Akármilyenre. Az 1970-es tiszai árvíz megmutatta, hogy a hivatalos kommunikáció percek alatt össze tud omlani. Ugyanez volt 2013-ban is a havazásban. A győri rádió tudott legpontosabb helyzetjelentést adni, mert a kocsikban lévő CB és 2 méteres rádiók adták az aktuális híreket...
Magyarországon ez egyleglehetősen elhanyagolt terület, van nem egészen 4000 (négyezer!) rádióengedélyes és ~3200 település...
Ott van még a vezetékes telefon. Ekkora országban nincs jelentősége. A hivatalos szerveknek van saját hálózata. Egyébként milyen frekvenciára gondolsz?
Na, ez az! Az újgazdag az nem arisztokrata és soha sem lesz az. Arisztokratának születni kell és tartani a színvonalat.
Úgy szokták mondani, megszólalásig értelmes. Na, ez a makkos cipős újgazdag. Csak meg ne szólaljon. D külsőleg is lesír róla az értelemmentesség; makkos cipő, farmer nadrág, öltönykabát és ha még fokozza, akkor tartozik még hozzá egy szép színes póló, meg néhány kopasz g. az "értelmes" fejével. Ja, meg valami több tízmilliós verda, de, ha valaki szóba hozza az adófizetést, azt a kopaszai hamar arrébb rugdossák. Na, ez a mai magyar társadalom elitje. Meg a politikus g.
Ha már itt tartunk, nincsenek ellenérzéseim a gazdagokkal szemben. Annyi csupán a baj, hogy nincsenek köztük arisztokraták, mert őket kiűzték ebből az országból.
Nekem már akkor meg volt két 240Wattos napelem, szomszédok kérdezgették, hogy-hogy nálam van áram.. :)
Mondták is, nem ér az semmit, 2-3 év alatt tönkremegy, lecsökken a hozama,
jelentem kiválóan tejesít most is.. jövőre lesz 10éves
Valamikor 2016.ban hatalmas jégverés volt, sok redőny , polikarbonát tető szitává lyukadt, rohant át a sógor a harmadik utcából, megnézni milyen károk lettek a napelemben, Leesett az álla... semmi baja nem lett, mondom ez edzett üveg :)
Azért azt is tegyük gyorsan hozzá, hogy a legdrágább csilli-villi Yaesu is státuszszimbólummá vált. A gazdája a szolgáltatások 10%-át sem használja ki, mert mondjuk ahhoz is már egy tanfolyam kell. Ugyanúgy csak rongyrágásra használja - ahogy azt az amerikai amatőrök mondják -, mint egy olcsóbb SSB készüléket. Vagyis csak pofázik, pofázik a végtelenségig és saját magát dicséri.
Ennél egy halovány árnyalattal több információ reményében tettem fel a kérdést, hátha valaki többet tud mint a honlapon a felhívás és a két -- úgy ahogy -- megválaszolt kérdés, melyből az egyik volt releváns a témában.
Nyomtatott lap az internet korában. Kiöregedő rádióamatőrök. Sokkal kevesebb forrasztgató, építgető fiatal, mint régen.
Nem jók az esélyek.
A kiállítás képei is érdekesek. Legtöbb szerkezetnek elsősorban érzelmi értéke van, leginkább olyan idős amatőrök számára, akik ezeket fiatalon használták. Pl. sikerült szert tennem R20 billentyűre, nagyon örülök neki. A családom pedig nem tudja elképzelni, miért jó nekem egy ilyennel siporászni... :-)
Mikor a mobilon hanggal, képpel halál biztosan tudok beszélni távolságtól függetlenül.
Az a fajta konstruktív hajlam, ami 30 éve az erősítő vagy rádió építésben nyilvánult meg, most inkább programozásban, esetleg mikrokontrolleres IOT fejlesztésben jelentkezik. Meg 3d printeres barkácsolásban. Én is egyfolytában programozok, de továbbra is imádom a forrasztgatást.
Egy élvonalat képviselő HAM szerkezet olyan bonyolult lett, amit jóformán csak villamosmérnök rádióamatőr tud megcsinálni.
Ez a változás szerintem kihúzza a szőnyeget egy magyar nyelvű nyomtatott újság alól. Én néha megveszem, de nem köt le. Ha szakmai szinten érdeklődöm, a neten olvasok szakcikkeket. Ha meg csak időtöltésből, akkor sokkal jobban szórakoztat, ha előveszek egy-egy féltve őrzött 60 éves Rádiótechnikát a nagyapám hagyatékából. Csöves cuccokkal, P13 meg 2SA12 tranzisztorokkal, az akkori alkatrészellátáson szomorkodó cikkekkel. :-) Van néhány Wireless World újságom is ugyanazokból az évekből.
Ért néhány meglepetés is az öreg WW-ben a 60-as évekből. Pl. amerikai spektrumanalizátor, kinézetre mint egy régi orosz katonai adóvevő, kerek szkópcső, ronda fekete tekerők, fémkorongba karcolt skálák. Nézem a specifikációt: 10MHz - 60GHz !!! Hoppá. Azt hittem, elírták. De nem, a szöveg is erről szól. Ma se egyszerű az ilyesmi. Sajnos nem írta, mi a fenével érték ezt el.
Végignézve a képeket, egy lomhalom volt, amit esetleg elhoztam volna, ha nem arany árában adják. HA4023 topiktárs pultja meg e-mailben hozzáférhető :-).
a sáv elején (alacsonyabb freki) vasmaggal hangolunk, a végén (magasabb freki) pedig trimmerkondival
Kivételt képez az 1970-ben gyártott RFT átviteltechnikai mérőadó, ahol a tehetséges DDR konstruktőröknek sikerült elérniük, hogy ettől a hangolási módszertől totálisan szétmászik a készülék :-)))...
Én meg arra tippelek, hogy nem fut együtt a bemenőkör a lokáloszcival. Nem rémlik, hogy a leírásban lenne róla szó, de minden heterodinnak vannak hangolási pontjai, tipikusan sávonként kettő ahol egzakt a beállítás, mindenhol máshol van némi eltérés, .... továbbá valami általános szabály sejlik, hogy a sáv elején (alacsonyabb freki) vasmaggal hangolunk, a végén (magasabb freki) pedig trimmerkondival. Az ilyesmit rettenetesen el lehet tekergetni ha valami kedvenc frekire akarja a tulaj kihegyezni a vételt, itt pedig még az optikai skála is nehezít.
Haladgatok a 1251-es javításával. Már szól, már minden frekin van valami. De van egy érdekes jelenség: minden sáv közepén hozza a gépkönyvi paramétereket érzékenysgben, azonban a sáv alsó és felső szélén "süketül". Én a 2 db EF85-re tippelek. Egyelőre nincsen cseredarab...
A kérdésben a válasz - ha eredeti állapotra szereznéd visszaállítani, akkor baréter cső kell bele.
Nem eredeti állapotban pedig simán megkinálható 12.6V-al ez a drót, ami nem lesz annyira tudományos mint a baréteres, de észre sem fogod venni a különbséget.
Elég sokat merengtem rajta, hogy minek ebbe a baréter, mert akkor van értelme ha a hálózati feszültség jelentősen elmászhat (alulfűtés miatti frekimászás), különben ugyanolyan jó a 12.6V közvetlenül, illetve a baréter elég lágy felfűtést okoz, nincs bekapcsolási felizzás a csövekben, ami talán(?) növelheti az élettartamot.
A korhű, biztos megoldás a baréter. Ha az nincs, akkor lehet építeni a helyére egy félvezetős áramstabilizátort, ami azért nem egy egyszerű darab (aránylag nagy feszültségtartomány, váltófesz, nagy disszipáció)...
Egy kis elméleti help kellene. Az általam most élesztett R-1251-es tápja a soron következő. Az évek során valaki meglovasította belőle a két baréter csövet a foglalatokkal együtt. Ezt egy lelkes amatőr egy-egy ellenállással pótolta. Gondolom más nem volt kéznél.
Szeretném visszaépíteni eredeti állapotára a tápot. Mit javasoltok? Kerüljön vissza 1-1 porcelán foglalatba a két baréter cső, vagy valami modernebb megoldás legyen?
Az 5 megás sáv használatával hogy állunk, kedves amatőr barátaim? Nagy volt a felzúdulás, hogy miért nem kaphatják meg az amatőrök. Aztán ahogy amatőr sáv lett, magyar hívójelet nem hallani. Pedig majd, ha megkapjuk, milyen frankó NVIS összeköttetéseket fogunk majd csinálni - hangzott egykoron. Azóta is csak néhány FT-8 nyifog, azon kívül senki és semmi.
Bulgária EU tag? Nahát! Jó tudni :) Sajnos a nagyobb készeletk még mindig Ukrajnában / Oroszországban vannak. De köszi a tippet. Bevallom eszembe sem jutott!
