylehuzot kellene hasznalni. Nekem nincs, ugyhogy vennem kene. Az alabbi boltban tudnam megvenni. Tudnatok abban segiteni, hogy melyik lenne nekem megfefelo?
Van egy regi rossz gyujtótekercs azon 3,7, a mostani négyévesen 4,5 körül, de most is erre gyanakszom ugyanis nincs szikra MINDEN mast cseréltem már , kondit , hézagot allítottam, gyertya , kábelek,
szóval ezt szoktam szerelgetni amit már sokalllok
honda fg 320 vagy husqvarna tf 325 e kettő között vacilálok mostmár de a husq -nak jobb lehet a szervz/alkatrész ellátása sztem
Köszi, de Isten őrizz, hogy új gépet vegyek, jó nekem a Robi is, szépen teszi a dolgát lassan három évtizede, hálás gép, sok adapterem is van hozzá. Kozák... fórumtárs írta, hogy 2x4 kapával 180000, ezt helyesbítettem a betett linkjét olvasva.
Nem azért vesszük a gépeket hogy 3-4 éven belül alkatrészeket kelljen cserélni, mert lehet a Marci hoz olcsó az alkatrész 2 éven belül lehet is cserélni viszont az Oleo-hoz drága de az lehet elmegy 8 évet is alkatrészezés nélkül is.
egy hivatalos kisgépszerviz vezetőjével beszélve , ő meg az oleo t nem javasolja , hajtóműben ha valami besz@ arik komplett hajtómű csere , ami egy 100as, Ő Marci gépekre esküszik ugyanis annak az egyik legjobb az alkatrész ellátása.
De a honda fg 320at is megemlítve , mondta hogy azok sem olyanok már mint a régi f400asok
Nekem mindig feltörte a kezemet ezért egyszerűen leszereltem róla. (csak szét kell húzni a motornál vagy elvágni a két vezetéket azután a markolatról is lelehet venni.)
Az Emag-nak egy hetébe került , hogy egy 2 kg-os portékát eljuttasson hozzám úgy, hogy csak sacc/kb érkezési idő volt megadva. Ez egy dolgozó embernek nem elhanyagolható tétel , és egyébként is, a 21. században ez azért is vicces, mert mindeközben az ország másik feléből a délelőtt rendelt , közel 20 kg-os gép másnapra ott volt nálam úgy, hogy egy csomó SMS-et, e-mailt kaptam, hogy éppen hol van a cucc, és mikorra ér hozzám a szállító....A mások cuccaival brókerkedő arcoktól ez az Emag-os jelenség nem ritka. Az árrés képzés mentén, amiből az Emag is él, nem kell a trógerségen csodálkozni. A haszon reményében a visszamaradt, vagy necces készletet is elsózza. Persze, náluk 10000, ami máshol 14-15. Biztosan azért, mert Gandhi-n nőttek fel és azért vannak, hogy Te jól érezd magad...
Módosítok..:) Közben látom a véleményeket a mostani Szentkirályi gépekről a vásárlói vélemények és egyéb helyeken. Naivan azt gondoltam, hogy a Szentkirályi nem operál a silányabb=olcsóbb alkatrésszel növelt ár réssel. A mostaniak olyanok mint az enyém. Hát nem..Kínai csapágy, szökő csavarok..Rotapapa Zongshen-jére is rákerestem. Na, azokról csak jót írnak. És egész jó árakon vannak. A Heicht nem biztos, hogy rossz, viszont azt tudni kell, hogy nem sokan fejlesztenek motorokat. Vagy a bevált donor motorokat tesznek bele a közismert gyártóktól, vagy marad az egy sémás, különböző fantázia néven kapható motor a Kínaiaktól. Elfogadom, hogy a Heicht is fejleszt. De hajlok rá, hogy nem, mert az baromi drága mutatvány. Ettől még lehet jó, de közel 200-ért vagy közismerten megbízható motor , vagy valóban saját fejlesztésű, szintén megbízható motor legyen benne, időtálló hajtáslánccal. Mert az utóbbinál sok elvérzik. A Honda motorok kifinomultak. Nem olyan nyersek, mint a B & H. Viszont csak is gondos gazdának való. Kényes az üzemanyagra, sokaknak leáll , vagy el sem indul, mivel a Hondát nem lehet olyan ramaty benzinnel traktálni, amivel a B & H még elpöfög utóhatás nélkül. A légszűrőnél ugyan ez a helyzet. Állat jó motor, de csak ha nem veszed félvállról és képes vagy gondját viselni.
