Keresés

Részletes keresés

Modrooka1 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 71846

Szia!

 

Majd csak este fogok, mert tegnap nem jutottam el gyógyszertárba:-(

 

Előzmény: _Lilla (71840)
Modrooka1 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 71845

Szia Mozes1!

 

Nekem is 4 petesejtem lett és mind a 4 szépen meg is termékenyült. Ugyan egy nem fejlődött rendesen, de a másik hármat visszakértük. Pénteken tudom meg az eredményt.:-)))

Előzmény: mozes1 (71841)
krisina Creative Commons License 2006.11.15 0 0 71844

a tüsző szerintem 20-24 között van, de javítsatok ki ha tévedek. De lehet a tüsző nagy, ha a benne lévő pete nem annyira fejlett. SzVSZ persze! Igazából, ha már odaáig eljuttok, hogy egy embrió jól osztódik tovább, akkor már bármi lehet. :-) Take it easy! :-)

Előzmény: mozes1 (71843)
mozes1 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 71843
koszi, én is igy gondolom:)) de mit jelent a teljesen érett? mekkora?
Előzmény: krisina (71842)
krisina Creative Commons License 2006.11.15 0 0 71842
Sokszor a kevesebb több! Nekem meg sokszor van sok, de egyik sem teljesen érett. :-( Ha neked négy szuper petesejted van, és miért ne lenne, akkor az már fél siker.
Előzmény: mozes1 (71841)
mozes1 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 71841

sziasztok!

 

Régen olvasgatlak titeket, de elég ritkán irogatok nektek. Most is csak egy kérdésem lenne. A stimulációval sajnos csak négy darab petesejtem nott, ami elég kevésnek tünik az átlaghoz képest. Van esetleg valaki, aki hasonló eredményeket produkált már?  Lehetett ezen javítani esetleg később, mármint egy másik stimulációnál?Pénteken lesz a leszívás, de a helyzetünket nehezíti, hogy érett spermiumunk nincs, csak kezdemények, ezért lett volna jobb egy kicsit tobb petesejt....

Köszönöm a válaszotokat elore is.

_Lilla Creative Commons License 2006.11.15 0 0 71840
Teszteltel?
Előzmény: Modrooka1 (71816)
=***= Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71839
Azt nem is kell, csak használjon!!! :-)
Előzmény: era27 (71838)
era27 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71838
Nagyon köszönöm -***- !!!!!
Meg a többit is. Na nem a szurit, azt nem szabad.
Era
=***= Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71837
Era27 - erről beszéltem: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9146512
noaaa Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71836
Drága Jandek! Köszi a jó híreket! Nagyon drukkolok Nektek, remélem, szerencsésebbek lesztek, mint mi! A lehetőség persze csak elvileg érdekel, most egy-két évig szerintem nem fogok ezzel foglalkozni. Csak tudod (hogyne tudnád), más úgy "nem foglalkozni" vele, hogy közben az emberben dübörög a "soha" és más úgy, hogy "egyszer talán még". Na ezt nem kell magyaráznom itt senkinek.
Előzmény: JANDEK (71835)
JANDEK Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71835
Noaaa! Hát ez hihetetlen! Pont a napokban gondoltam, hogy irok neked,Arra már nem emlékszem, hogy hány támogatott lehetőségetek van, de arra igen, hogy a stimus programot már nem vállalnád. S eszembe jutott, hogy egyszer voltam együtt egy csajjal, akinek már volt egy kislánya, s akkor még egy gyereket szerettek volna. Ő azt mondta, hogy teljesen spontán ciklusban csinálják neki, a végeredményt persze nem tudom, de a te szempontodból lényegtelen, hogy neki sikerült-e. (Remélem, igen) Szóval 100 %, hogy a győri Kaaliban csinálnak ilyet. Ezért feltételezem, hogy a pestiben is . Beszélj velük, és próbáld meg. Ez igy majdnem olyan lenne, mint a fagyis, csak plussz egy punkció. Sok sikert! Várom a hireket. Mi november végén, dec. elején kezdünk ujabb fagyival
noaaa Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71834
Köszi a cikket, nagyon hasznos volt! Ez a dolognak az egyik vetülete. Amiről én is írtam, ott már a punkciónál megvan a kockázat, hogy nem sikerül azt az egy petesejtet kinyerni, majd a megtermékenyítés sem olyan tuti, mint ha 10-12 petesejtet hoznak össze. De ha minden sikerül, a vége ugyanaz, amit a cikk ír.
Előzmény: =***= (71833)
=***= Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71833
Noaa, Fruzsi - nem erről a cikkről beszéltek?