Nos, leltem egy dobozos példányt, de szerintem a jótállása már lejárt. Viszont nagyjából ugyanez az EF183 is. Ha intuitív távolérzékelő empátiám nem csal, akkor a 1251-es előerősítőjébe kéne, ami egy csábító gondolat, hiszen a rajz szerinti EF85 meredeksége 6mA/V, míg az EF184-é 15mA/V, és hát akkor milyen jól erősíthet hogy majd felülmúl mindent, ráadásul a 184-es konstrukciós elődje a 85-ös, lábkompatibilisek és csak be kell dugni jó mélyen neki.
Nos pár évvel ezelőtt megkisértett ez a gondolat engemet is és jelentem hogy tévút, tényleg erősít mint a bront, de az S mérő a skála felső harmadában szeret tartózkodni, persze ki lehet próbálni jó-e az, adok egyet tanulságnak ha eltökélt szándékod. Persze előfordulhat, hogy az orosz példányok mégsem olyan nagyon meredekek és elmennének, de ez Tungsram ami oda túl jó.
Nem túl meglepő módon a rádióban az működik a legjobban amit a konstrukrőr beletervezett: az EF85
Érdeklődnék, hogy van-e valamilyen hazai beszerzési forrása a 6ZS51P (6Ж51П, angolosan: 6J51P) szovjet novál csőnek? Egyelőre az eBay-t kihagynám, amíg nem tisztul le, hogy a posta mennyi hídpénzt óhajt beszedni csomagonként...
Egy tcvr adóvégfok tranzisztora egy Motorola gyártmány, de a tokon lévő jelzésre keresve semmit nem találtam erről a jószágról. A felirat szerint a típusa: SRFE1140.
A service manual szerint ott egy SD1582-es tranzisztornak kellene lennie, de nyilván több verzióban készült ez is, ahogyan megszokhattuk már. De ez sem gyakori típus, és ha elszáll, valamit csak kéne tenni a helyére.
Van bárkinek infója erről a Motorola-gyártmányról? Adatlap, esetleg helyettesítő típus, bármilyen használható infó?
Ezek a dugók a szovjet szabvány magyar utángyártásai, ezért bizalommal lehet érdeklődni katonai lomisok körében. Nekem hirtelen csak ennyi van hozzá ... ha segít valamit:
Úgy néz ki, hogy itt a fiúk által vázolt eset áll fent. A régi feliratozású lemez került a középső egységre, de valójában a V3 és a V5 az ECC82-t használ. Pár szakadt ellenállás és pár kiszáradt elkó cseréje után a rádió érzékenysége visszatért és a pincében egy 10 cm-es dróttal is szépen jönnek a műsorszóró állomások AM-ben. Ez egy jó kiindulási alap.
Sajnos a rádiót a táppal összekötő kábel egyik végén a csatlakozó olyan mértékben sérült, hogy menthetetlen, így KERESEK csatlakozó fém házat, vagy komplett csatlakozókat, vagy esetleg komplett összekötő kábelt.
Az EH-nak és az ECC-nek más a fűtése. Az EH a normál novál bekötés, a 4-5 a 6,3 V. Az ECC 82 és a 83 kivétel. Azok a 4-5 között 12 V-ot kérnek. Vagy összekötni őket és ide, valamint a 9-re adni a 12 V-ot.
Nagyon érdekes, mert az általam élesztgetett rádió feliratozása szerint (felirat csak a V1-V4 csöveknél van) a V3 cső egy E81H és a V4 pedig egy ECC82. Azonban ide hiába tettem akármilyen E81H-t és ECC82-t, nem voltak hajlandóak felfűteni a csövek.
Az itt olvasottak alapján kipróbáltam, hogy a V3 helyre ECC82-t tettem (a fűtés egyező) és lám. Beindult a V3-ba rakott új ECC82 és a V4-en maradt régi ECC82 is!
Ez az a szituáció amikor nem csak műszaki problémát akarok megoldani, hanem spirituálisat is - ezért nem építettem bele a kínai frekimérőt se, viszont nagyon sokat dob a használhatóságon, ezért maradt mint külső egység. Az 1.3MHz-es kvarc tulajdonképpen nem hiányzik belőle mert elég stabil az LC is az én céljaimra, mindössze a szememet bántja a dolog és olyasmi lenne mint autón a krómozott kipufogó, vagy mint a routeremen a díszkivilágítás, és persze hasonló mértékben töröm magam érte, azaz ha ingyen lesz vagy max egy sörért akkor belerakom, egyébbként bővíti a meg nem valósult ötletek százkilométeres sorát.
Tudom, hisz én írtam. Sajnos akkoriban még nem volt tudomásom arról, h ezt a rádiót más kapcsolási verzióval is gyártották. A saját készülékemben is E81H, illetve ECH81 volt. A változatról csak 2020-ban szereztem tudomást, amikor egy rádióamatőr ismerősöm, HA0DI felhívta rá a figyelmemet, mert az ő készülékében mindkét helyen - V3, V5 - a matricáktól eltérően ECC82 volt.
El tudom képzelni, h a felmatricázott öntvényházakból elkészült kismillió db, azt nem akarták újragyártani, de a kapcsolást átrajzolták, csak nem tették publikussá a nagy nyilvánosság előtt.
Végül is több katonai készülékben alkalmaztak anno keverésre kettőstriódát, differenciálerősítő-szerű kapcsolásban. A heptóda inkább a műsorvevőkben volt divat, triódával kombinálva. Ld.: ECH81.
A szakemberek véleménye szerint a kettőstrióda műszakilag korrektebb megoldásnak tűnik, mint a heptóda. A műsorvevőkben nyilván olcsóbb volt a trióda-heptóda, mint egy trióda + kettőstrióda. Egy katonai készüléknél ez tán nem volt szempont. Elnéztem anno ezt a rádiót, és úgy sejtem, horribilis lehetett az ára! Igaz, ez nem egy-két noválcső típusán múlott első sorban...
Van olyan vélemény is, és ezzel én is egyet értek, h a heptódát kifejezetten műsorvevők céljára fejlesztették ki, mert kevés külső alkatrésszel lehetett vele elfogadható keverőt csinálni. Úgy meg, hogy összekombinálták az oszcillátor-triódával (ECHxx), pláne olcsóvá tette a vevőbemenetet.
Szerény véleményem szerint egy félig kiegyenlített keverő - mint ez a kettőstriódás koncepció is - jobb eredményt produkál!
HA0DI jóvoltából sikerült megszerezni egy tömbvázlat-variánst, amely mindkét helyen ECC82-t jelez, illetve egy kapcsolási rajz töredéket, ahol a V3 helyén ECC82 látható. Sajnos a V5a-ról nincs kapcsolási rajzom, de nem térhet el szignifikánsan az előzőtől.
Megkísérlem feltenni az ábrákat, az előbb nem sikerült.
Ha osztó, akkor az négyszög. Ha négyszög, akkor felharmonikusok a GSM telefonig bezárólag. Ha rendesen szűröd, akkor már ott tartunk, hogy komolyabb holmit építettél mint az egész rádió...
Egyszerűbb rendelni egy marékkal a csehektől és akkor mások is megpatkolhatják az öreg néprádiót.
Csak 1.2000000 MHz-es kvarcom van eladó, dögivel, mert félretettem AM -modulátort építeni, ha ismerősebb az középhullám 1200KHz-ként.
Másik megoldás:10.4MHz kvarcom tánvan, autórádiókban az LC7265 mellett ott található az LB3500 ami 8-as osztó, innentől egy gyufáskatulya méretben megoldható az 1.3MHz oscillator kimenet.
Erre a fokozatra kicsit rácsodálkoztam amikor először láttam, hogy ha egy ilyen rádiót összehoznak jelentős fémöntészeti munkával, porcelánnal és aranyérintkezőkkel, optikával, akkor itt miért nincs egy 1300kHz-es kvarc, csak egy LC oszcillátor. Emiatt a stabilizátoros verzióba (1250) bele kellett kombinálni ennek is az elmászását, ki is van vezetve ilyen célra. Na persze drága is volt a kvarc, és ha precízkedni akarunk akkor azt is termosztátba kell tenni, öregszik is, de persze az LC kör is. A 1251-nél ahol nincs stabilizátor, műszakilag mindenképpen indokolt lenne - keresek is 1.300000MHz-es kvarcot ide, a visszacsatoló 100p helyére tervezem sufni-tuning céljából.
Köszönöm a tippeket. ECC82 lett a nyerő. Nagyon haloványan meg is szólalt a rádió, de mivel az EF85-EF85-E81H-ECC82 fokozatok közül az utolsó kettőnek nem megy a fűtése, így a rádió egyelőre csak halvány árnyéka önmagának. De majd ez is megoldódik.
