Keresés

Részletes keresés

Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.11.02 0 0 34
„A tervnek két komoly buktatója lehet: az érintetteknek esze ágában sincs visszafogni magukat, különös tekintettel arra, hogy maga az OPEC sem tartja be saját előírásait.”

A helyzet bizony az, hogy ez csak egy komoly buktató. De azért jól hangzott.

(Hogyan nyomjuk fel az olaj árát?)

Trin Dorg Creative Commons License 2001.10.30 0 0 33
"Sziszegő bombát találtak Szlovákiában

október 30. 6:45
[MTI]

Új, eddig ismeretlen gomba felfedezéséről számolt be a napokban Szlovákiában két barlangász. A
gomba

érintésre sziszegő kígyóhangot hallat. A felfedezők egyszerűen csak éneklő
gombának

nevezték el a barlangi tüneményt. A két liptószentmiklósi barlangász az Alacsony Tátra északi nyúlványának egyik barlangjában bukkant a soha nem látott, illetve hallott
gombákra

, egyszerre tizenhárom, termetes példányt találtak belőle. A mikológia szakértői egyelőre csak annyit tudtak megállapítani, hogy a
gomba

a
fülesgombák

családjába sorolható. "

Vagy a fülesbombákéba... Ilyen háborús időben ki tudhatja...

csodálatos Creative Commons License 2001.10.24 0 0 32
Apróság, de nekem elég sok fejtörést okozott, hogy vajon milyenek is lehetnek az egységesített szülők:

A három legnagyobb portál támogatja egy egységesített szülők által alkalmazható, önkéntes tartalomszűrő rendszer bevezetését.

De az egész cikk elég béna.

Köt-Köt-Kötöde Creative Commons License 2001.10.22 0 0 31
Idezet. Index-sport.

A Leverkusen a Bajnokok Ligájában is alighanem a továbbjutók között lesz, úgyhogy nem megy rosszul a korábbi kapitány Vogtsot Topmöller edzővel sem a gyógyszergyáriaknak.

Innen valami hianyzik.

p_jozsef Creative Commons License 2001.10.20 0 0 30
Egy szakmai gyongyszem:

http://index.hu/tech/tudomany/orgatran/

"A parányi tranzisztorok nagyjából olyan méretűek, mint egy homokszem milliomod része. A kutatók feszültség-átalakítót építettek belőlük. Az átalakítók olyan, a számítógépes lapkákban általánosan elterjedt elektronikus áramköri modulok, amelyek a 0 jelet 1-gyé, illetve az 1-et 0-vá alakítják át."

A hir egyebkent MTI-tol atvett. Latszik, hogy az "inverter" jelenteset a szotarbol nezte ki a fordito ("feszultseg-atalakito"), de itt ebben a szovegkornyezetben logikai inverterként, azaz "NEM" kapukent szerepel.


Trin Dorg Creative Commons License 2001.10.19 0 0 29

Hawking: Meneküljünk!
Az emberiségnek el kell hagynia a Földet

"Az elmúlt ötmilliárd évben az emberiség ugyanúgy túlélte az egymást követő jégkorszakokat, ..."

Biztos, hogy 5 milliárd éves az emberiség? Mert erről az 5 milliárdos időtávról nekem valami "létrejön a Föld" típusú dolog ugrik be. Vagy mégis Benny Peiser úr tudja ezt jól?

Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.18 0 0 28
„ezt azzal magyarázzák, hogy megemlítették a kérdést Csiang Cö-minnek, a kínai miniszterelnöknek egy júliusi interjú során.”

Csiang Cö-min természetesen nem miniszterelnök, hanem államelnök és pártfőtitkár. A cikk itt található egyébként.

NemTudom Creative Commons License 2001.10.16 0 0 27
Robbanások hallatszódnak New York-ban

http://index.hu/kulfold/usaterror/?main:2001.09.12&66472
szeptember 12. 20:40
[Index]

Az Index helyszíni tudósítója szerint az egyetemváros területén nagy robbanás hallatszódott. A környékre csend ereszkedett le, miután elhallgattak a telefonok és leállt a légkondícionálás. A szél megfordult es megerősödött, ezért lángokat ver fel a város északi része felé. Tudósítonk arról számol be, hogy egyre nehezebb lélegezni és egyre tobb épület izzik. Folyamatosan szólalnak meg a szirénák. A robbanasok hangjai délről érkeztek.