Cimborám egy ilyen Oleo Mac-ot vett tavaly. Nehéz, mint a dög, és Oleo Mac. A súlya miatt nem pattog, nem ugrál és morzsás földet hagy maga után. 2 előre, egy hátra sebesség, ami nem luxus, már csak a súlya miatt sem. A hajtás lánca olyan, amennyit az árából ítélve elvársz tőle. ( Nekem fűkaszám Oleo Mac. Nem az a művészet, hogy 3-as damillal alázom a derékig érő susnyást, hanem az, hogy a gép meddig bírja. Az enyém eleve erre lett tervezve. A motorja gyilkos, a hajtás lánc ehhez mérten túltervezett.) Lehet vonzó egy nem közismert , olcsónak tűnő gép tuti motorral, ha az megeszi a vicc kategóriás hajtásláncot. Az Oleo Mac nem ilyet gyárt . Jó a szerviz háttere és fejleszt. Rotapapa Zongshen-je is ebből a gyárból kerül ki. Jó választás lehet az is.
Mint ahogyan írtam, lekövethető, hogy nem olyan a mostani Szentkirályi, mint a régi, amilyen az enyém is. Így most már azt mondom, Oleo Mac-ot vennék, ha a gépem feladná. Azzal nem nyúlsz mellé.
Kíváncsiságból megnéztem a márkát, és csak jókat írnak róla. Igaz, ez nem csoda az Oleo Mac géneknek köszönhetően. Az árak pedig kiválóak. Köszi a márka tippet !
A lényegre tapintottál : alkatrész. Vannak olyan cuccok itthon, ami Kínai alkatrészekből vannak, de megoldott az azonnali alkatrész beszerzés a teljes volumenben. Én nálam ésszerűbb rá guglizni a portékára, hogy itthon mennyire megoldott a szerviz, alkatrész. Pofásak a Ruris nagy gépek, de fáznék kidobni érte pénzt " majd lesz valahogy " alapon. Ebben is kiütköznek az árkülönbözetek a márkák terén. De van úgy, hogy nem. Van olyan Kínai cuccom, ami nem drágább a kategória társainál, de bármilyen alkatrész itt landol nálam két nap alatt a rendeléstől számítva. Nálam egyszerű a képlet: Van márkakereskedése a cuccnak itthon, vagy nincs ? Ha utóbbi, akkor átlépek rajta.
A Szentkirályit annyira nem nevezném átlagosnak masszívság terén a személyes tapasztalataim alapján. Az enyém 10 éves, B & S motoros. Időtálló gépek. Bármilyen, használható adapter kapható hozzá. A motorja nyers, mint az anyós modora, így megbízható. A magam fajta Yetiknek találták ki, akik nem csak rotálnak a géppel, hanem egész idényben gyepálják. Persze, ez a személyes véleményem. Egy biztos, ha új gépet kellene vennem, az is Szentkirályi lenne, méghozzá ez . 8 kapás jószág kellemes nyomatékkal, majd 180 000-ért.
Üdv hozzáértő rotakapások ! Volna egy naiv kérdésem: adott egy 4 LE-s Tecumseh moci, mely újabban (ezért új mocira cseréltem az egyik rotakapáról) a levegőszűrőnél visszabeszélt. Ma részben szétkaptam, azaz levéve a hengerfejet konstatáltam, a szivószelepnél kokszoska volt.
Okozhatta ez a visszabeszélést? Vagy talán azért, mert már kopott?(Másik hibajelensége volt, hogy a karbin lévő (keverékcsavar ?)- al semmi változást nem észleltem sem alapjáratnál, sem felpörgésnél , amikor ki vagy becsavartam. (Azelőtt kb két éve ! még szép alapjáratot tudtam létrehozni ezen csavar állitásával. Lehetséges, hogy a nem tökéletes szelepzáródás miatt nem érdekli őt a levegőcsavar helyzete?)
Most egy vadi új mocival ketyeg a kicsike, de azért izgat a hibatünet, illetve az oka, ha nem túl derága, akkor még hadrafoghatóvá tenném. Úgyhogy nagyon örülnék némi eligazitásnak.