Mesterséges megtermékenyítés - ikerterhesség nélkül

Népszabadság • Dr. Nemes János • 2006. január 10.
Egyre több érv szól amellett, hogy a jövőben a mesterséges megtermékenyítés, az IVF (in vitro fertilization) során egy, maximum két megtermékenyített és osztódni kezdett petesejtet, embriót ültessenek be az anyaméhbe.

Kiderült, hogy a lombikbébi jóval „törékenyebb”, mint a természetes módon „készült” gyerek. Mégpedig azért, mert az IVF során beültetetett embriók, „az ikrek” közül sokkal több hal el, mint amennyi a spontán kialakult ikerterhességekből. Márpedig a „felszívódó” ikermagzatok árthatnak a megmaradt gyereknek is.

Az IVF-nek ez a fokozott kockázata érthető: az eleve valamilyen „hendikeppel” induló terhesség során a legtöbb helyen (nálunk is) több embriót ültetnek vissza, s ezért is többszörösére nő az ikerterhesség valószínűsége. De, mint említettük, a fejlődésnek induló ikertestvérek közül is több szívódik fel!

Ezért – a korábbi gyakorlattal ellentétben – egyre több országban, elsősorban Skandináviában terjed a SET (single embryo transfer), azaz egyetlen megtermékenyített petesejt visszaültetése az anyaméhbe. Így próbálják csökkenteni nemcsak az ikerterhesség, de a „felszívódó” iker okozta problémákat is.

Ez volt az egyik vezető témája az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság koppenhágai ülésének is. Nem újdonság maga a tény, hogy számos spontán fogant terhesség ikerterhességnek indul, ám az egyik embrió a kihordás korai stádiumában, gyakran tünetek nélkül, észrevétlenül elhal. Azt is tudják, hogy az iker elhalása árthat az ép magzanak is. Minél később következik be az elhalás, annál inkább befolyásolhatja a megmaradt gyerek méhen belüli fejlődését, és súlyosabb esetben akár abortuszhoz vagy koraszüléshez is vezethet.

Az embrióbeültetéses IVF után az ikerelhalás rizikója kétszerese a „természetes ikerterhességnél észlelt ikerfelszívódásnak: IVF-et követően minden tizedik, természetes fogantatásnál pedig minden huszadik megszületett gyermeknek hal el – igen korai stádiumban – méhen belül az ikertestvére.” Ezt Anja Pinborgat, a dán fővárosban működő Rigshospitalet nőgyógyásza tízezer, 1995–2001 között IVF-ből született egyes terhességek ultrahangos vizsgálatával egyértelműen igazolta.

Diane De Neubourgf, az antwerpeni Middelheim Kórházban dolgozó belga orvosnő és munkatársai a „másik oldalról” erősítették meg, mennyivel előnyösebb az egyetlen megtermékenyített embrióbeültetéses módszer, a SET. 251 így született, nem ikergyerek adatait vizsgálva kiderült, hogy ezek a lombikbébik semmiben sem különböznek a természetesen úton világra jött társaiktól. Azonos volt az átlagos születési súlyuk és a koraszülöttség aránya is. Nem volt negatív „ikereffektus”.

A mesterséges megtermékenyítésnek, amióta létezik, mindig is örök dilemmája volt az ikerszülés. Az IVF hatására világszerte óhatatlanul sokszorosára nőtt az ikerterhességek száma, és azzal is mindenki tisztában van, hogy ezek az ikrek bizony jóval veszélyeztetettebbek. Dr. Forgács Vince, a Forgács Asszisztált Reprodukciós Intézet vezetője, aki maga is részt vett a dán konferencián, és aki 15 éve vezet IVF-programot, elmondta, hogy az anyát nemcsak az ikerterhesség viseli meg, hanem az IVF-t megelőző, elkerülhetetlen gyógyszeres hormonterápia is. Az ikerszülések jelentős hányada pedig koraszülés, annak minden negatív következményével.

Hogy akkor az utóbbi évekig egy alkalommal miért több embriót ültettek be? Mert így nőtt legalább egy gyerek létrejöttének és kihordásának esélye. Magyarországon például a jog is megengedi három, indokolt esetben négy petesejt beültetését. Ne feledjük, azért az nem véletlen, hogy a szülők az IVF-et választották, hisz anyai vagy apai okok nehezítették, tették lehetetlenné a teherbe esést.

Az más kérdés, hogy közben rengeteg tapasztalat gyűlt öszsze, és egyre jobb az IVF technikája, egyre nagyobb annak esélye, hogy egyetlen embrió beültetését követően is normális lefolyású lesz a terhesség.

Egyre jobbak az IVF-es gyermekek utánvizsgálatának eredményei is. Sőt többen, köztük például Lize Kleunen a brüsszeli Free Egyetemről, kimutatta, hogy nyolcéves korban az IVF-babák intelligenciahányadosa, IQ-ja valamivel magasabb a korosztály átlagánál. Ennek azért nem elsősorban egészségügyi okai vannak: a régóta gyermekre váró anyák motiváltabbak, az átlagnál is többet foglalkoznak gyermekeikkel, ami szellemi teljesítményükön is meglátszik.

