Vonali sorompokkal mi történt? Lépésben haladunk át mindegyiken, pedig ahol van félsorompó ott az lent volt. Volt délelőtt valami vagy csak úgy általában még nem helyezték üzembe mindet?
már tavaly nyár óta tervben van oda elmenni túrázni egyet, de mindig amikor kilovunk egy időpontot leszakad az ég. De az inspirálta hogy feldobjam a deklasszalt első osztályt.
Oh én teljesen egyetértek veled. Azokra a vonaokra ami Bz-vel van kiadva jelenleg szerintem a Bz a legmegfelelőbb. Csak a Bz helyett bármi topictarsra reagáltam.
Az első nem tudom mitől lenne jobb, mint a Bézé? Dácsiával sebesség, gyorsulás kevés, kényelem szubjektív, nálam mindkettő, szűk, kényelmetlen. De a Bézének alacsonyabb a belépő magassága, padlószintje. Nekem a Bézé jobban tetszik, a Bhv-t rühellem.
Egész évben hűtési-fűtési szezon van, már rég megszűnt, ami régen volt. Nincs bârmjlyen személykocsi. Amik szóba jöhetnek, azokra meg nem jó csak villamos fűtésre alkalmas mozdony.
Itt igazán az a kérdés, hogy a gyorsra át tudnak-e szállni a Budapestiek a személyről.
Tárnok-Martonvásárig mennek a személyek, és ezekről most gyorsrra csak Kelenföldön lehet átszállni, tehát Kelenföld utánról (ahol még sűrű, Bp, város van.) nem.
Most költöttek milliárdokat hogy 8 percet nyerjenek, nem hiszem feladják a negyedét :)
Amúgy valaki bennfentes meg tudja mondani hogy ténylegesen fékezéssel gyorsulással mennyi plusz idő lenne? Úgy tudom ott elég feszes a menetrend, nem biztos hogy beleférne egyatalan.
Mi baj lenne, ha a kék hullám megállna Érden? Nagy városról van szó, menetidőben kb. 2 perc pluszt jelentene talán. IC-kent az ingázók úgyse tudnák igénybe venni
Tudom ajánlani a biciklit, elég jó infrastruktúra van hozzá a parton:)
Az a baj, hogy 1-2 kocsis mozdonyos vonat egyatalan nem gazdaságos, a Desirok kellenek IR-ekre is, a nosztalgiánál pedig sem az Abmot sem az Árpád nem uzemkepes úgy tudom. A BCmotot hozhatnak mondjuk, jó visszalepes lenne Bzhez képest :D
Te odaraktál egy szmájlit, de nagyon sokan így fondolkodnak.
Ezért nem csábító még sokaknak a közösségi közlekedés. Miközben az autóipar folyamatosan fejlődik és már azt sem tudják, milyen fejlesztéssel jöjjenek elő. mi még attól félünk, hogy vagy Bz jelenik meg a fővonalon, vagy a 60 éves konstrukció, ami szétveri a pályát.
Azért a korábban bemutatott füredi gépcserés elképzelésekből nekem nem az jött le, hogy ott is dúskálnának a vágányokban.
De a nagyobb kérdés az az, hogy hogyan jut el oda, és hány vonat fog emiatt késéseket összeszedni. Míg ha hagytak volna három vágányt, akkor még ha kitérőzni is kell, akkor is mehet a forgalom.
Ráadásul ha teszem azt ez megfekszik Alsóörsön (vagy épp Fűzfőn), és mögötte már elindult egy másik vonat, akkor a körüljárás is egy érdekes dolog lesz két vágányon.
Hát Alsóörs most kétvágányú, ott van ugyan a felsővezetékesek csonkája de nem hiszem oda kirakják. Bp felé következő állomás almádi, ott van három vágány, félre tudják rakni, nyugat felé meg Füred a következő, ott a 7 vágányon biztos elfér. Csak hát amíg nem szereznek valamit amivel odaviszik Alsóörs gyakorlatilag egy megállóhely. (Aztán lehet közben már megjavították vagy elvitték, én nem látok rá).
A távolsági vonatok tudtommal pótjegyesek, arra az ingázók bérlete kevés, így kicsi az esélye hogy tömegesen használnák. De ha ennyire félünk az ingázók miatt, akkor a Székesfehérvári megállás sem lesz feltétlenül indokolt, hiszen oda is sokan igénybe veszik.
Menjen be Kelenföldre 7 perc alatt, szálljon fel ott. Én akkor is ezt a megoldást választanám, ha időben picit hosszabb is lenne, a mindenhol megállós borzalmak helyett.
Amint egy távolsági vonatot megállítasz az elővárosban, egyből számolnod kell azokkal az utasokkal, akik csak Budapest és az elővárosi állomás között utaznak. Felférnek, de ez konfliktust okoz a távolsági utasokkal.
Két esetben látom indokolhatónak:
- Idényben, olyan időszakokban amikor így lehet levenni utast a Velencei-tóra menő járatokról, és egy-két járat erejéig a közvetlen kapcsolat a nyaralóhelyre megadható.
- Délutáni csúcsidőben, amikor az elővárosban járatsűrűséget lehet növelni olyan vonatokkal, melyek kihasználtsága alacsonyabb. Ez pedig általában a tapolcai vonatokra, illetve a veszprémi sűrítőkre igaz.
Én nem egyszer mentem Budatétényből, Érd alsó/felsőről az északi partra, a 30-50 perc többlet általában ennél kevesebb volt az adott menetrendi struktúra mellett.
Nem értem hogy függ össze az érdi kínálat azzal, hogy a balatoni vonatok egy része megálljon Érden is. A Z30 zónázóknak a személyvonatokhoz van csatlakozása Székesfehérváron. Így Érdről Balatonfüred közel két és fél óra alatt érhető el, ráadásul mindenhol megálló vonatokkal. Ha a kék hullám megállna Érden vagy esetleg a Katica, ez a menetidő 30-50 perccel kevesebb lenne.
És a buszos kínálat amellett hogy sűrűbb volt, sikeresen gyorsabb is, mint mint most a Fehérvár-Füred közötti,.mindkét végén a levegőben végződő személyek.
Hogy is volt eddig? (Nem jártam arra a pótlózós időszakban.) Kétóránként volt pótló a déli parti gyorsokhoz? Úgy gondoltam, ezt (a kétóránkénti eljutási lehetőséget Füredre) minimum hozni kéne a beruházás elkészülte után átszállás nélkül is, és nem csak főszezonban!
Miért is hagyjuk már VEKE Lalit? Eléggé tett róla, hogy a neve összeforrjon ezzel a beruházással!
Most jön majd el a kiértékelés ideje. Attól, hogy a beruházás immár elkészült, még lehet vizsgálni, kritizálni a valós értelmét. Én is kíváncsian várom, összességében mi lesz a benyomás?
"...Mert ha nincs végig drót, akkor így félig irracionális az egész..."
Ezzel jobbára csak megismételted, de nem indokoltad korábbi állításodat.
Ha -mondjuk- félig sem volt értelme (ennek a beruházásnak), akkor egészen sem lesz az!
De lehet egy olyan válasz is, hogy félútig jóval nagyobb a forgalom, azon túl már tényleg nincs értelme.
És még valami: Szerintem majd a szezonon kívüli menetrend, SZVÖR, valamint kihasználtság teszi fel az "i"-re a pontot. És ezt illene kalkulálni a továbbiakra nézve is!
Persze...az érdieknek legyen elég a kínálat, ami van. Az ottani népek amúgysem vonathoz mennek ki. Hanem látnak valamit, arra felszállnak, ha megáll...akkor is, ha egy szerelvénymenet lenne :D
bár ilyen érdi meg martoni megállásokat nem nagyon tennék bele.
Teljesen felesleges, az a kevés aki oda utazna "lentről" az átszáll Fehérvártól a "villamosra", mindig megy.... Távolsági vonat Fehérvár, Kelenföld, csumi.
Bízzunk benne, hogy ez az őrület már csak két hétig tart, aztán menetrendi szempontból vége a 29-es hányattatott sorsának.