Az első középfrekvenciás jelet a V5 (ECH81) keverőcső heptódájának (V5a) első rácsára juttatja a 396 csato lókondenzátoron át. A V5a heptóda vezérlőrácsára jutó 1378 kHz-es I. KF-jel a V5b triódával felépített II. heterodin oszcillátor 1300 kHz-es jelével keverve a heptóda anód- jában elhelyezett sávszűrőn előállítja a 78 kHz-es II. középfrekvenciás jelet. A II. helyi oszcillátor 411...415 elemek ből képzett hőkompenzált rezgőköre fix hangolású.
A második csőre tippelek, ami azt jelenti, hogy nem mindig kell bedőlni a rajznak, mert volt belőle többféle verzió. A rajzon ECH81 van, a rádiómban pedig ECC82. A pozíciószám stimmel, a rádióban egy kis lapocskán is 410-esnek jelzi ezt a csövet. Az alkatrészjegyzékben is ECH81 áll, erre mégegyszer kivettem és még mindig ECC82. Nem lehet rosszul beletéve, mert legutóbb még működött.
Nem hiszem, hogy háztartásban találkoznánk ilyennel, én nagyfesz. alállomásokban, meg a trafójavító üzem próbatermi trafójában találkoztam ilyennel, ott a tűzbiztonság miatt volt PCB, de ez még a hetvenes évek elején volt.
Csak óvatosan! Az ilyesféle fázisjavító kondenzátorokban egy időben trafóolaj helyett PCB-t használtak, ami jelen esetben nem a nyomtatott áramkör, hanem poliklórozott bifenil. Ennek veszedelmeiről például itt olvashatsz!
Azért használták, mert nem tűzveszélyes, cserébe ezer egyéb baja van. Jobb, ha visszaviszed őket, ha ilyenek! Persze akkor eleve oda se kerülhettek volna, mert veszélyes hulladékként kell kezelni. Sokan nem is tudják...
Szervusztok,kérdésem lenne ft897 rádió swr értelmezéséhez,mivel nincs külön swr mérőm,nem tudom hogy a rádió swr mérő részét hogy értelmezhető,nálam pl rh módban az első vonalnál van,de nem tudom az milyen érték,leírást videót még nem találtam róla,ha valaki esetleg tudja kérem írja le röviden.köszönöm
Gyakran dolgozom ilyen uC panelekkel, tele van velük a fiók. Komoly gondban lennék viszont, ha egy telefon hallgatót kellene szerezni. :-)
Igaz, hogy ágyúval lőttem verébre, de előnyei is vannak a dolognak. Bár a hallgatósat nem hallottam, valószínű hogy ennek jobb a hangja. A billentyűzés nem kopog, mivel korrekt a szinusz felfutása és lecsengése. Hangerő beállítási lehetőség is van külön kezelőszerv nélkül. Szeretek uC-t programozni, és CAD-ben tervezgetni 3d printerre. Ez egy kellemes egy estés játék volt.
Tele van a lakás 3d nyomtatott dobozban lakó kis elektronikus kütyükkel... :-)
a Lenin Kohászati Művek rádióklubjában sok zümmert csináltunk a gyerekeknek morzegyakorló céljára a sárga és a letekerhetős előlapú telefonhallgató betétből.A sárgát nem szerettük, mert az peremezve, nem volt szép visszahajtogatás után.Most linkelt be nemrég Xantli a Szetszedtem.hu oldalról, ott találtam meg benne a kapcsolási rajzát.:
Nemrég szóba kerültek a morse gyakorlók. Elkészült a modernizált "csőbúgó"-m. Bluepill (STM32F103) panel, pwm-mel szintetizált szinuszt állít elő. A kopogás elkerülésére trapéz burkolójú a billentyűzés.
A kis panelen egy N és egy P mosfet van, közvetlenül a PWM jel hajtja. Tápként USB, telefon töltő stb megfelel. Alig fogyaszt, mivel a kapcsoló üzemű meghajtás miatt jó a hatásfoka. Amennyire szkópon látni lehet, torzítatlan szinusz, szép egyenletes fel- és lefutással.
Nemrég hozott hozzám egy rádiós egy "szerzett" Mototrbo rádiót programoztatni. A készülék igencsak le volt védve jelszóval. Nem árt jelszóval le nem védett készüléket "szerezni".
Lehet, hogy ott másképp megy? Beletúrva a korábbi bejegyzéseibe, teljesen legális szerveződés. Lehet hogy nem hivatalos rádióklub, csak egy baráti társaság, nem zavarnak senkit. Az FCC már a fejükre koppintott volna ezért. Ha meg nem verseny, hanem egy aktivitás, mint idehaza a Nagy/P, máris nem kell versenykiírás stb.
Ha meg kooperálnának a szlovákokkal, még lenne hozzá pár "SSPA" is, gombokért. Most fogják kidobni a maradékot, még nulla üzemórás holmi is van köztük.
Azért egy ilyen akciót általában a hívójelüket is vállaló, sőt büszkén hirdető szervezők szoktak rendezni. A mögöttük álló klub elérhetőségével, a QSL manager személyével, hívójelével.
Legális rendezvény, Amerika keleti partjainál a szervező. Szóval aki az EU-ban (nem internetes végpontokon át) megcsíp bármit is a 2mFM szimplexből, az az évezred DX-e lesz :-).
Nem véletlen, hogy használt iparit csak származási igazolással veszek meg, pl. mozdonyrádiónak. Nem hiányzik egy benyalt lom miatt másfél év Baracska, mese habbal-sztorival.
A selejtezés szót erősen idézőjelbe tettem. Nem akartam más kifejezést írni. A mondandóm lényege az volt hogy cégeknél DMR az van így onnan lehet "szerezni", míg C4FM, D-Star nincsenek. Ezért sokkal népszerűbb nálunk amatőr körökben a DMR mint más.
Mikor is volt az utolsó csepeli Burabu? Akkor "zuhant be" ipari mennyiségű DMR kézi az országba, az egyik "ismert" rádióklub csapata a komplett doboznyit megvette. (TYT MD380).
"Személy szerint nagyon hálás vagyok az alkotónak amiatt, mert megkímélt egy felesleges, kb. 165.000 Ft-os D-Star rádiókészülék vásárlástól ..."
Magyarország speciális helyzetben van a gazdag nyugathoz képest. Itt a fizetőképes kereslet csak a cégektől "elszármazott" rádiókat tudja és akarja megfizetni az új ár töredékéért, esetleg a kínai olcsógagyi készülékeket. Ezeknek a paramétereknek csak a DMR felel meg. Cégek nem "selejteznek" C4FM, D-Star, Nextedge készülékeket, és bóvlikínaiban is csak DMR van.
Személy szerint nagyon hálás vagyok az alkotónak amiatt, mert megkímélt egy felesleges, kb. 165.000 Ft-os D-Star rádiókészülék vásárlástól ...
Mint a fényképezőgépek objektív-csatlakozásai, ahány gyártó, annnyi rendszer. A Motorolát se vettem volna neg, ha nem tudnám több célra használni, munkára is.
szervusztok,5mhz - re szeretnék dipól antennát csinálni,milyen zsinórt javasoltok,nekem van 2mm es bronz telefon kábel,ezzel érdemes kísérleteznem,köszönöm
Alapmunkára bőven sok, és bár 100MHz-et írtak rá, egészen 113MHz-ig nem esett kétségbe (szinuszhullám jelgenerátorból). A szokásos kínai webshopokban olykor potom pénzért adják, én meglepődtem a kütyün, pozitív csalódást okozott, és kivételesen hozta azokat a paramétereket, amiket társítanak hozzá. Nyilván nem laborműszer, de a legtöbb HAM feladathoz elégséges. Persze, van drágább, szebb, jobb, pontosabb, de a buksza vastagsága a legnagyobb műszaki döntőbíró manapság... (Én német raktárból rendeltem, így a ~70$-os ár miatt sem akadt fenn a vámon a csomag. Picit drágább volt, mintha keletebbről jött volna, de másfél hét alatt itt volt).
Kedvet kaptam a morse gyakorláshoz (túl sokat tévesztek, ha rendes billentyűvel adok, nem PC-ről).
A PC programokkal nem vagyok elégedett, amit próbáltam, mind késleltet egy kicsit, zavaró.
Nem találtam elég jó mikrokontroller programot se, nekiláttam megírni egy STM32 Bluepill-re. Elég ravasz dolog, mert hamar rájöttem, hogy a szinusz sima ki-be kapcsolása nem szól jól, kis kattanások hallatszanak, akkor is, ha pontosan null átmenetnél történik. Mondjuk maga a billentyűm zajosabb, de akkor is... :-)
Fokozatosan növekvő és csökkenő amplitúdóra van szükség. Koszinuszos szorzóval csináltam meg a hullámcsomag induló és kifutó részét, így elég jól hangzik.
