Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2448
A gyökerekről.

Nem vitatom, hogy a városi polgárság hozta divatba. Ha emlékezetem nem csal, Téry Ödön is a nagy elődök között volt.

De Te is tudod, az RP film is említette, riportot is készítettek az építőkkel, a turistaházak egy részét (pl. Nagy-Szénás, Kevély-nyereg) a munkásturisták építették, abból a célból, hogy ott "szabadon" lehessenek, fedél alatt. Ezen egyletek követőinek a gyökér természetesen más.

A topciban is beszéltünk hasonlóról. Van akinek a zsákos turizmus az "igazi", van aki igényli a hideg-meleg vizet és az ágyat, ágyneművel. Egy a közös. A természet szeretete és tisztelete. Legalábbis remélem.

RP-vel kapcsolatban még egy gondolat. Ő azt írta, hogy "jószerével bárki". Azt hiszem, ebben tévedett. És nekem fontosabb, hogy azon törjem a fejem, hogyan lehetne a mozgalmat életben tartani (fellendíteni), mint hogy azon keseregjek, merre kéne menni az útvonalnak, mi az, ami már nem látható, stb.

Nagyon élvezem a párbeszédet. Remélem, az olvasóink sem orrolnak ránk nagyon. De a fórum nyitott!!!

Előzmény: Zete (2446)
Zolcsi67 Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2447
"Érdekes lenne egyébként megtudni részleteket arról, hogy a 79-es film készitése során milyen nehezitő (külső) körülményekkel álltak szemben RP-ék."

Hát, ha valaki, akkor Peták tudja, végigjárta a Másfél milliót, TV-s volt már akkor is...gondolom, nem akarta, hogy az akkori forgatás ilyen-olyan (politikai, admisztratív) nehézségeiről szóljon a sorozata.

Előzmény: Zete (2442)
Zete Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2446
Igen, amikor először láttam RP-ék filmjét (valamikor a 80-as években, még ált. iskolásként) persze én sem tudtam semmit a háttérbeli dolgokról, hogy milyen gondokkal járt ennek a filmnek az elkészitése, de utólag is nagyon tanulságos. Csak jóval később láttam újra.
Emlékszem, a legmaradandóbb kép az volt a filmből, amikor valamelyik tag zuhanyzik egy th-ban, és közben bemondja, hogy "Természetesen csak hideg viz van!" De arra is emlékszem, hogy imádtam nézni, és a zenéje meg az induló is nagyon tetszett. Utólag csak azt nem értem, hogyhogy csak 99-ben kezdtem el a bejárást? :)

A "gyökerek"-ről szólva, én úgy tudom, hogy MO-on tipikusan a múlt század végén kialakult városi polgárság hozta divatba és ekkor jöttek létre az első egyesületek is. Persze lehettek más előzmények is. A Mount Everest újságban rendszeresen szoktak irni régen nagynevűnek számitott turistákról, főként onnan vettem én is az infókat. Igaz, ezeknek a neveknek túlnyomó részét manapság a kutya sem ismeri, vagy ha mégis, nem a turistáskodással kapcsolatban.

Előzmény: Güsziológus (2444)
Zete Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2445
Múzsla!
Nem is tudtam, hogy járod a DDK-t is. Legalább is a dec. 1.-ei túrán nem jött szóba. Hol tartasz?
A filmet azért érdemes megnézned, ha még nem láttad. Részletesebb mint a "Másfél millió...", a szinvonala meg hasonlóan igen magas.

A kérdésedre azt hiszem megkaptad a választ tegnap :)

Előzmény: Múzsla (2433)
Güsziológus Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2444
"Az egész sorozat kordokumentumnak egyébként biztos hogy kiváló lesz."

Ezzel egyetértek.

Azt hiszem, hogy a turistamozgalomnak több gyökere van. Az sem volt helyes, hogy a "munkásosztály" (a hatalmat gyakorlók) mindent kisajátított. (Legalábbis megpróbált.) Az sem helyes, hogy a rendszerváltozás után elkótyavetyélték mindazt, aminek létrehozásában nagy szerepe volt az egyszerű embereknek. Munkásoknak és nem munkásoknak.

Mikor lesz ennek vége?

