Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
1989-ben Nagyatádon voltam sorkatona , az ütegünkben 6 db D-344 Csepel teherautó volt , 4 db HT-s rendszámmal ,2db viszont HP-s rendszámmal. Mindegyik platós teherautó volt.
Ez egyértelműen D-344 (bár a marmonkannákat nem értem, mert szerintem a pótkerék fontosabb), viszont vajon miért lehet HP-s. Az mondjuk D-352-re jó lenne, de D-344-re furcsa.
A kép Budapesten, az akkori Lenin körúton (1950-90 időszakban, ma Erzsébet körút) a Dohány utcánál, a Horizont mozi (a mai Horizont Coffee) előtt készült.
Jellegzetesek a manapság is ugyan így kinéző oszlopok és az íves "mennyezeti" rész.
Kár, hogy megint nem sikerült eltalálnod a típust.
Pár nappal ezelőtt, 62754 sz. hozzászólásomban elég részletesen leírtam, hogyan lehet a Moszkvics 402 - 407 - 403 típusokat egymástól egyszerűen és biztosan megkülönböztetni. Ajánlom szíves figyelmedbe.
Milyen jó mulatságok adódtak az egyes reklámbetűk kialvása következtében. Bár nem jut eszembe most egyetlen konkrétum sem. Vasútállomások esetén akár zavart is okozhattak: ALSÓGÖD.
BY rendszám 1985 körüli,ez egy régi busz épített replika valami IFA vagy akármilyen alvázon.Gondolom az autóbusz kategória miatt kötelező a jobb-bal tükör,meg hát értelemszerűen nyílván amúgy is kell a két tükör.
Kedves Olvtárs! Megvannak-e még a vasútfotók? Ha igen, akár fizetnék is értük. Életem a vasút, MÁV nyugdíjas vagyok. Azóta is vasúti kutatásokkal foglalkozom (múzeum, levéltárak, irattárak). Ha kell, a kukából is kiguberálom, ha nem áztak el.
Ja és még örülhetünk, hogy nem "Vilszto" lett a kopejka neve! 1970! A Zsiguli hegy méltóbb megnevezésnek bizonyult. A másik agyontesztelt autó a(z) R16 volt! Nem vált be. Pedig indíthattak volna egy Samara szerű szörnnyel. Na bumm...
Pedig roppant egyszerű: A 407-eseken a bódé oldalvonalában fut a díszléc, a 403-on pedig kettő van párhuzamosan. Előbbin midig teli a hátsó lámpa, majd bejött a fém "lámpatok". Szemből meg ordít a különbség. Amúgy a 403 egy átmeneti típus a 408 előtt. A Lada-Zsiga téma persze univerzális, láttam 2107-es csomagtartófedelén жигули 1500 л emblémát is anno. De "classick" módon nálunk a 76 utáni szériák már Lada jellel jöttek. Tehát az I-s U-s Zsiguli, aztán Lada. Persze ez nem szentírás, főleg nem egy isteletlen korból! Áldott békés karácsonyt kívánok mindenkinek!!!
Sőt. időrendben: 402 - 407 régi - 407 új - 403 sorrendben követhetők a változások.
402: elöl 2 vízszintes fémcső a hűtőrács, oldalán nincs vízszintes díszléc, a hátsó kerék előtt van egy ferde (majdnem függőleges) keskeny díszlemez.
407 régi: hűtő megegyezik a 402-esével, oldalán díszléc fut végig (elöl és hátul lehajló résszel), míg a 402-es hátsó kerék előtti lemeze már nincs rajta. (A díszléc alatti teljes felület általában világosabb színre festve.)
407 új: a hűtőnek csak a kerete maradt meg, azon belül egy átlyuggatott fémlemez fedi az egész felületet. Díszléc: mint a 407 régin. (A díszléc alatti teljes felület általában világosabb színre festve.)
Egy idő után a hátsó lámpa annyit változott, hogy az alsó részébe beépítettek egy kör alakú prizmát (sík körfelület, ami kiemelkedik a lámpa domború felületéből).
