A topicban próbálunk tanácsot adni az erős, egészséges citrusok neveléséhez, szaporításához.
Érdekességeket, hasznos információkat osztunk meg egymás között a citrusok világából:)
Legfőképp ajánlott weblap, pl. ahol igazán sok jó infó található:
http://www.friweb.hu/quicktor57/
Köszönöm a részletes választ, tegnap írtam is rá egy jó hosszú értekezést, ami a föltöltés során nyomtalanul elszállt. Sajnos nem tárolok el elötte minden hozzászólást, újrakezdeni meg már nem volt eröm.
Hát, áll a fácska a lakás legfényesebb ésleghidegebb pontján, és továbbra is marokszámra pergeti a különben szép zöld és ép leveleit. Az ágak is szép zöldek, barnulás nem látszik.
A baj ott kezdödött, hogy megpróbáltam nektek lefényképezni, de nem sikerült föltölteni a túl nagy és hason fekvö képet. Ez önmagában nem volt gond, nekiláttam a szokott módon megdolgozni, ahogy azelött is már ezerszer csináltam, de hirtelen semmi se müködött. Bármin változtattam, a kép hirtelen fekete-fehérré változott, és nem lehetett többé visszacsinálni. Rádásul a mérete objektiven egyre kisebb lett ugyan, de a kb-ok nem akartak változni. Egyszerüen nem értem, csak mérgelödök.
Egyetértek, komolyabb előkészületekkel jó telelést is lehet biztosítani melegebb helyen, is, főleg ha éjszaka egész hüvös van lokálisan, és nappal igen sok fényt kap(ez nem is igazán melegtartás, inkább mérsékelt:)). A gond akkor van ahogy a topic társ is irta, hogy kevés fény van és állandó 18-20 fok, amely már igen káros lehet.
Egyébként az érdekesség kedvéért, ugy tapasztaltam hogy a meleg tartással is át lehet telelteni citrust, ugy hogy kevés problémával túléli első évben, de kissé legyengül, ezért van hogy 2-3 év meleg teleltetés után kezd csak komoly tünete lenni. Kumkvátot még melegben nem teleltettem ugyan igy biztos van aki ezt jobban tudja, a hideget viszont jól birja (-15 fokot is akár trifon), nálam a leghidegebb helyen, a teleltető ajtó melett van minusz is éri, de nem is reagál rá. Sajna nálam is az agyagtalaj van rajta, mikor vettem nem cseréltem le, de most kivételesen nem okoz problémát.(valamivel azért jobb a szerkezete mint a kommersz agyagosnak, mert elég jól átengedi azért a vizet.
A kumkvát "meleg" teleltetésével kapcsolatban, eredeti terveim szerint, 2012 áprilisáig nem akartam írni, de mivel most felvetődött a téma, megosztom az eddigi tapasztalataimat. (Én egyes citrusaimat kénytelen vagyok 12 - 18 fokon teleltetni.)
A teleltetés előtt nem árt néhány "óvintézkedés".
1. Jó tudnunk, hogy milyen alanyra oltott kumkvátunk van. (A magas, 30-40 cm-es törzsűek általában keserű narancs, vagy volkamer citrom alanyon fejlődnek, az alacsony, 20-25 cm-es, "rücskös" törzs vadcitrom alanyra utal.)
2. Nagyon fontos, hogy a tavaszi vásárlást követően megfelelő talajba ültessük át a növényeket, és amennyire lehet, a "szicíliai" agyagtól szabadítsuk meg a gyökeret. (Ha a nyár elején szép, új hajtásokat hoz a kumkvátunk, akkor valószínűleg jó úton járunk.)
3. Tapasztalatom szerint a kumkvátot nagyon szeretik az atkák! Amint megjelennek az első atkás levélfoltok, permetezni. (Én szeptember végén, és október közepén "atkaölőztem".)
4. Amíg a reggeli, kinti hőmérséklet (kb. +3 fok felett) engedi, "este be, reggel ki" cipelgetéssel fokozatosan szoktatni kell a növényt a lakáskörülményekhez. (Én ezt a műveletet idén jó 1 hónapon át, nov. 10-ig folytattam.) Természetesen arra is ügyelni kell, hogy ebben az időszakban már nagyobb esőt ne kapjon a növény, és fokozatosan szárítsuk ki a talaját.
