Az idézet nem innen, hanem Az ötös számú vágóhíd-ból való (3. rész)- abban a kiadásban, ami nekem van (Szépirodalmi Kiadó, 1980, Olcsó könyvtár Sorozat) a 64. oldalon.
Nemes László fordításában így hangzik:
"Isten, adj nekem
derűt és nyugalmat, hogy tudomásul
vegyem mindazt,
amin úgysem változtathatok,
bátorságot,
hogy változtasak azon,
aminek megváltoztatására képes vagyok,
és bölcsességet, hogy mindig
megmondhassam,
mi a különbség a kettő között.
Azok között, amiket Pilgrim nem tudott megváltoztatni, szerepelt a múlt, jelen és a jövő."
Az V-VI. ker. Szabó Ervinben van egy csomó Vonnegut (pl. nem tudom, Palm Sundayt honnan akasztasz le máshonnan). Célszerű pl. kivenni, sokáig nem visszahozni, aztán azt hazudni, hogy már rég visszahoztad, akkor a néni összevonja a szemöldökét és annyiban hagyja, hogy elkeveredett a cédula (de lehet, hogy felülkerekedik bennem a jóérzés és visszaviszem a Sonkádi Egyed gazdát).
Van egy csúnya borítójú regény, rá van írva, hogy UTÓPIA kb 10x ekkora betűkkel. Az a Player Piano? Mert az nem tetszett. Kétszer is letettem olvasás közben.
Meg volt itt szó Hellerről. A Something Happened nagyon jó, érdemes megpróbálkozni vele.
Idézet kéne, csak ahhoz meg könyv:(
Ja, persze, hiszen a kedvencem megy fejből: "What makes a man turn his daughter into an outboard motor?"
Kicsit kiestem mar a konyvek idezgetesebol, mert kb. 5-10 eve olvastam oket, legutobb csak a Bajnokok...-ba neztem bele, a film apropojabol, amit vegul is nem neztem meg. ( kicsit nehezen tudom elkepzelni filmen, bar a Mother Night egesz jol sikerult)
(Talan) Kedvenc Vonnegut konyvem, amit asszem eloszor olvastam, az Utopia 14 (meg valami kemenyfedelu kiadasban, Kolozsvar, vagy Ungvar,vagy ilyesmi) ha jol tudom, eredeti cime Player Piano.
Szerintem zsenialis, csodalatos negativ utopia.
Ja, egy rovid idezet a vegere, a legsokatmondobb:
So it goes...
...Egyébként szerintem az idézeted az Isten áldja Mr. Roeswaterből van.. De lehe, hogy azért tűnik így, mert ez a legfrissebb Vonnegut-élményem. A bajnokok reggelijét láttátok filmen?
Zedizded!
Ez miből van? Kékszakáll?
Javaslom, hogy idézni csak a szakirodalomban megszokott módon, a forrás megjelölésével tegyük (cím, kiadás, oldalszám)
Mert pl. nekem itt van az egyik kedvenc idézetem, ami kb. arról szól, hogy Uram adj .... hogy lássam a hülyeséget, hogy lássam az okos dolgokat, és legfőképpen hogy a kettőt meg tudjam különböztetni egymástól.
De nem bírok visszaemlékezni, hogy melyik könyvben van ez!
A másik kedvencem a Bajnokok reggelijéből való, pontosan ezt sem tudom, de olyasmi, hogy hősünk egy nyilvános wc-ben látja a falon: Mi végre vagyunk a világon? vagy Mi az élet értelme?
Erre ő azonnal aláírja: Hogy szeme, füle, szíve és lelkiismerete legyél a világ teremtőjének.
Régebben sokat gondolkodtam, hogy össze kellene gyűjteni "az összes Kilgore Trout novellát", ami ugye sehol nincs leírva (talán csak a Hókusz-pókuszban van egy teljes Kilgore Trout novella, a Tralfamador bölcseinek jegyzőkönyve szépen novella formájában), csak az egyes könyvek történeteiben vannak utalások, rövid összefoglalások sok-sok novelláról.
Ezeket kellene összegyűjteni, az idevágó részeket egybeszerkeszteni (mint ahogy az ókori szerzők elveszett műveit próbálják a többi fennmaradt szerző utalásaiból rekonstruálni.)
Lenne ehhez valakinek kedve?
A Hamvaakék sárkány nekem is csalódást okozott, de a Mester mentségére legyen mondva, hogy kezdő iró korából megmaradt műveit gyűjtötték egybe.
Azóta elolvastam az "Isten Áldja Mr. Rosewater"-t, is és rögtön helyreállt a lelki békém. Egyébként van Vonnegutnak jól sikerült novelláskötete is, a "Majomház", ami - saját maga szerint is - a pénzért írt műveinek gyűjteménye.
Csak a te kedvédért, bár a slagterhouse-t jómagam is kedvelem, meg kell jegyeznem, hogy a legutóbbi olvasmányom tőle, mármint a Hamvaskék sárkány novelláskötet, néminemű csalódást okozott, valahogy nem fogott meg. Persze az is lehet, hogy én voltam rossz passzban, majd ha lesz rá érkezésem, akkor megint nekiesem és végigolvasom, vagy ne tegyem??? Szóval, ha lehetséges indítanék egy kis elméleti vitát arról, hogy nektek személy szerint melyik Vonnegut írás tetszett a legjobban, illetve tetszett a legkevésbé.
