A talira visszatérve jobb lenne mégis egy hétköznap, mint kifundáltam hétvégém ugyse lesz szabad sose, pláne most jóidőben.
A 24. csütörtök jó is lenne (H-sz-p estiiskolába vagyok 8ig pesten).
mivel ki lett jelentve hogy ugyse berugni megyünk (mondjuk azér egy pár söri lecsuszhat nem? hazakacsázok dréhertől negyed óra alatt :))) ) nem lesz utána két másnapos munkanap. :)))
Meg nemtom nálatok a szombati melót komolyra veszik?
Én a KONTRA VÉD BT-t (T: 370 230) is ajánlom, hosszú évek óta van velük kapcsolatom, a munkahelyemet is ők szerelték fel. 2-300 000-be bizony bele fog kerülni valóban, de ha a riasztó hiányát kihasználva betörnek, az sokkal drágább. Amikor pl. a mi házunkba betörtek (még a régi tulaj idejében) elvitték még a radiátorokat és a cirkót is. A kár tizedéből kiépíthették volna a védelmi rendszert. Fontos a kettős átjelzés is, telefon + rádió, mert a telefont könnyű kiiktatni.
Sziasztok!
A rejtett szerelésnek nem csak esztétikai, hanem biztonsági okai is vannak. Amúgy ha jól emlékszem bizonyos értéksávnál már a biztosító (MABISZ)kötelezővé teszi a falba vésett szerelést szabotázs védett kötődobozzal.
Nekem az ajtó egyik belső élében van besüllyesztve egy kb. 5 mm átmérőjű mágnes, vele szemben a tokban egy kb. ugyanilyen átmérőjű reed relé. Az egész csak akkor látszik, ha teljesen kinyitom az ajtót. Akkor is csak az találja, meg, aki tudja, hogy hol van. Egyrészt magasan van, másrészt fedi a pác…. Ma már nagyon trükkös eszközök vannak…. Van pl macskabiztos mozgásérzékelő. A lakásba zárt macska mozgására még nem jelez, de egy nagyobb állatot (pl. betörő) már észrevesz.
Az biztos, hogy a jó riasztószerelő hihetetlenül kreatív :-)) Nálunk pl. a bejárati ajtóra úgy helyezték el a nyitásérzékelőt, hogy az egyáltalán nem látszik, pedig a faajtó belsejében is fut kábel. A helyiségekben a mozgásérzékelők pedig éjjel kifejezetten hasznosak, kellemes zöld fénnyel segítik a töksötét lakásban a tájékozódást.
Nem feltétlen jár rombolással a dolog. Egyrészt a vezetékek vékonyak, többségüket a kevésbé „látványos” helyiségekben (előszoba, konyha, folyosó, kamra, padlás, pince stb.) vezetik, a kritikus helyeken csak az érzékelő látszik. A másik megoldás a fűtéscsövek hátsó oldalára felragasztott lapos vezeték. Ez egyáltalán nem látszik…..
Az érzékelők száma nem túl nagy, ha okosan helyezik el őket. Nem kell mindenhová, a lényeg hogy egyetlen helyiségbe se lehessen úgy bejutni, hogy ne haladjon át a rosszarcú védett téren vagy nyitásérzékelős ajtón. Egy sokajtós garázst is lehet védeni egyetlen mozgásérzékelővel.
Ezt én is csak megerősíteni tudom. Apósom szokott olcsóbb jeggyel kijönni hozzánk és a sofőr előre tudta, hogy ellenőr lesz, mert amikor apósom próbálkozott a kevesebb pénzzel, azt modta neki, hogy most nem működik a dolog és rendes jegyáron adott neki jegyet. Persze két megállóval később jött az ellenőr.