403: hűtőrácsa teljesen új (széles vízszintes csíkok, melyek az oldalfalra is kissé bekanyarodnak), oldalsó vízszintes dupla díszléc (lehajló rész nélkül, csak a két léc közti keskeny sáv van általában világosabb színre festve), a hátsólámpa pedig nem függőlegesen, hanem ferdén áll (hátrafelé erősen lejt), míg a lámpaüvegeket itt nem krómozott, hanem karosszériaszínre festett pántok veszik körül.
Igen, a Z tartományban jött a váltás. 1977. 11évvel a 124-es után... Én imádom a Ladákat de a helyükön kezelve "őket"! Azon a megcsinált Skodán (1980) is egy korábbi 120L maszk van. A hozzák eljutott 105S modell minden díszlécet nélkülözött! Még az első ülés sem volt dönthető stb. Béke!
Én úgy tudom, eredetileg Zsiguli lett volna a név mindenhol, a Togliatti melletti Zsiguli-hegy után, csak aztán úgy gondolták, ennek nem jó a hangzása (állítólag a döntéshozók szerint nagyon összecsengett a dzsigolóval), így a nyugati piacokon lecserélték Ladára, egy szláv istennő után.
76 végén volt váltás. ZO-s 77-es kombink már Lada volt. Megjegyzem, hogy a nyugati piacokon mindig Ladák voltak, a Szovjetunióban meg mindig Zsigulik, még a kockák is. Miért volt névváltás a keleti piacokon? Én nem tudom.
311, és 900-as, 1958-ig, mert még a tapsolós (kétirányba törlő) ablaktörlője van. Az eleje törve volt, rosszul áll a nem rávaló, későbbi lökhárító, és a motorháztetőről hiányzik a Wartburg felirat.
Csak 407-es Moszkva van a képen. Nem bántásügyileg írom most ezt. De hatalmas kár az 1977 előtti Vaz-2101-eseket Ladázni és a Trabant-601 limousin is istentelen modorosságnak számít az autós berkekben. (A moszkovics sor a köv. volt: 400-401-402-407-403-408-412-2140.) Logikailag bukfenc... de így volt. Ebben a kombik és a furgonok, Izs specifikációk nem szerepelnek! Nem akartam ünneprontó lenni de ez már kifakadt. A Gaz-M20-Warszawa-M20 tévesztés még oké... de a többi műsorosan már kicsit sok!
Kb. egy hónapja beszélgettünk itt, ugyanerről a témáról.
Ime :
Ma vita támada a társasház kukáinak környékén.
Három nyugdíjas hol vitázzon ha nem az udvaron +7 fokban, a kukák körül......................:-(((
Végül lehívtak engem negyediknek, legyek békebíró.
A házban elhalt egy bácsi.
Utolsó 2 évét már nem élte itt.
Most lakását eladták.
Az új tulaj (kb. 30-35 éves) rendezkedik.
Lakást kiürít, felújításhoz előkészít, stb.
Hívott handlét az elvitte a bútorokat, ruhákat háztartási felszereléseket.
A bácsi nagy fotós volt.
Leginkább vasút és hajó fotós.
Hátrahagyott 7-8 nagy költöztető doboz fotót.
Vonatokról, hajókról.
Kb. 4000-6000 db.
Az új lakástulaj felhívott 5-6 telefonszámot, múzeumot, ezt-azt, elhajtották.
Most levitte a kukák mellé.
A három ráérő nyugdíjasunk ezen felháborodott.
Számonkérték.
Még csak nem is udvarias hangnemben:
- Hogyan merészeli kidobni ?
- Kálmán bácsinak ez a gyűjtemény az élete volt!
- Biztos kell(het) valakinek!
Stb.
Amúgy nem kell senkinek.
A legfőbb vita téma meg az lett, hogy a fényképek műanyagok e vagy papírok, hogy a kék fedelű kukába kell dobni vagy a sárga fedelűbe ?
Lementem hozzájuk.
Nem tettem igazságot.
De ott eszembe jutottak az itteni olvtársak akik kb. 1-2 hónapja írtak, ide, saját hobbijukról, hogy szerintük ha meghalnak a gyerekeik még nem, de az unokájuk ki fogja dobni a szemétbe a nagypapa szarjait.
