Keresés

Részletes keresés

(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3095
A tavaly megjelent új itiner tartalmaz színes térképeket is, igaz nem túl kedvező méretarányban.
Előzmény: Zete (3091)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3094
A Naszály oldalában található oldalazós szakasznál is meredekebb???
Előzmény: Zolcsi67 (3086)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3093
"A jelzések színe is meghatároz valamiféle prioritást. A legfőbb turistautakat kékkel jelölik, rangban következik a P, majd a Z és a S (ez utóbbi kettőnél lehet, hogy fordított a sorrend)."

Ez igaz, sőt szabályosan tudomásom szerint a kék az országos, a piros a regionális, míg a sárga és zöld jelzés a tájegységen belüli főbb túraútvonalakat hivatott jelölni. Az viszont szabálytalan, ha azonos színű és alakú jelzések érintik vagy metszik egymást.

Előzmény: nagypapi (3077)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3092
ifj. Esti Kornéltól hallottam. Állítólag a jövőben a Pipohoz hasonlóan körtúra lesz egy tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető falu körül.
Előzmény: Güsziológus (3070)
Zete Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3091
Igen, azt tudom, hogy Ócsai-szőlők irányából jön a piros sáv, majd átmegy a védett pincesoron, a műemlék templomig. Eddig rendben. A változás innen nagyon friss lehet. Amit Te tőzeglápnak nevezel, az tényleg Alsónémedi felé van, rengeteget jártam arra bicóval régebben. Ez a terület már régóta védett. Ócsa után, a némedi úton, az s kanyar után van az ELTE madárvédelmi állomás, ahová még engem sem engedtek be 1x, pedig ismert a helyi arc, aki kijár néha -morcos is voltam rá, de persze később visszamentem, amikor tiszta volt a levegő. Tőlem aztán nem kell félteniük a terepet... Itt kezdődik valójában a tőzegláp. Egyébként veszélyes is lehet valóban, ha elkóborol valaki a környéken. A pirosnak egyetlen ésszerű útvonalat tudok elképzelni: Alsónémedi előtti utolsó kanyarnál kellene letérni balra, a volt sóderbányatavak felé. Széles homokos kocsiutakon el lehet jutni a tavakig, ott át a régi 5-ös főúton és tovább Bugyi felé. De hogy a valóság mi, azt persze nem tudom. És gyanitom, ezt a tájháznál sem tudják.
Ha viszont ennyire fejlődik a turistaúthálózat, akkor talán készül majd egy térkép is hozzá (optimizmus maximus).
Előzmény: Zolcsi67 (3089)
lükepék Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3090
Hétvégére kéket tervezek Nagyvázsony és Városlőd között.. ha valakit érdekel, írjon! /nap mindegy/
Városlődön betervezve a Hölgykő várának meglelése, mert a múltkor nem sikerült..
Zolcsi67 Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3089
A Pest megyei piros nyomvonala...volt!
Tegnapi élmények alapján.
A piros most Ócsai szőlők mh irányából jön, megcélozza a műemlék templomot Ócsán, majd -szintén az országúton - irány Alsónémedi, és gondolom onnan egy kurflival tér vissza a régi nyomvonalra.
Ok, mint lejjebb: szigorúan védett terület lett a tőzegláp.
Sőt: zöld sáv jelzés is van Ócsán! És a piros + most már csak a vasútállomástól a piros sávig tart. (Vagy az állomástól északra folytatódik? arra nem voltam)
Előzmény: Zete (3088)
Zete Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3088
Na, megelőztél :)
A sárga jelzésről annyit, hogy én még ilyet nem láttam sem a községben, sem utána - de majd legközelebb ha otthon járok, utánanézek. Az országúti jelzés pedig piros sáv kell legyen, hiszen ez a Pest-megyei piros nyomvonala.
Előzmény: Zolcsi67 (3086)
Zete Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3087
Na, ilyen hozzászólás is régen volt :)
Csak nem bringával voltatok? Vas. délután a szüleimet látogattam meg Ócsán, s vagy 10 bringás turistát láttam hajtani a vá felé. A piros sáv tényleg elkerüli a term. véd. ter. legszebb részeit, de van egy leágazás, piros kereszt, ami Felsőbabád előtt tér le az erdészház felé, át a lápvidék legszebb részein. Rajta van a Gödöllői-dombság térképen is. Érdemes megtenni. Jelzés ugyan nemigen van, de bárki útbaigazit, aki arra jár. Itt vannak a legszebb részek: vizben álló fák, stb. tényleg ritka szép. Az erdészház után pedig a Selyemrét az ócsaiak régóta kedvelt kirándulóhelye. (Emlékszem, ált. isk. koromban még túrabélyegző is volt itt kint...)