Sokat nem szeretnek kolteni egy kapalogepre, mert csak 150-200 m2-ot kellene evente megrotalni (asas utan)...ezert kerult kepbe elsokent (jelenleg tesco-ban akcios) egy MTD 55/6... vagy egy charlie ka 45. Sajnos a kornyekbeli tecsokban nincs 55/6, ezert a valasztas valoszinuleg a charlie-ra esik.
Szerencsém van az Iseki AC 2 géppel. Hátrafelé, fele olyan sebességgel forog mint előre. Ráadásul a szíjfeszítő kuplungkart elengedve azonnal leáll. Hátrafelé még így is csak csúsztatott kuplunggal használom. Az elmúlt héten építettem össze, elektromos meghajtásúvá. A főpróba a kert rotálása volt. Nagyszerű és csendes. Ezt meg kell tartani.
Sajnos igaz, a haverom már több mint 10 éve vett egy gyakorlatilag vadi új hátramenettel ellátott(ékszíjas közlőgörgős) robix gépet fél árért. Az eredeti nyugdíjas tulajnak "csak"a lábán ment át,kórház után rögtön eladta nem érdekelte mit adnak érte.
CSAK , olyan kapagépet javaslok, amiben hátramenet is van, nagyon jól jön sokszor!
Nékem RK05 b típus volt az első,Szegeden gyártották 1992 ben BRIGGS motorral nagyon jó gép volt.nagyon sok évig szolgált, majd, másik motorral hajtőmű felújítással még 10 évig szolgált, még most is megy ,de már nem satabil .Most vennem kellett másikat ,olyat már nem kapni
Hecht 790 es re esett a választás, az tud mindent amit a régi, kivéve a gagyi csoroszját! átalakítottam szabad mozgásúra s ,
láss csodát frankó, ha kell küldök képeket is.Persze a HONDA az honda de drazséér adik.
meg, sose legyél biztos benne, hogy nem Kínában gyártották
Meg lehet cáfolni mindent, mindenkit.Mindenkinek a saját lova a legjobb, de próbálkozz én csak segíteni szerettem volna ,és ha valaki cáfolni akar, attól elnézést kérek azért mert megszülettem !!!
Gondolom a dupla bilincses felező ami kivehető és ilyenkor eredeti állapot van. Az írásod szerint eredeti állapotban nem emel ki,amennyiben "véletlenül"a motor rögzítő csavarokat fellazítottad majd visszahúztad valamilyen meggondolásból, akkor lehet központosítási hiba. Felezővel és felező nélkül a kuplung alsóhoz csatlakozó kuplung felső nem ugyan az, mivel a kopásuk eltérő lehet ezért akár jelentősen kell állítani a hasított csavarnál esetleg még a kiemelő karon picit hajlítani.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van egy 1 éves KF Qvantum 60-as kapélógépem amiről miután levettem a felezőt, (miven futóval is használom) visszatettem a kapáló adaptert. A kuplung behúzott állapotában is forognak a kapák, kiedgedett kuplungal szintén forognak egy kis nem tetsző hangot kiadva . A kiemelő villát kicseréltem de ez sem oldotta meg a problémát. Probáltam végig játszani különböző bovden beállításokkal, de nem lett jobb, egyszerüen mintha nem akarna megszünni a kapcsolat a tengelykapcsoló felek között. Találkozott már valaki ilyen hibával, mi ennek a megoldása.
Elvileg megoldódott. Laza volt a kuplung. Benyomott kuplungnál még simán rázkódott, ez által csörgött, a kiemelő rúd! Most nincs vele munkám, ha lesz kiderül nagy meló közben zörög-e még, mert amugy nem! De rem nem.
Szia. Ma a kertbe egy érdekes hang ütötte meg a fülem, ez meg mi... Hátsó kertszomszéd az általad belinkelt elektromos rotával serénykedett. Kérdem, milyen a gép? Ősszel megszántott, téli fagy által jól átdolgozott földet egy Robi 55 megrotálta, majd rögtörőzte már neki, ezt sekélyen utómunkálta az elektromos rotával, ő meg volt elégedve vele, de csak ezzel nem merne nekiállni a szántást elmunkálni, ahhoz túl könnyű gépecske, csak pattogna rajta állítása szerint, nyilván kipróbálta már.
Ha mindenáron elektromost szeretnél, én azért a komolyabb magyar elektromos rotát, az IMI motorost választanám, masszívabb darab. Jófogas, Vatera, Apród, Bazár, ilyen oldalakon meglelheted.