A próféta szólt belőletek.
Nem tudom melyikőtök írta, de beteljesült.
Mással, de beteljesült.
A Kálmán bácsi vagy 40-50 évig fotózta a vonatokat, hajókat.
Sok ezer kép maradt utána.
Mivel senki se veszi át, az új tulajnak (aki nem rokona) nem maradt más dolga mint kidobni.
Kulturált válaszát köszönöm, Gordon úr. Ritka az ilyen elegáns reagálás manapság. Sajnálom, hogy elragadtattam magam és Önre támadtam az SC meg az AY kapcsán, valamint egy teljesen mellékes nyelvhelyességi kérdésben. Elnézését kérem.
A Rootes Arrow angol cégegyesülés valamely márkája: Hillman Hunter Estate, vagy Sunbeam Vogue Estate, vagy Humber Sceptre Estate. Ugyanaz a kasztni, más motorral (1300 - 1800 kcm) és más orral. 1966-79. közt gyártották e típusokat.
Én úgy tudtam, hogy csak a legelső széria volt kormányváltós. Annak pedig nem a szélvédő előtt volt a hűtősapkája, hanem közvetlenül a hűtőrács fölött. Az általad belinkelt cikkben is olyan fehérkormányos műszerfal van, ami nem kormányváltós. (Ugye nem a kéziféket gondoltad váltókarnak?) Majd délután rakok fel képeket, ha gondolod.
Na ez a Losonczi egy igazi nagy sötét p.... állat volt. A szülőfaluja közelében, a barcsi Otp-ben csinált egy gusztustalan műsort anno. Ismerőseim sokáig emlegették. Nem kis undorral.
Se az A és AA rendszámok kiadására alkalmaztunk egy egyszerű világlátású, igen humoros, szenvedély betek urat/elvtársat.
Ez amúgy egy nem szeretem munka volt.
Senki se szerette mert nagyon precíz bonyolult irat munkát követelt, és köszönet soha nem volt benne.
Az MszMP Kb. is használt A rendszámú autókat bár keveset.
A többség mégiscsak a miniszterek, miniszterhelyettesek és állammtitkárok illetve a törvényi fogalmazás szerint : hasonló jogállású személyek részére lett kiadva.
No ott már volt gubanc bőven.
Emberi gubanc is és hatósági gubanc is.
Például több tini fiú csoport saját (kisfüzetes+golyóstollas) megfigyelések alapján komoly DT-s adatbázist hozott létre magának.
Nyilván nem a KGB-nek (azok ha akatrák megtudták ugyanezt hivatalból) nem szorúltak rá kicsi fiú baráti társaságok hobby gyűjteményeire.
De volt.
Kétségtelen.
Több ilyen csoport is az 1970es évek második felében.
A különböző elhárító szolgálatok próbálták ezeket a kis fiú csoportokat felkutatni, előállítani, valami féle ellenséges tevékenységet rájuk bizonyítani, majdnem nulla sikerrel.
A bíróság az esetek 99%-ban felmentette a fiúkat.
Egyszer viszont mi röhögtünk.
Losonczi Pál Az Elnöki Tanács Elnöke valahol meglátta útközben a képen szereplő DT 00-01-esforgalmi rendszámú amerikai (USA) nagykövetséghez tartozó autót.
Megkérdezte kié, mit csinál vele a használó?
Letört mint a bili füle, mikor közölték vele, a budapesti USA nagy követség gazdasági felelőse (beszerzője) jár vele.
Se egy nagykövet, se egy követ, se egy első beosztott, se egy attasé. hanem csak a gazdasági vezető.
de Ő akkor kitalálta, hogy az Ő állami kocsiján az A 00-36-os (?) rendszámot cseréljük le az A 00-01-es rendszámra.
Az összes magyar titkosszolgálati személy védő megpróbálta erről lebeszélni.
Nem sikerült.
Pár hónap huza-vona után meg kapta az A 00-01-es rendszámot.
Jó két évig azt használta.
Jó két évbe telt mire elmagyarázták neki meg más jogosultaknak, hogy nem véletlenül nem adják ki az :
Emlékszem, amikor a Röppenytyűben 1978-ban árultak 5 db bordo dízel (!) M-24-es "új" Volgát.