Ui.:
Pavarotti, harmadikként, abban az évben született. Hidd el, mi nem azzal voltunk elfoglalva, hogy "milyen nehezitő (külső) körülményekkel álltak szemben RP-ék". Televíziónk sem volt. Mi csak az ismétlést láttuk és akkor már "nagyok" voltak a gyerekek. Mindannyiunknak tetszett a film, mert olyan tájakat mutatott be, melyek addig általunk részben ismeretlenek voltak. És célt jelölt meg. Emberit. Nem politikait. El is határoztuk, hogy ha "nagyok leszünk", akkor nekivágunk. Az élet úgy hozta, hogy ez csak részben sikerült.

Előzmény: Zete (2442)
Güsziológus Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2443
"Vajon nem lenne ugyanez elmondható a Bakony falvainak, a nógrádi falvaknak stb. lakosságáról?"

Erre próbáltam célozni.

És arra, hogy egy hasonló értékítéletet egy turista atlaszban kell megfogalmazni?

Előzmény: nagypapi (2441)
Zete Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2442
Güszi!
Én meg arra próbáltam utalni és példákkal alátámasztani, hogy a Szt. István vándorlás kapcsán emlegetett erős szubjektivitást túlzásnak érzem. (Hallottam már máshonnan is egyébként.) De azt hiszem ez főleg a 79-es OKT filmmel való összehasonlitásból jön, ami szvsz elkerülhetetlen bárkinél, aki ismeri mindkettőt. RP-ék filmje kétségtelenül másmilyen volt, ami sok tekintetben a kényszeritő külső (politikai) körülményekre vezethető vissza. Akkoriban max. egy ilyen filmet lehetett csinálni. Nem lehetett erősebben fogalmazni, neccesebb témákat emlegetni mint akár a kitelepités az "És még egymillió lépés"-ben. Ezek a korlátok ma már nincsenek, igy lehetett egy teljesen őszinte és nyilt filmet csinálni. A mai magyar viszonyoknak ez a stilus az egyik jellemzője PONT (mert innentől már erősen off lenne)

Ami az egyoldalúságot illeti, inkább abban emliteném ezt, hogy a Peták egyik ha nem a fő "megrögzöttsége" az, hogy a "régi polgári turista múlt" emlékeit idézi állandóan és keresi ezeknek a mostanában már egyáltalán nem fellelhető nyomait. Próbál visszanyúlni a turistamozgalom gyökeréhez, ami önmagában tiszteletre méltó, de aligha lehet ott folytatni, úgy csinálni mint a "hőskorban".

Az egész sorozat kordokumentumnak egyébként biztos hogy kiváló lesz. Ha jól emlékszem, ez volt az egyik fő célkitűzés, ami a legelső rész elején volt hallható. Legközelebb ha újra lesz egy filmsorozat az OKT-ről, úgyis majd mások fogják csinálni és akkor másmilyen lesz.

Érdekes lenne egyébként megtudni részleteket arról, hogy a 79-es film készitése során milyen nehezitő (külső) körülményekkel álltak szemben RP-ék. Erről még a Vizkelety-féle könyv is alig emlékezik meg.

Előzmény: Güsziológus (2434)
nagypapi Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2441
Vajon nem lenne ugyanez elmondható a Bakony falvainak, a nógrádi falvaknak stb. lakosságáról? Ezért nem tudom értelmezni P.I. megjegyzését.
Előzmény: asciimo (2439)
Múzsla Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2440
hosszú-hosszú ideig megmaradhatnak a felsorolt túrák...
Én így tudom elképzelni, és így is tartanám helyesnek!

Én is így szeretném, csak eszembe jutott, hogy olyan mozgalmak sincsenek, hogy Gömör megye természetjárója vagy Abaúji piros. Voltak ugyan ilyen megyéink és részben most is megvannak csak beolvadtak. Most ezen lehetne agyalni, hogy akkoriban, amikor ezek a megyék újra megszűntek (negyvenes évek)nem volt ennyire népszerű a jelvényszerző túrázás.

A hosszú távú túrákkal szerintem sem lesz gond.

Az egész téma csupán elgondolkodtatott és bízom apozitív hozzáállásban!

Bocs az off-ért!