3. Csőbúgó sehol nincs, és a kérdező elektronikailag "sült hal"
És a CW_Player jó, mert a szemetet nem dekódolja, oda kell figyelni. Persze ezt lehetne hozzáértő szakemberrel is gyakorolni csak a hívójelkönyvben szereplő 3000 tétel fele morzeképes (ha gyakorolja egyáltalán), és ebből az 1500 humanoidból lehet hogy éppen egy sincs a közelben...
Úgy, ahogy mi csináltuk, ill. velünk csináltatták. Visszahallgattatták velem az adásomat és rájöttem, meg szóltak is, hogy hol bactam el, mert a felét sem tudtam megfejteni saját adásomnak. De valamiféle csőbúgot is lehet hangkártya bemenetre csatlakoztatni és felvételt készíteni. Egyszerűbb, mint a számítógépet billentyűzni.
"A cw player csak com portokkal áll szóba, párhuzamossal nem"
A CW_Player-t lehet egérrel és a billentyűzeten lévő Ctrl gommbbal is billentyűzni Monitoring módban. Hangot is ad ki, meg dekódol is.
A legegyszerűbb megoldás az egér bal gombjának a mikrokapcsolójáról kihozni két vezetéket, ez még annak sem nehéz, aki sült hal az elektronikához.Így semmiféle átalakító nem kell, USB-s egérrel is működik. Egyébként meg az elsőnek írt módszerrel minden nélkül is lehet hangot csiholni belőle, igaz kissé fapad egy igazi billentyűhöz képest.
Igen, adást szeretnék gyakorolni, a gondom az, hogy most került ugyan egy megoldás, legalábbis ami jónak látszik, de software-t nem találok hozzá, a weboldal már eltúnt. Ez egy usb - rs232, a billentbyű a 2-7-es pinre csatlakoztatva, ezek DTR RTS. A cw player csak com portokkal áll szóba, párhuzamossal nem. Valaki írt arról, hogy egy papa-mama párosítással ezzel a soros csatlakozóval, dugjam ár a soros portra, de ez már nagyon kusza, a mellékelt rajzokkal nem sokra megyek. Ha viszont ezt ma jól csináltam amit láttam a yt-n és olvastam is máshol, akkor egy megfelelő program kellene csak hozzá. HQX-et más oldalakon csak mac-hez találtam meg, de nekem win pc-m van, a hetes windows fut. A vételt gyakorlom folyamatosan, de billentyűzni is jó lenne.
Konkrét programot nem ismerek Windows/Linux fölé, utóbbihoz megírom magamnak...
Ha jól rémlik, miskárolt egér billentyűje helyett bekötött, vagy soros port ( RS232 ) modemvezérlő jelére kötött billentyűt láttam használni. DOS felett párhuzamos ( nyomtató ) portot is használtam...
Ha megvannak a programok, akkor lehet továbblépni.
Üdvözletem minden kedves topiklakónak. Híradós voltam és a mai napig sokat hallgatom a morzét, mert szerettem és hiányzik. Adni is szeretnék, úgy értem nem frekvencián csak billentyúzni, de amit ehhez vásároltam, olyan nyávogó hangot ad ki a készülék, hogy nagyon idegesít. Több youtube videón is láttam, hogy kell morzebillentyűt számítógépre kötni és egy programmal gyakorolni ahogy a kiképzésen, de az elektronikához sajnos sült hal vagyok. Ha valaki közületek tud ebben érdemben segíteni, esetleg egy adaptert elkészíteni, nagyon hálás lennék érte. Köszönöm.
Ahogy sok rádióban van egy palmatex szerű ragasztó, ami 10-15 év után kezd el rezet enni és alkatrész lábat képes zöld cunderré marni. Rejtve a ragasztók alatt. Amivel nagyobb kondikat rögzítenek.
Meg a Kenwood TS440-940 híres "seven dots error"-t létrehozó trutymó, amivel a VFO-t leöntötték mikrofónia ellen. Szépen vezetővé vált, bárhol beleszúrva egy-másfél kiloohm mérhető, elhúzva a munkapontokat.
Még jó, hogy nem a ma divatos SMD-bolhacirkusz, menthető.
Ebben nem értünk egyet. Sajnos ismerünk olyan műgyantákat, kiöntő anyagokat amik higroszkóposak. Elég a danamidra gondolni. Elsőre masszív és tömör anyagnak néz ki. Sajnos ebben a méretben már Murata szűrő is volt szétrohadva. Sajnos volt olyan mobilrádió, ahol nem volt rajta DC de megrohadt. Még "hidegen", ohm mérővel is lehet mérni akár kOhm alatti átvezetést is. Ami a leválasztás hiányában a KF IC-t is totál felborítja, nem csak a csillapítása lesz durva nagy.
Biztosan nem tesz jót a DC, de úgy tűnik nekem, hogy minimális nedvesség akkor is kell a rohadáshoz.
Olyan rádióknál, ahol nem SMD és nincs szerelés utáni vegyszeres mosás, nem találtam még így lepusztult darabot. Nyilván egy nagyobb, jobban védett sem pusztul meg. Több paraméter miatt is jobb lehet egy nagyobb, igényesebb szűrő.
A lényeg, hogy cserélni kell. Az, hogy egyszer már cserélt DC leválasztás nélkül se jött vissza soha, megerősíti a gyártásnál történt esemény gyanúját..
Ahogy sok rádióban van egy palmatex szerű ragasztó, ami 10-15 év után kezd el rezet enni és alkatrész lábat képes zöld cunderré marni. Rejtve a ragasztó alatt. Amivel nagyobb kondikat rögzítenek.
Pedig nem a DC miatt mennek tönkre, az legfeljebb rásegít a dologra. A Motorola GP300, GM300 készülékcsaládnál is DC van a szűrők lábain és még soha egyetlen darabot sem kellett cserélnem pedig már nagyon sok példány átment a kezemen. Ugyanúgy a hasonló korú YAESU FT-23, FTH-2010 készülékcsaládnál meg még nagyon sok egyéb típusnál is DC van a lábakon és abban is hibátlanok maradtak az emúlt 30 egynéhány év alatt. A KF szűrőket soha tönkre nem menő alkatrészeknek gondoltuk. Az utóbbi tizenegynéhány év hozott ebben jelentős változást. A régebben gyártottakkal nincs gond.
Ha szétbontasz egy ilyen tönkrement szűrőt, látható hogy nem kívülről "szivárgott be valami", hiszen a műgyanta kiöntés miatt ez nem lehetséges, gyakorlatilag hermetikus a tok.
Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ezek olcsó, "low cost" szűrők.
Amennyiben a design, hely, áramköri környezet lehetővé teszi, pótolható/cserélhető a fémtokos "Hihg Performance" kf szűrőkkel.
A kiforrasztás számomra nem volt gond, Metcal ónszívós pákával szépen kiforrasztható, a panel bármilyen károsodása nélkül.
Az FT panelekből kiforrasztani sem egyszerű. A föld fóliák sok rétegben olyan jó hővezetők, hogy megnehezítik a dolgot. Ezért gányolják úgy, hogy nem forrasztja ki a régi lábait, hanem rátold egy drótlábat.
Sajnos nem az egyenáramú leválasztás a gond. Olyan rádióban is megrohadnak, ahol nincs rajta DC. Icom hajórádiótól a Motorola PMR-ig.
Sőt, különböző gyártányúaknál is megvan!
Egy vélemény szerint a panelek mosásánál szivárog be az alsó műgyantán át valami, ami sok év után megeszi. Csak kizárólag gyárilag szerelt szűrő hal meg. Kézi beépítésű még soha leválasztás nélkül sem.
(Más, konteó hívő szerint gyárilag beépített időzített csapda....)
Nem a külső fehér por a baj. A belső trutymó ami vezet és marja a finom érintkezőket. De ez nem csak ezekben gáz. Szinte minden 10 év feletti ilyen kerámiaszűrővel megtörténik. Filléres PMR-től igen drága profi rádióknál is.
Az FT-knél is egyből kell mindhármat cserélni. Totálisan le tudja a KF erősítőt blokkolni az egyenáramú átvezetéssel.
Talán egy visszafordított balunt próbálnék ki. 1:9-est például. A nagy menetszámú oldalát egy 100 pF-es trimmerrel a rádióba vinni. Aztán megpróbálni kihangolni.
Egy 80 centis botantenna járt hozzá és a gyártó közlése szerint a bemenetet ahhoz illesztette.
Ez biztosan így is van, mivel a fórumokban többen arról számoltak be, hogy a hagyományos 50 ohmon illesztett antennákkal nem túl érzékeny a rádió, viszont a bottal, kint a szabadban megtáltosodik és hihetetlenül jó füle van!
Tanácsot kérek. Hogyan kellene illeszteni egy 50 ohmos antennát hozzá?
Nálam itthon hosszú évek óta 2db Yaesu FT-51R teszi a dolgát. Nagy előnye, hogy van 20mw-os teljesítményfokozata, amely igen csak jól jön átjátszáskor.