Mindenki jól megnézte.
Mindenki okos volt de nagyon.
Ott álltak jó 2 hónapig, mert még nem volt típusbizonyítványuk.
Megjött a bizonyítvány, azután egy nap alatt eladták az összeset.
Akkor meg az állandóan ott tanyázó (egyáltalán nem becsületes) nepperek nagy felháborodást csináltak, hogy nem irányított eladás történt (azt szerették volna) hanem egyik reggel csak kitették rájuk az ELADÓ táblát és kb. délre elkelt mind.
Mint már többször elmondtam itt, én nem minősítek senkit, sem plusszokkal, sem mínuszokkal, (mert nem érdekel ez a rendszer, sem adok, sem kapok irányba) inkább nyíltan leírom a véleményem. Bár nem nekem címezted, de én nem veszem magamra a "duzzogásod" (még ha esetleg úgy gondolod, hogy kellene, akkor sem).
Viszont:
Poldy bácsi után szabadon: Csak a hangnem, ez a hangnem, ez nem hiányzik ide (sem).
Volt itt már olyan veterán is, aki "mindig osztotta az észt", a neki nemtetszőkbe pedig mindig megpróbált hasonló hangnemben belekötni. Aztán egyszer csak megunták a fórumozók és őt is kiosztották (de el nem zavarták). Ha jól emlékszem, az egyik agresszív kirohanására egyszer közel húsz mínuszt is kapott. Pedig egyébként jó dolgokat publikált. Megsértődött ő is és ahelyett hogy megváltozott volna, azóta inkább nincsenek hozzászólásai.
/Nevesíteni nem szeretném, de sokan tudják kiről van szó. Azóta kicsinyes bosszújaként én is minden, bármilyen hozzászólásomra megkapom tőle a magam egy mínuszát. Ami viszont engem nem érdekel. Sose legyen neki nagyobb élvezete!/
Az a valóság, hogy 2008-tól működik ez a fórum (eddig nélküled). Ha nem akarsz bizonyos okokból publikálni, az a te döntésed lesz. A fórum azért majd fog működni továbbra is.
2107es 1.7i egyszer találtam a hahun. Nivát engedték hazánkba sokáig, a kockát nem. Már az 16oo as is sokkal erősebbnek tünt, s nem a 3+ lóerő miatt, hanem a nyomatéka volt lényegesen nagyobb az 15oo asnál.
Kár, hogy lemínuszoltatok. Akartam föltenni egy rakás jó minőségű, sehol nem publikált színes fotómat a rendszerváltás környéki utolsó szériás, rövid életű, ritka rendszámokról, köztük kormányőrségi és protokollautókról, rendőrségi és tűzoltósági parancsnoki kocsikról, de így... Sajnálhatjátok. Ja, Gordon, te pedig tanulj magyarul és próbáld meg, ha nehezedre esik is, egybeírni azt, hogy "modellvilág", a helyesírás legelemibb szabálya szerint.
Az tény, hogy egy budapesti helyijáratú autóbusz igénybevétele más, mint egy patyolatos, vagy bútorszállító teherautóé. Vagyis, ami busznak már öreg, az még elmegy ilyen naponta pár tíz km-t futó járműként. De a bútorszállítóvá való átépítését értelmetlennek vélem.
És ha nem a kredencből veszik ki a villát, hanem a meggörbült, használhatatlan villát a szemétbe dobás helyett késként hasznosítják? :)
Még egy dolog, és hagyom a témát.
A két képet jobban megnézve, talán a YA-21-51 lehet a később felbukkant jármű:
- szellőzők elhelyezkedése
- kerékjárati ív nem folytonos, van benne törés
- alsó tároló(?)doboz
- lemezek találkozása a kerékjárati ív tetejének vonalában
Ezek a részletek mind különböznek a YA-21-49-nél, valamint annak a fülke teteje sincs egybepítve a doboz résszel, de ez sajnos nem látszik az 51-es régi fotóján.
