Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2020.06.20 0 0 473

Bouche de Betiac.     Jan. 10-én oltva saját magról kelt alanyába.    Ajándékba kaptam februárban. 

Előzmény: Tomo75 (472)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.20 0 0 472

Saját szaporítás? Milyen fajta? 

Előzmény: Ali-bá (471)
Ali-bá Creative Commons License 2020.06.20 0 0 471

Ma kiültettem a kis gesztenyét.

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.20 0 0 470

Mi van akkor, ha maga a terület nagyobb mint 2500 nm, de az ültetvény csak ennek töredéke? Akkor is be kell jelenteni, hogy gesztenye ennyi, rét annyi?

Előzmény: diospyros (338)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.19 0 0 469

Monyesz. Neked az Ecker bevált?

Előzmény: monyesz (363)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.19 0 0 468

Ma kirándultam egyet Nagymarosra. Van ott egy szelídgesztenyés tanösvény, ami elvisz a nagymarosi szelídgesztenyésekhez. Pontosabban ami még megmaradt belőle.

A látvány elkeserítő. Felkopaszodott, elszáradt torzók. Egyetlen egészséges példányt sem láttam. A kéregrák feletti részek elhaltak. Alatta a fák új hajtásokat növesztenek többnyire gyökérről, de már azok is betegek. Sőt. Mintha ez nem lenne elég baj, az agonizáló fák friss hajtásai tele vannak a gubacsdarázs okozta deformációkkal.

Reménytelennek tűnik a küzdelmük. Csak drukkolni tudok nekik, hogy a természet ha lassan is, de talán alkalmazkodni tud majd.

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.19 0 1 467

Hű ha. Komoly, ha egy szilvát és egy cseresznyét sem tudnak megkülönböztetni.:)

Megnéztem, amit kaptál az eredeti olasz sativa. Úgy látom még csak nem is hibrid. Reméljük porzónak jó lesz.

Előzmény: diospyros (466)
diospyros Creative Commons License 2020.06.18 0 0 466

üdv,

az "átverős" kertészetből (nevét nem írom de pl. a cseresznye szilva lett, stb.)

szereztem egy Marsol-t jó drágán, tavaly. A növény megérkezett, eredeti, fotóval illusztrált címkéjén ez állt: Marrone di marradi

(leírása:

https://www.piantedafrutto.com/vendita-online/piante-di-castagno/castagno-marrone-di-marradi-alt-2,50-3,00-mt-detail.html

)

megkérdeztem, miért van ez a címke rajta, nem is Marsol, amit kaptam?

válasz: de ez Marsol.

nem értem, akkor miért az a címke volt rajta... :(

mivel a korábban kapott fák 70%-a nem az lett ami (Supernova = mandulabarack magonc, sárga cseresznye piros..., Farclo kajszi aug. végén érik, szept. vége helyett...) így sajnos feltételeznem kell, h ez is sima C. sativa... egyelőre szépen fejlődik, csak hát ne kapja el a kéregrák majd... :(

...és legalább addig, amíg nem pusztul ki, jó lesz porzónak! általában a sativák jól porozzák a BdeB-t,

remélhetőleg, források alapján.

Előzmény: Gábor72Bp (465)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.17 0 0 465

Diospyros végül mit választottál? Találtál jó megoldást?

Előzmény: diospyros (450)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.17 0 0 464

Végleges helyére ültetéstől számított 2 év az még eléggé gyerek kor. Jobb is ha még csak erősödik.

Idehaza sajnos nincs nagy választék. Sokan küzdünk ezzel.

Előzmény: Tomo75 (463)
Tomo75 Creative Commons License 2020.06.17 0 0 463

Két éve ültettem, de elég nagy volt, mikor konténeresen megvettem.

Nem akartam több ilyen fát, a hagyományos gyümölcsfák és elsősorban bogyósok(szeder, szőlő, szamóca, áfonya és málna) igénylik a területet.  Anno a kertészetben azt mondták, nem kell mellé másik.

Nem tudom, hogy kapható e nálunk az általad írt valamelyik fajta.

Előzmény: Gábor72Bp (461)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.17 0 0 462

Upsz. Ennyit a szakirodalom és a valóság kapcsolatáról. Marad a kísérletezés.