Remélem új (és jobb) korszak jön, mind nyáron, mind ősztől.
Bár az én véleményem mindig az volt, hogy a nyári kínálat elégséges volt, inkább azzal volt baj, ami azon kívül volt.
Aki szerint meg a 20-ason indokolt, hogy délutáni időszakban fél óránként is vannak távolsági vonatok, ellenben a 29-en meg a napi kettő elég, az vagy számolni nem tud, vagy hibbant, vagy mindkettő. Szerintem is ezután a napi négy közvetlen vonat lenne a minimum, még decemberben is. Mondjuk 7:00, 11:00, 15:00, 19:00 körüli érkezés a Délibe tökéletesen megfelelne, ellenirányban pedig egy órával későbbi indulások.
Ezek közül nem kell mindnek gyorsnak lenni, az első meg az utolsó nyugodtan lehet sebes is, bár ilyen érdi meg martoni megállásokat nem nagyon tennék bele.
Engem változatlanul az idegesít, hogy párosban nem éri el a gyors a fehérvári füredi "sebest", míg a buszokkal ez a csatlakozás megvolt. És mindezt rendkívül laza menetrend mellett.
Fordítva ugyanaz: a füredi betét "Katica" Bz megint maga elé engedi Battyánban a gyorsot, úgy hogy előtte elég neki lassan is témferegni a laza menetrend miatt. A Z30 nem csatlakozó alternatíva, hanem egy elővárosi tömött valami. És délelőtt a 19707, és az esti 19708 is csak heti két nap jár...
"...A fejlesztési program a Balaton északi partján fekvő, 29-es és 26-os számú vasútvonalszakaszok villamosításával a közösségi közlekedés színvonalának javítását, az igényeknek megfelelő, megbízható, környezetbarát szolgáltatást hivatott szolgálni..."
Direkte kötekedés helyett csak annyit, hogy szeretnék látni egy menetrend tervezetet, szerelvény összeállítási renddel megspékelve, mondjuk a 26-os vonalra, a drót kihúzása utáni időszakra! Mert, ugye, ma már elvárható, hogy az infra fejlesztés menetrend alapú legyen!
Már a 29-essel kapcsolatban is minimum ezt vártuk előzményként - és nem kaptuk! Vajon miért?
"...Szerintem béküljön ki mindenki mindenkivel..."
Szerintem meg épp most jön el az ideje, hogy pl. VEKE Lalit szembesítsük az ígéreteivel, a hazug propagandájával, meg a csapdával, amiből természetesen nem tudott kijönni! ---> "V43-as be sem teheti majd a kerekét!"
"...most már racionálisan annak kell drukkolni, hogy legyen végig drót..."
Miért is racionális ez? Ha az eddigi sem volt az...
Szurkoljunk a további növényirtásoknak? Zánkafürdő hársfasor, Badacsony megállóhely...
Azt egyébként ugye elvileg megvehetem a MÁV Appban. De azzal mit kezdenek a buszon? Mert a buszon pont forditott a mobiljegy ott nekem kéne QR kódot lecsippantani, és a simple app kidob valami kisállatot, de ugye a máv app jegy nem a simple ben van... A simple vel meg a vonaton nem tudnak mit kezdeni.
Egyébként miért jó az hogy se a déli se az északi part vonatai nem állnak meg Szabadbattyánban, miközben a Balaton24/Balaton72 jegy onnan/addig érvényes és a kiegészitésére sem vehetsz jegyet....
Nézegettem a holnaptól érvényes menetrendet és találtam egy furcsaságot:
Mégis miért neveznek sebesvonatnak egy Fehérvár-Füred járatot, ami Szabadbattyán kivételével mindenhol megáll? (Korábban volt ilyen vonatszámú Katica, de ez most nem a Déliből indul, úgyhogy szerintem illett volna személyvonattá minősíteni.)
Desirok, Bz-k reggeli Tapolca-Sv személyekből lesznek. Ma délután dupla Hörgős gépmenet lesz Sv-re a 20-ason. Ill. lesz egy Cell-Tp. szerelvénymenet is ma. Ja és a 9021el hidegen érkezik a harmadik dízelgép Fehérvárra. Nagyjàból ennyi.
Én néhány füredi személyen kívül két óránként tisztán gyorsoznék. A kimaradó kismegállókban a Füred - Tapolca szakaszon meg két óránként Veszprém - Hévíz buszokat járatnék.
Véleményem szerint a téli menetrend az előszezoni menetrendből fog származni, úgy, hogy kevesebb vonat megy majd Budapestig (pl a Katicák közül), esetleg a Kék Hullámok megállnak Füredig még 2-4 helyen.
Eddig is ott volt a kereszt, pár éve élesztették újra Polgárdit... Ha a Kék jött be előbb, akkor hát megállt, remélem most is meg fog :) De most majd csendesebben gyorsul, így egész Polgárdi kertváros is örül majd :)))
Itt van a problem. Ha a bp-i előbb jön, az ellenvonat meg később, akkor a kereszt lekerülne Polgárdi környékére, ahol amúgy nincs megállója a Kék hullámnak.
"Keszthelyi oldalon hogy viselik el, egész más kérdés. Arrafelé nemigen közlekedek (vonattal se)."
Max a siófoki személyeken járnak, meg némelyik szezon sebesen. Nyáron váltják őket az emeletesek majd most, egyik Szolnokról, másik Szobról indul majd. Nem kényelmesebbek, sőt a csomagtartó gyakorlatilag használhatatlan, úgyhogy az üléseken lesznek a táskák, amiért majd szólni sem lehet. De mutatósabbak a sima flirteknél, és wc is több van (már aki befér azokba 🤣 ).
Persze, innen senkinek sem. Szerintem senkinek akinek rendszeresen kellett velük utazni, én is néztem szvör-t, hogy melyik személy Desiro télen :D Csak azt próbálom mondani, hogy (szvsz) jobb mint a volán és jobb mint a semmi.
Teljesen igazad van, a magyar flirtök ülései max egy órás útra jók. Lehetne távolsági utastérrel is rendelni (Leo Express pl), de a Start elég egyértelműen a mozdonyvontatású IC-kben látja a jövőt (IC+ gyártás és CAF/DWA kocsik felújítása, 2G IC korszerűsítés, plusz konferenciákon is ezt mondták). Szerintem nem kell félni attól, hogy Flirtös lesz a vonal.
Hosszabb távon, ha az elővárosi (ami majdnem kész) és távolsági (ami folyamatban) járműpark megújult talán lesz regionális jármű is beszerezve, onnantól el tudom képzelni, hogy a partmenti forgalmat szolgáló mindenhol megálló személyvonatok már valami Stadler WINK vagy Alstom LINT féleségek lesznek.
Szerintem egy Bz azért még mindig lényegesen jobb mint egy busz, van wc, fel lehet állni, elfér a lábam így 190 cm+ létemre is, van lehetőség biciklit felrakni.
Viszont egy elég erős emlékem, hogy amikor elkezdtem rendszeresen utazni vonattal Budapestre, egyszer Bz-ről szálltam át Flirt-re Fehérváron. Olyan érzés volt mintha egy másik országba kerültem volna. A 30a "simasága" és a Flirt gyorsulása óriási kontraszt volt a 29 állapota és a Bz sebessége után :)
Mindenesetre valóban, várjuk már az új menetrendet! Engem mondjuk továbbra is az érdekel jobban, hogy mi lesz szeptembertől, de talán a nyári adhat majd ahhoz is támpontot.
Sziasztok! A kék hullámok menetrendje hogyan változik majd 06.19-től? Én arra tippelek, hogy Fehérváron 2 percet állnak majd, Füredre 8 perccel hamarabb érkeznek majd, Füredről pedig 8 perccel később indulnak majd Pestre. Sokat tévedtem szerintetek?
Na akkor a Bz-s élmény sem tűnik el, biztos van 1-2 'vasútbarát' aki örülni fog neki :D Bár az új belső terű bicikliszállító mellékkocsik érdekesek és a legtöbb motor tetején már ott a klíma.