Persze, köszönöm. Sok-sok típus. Keresztsávosként. Az 528 volt az első szinte, relativ sok került ide is. Akkor még elég kuriózum volt, ma már megszokott. Megbízható nagy tepsi, mindenre gombok. Még nem végtelen hosszú menüsorok.
A DJ-580 is egy jól bevált versenyző volt, már egy kicsit újabb. Abból ritkábban volt itthon. A klasszikus analóg egyik legszimpatikusabb kézije volt. A Kenwood a TH78-al is maradandót hozott. Abból a drágasága miatt már nem jött annyi.
(kár hogy nem nagyon ért hozzá: most azt játssza a rádiója, hogy ha átjátszón át forgalmaz, akkor a késleltetés leoldás után engedi csak adni. Valami rányomás tiltást, foglalt csatorna használat tiltást véletlenül engedélyezett benne).
Jó játék volt pár eseménymentes éjszakás műszakra. Feliratok már lekoptak, karcos, akku kinyiffant, külső tápról működik ha épp kell. Összes elkó minőségi tantálra cserélve, újabb 25 év :-).
A TH-78 és sok más tud duplexezni. V-U és U-V módban. Pláne ott könnyű ahol külön antenna csati van. Használható teljesítménnyel SÁVON BELÜLI duplexre küldj már konkrét rádió típust légyszives. Vagy csak az adatlapját ahol ez konkrétan dokumentált. Pláne olyan érdekelne, aminek 1 antenna csatija van, mint annak az említett 920-nak. Megköszönöm, tanulni soha nem késő.
Megint félrebeszélsz, hát hogyne lehetne sávon belül is duplexezni?Teljesítmény, és antenna távolság, duplexszűrő kérdése csak az egész.Anno nekem a Kenwood TH-G71 is tudott gumiantennára is, duplexet, igaz csak 5mW-al, a TH-78 és még sor másik rádió is.
Ahhoz négy ipari rádió kell, praktikusan GM340-360, +sallangok. Ilyen "mindent mindenhova" egyszer merült föl, nem foglalkozásszerű használatra, a két kínai arra tökéletes.
A Standard diplexerrel és két "kihegyezett" egysávos antennával ketyeg, a 0,5W elég. Egy OPSZ és egy PMR frekit köt össze.
Keresztsávhoz egy rádió is elég, évek óta erre használok egy Standard C528-at, egy bizonyos rendezvényre. A V-V és U-U-hoz kell a két rádió+két duplex szűrő+egyedi, távkezelhető vezérlés.
A Rescue24 kutyás mentőinél kettő kocsival lett megoldva:
Mindegyikben 2db Motorola GM-300-as mobilrádió egymás alá betéve, hűtéssel, hűtésvezérléssel.
Az egyik rádió UHF, másik VHF, keskenysávosak, kibővítve 40 csatornásra, antennacsatlakozók diplexerrel közösítve, antenna UFH 1x5/8 VHF 1x1/4 hullámhosszú "szélessávú" kétsávos mobilantenna.
Ez 2 kocsiban.
A vezérlővel kapcsolható az átjátszás, csak egyirányú átjátszás és keresztsáv is lehetséges.
A kocsik megfelelő helyen történő leparkolásával a két rendszer összelinkelésével mai napig használják a rendszert.
Mennyibe került?
Rádiók: 4x25e
Diplexerek 2x8e
Antennák talppal: 2x6e
Vezérlő: 2x5e
Hűtésvezérlés: 2x4e
Kevesebb, mint 150e Ft-ból fel lett szerelve a 2 terepjáró olyan rádiókkal, melyek megfelelnek az NMHH 2008 óta érvényes jogszabályának, jól megfér az EDR-mellett, nem zavarják egymást.
A kézirádióik nem "Baofing" és "Csincs-csüng" márkájúak, hanem főleg ipari Motorolák és ipari Kenwoodok.
Sajnos a VHF-VHF és UHF-UHF nem fog menni egy egyszerű duplex mobilrádióval. A VHF-UHF és fordítva igen (ha csak nem pontosan 3-szorosa az UHF-frekvencia a VHF-nek).
Olyan UHF/VHF mobil rádiót keresnék, amely tud mindkét tartományban full duplex átjátszóként is működni, azaz VHF/UHF, VHF/VHF, UHF/UHF, valamint tudja a PMR rádió lépésközét is.
Mentőcsoport híradástechnikai eszközeit bővítenénk ilyesmivel, hogy tudjunk átjátszóként is működni, és a civil segítők PMR rádióit is tudjuk a rendszerbe átjátszani.
Könnyen lehet, hogy igazad van, autóhoz, vagy motorhoz való szabályozó. A Rádiótechnika 86/5 számában van egy rajz 723-al, bár az egyszerűbb... (Első nekifutásra én benéztem, elsiklottam afelett, hogy nincs egyenirányító, elég vékonyak a vezetékek - átvezető kondival ... )
Lehet hogy autó generátor szabályzó? Nekem is hasonló van a fűnyírómotoros/Wartburgdinamós aggregátorom dobozában.Debreceni börzén vettem egy rádióamatőrtástól, lehet hogy ráismer...
Igen, stabilizátor. A stabilizálás a 723 dolga. A BD240 adatlapja alapján valószínű max 2A. A 2 db trimmer alapján - nyák elemezgetése nélkül - valószínű az áramkorlátozás is beállítható...
Sőt a 3.1 firmware-től fölfelé olyat is tud hogyha a TUNE gombot nyomva tartjuk bekapcsoláskor, akkor a másik két gobbal fel-le léptetve beállíthatjuk az antenna tápvonalunk csillapításának értékét és így az antennára jutó teljesítményt mutatja. A régebbi firmware verzióknál nem lehetett szabadon állítani, alapból be volt vasalva egy elég nagy csillapítás így elég fura értékeket mutatott a kijelzőn. A csillapítást nullára állítva csak a tuner saját veszteségét mutatja.
Azok a készen vehető dobozolt példányok, amik tudnak belső aksiról is működni, kicsit neccesek. Annyi baj van velük, hogy a belső kis inverter csúnya zajt termel. 3,7-ről 12 V-ot csinál a panelka. Egyébként a tuner saját processzora NEM termel semmi érzékelhető zavart. Külső 12 V-os aksiról pl. ragyogóan dolgozik. Pl. 3 db soros 18650-es lítium cella hibátlanul kiszolgálja.
Sok ilyen ATU van "egygombos" kivitelben. Ez egy egyszerűsített működés. A másik 2 gomb funkcióját is tudják, csak nincs kihozva. A proc lábát kihuzalozva az is használható.
Az 1 gombos lehet RESET állásban egy rövid nyomás után. Ilyenkor minden törölve és csak átmegy rajta a vellany. Hosszabban nyomva a gombját átmegy TUNE állásba. Ilyenkor a legközelebbi adásnál lehangol és úgy marad. Új hangolásra egy újabb hosszú gombnyomással lehet rávenni.
A 3 gombos üzemnél van ez a RESET gomb, van egy automata hangolás gomb. Ekkor minden adásnál figyel és külön noszogatás nélkül újrahangol. Ezen kívül van egy BYPASS gomb. Ekkor az előző beállítást megtartja, csak megkerüli a tunert. Újra megnyomva előjön az előző lehangolás. Ez a 3 gombos felállás jó arra, hogy a távolba legyen és sávváltásnál is utánamegy a hangolással.
Ezekkel nincs jó tapasztalatom. Szépen teleköpködik zajjal az étert a processzortól. De a diódás kapcsolgatás kis helyigényű és egyszerűbb, mint programozni ebben az esetben. Köszönöm a tippet!
Nagyon igényes megoldás egy külön DDS oszci. Stabil, tiszta jel. Ha egy kis mikrogép van alatta (arduino v. hasonló) tetszőles szolgáltatásokat tudhat. Ilyen készen is vehető, akár folyamatos hangolást is tudhat.
Ha sok oszci van, legelterjedtebb a tápfesz levétele. Ha sokan vannak, akkor ugyan innen egy kacsolódióda is besegíthet, hogy az inaktív kimenetek ne terheljék egymást. Érdemes megnézni pl. egy FT-77 doksit. Igazi klasszikus mintapéldák vannak benne.
Kétféle megoldás volt. Vagy kvarconként (csatornánként) külön oszci, külön kvarc. Pl. régi BRG rádiók. A másik az egy oszci és a kvarcok kapcsolgatása. Ezt kapcsolódiódák tudják célszerűen végezni. A diódákat akár egy forgó kapcsoló vagy valami IC-s áramkör tudja parancsolgatni. Akár léptetés fel-le alapon is. Mindegyikre sok megoldás van. Kérdés, hogy mennyi munkát akar beletenni. Mire van képessége, fizikai módja.