Forgács doktor egyetért azzal, hogy nálunk is a SET lesz a jövő. Az IVF, és ezen belül a „szingli” SET technikájának finomodásával egyre kevesebb petesejtet kell és lehet majd visszaültetni, kevesebb embrióval kell „gazdálkodni”.

Előbb-utóbb megvalósul Edwardsnak, az IVF doyenjének álma: egy petesejt – egy magzat – egy újszülött.

Bocsi, hogy bemásoltam az egészet, de oldarahivatkozással sajnos nem tudtam...
chrystine Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71832

Modrooka1!

Igen ez így van, persze vannak kivételek.

Előzmény: Modrooka1 (71816)
noaaa Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71831
Értem, amit írsz, de a jogszabály szövege nem egészen olyan, mint ami különféle értelmezésekre ad alapot. A fagyis beültetésnél akkor azt nem értem, hogy ha nem az EP fizeti és nem is a páciens, akkor ki. Nem hiszem, hogy az intézet jótékonykodna, márpedig a felolvasztással kapcsolatos procedúra kb. 50.000.- és akkor a beültetést, az ultrahangokat stb. még nem is számoltuk hozzá. Biztos, hogy valahol 100.000 - 150.000.- körül van egy ilyen akció, vagy még több. A budapesti Kaáliban eléggé egyértelmű a helyzet, tőlünk kerek perec meg is kérdezték. Az azért elég érdekes lenne, ha nem egyforma a gyakorlat, hiszen ahol nem számít bele, ott annyival több próbálkozása van a párnak. Szóval ez az egész sántít.
Előzmény: manó-71 (71830)
manó-71 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71830

Nálunk az az álláspont, hogy az számít egynek, amikor stimuláció-punkció-beültetés történik, a fagyinál meg "csak" beültetés van, tehát petesejt leszívás nem történik, így a lombikprogram nem valósul meg. Itt a fagyasztásért sem kell fizetni. Intézménye válogatja, ki így, ki úgy értelmezi.

Előzmény: noaaa (71827)
orsiborsi Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71829

én úgy tudom attól még megjön, hiszen ez sárgatest hormon.

Javítsatok ki ha baromságot írok...

Előzmény: Modrooka1 (71816)
orsiborsi Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71828

Szia Era27!

 

Az ösztradiolszinted a hiperstimulációt jelzi. Gondolom ezt tudod.

Az én protokollom szinte teljesen azonos volt a tieddel. És nekem is leállították az első stimulációmat, szintén hiperstimuláció miatt.

Nekem a következő beültetésem sikerült.

 

Ha akarod megnézegetem az én ösztradiolszintjeimet, bár a tiedhez képest az enyém horror magas volt.

Előzmény: era27 (71812)
noaaa Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71827
Én ennek utánanéznék, mert lehet, hogy beleszámították, csak nem tudsz róla. Miért fizetné ki az intézet helyetted, ha nem a TB fizeti? Tehát ha nem fizettél semmit nekik, akkor alaposan feltehető, hogy a TB-re írták. A jogszabályban egyébként eléggé egyértelmű.
Előzmény: manó-71 (71826)
manó-71 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71826
Volt fagyis beültetésem, nem fizettem és nem számít bele az ötbe. Ezért voltam kiváncsi, hogy máshol ez miért fizetős vagy beszámítós.
Előzmény: noaaa (71825)
noaaa Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71825

Fruzsi!

 

Ha megtudsz valamit, mindenképpen értesíts bennünket is. Nekem is azért tett bogarat a fülembe, mert még maradt két ingyen próbálkozásunk (már ameddig állambácsi le nem faragja), és azt gondoltam, miért ne lehetne így megpróbálni, hiszen semmi kockázat nincs benne. Ha meg nem sikerül, akkor nem sikerül. De olyan "kellemes" volt ez a fagyis próbálkozás, alig kellett menni, no gyógyszer, kevesebb para... :-) Amiről meg szó van, az végülis "csak" egy punkcióval több, az meg kibírható. Nekem is totál rendben van a peteérésem és végül is sokan vannak, akiknek stimuval is csak egyet tudnak nyerni.

Én egyébként a budapesti Kaáliról hallottam konkrétan. Írtam is mailt, de visszajött. Majd még próbálkozom.

 

Ami a fagyis támogatását illeti, akármit mondanak egy intézetben, a választás mindig a betegé, hogy kéri-e a beszámítást az 5-be vagy sem!

manó-71 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71824

4 inszem, utána egy lombik, akkor volt fagyi is kettő, és a mostani a második lombik, most csak egy visszaültetés volt, eredmény pénteken.