Van annyi vágány, hogy elférjen, az 1-es a dízelgépnek továbbra is használható, de azért kíváncsi leszek, mennyire lesz flott a gyakorlatban...
A füredi gépcserének annyi "haszna" van, hogy itt mindig is több idő kellett az utascserére, meg a keresztek bevárására, tehát amúgy is jól jön egy kis puffer idő.
Tavalyi konferencián azt mondták leptetve lesznek a gépek, nem a keresztezők cserélnek. A lakossági fórumon konkrétan el is mondta az állomásfőnök, hogy hogyan, a 2 csonkával elég szépen meg van oldva.
Azt tudjuk, hogy hány V43 kell majd egy nyári egy nap?
A Vízipók gondolom maga fordul, mert neki van ideje Füreden, és nem zavarja semmi más.
Ellenben ha a Kék Hullámok csak kicserélik egymás közt a gépeiket a füredi kereszt során, akkor az nem lesz jó hatással a menetrend betartására...
Viszont azt sem hinném, hogy mindkét gépet léptetnék, mert akkor meg kissé tele lenne a Füred: 2 szerelvény, 2 M41, 2 V43, plusz még 1-2 Filrt a Katicában...?
Szilit minden probléma nélkül tudnának tartósan is adni, az 1esre is csak azért forgatják be IC zni őket hogy menjenek valamit... Bár sztem most azért visszajon majd sok tehervonat is (elmúlt evben megcsappant eléggé)
Gondolom, még alapból is munkaterületnek számít, nincs visszaadva a MÁV-nak (Start-nak, pályavasútnak, mit tudom én kinek) használatra, addig meg akár a noszis Leó is lepróbázhatja, ha megrendelik... :D
Tegnap felmerült bennem hogy ennyire nincs szabad Szilije a Mávnak hogy a Gysevtöl kell kölcsönkérni a próbaútra, vagy esetleg Gyseves gépek lesznek a 29-es vonalon? Szerintem nem lenne rossz, elég megbízhatóan üzemelnek illetve szerintem van szabad kapacitás is amit bérbe tudnának adni!
Minden le tud, a flirt is. Akármennyire is azt gondolják néhányan hogy az aztán nem. Gondolom majd a leharcolt és szakadt pirosak fognak katicába forogni főleg, azoktól meg a desirok is szebben néznek ki...
A 10-es vonal villamositása már úgymond "évtizedes"probléma, talán legnagyobb realitása a Gyurcsány kormány idején volt, a 17-es vonalon talán lesz valami a az elkövetkező években, de szerintem első lépésként át kell vennie a Gysevnek teljes egészében!
Egyetértek, naponta tízezrek szívnak a 142-esen, és évtizedek óta le vannak szarva. (Sőt, annyira le vannak, hogy még az ócskák közt is legócskább pusztametrót megkapták, az oldalanként 2-2 ajtóval...)
Az oszlopokat meg én sem tudom megbocsátani, ma nézegettem pont, hogy ugyanezek a rácsos szerkezetű acél oszlopok zöldben mennyire kevésbé penetránsak.
Meg a sok apróság... ha bármire is figyeltek volna, ha bármennyire is terveztek volna előre.
De nem.
Az a baj, hogy a politika már megint felcserélte a célt és az eszközt.
"Kiadtuk a jelszót, hogy legyen magyar narancs, és lett magyar narancs". Pont úgy működnek a dolgok, mint akkortájt.
Kiadtuk a jelszót, hogy legyen drót, és lett drót.
Pelikán és Virág et.-nak plecsni van a mellén, a dolgozó nép meg örül.
Szívesen egyetértenék veled, ha nem tudnám azt, hogy egy nagyobb forgalmú és valódi elővárosi dízeles vonalnak talán nagyobb szükség lett efféle megújulásra: https://youtu.be/-XxBy3aWjuw
A másik meg az oszlopok kinézete; a déli part nyíltvonali pergetett betonoszlopai valahogy jobban a tájba simulnak, mint ezek a horganyzott rettenetek...
Szerintem béküljön ki mindenki mindenkivel, egy új korszak hajnalán vagyunk, minden előnyével és hátrányával. Fura lesz, de megszokjuk, és most már racionálisan annak kell drukkolni, hogy legyen végig drót, és legyen néha pár nosztalgia menet, mert ez a félmegoldás nem maradhat sokáig. Bármilyen szomorú, de néha tényleg kínlódás volt ez a dieselezés, és biztos le fog majd a Szili is dögleni, meg lesz szakadás, de csak ez a jövő. És hátha majd egyszer hozzányúlnak a pályához is.
És ha tavaly tényleg kihozták 29-én a nyári menetrendet, hátha holnap is kihozzák.
A pályának eddig is kelletrt bírnia a 20t tengelyterhelést (Szergej), csak ezután az áramvisszavezetést is biztosítania kell, hegesztewtt hosszúsín esetén ezen sem kell változtani (a fűtési áram eddig is a sínen keresztül ment).
Ezért szerintem ez csak szépséghiba, nem érdemes kritizálni.
Félreértesz. Nem azt mondták, hogy a _régi_ alagútba nem fér be, hanem az áttervezett, EDILON-os, különleges felsővezeték-felfüggesztésű, megépült _új_ alagútba.
Megvan mindkét irányban a jelfeladással megnövelt fékúttávolság. Áramköri szinten soha nem volt kivezérlődni az alsó sárga, csak nem állítottak új jelzőt.
Ezek milyen zárlatok? Szokott lenni ilyen? Felkapcsolják a következő szakaszt, és ott van valami gond?
Elég szomorú lenne, mert a 25 kV felsővezetéket elvileg úgy kell méretezni, hogy akár több 100 kV-os tranzienseket is el kell viselnie, és ha ilyen nyugodt időben, egyetlen korszerű mozdonnyal is zárlatok keletkeztek, akkor ott valami nagyon félrement.
De nem szakmám a felsővezeték építés, úgyhogy bármi lehet ... :)
Bocs hogy kötekszem: a hálózatot. Mert a gigant lényege főleg ez lesz. Ha azt kibírja a felsővezeték, akkor mindent mindent ki fog 😁
Egyébként van még tennivaló, az első út alkalmával órákat is álltak, sok volt a zárlat, illetve tegnap füreden a felsővezeték végénél is sikerült kicsit megpihenni, és a személyvonatot is megkésleltetni, mert pont ott ment el a feszültség.
Úgy látom megjelent egy Szili a vonalon az emig szerint (pályaszám: 91 43 0430 335-9), éppen Csajágon áll. Több próbamenet már nem várható a vonalon 06.19-ig?
MI lenne az a számos más terhelés? Azt a kis füstöt ne számítsd, sehol sincs a közút által okozotthoz. Vagy épp hidegben a lakossági fűtés szennyezéséhez. Az olaj meg a villanygépekből is csepeg.
"a legnagyobb nyertes a Füred-Arács közti 1 km-es szakasz mentén lévő lakóházak, mert ott valóban minden szerelvény erőteljesen gyorsított."
Szerintem ez alapvetően minden településre igaz, ott ahol ma még nincs drót, szintén hangos a kigyorsítás. Lásd. Révfülöp, Zánka, Ábrahámhegy, stb. lehetne sorolni. De a zajterhelés mellett, számos más környezeti szennyezés van dízeles vontatás esetén. Ezért is tartom pozitívnak a villamosítást a Balaton körül.
Azért ebben van egy kis csúsztatás is, ez még igaz is lehetne, de szerintem az esetek többségében ez ritka volt, meg ugye voltak a gyakran földből "kinött" lassújelek is amelyek után gyorsítani is kellett!
Egyébként én is azt mondom hogy nem sokkal csendesebb a jelenlegi Szili állomány!
Gyorsításkor valóban sokkal halkabb a V43 mint az M41.
És hányszor gyorsított M41 a most drótozott szakaszon...?
Mert a Kék Hulla 1 köztes helyen állt meg.
A Katicákat Dezső vitte.
Volt még pár Tekergő (tavaly már nem sok), na azok megálltak pár helyen.