Előzmény: DesireMustBeDie (459)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.17 0 0 461

Mennyi idős a fád? Elvileg önporzó, de a neten nagyon különböző leírásokat lehet találni az egyes fajtákról. Jól látod, hogy biztosabb a közelébe ültetni egy másikat. Semmit sem találtam az ajánlott porzóiról és a hazai választék sem nagy, így a helyedben egy másik francia hibridet választanék, amit más fajtákhoz porzóként ajánlanak. A francia nemesítésben az első generációs hibridek közül a Marsol-t és a Maraval-t olvastam kiváló porzónak. Ha elfér, több fajtával is próbálkozz!:)

Előzmény: Tomo75 (455)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.06.17 0 0 460

Sziasztok! Lelkes kezdő vagyok. Idén belekezdtem én is a kísérletezésbe. Meglepő módon Budapest külterületén kísérletezem. Ültettem 7db Bouche de betisac-ot. Most porzót keresek hozzájuk. Ajánlották a Ferrosacre-t, de azt írja a szakirodalom, hogy fagyérzékeny. Most elbizonytalanodtam. Esetleg van valakinek vele tapasztalata?

DesireMustBeDie Creative Commons License 2020.06.17 0 1 459

Folytattam a pH méréseket. 
Kontrollként vettem virágföldet, tényleg nem rossz a mérő, tud savanyút is mérni:

Floresca "A" virágföld: 5,5-ös pH, a "B" pedig 6,0-ás pH, desztvízzel mérve. (Van egy olyan módszer is, hogy szintén pH 7-es KCl-oldattal öntjük fel a talajt, ez savasabbnak mutatja, mert a talaj olyan, mint egy ioncserélő gyanta, és a kálium-ion leszorítja a hidrogéniont, ami oldatba menve csökkenti a pH-t)

Tehát akkor már bizonyítottnak tűnik, hogy van olyan fekete talajunk, amit nagyon szeret a szelídgesztenye, noha lúgos.

Ma az a területünk került sorra, ahol a sok fahamutól szenved a paprika - szerencsére csak az, a többi növény nem. Ezt nem a pH-változás okozta, mert a hamus résznek ugyanannyi a pH-ja, 8,3. Olvastam, hogy a paprika nem szereti a túl sok iont, ezért tápoldatozásához lágy vizet kell használni. Szóval simán sok neki a kálium, és ezen úgy sem lehet segíteni, hogy N, P-t adunk még hozzá, mert akkor még töményebb lesz a talajoldat. 

Ezen a területen is van néhány jó sárga levelű szelídgesztenye, egyértelműen a mésztől sárgul. A pH=8,3-as feltalajban még azért elkezd nőni, de amint eléri az altalajt, még sárgább lesz, és kidöglik. Itt az alapkőzet üledékes mészkő, ahogy lefelé ásunk egyre fehérebb és egyre keményebb lesz a talaj. Ez sem a pH miatt van, mert két ásónyom mélyen a fehéres-sárgás talaj is csak 8,4-es pH-jú, pont annyi, mint a pécsi fekete földben, ahol meg nagyon jól elvan. Egyértelműen a meszes talaj a probléma. 

Ecettel keverve minden talaj pezseg tapasztalatom szerint. Még az 5,5-ös pH-jú "A" virágföld is. De az itteni meszes talaj egyszerűen nem tudja abbahagyni a pezsgést: órák múlva felrázom, és még mindig intenzíven elkezd pezsegni (nem is értem, az OK, hogy mész van elég, de hogy nem fogy el az ecet...). 

monyesz Creative Commons License 2020.06.16 0 0 458

Öntermékenynek írja:
https://www.promessedefleurs.com/fruitiers/fruitiers-de-a-a-z/chataignier-marron-de-lyon-castanea-sativa-p-5442.html

De egy fiatal fánál nem biztos a megtermékenyülés. Várjál...