Na, előtúrtam, íme. Hosszú lesz, de megéri, persze ti már úgyis olvastátok.
- Tudja, mik a művészek? - kérdezte.
Nem tudtam.
- A művészek - mondta - olyan emberek, akik kijelentik: "Az országomat vagy az államomat vagy a városomat, sőt a házasságomat nem tudom rendbe hozni. De az áldóját, ebből a négyszögletes vászondarabból vagy ebből az A/!-es papírlapból vagy ebből az agyagkoloncból vagy ebből a tizenkét taktus zenéből pontosan ki tudom hozni, hogy milyennek kellene lenniük!"
Na.. szoval levettem a börleszket , hogy
kiválasszak egy jo idézetet , és erre azon
kapom magam , hogy félig kiolvastam a könyvet.
A Vivendi Telecom meg közben számlázza nekem
az időt.
Kedves onobody!
Most talán azt kellene írnom: "Halálnál is rosszabb"
De ugyebár én is "csak" egy nyomorult Vonnegut függő vagyok, aki évente leszedegeti a könyveit a polcról és nem portalanítás céljából...
Mindenkinek szép új évet kívánok!
"Amennyire én tudom, az Úr 2088. esztendejében...
...csak üldögélni kell szépen, és egész nap a számítógépünk billentyűit kell nyomogatni..."
Üdv:
lubos
Az a gond evvel a topiccal , hogy abbol nem
lesz nagy szöveg , hogy igen én is imádom , meg
hogy egyetértek veled , tényleg nagyon jo.
Nincs ellenvélemény , nincs vita.
Persze ez természetes.
"És most, hogy elmondtam a magamét a hazugságokról, megkockáztatom a kijelentést, hogy a művészi hatás kedvéért mondott hazugságok - mint például a színházban, vagy talán Campbell vallomásaiban - magasabb szempontból nézve az igazság legelragadóbb megnyilvánulásai lehetnek."
Milyen rossz, mindig mikor rábukkanok valami szívemhez közeli topikra az behal egy héten belül. Úgyhogy most ennek folyamánya és megszüntetése végett topikfelélesztési kisérlet zajlik éppen.
Írja be mindenki kedvenc Vonnegut idézetét!
Én mindjárt el is kezdeném, rögtön rossz példát szolgáltatva, elkövetve a hibás idézet bűnét, merthogy messze a könyv, fáradt a test meg a lélek vagy mi is az.
"A fasiszta az, aki alsóbbrendű és el lehet hitetni vele, hogy felsőbbrendű. Aztán azt akarja, hogy mindenki más halljon meg."
Szasz onobody, miért kérsz bocs-t?:))
Más.
Láttam sokan nem tudnak könyvet megszerezni. Ha nem is örökre, de három hétre mindenképp kivehető vagy 10-féle KV könyv az elte könyvtárából. Ott a Ferencziek tere felé. Vagy ezt már mindenki tudta?
onobody!
Csak arra akartam kihegyezni a dolgot, hogy igazából nem írtam semmit, de mégis és ez olyan szép! Ezt csinálja a boltba a csaj, ha megkérdi hogy vagy, ugyanezt a doki, ha megkérdi tetszik-e a suli. Ezt csinálom én is mikor épeszü sorrendbe akarok gomokat nyomkodni, de az agyam nem segít. Eleget.
Na ez már végképp fasszág itten.
Kérdésedre válaszolva:
1. de igen.
2. már mondtam.
3. az amire az előző kettő is vonatkozott.
Igen, a csaj Dillinger (?) barátnője volt vagy mi, és igazából Romániából Amerikába került magyar nemzetiség volt.
Ami kicsit azért árnyalja a képet, mert 30-as években Romániában magyar nemzetiségnek lenni... lehet, hogy engem se nagyon érdekelt volna Amerikába érve a helybeli viszkis legendája.
Hmm.... Ez egy kicsit széteső
volt. Szeretem a nyelvi játékokat , de ennek
a mondanivalot inkább erősitenie kellene !
Ugye , ..... , vagy nem ?...... vagyigen ??!!
Vagymi!??!!
ha tulgondolom magam (szigoruan ujbeszel-ul) meg
okes is lehet, mit a csaj csinalt, hisz a krapek, akit feldobott egy korabeli viszkis volt. iyeneket meg nem szeretni. bar vonnegut dumajabol ugy tunt neki szimpi volt (vagy csak a huganak/noverenek?), hat a fene se tudja, arrol meg nem is beszelve, hogy mennyi mindenki unja. persze nem errol akartam irni.
no igen telleg remek ember, nagyon tud irni.
bar szerintem sok olyan resz van konyveiben, melyeket inkabb a maga kedveert rakott belejuk, mint a mienkert. na jo: az enyemert. polodo iyen mikor t'ajdonkepp adatokat mondogat a csaladjarol.
ja es igen, mit tudtok ti errol az allitolagos regi mondasrol, ami valami ekepp hangzik el az idoomlasban: nincs szukseged ellensegre, ha egy magyar a baratod. frakon van ilyen? remelem nincs.
koszi, puszi, csa, mi1mas