Küldje el ezt a hírt barátjának, ismerősének!

Ez mintha ....... csak itt olvastam volna

Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.16 0 0 26
Most az origót olvasgatom éppen, ott se jobb a helyzet. Fenébe a félművelt, ostoba firkászokkal. Itt van két szépség:

„1979 és 1989 között 150 ezer katonát vesztett a Szovjetunió, egy kilátástalan háborúban”

A szöveg ráadásul a cikk bevezetőjében olvasható. Természetesen nem 150E, hanem 15E embert vesztett a SzU. Afganisztában.

Aztán itt egy nem túl meggyőző cikk arról, hogy Hitler homokos lett volna. Ebben olvashatjuk ezt a gyöngyszemet:

„Ernst Röhm, az SA vezetője - aki maga is homoszexuális volt - például megpróbálta megzsarolni Hitlert, hogy leleplezi. Machtan bizton állítja, Röhm gyilkosság áldozata lett.”

Gondolom, a cikk írójának kezében sem volt a könyv, amiről ír, se semmi más, ami a náci Németországról szól, különben hallhatott volna már a hosszú kések éjszakájáról. Eh, mennyi hülye.:-(

Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.16 0 0 25
Azóta rájöttem, alighanem Novorosszijszkra gondolhatott a cikk szerzője. Az iromány amúgy már eltűnt.
Előzmény: Abszolút Nulla (24)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.12 0 0 24
„Az "ukrán verzióról" először nyugati források számoltak be, amelyek szerint amerikai műholdak észlelték a gép felé haladó rakétát. Később ezt megerősítették novoszibirszki és rosztovi orosz lokátorosok is.”

Érdekes, hogy az Indexen nem ismerik a magyar helyesírásnak megfelelően alul-felül kitett idézőjelet. No mindegy.
A fenti idézettel (ami innen származik) két bajom is van. Egyrészt a második tagmondat azt jelenti, hogy a ruszki lokátorosok megerősítették, hogy az amcsik látták műholdról a rakétákat. Fogalmazásból elégtelen.
Másrészt Novoszibirszk kissé gyanús: több mint háromezer kilométerre van a Fekete-tengertől, míg Rosztov kevesebb mint százra. Olyan ez, mintha a magyar légtérben történt balesetről az izlandi lokátorosok nyilatkoznának. Élek a gyanúperrel, hogy a cikk írója összetévesztette Novoszibirszket valamelyik másik orosz várossal (bár biztos azért nem vagyok benne).

Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.10 0 0 23
Ez sem tárgyi tévedés, de durvának igencsak durva:

„A tálib vezetés szerdán hivatalosan bejelentette, hogy feloldanak minden Oszama bin Ladent súlytó korábbi korlátozást.”

Előzmény: Abszolút Nulla (22)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.10.08 0 0 22
Egy viszonylag enyhébb, a magyar nyelv nem-ismeretéből eredő baromság innen

"elrendelve a fegyveres erőknél a "Bravo" fokozatú készültségi szintet, amely egyelőre még a legalacsonyabbnak számít. "

Hy Creative Commons License 2001.09.25 0 0 21
-273 oC
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.25 0 0 20
Van itt még! Most pl. itt.

„(Az USA katonai bázisokat létesített az arab országban, egyébként az Iraktól rettegő és katonai erővel nem rendelkező szaúdiak meghívására.) ”

Nos, ez tévedés, mármint az, hogy Szaúd-Arábiának ne lenne katonai ereje. Az ország a világ egyik legnagyobb fegyverimportőre, 94 és 98 között pl. végig az első helyen állt a fejlődő országok között (a listát néhány nyugati ország vezeti). Ahhoz már nem tudok hozzászólni, hogy a szaúdiak mennyire tiszta örömből hívták be az amcsikat, de gyanítom, hogy kb. csak annyira, mint annak idején a mazóviai fejedelmek a német lovagrendet. Na.