Amikor egy szerelvény elhalad 60-80 km/h sebességgel, akkor a gördülési zaj lesz meghatározó, ami a V43 + hagyományos kocsik esetén alig, vagy szinte semmivel nem kevesebb.
Kb. a legnagyobb nyertes a Füred-Arács közti 1 km-es szakasz mentén lévő lakóházak, mert ott valóban minden szerelvény erőteljesen gyorsított.
Én sokat utaztam anno Kelenföldtől Székesfehérvárig (itt dolgoztam anno), de örülök, hogy villamosították a vonalat Füredig. Szegedi vagyok, s itt jó pár utcával vagyunk a Rókusi vasútállomástól, ami a Békéscsaba felé vezető egyik állomás, de most, hogy nemrég visszaadták a tram-train miatt Hódmezővásárhelyig felújított vonalat a dízel Csörgőknek, sokszor nem lehet megmaradni, olyan hangosak a mozdonyok. Sajnálom, hogy nálunk a villamosításra már nem jutott pénz, amit esetleg később Csabáig folytatni lehetett volna. Még ha csak V43-sok fognak közlekedni arra, szerintem már az is előny, mert nem lesz olyan hangterhelés.
A füredieknek az is jó, hogy nincs fehérvári 10-15 perc állás. A több vonat is jó, ahogy írod. Számos állomás megszépült, megújult, ez is jó. Megoldódott a füredi csonkavágány kérdése is, így a mozdonycsere is korrekt lesz, nincs hosszú sorompózár. Az oszloperdő valóban hátrány, de hát a gyönyörű svájci tájakat is "elrondítják".
Lévén a kínálat jelentősen bővül, biztosan tetszeni fog. A flirt majd én olyan mint a desiro, a vonatot meg húzza valami, őket ez a része hidegen hagyja.
A több vonat lesz a siker, nem az ocsmány oszloperdő a parton.
Jó, tudod, hogy értettem. Láttam már Csörgővel áthúzott déli-parti vonatot én is áthúzni Balatonfüreden. Terelés alkalmával volt már itt Szili, hidegen.
Rendben. Meglátjuk az utasoknak hogy tetszik az új dolog. Elvégre ők a fizetővendégek. Én örülök, mindenki másképp làtja, értékeli ezt a fejlesztést. Az biztos, hogy fejlesztés és nem hátralèpés.
Köszi az infót, én úgy gondoltam hogy a Szegedi-Békéscsabai-Miskolci gépeket költöztetik fel!
Jobban belegondolok valóban már nincs olyan hogy mondjuk Miskolci gép, mert bármelyik gép bárhol megjelenhet az országban, mondjuk ez jó pár éve nem fordulhatott volna elő!
Csendesebb szerelvények alatt értettem: hallottunk már Csörgőt kijárni az állomásról és ma páran hallhatták a villanygépet. Èg és föld. Egy bácsika meg is jegyezte: "milyen halk volt." Környezeti terhelés is kisebb lesz. Végzettségemmel nem dicsekedtem, nem is abban dolgozom, csak tisztába akartam ezt tenni egy topictársatok előtt. De elengedtem már. Mi ketten nem jövünk ki, van ilyen. 🙃
Csendesebb szerelvénynyek? El vagy tévedve, semmivel sem lesz csendesebb. Kíváncsi vagyok, mikor jönnek az első panaszok a Füreden éjszakázó, zúgó, sípoló Flirt(ök) miatt.
A pezsgő korai és még sem érdemlitek. Nincs mire inni.
A cukrász végzettségeddel pedig ne dicsekedj, annyit sem ér, mint az enyém. 🙄
Igazából itt most az lesz a fő kérdés milyen gépek lesznek ( nem típusra gondolok), ilyenkor szokott az lenni hogy az ország különböző helyeiröl felviszik a gépeket Budapestre, és ugye természetesen "mindenki a legjobb gépét" adja oda!
Vagy amit megjósoltam: 2-es vonal, csak fordítva. Először villany, aztán pálya. Ugyanúgy sok év lezárás, csak még több pénz.
(Ennek ellenére, azért örülnék neki ha a pályát is "kikalapálnák", még ha emiatt még egy-két évet végig is kell szívni. Ha tényleg folytatják, jó lenne azzal egyidőben.)
A "villamosítás" csak most kérdés igazán, mert ez egy félkész tákolás, erre nem lehet büszke senki. A fő kérdés az, hogy a tényleg fontos dolgokra, mint Köfi, pâlyafelújítás, lesz-e majd forrás vagy majd 40-60-nal döcögünk a drót alatt az elcseszett irányítás miatti plusz késésekkel.
Rendben. Én a bèkejobbot kinyújtottam. Először és utoljára. Mindenkit saját tettei minősítenek! Igen örülök, sikerült. Tisztább, csendesebb szerelvények járnak ezután. A pezsgőt lesz kivel meginnom. Megyünk tovább, jön a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely, Tapolca-Ukk.
Végzettségem: közlekedési szakjogász, ezt így az egész történet végére. 😉
A fogadást (dátumhoz kötötten) elbuktad. Most ugrálsz örömödben, persze jogod van hozzá, egészségedre.
Nyilván nem ez vezetett ahhoz, hogy konkrétan kiutált ez a közösség (és nem engem, akinek azért szintén el tud szállni az agya). Amit előadtál éveken át, az megvolt, emlékezetes marad.
Köszi a meghívást, de kihagyom. Ha a kukában landolt volna ez a történet, ahová való lett volna, akkor is meghívnál? Kétlem... Nem vagy őszinte típus.
Pezsgő mégegyszer mondom: nem jár, a vizes vb idejére fogadtál, és az nem jött össze (bár műszaki tartalmát tekintve inkább az valósult volna meg).
Amúgyse utazol vonattal, nem vagy közlekedési szakember, valójában egy "csakazértis emellett leszek" műsort nyomtál ide évekig. Ha ezeket elismered, még talán tehetsz valami jót a megítélésed kapcsán. Addig egy szokásos troll maradsz, aki már sokadik nevén repült innen...
Majd együnk meg egy békelángost a parton. 😊 Nem jó senkivel sem rosszban lenni, az nem vezet sehová. Értelme sincs már vitázni, a villamosítás nem kérdés többé.
(Egyébként holnap vagy pénteken megy gigant és Szili, flirt próba nem lesz, lévén felesleges, és nem a jármű sorozatok egyesével történő próbája a lényeg. 19-től pedig egyébként is V43 hegyek lesznek, arra van tervezve minden mozdonyos vonat).
Május 26-án délután látható volt az első villanymozdony Balatonfüreden. Jelenleg a villamosítás utáni tesztidőszak zajlik, június 19-én indulhat a menetrend szerinti villamos üzemű vontatás Budapest és Balatonfüred között.
Minden korábbi kétkedőt, évekkel ezelőtt velem veszekedőt innen csókoltatok. :-) A pezsgőimet június 19-én behajtanám, az ünnepélyes fogadáson. Ugye ott lesztek? :-P
Az üzem szerű tengelyterheles nem azt jelenti hogy alkalmilag ne birna kicsit többet. A 20t tengelyterheles nem azt jelenti hogy 20000,5 kilonal beszakad a picsába a pálya.
Amelyik megáll, az megy kitérőbe, onnan pedig kifele nincs korlátozás.
Amelyik meg áthalad, az megy végig a fővágányon 80-al.
Elvben igen, de számtalanszor láttuk már, hogy a forgalomirányítás az ellenkezőjét csinálta.
Én az alsóörsi 2 vágányt érzem problémásnak, oké, hogy 5 már sok volt, de 3-at hagyhattak volna, főleg, hogy "kvázi hármas" keresztet terveznek oda...
Ha a páros Csodapók néha netán megkésik, és előbb beér a páratlan Kék Hulla, akkor mögötte a Katica áll majd a bejáraton, Csodapók be, Kék ki, Katica helyére, Csodapók ki, Katica ki.
El fog tartani egy darabig.