Előzmény: Tomo75 (455)
DesireMustBeDie Creative Commons License 2020.06.15 0 0 457

... mármint nem az alapkőzet volt nedves, hanem az agyag.
További tervem: veszek a boltban savanyú (rododendron, stb.) földet, hogy ellenőrizzem a módszereimet, hogy tudok-e egyáltalán savas talaj-PH-t mérni. Meg persze megmérem a meszes talajainkat is, különös tekintettel a sárguló paprikákra. (Lehet hog nem is a pH a baja, csak a túl sok kálium visszaszorítja más tápelemek felszívódását)

Előzmény: DesireMustBeDie (456)
DesireMustBeDie Creative Commons License 2020.06.15 0 0 456

Meglepő felfedezést tettem.
Apám panaszkodott, hogy szerinte nem kéne a kertbe szórni a fahamut, mert negatívan hat a növényekre. Ez kíváncsivá tett, szereztem pH-mérőt, bekalibráltam és elkezdtem a talajainkat mérni. A zengővárkonyi területtel kezdtem, ahol évszázados gesztenyefák voltak, amíg ki nem pusztította őket a kéregrák. Fiatalabbak most is nőnek, nekünk is főleg az van a területen. Nem sárgul, a kéregrákot leszámítva nem beteg, szóval megfelelő talajra számítottam.  A felső ásónyom humusztól barna, alatta a talaj agyagos, de nem az a ságás színű, hanem kissé bauxitvörös. Az alapkőzet fene tudja, nem fehér üledéskes mészkő, inkább valami keverék márga. (És a szárazság ellenére kellemesen nedves...) A talajra dupla mennyiségű ioncserélt vizet öntöttem, jól összeráztam, majd ülepedni hagytam. Kb. negyed óra múlva mértem a pH-t a víz részen (ha ledugtam a pH-mérőt az iszapba, kevesebbet mutatott, de fene tudja, ilyenkor mit mér...). Eredmények a kert különböző részeiről:

humuszos feltalaj: 8,0
mélyen ásott-forgatott feltalaj: 8,0
hamus feltalaj: 8,1 (a konyhakert részen, ahol most krumpli van, szórtunk hamut, a többi részen még nem)
agyagos altalaj (1,5 ásónyom mélység): 7,9

Meglepődtem, mert ez ugye az évszázados Zengővárkonyi Szelídgesztenyés, itt nőtt az év fája (http://zengovarkony.hu/az-ev-faja/), nem erre számítottam. Többször csekkoltam is a műszert a kalibráló oldatokkal, hogy nem romlott-e el. Aztán ecetes vizsgálattal megállapítottam, hogy bizony ez a talaj tartalmaz meszet. Nem annyit, mint ahol mészkő az alapkőzet, de azért pezsgett rendesen.

Aztán áttértem egy másik földre, amiből csak kevés van, mert a citromfa dézsájából loptam. A föld egy pécsi területünkről származik, ahol nagyon nő a szelídgesztenye. A három (4?) éves fák, amik meszes talajon senyvedő testvérei kétarasznyi magasságban senyvednek, itt már 2,5 méteresek haragoszöld, egészséges levelekkel. (Más is jobban nő ott, nem csak a gesztenye.) Az a talaj egészen fekete. Völgyben van, kicsit lejjebb nádassal, szóval feltehetően pár ezer éve tőzeges szerves üledék hozta létre. De a telekhatáron mozgott évtizedekig a feketeszén nyitott csillékben kötélpályán, talán az is hozzátett valamit :) Illetve ez egy urbanizált rész, ahol csak pár éve van szennyvízcsatorna, előtte mindenki szikkasztotta a szennyvizet, tehát a talajvízben (-2 méteren van) mindent elképzelhetőnek tartok... Szóval, mivel annyira nőtt ott a gesztenye, gondoltam ez egy enyhén savas talaj, ami pont a citromnak is kell, így hoztam haza pár vödörrel. (Az eredményről korai nyilatkozni, mert nemrég történt, de egyelőre csak félsiker: sok eldobott levél utá újra hajt)
Node a pH meglepetésre: 8,4 (!) És ebben nőtt a gesztenye, mint a dudva!

Szóval valószínűleg a pH nem annyira lényeges neki, ha nem sok a kalcium (mész) a talajban.

Tomo75 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 455

Oázis kertészetben vásárolt Castanea Sativa Marron De Lyon fajtájú fám van. Előző évben már termett 10-20 üres szemet. Milyen porzót javasoltok hozzá?

Table grape Creative Commons License 2020.04.27 0 0 454

Nálam például valamilyen szender lepke hernyója rágcsált meg rügyeket ,és az ezekből fakadó levelek torzul fakadnak most . A többi egészséges . Még fagy is okozhat ilyen levéltorzulást. A vastag hernyót megtaláltam a fa tövében ,ugyanis nappal ott rejtőzik és csak éjszaka mászik fel a rügyeket rágcsálni.