Ez a kép érzékelteti, hogy a Csepel D 710 alvázra rakott bútorszállító felépítmény jóval nagyobb, mint ami az Ikarus 30-ra felépíthető. Egyébként minden bizonnyal ugyanott készülhetett a busz átbarkácsolása.
Az egész engemet arra emlékeztet, mintha valaki odahaza a keredencből kivett villát kiélezné, hogy aztán késként használja.
Hát, ez a kép valamikor '72-'75 közt készülhetett, szóval jó messze még a rencerváltástól, viszont még épp azelőtt, mielőtt a Trabant- és Zsigulidömping elárasztotta volna az országot. Fiat 500-as volt nem kevés. Commodore volt jópár állami, bár azok nem kétajtósak voltak. Az Amit én sosem értettem, mert sem nem volt szép, sem igazán jó kocsi.
Egyik ismerősöm 1964 januárjában vett egy BMW 501-est 10 évesen roncsként .... Volt vele kaland mire vizsgaképes lett az autó . A mai napig használja - jó választás volt !
A képen egy vegyeshasználatú (Towos, nem körablakos) ZUK modelje van, az pedig nem kaphatott busz rendszámot.
Abban a személyszállító ülések hátul két oldalon, az oldalfara felhajtható padok voltak.
A MACIVA-nál is volt egy ilyen, sokat jártam vele. (Tettem bele négysebességes Nysa váltót, az üa. normája meg maradt a régi, így több volt a megtakarítás.)
A magánszemélygépkocsi-rendszám meg azért sem jogos, mert a modellen rajta van a MÁV logója.
Volt belőle kettő is, egy kék,meg egy bordó,mindkettő ősmagyar,az egyiknek BD-s volt az első rendszáma,a másikéra nem emlékszem. Most meg egy Special karosszériást restaurálgatunk az olasz társamnak. A trieszti püspök autója volt.:-)
1500L is lehet,ugyanez a kaszni,de csak 4 hengeres. Az 1500 L,1800, 2100, 2300 négyesből a 2300-ast volt a legkönnyebb megkülönböztetni,mert annak 4 első lámpája volt a többi két lámpájával szemben és dupla díszléc volt az oldalán. A 2100-es és az 1800-as első sorozata még fekete felnikkel volt-persze ez nem mérvadó,hiszen átfesthették őket- de a képen valószínűleg vagy 1500L,vagy 1800-as látható.
Elsőre nekem a legkevésbé sem volt egyértelmű, hogy nem magyar rendszám (ezért is kérdeztem rá), de neked, aki az AV-t AY-nek nézed, nyilván sokkal jobb a szemed. Mindenesetre sajnállak, ha annyira korlátolt vagy, hogy egy magyarhoz nagyon hasonló rendszámot és a róla való diskurzust azzal söpörsz le, hogy a topik szempontjából (sic!) nem releváns miközben a tényleg irreleváns hozzászólások úgy hemzsegnek itt, mint a döglegyek.
Ez az rendszám a Ladán AV lesz, nem AY, méghozzá egy ATI oktatóautón, rajta az ATI-ra jellemzően a motorház bal elejére tett T. Az ő kocsijaiknak volt egy időben az ATAX tartományból kiosztott fekete rendszámuk, de az AY nem volt benne. Vagy ha mégis létezett inverz AY, bizonyító erejű fotó(ka)t kérünk, mert ez nem az.
Igazad lehet. Nagyobbnak is tűnik, mint a magyar, az 5-ös formája egész más, az első kötőjel hosszabb. Volt is "SC" területkódjuk. Hasonló (csak sokkal robusztusabb) volt még a portugál rsz., de hát azok nem jártak Polskival...
Fortepan 198832 sz. képén inverz (fekete) ''SC'' rendszám látható egy Polski 125-ös kocsin, tehát személyautón. S-sorozatot (pl. "SC"-t) eddig csak tgk-kon, furgonokon és talán mikrobuszon láttam, de mindig fehér alapon. Mi lehetett ez, milyen szolgáltatói üzem? A kép 1975-re van datálva, de sztem későbbi, 80-as évek lehet.