Előzmény: nagypapi (2438)
asciimo Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2439
az idezet az Atlaszbol:

"A kevert lakossagu falvak tiszta lelku, oszinte tekintetu, szives szavu nepe pedig az orszag egyik utolso erkolcsi tartaleka"

Ugyhogy megertem azt, aki Velka huta-t nem tartja a magyarsag erkolcsi tartalekanak, de ebben a mondatban masrol van szo.

udv, asciimo

nagypapi Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2438
Azt hiszem, ezen még ráérünk gondolkodni egy-két évtizedet. A megye 1000 éves intézmény, hál'istennek nehéz lesz annulálni, úgyhogy még hosszú-hosszú ideig megmaradhatnak a felsorolt túrák.
Más kérdés az intézményrendszer, amit hamarább át kell alakítani, de attól még a túrák megmaradnak, valószínűleg az illetékes "regionális szövetségek" kezelésében.
Én így tudom elképzelni, és így is tartanám helyesnek!
Hogy ne legyen teljesen Off: Az OKT-t ez a probléma semmilyen szinten nem érinti.
Sokkal komplikáltabb lenne a helyzet, ha eddig léteztek volna a régiók, és most a túrákat "fel kellene osztani" a megyék között (Pl. a Kohász-kéket BAZ, Heves és Nógrád közt)
Az meg gondolom senkinek sem lesz baj, ha esetleg új túrákat indítanak (pl. Nyugat-dunántúli piros).
Előzmény: Múzsla (2437)
Múzsla Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2437
Gondolkodtatok már rajta, hogy a "régiós rendszer" hatással lehet a jelvényszerző túrákra is?
Az talán egyértelmű, hogy a megyei szervek átalakulnak, fennhatóságuk változik.
Mi lesz azonban a megyei mozgalmakkal, főleg azokkal amelyek neveiben is szerepel a megye elnevezése. Pl.: Jász-Nagykún-Szolnok, Nógrád, Somogy megye természetjárója, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád megye kerékpáros turistája, Pest megyei piros...
Jogfolytonosság, a múlt ápolása, kőkemény továbblépés?
???
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2436
Üdv a túrázók népének!
Tudnátok-e segíteni? Abban, hogy a bakancsomat szeretném javíttatni, de a mezei cipősök nem tudnak vele mit kezdni (gumit kell ragasztani bőrhöz). Valami vulkanizálást emlegetett egyikük. Ha van tapasztalatotok e téren, megosztjátok velem?
Köszi!
nagypapi Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2435
A film valóban hosszasan foglalkoznak a bódvaszilasi cigányok hársfa-kivágásaival, teljes joggal (más kérdés, hogy kizárólag cigányok tesznek-e ilyet). De ez ellen nem lehet vmit tenni? Ha jószóval nem megy, szvsz a törvény bünteti az ilyen tevékenységet, főként a nemzeti parkokban. Talán tudatosítani kellene bennük, hogy ezért éveket kaphatnak.

Számomra nemcsak ez a fajta környezetkárosítás a felháborító. Elszomorító, hogy szinte minden település határában szeméthegyek között vezet az út. Az egyik legelkeserítőbb ilyen tapasztalatom a Kéken Keszthelynél volt. Mind Hévíz, mind Gyenesdiás felé ilyen halmok között kellett átvergődni. Persze ami Bp és a környező települések határában van, az sem semmi! És nem valószínű, hogy mindent a cigányok tettek oda. A magyar emberek környezeti nevelése nulla!! :((

Mielőtt úgy gondoljátok, hogy én a cigányok szószólója vagyok, közlöm, nekem is megvan róluk a negatív véleményem, ugyanakkor tény, hogy a túrázásaim alatt részükről semmilyen attrocitás nem ért. A nagyobb probléma szvsz az identitászavaros, városi cigányokkal van.

Nagyon off, de azért még hozzáteszem: a rendszerváltás óta (és persze előtt) egyetlen kormány sem foglalkozott a cigányok problémáival, csak a szavazataik kellenek (ez egy féldecivel, kétszáz forinttal stb. megszerezhető), eztán négy évre mehetnek a sunyiba. Ezen a hozzáálláson kellene változtatni, mert amíg meg sem próbáljuk őket rendesen iskoláztatni, rávenni, hogy dolgozzanak, stb., addig a fentiek miatt javarészt magunkat okolhatjuk. És erről már nem szólt P.I.!
Bocs az offolásért!

Előzmény: Zete (2430)
Güsziológus Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2434
"...minden film, könyv stb. véleményt formál, ez egszerűen nem lehet negativum."

Szó nics arról, hogy ez negatívum lenne. Azt próbáltam érzékeltetni (a jelek szerint félreérthetően), hogy fentiek következtében nagy a felelőssége a szerzőnek. Ellentétben a mi eszmecserénkkel, a szerzőnek nem szabadna szubjektívbe átmenni.