„Látni kell, hogy az iszlámisták által kormányzott országok gazdasága egytől egyig romokban hever.” „a romokban heverő iráni gazdaságnak jót tenne az amerikai szankciók feloldása”

Nos, az iráni gazdaság nem hever romokban, pl. 16 havi importot fedező valutatartalékkal rendelkeznek, 15%-os a munkanélküliség és 12% az infláció, az egy főre eső GDP meg (vásárlóerő-paritásos adatot találtam csak) 6300 dollár stb. Persze ettől még szegény ország (a lakosság 40%-a él a szegénységi küszöb alatt), de nem vethető össze mondjuk Irakkal, vagy pláne Afganisztánnal meg társaival, amik tényleg "romokban hevernek".

A0

Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.20 0 0 19
Itt egy újabb értelmetlenség:

"Romney személy szerint kénytelenek a tervezettnél sokkal több kerítést, kordont vonni a stadionok, csarnokok, pályák, szállodák és a repülőtér környékére. "

Aztán egy kapitális innen:

Egyenként ötszáz kilogramm TNT hagyományos robbanóanyag erejével ért fel a légikalózok által eltérített és a New York-i World Trade Center tornyainak nekivezetett utasszállító repülőgépek becsapódása - állapították meg amerikai tudósok. Ez az erő huszonötszöröse a létező legnagyobb hagyományos (nem nukleáris) bomba feszítőerejének, és huszonötöde a Hirosimára 1945. augusztus 6-án ledobott atombombáénak - közölte Steven Block, az amerikai Stanford Egyetem fizikusa.

Nos, nem lévén robbantási szakértő, csak találgatok. Ez az 500 kg TNT igen kevésnek tűnik hatóerőben - esetleg 500 tonnáról lehetett szó, vagy mi?
Aztán a hasonlatok. Miért ne lehetne ennél jóval nagyobb erejű hagyományos bombát csinálni? Vannak több tonnás bombák is, és nyilván nem a TNT a leghatékonyabb robbanóanyag.
Másrészt: a hiroshimai atombomba (Little Boy) kb. 20 kilotonnás volt, ami azt jelenti, hogy a robbanóereje 20.000 tonna, azaz 20.000.000 ( = húszmillió) kg TNT-ének felelt meg. Ez nem a huszonötszöröse, hanem a negyvenezerszerese az 500 kg-nak. Ez egyébként MTI hír volt, gondolkozhatott is volna az, aki átvette ezt a hülyeséget (meg persze az, aki fordította).

A0

Gai-luron klón Creative Commons License 2001.09.19 0 0 18
Ez nagyon ciki.
Előzmény: Abszolút Nulla (17)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.19 0 0 17
No, íme itt egy gyakori hiba, ami nem csak az Indexen szokott szerepelni, hanem másutt is (pláne kevésbé igényes médiákban, pl. RTL, broáf), és szörnyen idegesítő, legalábbis szerintem. Íme:

Sokan kétségbe vonják azt is, hogy megvalósítható egy kisebb mértékű kampány 30 ezer tengerészgyalogossal és légi deszantossal például Kabul bevételére.

(Index/MTI)

Nos, a kampány szó nem jelent hadjáratot (bár összetételi tagként néhol kiváltható vele, pl. reklámkampány - reklámhadjárat). Önálló szóként viszont más jelentése van. Ez a helyzet. Tessék hadjáratot írni, mert ennek így semmi értelme. Ja, egyébként nyilván - legalábbis gondolom - az angol campaign mechanikus fordításával van dolgunk.

üdv: A0

zsosz Creative Commons License 2001.09.14 0 0 16
ezek a csúnya indexes bácsik, már megint nem figyeltek. dádá.
Előzmény: Abszolút Nulla (10)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.14 0 0 15
Hát én így sem tartom hihetőnek. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy [de sajnos semmi történelmi példa nem jut eszembe, úgyhogy hidd el becsszóra].
Előzmény: transziloz (14)
transziloz Creative Commons License 2001.09.14 0 0 14
Tudtam, hogy tudod.
Csak azért kotyogtam bele, mert így már hihetőbb az amerikai támogatás teóriája.
Előzmény: Abszolút Nulla (13)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.14 0 0 13
Valóban, területileg részben pakisztáni eredetű a dolog. Egy időben az Észak-Pakisztánban és Dél-Afganisztánban élő pástu népességet akarták összefogni egy Pástuisztán nevű államalakulat megalapításával, de aztán megszaladt nekik, és (majdnem) egész Afganisztánt lenyelték.
Én az afganisztáni tevékenységükre céloztam, meg nem akartam túlbonyolítani a dolgot.