Két másik dolog:
1) Írták korábban, hogy "AY" volt inverzben is. Hol van erről az említett a fotó itt a fórumban? Képtelen vagyok megtalálni.
2) Állítólag létezett "RS" rendszám is, ráadásul inverzben, de ilyet az R-szériát kisajátító rendőrség tudtommal sohasem használt. Van róla kép a weben (http://users.atw.hu/adamveszner/hungary_en.html), de sem a formája, sem a betűi nem szabványosak, kamunak látszik. Tud erről valaki bővebbet?
Repülőgépek hidraulikus rendszereinek ellenőrzésére és beállítására szolgálnak, repülőtéri és tábori repülőtéri körülmények között.
A rendszerek ellenőrizhetők hidraulika olajjal feltöltve és olaj nélkül is.
A szerkezet három különálló fő hidraulikus rendszerből áll, amelyek egyidejűleg képesek három különálló repülőgép-rendszer nyomását biztosítani, vagy kombinálhatók egy vagy két repülőgép-rendszer hidraulikus nyomásának biztosítására.
Nálunk is volt a Volán 10- nél 4db DIZIL billencs. Nagy szöröncse hogy nem húzhatott pótkocsit, mert úgy sem bírta volna. Majdnem 2 évesek voltak, amikor rákerültem, azok már DAC motorral kerültek oda új korukban, talán 1983-ban érközhettek. Möntek azok elég jól, de föleg a hangjuk miatt szerettük őket. Homokbányában hamar kirugták magukat, es lehetött kihúzni a lyukból.
Taszáron is volt 2 Roman motoros Zil,azok rendszeresen jártak fel Pestre pótkocsival és a sofőrök nagyon dícsérték őket. Az egyiknek megpiszkálták az adagolóját,az kormolt,mint az állat,de ment is. A sofőr rendszeresen "keresztbe rakta" üresen, imádott szerepelni vele.
Ahol én dolgoztam,ott két verzió volt a diesel átalakitásra,amit hivatalosan is engedélyeztek,államilag támogattak.Az Ifa motoros verzió,a Volán által,mint irtad is-ahol egyébként is futott sok Ifa,ott volt reális dolog.Ám az átalakitás tapasztalatai,az Ifa motorok egyéb nyűgjei,a végeredmény értékét nem tette nagyon vonzóvá..a cégűnk kettőt rakatott át ilyen motorra a szomszéd volánosokkal-de azután mi lett velük,nem tudom,mert gyorsan,szinte a bejáratás után ezek a gépek elkerűltek külhoni munkára-mi ezeket már tovább nem láttuk..
A romános verzió a debreceni afit által átépitett megoldás volt-hat henger,pörgősebb motor,kiegyenlitettebb járás,nagyobb végsebesség-minden papiron jobbnak mutatkozott.Papiron-mert a minekűnk juttatott motorokkal nagyon sok baj volt-nem indul,füstöl,gyenge,kőpi a vizet..stb.Nem tudom,más cégeknél ez hogyan volt-nekem ez az általam használt katonai gép üditő kivétel volt..a civil verzióhoz képest..
Szutyok dakota volt a becenevük felénk civilben-1985 körűl kezdték átrakni nálunk ezeket a románokat-de nagyon gyorsan kikoptak,pont a hihetetlen sok bajuk miatt-91-ben már nálunk nem is volt belőlük-pedig magára az alapjárműre igény és szükség lett volna..
Román motor-mint mondtam,ugyanilyen motorok -ránézésre-voltak Renault teherautókban is,majd később turbósban is-és azok jók voltak-meg voltak az Aro teherautók,azokban is volt "nyugati"verzió-azok sokkal jobbak voltak a mi verzióinknál..
Ezért volt,hogy a mi román motorjaink nem ugyanazok,mint a máshová gyártott román motorok..
Azért,hogy megint ne offoljak itt ennyit-pár rendszám a romános átalakitott gépeink közűl,csak ugy emlékezetből..
FN 42-50,52,53,55,58 FO 30-58 FS 54-02..ezek mind KCR-5000 darusok voltak..