Próbálok bízni benne, hogy mind a humán erőforrás mind az infrastruktúra meg fog birkózni ezzel az örömtelien magas vonatszámmal, főleg ebben az új helyzetben...
Itt most nem arról van szó hogy mit tud a kiépített infrastruktúra, hanem a biztosítóberendezés mit fog mutatni az érkező vonat felé, és mit enged a vonatnak.
Mert konkrétan úgy oktatják, hogy bár a két fő váltó 80-at tud, és kijárati irányban nincs is rá mód hogy két fénnyel, azaz csökkentett jelzési képpel járjon ki a vonat Alsóörsről. De a bejárati jelző 4 optikás, azok akkor tudnak két fényt, azaz csökkentett jelzési képet mutatni, és bejárni akkor így lehetne csak. Legalábbis így tudják.
Amelyik megáll, az megy kitérőbe, onnan pedig kifele nincs korlátozás.
Amelyik meg áthalad, az megy végig a fővágányon 80-al.
Az mondjuk igaz, hogy az első vonat így később állhat meg, mintha 80-al mehetne be. Indoka is van ennek, vagy csak így lett? Mert gondolom ha a vágánygeometria kifele tudja a 80-at, akkor befele is tudnia kell.
Ezzel a gondolatmenettel csak az a probléma, hogy a dízelek már az élettartamuk végénél járnak. Ilyenkor a hibák egyre gyorsabb ütemben jönnek elő.
Ezt nem lehet "lefutni" a villamosítással, különösen azzal a tempóval, amivel az zajlik, tehát a dízelek beszerzése sehogyan sem lesz megspórolható. Talán valamennyivel kevesebb kell majd, de sokkal nem.
Az érem másik oldala meg az, hogy a Szili-t nem szabad erre a pályára ráengedni, mert az özönvíz előtti futómű tönkreteszi a.., Traxx-ot sem szabad ráengedni, mert a 21 t tengely-terhelése magasabb, mint..,
és a Szöcskét meg már ne is említsük, mert... . Azután előkerül, hogy Szabadbattyán-ban várakozik egy
GySEV Vectron (na ez már maga a kabaré, mert a MÁV-nak hány tucat Vectron-ja fur jelenleg...). Szóval
akkor mi a teendő, ha van egy félbehagyottan villamosított fürdő-vasútvonalunk, de nincs hozzá hibrid üzemmódú közlekedésre alkalmas, személyszállításra kitalált jármű ? Ez a száz-ezer forintos kérdés !!!
Ha jól értelmezem szavaid, akkor pl. a Kék Hulla - ami nem áll meg ugye Alsóörsön - lelassít 40-re a bejáraton, bejár 40-nel a peron mellé, majd felgyorsít vissza 80-ra?
Feltűnt már valakinek, hogy Alsóörsön 4 optikás mindkét oldalon a bejárati jelző? Ma kiderült, bejárni nem lehet majd 80-nal, hanem csak 40-nel.
A kijárati jelzők viszont 3 optikásak, ezért kijárni már lehet majd 80-nal is.
Azt tudom elképzelni, hogy csak akkor lehet majd kitérőben is 80, ha szabad kijárat is van mellé. Ilyet azonban meg utasvédelem miatt nem lehet majd... Szóval ha ez valóban igaz, újabb gratuláció ehhez a totál szar projekthez 👏
Támogatás/nem támogatás itt szóba sem jött. Itt vélemények jönnek elő. Aki nem ért vele egyet, és úgymond "nem támogatta" ezt az egészet, az attól még nem volt rá hatással, mint ahogyan azok sem, akik várták ezt.
Én személy szerint a hosszabbított vágányzár miatt vagyok a legmérgesebb, és az emiatt a legutóbbi napokban kialakult állapotok miatt.
Hétfőn végre már vonat jár, reméljük az utasok is visszatérnek, és a nyári bővített kínálat is sikeres lesz. A téli menetrend pedig remélhetőleg nem az átszállásokról fog szólni...
Köszi a képeket, jöhetnek majd az újabbak holnap is.
Természetesen nagy mellénnyel, de annál tájékozatlanabbul osztja az észt a Vasútvill oldalán közzétett hablaty-hírekben.
Nekem az emlékezetesebb, hogy ő intézte a villamosítást.. hát az nem volt semmi szöveg. De a perrel fenyegetés és a moderátorok zsarolása feltette a pontot az I-re. Hát ennyit erről 🤣
Nem jól hallottad szvsz. Zavartatás mérésnél a visszatápláló fékezés nem használható, mert nem lesz jó az eredmény. A Gigantnak kellene fékeznie. Ezért volt, hogy mikor Traxx-szal csináltunk ilyet, akkor a csak a levegős féket használhattuk fékmozdonyként.
Mi pedig köszönjük mindenkinek a támogatását (már annak aki támogatott)! A melegáramszedős bejárás két napig fog tartani ma és holnap, ezután kezdődik a szintén kétnapos zavartatárs mérés, de annak más a célja. Abban egyetértünk hogy ez valóban történelmi pillanat volt a vonal szempontjából.
Az iEmig szerint egy Desiro áll most épp B.füred-en. Battyában pedig a 91 80 6193 837 (de miért 2 pöttyel van megjelenítve egy szimpla Vectron mozdony? )
A próbákra kijelölt Vectron hozzávetőleges menetrendjéről van új infója valakinek? Elképzelhető, hogy még nem került feszültség alá a felsővezeték, és amiatt nem lesz ma próbamenet?
Most mentem el melette, sajnos rossz oldalon néztem úgyhogy csak egy pillanatra láttam. Nagyon sok láthatósági mellényes ember volt a környékén, mintha a fél Vasútvill ott lenne. A természetvédelmi matricás gép volt.
A traxxot letiltották... Aztán most még nincs átadva a dolog, magán vasút pedig ugye nagyobb hatalommal rendelkezik, a MÁV-nak most még nincs beleszólása.
Az önkormányzat holnapján már a projekt előtt fent volt az új HÉSZ, hogy a Vasút utca melletti területből minél nagyobb parkolót akarnak csinálni, ergo akárhány vágány is marad, annak a felvételi épületekhez közel kell lenniük.
Csak annyi lehetett a kérdés, hogy milyen sugarú ívben fordul rá a pálya, azaz 40 vagy 80 lesz a vmax az épületek felőli oldalon.
Siófokon viszont épp találtam álló helyet a legvégén a nagy paklikocsiban, ami a 10. kocsi volt kb.
El tudom képzelni mi ment a buszokon... Szóval köszi a vállalkozónak ezúttal is, hogy a kényelem mindent visz, de annak is, aki hagyta ezt a májusi totál indokolatlan vagányzárat.
Akármilyen (számomra legalábbis) komolytalan név ez, a szolgáltatás sokat fog javulni általuk, és szerencsére nem flirtesedtek el. Mint korábban beszéltük, én cserével tovább küldtem volna őket Tapolcára, vagy legalább egy részüket.
Ez így ebben a formában nem igaz. Belelátsz a pályatervezők munkájába? Valószínűleg kettőnk közül én nagyságrendekkel jobban belelátok.
Alsóörsön elég nagy hely volt, ha nem az utolsó pillanatban kellett volna az egészet újratervezni, nyilván lehetett volna ennél szebb geometriát is alkalmazni.
De ugye a dorner hiába verte a mellét hogy ő milyen jó projektet csinált, ezek szerint annyira elő volt készítve a projekt, hogy utolsó pillanatban kellett egy ekkorát belevariálni. Az a 2. sz. kitérő utáni csúcsklotoid, amiben még túlemelés is van, csodálom, hogy átment a MÁV-on, de szerintem mindenki kényszerhelyzetben volt, hogy haladjon már a projekt, mert sose lesz kész. A többi része pedig messze nem határérték, hiszen túlemelés nélküli 1000 m feletti sugarú ívek vannak benne, átmenetiívekkel.