Mindez rövidebben: tudtam, tudtam, beeeeee!

Előzmény: transziloz (12)
transziloz Creative Commons License 2001.09.13 0 0 12
Én úgy tudom, hogy ez a tálib, vagy micsoda dolog, szóval ez bizony Pakisztánból indult, méghozzá az ottani menekülttáborokból, ahova a szegény afgánok menekültek a covjet agresszió elől.
De természetesen távol áll tőlem, hogy vitába szálljak a hatalmas Abszolút Nullával.
Előzmény: Abszolút Nulla (10)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.13 0 0 11
Összevissza beszél mindenki.
Tele vagyunk dezinfókkal.
Előzmény: Abszolút Nulla (10)
Abszolút Nulla Creative Commons License 2001.09.13 0 0 10
Biztos volt már ilyen topic, de ez az enyém!:-)

Íme kettő a mai termésből.

Az első Szlankó Bálint cikkének utolsó bekezdése:

Az sem biztos, hogy ez hosszú távon jó ötlet: az afganisztáni tálibokat annak idején épp az Egyesült Államok segítette hatalomra, amikor pénzzel és fegyverekkel támogatta küzdelmüket a szovjet megszállók ellenében.

Nos, a tálibok mozgalma valójában 1994-ben alakult és indult hódító útjára Dél-Afganisztánból, miközben a Szu. már 1988-89-ben kivonta csapatait az országból. Tehát ejnye.

A második egy szimplán értelmetlen, állítmány nélküli mondat (ráadásul szintén zárómondat) egy hírből:

Arafat, aki több száz palesztinnal együtt vett részt a gázai klinika által szervezett véradásban.

Na, hát ehhez szóljatok hozzá!

joy Creative Commons License 2001.05.06 0 0 9
Született a cikk,
mint a Te nick...

(reccs!)

Előzmény: trancsiloz (8)
trancsiloz Creative Commons License 2001.05.06 0 0 8
Egyáltalán nem biztos, hogy nem olvasták át.
A következő forgatókönyvet nagyon is lehetségesnek tartom.
  1. Csávó megírja a cikket, de szenved vele, mert szorít a határidő, angolból fordítja, és képtelen értelmes mondatokat szülni az eredeti alapján, esetleg még fáradt is, ráadásul dühös, mert vasárnap is dolgoznia kell.
  2. Végre megvan, már így is lekéste a határidőt, és van még ezernyi egyéb dolga is, de azért tisztességből csak átolvassa.
  3. Néhány mondatot átír, egyes kifejezéseket átalakít, mert annyira magyartalanok, hogy az még egy nagyon siető és nagyon dühös embernek is feltűnik.
  4. Másodszor már nem olvassa át a kijavított szöveget, hiszen most már nemcsak siet és dühös, hanem úgy is érzi, hogy végzett az adott munkával, így aztán a szarul megírt, majd sietve kijavított mondatok önálló életre kelnek, mindannyiunk nagy örömére.

További rejtélyek megfejtését kedvező áron vállalom. :)

Előzmény: Janibacsi (7)
Janibacsi Creative Commons License 2001.05.06 0 0 7
Hát nem tom, de szerintem a "A NASA általában nem lelkesedik van az űrturizmus jelenlegi formájáért" mondatot nemhogy nem olvasta át senki, de iródása közben
1. Filmet nézett
2. Evett
3. Telefonált
4. egyéb dologra koncentrált
a tisztelt szerző, hacsak nem mindet egyszerre:o)

Jano

Előzmény: trancsiloz (5)
joy Creative Commons License 2001.05.06 0 0 6
:o)
Akkor is javítson! Pl:
"a 2. dölött" (4)
Helyesen:
"a 2. döglött!"

Ez meg dög lött!
:o)))

Előzmény: trancsiloz (5)
trancsiloz Creative Commons License 2001.05.06 0 0 5
Ne báncsátok már a szegény indexeseket. Az internetes újságok lényege, ha jól tudom, hogy nincs korrektor, a szerzők maguk ellenőrzik a cikkeiket, már, ha van rá idejük, és aztán megy is az írás az újságba. És nem mindenkinek van olyan jó szeme, hogy egyből kiszúrja az összes hibát.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!