Volt egy ilyen Dizillel személyes kapcsolatom is-a HP 55-75 rendszámú egy darabig a nevemen volt-Kaposvár 1991.Én ismertem a tipust civilből-ez az enyém más volt.Talán a sereg miatt jobb román motorokat raktak bele,mint a civilekbe-mert ez az "enyém"egészen jó volt-a civil verzióhoz képest.Annyira,hogy simán elhoztam volna magamnak,mikor leszereltem,de nem adták..
Ez a miénk ponyvázott kivitel volt,és mindenre,amihez a tipus teherbirása és mérete illett,hassználtuk is-legtöbbször személyek szállitására,ha nem kellett a terepjárás képessége-akkor ment a Cs-344 inkább..
Ami baja volt.mint tipushiba-a motorblokk anyaga igényelte volna a belevaló fagyállót-de nem adták bele azt,ezért rozsda képződött és ez a hűtő átjárhatóságát csökkentette annyira,hogy az alsó vizcső képes volt a szivástól összehorpadni,felűl meg kitolta a vizet..ez a baj civilben már általam ismert volt-mig nem főzik meg miatta a motort,addig a hűtő kivesz,kimos,vizcsőbe horpadásgátlóként egy drórból tekert spirál betesz-és a "hengerfejejes"-nek kikiáltott motor már nem is fujta a vizet..természetesen amikor már megfőztek ott mindent,akkor már mindegy volt..
Ez az enyém képes volt rá,hogy a balatonföldvári emelkedőbe ötvennel belementem,szabályosan,azt a tükörbe látom,előzni kezd egy kamion hegynek fel-na ne már-ez a gép meg képes volt az emelkedőnek ötödikben ugy gyorsulni,hogy a végén kiforgott nyolcvanötig,óra szerint,az volt a vége-civilben ugyanez a tipus ott talán négyben,ha felment-üresen..szóval ,egészen jó gép volt ez ami nekem jutott.M7 érdi emelkedő lassulás nélkűl ment neki..
Persze,nem öt tonna.max pár emberrel a platón..
Előtte,sem azóta sem találkoztam ilyen Dizillel,mint ez volt..
A románoknál ez a motor Saviem motor néven is futott-aztán később Renault teherautóban láttam ilyent-állitólag a románok gyártottak a csigaevőknek ilyen motorokat,de ezt csak ugy hallottam-ha ebbe a nevezett gépbe is ilyen,nyugatrománoknak szánt motor volt,az lehetett esetleg a minősége miatt-mert a civilbe rakott motorok egy nagy kakik voltak..
Bocsánat a sok off-ért-de a képet látva mindjárt az "én"szeretett autóm ugrott be..ezért voltam ilyen terjedelmes..
Ez egy DKW Junior/F11 alulnézet. Az első fékek, a dobok jól látszanak, többek között a rugózatlan tömegek csökkentése érdekében, belül kaptak helyet. A kétajtós felépítmény és a jellegzetes íves hátsó is árulkodik+ a benzintank.
"A Renault 5 turbo, egy igazi méregzsák volt a korábbi autókhoz képest, amivel itthon 1985-ben lettek bajnokok. idézi fel András, de ezekről még személyes élménye nem volt.
Ez az autó a következő évben Németh Pempő Lászlóhoz került, mert apu beülhetett a kor egyik vadállat kocsijába a B csoportos Audi Quattroba. Ez mind erejében, mind kiállásban(kiemelt képünkön is) a világ akkori egyik legjobb autója volt. Nem is voltak képesek sokan elvezetni biztonságosan, ezért a sok baleset miatt be is tiltották a modelleket, így apu is csak rövid ideig mehetett vele. említi a valós történéseket András
Aztán márkát nem váltott autóban, de cigarettában igen ( ), mert 1986-87-ben a kameles A csoportos Audi Quattro következett. Ez ismét olyan autó volt, amivel komoly nemzetközi eredményeket lehetett elérni. Ekkor gyakorlatilag csak külföldön versenyeztek Jánossal. idézi András az újabb autóváltást.
Most az újabb váltásnál maradt a cigaretta, viszont az autó márkája változott. 1988-tól a kameles festés átkerült egy Lancia Integralera Egy újabb fenevad, amivel apu versenyezhetett. Ezzel a típussal ismét bajnokok lettek itthon 1990-ben. Ez volt az utolsó abszolút bajnoki címe. idézi sóhajtva András az utolsó itthoni nagy diadalt.
