Keresés

Részletes keresés

Fatboy Slim Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1343

de én ezt furcsállom. az összes környezetünkbeli szláv ország ugye ajándékba kapott viszonylag nagy kiterjedésű területet, és hozzá magyarajkú lakosságot. namost ha énnekem valaki ajándékba ad valamit, azt megköszönöm és vigyázok rá, kiderítem, kiféle-miféle. ápolom, és teret adok annak a kultúrának, ami eredetileg bimbózott rajta az enyém mellett. ilyen alap-szerű dologk...

 

csakhogy van itt egy kis bibi: az ajándékozott területek a velünk ellenséges Kis-Antant országokhoz kerültek, mert a Béketárgyaláson pl. egy Benes asszisztált.

ez az ellenségképp valahogy a mai napig magmaradt a - nem tudok jobb jelzőt rá - tőlünk primitívebb szláv országokban (nem vagyok kultursoviniszta, sem etnocentrista!!!!). úgy veszem érszre, hogy egyedül mi, magyarok küzdünk ennek a képnek a leküzdéséért, és nem a politikusaink. a helyie magasrangú olvtársak pedig végképp nem igyekeznek ilyen lobbira szert tenni...

Előzmény: passenger_to_frankfurt (1341)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1342

Azért vetettem fel ezeket, mert így jobban meg lehetne érteni, hogy

ez az ország nem véletlenül lett Magyarország, hoyg Szent István  nem azért hozta létre a királyságot, mert sok nép élt a Kárpát-medencében, hanem mert korának és környezete elvárásainak megfelelő államformával kívánta felváltani a törzsszövetséget;

a XIX. századot nem lehet egyoldalúan úgy beállítani, hogy a "soknemzetiségű királyságot" az egyik nép gonoszul ki akarta sajátítani a többi kirekesztésével;

hogy Szlovákia nem történelmileg kialakult külön egység volt;

hogy a magyarok miért élték meg csapásként Trianont, ami számukra nem független nemzetállam létrejötte, hanem hazájuk megcsonkítása;

hogy Csehszlovákia létrejöttével a szlovákok új alapokra helyezték államiságukat, míg "Madarsko" önmagát "Uhorsko" folytatásaként határozta meg (akárcsak a nemzetközi jog).

 

Persze van mit tisztázni a mi részünkről is:

tudatosítani, hogy a középkorban nem létezett a mai értelemben vett nemzetfogalom,

hogy az országnévtől függetlenül ez az ország épp annyira volt hazája a magyaroknak, mint az itteni szlovákoknak, ruténeknek, románoknak, németeknek, szerbeknek stb.

hogy a XIX. században az ország többi népe számára miért nem volt megfelelő az "egy politikai nemzet", hogy számukra az egyenlőséget nem az egyformaság jelentette

hogy a szlovák történelem nem egyenlő a független Szlovák Köztársaság másfél évtizedével, hanem korábbra visszanyúlik. Csehszlovákián belül már mindenképpen beszélhetünk Szlovákiáról, (a Révai-lexikonban is szerepel ilyen szócikk: Szlovenszkó - a Felvidék új neve, pedig az a könyv revizionista szellemiségű időkben készült), továbbá a történelmi Magyarországból van örökségük a szlovákoknak is, hiszen évszázadokig az volt az ő történelmük kerete.

Éppen ezért fel kellene hagyni azzal  a szemlélettel, hogy van az ezeréves (1100 éves) magyar és a 15 éves szlovák történelem.

Előzmény: FriendlyFire (1337)
passenger_to_frankfurt Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1341
"...a Felvidék történetéről? tudtok mindent?"

Nem tudnak semmit, mert nincs elég bátorságuk ahhoz, hogy megismerjék az igazságot... :--)
Előzmény: Fatboy Slim (1335)
Fatboy Slim Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1340

jókat vetsz fel a sokezer -szerintük kétes eredetű - tény közül. Ami a szlovák nemzeti címert érinti, ha jól tudom, náluk is kettős kereszt van, nem?! ami aztán végképp a mi találmányunk. Úgy hallom, ezt a kettős keresztet most a derék tót szarháziak az országuk (?) legtöbb nagyvárosába el akarják helyezni. még révkomáromban is. oda, ahol szvsz. szlovák max. csak turistaként léphetne be....

 

- a magyar vármegyékben mint nemzetiségiek, megfordultak tótok. Valahogy hasonlóképpen, mint Erdélyben román napszámosok, akik dolgoztak a magyar uraiknak.

 

- Szlovákia II. VH-s szerepe? Fasiszta ország volt.