5. Én elővigyázatosságból az első télen nem hagytam meg egyetlen gyümölcsöt sem a növényeimen, igaz, mindkettő elég lepusztult állapotból került "teleltetésre". (A keserű narancs alanyú tavaly, a vadcitrom alanyú idén.)
6. Jelenleg a 2. éves magas törzsű kumkvát 12 fokos, viszonylag sötét helyen, "Tesco" energiatakarékos lámpás megvilágítással telel, heti 2-3 szori szellőztetéssel. Felületi locsolás kb. 2 hetente. Most már meghagytam rajta kb. 10 db gyümölcsöt, amelyek most kezdtek színesedni. Eddig 4-5 levele hullott le. (Ez tavaly télen 15-18 fokos világos helyen telelt, gyümölcs nélkül.)
7. A vadcitrom alanyon lévő kicsi kumkvátom, gyümölcs nélkül, a 15-18 fokos nappaliban, világos helyen, közvetlenül az erkély ajtónál telel. (Itt éjszaka 10 fok körül van a lokális hőmérséklet.) Felszíni locsolás hetente. Eddig a maradékból 1-2 levele hullott le.
Ha a fentieket majd áprilisban is megerősíthetem, akkor talán elmondhatjuk, hogy megfelelő előkészületek esetén van esély a kumkvát "meleg" teleltetésére 15-18 fokig.
Ha hirtelen hüvösbe viszed le szokta hullajtani a levelét. Ezért kell szoktatni ha nem folyamatos a lehülés a helységben. Ha ágszáradás nincs akkor megmaradhat, de hüvösebb helyre érdemes tenni amelyik nem ott van.
A gyatra termés sok mindentől lehet, esetleg nem nemes a növény(vagy nem fajazonos kumkvat), vagy oltási probléma, virus, stb..
sajnos nincs lehetöségem a két növény összeköltöztetésére, mert egymástól 1000 km-re laknak.
Érdekes, amit a hideg teleltetésröl írsz; meg voltam róla gyözödve, hogy a Kumquat melegkedvelö. Ezt a nagy fát egyszer, évekkel ezelött túl késön vittem be. Fagyot ugyan nem kapott, de több napig nagyon hidegben volt. Ezután a levélállományának csaknem 100 %-át elveszítette, hónapokig csaknem kopaszon állt, de aztán szépen rendbejött. Most óvatosságból már hamarabb bevittem, de a teraszon értelemszerüen nagy a höingadozás. Erös fagyban akár 5 fok alá is mehet, napsütésben viszont erös üvegházhatás érvényesül.
Ez a növény viszont nagyon gyatrán terem, nagyon kevés nagyon apró termést köt, ami extrém lassan, majdnem egy évig érik.
a másik növényt egyszerüen egy bérházban tartom ennek megfelelö hömérsékleten és fényviszonyok mellett. kitehetném ugyan a folyosóra is, ahol szintén nincs hideg, viszont sok fény van, félö viszont , hogy ellopják a terméssel megrakodott fácskát.
Köszi, akkor majd használok magonc leírást Tőled is. Egyébként pomelóról már sok infóm van, sőt pár érdekes dolgot is tudok majd közzéteni, pomeló-trifoliata viszonyulással kapcsolatban. Édes narancs alanyokról is jó tapasztalataim vannak. A grépfrút amit nem igazán használtam, és a citromból is keveset, a citrom alanyok nem rosszak, de akárcsak a volkamer, ez is korlátozott felhsználhatóságú, eddigi tapasztalalaim szerint, vagyis a komolyabb minőséget igénylő édes citrusnemesek nem lesznek túl jó minőségűek, tehát általában citrom, cédrát, és kevésbé aromás citrusokra érdemes használni. De mivel citrommagonc alanyról kevesebb a tapasztalatom hátha valaki tud ellenpéldát. (ugyanis citromdugványokat szoktam inkább oltani, magoncot ritkábban).