Ha valami IC-s, esetleg processzoros vezérlést talál ki, már lehet plusz okosságokat belevinni. Pl. scan.
Bár volt olyan primitív kapcsolás is, ahol a kvarc foglalatok voltak felforrasztva egy Yaxley kapcsolóra. Még látványos is volt.
Régi scanner rajzokat bogarászva mindre van megvalósított példa.
Adott egy többcsatornás vevő, amiben csatornánkénti kvarcoszcillátor van. Az átkapcsolást egy azóta széthullott, jelzés nélküli kapcsolóval oldották meg. Egy régi, egyedileg készített készülékről van szó, feltehetőleg csehszlovák amatőr készíthette, igazi Tesla alkatrésztemető, de a gazdája fel akarja támasztani. Mechanikai mókolások helyett felrémlett a lehetőség, hogy valamilyen elektronikus módon megoldott átkapcsolás is megtenné, ami a kimenetek között váltogatna. Életképes ez az elgondolás egyáltalán? Mivel, hogyan lehetne elkövetni egy ilyen megoldást? A csatornafrekik 10-20MHz közöttiek, tehát ebben a tartományban kellene valamit kreálni.
Én is jól ismertem, nekem sokat segített antennaszerelésben készülék beállításában. stb. Legutóbb a Matrózban találkoztunk. Őszinte részvétem párjának és az egész családnak. Nyugodjék békében.
Március 8-án indítottam kérelmet lejáró rádióengedélyem megújítására. Internetes űrlapot ügyfélkapun küldtem be. Magyarország országkódját a másik űrlapról néztem ki: HNG. Ma érkezett meg a szép laminált rádióengedély mint határozat és az igazolvány.
Egy apró de fontos jó hír. A közelmúltban rendeltem egy modern, ritka MRF végtranzisztort. Csodák csodája, eredeti jött, hibátlanul dolgozik. A mai időkben ez nagy szó! A mouser.com volt a szállító. A 10 ezer forintos FET szállítása 6 ezer volt Texasból, az egyéb sarcok 4 ezer. Egy félmillás rádióba kellett, ezt figyelembe véve megérte.
Nekem is csak színesfééém ADSL van és elvileg 2 Mbit. Pár éve fűztek, hogy kicsit többért lehet 5 vagy 10 Mbit, mondtam, hogy nem kell. Aztán mikor átvette az Invitelt a Digi, felgyorsult. Ismerős szerelő azt mondta, többe lenne nekik külön adminisztrálni az én 2 Mbitemet, mint kiajánlani (ingyen) a 10 Mbitet...
Van, lehet a PC-n is nyektetni, de lehet mindent a kis kijelzőn is csinálni. Ez benne a pláne, akár tetőre, antennatoronyba is könnyű fölvinni. (Nekem munkaeszköz is.)
Beszéltem Jánossal, sajnos májusig még rendelést sem tud felvenni. Nagy kár, mert elképesztő minőségű dolgokat csinál megfizethető áron. Fogok tőle rendelni, de szerintem az nyár közepéig nem fog megjönni.
Tehát továbbra is érdekelne jó minőségű használt elkey billentyű.
Köszönöm a tippet. Ismerem a "John King Key" márkát. :) Gyönyörű darabok, viszont azt az infót kaptam hogy János nem bírja kapacitással, nem vállal be új munkákat. Lehet hogy felhívom, hátha mégis...
Egyébként nekem jó az "egy tollas" elkey billentyű is, nem ragaszkodom az iambic verzióhoz. A memory keyerem kb. 3 hét múlva jön meg kínából, addig ráérne.
Sziasztok! Keresek "két tollas" elkey billenytyűt, vagy lánykori nevén iambric keyer-t. Preferálnám a mágneses tipust. Ha van valakinek egy minőségibb darab eladó, kérem jelezze. Esetleg megköszönném ha útbaigazítanátok hogy hol találok itthon ilyet. Jó állapotú használt darab is megfelelne. 30 év után újra nekikezdenék a rézdöngölésnek, de sajnos nem ismerem a hazai adok-veszek amatőr oldalakat.
Szuperül működött az általatok ajánlott irányított antenna.
Érdekesség, hogy kb 3 km -ről már nyitotta a kis Baofeng zajzárját a kocsiban,így azt hittem hogy fenn lesz egy fa tetején, de egy szántóföldön hevert, 3m-re egy csatornától.
Keresném az alábbi PAN 1012 típ. tápegység kapcsolási rajzát. A neten csak a sima tranyókból épített, RÉGI kivitel rajza van fent. Nekem a modernebb, 723-as IC-vel szerelt változat kapcsolási rajza kellene.
Kell hozzá egy 30x3mm-es 35-40cm hosszú laposvas.Végeit 3cm hosszban kicsit visszahajtani és kifúrni.Kell még 18x60 vagy 10x60-as csavar kontraanyával.Ha egymás melle teszed a csöveket, cukorspárgával megtudod mérni a laposvas előzetes hosszát.
Vannak eladó brutal antennaárbóc bilincseim, de az nem 2Ft, és 90fokos eltolásúak, ide nem jó.
Adott egy földbe leásott, lebetonozott 10 cm átmérőjű oszlop. Ehhez szeretnék felfelé toldásként bilincs segítségével hozzárögzíteni egy 4 cm átmérőjű csövet. Antenna árbóc lesz majd a tervek szerint. A helyi csavarboltban az eladó ledobta a láncot, amikor meghallotta, hogy 10 cm-es és egy 4 cm-es rúdhoz kell bilincs....
Milyen megoldást javasolnátok? Ebay, netes rendelés most nem játszik. Helyette a barkácsáruházak árukínálata lenne a nyerő.
Ezt én is láttam belülről, olyan mint a régi kozmosz zsebrádió, egy ellenállás se fér el bennük pluszba , olyan zsúfolt, nem is értem minek rár venti, mikor nem nagyon bír átmenni rajta a levegő, pláne hosszában.
arra nem is merek gondolni ha valami elromlik benne..
Maga a táp a perforált fém dobozában biztos, hogy védett, bár a dobozt nem árt földelni. A kivezetésekre - ha belül nincs rajtuk - tennék ferritgyűrűket...
Mi a véleményetek a különféle szerver tápok rádióamatőr célra való alkalmazásáról? Egy pár átkötéssel 13.5V levehető róluk, közel 40-50 Amper kiszolgálására alkalmasak. Nade hogy bírják ezek a cuccok az RF zajt (egy rádió jelenlétét, adás módban)?
Még van mit finomítanom rajta ( ha sikerül), mert ha leszállt a ballon már nem mutatja az addig megtett útvonalat a térképen , ellentétben a PC-s követéssel. Köszi az eddigi segítségetek kollégák!
Igen az androidos kütyük beépített böngészőik néha elég "buták" (nyilván van ennek is oka - erőforrásigény,optimalizáció) néha ezt-azt kihagynak belőlük.. vagy csak egyszerűen nem támogatják.. a user meg elpártolhat más böngésző irányába..
Szerencsére nagyon sok relative régi még fellelhető , volt időszak amikor nem hamisitották, előtte meg a pszeudó tranyók , a három láb egy pontba forrasztva , amikor a japán volt a bóvli szinonimája. Van példa mindenre és az ellenkezőjére is. Dehát amit 100 éve feltaláltak azt nem nehéz hamisitani.
Sós tengervízzel és klórozott csapi vízzel se adó, se vevőkészülékkel ne próbáljozz!
Esővíztől és tiszta fúrtkúti víztől kutyabajuk sem lesz, ha 3 hétig hagyod száradni nyáron a napon.Én rengeteg elektromos készüléket kimostam így régebben...télen a konvektor füstcsövére akasztottam száradni. A 3 hét az ökölszabály!Ha hamarabb feszültségalá helyezed, akkor bezárlatosodnak, főleg a tekercsek!
Azután volt már eset, amikor itteni forumozó azzal gyanusított, hogy fiktív DTMF mikrofont árulok, mert Ö szerinti nincs 3500Ft-ért DTMF mikrofon csak 7000Ft-ért.Múlt héten itt járt egyik forum topictársunk nálam, mondtam is neki nehogy elessss, hasraesss a fiktív cuccokba, mert amit látsz az mind káprázat, illuzió csak...!Mutattam neki a "nemlétező" DTMF mikrofont is...
Igazi tranzisztorok a hamisítás előtti korszakból.:
Pedig van mindeféle gyártmányú, és eladó 2N3055, 2N3443 és még sokan mások tranzisztorjaim.Lehet jönni válogatni... Kimérni ki lehet, de a kalapját nem engedem lefűrészelni kifizetés előtt!
Egy nem messze dolgozó srác jön egyszer, hogy neki elektroncsövek kellenének... Válogass!:1000Ft darabja!