Hlinkára és utódjára, Tisora gondolsz? az utóbbi végül ki is irtatta a helyi zsidőság túlnyomó részét, és sokat tett a helyi magyarság kiírtásáért is.

Előzmény: Hierro Nyh. (1336)
RobUr Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1339

"a zólyomi várról szép sorjában tűnnek el a magyar feliratok..."

 

Es nincs, aki megkerdezze oket, hogy miert? :-)

Hivatalosan, ez muemlekrombolas.

Előzmény: Fatboy Slim (1335)
Fatboy Slim Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1338
ritka normális ember. kár, hogy egyedül van. így ki fogják nyírni minden valószínűség szerint....
Előzmény: FriendlyFire (1337)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1337

A szlovákok biztosan máshová teszik a hangsúlyokat, mint a magyarok. Az ősmagyarokkal tuti, hogy nem foglalkoznak (általános és középiskolás szinten).

A történészek meg gondolom tudományáguk szabályait betartva foglalkoznak a történelemmel, legalábbis ha azt akarják, hogy komolyan vegyék őket.

http://www.parameter.sk/kulfoldbelfold/dusan-kovac-nem-latok-egyetlen-szlovak-vagy-magyar-allamferfit-sem

Előzmény: Hierro Nyh. (1336)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1336

Sok mindenre kíváncsi lennék még, hogy tanítják Szlovákiában:

 

- Szent István ki volt, kinek a leszármazottja (itt konkrétan Árpádra gondolok), hogyan történt az államalapítás, mi volt a lényeg, célja

- honnan ered az Uhorsko, uhorsky, Hungaria, hungarus név (ugor, onogur)

- a középkori krónikák, geszták a Regnum Hungariae előtörténetében mennyire foglalkoznak az ősmagyarokkal és mennyiben Moráviával (a "soknemzetiségű" királyság keresztény krónikásai miért vették be művükbe a csodaszarvast, Csaba királyfit, a turulmondát, a fehérló-mondát - melyben Szvatopluk a vesztes fél - a Lehel kürtjét, a gyászmagyarokat, a Botond-mondát?)

- a szlovák címer eredete

- a történelmi Magyarország ("Uhorsko") etnikai arányainak alakulása a XI. századtól a XIX. századig (különös tekintettel arra, mennyire volt hatással a magyarság arányának csökkenésére a tatárjárás, a török balkáni előrenyomulása miatti menekülés, majd az itteni török hódítás, a kuruc-labanc harcok)

- az ország etnikai térképe (melyből kiderül, hogy a mai Szlovákia és a szlovákok lakta területek nem fedik egymást)

- a Magyar Királyság, illetve a Magyar Korona országainak közigazgatási beosztása (pl. a mai szlovákiai vármegyék valós határa, azaz hogy egy részük a mai Magyarországra is átnyúlt; illetve az a tény, hogy a Felvidék, illetve a szlovákok lakta területek nem képeztek külön egységet)

- szlovák-magyar viszony 1848/49-ben (a szlovákok többsége a magyarok oldalán állt, pláne, miután kiderült, hogy a bécsi udvar nekik még látszatra sem ígér engedményeket)

- az 1868-as nemzetiségi törvény

- Szlovákia második világháborús szerepe (Lengyelország és a SZU megtámadása, zsidók elhurcolása, miért csak 1944-ben volt a "nemzeti felkelés" - talán mert akkor látták, hogy németek el fogják veszíteni a háborút)

Előzmény: Fatboy Slim (1335)
Fatboy Slim Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1335

Puntie,

 

azt mondd még el nekem, hogy mit oktatnak a szlovákok a Felvidék történetéről? tudtok mindent? mert pl. a zólyomi várról szép sorjában tűnnek el a magyar feliratok...

Fatboy Slim Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1334
az ötleted maximálisan támogatom
Előzmény: őszkaján (1333)
őszkaján Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1333

 Puntik! Van egy javaslatom, illetve kettő:

 -A tótok, ha délre akarnak menni tanuljanak meg egy kicsit magyarúl. Csak annyira, mint amenyire az ottani magyarok beszélnek tótúl. Mindjárt megértik, hogyan esküdnek össze a hátuk mögött a magyarok. És te tudod a legjobban, ahány nyelv annyi ember vagy.

 - A másik és ez a jobb, hagyjátok a francba ezt a népnevelést, csapjátok vissza ezeket a területeket Magyarországhoz, nem kell az ott lakókkal tovább vesződni. Utánna aki Tóciába beteszi a lábát előtte tegyen le egy vizsgát tót nyelvből. Meglátod, hogy megnő a túrista forgalom.