Viszont kíváncsian várom a véleményedet arról, hogy az olyan földrajzi adottságú vonalakon mint a 29-es, hogyan lehet nem-határértéken tervezni? Tele van 400-as ívvel, mert más nem fér oda. Tele van nagy túlemeléssel, mert 80-nal akarunk menni. Vagy talán Kenesén is le kellett volna bontani egy egész házsort, hogy lehessen ívkorrekció?
Alsóörsön pedig olyan állomáson akartunk 80-nal menni, ami egyébként is íves.
Sajnos minden projektben nagy a sebességi nyomás (by ITM), és hely meg nem nagyon van. Ez van Budapest körzetében is.
Az a baj, hogy tervezéskor a minimumot, az alkalmazható legkisebb ívsugarat, stb. alkalmazzák nagyon sokszor (tisztelet a kevés kivételnek). Hogy miért? Jó kérdés, talán csak ennyi maradt meg az egyetemi tanulmányokból..? Ja, hogy ezek a szűkebb ívek fenntartásigényesebbek? Mit érdekli az a tervezőt (itt is tisztelet a kivételnek)..
Ez a megoldás. A kezdőponton eddig is 800-as kitérő volt, de azonos görbületre ívesítve. Ezzel a mellékirányban a kisebb sugár miatt csak 40 volt.
A 80 km/h miatt a kitérőt ki kellett egyenesíteni (így a mellékirány is R=800m, V=80 km/h), és annak a vége nyilván máshol lett. Nem egy szép geometria, én is azt mondom, de így lehetett a leggyorsabban visszatérni az eredeti terv átmenővágányához, és lehet hogy ez szempont volt, nem tudom.
Geotextília. A zúzottkő a látszó rész (ún. ágyazatváll) mellett 1:1 rézsűben folytatódik, csak az már nem látszik. Arra ezt a fehér szegélyt terítik rá, hogy az arra ráterített (itt sárga) szemcsés réteg (ami gyakorlatilag a pályaszintig feltöltött padka; tolatási padka; járófelület) finom szemcséit ne mossa be az ágyazatba, és ne szennyezze el azt.
Engem a komoly kerítés szomorít el, a dízelmozdony tudtommal pont akkorát üt/vág az emberen, mint a villany...
Mellesleg az ilyen kerítéseken hamar folytonossági hiány szokott keletkezni, ha a gyalogosok számára nem arra vezet a kijelölt útvonal, mint amerre menni szeretnének.
ebből a perspektívából valóban furcsa, és én is kérdezem az aktuális illetékestől, hogy miért nem maradhatott még - a Balaton felőli oldalon - egy vágánnyal több?
A nyári menetrendet már nagyjából tudjuk, de én még speciel semmit a téliről...
Oké, több gyors lesz a 2-3-nál, az (remélem) biztos.
De mi lesz a személyvonati rendszerrel...?
Eddig ugye volt 2 óránként Sv-Tp végig.Feltételezem, hogy ez most nem így lesz, ha csak nem lesz V43 + 2 kocsi Füredig, onnan meg M41 + 2 kocsi Tp-ig, de elég valószínűtlen, mert relatíve sok vonatójármű és sok gépcsere kéne.
Megy drót alatt valami dízel (Dezső vagy Bz) ?
Vagy osztottak lesznek a személyek? Mert utóbbi esetben el tudom képzelni, hogy láthatunk még a vonalon akár V46-ot is...
Szöcskével vannak amúgy elképzelések személyforgalomban, ha nem is pont ezen a vonalon. A vonatfűtést viszonylag egyszerűen meg lehet oldani (mivel anno a Ganz is betervezte, csak a MÁV nem kérte anno), egy kicsit vadabb elképzelés de elvileg erre is készültek már tervek házon belül, hogy a rövid géptérbe kapna egy kisebb dizelmotort és egy generátort....
Sziasztok! A Traxxokon kívül Taurusok sem közlekedhetnek a vonalon tengelyterhelés korlátozás miatt? Gigantok esetében mi a korlátozó tényező? A mozdony tengelyterhelése (118 t össztömeg) még belefér a keretbe, ha jól számolom. Egyedi esetekben, külön engedéllyel sem közlekedhetnek túlsúlyos villanygépek a vonalon?
Tehát az alagútban is alkalmazott technológia megfelelő lehet, mert sokkal nagyobb felületen oszlatja el a terhelést, mint ha csak betonaljak lennének.
Ha mást nem, legalább azt a részt meg kellett volna csinálni ebben a projektben. Ez nyilván több lett volna, mint egy teljes al/felépítménycsere, de azt gondolom (de csak gondolom), hogy az alagút akarattyai végén végzett stabilizáláshoz hasonló technológia oda is megfelelő lehetett volna.
Na igen, azért felettéb érdekes dolog, amit ez a cikk is említ, hogy km-re vetítve Mezőzombor-Sa.újhelyre több pénz jutott... nem sajnálom onnan sem, de azért itt egy vélhetően jelentősebb utasforgalmú, jóval nehezebb terepű vonalra meg könyörögni kellett. Érthetetlen.
Hát ezen a 29-es vonali műsoron igen keveset kaszáltak, ez köztudott, mert úgy lett rájuk tukmálva az egész a hosszabbított közbeszerzési határidő után, hogy ezt csinálják meg, mert mindenáron kell, majd máskor vissza kapják...
Annyira gej módon álszent és szánalmasan ostobának tekintő ez a környezeti terhelés mánia már hogy nem igaz. A közúti levegő és zajterheléshez képest messze nincs 1% a vasúti levegő szennyezés. Füred felé is jönnek ezzel, de kiröhögni való zagyvaság, egyike azoknak a blőd indokokoknak, amelyek ideig vezettek: megvalósult ez a (rém)álom.
Senkit nem zavarnak ezek szerint a lyukas kipufogóval durrogó motorosok, és az sem hogy mozdulni nem lehet nyáron a "Menjünk a halál f###ra is autóval" életvitel követői miatt? Pont az a néhány dízelmozdony kiváltása fog minden problémát megoldani és kánaánt teremteni majd a régióban...
Mindemellett, hogy kellett volna új dízelmozdony beszerzés, függetlenül attól, hogy támogatják-e.
Magasabb színvonalúra van az a "Fecske" tervezve...
Nem lehet majd panasz az északi partra se szerintem eztán. Nekem a legnagyobb bajom az volt, hogy két órás követés volt hétfőtől csütörtökig. Mondtam hogy ez egész évben így van, akkor most nyáron mi a pláne...?
Persze ezt a kínálatot és végülis menetidőt is tudták volna eddig dízellel is hozni, de most azért nyilván virítani kell a villany miatt.
Lesz kínálat bőven, és ahogyan sok éve már, műbőr ülés nélkül. Szóval innentől egy szó sem lehet majd a vonattal utazásra.
Reméljük, a forgalmi része is képes lesz majd kezelni - itt nekem is vannak aggályaim.
Arra is vannak bőven rácsodálkozások, hogy a V43-asok szép számban lesznek jelen a vonalon, de ilyenkor mindig megkérdezem, hogy őszintén komolyan gondolta bárki is, hogy majd csak flirt fog járni, amikor azokkal max bohóckodni lehet egy főszezoni Balaton parton, de szolgáltatni semmiképpen...?
De ahol a nettó menetidő 2-2,5 óra, plusz állomásig és állomásra 0,5-1 óra, ott 4-5 óra a saját wc-től távol.
1 nap 16 óra ébrenlét, ez alatt mindenki 1x kakál (székrekedők és hasmenők kioltják egymást), ebből 4-5 óra az utazás, 200 fő ül a vonaton..., stb. stb.
Na, szóval ki lehet számolni, hogy milyen valószínűséggel, de szükség van rá :)
Páros irányban a Bp-i állomások elég felejtősek, a balatoniak egy fokkal kulturáltabbak. De ugye fizetősek, hova teszed a cuccot (főleg, ha egyedül utazol, stb.)
Nem hiszem, hogy tényleg mindenki sz@rna a vonaton. Ha a vasútállomásokon, végállomásokon is lenne kulturált WC valószínűleg kevesebben mennének a vonaton. Pár éve például Győrben újították fel a vasútállomási mosdót, fizetős.. Valamiből fenn kell tartani, ez tény. Talán azt a népszokást te sem sérelmezed, hogy inkább a vonaton megy el WC-re ingyen valaki, mint a vasútállomáson a fizetősbe.