Most már a vonaton se nagyon lehet alkudozni, mert elektromos kis masinával nyomtatnak jegyet a kalauzok. Anyukám pedagógus és eleve 50% kedvezménnyel vonatozik és még azon a 60-70 forinton is hajlandó volt osztozni a kalauz:-)
Egyébként nem valószinü hogy minden ellenőr le van zsirozva, de biztos hogy van köztük olyan aki igen /én mostanában csak zsirozott ellenörökkel találkoztam, háromszor is/ Viszont az is tény, ha ellenőrzés van akkor arról már vagy ellöző nap tud a soförök nagy része, vagy menet közben megy a riadólánc. Nem egyszer láttam már megálló buszokat az ut közepén eszmecserélni arról hogy razia van
Én bérletet használok,ennek a hónap elején későn írtam fel a bérletre a számot, megkérdeztem az ófalui busz soförjét, hogy nem baj-e? A válasz erre az volt, hogy nem még elfogadja a 2001-est is..
Abszolút bliccelni nem lehet, szerintem, mert ha felszállsz és nincs bérleted, amit mutogatsz, akkor jegyet kell venned, különben maga a sofőr szállít le. Az "olcsóbb" jegy olyan, mintha bliccelnél, ezek szerint nem is rossz hibaszázalékkal :-)))
Nem tudom, nem járok busszal. Az utasok biztos benne vannak, ha elfogadják, hogy cserébe mert nem kapnak jegyet, olcsóbban utazhatnak. Viszont az utasok is csak akkor merik megtenni ezt, ha biztosak benne, hogy nem zaklatja őket ellenőr, hiszen akkor bünti lenne a dologból. (jegyük ugye nincsen ). azt pedig, hogy azon a járaton ne legyen ellenőr, ki más tudná elintézni, mint a sofőr(ök). Ha ugyanis ellenőr járna a vonalon, annak híre menne, mindenki követelné a jegyét, a sofőrnek meg csak a fizetése maradna. És az ellenőrnek sem tudna jattot leadni. Sajnos a korrupció az élet minden területén jelen van, mesélhetnék példákat máshonnan is. Majd a talin mesélek is....
Én nem hiszem, hogy az ellenőrök is bennelennének a buliban. Volt egy ismerősöm aki buszsofőr VOLT. Éppen ezért csak volt, mert egy ellenőrzés alkalmával rájöttek a zsbbedobálós trükkre és majd 10 évi szolgálat után elbocsáltották, azonnal. Bár ki tudja, lehet, hogy csak kevés ilyen ellenőr van?
Nálunk nem rakták be a csöveket a falba, bár azért hozzáteszem: egyszintes a ház. A padlásról is lehet szerelni úgy, hogy ne lógicáljon semmilyen vezeték.
Más: visszavonom a 24-re, csütörtökre tett javaslatomat. Igaz: a 26. szombat, az munkanap! Két álmos napot kibírni.... Legyen akkor közkívánatra 26-án, szombaton. A fiam (17 éves) is jöhet? Úgyis naponta bekukkol ide :-))))
Festés előtt be kell rakni a csöveket a falba, ez nem nagy többletköltség, aztán akkor szerelni lehet bármikor.
Aki nálunk szerelt, az pesti cég, ráadásul azóta pár bankban is ők csinálták a biztonsági rendszert, szerintem ők már kinőtték a lakossági piacot.
Nálunk három éve 85ezerért csinálták, 1 központtal, két kezelővel 15 érzékelővel.
Hat nem tudom azert 100-bol szerintem igyse lesz kihozva.Na mind1 megvarjuk a kovetkezo fleujitast ugyanis tavaly volt felujitva az egyik lakas kb 1,5 millaert, ugyhogy az nem lesz turva biztos:)
De igy is marad 5 + 4 helyseg plusz 3 bejarati ajto plusz egy nagy garazskapu plusz egy garazsajto.
Nem kell minden nyílászáróra nyitásérzékelő !! Egy átlagos lakószobát egy db. mozgásérzékelővel lehet védeni, ehhez jön még egy nyitásérzékelő a bejárati ajtóra, meg egy a villanyóra-szekrényre, ha kint van. Ekkora területet 15 érzékelővel biztos védeni lehet, központtal az anyagár nem lehet 100ezernél több. Inkább az lehet a probléma, hogy esztétikusan megcsinálni csak falba vésve lehet, ez viszont egy festést is von maga után.
Ugy tudom, hogy a Mon. Alarmnál lehetőség van a riasztó részletfizetésére is. Bár ebben nem vagyok biztos.