őszkaján-MAGYARORSZÁG-

Előzmény: puntik (1324)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1332

Játsszunk "ő kezdte azzal, hogy visszaütött"-et?

 

Mert régen nem sikerült rendezni a kérdést, akkor már sose rendeződjön:

Előzmény: FriendlyFire (1329)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1331

Gyermekkoromban a Balatonon több német szót lehetett hallani, mint magyart. Csak a Slota-mentalitású embereknek nem tetszett ez.

 

Magyarországon belül is vannak helyek, ahol mások a szokások, mint a fővárosban, de nem hiszem, hogy ezért jogom lenne azt követelni, hogy viselkedjenek pestiesen.

Ha romák által lakott településre mennék, (nem megyek nincs ott dolgom) azért tudom, hogy ott mire számíthatok, pedig az is a Magyar Köztársaság területe.

 

Szlovákia déli pereme is egy ilyen sajátos terület.

Előzmény: puntik (1324)
Müller őrmester Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1330
Nana ! Azért az itten kinai kereskedő némelyikének igencsak furcsa a magyarnyelv tudása.
Előzmény: puntik (1324)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1329
ja, ha 1861-ben elfogadják a szlovák autonómia igényt, akkor ki lehetett volna kötni ilyen igényeket.
Előzmény: Hierro Nyh. (1326)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.25 0 0 1328

"mindig ezt kifogasolja,azt a itteni,vagy a eszaki reszrol idejovo szlovakok-nem tudnak komunikalni a sajat hazajukba-n,a boltba"

 

Hát ez van. Miért kellettek a magyar anyanyelvűek által lakott területek? Ha 80 év alatt nem tudták elszlovákosítani, most a demokratikus EU-ban már nem is fogják. Ezt csak tudomásul venni lehet.

 

Ezért kellene magyar hivatalos nyelvű közigazgatási egység, ennek határában állna egy nagy tábla, akkor az északról érkező szlovákok nem csodálkoznának, hogy merre is járnak.

 

Ez lenne a korrekt.

 

 

"postan,a hivatalba,a orvosnal," ott azért biztosan beszélnek szlovákul, vagy rögtön kerítenek valakit aki igen.

 

Előzmény: puntik (1324)
Etheow Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1327
"nem tudnak komunikalni a sajat hazajukba"

De sajnálom őket. Mekkora trauma lehet szembesülni azzal, hogy Szlovákia déli vidékeinek tulajdonképpen Magyarországhoz kellene tartoznia.
Előzmény: puntik (1324)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1326
Érdekes módon Finnországban meg tudták oldani, hogy két államnyelv legyen, a finn és a svéd, pedig ott kisebb a svédek aránya, mint Szlovákiában a magyaroké. Az iskolákban oktatják mindkét nyelvet, a finn nyelvűekben a svédet, a svéd nyelvűekben a finnt, mint idegen nyelvet (és ehhez még hozzájön még egy idegen nyelv, többnyire az angol). Sőt, a zömmel svéd anyanyelvűek lakta Åland tartomány autonómiát is kapott, mégsem aggódnak, hogy el fog szakadni tőlük, pedig Finnország és Svédország már régebb óta a schengeni övezet tagja.
Előzmény: puntik (1324)
RobUr Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1325
"

Hat epp ez a baj ,hogy tul nagy teret engedtek mart a magyar nyelvnek-szlovakia-

deli-reszen."

 

Ott, mindig is a magyar nyelv volt hasznalatos.

Slota "Ur"-nak az faj, hogy me'g magyarul beszelnek.

Egyebkent, kizartnak tartom, hogy ne tudnanak szlovakul, egyentol fuggoen, valamit is.

Előzmény: puntik (1324)
puntik Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1324

Hat epp ez a baj ,hogy tul nagy teret engedtek mart a magyar nyelvnek-szlovakia-

deli-reszen.SLOTA-ur is mindig ezt kifogasolja,azt a itteni,vagy a eszaki reszrol idejovo szlovakok-nem tudnak komunikalni a sajat hazajukba-n,a boltba,a postan,a hivatalba,a orvosnal,stb,nekem mindegy melyik jaras,itt is ott is beszelek.