Lányok! Kérdeznék valamit. Néhány hozzászolás volt már avval kapcsolatban, hogy ha a fagyis babák beültetését fizetitek, akkor az nem számít bele az 5-be.

Nálunk a fagyis babákat nem számítják bele. Ez akkor nem egységes?

Előzmény: Ágica75 (71822)
fr.uzsi Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71823

noaaa!

Ilyenről már hallottam én is, de nem tudom, mennyire urban legend. Egy beszélgetést mindenképpen megér a dokiddal. Hátha vevő a kezdeményezésre, és miért ne lenne az? Az meg tényleg így van, hogy a svédeknél csak egyet ültetnek vissza. De úgy tudom Németországban is egyre inkább ez a trend. Az a helyzet, hogy most bogarat ültettél a fülembe. Lehet, ha legközelebb megyek Tapolcára, megkérdezem én is a dokimat. :) Olyan elegem van már a stimukból. A peteéréssel meg hál'istennek nincs gond nálam, és a nyh-m is mindig szép vastag spontán ciklusban is. Szóval bepróbálkozom azt hiszem. Legfeljebb elhajt.

Előzmény: noaaa (71821)
Ágica75 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71822
Szia Manó, és Te hanyadik lombik kísérletnél tartasz?
Előzmény: manó-71 (71817)
noaaa Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71821

Sziasztok!

 

Lassacskán én is"kikopok" újra ebből a topicból, mert úgy érzem teljesen sikerült túltennem magam a fagyis kudarcon. A babatémát ezennel levettem a napirendről, mert most úgyis annyi más dologgal kell foglalkozni (iskolaválasztás stb.). Hála Istennek:-))). Még csoda is történhet, ha már nem parázik az ember... Mégis van egy kérdés, ami elméleti szinten azért furdal egy kissé, mert a napokban egy ismerősöm elpöttyintett egy mondatot. Mégpedig azt, hogy van, ahol gyógyszeres stimu nélkül megkísérlik leszívni azt az egy tüszőt, ami normálisan érik és azt termékenyítik meg illetve ültetik vissza. Az esélyek persze sokkal rosszabbak, de akinek már van gyermeke és nem akarja bevállalni a gyógyszerezést, annak azért egy halvány sugaracska. Olvastam, hogy a skandináv országokban nagyon gyakran már csak egy embriót ültetnek vissza normálisan is. Tényleg van ilyen, vagy valamit félreértett a lány, aki mondta? Fruzsi kedves, Te nagy szakértő vagy, mit tudsz?

_Lilla Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71820
Szerintem ismeteld meg holnap reggel a tesztet, es ne add fel !!! Nekem szerdan a 20as mar kimutatta es penteken a vervetel is igazolt. Remelem neked is szerencset hoz a szerda :-))

Lilla
Előzmény: Modrooka1 (71815)
Mmné Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71819
Hello!
Nem lesz kivizsgálás csak elbeszélgetés.Legalábbis nekem úgy volt.Nem kell izgulni!
Megy minden majd mint a karikacsapás. Én most nagyon peches vagyok.A beültetés után pár napra vírusos hasmenést kaptam.Csütörtökön tudom meg az eredményt, de a dokim szerint ne számítsak semmi jóra.
Üdv.
Előzmény: Era71 (71818)
Era71 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71818
Szia :)
Köszönöm a bíztatást :) Nagyon várom már a holnapot, szeretném minél előbb elkezdeni. Sajnos nálunk az inszemináció nem jöhet szóba, mivel a férjem spermaképével van a gond, Őt már kivizsgálták.
Az első alkalom csak elbeszélgetés, vagy már vizsgálatokat is végeznek?

Era
Előzmény: Mmné (71730)
manó-71 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 71817

Én is BMC-os vagyok és nagyon megbízok mindenkibe. Kedves, segítőkész a személyzet, mindenkihez van egy két jó szavuk. Igaz, hogy sokat kell várni, de addig mehet a tapasztalat csere a többi várakozóval. Eddig minden kérdésemre kimerítő választ kaptam.

Szerintem nagyon fontos, hogy számodra szimpatikus legyen az orvos, mert hát amin keresztül megyünk, ahozz a feltétlen bizalom alap feltétel. Mert ha minden vizsgálatra gyomorgörcsel, félelemmel mész, akkor kár ott folytatni. Menj el náhány intézetbe, nézz körül, érdeklődj nyugodtan, szerintem mindenki segíteni fog. Amelyik intézet, orvos a legszimpatikusabb, válaszd azt.

Én azért választottam a BMC, mert itt minden vizsgálatott egy helyen, max. kórházon belül, TB-re elvégeznek, de elsősorban a személyzet kedvessége, embersége volt a mérvadó.

Előzmény: Ágica75 (71800)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!