Felvidéknek nem kell felbomlania, egyszerűen csatlakozik az anyaországhoz, oszt jónapot. Slota "úr" meg elfoglalhatja jól megérdemelt helyét a történelem szemétdombján.
Én sokszor magam is megfogom a halat, elég széles a repertoár, többnyire viszek magammal horgászbotot mindenhova és partról is van siker, ha olyan helyre megyek.
Kalamárit egy speciális, oldalán sok visszafele álló tűvel szerelt műcsalival(pilker) lehet fogni mélyebb részeken.Triesztben volt, mikor egy fél vödörrel jött a kikötőben. Fekete-kagylót elég sok helyen találtam már a partmenti sziklákon, ha kiadós, akkor szoktam szedni belőle. Sokkal jobb ízű, mint a tenyésztett. Osztrigát Rovinjban lehet elfogadható áron enni, a közelében tenyésztik.
Halat a legegyszerűbben úgy lehet fogni, hogy egy kétméteres zsínoron levő horogra egy tengerisün húscafatot kell tűzni, a víz alatt snorkizva pedig szétázó kenyérrel lehet odacsalni a halakat. Kilósforma jószágokat is el lehet csípni úgy, hogy szinte kézből veszik ki a kenyércafatokat vagy a sün héjat. .... csak nem annyira finomak ezek a tengeri keszegek, mint mondjuk a tengeri süllő.
A hal általában drága a horvátoknál, de a fehérhúsú halakból még ráadásul keveset is fognak a halászok és többnyire tenyésztettet szolgálnak fel, na az aztán már a rablás kategória.
Hát ez úgy van Puntik drága, hogy a nagy Mo-on belül bárhova is megy a magyar, otthon érezheti magát, mert az ősei földjén jár és olyan nyelvet használhat amilyet akar.
AZT----az koronaval,fizetett a itt vagy cseh-eknel gyartott,edesseg,sajt,sor,meg stb vegett.Felolem vasaroljon,amit akar,csak azt a otthol,vasarlast magyarazd meg majd
Amiota oda jarok mart mindt a delszlav-testverek-hez,meg JUGOSLAVIJA-volt,azt apartman-ba istria-dalmacia-crna gora- harom negy helyen mindig oda,csak mindig mas kor.Az lehet,hogy ezeket a herkentyuket,boltba-veszik,mert most mart itt is vehetek boltba,ilyesmit akarmit ha nincs is tengerunk.Jartam ugyan egy helyre,ez VIS-sziget-,splitg-autozol,most mar a stradan-azt vagy 2-oras hajokaut ,a sziget.
itt egy csalad-nagyon rendesek voltak,volt neki csonakok,halaszhajocska,elmentunk
vele,halaszgatni-a tengeri azert mas,halaszat,mindt a itt megszokott.Azt amit akkor fogott,mindenfele dolgok voltak a haloba-azt sutottek,azt hivtak,megkostolni,meg a dalmat-bor,hozza,remek volt.Egy szer elvitt,egesz Jabuka-sziget-ig,sziklacsucsok,hogy itt valami 6-m capat is fogtak,igy halaszgatasbol,valok nem draga,a vendeglobe-az.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-
Nem voltam benne biztos,hogy a verda mit jelent nalatok ,mert akkor a osszes kozlekedesi eszkozre,a kerekparra,motorra,gepkocsira,szinten ezt irjatok.Es miert gondolod hogy amortizalnak,a szlovak hazafiak,,van valami okuk ra? Pedig,egy fraszt
mart itt lattam olyan,toletek valo-H-matricas kocsit,min a -H-betu ,a szlovak-horvat-szerb-teruleteket is takartaes a illeto,a bevasarlo kozpont elott ,,szlovak-aruval tomte meg a kocsit,hogy mikor elindult alig latott a utra.Bizonyara toletek levo Gardista-vagy hazafi lehetett,akinek tevekenysege ellentetes a nezeteivel.
>>[i]ha nyaron lemegyek a szlav-testverek-hez,ottaniak foznek specialitasokat,mindig megkinal valami tengeri herkenytut,rak,titashal,polip[/i]
Ezek nagyon finom dolgok, de speciel bóti termékek Horvátországban is épp úgy mint világszerte bárhol. Pláne még hozzátéve, hogy a tenger melléke, Dalmácia kultúrája ráadásul nem is a szláv etnikai gyökerekből alakult ki.(A helyiek azért tudják ám ezt, csak a fővárosból érkező belföldi túristák hiszik, hogy az Adria történelmi szláv tenger)
Nagyáruházakban megkaphatod azt az alapanyagot amit eléd tesznek kuriozumként, de ugyanez igaz már Magyarországra is.Sokszor veszek fekete-kagylót, egészen filléres dolog.
Ami tényleg autentikus cikk, az a több különféle helyi halfajta és fekete kagyló.
A halaikkal az a problémám, hogy nem különlegesen finomak és ehhez képest baromi drágák.
Én a süllőt jobban szeretem, főként filézetten sütve és mártásokkal.
(Épp az előbb fűszereztem egy jó oldalt belőle.)
Ugyanolyan zsíros a horvátoknál a disznóhús, mint Magyarországon, ellenben marhahúsra nincs kialakult főzési kultúrájuk, ami nálunk azért eléggé jellemző.
Sok hust enni pedig mart nem igen egszseges,ha nyaron lemegyek a szlav-testverek-hez,ottaniak foznek specialitasokat,mindig megkinal valami tengeri herkenytut,rak,titashal,polip,es hozza szinten tesztat foznek,ez nem zsiros hus
mint amit itt is meg nalatok is esznek.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-
itt ilyen szalas-nak hivjak,hol zene is van,haluska eves kozben zenet halgathatsz kedved szerint.ilyen nepi dekoraci-oval diszitett helyseg,jol nez ki.Mostana-ba ha jarsz sielni akkor BANSKA-BYSTRICA-feleol-DONOVALY-iranya-ba van,-JO ETVAGYAT.
Forro,vizben nem sutheted ki csak megfozheted,-tudomasom szerint,forro viben,fozik,ugy szoktuk mi is csinalni es a ,vendeglok-ben hol latni lehet ahogy csinalja,szinten forro vizbe fozi,etolajjal csak ,ugy meglocsoljak ha jol tudom.
Hozzávalók: burgonya - 0,80 kg liszt - 0,40 kg tojás - 2 db só - 0,05 kg juhtúró - 0,20 kg füstölt szalonna - 0,10 kg tejfel - 0,20 l
A nyers burgonyát lereszeljük, megsózzuk és liszttel, tojással összekeverve galuskatésztát készítünk. Forró vízben kifozzük. Tálalása juhtúróval, pirított szalonna kockával történik.
Igen a knedli,nepszeru erre,de foleg a cseh-ek ,ugymond nemzti eledele-a knedlo vepro zelo-itt pedig a szlovak-bryndzove halusky-a strapacska.
Azt akarom ezzel mondani,hogy itt POZSONY-ba a turita ideny-be ,nem csak knedli evo szlovakot,,,de knedli evo magyart is latni es nem is egyet,ha ugy a vendeglok-be elvegyulsz ,kozejuk,mert nincs senkinek a homlokara irva honnan valo,,csak azt hallani,,meg mindig olcsobb mind otthon,es a sor se a legrosszabb.SZerintem,a mostani idokre,ezek a dolgok izgatjak a embert es nem az hogy,Turul-madar,csak legenda vagy nem.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-