Az Ócsa környéki túralehetőségekről egyébként szakszerűen tájékoztatnak mindenkit a műemléktemplom melletti tájházban. Nemrég lecsekkoltam, és tényleg nagyon képben vannak. Nagyon jó túrákat lehet tenni egyébként a jelzetlen utakon is, de aki nem ismerős, az ne induljon el, mert igencsak el lehet tévedni.

Előzmény: Zolcsi67 (3079)
Zolcsi67 Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3086
Nagy-Milic:
Nemrég itt a topicon megszavaztuk, hogy Füzér felől (pontosabban Csatarét után) az OKT legmeredekebb szakaszával dicsekedhet.

Ócsa környéki sárga:
Ha minden igaz, a másik végét láttuk! Ócsán - talán a műemlék templomtól? - indul, aztán az országúton a régi piros nyomvonalán megy vagy 3 kilométert, majd balra be az erdőbe, ott nagyon újnak tűnő pihenőhelyek mellett megy tovább. A második pihenőig jutottunk, ott ültünk le enni.

Tibet Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3085
Köszönöm Güsziológus !

Van szállásunk (28 fő).
Csak néhányan fogunk 20 km felett menni. Terveim szerint Füzérkomlós-Füzér-Nagymilic-Hollóháza-Füzérkomlós, mert körtúrának kell(ene) lennie.

Másik nap "nem kék" lesz: Regéctől piroson Telkibánya felé, Potácsháznál zöldnégyzet, aztán zöld (kék) Regéc, közben a 700 feletti csúcsok támadása. Bár a szinteket néztem és szerintem az összes ilyen csúcsot egy nap alatt nem lehet bejárni (nekem nem), mert ha jól számoltam kb. 13 db van itt.

Előzmény: Güsziológus (3083)
nagypapi Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3084
Hollóházáról indulva könnyebbnek tűnik a túra, én is ezt javaslom, ha "alkalmi turistákkal" mész. Ráadásul Lászlótanyánál (Bodó-rét?) van egy kellemes kis büfé, ki lehet ülni egy sörre vagy dühítőre, még mielőtt elkezditek a csúcsot ostromolni. Ráadásul ha a végén marad még energiátok, felmehettek a várba is Füzéren. Érdemes, bár a faluból (és távolabbról) is impozáns látvány.

Az Eszkimó tasztaltárs által emlegetett "első vagy második legnehezebb emelkedőt" így is meg tudod mutatni társaidnak, legfeljebb mint első vagy második legmeredekebb lejtőt. :-)

Nagy-Milic után (ha Hollóháza felöl mész) érdemes kimenni a térkép és az Atlasz által is jelölt kilátóhelyre, gyönyörű onnan a panoráma. Ráadásul a Nagy-Milicről semmi kilátás nincs :(

Előzmény: asciimo (3082)
Güsziológus Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3083
Jó kérdés.

Nem tudom, hányan mászták meg mindkét oldalról, de kétségtelen, hogy Füzér felől meredekebb.
Gyakorlati tapasztalatom ugyanakkor, hogy a meredeken felfelé könnyebb, mint lefelé. Meg aztán látni a hegyet Füzér felől! A folyamatosan keskenyedő ösvényt, majd a végén a csúcsot!