Sokszor viszek szezonban biciklit Flirttel. Ilyenkor ugye a helyem a WC mellett van.
Szinte mindenki elhozza otthonról KULA BÁT az útra, ez amolyan népszokás.... Oké hogy pisilni kellhet utközben, ez oké, de miért ott kell mindenkinek SZARNI?
Pályás munka már jó ideje nincs. Biztber még készülget, nyilván azzal sem kellett sietni így mostmár, felsővezeték betáp trafók is utolsó fázisban vannak. De dízellel simán lehetett volna május 1-re közlekedni -ha akarat lett volna.
Tekintettel arra, hogy teljesen új rendszer/gyakorlat jön, ezért időben kész kéne lennie, nem is beszélve arról, hogy a júniusi vezényléseket is időben ki kell adni.
Gyanítom, hogy az utolsó "szögig" kész van, talán még azon tanakodnak, hogy június 1 után, június 18 után, vagy mind a kettő után legyen nagyon nagy feneket kerítő politikai átadása ennek a remek projektnek...
(Egyáltalán zajlik bármi is a vonalon? Alsóörsön még le vannak takarva a fénysorompók)
miért, meg tiltja valaki bárkinek, hogy május 31. után ott menjen villamos vontatással, amelynek feltételeit amúgy meghirdették hivatalosan a használók felé? :)
Így igaz! A 80-as évek végén készült rendszertervben még arra vonatkozó számításokat is végeztek, hogy ezek az adatok hogyan alakulnak az "nagatív" tápvezeték különböző elhelyezéseinél (klasszikus, oszlop csúcsán, konzolon a vágány felé, konzolon kifelé).
Felsővezeték - jármű - sínszál - autotrafó az egyik áramkör, 25 kV-on. A másik a felsővezeték - autotrafó - "negatív" tápvezeték - alállomási transzformátor, 50 kV-on. Az első csak kisebb távolságon működik, két - az alállomáshoz képest sűrűn kiosztott - autotrafó között. Így a sínszálban (és a földben) sokkal kisebb áramok folynak.
Igen, de csak kb. az első AT-ig, tehát egyrészt jóval kisebb szakaszon, másrészt kevesebb jármű használja ugyanazt a részt. De ebben én nem vagyok nagy szakértő, majd elmondják azok :)
Én csak feltételezni tudom, hogy a sínes visszavezetés esetén a vezető hurok sokkal nagyobb, mint a két egymáshoz közel futó 25 kV vezeték esetén, így nagyobb a szórt induktivitás, nagyobb a kisugárzás is.
Biztosan nem bontják el, mert a 2x25 kV a kedvezőbb zavartatási értékek miatt is kiválasztásra került (persze ezt lehet hogy csak utólag magyarázták bele).
A normál sínen való visszavezetés több zavart okoz, és mivel sok helyen lakóházak között megy, ezért is marad a 2x25 kV.
Ez racionális és értem is. Viszont, sok szó esik a környezetvédelemről és pont az visz előre, hogy elkezdjük tisztelni a környezetünket (és nem az, hogy mindenki vegyen dupla áron fele annyit tudó elektromos autót). Gondolom, voltak, vannak olyanok is, akik próbálták menteni helyzetet.
Értem a felvetést, és elfogadom, hogy eggyel bonyolultabb lesz. Az utastájékoztatás kincseket érhet.
Másfelől nem nekünk kellene itt megoldásokat keresni, ezért egy tervezőiroda emberei, a NISZ emberei és a T. Vasúttársaság emberei FIZETÉSt kapnak. Elvárható a körültekintő és a környezetet szem előtt tartó tervezés. Nem szeretnék populistába átmenni, úgyhogy itt megállok.
Összefoglalva inkább annyit mondok, hogy nem lett megkeresve a tervezéskor az egyensúlyi megoldás. Itt sem.
Szerintem ezt már rég tudták, csak nem akartak addig feszültségeket kelteni az emberben, nehogy hátráltassa a munkálatokat, határidőket. Így az utolsó pillanatba jelentették csak be, de a helyi rendelet szerint viszont nem tudták megtenni, még a kiemelt fejlesztés végett se, pedig az erősebb kártya szokott lenni.
Buszmegálló itt elférne, 100 méterrel arrébb, ráadásul ott lenne ahová való, a felvételi épületnél, s még zebra is van.
Így a Veszprém-Csopak-Füred buszoknak csinálhatsz új megállót a lejtő alján. A Csopak-Füred viszonylaton utazni akaró utasok meg izguljanak, hogy jó megállóba mennek-e, ha fel akarnak szállni? Nem véletlen nem divat manapság így tervezni. (Mielőtt bárki belém áll, tudom, a napi szinten utazók tudni fogják, de egy Balaton mellett nem a napi utazókra, hanem az évente 2-3x arra járó turistára kell méretezni.)
A fa nem térkő, hanem élőlény. 30 éves fákról beszélünk, árnyat adó, nagy fákról. A felsővezeték sem most lett ott, egyik napról a másikra, nem hiszem, hogy most jöttek rá, hogy túl közel van.
Csúnya játszma, nyilván így volt "költséghatékony".
Igen, jobb a háló, mint a fakivágás, az, hogy miért ronda, meg azt kell megkérdeni, aki engedélyezte oda így a drótot, vagy marad a dízel, azt' számoljon el azzal az, aki ezt benézte.
Szinte biztosan a 2x25 kV miatti karácsonyfa a probléma, nem a munkavezeték távolsága. Módosított, a vágánytengely felé nyúló konzol lehetne esetleg a megoldás. Így ismét eljutottunk a tervezéshez..
"az általános utasításban foglalt 7,5 méter helyett csak a feszültség alatt lévő ponttól (táp- vagy felsővezetéktől) mért 5 méteren belüli fákat kell kivágniuk, a kérdéses juharsor viszont így is 4-4,5 méteren belül volt, ezzel pedig biztonsági kockázatot jelentenek."
Te mint hatalmas nagyot mondó, láthatnád, hogy konkrét felelőst nem neveztem meg. A MÁV egyelőre nem is vette birtokba a pályát és az egész ganédomb felsővezetéket sem.
Ha a MÁV-on múlna, átesnének a ló túloldalára és talán fairtás se lett volna, elnézve a többi vonalat.
Édes mindegy ki a felelős, és a tájkép rombolás, és zöld övezet ritkítás a hatalmas zöld vasút érdekében nem fogja a problémákat megoldani. Lesz zárlat és felsővezeték szakadás másutt, még előbb is.
Azok a fák meg lett gallyazva télen, mindenki fogja be innentől.
Majd megy a zöldesített matricás műanyag hulladék az átadó menetre, rajta a nagy zöld szlogen. Hát gratulálok 👏
Létezne (létezik?) olyan megoldás, hogy védőháló, részleges gallyazás, stb. olyan, ami miatt nem kell kiírtani a fákat. Amúgy, hogy nem látszott ez korábban? Azért, hogy mi az az űrszelvény - hát tudni kéne...
Ha egy picit belegondolunk, akkor azért könnyen rájövünk, hogy bár mindenki a vállalkozót szidalmazza (ezzel is), de valójában ő akarja a legkevésbé kivágni ezeket a fákat. Gondolom ő egy forinttal nem kap több pénzt, ha ki kell őket vágnia.
Ebben az esetben éppen, hogy a MÁV az, aki ellenséget lát minden fában, hiszen a fenntartási munkálatokat neki kell évről évre elvégeznie, a leszakadt ágakat nekik kell összeszedni, a kidőlt fákat rendezni, üzemzavart helyreállítani, stbstb.
Az, ha ezt egy mozdonyvezető, kiváltképp egy villamos mozdonyhoz (állítólag) értő személy nem látja be, szerintem elgondolkodtató.