Ez olyasmi lehet,mindha ti magyarorsz.-on---PELDA,elmesz-DEBRECEN-be,magyarul beszelsz,a boltos,csak romanul,tud,,SZEGED-magyarul beszelsz,csak szerbul tud a boltos,PECS-szinten,csak horvatul valaszol.ES,igy van itt is,nalatok meg jobb babilon

lenne meg ott a ukran szloven nemet,nyelv,akkor ezt nektek mind beszelni kell.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: FriendlyFire (1321)
RobUr Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1323

Az autonomia veszelyezteti a szlovak asszimilacios torekveseket, hogy minel hamarabb eltuntessek a magyar nemzetisegueket.

Ugy latszik, az EU tagsag nem fog hozni semmifele kedvezo felteteleket a magyarok reszere Szlovakiaban.

Fenn kell tartani az igenyt autonomiara!

Előzmény: puntik (1322)
puntik Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1322

vARJ ,egy kicsit a igazi ok az ,hogy ezzel a autonomia-val veszelyeztetik szlovakia-

teruleti egyseget,ez volt a fo ok,amiert betiltottak,olvasom a szlovak nemzeti part

honlapjan,meg a TA-3-hirtelevizio-lapjan.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: Müller őrmester (1320)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1321

"BOSZA-ur,nem ismeri a allamnyelvet"

 

Ez itt a probléma: félmillió ember anyanyelve és "az államnyelve" nem esik egybe.

És ezek az emberek nagy része azért ragaszkodna az anyanyelvéhez.

A szlovákok azt szeretnék, hogy ne tegyék, inkább váljanak nyelvileg szlovákokká, így bizonyítván lojalitásukat.

Pedig szerintem hasznosabb lenne teret engedni a magyar nyelvnek Szlovákia déli peremén. Ez a terület magyar jellegének erősődésével járna, de ezt az árat meg kellene fizetni a jó magyar-szlovák kapcsolatokért.

 

FriendlyFire-HABSBURG CSÁSZÁRSÁG (include: Regnum Hungariae, ami magában foglalja a szlovák Felföldet és Magyarhont.)

Előzmény: puntik (1313)
Müller őrmester Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1320
Ez aztán a furcsa indoklás , hogy miért tiltották be.
Előzmény: puntik (1313)
FriendlyFire Creative Commons License 2008.01.24 0 0 1319

"BOSZA-ur,nem ismeri a allamnyelvet"

 

És akkor mi van?

Akkor lett volna nagy megdöbbenés, ha szinkrontolmáccsal megy a tévéstúdióba.

 

FriendlyFire KÖZÉP-EURÓPA

Előzmény: puntik (1313)
Etheow Creative Commons License 2008.01.23 0 0 1318
Szlovákiában ez úgy megy, hogy ha valaki nem ismeri az államnyelvet, akkor az általa alapított civil szervezetet betiltják?

Gratula.
Előzmény: puntik (1313)
őszkaján Creative Commons License 2008.01.23 0 0 1317

 Janó biztos azt hitte, hogy ez a BOSZAmeg nő. Félt hogy kigúnyolják a rehetségét. Ezért küldte  Málinka kisasszonyt .Ő meg nem azt kapta amire számított. Kopik a magyar. Na de a tót atyafiak meg úgy néz ki, hogy már nő ügyben is csak a géppisztolyukat tudják használni.

 őszkaján- MAGYARORSZÁG-

Előzmény: puntik (1316)
puntik Creative Commons License 2008.01.23 0 0 1316

SLOTA-ur pedig megigerte ,hogy o megy ugy volt,nem tudni miert nem ment el ,MALIKOVA-kisasszony-nak,pedig szinten vezeto szerepe van a SZLOVAK.NEM.PART-ban. Errol,a lovoldozes-rol,meg azt mondtak,hogy a egyik szolgalatos rendor,,volt,, csak volt a masik valami civil.Ezekkel a geppisztolyokkal

lovoldoztunk,meg mi is a hadsereg-be-vz-58-as,hazai,gyartmany,ismerem jol

akkoriba,elvolt minden zarva,most meg hasznaljak,mind a golyostollat.

Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-

Előzmény: őszkaján (1315)
őszkaján Creative Commons License 2008.01.23 0 0 1315

 Ne BOSZA meg már. Ez a Málinka kisasszony találkára jár a Janó helyett? Hedvigára meg lövöldöztök? Micsoda erkölcsök vannak nálatok?!

 őszkaján - MAGYARORSZÁGv -

Előzmény: puntik (1313)
puntik Creative Commons License 2008.01.23 0 0 1314
Elbocsatottak,a rendort ki a videon-lovoldozott a HEDVIGA-celra,epp most mutatta a TA-3-as szlovak,hirteve.Puntik-CZECHO-SLOVAKIA-
Előzmény: RobUr (1299)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!