Ráadásul nem a füves csúcs a vége, itt lehet egy kicsit fujtatni, nézelődni. Innen már kellemes séta Hollóházáig. Még egy előnye ven ennek a verziónak. A szerpentinező lefelé úton jókat lehet bámulászni és amikor a Bodó-rét után a patakvölgyből kiérünk a tisztásra akkor olyan panoráma fogad, mely ritkaság. (Bodó-réten finom sztrapacskát főznek és hatalmas az "egy adag".)

Látni a völgyben a pici falut és már közel a VÉG. Visszafelé van busz. Tudok jó szállást Füzéren, ha még nem lenne.

Előzmény: Tibet (3080)
asciimo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3082
tovabbi erdekesseg, hogy a Zemplenben is van egy Kemence-patak, mint a Borzsonyben, es van mellette egy Kisvasut is, mint a Borzsonyben.
Oda kene megszervezni a Zemplen ejszakait, mit tudom en, "Rohadj meg" elnevezessel...

Szerintem A Milic mindket oldalrol kemeny, talan Hollohazarol indulva konnyebb. De logisztikailag is fontos eldonteni az iranyt. Amugy Fuzer iranyabol meg mondhatod a turatarsaknak, hogy a kektura elso vagy masodik legnehezebb emelkedojet csinaljak meg eppen.

Irigyellek ezert a turaert...

Előzmény: Tibet (3080)
kvte Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3081
Ha már Ócsa és környéke:

Honnan indul és merre vezet az a sárga sáv jel, amit Inárcs-Dabas környékén lehet látni? Nem túl régi festésnek néz ki, valami új út lehet.

kvte

Tibet Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3080
Kék túra utolsó szakasza
Hollóháza felé vagy Hollóháza irányából könnyebb?Tekintettel szeretnék lenni időnként túrázó társaimra.

Érdekesség: a Zemplénben is van egy Holló-kő, igaz a zöld mentén, kb. Telkibánya és Regéc között.
Tibet

Zolcsi67 Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3079
Egy kis Pest megyei Piros:
Vasárnap Ócsa környékén jártunk. A láp és környéke szigorúan védett terület lett, a piros jelzés szépen kikerüli. A régi nyomvonalat követve azért a védett terület szélén sikerült pár érdekes dolgot (madár, növény) látni.
asciimo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3078
"Ha a metszéspontokban egyértelmű irányító táblák vannak (és/vagy jó térkép), akkor ez nem zavaró. "

Igen, de mindannyian tudjuk, hogy az ilyen tablaknak mi a sorsuk, es hogy ez a sors milyen hamar beteljesedik a Pilisben, meg a Börzsönyben. Legjobb esetben "csak" kidöntik, viccesebb alakok rossz iranyba forgatjak a tablakat. Es sarga jelzesbol nincs olyan sok, lehetne hasznalni. Hadd oruljon Larzen..

Előzmény: nagypapi (3077)
nagypapi Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3077
A jelzések színe is meghatároz valamiféle prioritást. A legfőbb turistautakat kékkel jelölik, rangban következik a P, majd a Z és a S (ez utóbbi kettőnél lehet, hogy fordított a sorrend).

A Gödöllői-dombság és a Villányi-hg Kékje valószínűleg a térségek legfontosabb turistaútját jelöli, és miután egyetlen Országos Kéket (OKT, RPDDK, AK) sem kereszteznek, szvsz nem zavaró a jelölés.

A Bükkben, Börzsönyben, Pilisben más a helyzet. Annyi jelzés van, hogy óhatatlanul is keresztezik egymást az ugyanolyan színű jelzések. Ha a metszéspontokban egyértelmű irányító táblák vannak (és/vagy jó térkép), akkor ez nem zavaró.