Fenti dilemmával mindenki szembe találja magát, amikor ír. Én pl. úgy próbáltam feloldani az ellentmondást, hogy leírtam a tényeket és külön hozzászólásban írtam az érzelmeimről, a benyomásaimról, amikor fontosnak tartottam. A tények ui. közérdeklődésre tarthatnak számot, a saját élményeim pedig vagy érdekelnek valakit, vagy nem.

A könyv, ahogy említettem szerintem hiányt pótol. De van más hiány is, hogy "gerjesszem" a vitát. Azt írod, hogy a No 1 a Szent István vándorlás. Ezzel egyetértek. De volt No 2 is!!! Erről is váltottunk már szót.

Mint tapasztalhattad, én a vándorlást részesítettem előnyben, nem áll szándékomban rékényszeríteni másokra azt, ahogy én látom. Információkat próbálok közzétenni, hogy másoknak kevesebb problémával kelljen megküzdeni, többet foglalkozhassanak a túrával, a látnivalókkal.

A hozzászólást pedig az motiválta, hogy úgy éreztem, nagyon egyoldalú a film. Amit én írtam az természetesen egy másik megközelítés.

Meggyőződésem, hogy Vácival sincs vitánk. Amíg magyar ember él a földön, addig Trianonnal kapcsolatban mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nekem is. Én is felkerestem a keresztet. Csak ez jó 10 évvel ezelőtt volt. De a túrán a tájra koncentráltam. A cél az volt, hogy elérjem a végét, hogy aztán kezdhessem előről, illetve folytathassam.

Tapossuk tehát békével az ösvényeket, elődeink is ezt tették! És ne feledjük azokat, akik kitisztítják az utat, festik a jeleket, pótolják a bélyegzőket!

Előzmény: Zete (2430)
Múzsla Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2433
Üdv mindenkinek és BUÉK!

Az első kérdésedre én annyit tudok írni, hogy az első Rokenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék-túra igazolófüzet már a mostanival 90%ban megegyezett útvonalat vázolta. Tehát Nagykanizsa után nem kanyarodott le a Dráva felé. Egyébként még nekem is ez a füzetem van. Tavaly át is vezettem az új igazolópontokat, hogy tudjam merre keresni őket.
Az igazi válasz tehát részemről elmaradt.
Nem tudom, hogy miért döntöttek már az elején egy másik útvonal mellett.

Amúgy hogy vagytok Zete? Ugye értesz?

Előzmény: Zete (2430)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2432
(Valaki írta is a nyáron, hogy részt vett a régi DDK utolsó bejárásán, amikor a pecséteket beszedték.)
Előzmény: Zete (2430)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2431
Van atlasz? Juhhéj! Még jó, hogy hagytam a túrából idénre is! :-) Kíváncsi leszek Heincz László szövegére. :-)
RP valóban nem arra ment. Igazából a régi útvonalat hívják DDK-nak, a mostanit meg hivatalosan RPDDK-nak, csak az olyan hosszú. De például Abaligeten a nyáron még a régi bélyegzőt lehetett megszerezni. Odalent délen tudják az emberek, miért változott, talán HEV el tudja majd mondani.
Előzmény: Zete (2430)
Zete Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2430
Üdvözlet és BUÉK mindenkinek!

Remélem, sok szép (kék) túrában lesz része az idén is minden kedves topicosnak!

Az ünnepek nálam teljesen túramentesek maradtak, de addig is néztem a TV-ben a Szt. István vándorlást, meg a DDK-ről készült "És még egymillió lépés" c. filmet, amit volt szerencsém megszerezni kazin. (Meg az új RP DDK atlaszt is begyűjtöttem.)
Ezzel lenne is kapcsolatos az első kérdésem mindjárt: A filmben RP-ék más úton jártak Nagykanizsa után, mint ahogy most megy a túra (Nagykanizsa után délre fordultak, és lementek egész a Dráváig,majd onnan vissza a Zselicbe). Szerintetek ki változtatta meg az utat? Vagy egyből nem a filmben bejárt útvonalat adták meg a túramozgalomban, hanem módositottak rajta?