A 18-20 fokon tartott növény levele biztos hogy a meleg és kevés fény miatt hullik, a kumkvat nagyon nem szereti a meleg teleltetést, 5 fok bőven elég neki, de ha jó alanyon van inkább fütetlen világos helyen tartsd, akár enyhe fagyban is.
A hüvösben tartottról tehetnél fel képet, mert a tartási körülmény nem igazolja egyértelműen a levélhullást.
Bár ahogy irtad hogy 5-15 fok között van, ez jelenthet 15 fokot hosszabb ideig? Mert esetleg az már sok neki, még a 10-12 fok sem ideális számára, mig más citrus ezt jól bírja, de az erős levélhullást itt sem indokolt, főleg hogy erős a fény. Ágszáradás nincs?
Köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk, bár nem tudom biztosan, hogy nekem szól-e a válasz.
Mondom, két teljesen különbözö körülmények között tartott növényröl van szó:
1. Nagyon világos 5-15 C° között
2. Kevésbé világos, szobahömérséklet 18-20 C°.
Elöbbi nagyon kevés, szinte semmi vizet nem kap, utóbbi valamivel gyakrabban, ha látom, hogy kiszáradt a föld, kb hetente.
Mindkettö ugyanazt teszi; tömegével hullatja a különben ép, egészséges leveleket. Nem tudom miért, és azt sem, hogy ezután képes-e a növény regenerálódni
Én már régebben sajna megcsináltam. Nálam is ezek voltak, meleg szoba, kevés fény, és még locsoltam is rendesen. Hát jó nem sült ki belőle, a nemes lehalt az alanyról, nyáron az alany is próbált kihajtani, de már az se bírt, annyira sikerült kirohasztanom. Teleltetni ugyan úgy kell mint a citrusokat, hogy pontos legyek (2 - 15 C°). A teleltetésük meg levan írva egy jó pár helyre, mint pl: http://www.freeweb.hu/quicktor57/fejezet08_02.html
(mielőtt valaki megkövez, hogy citrus gyilkos vagyok(:D), amikor sajna történt, nem voltam tisztában, hogy pontosan mi is volt az igénye, így sajnos! tanuló pénz lett belőle) Azóta már „megvilágosultam” citrusok terén. :D
Nekem régóta legnagyobb kedvencem a Kumquat. Nemrég kaptam egy gyönyörü, sürü kb 70-80 cm-es fát tele zöld gyümölccsel. Eddig jól érezte magát, nemrég azonban rohamosan hullatni kezdte a leveleit. A levelek teljesen épen és zölden esnek le, sajnos tömegével. Meg tudnátok mondani, mi a jelenség oka, és mit lehet ellene tenni?
Ez a növény szobában van, 18-20 fokon, sajnos most nem optimális fényviszonyok közt.
Édesanyámnál is van egy Kumquat, az sokkal idösebb, és nagyobb, de alig-alig virágzik és nagyon keveset terem. a gyümölcse nagyon kicsi, és majdnem egy évig tart, mire beérik.
(Ez a másik kicsi fa, ami nálam van, nagyon böven termett, nagy gyümölcsöket, amik meglepöen hamar érnek, már most eléggé sárgásak). Ez a nagy fa egy nagyon világos, de hideg teraszon van, és szintén rohamosan hullanak a levelei. Mit tegyek? vagy mit ne?
Most jutottam csak hozzá, hogy ránézzek a citrusos topikokra, és természetesen vetettem néhány pillantást az alanyokról készült weblapra is, amit tartalmában nagyon jónak tartok.
Részemről semmi akadálya annak, hogy a weblapomon írtakat felhasználd, de érzésem szerint igazából hasznos információ ezen a téren ott nincs, hacsak nem a magoncok nevelése.
A viszonylag könnyen elérhető (citrom, garpefruit, pomelo, kalamondin) magoncok alanyként való hasznosítási tapasztalatairól részemről várjuk meg legalább a tavaszt. (Egy grapefruit alanyra, héj alá oltott mandarinom és egy pomelóra oltott narancsom a teleltetés során már elhalálozott, igaz nálam messze nem a legjobbak a körülmények.)