Leült válogatni... kb a 16.-18. darab félretétele után finoman érdeklődtem, lesz-e apró, mert tudok 20ezresből is visszaadni... Erre bejelentette, hogy ő a vakerán 2-3 ezerért szokott ennyi csövet megvenni és most pénz sincs nála hogy kifizesse...Nos, mondom akkor most szépen leteszed ami a kezedben van és gyorsan elhúzol a lakásomból.Azóta sem találkoztam vele....
a tablet android rendszert futtat, az sq6kxy oldala pedig egy php-s weboldal.. (ugye nem arra gondolsz, hogy a "szondakövető" RPi image-t futtatod a tableten?)
nézzük: megjelenítési probléma - először ellenőrizném a böngésző működését egyéb weboldalakkal: aprsdirect.comaprs.fi első nekifutásra.
esetleg egy böngésző frissítés segíthet, esetleg másik böngésző. most melyiket használod?
A MEV több lapkát készen vett és csak tokozott. Alapvetően egy lapka mérete nem kötött. A mért paraméterek döntik el, hogy megfelel-e célnak. Egy lengyel STK-026 klón eredeti tranzisztor lapkát használt az "IC" összeállításánál. De hitványul vagy hitvány anyaggal rögzítették a hűtőlapon és felvált, elégett a maximumtól messze lévő teljesítménynél.
Volt aki utólag BD tranyót hekkelt a hűtőtönkre, bedrótozva.
A MEV biztosan nem hamisitott, megrendezett lehetett ha egyáltalán megtörtént , a leégése biztosan megrendezett volt. Mivel megvenni nem lehetett még akkor ilyesmit.
Alcor Zest Q813I tableten futtatom a radiosondy.info/index.php? programot. A ballonok útvonalát mutatja, csak a térkép marad le. Megoldást tudtok? Köszi.
Nem, persze, mert anno már a MEV is hamisított. ~20 éve egy külföldi elektronikai fórumon kérdezte valaki, hogy a MEV felirat mi lehet, mert kamu lapka volt a teljesítmény tranyóban, töredék méretű.
Egy orosz oldalon is volt ilyen vizsgálat. Ők "fuflo"-nak nevezik a hamisítványt. De az STK hangvégfoktól kezdve bármit kamuznak, még filléres dolgokat is.
Láttam egy netes cikket régebben, ahol hamis 2N3055-öket vizsgáltak. Sokfélét vettek ebay-en, ali-n, és lefűrészelték a kalapjukat. Volt olyan, amin fele akkora se volt a lapka (felületben negyede se), mint az igazi.
Érdemes keresni a magyar gyártmányt is, azt talán nem hamisítják. Amikor először volt a BURABU Kőbányán, akkor vettem Tungsram 2N3055-ösöket, 10 forintért darabját. Valaki nagyon nem akarta hazacipelni a portékát :-)
Korábban kellett sok 3055. Vettünk 2-t a HQ-nál és meggyötörtük próbából. Szépen tudta a leckét és másnap vettük meg azonos szériából a további 48 darabot.
Sajnos nem biztos a drága sem. Mert mire 3-4 kézen megy át, már nem látszik rajta a származás.
Inkább ismert, biztos kereskedőtől érdemes venni. Ami nem feltétlenül magyar.......Egy Farnell, RS, Mouser biztosan nem a gagyi piacról szerez be. Ezeknek van magyar ága is és túl nagyok ahhoz, hogy kockáztassák a hírnevüket.
Akkor marad a "sok kicsi" 2N3055. Abból van két marékkal :)
Mennyire szabad komolyan venni az eBay-en gyanúsan alacsonyan kínált nyugati félvezetőket? Jelen esetben a 2N3055 már kb. 130 Ft/db ártól kapható, ami itthon kb. 1200 Ft-ért szerezhető be boltból. Ez már gyanúsan olcsó. Hamis lenne?
Sajnos a "pár jobb tranyóval" is vigyázni érdemes, mert ezeket is durván hamisítják. De akár a 2N3055-öt is! Az még ugye a kisebbik rossz, ha megszakad a terheléstől, de a zárlat már komoly kárt is csinálhat.
Egy cikkben ekézte valaki a Toshiba 3055-jeit, hogy már 6-7A terhelésnél kinyúvadnak. A vitát a cég zárta le, hogy soha nem gyártott piros feliratos 3055-t.......
Az elfűtendő teljes hőmennyiség nem változik. Csak a szétosztódása az egyes darabok között. Persze jobb ha minden tranyó nagyjából egyformán terhelődik. Normális esetben nem melegedhetnek számottevően. A nagy méret is inkább a hirtelen durva csúcsáramoknál kell, nem az átlagos működéshez.
Köszönöm a hozzászólást neked is, XANTI-nak is. Igen, a kapcsolástechnikai funkciója világos mint a nap. Az értéke nem volt teljesen az. Akárhogy is nézem, jobban járok ha a sok (6-8 db) 2N3055 helyett inkább veszek pár "jobb" tranyót ide, pl. 2N3771 vagy 2N3772 és abból elég 2-4 darab is azonos teljesítményre. Így a veszteség is kisebb lesz és a kisebb feszültség-különbség nem alakul szobafűtéssé.
Képletet nem adhatok, de úgy kalkulálj, hogy a kivehető max. áramnál (tranzisztoronként!) eshet rajta 0,3 V. Így rövidzár esetén a névlegesnek max a duplája folyik. Alapvetően ez a feladata, illetve hogy a tranyó aszimetriát kompenzálja.
De ebben a kapcsolásban úgyis van aktív áramlimit, így kisebb a szerepe.
R2-R3 a két tranzisztor közötti terheléselosztást hivatott biztosítani. Ha nagyon kicsire veszed (0,1 Ohm) akkor a járulékos, szerelési ellenállások felboríthatják a szimmetriát. Túl nagyra nem érdemes venni, mert csak veszteséget növeli. A 0,2 Ohm jónak tűnik, de láttam már 0,5 Ohmot is. A terhelőáram fele folyik rajta, tehát a terhelése (It/2)2 x R...
Keresnék egy képletet, amivel kiszámolható a hagyományos, áteresztő tranzisztoros tápegységek esetében az emitter ellenállások értéke. Az elmúlt pár napban gúgliztam, könyveket bújtam, de sehol nem találtam olyan képletet vagy képleteket, amivel ez meghatározható lenne. Mindenhol csak "ökölszabályként" említik a 0,1 Ohm / 5 vay 10 Wattos ellenállásokat. De számítás sehol...
Ebben kérnék segítséget.
Példának álljon itt egy megépített, működőképes kapcsolás. Ez esetben az emitter ellenállások 0,2 Ohmosak. Minimum 5 Wattosak.
Gyakran előfordul, hogy a programozó elhanyagol részleteket egy szoftverben. Azt tudom javasolni, hogy más böngészőben próbáld, nekem Win7 alól Operával ment csont nélkül, és ne cizelláld az adatokat, csak azt írd amit és ahogy kér, pl: Janos Kiss, janoskiss@xxx.com, HG5SOS, 1234 - tipikusan ékezetek és speciális jelek nélkül. A megadott emailodra kapsz egy aktiváló linket amire rá kell kattintani.
Üdv kollégák! Próbáltam regisztrálni én is a https://s1.radiosondy.info/user/register.php?oldalra, de állandóan ezt írja ki (If you don't have callsign, please enter your nickname) Ha nincs hívójele, kérjük, írja be a becenevét, pedig mindent kitöltöttem ( a névhez a hívójelet adtam meg +név) . A teljes családi és keresztnevet kér talán?
Szia Lajos! Írtam emailt a címedre, mert már aggódtunk érted Sanyival.Ezek szerint jól vagy, mivel látom, hogy ezeket a képeket tegnap töltötted fel. Választ az email címemre írj, mert ide csaknagyon ritkán nézek be, most is csak a keresésed miatt jöttem fel.
Az a pálcakészlet az R-10X../d rádiók antennája, vászonzsákban volt a rádió mögé csomagolva.
A Szputnyik-fejhez ez a 3 nemrúgós, és 1 rúgósaljú pálcakészlet jár, 130cm összetolva és 250cm kihúzva, ezen belül a kónuszos szorítófejjel bárhova be lehet állítani a méretét.(~30-50MHz).Amit a fotón mutatsz 30 centis tagokat, azzal ki lehet még hosszabbítani.
ELADÓ! Ami a képeken van: 3 +1 pálca + Szputnyik-fej ára 10000Ft.(ennyiért gagyi nagyopapáts antennát se kapsz)
A Masaté volt az első. Kikísérletezték, hogy egy ellenállás hője perc alatt égesse el a damilt. Ha túl gyors, a megolvadt darabok ráfröccsentek volna a műhold külső felületére, ezt nem akarták.
Egyik klubtagunk is alkalmazta a módszert, így pottyantotta le a saját meteorológiai ballonját.