Előzmény: inspektor001 (447)
Table grape Creative Commons License 2020.04.27 0 0 453

Köszi ,én is már többször megnéztem ezt a videót . Az első fán szépen megeredtek az oltásai ! A videó végén van oda a srác, miért halt el vissza talajig a már egyszer átoltott és erőteljesen nővő fa.

Kérdezi is ha van valakinek ötlete ,hogy mi érhette a fát. 

Előzmény: monyesz (451)
inspektor001 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 452

Hasznos információkat kaptam, ki fogom próbálni! Köszi

Előzmény: diospyros (449)
monyesz Creative Commons License 2020.04.26 0 0 451

A héj alá oltás önmagában jó módszer, ha vastagabb az alany. Kérdés, hogy mikor oltható jó hatékonysággal. Itt ezen a videón totál kihajtott, leveles állapotban olt a srác: https://www.youtube.com/watch?v=YkhDgWnVQHE

Előzmény: Table grape (446)
diospyros Creative Commons License 2020.04.26 0 0 450

a jó porzó mind sativa, azaz európai... ( E :(

nesze neked kéregrák!

Előzmény: diospyros (449)
diospyros Creative Commons License 2020.04.26 0 0 449

porzó fajta:

írtam már róla korábban.

hivatkozok:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147164805&t=9034456

"Japanese cultivars, Euro-Japanese hybrid cultivars, pollinizers:

Bouche de Bétizac porzói:

Belle Epine (E), Marron de Chevanceaux (E), Marron de Goujounac (E).

Kisebb mértékben (!): Bournette (I), Maraval (I),Marsol (I), Precoce Migoule (I)

Előzmény: diospyros (448)
diospyros Creative Commons License 2020.04.26 0 0 448

sativa ágacska ráoltása a hibrid fára az egyik megoldás.

ha csak 10%-a lesz porzó, az már jó.

Előzmény: inspektor001 (440)
inspektor001 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 447

Valami elkezdte fogyasztani a friss hajtásokat, a fa alsó részén (egyenlőre). Sztem valamilyen gomba lehet, mert látni csak a végeredményt lehet. Ha valaki felismeri a pontos okozót, írja már meg! Köszönöm.

Table grape Creative Commons License 2020.04.24 0 0 446

Ez egy jó hozzászólás . Én is oltottam hároméves magoncba héj alá oltással BdB-t ,ami megfogta de sajnos a kutyám lerágta az oltást. Idősebb ágba héj alá oltással lehet átoltani. De még a az igazi gesztenye szakemberek és oltók is elismerik ,hogy mennyire nehéz lehet az átoltás ,mert nem mindig kompatibilis a nemes az alanyra és fordítva. A net tele van különböző tanulmányokkal azzal kapcsolatban ,hogy mely alanyok kompatibilisak a különböző fajtákra. Mindenesetre ,vastagabb ágakat héjalá oltással lehet megpróbálni átoltani . Ide teszek egy linket https://www.google.hu/search?q=grafting+over+chestnuts&sxsrf=ALeKk03DcEln1_pvf89X9UfDSHAFEuo6Sw:1587753868844&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=niouxyqr1wpMTM%253A%252CBxmfAN6f5UKixM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kQKLF7qysyW3AuHChic-JgUJbij_w&sa=X&ved=2ahUKEwiUgd-K3IHpAhVgAxAIHVPwBUkQ9QEwDnoECAkQHQ#imgrc=-wCe3XhN727z_M

Az itt fórumon lévő gesztenye szakértő kollégákat  kérném ,hogy véleményezzék ,mennyire jó ez az oltásmód !?

Előzmény: evodia2010 (445)
evodia2010 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 445

Elvileg normál eljárással oltható a gesztenye, nem úgy mint a dió.

Én múlt évben oltottam magyar fajtára Bdb-t, de csak ágvégbe, mert nagyon vékony nemes volt.

Megmaradt, nem nagyon nőtt, most tavaszra leszáradt. : (

Table grape Creative Commons License 2020.04.23 0 0 444

Idősebb telepített fába még nem próbáltam .

Előzmény: monyesz (442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!