Előzmény: (budai-)H.G. (3063)
pavarotti Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3076
Duplán:)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (3075)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3075
És a smiley szerint a pofám leszakadt tőle.
Előzmény: pavarotti (3072)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3074
Ez jó részletes volt. :-
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3073
Ez jó részletes volt. :-
pavarotti Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3072
Hát akkor részletesen Szerda-Csütörtökről, akinek van kedve/ideje ne habozzon:

1.nap
6.05 Keleti (Rákóczi nemz. gyors) -> (átsz. Miskolcon és Szerencsen) 10.02 Boldogkőváralja

Túra: Boldogkőváralja -> Irota kb. 40km
Szállás: Irota

2.nap
Csatlakozási lehetőség //Larzen, most figyelj!//:
6.05 Keleti (Rákóczi nemz. gyors) -> Szikszó (8:53 -> beballagsz "Szikszó, városháza ABC áruház" nevű buszmegállóhoz, ahonnan 9:28kor indul busz Felsővadászra (irány: Gagybátor) és 9:56kor már ott is vagy. Kb. 7 km. Irota, tehát

11kor (részemről fél 12-ig várok, tovább nem:) indulás Irotáról, Bódvaszilas kb. 25 km,
17.01 kor hajszálpontosan elindul a vonat, amin rajta kell lenni. Beérkezés (Miskolcon átszállás, IC: 20.57

Előzmény: larzen (3032)
asciimo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3071
ahogy leirtad, nekem is beugrott, a porcelanmuzeummal majdnem szemben van. A buszfordulo van Eszak fele, ahol a templom is van.
Előzmény: Adalbrecht (3067)
Güsziológus Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3070
"Az idén ezen az útvonalon állítólag utoljára megrendezésre kerülő X. Cserhát 50 teljesítménytúra..."

Ez komoly???

Előzmény: (budai-)H.G. (3065)
Güsziológus Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3069
Nem vagyok vitaképes, mert pontosan nem tudom, hogy hol van a posta. Én abból indultam ki, hogy a központ odébb van, de ha Te tudod hogy hol van az épület, akkor egyértelmű, hogy az én következtetésem volt a hibás.
Elnézést azoktól, akik a téves infó miatt estleg elkavarnak. Igérem, hogy a jövőben emlékezetből nem fogok kijelentést tenni.
És kösz a helyreigazítást.
Előzmény: Adalbrecht (3067)
kvte Creative Commons License 2003.04.12 0 0 3068
Börzsönyi Várak: újabb 4 várhely becserkészve.

- Királyrét
- Paphegy 1
- Paphegy 2 (a hely megvan, de se tábla, se festés)
- Zuvár (Csodás sárga virágok!)

A Mount Everest újság asszem decemberi számában említik a 70 éve átadott, a Madaras-fa oldalában lévő egykori turistaházat Királyréttől alig 1,5 km-re. A korabeli fotón gyönyörű, a helyét még az 1999-es Börzsöny atlasz is jelzi (a királyréti Szabadidőközpont "t" betűje utáni ház és vadetető a Z jelzéstől nem messze). Most a helye felfedezhető, de csak azért, mert a fű nem nő olyan magasra.
Furcsa (és szomorú), hogy a vele szemben lévő Paphegyen a többezer éves bronzkori földvárból sokkal több látszik, mint a 70 éves turistaházból...

kvte

Adalbrecht Creative Commons License 2003.04.11 0 0 3067
Bocs, de én úgy emlékszem, hogy Hollóházán a posta pontosan a porcelángyár bejáratával szemben van. Ugyan olyan vöröstéglás házban, mint amilyen a gyár.

Nézd meg a www.terkepcentrum.hu is ott jelöli.

Előzmény: Güsziológus (3048)
Adalbrecht Creative Commons License 2003.04.11 0 0 3066
A legújabb Pilis - Visegrádi-hg. turistaatlasz végén vannak a településismertetők. Azt hiszem Dömösnél, de lehet, hogy Pilisszentlászlónál még úgy írnak erről a a kék jelzésről, mintha létezne.

Nem ártana, ha a térképen kívül a leírásokat is frissítenék néha...

Előzmény: Zolcsi67 (3057)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!