Igazad van ha sosem próbálod ki vágyaid akkor csak álom marad. Nagyon sok videó van a RURIS kapagépről és sokan el is mesélik tapasztalatukat meg miket újítottak és csináltak rajta a jobb működés és használatához. A reklám szerint a RURIS 1001KSD már professzionális gép.
Robi 155-ös gépkönyvre lenne szükségem, de nem találok sehol a neten, ha valaki tudna segíteni annak nagyon hálás lennék. Illetve ha valaki megtudná adni a hozzá való csoroszlya méreteit annak is nagyon örülnék. Előre is köszönöm a segítséget.
Igaz itt a minimális rendelhető mennyiség 10 db, de biztosan elérhető 1 db is kis keresgéléssel (engem annyira nem érdekel a dolog, hogy megkeressem). A 350 dolláros ár (100 db-nál 300 dollár:))))) lehet, hogy még a szállítással, vámmal, áfával is jobban megéri. Szerintem 1 db-nál sem lehet drágább 400 dollárnál. Ez kb. 1/3-ad ár szállítás, vám meg áfa nélkül. Ez összesen fél ár lehet. Alkatrész meg ugyanúgy érhető el (vagy nem érhető el) hozzá. Forintban számolva egy kicsit erős a 150.000 a 3 db "Ruris", meg meg 1 db "Made in Italy" matricáért.
szia . ez pontosan így van ahogyan leírtad . de viszont ez így va mindennel amit vásárlosz itt romániában a vasalótól egészen a személypépkocsiig aminek van garanciája és még a garancia idő lejárta előtt meghibásodik nagyon nehezen javítják azt meg hogy te visszakabd a pénzed amiért vetted azszinte lehetetlen . na de ez románia . nekem is vannak ilyen tapasztalatim de ezen én nem akadok fenn mert így akkor nem vennék semmit mert ha tönkremegy mit csinálok vele. úgy hogy ha el sikerűl adnom a mostani rotációs kapámat én veszek egy Ruris 1001 KSD-t . de ez csak az én véleményem
Szia. Szerintem amit néztél elektromost, pille könnyű a maga 11-12kg-al, azt hanyagold, hiába 1400-1500W-os.
Nekem belsőégésű 2T motoros Robi 55 van, 49cm3 és 37-38kg alapból, de anno ez is képes volt elpattogni.
Kapott ékszíjas felezőt, kb. +10kg tömeg növekedés és a motor előbbre került kb. 30cm-t, amivel orrnehéz lett a gép, ez előnyére változott.
Ali kis betett Youtube elektromos "orosz" rota videója szintén lehet 50kg simán. Inkább vegyél használt magyar IMI motoros gyári elektromos rotát, abba van anyag, ha szerencséd van, jókora hosszabbító munkakábellel adják el, s ha teheted vásárlás előtt próbáld ki, 20-35e között már megvehetők. 11kg 1500W, szinte repkedne csak előtted, eszembe nem jutna megvenni, komoly munkára nem valók, csak pénzkidobás lenne, hamar megszabadulnál tőle.
Ha jól emlékszem Olaszországban az Oleo-Mac motorjait gyártják. A Ruris-nak nevezte el a román cég az összes terméket amit Kínából importál.
Ennyi terméket le tud gyártani egy kis cég? http://www.ruris.ro/produse Azért ugranak a vevők mert olcsó de utána fáj a fejük. Utána lehet nézni a visszajelzéseken és fórumokon miket írnak. A szervizelésből pedig katasztrofális. Utánaolvastam hogyan mükődik: a hibás terméket beviszed vagy elküldöd a kijelölt szervizbe, ott megállapítják mi a baja de nincs alkatrészük, telefonálnak a központba Bukarestbe vagy Crajovába onnan küldik az alkatrészt, összeszerelik megy tíz percet és közlik veled hogy még kell más is. És kezdődik elölről. Ez nem humbuk a román fórumon meg blogon is utána lehet nézni. Hatalmas reklámtevékenységet folytat a cég így bolondítja a vevőket.
Nem akarlak lebeszélni de azért ennyi rossz visszajelzés csak szöget űt az ember fejébe.
Azért én nem írnám le az elektromos kapákat. Vannak valóban játékszer kategóriás pici gépecskék. A négy kapatag egy darab lemezből van kisajtolva. Művelési mélység, a 20 cm átmérőjű kapák miatt csekély.