Teljesen egyetértek. Ez a topic remélem én is hogy a segítségnyújtásról, a citrusok mélyebb szintű megismeréséről fog szólni, és hogy miként neveljünk növényt akár kevés alapanyagból is, hiszen az az igazi kihívás.
Nagyon jó, nekem tetszik. :) A C. aurantium-ot nem keserű narancsnak hívják? A betegségek is össze vannak gyűjtve, az is fontos szerintem. Például nagyon sokról nem is tudtam, főleg a vírusokról.
Megszületett a citrus alanyos lap, kisebb bővitések után. Mivel bővebb leírás még magyar nyelven nemigen volt hozzáférhető a neten, célom az volt hogy mindenki számára érthető, átfogó anyag álljon rendelkezésre az alanyokat illetően. Természetesen nagyon felszini kapargatás ez még, igy szeretném még bővíteni amennyire lehet. Ehhez a Ti egítségeteket is kérem persze, mindjárt 2 dologban is.
A leírások főleg netes forrásokból vannak összeállítva, saját tapasztalatokkal enyhén kiegészítve.A leírások főleg a kereskedelmi és a kertészeti alanyok bemutatására szolgál, viszont mivel még mindig többen a bolti citrusok magvetésével tudnak alanyhoz jutni ezért ezek (citrom, narancs, grépfruit, pomeló, mandarin stb) leírásával is szeretném bővíteni a weblapot. Ehhez kérnék olyan jellegű segítéget, hogy bárki akinek ezekről bármilyen tapasztalata van ossza meg velem az email-emen ezeket. Persze belefűzném saját tapasztalataim, igy egy bővített alanyleírás lehetne. (Quicktor alanyleírásait is felhasználnám, ha lehet:)
A alany tulajdonságoknál hasonlókra gondoltam mint a weblapon, tehát növekedés, betegségekkel, talajviszonyokra való ellenállás, gyümölcstulajdonságok az alanyon stb..
Ezenkívűl tettem az anyagba egy citom kompatibilitási táblázatot, de erre is ráférne a bővítés, igy ha valaki talált ilyen megbízható táblázatot, vagy tapasztalatai alapján tud ilyen kompatibilitási problémákról, az is írjon.
Az anyaghoz kellemes időtöltést, és persze bármi hibát találtok (biztos van, mert kissé rohamléptekkel csináltam:)) vagy kiegészítenétek akkor szóljatok.
A hétvégén megkóstoltuk a 38-as hozzászólásban bemutatott, első saját Satsuma mandarin termést. Az még mindig kérdés számomra, hogy biztosan "Okitsu"-t kaptam-e a pénzemért? A lényeg, hogy kellemesen savas, lédús gyümölcsöt szüreteltünk, és a viszonylag késői, májusi virágzás ellenére december közepére beérett a gyümölcse.
Haladok az citrusalanyok leírásával, valószínű karácsonyi ajándékként közzé is tudom tenni:)
Szabadon elérhető lesz természetesen a neten, és kedves citrusos weblaptulajdonos topictársak oldalaihoz is szivesen hozzájárulok ezzel.
Ízelítőben annyit hogy nem minden az aminek látszik, ha szabad ilyen közmondással élni. Nincs tökéletes alany, mindegyiknek van előnye és hátránya, a felhasználástól és igényeinktől függően.
Van pár tévhit is amit eloszlat az irás legjobb példa, hogy alapesetben az aurantium Phytophthora érzékeny lenne, mert hogy toleráns..
Akkor elvileg sok oka nem lehet, viszont valószínű még az első virágzásokból származott a termés, az elején előfordult nálam is a fiatal növénynél 1-2 termés leeseés. Utána viszont nemhogy leesik, hanem ritkítani kell majd a termést.
Viszont ha most tele van bimbóval akkor abból már biztos fog maradni, ha ebből sem akkor lehet probléma. A locsolással óvatosan 10 fokon, csak a szükséges kevés vizmennyiséget kapja.