Szt. István vándorlás: nekem alapvetően tetszik a film, és értetlenül állok az itt leirt némely vélemény előtt. Úgymint:

nagypapi:
"Nem kell belekeverni cigányokat"

Pedig ez az IGAZSÁG, ha tetszik, ha nem,ha bántja a szemét vkinek ha nem. Barlangász ismerőseim sokáig jártak Bódvaszilas környékére, s ők már régen mesélték, hogy a helyi cigánytelep lakói kivágják a hársfákat. Letarolják az összeset, kivétel nélkül, és eladják a termést. Ezen kivül még totál leamortizálták a házukat is. Ezt mindenki tudja a környéken, sőt némely kivülálló is. Hogy manapság nem divat néven nevezni az emberek nemzetiségét, az egy dolog, attól még igy van. Szvsz ez mellett nem lehetett elmenni szó nélkül,ha kimaradt volna, olyan lenne, mintha nem is ott túráztak volna a csapat tagjai.

Güszi:
"A könyv, a média részeként közvéleményt formál, gondolkodásmódot befolyásol. "

"A politikával meg foglalkozzon az, akinek nincs máshoz tehetsége. "

A legnagyobb tisztelet hangján, Güszi: szvsz minden film, könyv stb. véleményt formál, ez egszerűen nem lehet negativum. RP-ék OKT filmje is formálta a véleményt rendesen. Véleménynélküliség nincs, mert a "se ide se oda" is vélemény. Olyan persze van, hogy a véleményformálás módja nem tetszik, de ez kicsit más. Egyébként a már emlitett "És még egymillió lépés" filmben is van politika rendesen, pedig azt RP vezette: akkor már lehetett szólni ugyanis kicsit a németek kitelepitéséről (gyengült a rendszer) és szóltak is rendesen, meg a falvak szándékos elnéptelenitéséről, ez mi ha nem politika? Mégse zavaró, ahogy nekem a Szt IStván vándorlásban mondottak sem zavaróak. Van aki kizárólag a természetért túrázik, van aki a falvak, lakók miatt is, sőt vannak, akiknél ez a hangsúlyosabb. Nekem (is) jobban tetszene az, pl. ha a filmben többet mutatnák a tájat, dehát ez van, ettől még örülök, hogy egyáltalán megy egy ilyen filmsorozat a tv-ben, a sok baromság között. Ez pedig nagyrészt visszafogja a kritikámat is, mert ha lenne egy rakat ilyen témájú film, akkor érdemes lenne mazsolázni, hogy ez ezért jobb mint az, stb. Ha 8-10 évente van egy ilyen filmsorozat, akkor sokkal nagyobb tisztelettel adózok az elkészitői előtt.

Az eredeti Szt István vándorlás gyakori felemlegetése pedig érthető, mivel mégiscsak az volt a No.1.

Ami nekem leginkább nem jön be, az a szálláskérdés erőltetése. Már a 79-es filmben sem tetszett, de úgy látszik ez volt RP egyik szivügye. Túrázni lehet szállás nélkül is, sátorral, amit végül is ők is kihoznak mint megoldást. Akkor meg mi ez a nyűglődés? Manapság meg tényleg vannak szállások, faluturizmus, stb, még ha egykét szakasznál kicsit gondot is okoz (pl. Kőszeg és Sárvár között.)

Váci!
Azért nem kell elszomorodni sem a vita miatt. Hátha lesz még eredménye is ennek, elhangzik többféle nézőpont, ütköznek, lehet, hogy még hatnak is vkire. Aztán -remélem- békében túrázik mindenki tovább maga útján.

Nehéz is lett volna jobban a topicba vágó témát találni mint ez, a túráink megbeszélése, élményeink megosztása után persze :)

Zete

Levcso Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2429
Szia Váci!
én FVP-n szereztem be a startnál, azóta 3x lett tesztelve: FVP-n, Várpalota-Hamuház-Kisgyón, Kisgyón-Bodajk OKT-n. rövid jellemzés: pontos, részletes, sok-sok segítő tájékozódási pont feltüntetésével. Érdemes beszerezni!
Lev
Előzmény: Váci (2421)
Zolcsi67 Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2428
No, ezt nem tudtam eddig. De kíváncsi vagyok, meddig fejlődik még a nép ajkán a legenda!
Előzmény: Törölt nick (2426)
Vlaszij Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2427
Na annyit még erről a táémáról, hogy ahhoz képest hogy milyen piszok drága akönyv nem biztos, hogy annyira jó mint amennyibe kerül e is egy bosszantó dolog....
Más meg még róla leírások jók benne de tényleg van benne egy jópár nagyon is szemet szúró hiba...
De ezt már eléggé kielemeztük azt hiszem.
De én most azt emlenlém ki ami teccik! Pölö a jó szállásleírsok habár nem teljes de ha sátorral mész akkor tökéletes:) Teccik hogy egypár helyen a jellegzetes kaja is le van írva:) Teccik a faluk leírása címer minden...:) Szal ezek nagy pozitívumok...:)
Visont van egy kis félmegoldás benne.... Sok forrásról írja, hogy nincs meg vagy nem iható de a legritkább esetben jegyzi meg valamiről hogy iható.:)