Részemről van rá igény. Tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy hogyan alakult át az évek során a Skoda Spartak/Octavia/Felicia műszerfala - és teljes kinézete, hűtőrács, lámpák, sárvédők, stb. tekintetében.
Lehet, hogy a kisebbséghez tartozom, de érdeklődéssel olvasnám. Egyébként mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy továbbgörgessen azokon a bejegyzéseken, amelyek nem érdeklik.
----
A szerzői "jogészek" rosszallását kiváltva írom a következőket. Ahogy a másoktól hallott történeteket, vagy más ismereteket sem tiltott tovább adni, úgy a közzé tett képek továbbadása sem lopás. Még akkor sem, ha akárhányszor is ismételgetik. (Goebbelsnek tulajdonítják azt a mondást, hogy bármilyen hazugságot el lehet ültetni az emberek agyában, csak elég sokszor kell ismételgetni. Napjaink egyik politikusától hallottam azt, hogy egy hazugság akkor sem válik igazsággá, ha sokszor ismételgetik.)
Ha valaki nem akarja, hogy terjesszék a fényképét, akkor nem tegye közzé!
Persze, szép és helyes dolog, hogy - ha tudjuk - megemlíteni a bizonyos (szöveges, vagy képi) információ eredetét. Én például Zoltán Jánosné Ilonka nénitől tanultam meg írni.
1970 - ben IB rendszámot kapott , aminek azért van jelentősége , mert ugyanakkor egy másik ugyanilyen fehér SL is IB rendszámmal kezdett mozogni itt Pesten ! Ez néha okozott némi galibát ! :)
S hogy ne csak offoljak , legyen egy kép 1965 - ből :
Ezt a hozzászólást célszerű lenne törölni , nagyon sok pontatlanság van benne !
Ha mutatkozik rá itt igény - és ebben én egyáltalán nem vagyok biztos , mert ezen fórumnak nem ez a fő profilja - akkor képes illusztrációval és több hozzászólásban tudnám prezentálni a valós történetét ezen kocsik műszerfalának .
A XVII kerületben születtem és azóta is ott élek. Nem nézek le senkit,csak tényeket közöltem . Nekünk az Örs vezér tér akkoriban már a "város" volt... ;-)
Ember, '82-t írunk! A budai oldalon sem volt ekkor arányában több "nyugati" autó! Nem kellene már ennyire lenézni a pesti lakókat, és egyébként is: a Sugár volt az egyik első "nyugati" jellegű bevásárlóközpont Budapesten...
A képen a csehszlovák ČKD darugyár különböző, nagyobb teherbírású (pl. AD-25, -28, -40) autódaruihoz gyártott TATRA T815 gépkocsi látható.
Elég rossz minőségű a kép, de a nyitott vezetőfülke ajtó ablakán át látható a darukezelő fülke. A darugém itt az alapállásból már kiemelt állapotban van.
A nyolcvanas években már egészen meglepő átépítések is előfordultak, különösen versenyautók esetében. Maruzsi László 2105-ös Ladájának pl. UD- kezdetű rendszáma volt, holott 1973-ban, amikor azt a rendszámot kiadták a 2105-öst még nem fejlesztették ki. De mások is mentek érvényes és szabályos régi rendszámtáblákkal, melyek között jelentősen megújult a technika.
Szerintem ez ugyanaz a helyzet, mint a feldőlt 2105-öst ábrázoló korábbi képnél: ez a kép már nagy valószínűséggel '95 után készült és csak mókából rakták fel a rendszámtáblát. Érdemes a gumikat megnézni. Ez az alacsony oldalfalú ("peres") gumi nagyon nem volt még divatos, amíg a régi rendszámok érvényesek voltak.
A C oszlop szellőzője árulkodik, hogy ez 21011-es kaszni. Azt a lámpával-lökössel ellentétben nem hebrákolta senki. De szerintem ez nem régi kép, és ez megmagyarázza az abszolút típusidegen rendszámot is.