Anno rókavavőhöz csináltunk yagit tetőlécből és mérőszalagból, nem volt sérülékeny, lehetett vele zúzni a bozótosban :-). Nem mi találtuk ki, régi Rádiótechnikákban is rengeteg ilyen képet láttam.
Taktikai is lehet, nemrég elhozott ex-jugoszláv (RUP-33, RU-2/2K) és a hazai R-1260 gyári antennája is mérőszalag, a feladatát teljesen jól ellátta. Az igazi kedvencem e téren a Kulikov.
Nem tudom, kinek az agyából pattant ki a mérőszalagantenna, de a kínaiak már úgy árulják, hogy taktikai antenna. A lényege, hogy összehajtható. Aztán valaki lefejtette róla a külső festéket, zsugorcsövet stb. és feltűnt az eccerű acélmérőszalag. :-))
Ami kicsit furcsa, hogy a Baofengnek sokkal érzékenyebb a vevője, mint az AOR-rádiónak, vagy a Uniden scannernek, de mivel csak BNC-s kábelem van, maradnak ezek a kereséshez.
Köszi, de nem az érdemem, hanem az UA-beli rádióamatőré/szoftvermágusé/hackeré :-).
Elsőre megette a rádió, hard resettel elsőre indult, semmi checksum error, transmit failure nem jelent meg. Állítólag van durvább verzió is, azzal 100MHz-től 1,5GHZ-ig mindenhol ad-vesz a rádió. (Már amit a BPF kienged, erről hallgatnak...)
Meg úgy vagyok vele, most van, aztán lehet hogy pár év múlva egy szöget nem lehet hozzá kapni, ahogy más egyéb alkatrészt sem. Ahogy most máshonnan kizuhantak öklömnyi relék, prellmentes is, koaxrelék, R-1340 bontatlan zsírpapíros paneljei... máshol aranyáron sincs...
UHF-re tökéletes a már említett HB9CV, akár sima meghámozott MCU vezetékből pár perc alatt összedobható. Relatíve kicsi a nyílásszöge, a feladatra megfelelő az előre-hátra viszonya is.
Egy funkció viszont kimaradt a kézirádiókból, ami a rókavevőkben megvan: az állítható érzékenység. Összesen talán az Alinco néhány típusa tudja, pl. a DJ-G7. Nem véletlen, ha bárhol (akár hibásan is) fölbukkan, begyűjtöm :-).
UHF Magnetic Loop (googleképkeresőbe) voksolok.400 megán olyan 6cm átmérőre jön ki.Harangtrimmer kondival érdemes csinálni, filctollal bejelölve rajta a rezonancipontját, ha közel vagy a pilotsonde-hez, a kondit elhangolva jelszintcsökkentést lehet csinálni.
Rókavadászok alkalmaztak olyan módszert is: soros diódás keverő.Egy, kerek 1.0000MHz-es tranyós kvarcoszcival (lehet 1-2-3-4...MHz is, csak kerekérték legyen),Az adó frekije fölé v alá állsz a vevőddel (401 v 399 MHz) és egy trimmerpotival lerontod a keverés minőségét, így a tárgy közelében kisebb lesz a vevőn a jel, mintha le volna véve a rádióról az antenna.
Nem MixW-t, hanem WSJT-X-et használok, de azt gondolom, a lényeg ugyanaz. Ezek a számok a rádió által vett/adott hang frekvenciáját mutatják. Ez a hangolástól független, pl. USB esetén 300Hz - 3kHz. A rádió mindig ilyen széles sávot vesz, akárhová hangolod. Vagyis a hang frekvenciája mindig 300Hz-3kHz között lesz. Ezért nem változik a szám.
A tényleges bejövő frekvencia a rádió kijelzőjén levő érték plusz a vízesésen leolvasott érték.
Ha pl. a rádió 7.074MHz-re van hangolva USB módban, a jel pedig 2,2kHz-en látszik a spektrum és vízesés kijelzőn, akkor ez egy 7.0762MHz-es bejövő adás.
Pl. FT8-ban tipikusan úgy használják a rádiót, hogy az adott sávban beállítják egy bizonyos frekvenciára (40m-en ez 7.074MHz), és így az összes adás éppen belefér az USB szűrő által átengedett hangfrekvenciás sávba. A rádió esetleges kisebb pontatlansága azt eredményezi, hogy valamennyi vett adás kissé elcsúszik a spektrum skálán. Ha ugyanazon a frekvencián megy a válasz, akkor ez pontos lesz, mivel a hang adásnál és vételnél ugyanannyit csúszik el. Viszont előfordulhat, hogy a szélen levő adás így belecsúszik a szűrő vágási tartományába, így a vétel ott érzéketlenebb, adsánál pedig nem megy ki a teljes teljesítmény.
Előfordul, hogy egy állomás annyira a sávszélen jön, hogy ott már vág a szűrő, de jó lenne mégis ugyanott válaszolni neki. Ilyenkor kicsit odébb lehet hangolni a rádiót, pl. ha 2900Hz-en jön, amit már vág a szűrő, akkor 7.074 helyett 7.075-re állni, akkor ugyanez az adás 1900-ra kerül. Persze ilyenkor az összes alul levő adás kikerül a képből. Emiatt a qso végén célszerű visszaállni a normál frekvenciára.
+10%-kal nagyobbra csinálni, mérni, majd aránypárral "behúzni".
A vörösréz példány (alsó) hulladék hűtéstechnikai rézcsőből, ez a hurcolós. A patinás sárgaréz/ipari ezüst jó tíz évig üzemelt egy Magirus tetején, egy "upgrade" után került le.
Iránymérős antenna után nézegetek már, a rókavadászos jó lenne. Mekkora a kimenő teljesítményük ezeknek a kis szondáknak? Van akkora, mint pl egy kis pmr rádiónak? A térerő mérő pálcikák fullon voltak, zsombékos volt a hely ahol jelezte, aztán meg lemerült. Ja és szakadt az eső. Ilyen piros nejlonyt sem láttunk.
Van esetleg idehaza (akár vidéken) olyan cég, aki régebbi vagy akár mostanság gyártott orosz félvezetőkkel foglalkozik? Pl.: KT827A, Р210В, МП26 stb...
Szándékosan céget keresnék nagyobb árukészlettel. Több típus is kellene, abból is több darab és új, nem bontott példányok.
Irány mérésre nagyon jó a HB9CV féle is. Könnyű, kicsi és jó az előre-hátra aránya. Rókavevőknél ezerszeresen kipróbálva. Állatokra tett jeladóknál, elkóborolt repcsi modellek becserkészésére is praktikusabb a Yaginál.
A pittyegést egy Baofeng uv5r saját antennájával hallottam, elég erős volt a jel még talaj közelben is. Ott lehetett valahol, fán nem volt fenn akadva, az látszódott volna. A radiosondi oldal szinte azonnal küldte az emailt, kb hajnal 2 kor. 9 körül mentünk ki. Erős jel viszont a térképen jelzettől kb 1-2km-re volt.
Eddig is tervben volt, de mostmár csinálok egy kis iránymérő antennát.
Nekem van 1 vagy 2, amin az ernyő is meg van. Ha az ernyő rajta marad, és sík területen ér le, akkor bárhova elvonszolhatja a föld közelében szinte kiszámíthatatlan erejű, és irányú szél, amíg el nem akad valamiben...
Sajnos semilyen idegen nyelvet nem művelek már olyan szinten, hogy levelezzek bárkivel... Kb. 20 éve nem szólaltam meg magyaron kívül más nyelven, ezalatt meg mindent sikerült elfelejtenem.
Szia! Próbáltam már többször is regisztrálni az oldalra, de nem jártam sikerrel sajnos, így mostanra feladtam. A hívójelem adtam meg felhasználónévnek, erre jött az e-mail-emre egy visszaigazoló link, de itt elakadt a dolog... Be nem enged, újraregisztrálni nem enged, mondván már létezik a regisztráció, jelszóemlékeztető szintén nem vezet sehova...
Egy kizárólag vételre készült aktív antenna levezető kábelére rakott ferritgyűrű, vajon mi módon csökkenti az antenna zaját? (A készítő állítása szerint)
A gyűrű közvetlenül a koax felső végére került, közel az antennaerősítőhöz.
Vannak tippjeim, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Az világos, hogy a levezető koax árnyékoló harisnyája képes longwire antennaként összeszedni egy csomó jelet és ez több nem kívánt hatással is járhat, ha bekerül a nagy bemeneti ellenállású erősítő bemenetére. Kérdés, hogy ez a ferritgyűrű milyen tartományban hatásos. Az antenna vételi frekvenciával összevethető frekvencián, vagy esetleg a zajos városi elektroszmog hatását csökkenti?
Ilyen célra alkalmas lehet egy dugasztáp vezetékéről levadászott ferrit gyűrű?
Apropó! Ilyen megoldásban a koax majdnem mindig a tápfeszt is viszi az aktív antenna erősítőjének.