Előzmény: Törölt nick (2426)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2426
Ebbol annyi igaz hogy Csobankan volt a hetvegi haza
Előzmény: Zolcsi67 (2401)
Güsziológus Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2425
Nagyon egyetértek.

Kár, hogy nincs nálam az atlasz, de remélem, valaki megtalálja az ominózus idézetet. Azt nem tudtam, hogy a filmben is elhangzott.

Jó lenne lezárni a vitát, bár nagyon fontos problémákat feszegetünk.

Az RP-vel kapcsolatos hazaszeretre holnap visszatérek, ha a főnököm nem rúg ...

Előzmény: nagypapi (2422)
nagypapi Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2424
Nem t'om, Peták Istvánt kellene megkérdezni. Hogy szó szerint így hangzott-e el, arra nem merek megesküdni, de vmi nagyon hasonló volt.
Előzmény: Váci (2423)
Váci Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2423
Mivel másodszorra hangzik el, csak' megkérdezem: mit jelent az, hogy "utolsó erkölcsi fellegvár"?
Előzmény: nagypapi (2422)
nagypapi Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2422
Hogy Peták filmjével (és könyvével) vmi nincs rendben, mi sem bizonyít jobban, mint hogy ennyire megosztja ezt a topicot. Nem lenne szabad ennek így lennie, és félő, hogy nem bennünk van a hiba.
Aki megnézi a filmet, megveszi a könyvet, az nem a politikára kiváncsi, hanem a természetre, a néprajzra, a kultúrára. Ugyanarra, amit Rockenbauer Páltól kapott 1979-ben. Vajon hány ember kezdett el túrázni e film hatására? Hány ember gondolta úgy, hogy nahát, itt mennyi szép táj van, érdemes lenne megnézni néhány helyet személyesen is! RP filmje számomra a túrázás mellett elsősorban Magyarországról, a hazaszeretetről szólt, és lehet, hogy nagy szavaknak tűnnek, de úgy érzem, hogy a film, és persze maga a Túra jelentősen befolyásolta személyiségemet, beállítottságomat, gondolkodásmódomat.
Peták István filmjéből - annak ellenére, hogy természetesen nagyon örülök, hogy létrejött - éppen ez hiányzik. Nem kell belekeverni cigányokat, Trianont, nem ez a cél.
Güsziológus már említette - jómagam a filmben hallottam -, hogy P. I. a zempléni falvakat a magyarság utolsó erkölcsi fellegváraiként emlegette. Konkrétan melyikre is gondolt? Velká Hutára vagy Vágasská Hutára? :-)

Elnézést, ha helyenként túl személyes lett a hsz.

Váci Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2421
Irtam még egy hozzászólást, mert annyira elkeserit, hogy milyen gondolatokkal, gondolkodással vannak itt páran, aztán inkább kitöröltem. Nem akarok haragot...

Szóval, inkább más: pénteken jártam az MTSZ-központban, akartam venni Bakony-kelet térképet.
Elfogyott!-hangzott a válasz. És mikor lesz? Nem tudom! - hangzott a válasz - egyszer kaptunk 50-et, aztán 20-at.
Hát ennyi.

Előzmény: Güsziológus (2394)
Lud Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2420
Télleg hülyeség a kéktúrát összemosni a politikai nézetekkel. Igazolja ezt, h az elmúlt évtizedek felejthető politikai rendszereit és személyeit lazán átlépte és túlélte az OKT.
Előzmény: Baggins77 (2419)
Baggins77 Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2419
Ma este megnézem a Bánkútról szóló részt. Lehet, hogy én vagyok felületes, de úgy emlékszem, hogy nem csak arra a th-ra nyivákolt Peták drága, hanem egész Bánkútra.
A politikát leszarom. A csapból is az folyik.
Előzmény: Güsziológus (2418)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!