Én is így látom. És azt a fasort télen már meggallyazták. Nem mellesleg ha erős vihar jön, nem lehet majd elkerülni az északi part esetében újnak számító jelenséget, a zárlatot, mert minden fát nem lehet szerencsére kiirtani.
Nem tudom, mennyire van közel a pályához, a google térképen nem jön át jól érzékelhetően. De nem látszik vészesen közelinek a fasor, simán megmaradhatna szerintem is, maximum az oszlopok mellett lehetne kicsit nyirbálni rajtuk, ha annyira problémás. De ezek még életerős fáknak tűnnek, nincs értelme piszkálgatni, főleg hogy amióta ott vannak, valószínűleg egy se fordult ki még a viharokban se.
Ez a 20:30-as akkor gondolom a mindenhol megállós lesz, és nem az Akarattyáig gyorsított változat? Feltételezem az 11 óra körüli Sv. indulású személy megmarad. Lehet hogy azt hoznám egy kicsit előbbre, és mehetne Tapolcáig. Ebben az esetben nyugodtan lehetne a 20:30-as gyorsított is.
Ha a 20:30-as Flirt, akkor lehet reggel 07:10-kor is lesz Flirt vissza. Azért aki akart Füreden túlra menni, az csak elment az elözö Kék hullaval, no meg ott lesz még a másik új vonat is 19:30-kor... De pentek-szombati 21:05-ös mivel jön vissza?
Az azért nem semmi, hogy visszaaáll a vasúti közlekedés, és sikerül rosszabb menetidőt és szolgáltatást nyújtani, mint a buszokkal. Például 9717-9718 párosokra, és csak a katicákkal kiszolgált állomásokra kivétel nélkül értendő az előszezonban... 😃
Például a 9717 pótló eléri most a buszt lepsényben, a vonat már nem fogja. Inkább leállja az idejét, és előre engedi a gyorsot Battyánban.
A főszezonban várhatóan az utolsó sebes (a déliből 20:30-kor jött), most katica lesz. Ez oké, de a kekhullám csak pénteken és szombaton jön majd utána, többi napon személyvonat lesz tovább Füredről. Gyönyörű és hatalmas visszalépés, eddig IC és kerékpárszállító kocsi, most majd egy hulladék flirt a nyári estében, és átszállás. Mi a frászt sikerül ezzel spórolni...?
A hülyeség folytatódik, és fokozni is sikerült. Ezek után legyen bizakodó az ember a holtszezoni téli menetrenddel?
Lényegtelen végülis, milyen fák. Nélkülük ronda lesz a tájkép, gallyazza le akkor, ha eddig nem jutott el az eszébe az illetőnek, hogy mégis útban vannak. Bármit is ültet oda, 20 évig kopár undormány lesz az egész.
Nem azért, de én kapásból 2 dolgot is látok, ami miatt kizárt, hogy a főút felőli oldalon legyenek az oszlopok és a táp: buszmegálló és villanyoszlopok.
Szerencse, hogy aki tervezte, az jobban értett a szakmájához, mint például az az újságíró, aki képes volt platánsornak titulálni ezeket a juharokat, lol.
Szerintem ne dőljünk már be minden hatásvadász bulvár szemétnek. A kivágás után pedig kíváncsi leszek, mi fog történni, nyilván nem marad kopaszon a terület.
Rohadt mocskos, ótvaros gányolás... És hány helyen lett már vállalhatatlanul kopár és gusztustalan a táj. De akiknek a nyáluk folyik szüntelen erre az egészre, nem fogják fel és érzik át ezt.
Lehet tudni egyébként, hogy az első szakasz villamosítására felhasznált 23 Mrd Ft hogyan oszlik meg? Mennyi ebből pl. a 4 állomás átépítésének költsége, mennyi a felsővezeték kiépítés?
Nem tudom mennyi a realitása, de pár éve volt egy kiállitás Keszthelyen, ahol a Sármellék-Zalaszentgrót szakasz újjáépitésének tervei voltak bemutatva.
Persze kíváncsi lennék az IR-ek kihasználtságára az adott szakaszon, kb Edericstől Fonyódig...
Inkább átutazó van most ezen a szakaszon de nem üres a Desiro ott sem... Nyáron viszont teltház. Szerintem is lenne értelme a Keszthelyi vonatot Tapolcáig hosszabbitani villamositással (gondolom ez Ukkig történne nem Tapolcáig, ha már épitik). Gyenesdiás és Vonyarc a legjobb strandok szerintem az egész Balatonon.
Lehet, mert Keszthely inkább csak egy geometriai végpont, de ha már van folyamatos vasúti kapcsolat a nyugati medence két partja között , akkor miért le legyen kihasználva?
Persze kíváncsi lennék az IR-ek kihasználtságára az adott szakaszon, kb Edericstől Fonyódig...
Tapolca egy 15 ezres kisváros, nem fog tömegeket sem vonzani, sem küldeni a partra.
A 10-es vonalat már kb "20 éve villamositják", de még a mai napig nem történt semmi konkrétum! Igazából egyik kormány sem merte felvállalni, mert a pályát és az alépitményeket is rehabilitálni kellene!
De most az új IR vonatok miatt eléggé kérdőjeles, hogy a Keszthely-Tapolcával mi lesz, mert most erre a viszonylatra a Dezső tökéletes. Viszont akkor vagy drót alatt járna (akkor meg mi értelme?), vagy nem Dezső lenne.
Ez csak autistáskodás, miért ne mehetne drót alatt a Dezső, most is megy Cell és Ukk, Szentgyörgy és Fonyód között. Vagy villamositsuk a 10-est és a 36-ost (egyébként lenne létjogosultsága) vagy nincs jobb megoldás a dizel járműnél, miután elvileg a hibrid kuka.
Egy ilyen lépésnek ugye tudod mi lenne a vége? A 29-es Balatonfüred-Tapolca szakaszának elsorvasztása. Így Tapolcára a déliparton keresztül a mostaninál is gyorsabb lenne az eljutás. Füred és Tapolca között a sok kis célpont maradna csak..
Arra kéne gondolni, hogy a Szabadbattyán - Balatonfüred vonalszakasz villamosítása sem akármilyen értelmes, logikus megfontolás alapján került (most már írható így, múlt időben) villamosításra, hanem valami egészen más szempont alapján és csak egy előre megfontolt, teljesen pótlólagos kamu érv volt
az "elővárosi jelleg" felemlegetése. És ha ez így elfogadható (volt) akkoriban), ugyan miért is ne lenne elfogadható érv a Keszthely - Tapolca - Ukk és emellett, a későbbi Balatonfüred - Tapolca vonalszakasz pótlólagos villamosítási projektje megvalósításához, teljesen hasonló tényleges szándékok mentén. És
még azzal is megtámogatható lenne, hogy így a komplett villamosítási projekt lezárása is lenne egyben
(habár utólag még akár erre is fel lehetne fűzni egy (Hajmáskér - Csajág - Lepsény pálya/vonal)felújítást vasútvillamosítással megspékelve - "ha már homár, legyen kövér - miért ne" alapon). Végül is, ehhez is
éppenúgy találhat, aki nagyon akar, támogatást, érveket.
Akkor már tényleg nem lenne értelme Tp-Füred közötti "szigetüzemet" fenntartani.
De most az új IR vonatok miatt eléggé kérdőjeles, hogy a Keszthely-Tapolcával mi lesz, mert most erre a viszonylatra a Dezső tökéletes. Viszont akkor vagy drót alatt járna (akkor meg mi értelme?), vagy nem Dezső lenne.
Mondjuk a hibrid nem lenne elvetélt gondolat, ha nem fújták volna le.
Van egy olyan érzésem, hogy ebből az egészből csak a Keszthely-Tapolca szakasz villamosítása és pályafelújítása fog megvalósulni, Elképzelhető, hogy így elkerülhető egy új alállomás építése?
Lest majd "Szombathely és Zalaegerszeg együttes-közös elővárosa" rizsa. Nincs lehetetlen, csaktehetetlen és ráadásul merjünk is nagyot álmodni. "A pénz a legkevesebb (ráadásul meg nem számít)."